Bästa mobilen för barn: 6 modeller i test

Senast uppdaterat Oktober 2022

Vilken är den bästa mobilen för barn? När är det dags för barnets första mobil? Det är frågor med många svar beroende på situation. Men om du ska köpa en ny mobil till kotten har vi testet för dig.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Mobil för barn

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi har testat alla mobiler i verkligheten med den tilltänkta målgruppen. Med det i åtanke är det några saker vi tittat lite extra på för det här testet.

Pris: Ska du köpa en ny telefon till ett barn är det antagligen inte toppmodellerna du tittar efter. Prisvärdhet är nyckelordet här.
Batteritid: Det kan lätt bli mycket Youtube eller Spotify med ett barns mobil, det drar på batteriet. För att det inte ska vara slut när det är dags att ringa hem behövs mycket batteri.
Byggkvalitet: Visst, det finns tåliga mobiler, men även vanliga telefoner kan råka åka i backen och då gäller det att tillverkaren tänkt till lite grann åtminstone.

0 5 4.5 1

1. Xiaomi 11 Lite 5G NE

Typ: Smartphone i budgetsegmentet Skärm: 6,55-tums AMOLED (1080 x 2400 pixlar), 90 Hz Systemkrets: Snapdragon 778G Operativsystem: Android 11 Batteri: 4 250 mAh Kameror bak: 64+8+5 megapixlar Kamera fram: 20 megapixlar Vikt: 158 gram Övrigt: IP53-klassad (vattentålig)

NE står för New Edition och betyder att det här är en uppdaterad variant av Xiaomis tidigare släppta enhet 11 Lite. Och även om det här är en telefon som givet sitt konkurrenskraftiga pris och förhållandevis goda prestanda även lämpar sig utmärkt för vuxna, så är den direkt klockren för barn. Den är med dagens mått mätt ganska liten och lätt att greppa. Med sina 158 gram är den även lätt att bära, och den har dessutom ett Snapdragon 778G-chipp, som ger näst intill flaggskeppsprestanda. Och eftersom barn gillar att spela spel, så är prestandan ofta viktigare än man kanske kan tro.

Skärmen är av AMOLED-typ och mäter 6,55 tum och har en uppdateringsfrekvens på 90 Hz. Upplösningen är med 1080 x 2400 pixlar alldeles lagom för storleken. Den har även begåvats med ett hyfsat stort batteri på 4 250 mAh, vilket innebär att den står pall för flera timmars spelande eller tittande på Youtube utan att behöva laddas.

Telefonen är IP53-klassad, vilket innebär att den är ”vattentålig”. Det här är med andra ord inte en telefon som är designad för att tas med i badet, men däremot så kommer den inte att sluta fungera även om den används vid hyfsat intensivt regn.

En kul bonus är att kamerorna på 64+8+5 megapixlar är imponerande för prisklassen också.

Lätt, förhållandevis kompakt, bra prestanda
Saknar trådlös laddning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

2. Iphone 13 mini

Dyr, men utmärkt för uppdraget

Typ: Smartphone i övre mellansegmentet Skärm: 5,4-tums OLED (1080x2340 pixlar) Systemkrets: Apple A15 Bionic Bakkamera: 12+12 megapixlar Frontkamera: 12 megapixlar Batteri: 2 438 mAh Vikt: 141 gram Övrigt: Face ID, vattentålig

Om du frågar ditt barn vilken telefonmodell som önskas, så är chansen oerhört stor att svaret lyder ”Iphone”. Sverige är ett utpräglat Iphoneland, och många barn har fåt ärva mammas eller pappas Iphone, något som ytterligare befäst den amerikanska techjättens ställning i vårt land. Man kan tycka vad man vill om saken, men att barn gärna har samma märke som sina kompisar är en annan aspekt.

Problemet är att Apples produkter är dyra, och Iphone utgör inget undantag. Men är man nu villig att lägga pengarna så är Iphone 13 mini den klart mest barnvänliga telefonmodellen i Apples utbud. Framför allt till följd av storleken på 5,4 tum, som med dagens mått mätt är att betrakta som mycket litet. Det här passar utmärkt för både barnhänder och barnfickor.

Trots det smidiga formatet så bjuder samtidigt Iphone 13 mini på en hejdundrande prestanda, tack vare att den har samma A15 Bionic-chipp som även toppmodellerna hyser under sina skal. Den har även en mycket läcker OLED-skärm (om än med en uppdateringsfrekvens på endast 60 Hz) och två riktigt duktiga kameror med imponerande bildstabilisering.

Det här är garanterat en telefon som lär flyga fint med ditt barn. Den har både prestandan och varumärket. Att den är lite seg att ladda och att batteriet kunde ha varit större, lär knappast spela någon roll. Däremot är som sagt priset inte att leka med.

Utmärkt smartphone i kompakt format
Batteritiden, priset
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

3. Nokia G21

Ett bra val för de lite yngre barnen

Typ: Smartphone i budgetklassen Skärm: 6,5-tums IPS (720 x 1080 pixlar), 90 Hz Systemkrets: Unisoc T606 Operativsystem: Android Batteri: 5 050 mAh Kameror bak: 50+2 megapixlar samt djupsensor Kamera fram: 8 megapixlar Vikt: 190 gram Övrigt: Dubbla SIM-kortplatser

Den som letar efter en smartphone till sitt barn landar snabbt i att Nokia G21 är en värdig kandidat för jobbet. I någon mån till följd av att den med sina 6,5 tum är hyfsat kompakt, men kanske framför allt på gund av det minst sagt attraktiva priset.

Det kanske är lätt hänt att man studsar på systemkretsen, en Unison T606. Klarar den verkligen krävande spel? Svaret är nja. Här handlar det lite om hur gammal användaren är. Om barnet är i en ålder där mer avancerade spel med mycket 3D-grafik börjat pocka på uppmärksamhet, så ska man nog titta vidare. Men är ditt barn lite yngre så gör den jobbet med enklare spelappar förtjänstfullt.

Den som testat en Nokia G20 och låtit sig avskräckas av Helios G35-chippets ganska trista prestanda behöver dock inte vara orolig för att Unisoc-chippet ska vara lika uselt. T606 är måhända inget fartmonster, men däremot betydligt piggare än chippet under skalet på föregångaren.

En annan trevlig detalj med den här telefonen är det minst sagt generösa batteriet på 5 050 mAh, som tack vare den relativt enkla processorn och en ganska lågupplöst skärm gör att den klarar upp till tre dygn på en laddning. Makalöst bra, och faktum är att det stämmer när vi testar saken.

Priset, batteritiden
Skärmen vinner inga priser
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

4. Iphone SE (2020)

Billigaste Iphonemodellen är fortfarande supersnabb

Typ: Smartphone i mellansegmentet Skärm: 4,7-tums IPS (1334x750 pixlar) Systemkrets: A13 Bionic Bakkamera: 12 megapixlar Frontkamera: 7 megapixlar Batteri: 1815 mAh Vikt: 148 gram Övrigt: Trådlös laddning

Man kan inte förneka att många barn och unga gärna vill ha en Iphone. Skälet kan diskuteras i all evighet, men det lämnar vi hädan i det här sammanhanget. Låt oss bara konstatera att om man vill göra ungen glad utan att behöva tömma spargrisen, så är det Iphone SE som gäller. Det här är en enklare Iphonemodell som blivit mycket populär just på grund av det med Applemått mätt konkurrenskraftiga priset.

Baksidan är att man får en telefon med lite äldre design och lite äldre komponenter. Iphone SE (2020) ser exakt ut som en Iphone 8. Skärmen, batteriet och en hel del annat är också hämtat direkt från den nu fem år gamla modellen. Det är dock en trevlig formfaktor, även om skärmen känns väldigt liten och kanterna väldigt blaffiga så här år 2022.

Under skalet sitter dock en betydligt modernare processor i form av Apples urstarka A13 Bionic från 2019. Nej, det är varken A14 eller A15-klass, men fortfarande ett chipp som redan står och äter korv borta i kurvan när Androidenheterna kommer in på upploppet. Det här är en telefon man kan spela spel på.

Den stora akilleshälen är kameran, som med sin enda lilla lins får kämpa ordentligt så länge det inte råder dagsljus. Kameran är bättre än den som sitter i Iphone 8, men bara marginellt, och mycket tack vare A13-chippets bearbetningskraft.

Som en smartphone på egna meriter är det här ett klockrent val för yngre användare. Betraktat som en Iphone i största allmänhet är den i huvudsak prisvärd och inget annat.

Snabb, smidigt format
Klen kamera, snålt med batteritid
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Moto G9 Power

Typ: Smartphone i budgetsegmentet Skärm: 6,8-tums LCD (720x1640 pixlar) Systemkrets: Snapdragon 662 Bakkamera: 64+2+2 megapixlar Frontkamera: 16 megapixlar Batteri: 6000 mAh Vikt: 221 gram Övrigt: Vattentålig, snabbladdning

Går det att spela tyngre och mer krävande spel med en telefon som har ett Snapdragon 662-chipp under skalet? Svaret på frågan är ett klockrent ”nja”. Ska vi vara krassa så räcker den här telefonen inte till, och lär därmed göra lite äldre barn besvikna, om de gillar att spela grafiktunga spel.

Med det sagt så är det en i övrigt utmärkt telefon, och om barnen värdesätter bra kameror och snygg design så kan den mycket väl gå hem. Den här telefonen ser ju nästan ut som ett flaggskepp, även om skärmupplösningen röjer att det handlar om en budgetenhet. Den är även vattentålig, vilket är en fin försäkring när det handlar om barns ibland något oömma hantering.

Kamerorna levererar för segmentet höga megapixeltal (64+2+2) och ger riktigt fina bilder i dagsljus. En kul detalj är att man kan köra slow motion och time lapse med när man spelar in video.

Huvudnumret är dock batteriet. Som namnet antyder har man lagt krutet just här, 6000 mAh är ett gigantiskt batteri, trots att skärmen mäter 6,8-tum (den är rätt lågupplöst). Det här innebär att telefonen levererar upp till 60 timmars drifttid per laddning. Och tro det eller ej, men det här stämmer.

Är det en klockren barntelefon? Det beror lite på. Yngre barn som inte kräver allt för grafiktung underhållning lär uppskatta den stora skärmen och kamerafunktionerna. Men för de äldre bör man titta på en telefon med lite vassare processor.

Stor skärm, enormt batteri, hyfsad kamera
Kan upplevas som för stor
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

6. Nokia XR20

Tål lite tuffare tag

Typ: Smartphone i budgetsegmentet Skärm: 6,67-tums IPS (1080 x 2400 pixlar) Systemkrets: Snapdragon 480 5G Bakkamera: 48-13 megapixlar Frontkamera: 8 megapixlar Batteri: 4 630 mAh Vikt: 248 gram Övrigt: Mil-STD-810H-klassad

Det är inte jättemycket som skiljer Nokia XR20 från Nokia X20. Den senare är snäppet dyrare, men tål inte lika tuffa tag som sitt syskon. Just därför lämpar sig XR20 också extra väl för barn, då den är klassad enligt Mil-STD-810H-standarden och bland annat kan tåla ett fall från 1,5 meters höjd på ett betonggolv utan att gå sönder.

Luren väger med sina 248 gram en hel del, och skärmen på 6,67 tum innebär att den är rätt stor överlag. Men till skillnad från andra ”ruggade” telefoner så ser den inte klumpig och tjock ut. Däremot har den precis som många andra tåliga telefoner en räfflad baksida som gör att greppet inte slinter i första taget.

Skärmen har begåvats med Gorilla Glass Victus, vilket innebär att den står pall för oöm behandling på riktigt kvalificerad nivå. Det är nästan svårt att repa den.

Det trista i sammanhanget är kameran, som i sina bästa stunder (läs: i dagsljus) kan klassas som duglig. Och så är Snapdragon 480 ingen kanonkula, direkt. Ska det spelas mer avancerade spel bör du titta på en annan telefon till ditt barn.

Mycket tålig
Klen processor, dålig kamera
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

Det enklaste är såklart att barnet i fråga får ärva en äldre, avlagd mobil. Dels behöver du inte betala något för mobilen och dels är det en telefon du rimligen vet hur den fungerar så att du kan agera support när det behövs.

Samtidigt är frågan när det är dags för ett barn att få sin första mobil. Där finns det såklart många teorier där, men en tanke kan ju vara när barnet börjar röra sig själv ute. Kanske är det dags att gå hem själv från skolan någon dag i veckan, eller till någon kompis. Exakt när det sker beror såklart på situationen, men då är det bra att kunna nå varandra.

En tredje sak innan vi kommer igång med själva testet. Hur gör du för att hålla lite koll på vad barnet gör med telefonen? Helt enkelt så att hela batteriet inte går åt till att spela spel.

Till Android finns tjänsten Family link. Med den kan du ange vårdnadshavare respektive barn och hålla koll på vad ditt barn kan och inte kan göra med sin telefon. Ska barnet få en Iphone finns inget som Family Link, men du kan ange barn respektive vuxna i Iclouds familjehantering. Kombinera det med verktyget skärmtid (lösenordsskyddat såklart) och du har full koll på barnets telefon.