
Övervakningskamera för inomhusbruk: 7 modeller i test
Håll koll på hemmet med en övervakningskamera
Det finns många bra argument för att skaffa en övervakningskamera för inomhusbruk. Det främsta stavas ”koll på läget”. Glömde du stänga fönstret? Lämnade du lamporna på eller av? Drog du ur kontakten till kaffebryggaren? Med en inomhuskamera kan du snabbt få en överblick av hemmet även på distans, och dessutom kan flera av dem spela in om till exempel en inbrottstjuv skulle dyka upp. Vi har testat ett gäng övervakningskameror för inomhusbruk från märken som TP-Link, Netatmo och Arlo, och korat en vinnare.
Testvinnare - Övervakningskamera inomhus
Så gjorde vi testet
Samtliga tester som vi publicerar bygger på våra testares ärliga åsikter och ingenting annat. Testerna genomförs helt oberoende av tillverkare, distributörer eller återförsäljare, och du kan därför lita på att vi inte för någon annans agenda än din.
I testet av övervakningskameror har vi som alltid valt en så naturlig och vardagslik miljö som möjligt, och även testat dem på det sätt som de används av en genomsnittlig konsument. Vi har testat kamerorna med flera olika användare och med flera olika plattformar, såväl datorer som smartphones och surfplattor. Utöver kamerorna i sig har vi även granskat tillbehör och tjänster som erbjuds tillsammans med dem.
Användarupplevelsen är en mycket viktig aspekt i vår bedömning. Kameran ska vara enkel att installera och använda, och funktionerna ska fungera som utlovat. Vi kollar även på hur kamerorna fungerar med många användare och hur stabil anslutningen är. Bildkvalitén är förstås oerhört viktig också. Kan man se detaljer i bilden? Är det skarpt eller suddigt? Finns finesser som zoom, tilt och panorering? Här skiljer sig kamerorna åt rejält.
En tredje mycket viktig faktor är hur kameran upplevs på distans, via till exempel en smartphone-app. Hur snabb är den på att aktivera livevyn, och är det vi ser verkligen i realtid. Vi tittar även på om bilden hackar eller flyter på bra.
Allt det här har vi vägt samman och ställt mot priset, för att komma till ett resultat.
Nest Cam ersätter inte mindre än fyra gamla Googlekameror för övervakning. Här har man bakat samman inomhus- och utomhuskamerorna Nest Cam och Nest Cam IQ i en och samma enhet. Och resultatet är en oerhört kompetent och bra kamera, om än med en lite väl rörig app.
Ska du använda kameran utomhus får du köpa en utomhussladd för elförsörjningen separat. Den som följer med är endast avsedd för inomhusbruk. Men det finns även batteridrift i den här kameran, och batterierna uppges räcka i upp till tre månader. Det här beror förstås på hur flitigt du använder kameran och dess olika funktioner, men det är hur som helst ett alternativ.
Enkel installation
Det är en lättinstallerad kamera både fysiskt och mjukvarumässigt. Ett magnetfäste gör den lättmonterad, och det är bara att starta Google Home-appen och ansluta den. Nu är Google Home-appen inte världens bästa app, då den är ganska rörig. Men har du vant dig vid att använda den så fungerar den åtminstone utan några större problem.
Kameran erbjuder 1080p-upplösning och HDR, vilket räcker för de flesta behov. Gamla Nest IQ hade förvisso 4K-upplösning och lite mer kraftfull zoom. Men bilden är klart godkänd även i 1080p och med den digitala zoom som erbjuds.
Vi hittar finesser som rörelsezoner och identifiering av personer, djur, fordon och paket. Det här kostar dessutom ingenting extra. Vill du ha mer avancerad identifiering som ansiktsigenkänning krävs däremot ett abonnemang. Det gäller även om du vill ha mer än den tre timmars lagring som ingår.
Det här är sammanfattningsvis en oerhört bra och någorlunda lättanvänd produkt. Att du får en hel del gratis är ytterligare en bonus som höjer betyget ett snäpp.
Bästa pris hos:
Letar du efter en riktigt billig övervakningskamera för inomhusbruk så är TP-Link Tapo C100 definitivt en produkt som ska finnas med på din lista. Den har med tanke på sitt pris en överraskande mängd funktioner, och påminner i stora stycken om storasyskonet C200 och utomhusvarianten C310. Den här kameran saknar dock panorering och tilt.
Det handlar om en väldigt kompakt liten produkt med en låg vikt, något som gör att strömsladden gärna drar den lite ur position. Här hade man kunnat placera kontakten smartare, tycker vi.
Uppkopplingen sker via wifi, men det finns bara stöd för 2,4 GHz-bandet. Det vore väl egentligen inget problem, om det inte vore för att en del slår samman 2,4- och 5 GHz-banden, och då kan det strula.
Bild och ljud röjer prisklassen
Vi lyckas hur som helst koppla upp oss utan problem, och vi tycker att appen är hur intuitiv och lättanvänd som helst. Du kan välja att lagra lokalt på kameran via ett Micro SD-kort, eller använda TP-Links molntjänst.
Vi noterar ett mycket omfattande utbud av finesser, bland annat rörelsedetektion med stöd för rörelsezoner och värmedetektering. Kameran har högtalare och telefon vilket öppnar för tvåvägskommunikation.
Bilden och ljudet är dock det som avslöjar att det handlar om en budgetenhet. Det är helt okej, men imponerar inte. 15 bilder i sekunden ger en hackig upplevelse, och vid dunkla förhållanden förlorar man en hel del detaljer.
Det här är primärt ett alternativ för den som vill komma undan riktigt billigt, och inte har allt för stora krav på bild- och ljudkvalitet.
Bästa pris hos:
Övervakningskameror är ganska dyra saker, men det finns faktiskt budgetalternativ som håller en hyfsat hög nivå. Reolink ligger bakom en av dessa produkter, nämligen övervakningskameran Argus PT.
Det är en fristående övervakningskamera som kommunicerar via wifi, och som har motordrift, rörelsedetektion, mörkerseende och kan drivas på både batterier samt via elnätet eller till och med solceller. Faktum är att den till och med ska kunna användas som utomhuskamera, men hur bra det fungerar under en smällkall svensk vinter ska vi låta vara osagt. Vi har dock testat den utomhus med gott resultat när det handlar om själva täckningen.
Många finesser
Det här är en rätt rejäl pjäs med ett väl tilltaget fäste, så om du letar efter en diskret kamera så får du leta vidare. Med det sagt så är den riktigt kompetent. Här finns zoom, panorering och tilt, och den levererar en helt okej bild sett till prisnivån. Nattetid blir det svårare med detaljerna och med rörelsedetektionen, men det får man nog tugga i sig i den här prisnivån.
Vi har en del problem med att få appen att spela upp material inledningsvis. Det är oklart varför, men efter någon vecka så försvinner problemen. Appen är ganska enkelt utformad, och medger bara att man ser kameravyn live och tittar på inspelat material.
Du behöver ett konto för att kunna se vad kameran ser när du befinner dig på resande fot, men det kostar inget extra. Lagringen sker även lokalt på enheten via Micro SD-kort, så där behövs inget abonnemang heller.
Det här är en riktigt trevlig kamera, och med tanke på priset även en väldigt bra produkt. En lite bättre app och en mindre känslig rörelsedetektion är dess främsta svagheter.
Bästa pris hos:
Här snackar vi rejäla doningar. Netatmo Presence är en riktigt robust och tålig utomhuskamera, som dessutom har en närmast brutal strålkastare med 120-watts LED-ljus, som lyser upp ordentligt i nattmörkret. Den klarar temperaturer ned till minus 20 grader, och den är så pass vattentät att den ska kunna sänkas ned i vatten utan att ta skada.
Kameran kommunicerar uteslutande över wifi mot Netatmos app, och därför bör du vara noggrann med placeringen, så att det finns täckning. Den där appen är för övrigt lite krånglig att använda, och det kan ta en stund innan man hittar alla funktioner i den. Inte klockrent.
Högtalare saknas
Det är Full HD-upplösning som gäller, och lagringen sker antingen lokalt till ett Micro SD-kort, alternativt genom att koppla kameran till ett konto hos Dropbox. Netatmo erbjuder ingen egen prenumerationstjänst överhuvudtaget.
Bildkvalitén då? Jo, den är bra. Även nattetid levererar den skapligt detaljerade bilder. Men vi tycker att synfältet är lite väl snävt och dessutom saknas ansiktsigenkänning. Det finns däremot objektigenkänning, vilket betyder att du slipper onödiga notifieringar när hunden, ett rådjur eller en paketleverans dyker upp på din gård. Det går även att bestämma om lampan ska aktiveras, beroende på vad som dyker upp i kamerans synfält.
Vi saknar siren och högtalare, vilket tillsammans med den lite krångliga appen drar ned betyget. Men på det hela taget är det här en helt okej och väldigt rejäl övervakningskamera.
Den här övervakningskameran passar utmärkt för den som inte gillar att hålla på med sladdar. Den är nämligen rakt igenom trådlös. Den kopplas upp med wifi och drivs med batteri. Du kan till och med köpa till solcellsladdning, för att förlänga batteritiden en smula. Batteriet räcker annars mellan två och fyra månader, beroende på hur mycket du använder kameran. Att ladda upp batteriet tar fyra timmar.
Kameran filmar i 4K-upplösning (eller Full HD, om man nu föredrar det) och har HDR-stöd, så bilden väldigt detaljerad och fin. Vill du spara klipp i 4K-upplösning bör du dock vara medveten om att det krävs ett betalabonnemang.
Kameran fångar in ett mycket stort område (180 grader), vilket är ytterligare en bonus. Dessutom levererar den riktigt bra bild även när det är mörkt. Det finns till och med en inbyggd spotlight som hjälper till, om det skulle behövas.
För många notifieringar
Så långt är allt bra. Men tyvärr så faller den här produkten ett par snäpp på betygsskalan till följd av rörelsedetektionen och notifieringarna. Den skickar notiser så fort man rör sig framför kameran, och den nöjer sig inte med en. Notiserna fortsätter komma i en strid ström och för att få bukt med det här måste man stänga av dem helt och hållet. Har du ärenden ute på gården så blir det med andra ord ohållbart att ha notifieringar aktiverade.
Samtidigt är kameran dålig på att uppfatta rörelser snabbt. Inte sällan hinner personen ta sig ur bild innan den reagerar. Som lök på semlan så dröjer det plågsamt länge innan livevyn återupprättas efter att man fått en notifiering.
Det här är inte okej sett till priset. Trots fin bildkvalitet så blir handhavandet snabbt tröttsamt.
Bästa pris hos:
Till en början ser det här ut som en rätt ambitiös produkt. Här får man motorstyrning och ganska fin bild, även om det blir en aning suddigt vid dunklare förhållanden. Det finns även ett smart integritetsläge, som gör det möjligt att stänga kameralinsen rent fysiskt.
Men det märks ganska snart varför den här övervakningskameran är förhållandevis billig. Vi behöver ingen prenumeration för lagring av innehållet, utan det sker enbart mot ett Micro SD-kort. Något kort ingår inte, utan det får du köpa till.
Alldeles för känslig
Kameran har rörelsedetektion, men inte något stöd för ritade zoner. Därför är risken överhängande att du kommer att bombarderas av notifieringar, speciellt om det är mycket trafik på en väg som finns i kamerans synfält. Ja, faktum är att vi får mängder av notifieringar även när den sitter monterad i hallen. Det spelar ingen roll att vi justerar ned känsligheten. Kameran dränker oss i notifieringar.
Det finns sämre kameror än TP-Link Tapo C200, och det finns till och med många kameror i prisklassen som saknar motorstyrning. Men med ett så bedrövligt system för notifieringar kan vi inte rekommendera den särskilt varmt.
Det är ju en kul tanke: Det ringer på dörren och du plockar upp telefonen och ser vem det är som står där. Som ett titthål på distans som fungerar även när du inte är hemma. Och så finns en högtalare så att man kan prata med personen.
Men vi får dessvärre hälla en del smolk i prylglädjebägaren och berätta att den här produkten inte fungerar på många svenska säkerhetsdörrar. De är för tjocka för att man ska kunna montera enheten. Om det nu skulle passa ändå, så är det rätt snabbt gjort att montera enheten.
Men bor du i lägenhet kommer nästa fråga: Får du göra den åverkan på dörren som krävs? Och hur ser det ut med tillståndet när det handlar om att filma ut i trapphuset, egentligen? De här sakerna gör man bäst i att kontrollera noggrant innan man slår till.
Inte så genomtänkt
Vi är låsta till notifieringar via en smartphone när det ringer på dörren. Det finns ingen integrerad signal på själva enheten, men däremot finns ett tillbehör för ändamålet som heter Chime. Det kan vi tycka är lite snålt.
Rent funktionellt ligger Ring Door View Cam i övrigt på par med produkten Doorbell 2, vilket kan översättas till enklare rörelsedetektering utan zoner, bra ljus primärt vid goda ljusförhållanden och en batteritid på maximalt tre månader.
Det du får med abonnemanget är möjligheten att spara videoklipp. Men du kan se både notifieringar och kamerabilder utan månatlig kostnad.
Det här känns tyvärr som en inte särskilt genomtänkt produkt, och det är inte säkert att den passar för dina förhållanden. Det blir bara godkänt.
Utgångna produkter

Googleägda Nest har en del modeller i sin katalog, och det här är den lite mer avancerade inomhusvarianten. Och det finns faktiskt all anledning att välja den. Det handlar om en rätt stor kamera, men den är inte påträngande och otymplig, och tillräckligt diskret för att smälta in i miljön. Detsamma kan man dessvärre inte säga om strömadaptern, som är så stor att den tar upp två till tre uttag i en sladdosa. Här borde finnas utrymme för förbättring.
Det går endast att koppla upp sig över wifi, men under våra tester har vi inga problem med täckningen ens på långa avstånd. Installationen går för övrigt mycket lätt, och appen fungerar bra.
Bilden är riktigt fin. Kameran filmar i full HD, men har en 4K-sensor. Anledningen är att den högre upplösningen används för att kvalitén inte ska minska vid zoom. Det öppnar bland annat för en riktigt effektiv och träffsäker ansiktsigenkänning.
Dyr men levererar
Skärpan är utmärkt både på dagen och när det är mörkt. Här finns även stöd för rörelsezoner, som du kan definiera genom att rätt och slätt rita dem i appen.
Notifieringarna om allt som händer kommer direkt till din telefon. Om man prenumererar på tjänsten Nest Aware så får man även tillgång till en tidslinje som visar alla rapporter och objekt som fångats av kameran. Tyvärr så sker all lagring i molnet, och du kan inte välja att köra med eget minneskort.
Vi tycker att kameran fungerar väldigt bra och bjuder på en rik flora funktioner. Den är dyr att köpa och dyr i drift, men man får som bekant vad man betalar för.