Test av Test: Stiga ST 8051 AE - Lättmanövrerad batterislunga för mindre snömängder

Prisklass: Mellan Kraftkälla: Batteri (80V) Slungtyp: Ensteg Arbetsbredd: 51 cm Arbetshöjd: 30 cm Rotation utkast: 180 °steglöst (manuellt) Vikt: 15,5 kg

Stiga ST 8051 AE är en mycket kraftfull snöslunga sett till att den är batteridriven. Den klarar inte lika mycket belastning som en bensindriven modell, men fortfarande imponerande mycket. Däremot orkar den exempelvis upp till två decimeter torrsnö utan att klaga och utan att det påverkar batteritiden nämnvärt. Större belastning än så blir dock tufft för den och minskar batteritiden påtagligt. Likaså klarar ST 8051 AE felfritt upp till fem centimeter blötsnö. Däremot kan den ha svårt med hårt packad snö, såsom snökanten som plogbilen lämnar efter sig. Så länge du inte pressar ST 8051 AE alltför hårt klarar sig dock batteriet väl. Vi slungar en uppfart på 100 kvadratmeter två gånger på en laddning. Efter det är batteriet fortfarande inte helt tomt, men orkar samtidigt inte mata motorn lika mycket, varför det är bättre att ladda det fullt innan nästa användning. Något som underlättas av att batteriladdaren laddar upp det medföljande batteriet så snabbt. ST 8051 AE har alltså betydligt bättre prestanda än föregående generationer batterisnöslungor och detta beror främst på en ny generation batterier med betydligt högre spänning och lagringskapacitet. Detta ger en riktigt attraktiv mix av smidighet och prestanda.

Elmotorer har som bekant flera fördelar. Du slipper gissel som avgaser, bensinhantering och kalla motorer som inte vill starta. Speciellt snabbstarten blev uppskattad. Elmotorn ger också en låg maskinvikt vilket i sig har ytterligare styrkor. Snöslungan är exempelvis lätt att köra, trots att den saknar drivning och är även lätt att vända. Dessutom gör vikten att du kan hänga upp snöslungan på väggen när du inte använder den, eller slänga upp den på vinden över sommarhalvåret. Likt många andra batteridrivna trädgårdsmaskiner kan du dela batteriet med andra maskiner av samma märke och spänning, exempelvis batterigräsklippare. Detta kan spara dig många kronor då batteriet är en betydande del av kostnaden. ST 8051 AE har en hög byggkvalitet och det märks på detaljer såsom rostfria skruvar. Utkastet vrider du smidigt på med hjälp av en spak och den svarar direkt samt rör sig snabbt. ST 8051 AE passar dig som inte ligger på latsidan när snön faller. Skottar du i tid, innan det hunnit komma för mycket snö, är den på många sätt överlägsen bensinsnöslungan. Givet att du skottar i tid, innan snön blivit alltför tjock och blöt eller hård, är ST 8051 AE en utmärkt snöslunga och passar utmärkt för dig med medelstor uppfart som söker en pålitlig och lätthanterad snöslunga till ett konkurrenskraftigt pris.

  • Mycket lättkörd, hög byggkvalitet & batterikapacitet, snabbstartad, snabb laddning
  • Underlägsen bensinsnöslunga vid tung belastning