Surfplatta bast i test

Surfplatta: 1 köpguide

Det är svårt att föreställa sig att surfplattor bara funnits på marknaden i några år. Apple iPad skapade det nya datorformatet och nu finns det mängder av olika modeller och storlekar från tillverkare som Samsung, ASUS och HP. Under 2014 kommer det faktiskt säljas fler surfplattor än vanliga datorer. iPad dominerar det högre prissegmentet men det finns många intressanta surfplattor i låg- och mellansegmentet. Vilken surfplatta är då bäst för dig? Svaret beror på flera olika faktorer, som din budget, dina storlekspreferenser, eventuellt stöd för mobilt bredband, men också vad plattan ska användas till. Behoven ser nämligen olika ut beroende på om du enbart planerar att slösurfa i soffan eller jobba med kalkylblad på en arbetsplats. 

Två operativsystem dominerar idag marknaden, Android från Google och iOS från Apple. De flesta appar görs för bägge dessa system och idag finns det hundratusentals program och spel att ladda ner med ett enkelt klick. Även Microsoft har lanserat operativsystem för surfplattor, faktiskt två olika versioner. En version för enklare plattor med strömsnåla ARM-processorer (som även Apple och Android använder) samt en version för avancerade x86-kompatibla suftplattor som bygger på samma processorteknik som vanliga Windowsdatorer. Hittills har dock de stora försäljningsframgångarna uteblivit, det har i sin tur lett till att Windowsplattorna får vänta mycket längre på att få tillgång till samma appar som finns på Apple Appstore och Google Play.

Vi testar och tipsar kontinuerligt om de mest intressanta surfplattorna på marknaden. Snart kommer vi att recensera ännu fler modeller. Nästa på tur att testas är iPad Air, iPad Mini och Google Nexus 7.

Produkter i testet

HP Slate 7 HD & HP Slate 10 HD med 2 års 3G+ mobilt bredband

Detta är två riktigt snygga surfplattor som ligger skönt i handen och finns i färgerna rött och silver. Plattorna är relativt lätta och tunna och bägge skärmarna har upplösning på 1280 x 800. De mest intressanta med dem är att det ingår 2 års mobilt bredband i priset. Och här har HP gjort det riktigt enkelt. Det är bara att öppna kartongen, registrera sig och börja surfa, inga avtal eller avgifter. Abonnemanget heter HP datapass, vi gillar det verkligen och hoppas alla andra tillverkare tar efter.


På insidan är modellerna ganska lika. De har samma dubbelkärninga processor och samma internminne på 1 GB. Båda har 16 GB lagringsutrymme. Dessutom stödjs vanligt microSD-minneskort upp till 32 GB. Kameran på framsidan är på 2 MP och på baksidan finns en 5 megapixel-kamera med hyffsad bildkvalitet.  Videoinspelning stödjs i full HD-kvalitet. Bägge har stereohögtalare med Beats Audio men ljudet faktiskt ganska platt trots detta.

Den vi gillar bäst är 7-tummaren. Skärmen är bra med fina färger och den behändiga storleken och låga vikten gör den mycket portabel. Operativsystemet är Android 4.2.2 Jelly Bean och HP har varit hyggliga att lämna det i princip oförändrat. I Google Play kan du ladda ner hundratusentals appar på ett ögonblick. Det går snabbt att växla mellan appar och men vi upplevde ibland lite lagg om man skrollar mycket snabbt på en hemsida, men aldrig något lagg i menyer eller mellan hemskärmarna. Ingen av modellerna har egentligen några toppspecifikationer, men med tanke på det låga priset och att superenkelt mobilt bredband ingår tycker vi ändå att det är ganska bra köp, särskilt 7-tummaren som vi tror kommer bli en storsäljare.