Surfplatta: 7 modeller i test

Senast uppdaterat Juni 2021

Det är svårt att föreställa sig att surfplattor bara funnits på marknaden i något decennium. Apple iPad skapade det nya datorformatet och nu finns det mängder av olika modeller och storlekar från tillverkare som Samsung, ASUS, Amazon och HP. Sedan flera år tillbaka säljs det fler surfplattor än vanliga datorer. iPad dominerar det högre prissegmentet, men det finns många intressanta surfplattor i låg- och mellansegmentet. Vilken surfplatta är då bäst för dig? Svaret beror på flera olika faktorer, som din budget, dina storlekspreferenser, eventuellt stöd för mobilt bredband, men också vad plattan ska användas till. Behoven ser nämligen olika ut beroende på om du enbart planerar att slösurfa i soffan eller jobba med kalkylblad på en arbetsplats. 

Två operativsystem dominerar idag marknaden, Android från Google och iOS från Apple. De flesta appar görs för bägge dessa system och idag finns det hundratusentals program och spel att ladda ner med ett enkelt klick. Även Microsoft har lanserat operativsystem för surfplattor, faktiskt två olika versioner. En version för enklare plattor med strömsnåla ARM-processorer (som även Apple och Android använder) samt en version för avancerade x86-kompatibla suftplattor som bygger på samma processorteknik som vanliga Windowsdatorer. Hittills har dock de stora försäljningsframgångarna uteblivit, det har i sin tur lett till att Windowsplattorna får vänta mycket längre på att få tillgång till samma appar som finns på Apple App Store och Google Play.

Vi testar och tipsar kontinuerligt om de mest intressanta surfplattorna på marknaden. Läs även vårt test av läsplattor och surfplattor för barn.

Testvinnare - Surfplatta

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Fler tester för internetsurfaren

Surfplatta för barn

Läsplatta

Powerbank

Fler tester som kan passa dig

TV

Router

Streamingtjänster

Mobilt bredband

Fotobok

0 5 4.5 1

1. Ipad Pro — BÄST I TEST SURFPLATTA

En överlägset kraftfull surfplatta

Prisklass: Premium Storlek: 11” (finns även som 12.9”) Upplösning: 2388x1668p Chip: A12X Bionic 64 bitars arkitektur Kamera: 12 MP, selfiekamera: 7 MP Videoinspelning: 4K In- och utgångar: 1 USB-C, mikrofoner Lagringsutrymme: 64/256/512/1000 GB Högtalare: 4 st.

Ipad Pro är en extremt kraftfull surfplatta. Frågan är om det i dagsläget ens behövs så här mycket kraft i en surfplatta. De appar och spel vi testkör flyter på felfritt, men det gör de å andra sidan även i vår jämförande Ipad Pro med något år på nacken.

Skulle du dock behöva särskilt mycket kraft lär du inte slå i taket med senaste generationens Ipad Pro, för den är mer kraftfull än en genomsnittlig dator.

Ipad Pro kommer också med en knivskarp skärm med utmärkt färgåtergivning samt all teknik du förväntar dig i en surfplatta. Den har exempelvis ansiktsigenkänning, uppladdning via USB-C och mycket bra batteritid. Vi har inga problem att låta det gå 2-3 dagar mellan uppladdningen när vi använder den sparsamt.

Dock saknar vi en fingeravtrycksläsare eftersom ansiktsigenkänningen inte alltid är 100-procentig. Exempelvis har den problem att känna igen personer iklädda mössa och halsduk.

Vidare är inte kameran så bra som vi förväntar oss av en Appleenhet. Bilderna blir lätt gryniga i sämre belysning. I övrigt gör plattans storlek att den inte är lämplig för fotografering och det är heller inte dess primära syfte.

Snarare en kraftfull hybriddator

Storleksmässigt är Ipad Pro mycket inbjudande ur ett helt annat perspektiv, nämligen som underhållningsenhet. Vi testar 11-tumsversionen som med sin knivskarpa skärm och slimmade formgivning är ett ganska lagom alternativ ur surfplattesynpunkt. Formatet på den hade dock gärna fått vara ett mer filmvänligt sådant, exempelvis 16:9, eftersom vi tycker det lämpar sig bättre för en surfplattas användningsområde.

Är du ute efter ett alternativ till en hybriddator är Ipad Pro helt klart med i matchen, på många sätt är den till och med bättre än en hybriddator. Men som surfplatta är den onödigt kraftfull och dyr. Då rekommenderar vi snarare de vanliga Ipad-modellerna med betydlig lägre prislapp men ändå tillräckligt med kraft för nöjesdelen.

Det finns helt enkelt inte tillräckligt många appar och spel ännu som behöver så här mycket kraft.

Ska du däremot använda den som studentdator, vilket den absolut klarar, bör du köpa till tangentbordet Smart Keyboard Folio - och eventuellt även pennan Apple Pencil - för att kunna anteckna snabbt. Tangentbordet dubblar då som skyddande fodral och ställ för din Ipad.

Har Apple passerat gränsen?

Det känns lite som att Apple har passerat gränsen både styrke- och prismässigt med sina två senaste paddor. För att få hyfsat med utrymme får du betala lika mycket som du får för en genomsnittlig dator. Ur synvinkeln surfplatta för underhållning hemma skulle vi därför inte rekommendera Ipad Pro. Det blir lite som att köpa en Ferrari och använda den som pendlarbil. Ska du däremot använda den som dator är den en fullpoängare.

Ipad Pro är en grym enhet, helt överlägsen alla andra, men den kostar därefter. Allt beror således på hur du tänkt använda den och hur tjock din plånbok är. Men oavsett vilket kommer du att bli nöjd med ditt köp när du väl har den i handen.

Extremt kraftfull, smidig storlek, mycket bra skärm
Trist med 4:3-format, dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. Apple Ipad (8th gen)

Prisklass: Medium Storlek: 10,2” Upplösning: 2160 × 1620 pixlar Chip: Apple A12 Bionic (2x2,5 GHz + 4x1,6 GHz) Kamera: 8 MP, selfiekamera: 1,2 MP Videoinspelning: 1080p@30fps In- och utgångar: 1 Lightning, magnetkontakt för tangentbord Lagringsutrymme: 32/128 GB Högtalare: 2 st.

Apple Ipad, åttonde generationen, årsmodell 2020, eller vad du känner för att kalla den, är ett på det stora hela riktigt kompetent paket för vad som kan anses vara en rimlig prislapp. Samtidigt känns det lite som den sista av sin generation.

Formen är sig lik
Att prata om vad som är nytt går rätt fort egentligen. Apples senaste Ipad har bestyckats med A12-chippet till skillnad från A10 förra vändan. Exakt det och inget annat är skillnaden. Det gör förvisso plattan betydligt snabbare, men i övrigt är den identisk med 2019-modellen.

Kommer du däremot från en lite äldre Ipad får du, beroende på årsmodell, både en större skärm (10,2 mot 9,7 tum), stöd för Apple pencil (dumt nog bara första generationen) och en magnetkontakt för att smidigt koppla in tangentbord.

Samtidigt är det ett bra bygge från start, vilket gör att den knappast känns billig. Vi hade väl helst sett att plattan försetts med USB-C för laddning, eftersom den här (tillsammans med den åldrande Ipad Mini) är Apples numera enda surfplatta med Lightning-kontakt.

Fantastisk platt-upplevelse
Ska vi gå vidare på sånt som gärna hade kunnat få uppdateras hade en roligare kamera för videosamtal gott kunnat få komma med. Gemensamt för alla enheter med IpadOS är att vi saknar stöd för flera användare, något som den här plattan sett till sin prisklass saknar mer än sina lite mer proffsinriktade storasyskon (seriöst, Apple TV har stöd för flera användare, det här är ju bara larvigt).

Men det är en Ipad och även om vi känner igen det mesta är det inget dåligt. IpadOS, som platt-varianten av IOS numera heter, är förutom användarkonton ett riktigt moget, funktionsfyllt och stabilt system. Den största styrkan är såklart App Store, vars flora av appar utvecklade för större skärm är helt överlägsen Android. Samtidigt kommer plattan att hänga med i uppdateringar i bra många år framöver, vilket gör att prislappen inte känns lika hög.

Åttonde generationens Ipad är perfekt för dig som “bara vill ha en surfplatta” utan att ösa pengar på lyxfunktioner. Den är snabb och kommer kunna hänga med i många år framöver, och om du vill skoja till det med penna eller tangentbord så går det alldeles utmärkt.

Snabb, välbyggd, bra plattform och ekosystem
Fysiskt identisk med föregångaren, ingen USB-C för laddning, ipadOS saknar stöd för flera användare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. Samsung Galaxy Tab S7

Samsung går all in

Prisklass: Premium Storlek: 11” Upplösning: 1600 x 2560 pixlar Chip: Qualcomm Snapdragon 865+ (1x3,09 GHz, 3x2,42 GHz, 4x1,8 GHz) Kamera: 13+5 MP, selfiekamera: 8 MP Videoinspelning: 4k@30fps In- och utgångar: 1 USB-C, magnetkontakt Lagringsutrymme: 128 GB Högtalare: 4 st.

Samsung Galaxy Tab S7 är Samsungs försök att gå på knock i både kategorin surfplattor och den lite mer diffusa “en surfplatta kan också vara en dator”-kategorin. Prestandamässigt får du i stort sett vad som sitter i mobilernas toppmodell Galaxy Note 20 Ultra, med penna och allt.

Snabbare penna

Den penna som medföljer Tab S7 är betydligt knubbigare, men också bekvämare, än den du hittar i Note 20-serien. Storleken gör dock att du inte har en dedikerad plats för den inuti plattan, utan får nöja dig med magnetfäste eller speciella fack i tillbehörsskalen.

Pennan har fått samma teknik som nämnda Note-lur, med enormt snabb respons och en ännu mer “riktig” skrivkänsla.

När det kommer till hårdvara i övrigt återfinns en helt okej kamera, riktigt bra ljud från de fyra högtalarna och väl tilltaget lagringsutrymme i kombination med det redan snabba Snapdragon-chippet. Skärmen är kanske inte riktigt i samma klass som till Note 20, men den Oled-skärm du bjuds på är ändå bland det bästa du kan hitta på en surfplatta.

Även batteritiden håller för en hel del tryck. Vill du köra den här under en hel arbetsdag innebär det i de flesta fall inget problem.

Dex höjer och sänker

Vid sidan av pennan är det produktivitet som är grejen här. I första hand genom Samsungs Dex-läge, som i det här fallet innebär en väldigt Windowslik skrivbordsmiljö och möjlighet att köra appar i fönster. När det läget fungerar som det ska känns det verkligen som det bästa av både Android- och PC-världen.

Samtidigt hittar vi en hel del appar som inte alls vill leka snällt med fönstertänket, vilket leder till en stundtals ganska buggig upplevelse. Mycket av det beror såklart på att Android inte är byggt för att köras på det här sättet (än), men det gör också att den potentiellt fantastiska upplevelsen haltar en aning mot den betydligt enklare approachen som ärkerivalen Ipad Pro kör med. En produkt som i övrigt kan skryta med ett bra mycket mer livfullt ekosystem av platt-anpassade appar.

Samsung Galaxy Tab S7 är den bästa Android-plattan du kan köpa idag, punkt. Dex-läget är stundtals fantastiskt, pennan är otroligt exakt och även om du helt skippar Dex har du en ruskigt välbyggd surfplatta. Samtidigt är Dex inte perfekt och risken är även att du får nöja dig med en telefon-app uppblåst i plattstorlek. En fantastisk kombo som, både från Samsungs och Android håll, är en god bit på väg till en ny sorts datorupplevelse.

Riktigt bra pennkänsla, skärmen, dex (stundtals)
Inget fack för pennan, dex (stundtals)
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. Huawei Matepad Pro

Underbar hårdvara med okej mjukvara

Prisklass: High end Storlek: 10,8 tum Upplösning: 2500 x 1600 pixlar Chip: HiSilicon Kirin 990 Kamera: 13 + 8 megapixlar Lagringsutrymme: 128 GB Arbetsminne: 6 GB Anslutningar: USB-C Batteri: 7 250 mAh, snabbladdning med upp till 40 watt, omvänd trådlös laddning

Huawei har tidigare släppt ett antal något enklare surfplattor under namnet Mediapad, men med Matepad Pro växlar man nu upp och prövar på det lite tuffare high end-segmentet. Det är uppenbart att man vill försöka utmana de både funktionellt och statusmässigt ledande surfplattorna i Apples Ipad Pro- och Samsungs Galaxy Tab S-serie, och vore det inte för en jättelik elefant i ett alldeles för litet rum så hade det nog kunnat gå. Den här plattan är nämligen något billigare än de båda nämnda giganternas produkter, men kan trots det matcha de båda konkurrenternas toppmodeller rent hårdvarumässigt. Att succén riskerar att gå om intet stavas förstås Android, eller rättare sagt bristen på en fullfjädrad version av operativsystemet med samma namn samt Googles ramverk och alla dess tjänster. Det här går helt enkelt inte att bortse ifrån. Även om Huawei har sin egen appbutik som stadigt växer, så har man inte kommit så långt som man skulle behöva ännu. Det går dock onekligen lättare att leva med att köra webbversioner av diverse tjänster på en så här stor skärm än vad det gör på en telefon.

Plattan bjuder på en riktigt läcker design, med tunna skärmkanter och runda hörn. Bakstycket i mörkgrå aluminium ger den ett gediget och robust uttryck som också rimmar mycket väl med känslan av att hålla i den. Den känns premium, helt enkelt.

IPS-skärmen ligger på 10,8 tum och har en ganska hög upplösning på 2 500 x 1 600 pixlar. Den är ljusstark och bjuder precis som Huaweis datorer på en härlig färgåtergivning som man blir på glatt humör av. Huaweis utmärkta Kirin 990-chipp går naturligtvis inte heller att anmärka på, och 6 GB arbetsminne tillsammans med ett lagringsutrymme på 128 GB är definitivt tillräckligt. Man kan förstås även komplettera med ett minneskort om man nu vill ha mer lagringsutrymme, men Huawei kör ju sedan några år tillbaka tyvärr med sina egna minneskort. Problemet är inte att de är dyra, utan att de inte sällan är rätt svåra att få tag på.

Ljudet är faktiskt riktigt imponerande. Oavsett hur vi placerar plattan så är det rikt, fylligt och detaljerat, tack vare de fyra högtalarelementen. Vi måste även berömma kamerorna som håller riktigt fin klass för att vara surfplattekameror (det här är ju inga enheter man primärt använder för att fotografera eller filma med). Viktigast i sammanhanget på en surfplatta – som ju inte sällan används för videokonferenser – är selfiekameran. Här hittar man den i ett så kallat kamerahål på skärmen, som man knappt tar notis om. Upplösningen på bakkameran ligger på 13 megapixlar, medan selfiegluggen bjuder på 8 megapixlar. Klart godkänt.

Huawei har även släppt två tillbehör i form av styluspennan M-Pencil och tangentbordet Smart Magnetic Keyboard, som gör att den i någon mån kan användas på samma sätt som en bärbar dator. Tillbehören fungerar utmärkt, är snygga och gör precis vad de lovar. Hur användbart det är i praktiken kan man däremot diskutera, och någon ersättare till en laptop blir den här surfplattan inte i första taget.

Batteriet ligger på generösa 7 250 mAh och har stöd för 40 wattsladdning. Precis som Huaweis nyare mobiltelefoner stödjer Matepad Pro även omvänd laddning, det vill säga att man laddar upp andra prylar trådlöst genom att placera dem mot surfplattans bakstycke.

Räds man inte frånvaron av Googles tjänster, och kan tänka sig att pyssla en del för att få till en surfplatta som åtminstone känns som en mer gängse Androidplatta, så är det här en synnerligen prisvärd high end-enhet. Vill man ha en lite enklare resa, så bör man nog lägga några tusenlappar till på en Ipad Pro, eller titta närmare på Samsungs Galaxy Tab S6.

Hög prestanda, snygg, bra skärm, trevliga tillbehör
Saknar stöd för Googletjänster
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Fullmatad mellanklass

Prisklass: Mellan Storlek: 10,4” Upplösning: 2000x1200p Chip: Exynos 9611 (4x2,3 GHz, 4x1,7 GHz) Kamera: 8 MP, selfiekamera: 5 MP Videoinspelning: 1080p In- och utgångar: 1 USB-C, mikrofoner Lagringsutrymme: 64 GB Högtalare: 2 st.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite har inte bara ett krångligt namn, den hade mått bättre av att marknadsföras som något annat än en budgetversion av Tab S6. Förvisso har du Samsungs S pen att skriva med på skärmen, men det är samtidigt en väldigt kompetent mellanklass-surfplatta i sig.

Penna utan hållare

Om vi börjar med pennan så är det faktiskt lite av plattans tråkigheter, Det är inga problem med pennan eller alla de antecknings- och skissfunktioner som finns inbyggda. Antalet funktioner är lite färre än hos Note-telefonerna, men huvudfunktionerna är fortfarande där och fungerar bra. Allra bäst är möjligheterna att föra handskrivna anteckningar i ett flytande fönster, samtidigt som du tittar på en video eller liknande.

Nackdelen är att plattan saknar Note-seriens karakteristiska fack för pennan. Istället ska den förvaras längs ena långsidan med ett vekt magnetfäste. Det gör att vi snabbt lägger bort pennan och nästan glömmer att plattan har stöd för den alls.

Som vanlig surfplatta sköter den sig däremot exemplariskt för sin prisklass. Byggkvaliteten håller hög nivå och även om skärmen inte är det fräsigaste du kan få tag i är upplösningen fullt tillräcklig och skärmens prestanda lämnar inte mycket att önska.

Funktionsfylld

På insidan hittar vi, även där, tillräckligt för att vi ska känna oss nöjda. Prestandamässigt placerar sig S6 Lite på ungefär samma nivå som fjolårets Galaxy S10-telefoner, vilket ändå inte är fy skam. Lagringsutrymmet räcker ganska långt i sig och kan vid behov utökas med minneskort.

Kamerorna följer standarden för surfplattor, det vill säga inget att skriva hem om. Selfiekameran är dock kompetent nog för att sköta videokonferenser och högtalarna fungerar bra nog för både film och samtal. Genomgående fullt godkänt för prislappen helt enkelt.

Utöver det har S6 Lite ärvt många funktioner från såväl de dyrare surfplattorna som telefonerna. Det gör att du, utöver allt Android erbjuder och pennfunktionerna, har en hel del extrafunktioner, säkerhetslösningar och ett fiffigt barnläge att dra nytta av.

Samsung Galaxy Tab S6 Lite hade mått bra av att heta något mindre budgetosande. Vill du ha ett fullgott Android-alternativ till Ipad i ungefär samma prisklass är det här ett klockrent val.

Kul med pennan, bra prestanda, bra byggkvalitet
Inget fack för pennan, 4G-versionen kunde varit billigare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

6. Apple Ipad (2018)

Surfplattan som utgör ett lyckat budgetval

Prisklass: Medel Storlek: 9,7 tum Upplösning: 1536x2048p Chip: A10 Fusion 2,34GHz Kamera: 8MP Videoinspelning: 1080p In- och utgångar: 1 Lightning, hörlursuttag Lagringsutrymme: 32/128 GB Högtalare: 2 st

2018 års modell av Apple Ipad har en given plats i Ipad-familjen. Medan Pro-modellerna är tänkta just för professionellt bruk och årets Air-modell som den mer vuxna modellen är vanliga Ipad inkörsporten. Den är en enkel, billig väg in i Apples ekosystem och ett sätt att introducera Ipaden som ett verktyg i bland annat skolor.

Fullgod budget

Standardutgåvan av Ipad har uppdaterats med ett lite fräschare systemchip mot föregångaren, och har numera stöd för Apple Pencil (första generationens). Just pennan och stödet för den är för att det inte ska “saknas” någon funktion i instegsmodellen och möjliggöra mer avancerat ritande på plattan än vad fingrarna klarar av.

A10-chippet i Ipad var knappast det modernaste redan när plattan släpptes. Men det finns ändå gott om kraft för det mesta du vill göra och plattan upplevs inte som långsam. Spel laddar lite långsammare än hos de dyrare modellerna såklart, men för användningsområdet plattan är tänkt för räcker det gott.

Du missar egentligen inga av funktionerna i Ios, utan kan skriva, köra vissa appar samtidigt på skärmen och liknande. Givetvis inte med samma hastighet, men fullgott för de flesta.

Utöver snabbare processor kan dyrare och modernare ipads skryta med såväl den mer mångsidiga kontakten USB-C, en skärm som anpassar färgerna mot omgivande ljus och den speciella kontakten för Apples egna tangentbord (bluetooth-tangentbord funkar fortfarande lika bra). Sedan har du givetvis skillnaderna i skärmstorlek och upplösning gentemot Ipad Pro.

Bra vardags-Ipad

Det är viktiga aspekter att komma ihåg. För Ipad ser ut som den mer eller mindre alltid gjort, Ios ser ut och fungerar som det alltid gjort. Apples ekosystem, där App Store och mängden appar som anpassats för surfplattor fortfarande vida överglänser Android.

Ios för surfplattor är inte perfekt, specifikt saknas stöd för flera användare, men apparna gör Ipad riktigt tilltalande.

Samtidigt är det många som inte har behovet av en Ipad som ersättare för en bärbar dator och tungt jobb. För många är Ipad något att läsa på, kolla mailen, slösurfa, spela och liknande (eller som nöjesmaskin för barnen). För de uppgifterna sköter sig Apples billiga Ipad alldeles utmärkt och räcker absolut för de flesta. I en värld av stigande Apple-priser utgör den samtidigt det närmsta en budgetmodell du kan komma, men en bra sådan.

Apples 2018-utgåva av Ipad är fortfarande ett perfekt val för den vardagliga användaren, samtidigt som det inte känns som att allt för många viktiga funktioner saknas.

Priset, apparna, pennstöd
Lite gammal hårdvara, bara stöd för gamla Apple Pencil
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

7. Huawei Mediapad M5

Virrig platta med hjärtat på rätt ställe

Prisklass: Mellan Storlek: 10,8” Upplösning: 2560x1600p Chip: HiSilicon Kirin 960s Kamera: 13 MP, selfiekamera: 8 MP Videoinspelning: 1080p In- och utgångar: 1 USB-C, mikrofoner Lagringsutrymme: 64 GB Högtalare: 4 st.

Huawei Mediapad M5 är lite av Huaweis försök att ge sig på Ipad Pro. På många sätt lyckas de, även om plattans design är en smula förvirrande.

Aldrig koll på knapparna

Plattans design känns både lyxig och välbyggd, med en stadig kombination av metall och glas. På baksidan återfinns fyra högtalare, som gör att du får riktigt bra ljud i alla lägen.

Vad som däremot är mindre bra är placeringen av loggan, kameran, knappar och anslutningar. Det är svårt att säga exakt vad det är, men under våra månader med plattan lär vi oss aldrig ryggradsmässigt var alla delar sitter på plattan.

Den är helt klart tänkt att användas i liggande läge, men hemknappen sitter placerad för att användas i stående läge. Laddkontakten är i sin tur placerad bredvid ström- och volymknapp, vilket också är en smula förvirrande.

Rejält med kraft

Turligt nog är det pekskärmen som du kommer att använda dig mest av. Den återfinns på en riktigt fin skärm. Kanske inte den absolut bästa skärm vi sett, men på alla sätt godkänd i såväl upplösning som färger och svärta.

På insidan hittar vi ett riktigt snabbt chip från Huaweis eget bolag Hisilicon, som utan problem ger kraft åt såväl arbete som spel.

Medan det finns stöd för minneskort i plattan tycker vi däremot att 64 gigabyte lagring känns en aning snålt. Däremot har vi inga anmärkningar på batteritiden, som utan problem räcker en arbetsdag om du skulle vilja använda plattan för det.

Att använda Android på en surfplatta har länge varit lite av ett irritationsmoment. Detta eftersom väldigt få appar är anpassade till formatet, till skillnad från hur det ser ut till Ipad. Det har dock blivit bättre med åren och i kombination med Huaweis eget gränssnitt över Android får det ses som överkomligt numera, men fortfarande är det oroväckande ofta som appar får konstig upplösning och liknande för att de inte anpassats till det större formatet.

Det är emellertid inte Huaweis fel, men det finns där. Huawei har heller inte lagt till riktigt lika många businessfunktioner och kopplingar mot datorer i Mediapad M5 som de gör i exempelvis Mate-serien av sina telefoner. Du kan köpa till ett tangentbord för att få mer av en laptop-upplevelse, men något stöd för en mer avancerad penna finns inte.

Huawei Mediapad M5 är otroligt välbyggd och riktigt snabb. Samtidigt känns den lite förvirrad i sin design, men är fortfarande ett riktigt bra val för dig som vill ha en surfplatta för främst nöjesanvändning.

Välbyggd, snabb, bra batteritid
Virrig design, Android på plattor är fortfarande eftersatt, snålt med lagringsutrymme
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Vanliga frågor om surfplattor

Vilken surfplatta är bäst

Den du använder är det korta svaret. Surfplattor idag kan användas till en rad olika saker, men i många fall klarar alla av samma saker, som att surfa, kolla på film och läsa mail. fundera istället på vad din budget är och vad du vill använda den till, samt läs tester för att bilda dig en uppfattning om vad du behöver.

Hur ringer man med surfplatta

De allra flesta surfplattor, oavsett om de har plats för SIM-kort eller ej, klarar inte av att ringa vanliga telefonsamtal. Däremot finns det idag mängder av andra sätt att ringa på. Genom appar som Skype, Viber, Facebook Messenger och liknande kan du både ringa röst- och videosamtal till andra som använder samma tjänst.

Vad är en surfplatta

Surfplatta, ibland även kallad tablet eller läsplatta, är ett mellanting mellan dator och mobiltelefon. Det består i stort sett enbart av en skärm, vanligen omkring tio tum, och kan användas för en rad olika uppgifter. Du kan använda en surfplatta som jobbverktyg beroende på vad du har för jobb, men i de flesta fall används surfplattor som nöjesmaskiner i hemmet eller på resa för att surfa, spela spel och titta på film på en skärm som är större än vad du får hos en mobiltelefon.

Vad är skillnaden mellan ipad och surfplatta

Ingen alls. En Ipad är en surfplatta. Ipad är däremot tillverkad av Apple och kör operativsystemet Ios eller IpadOS (väldigt likt det som körs i en Iphone). Det finns även en uppsjö surfplattor från olika tillverkare som antingen kör Googles Android eller Microsofts Windows som operativsystem.

Hur mycket minne behövs i en surfplatta

Det beror helt på vad du ska använda den till. Ska du bara surfa och kolla på strömmad film behöver du i stort sett inte bekymra dig om  minnesmängden. Men om du laddar ner spel eller sparar filmer på surfplattan för att kunna titta när du inte är uppkopplad, exempelvis när du flyger, är det bra att ha mer lagringsutrymme i plattan.

Hur mäts tum på surfplatta

Skärmstorleken hos surfplattor mäts på samma sätt som hos mobiltelefoner, TV-apparater och andra skärmar, nämligen i tum (2,54 cm) på diagonalen.