
Surfplatta: 16 modeller i test
Dags för en ny surfplatta? Vi har testat en stor mängd populära modeller, från Apples Ipad till Androidmodeller från bland annat Samsung, Nokia och Lenovo och utvärderat prestanda, prisvärde, appar, byggkvalitet, skärm och mycket mer för att ge dig svaret på vilken som är den bästa surfplattan.
Vi testar och tipsar kontinuerligt om de mest intressanta surfplattorna på marknaden. Läs även vårt test av läsplattor och surfplattor för barn.
5 saker att tänka på när du ska köpa surfplatta
Har du börjat fundera på att utöka teknikparken hemma med en surfplatta? Här hjälper vi dig med några viktiga faktorer att fundera på innan ett köp och vad du ska titta efter för att välja den bästa surfplattan för dig och dina behov.
1. Är det till dig eller ett barn?
Det här har du antagligen koll på redan från start och redan här finns det lite att fundera på. Gäller det ett barn kanske du har en äldre surfplatta hemma som denna kan ärva istället för att köpa nytt? Ska du ändå köpa nytt är det första rådet att undvika alla former av “barnplattor”. I bästa fall är de värda sitt skyddande gummiskal, men oftast är de billigt och fånigt långsamt skräp. För yngre barn kan enklare surfplattor funka, då spelen är lite enklare och mycket handlar om att titta på film. För lite äldre barn kan det dels bli lite mer märkeskänsligt, men samtidigt kräver spelen en smula mer av hårdvaran.
Är surfplattan till dig själv gör du såklart bäst i att fundera på vad du ska använda plattan till. Att slösurfa, kolla mail och kolla Netflix funkar de flesta plattor till, om än olika snabbt. Har du däremot specifika appar du vill köra, eller kanske vissa spel du vill spela, blir det mer viktigt att ha koll på vilken platta du köper.
2. Tänker du ha kvar surfplattan länge? Tänk då på uppdateringarna
Det kanske låter lite onödigt att bry dig om hur länge en surfplatta uppdateras. Så länge du kan surfa liksom.
Men det finns två anledningar till att ha koll på hur länge en tillverkare tänker tillhandahålla uppdateringar till sina produkter. Dels får du säkerhetsuppdateringar, som täpper till olika hål som illasinnade annars kan utnyttja. Dels gör det att surfplattan kan leva längre. Med jämna mellanrum slutar olika appar, allt från BankID till Pokemon Go, att stödja äldre versioner av operativsystem och ju längre en surfplatta uppdateras ju längre kan den hänga med.
Tillverkare som gör surfplattor med Android har länge varit otroligt usla på att tillhandahålla dessa uppgifter. På senare år har det dock ändrats för åtminstone telefoner och till viss del även med surfplattor. Här brukar man dela upp uppdateringar, så att en tillverkare kan erbjuda två års “stora” uppdateringar av Android (de jämna sifferversionerna) samt totalt tre års säkerhetsuppdateringar.
För Apple och Ipad anges inga årtal om hur länge en surfplatta kommer att få uppdateringar. Däremot har Apple historiskt varit fullständigt klassledande på uppdateringar och är det fortfarande. Du kan räkna med åtminstone fem års uppdateringar av operativsystemet med en Ipad baserat på historiska data.
3. Vill du rita eller skriva för hand bör du räkna med penna i budgeten
Till Ipad finns Apple Pencil, Generation 1 till vanliga Ipad och generation 2 till alla andra modeller. Även en rad Androidtillverkare erbjuder surfplattor med högprecisa pennor.
I de flesta fall ingår däremot inte pennan vid köp, utan det får du lägga till en extra slant för. Apple Pencil går på någonstans runt 1 500 kronor som exempel.
Utöver själva pennan brukar det vara en aning skralt med appar inkluderat, i alla fall om du vill rita och illustrera med pennan. Räkna med en liten peng för en vettig rit-app också.
4. Surfplattor kan ersätta datorn, i de flesta fall
Surfplattor har kommit väldigt långt på väldigt kort tid och idag kan de i många fall ersätta en vanlig dator för vardagliga uppgifter.
Det kanske allvarligaste området du kan stöta på patrull är om din bank kräver BankID med inkopplad bankdosa för vissa uppgifter. Mobilt BankID funkar väldigt smidigt, men vissa banker kräver i värsta fall en PC och sladdkopplad bankdosa för åtkomst till alla tjänster.
Annars kan det vara vissa hemsidor som inte är riktigt anpassade till webbläsaren i en surfplatta. De är som tur är väldigt få i dagsläget, men det är fortfarande en aning skillnad mellan webbläsaren i en dator och en surfplatta.
En annan sak som lätt glöms bort kring surfplattor i jämförelse med datorer är att ergonomiaspekten är fortsatt viktig. Finns det en möjlighet att du kommer använda din surfplatta mycket varje dag bör du således tänka på detta. Här kan du läsa mer om ergonomi och skaderisker: https://www.svd.se/a/923e9bcc-0a05-3f51-98c1-fbf9951b8f1e/ny-teknik-ger-nya-ergonomiproblem
5. Varför nämns aldrig surfplattor med Windows?
Egentligen alltid när vi pratar om produkttypen surfplattor är det produkter som kör Ipad OS (tidigare Ios) eller Android. Men det finns ju sedan länge surfplattor som kör Windows, varför nämns aldrig de i samma mening?
Är Windowsplattor dåliga? Kan de inte samma saker som en “vanlig” surfplatta? Egentligen inte, men det är ändå värt att veta skillnaden mellan dem. För det finns både för- och nackdelar.
- Riktiga program. Bland fördelarna med en Windows-baserad surfplatta är såklart att alla dina program funkar som de ska utan problem. Det är på alla sätt och vis en “vanlig dator” och fungerar därmed på det sättet.
- Kräver tangentbord. Även om situationen blir stadigt bättre, särskilt med Windows 11, handlar det fortfarande till stor del om att Windows är anpassat för mus och tangentbord medan Android och Ipad OS är anpassat för att styras med fingrar. Det betyder bland annat att skärmtangentbordet är bättre anpassat. I Windows, och än mer i alla program och spel, finns det fortfarande många delar av gränssnittet som är för pilliga att trycka på med fingrarna, eller som kräver högerklickande eller dra-och-släpp som inte riktigt fungerar klockrent med fingrarna.
- Tillbehör. En surfplatta med Windows har ofta fullstora USB-a portar eller USB-C för anslutning. Det betyder att bankdosan vi nämnde här ovan är superenkel att koppla in. Det är även din gamla webbkamera, tangentbord eller en minnespinne eller vad det nu kan vara. Samma sak gäller skärmar, som brukar vara enklare att få till bra med en Windowsplatta.
- Batteri och pris. Samtidigt är en surfplatta i princip en laptop utan tangentbord. En laptop har i väldigt många fall en markant kortare batteritid än en surfplatta med Ipad OS eller Android och tar ofta längre tid på sig att vakna från viloläge. Samtidigt sticker prislappen snabbt iväg om du vill ha bättre batteritid, eller kanske främst bättre specifikationer som håller i ett par år framåt. Det finns tokbilliga surfplattor med Windows, men det krävs inte många minuters användande för att förstå varför de är så billiga.
Kontentan? Det finns absolut surfplattor med Windows. Men det finns också en anledning till varför de flesta tillverkare hellre använder termer som “convertible”, “hybrid”, “2 in 1” och liknande. Helt enkelt för att utmärka dem som ett mellansteg mellan laptop och surfplatta. I många fall säljs dessa med ett inkluderat tangentbord (och musplatta), helt enkelt för att det nästan krävs till många Windows-program.
En surfplatta med Windows är på så sätt mer en laptop utan (eller med löstagbart) tangentbord än en surfplatta i samma anda som en Ipad eller Galaxy Tab.
Testvinnare - Surfplatta
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Fler tester för internetsurfaren
Fler tester som kan passa dig
1. Apple Ipad 10.2 (9th gen) — BÄST I TEST SURFPLATTA
Ipaden du behöver, även om det inte är den du vill ha
**Apple Ipad** i sin nionde generation är den surfplatta du behöver, och då är det tur att den också är billigast bland Apples plattor. Här får du tillräcklig prestanda för en klar majoritet av de uppgifter du kan tänkas vilja använda din Ipad till under de kommande åren. Den fixar spel galant och klarar av allt annat med ännu mer bravur, vilket gör det svårt egentligen att motivera någon av Apples dyrare maskiner.
Allt nytt i kameran
Samtidigt är 2021 års upplaga av Ipad en ganska tråkig sådan. Formen ser ut på samma sätt som den gjort i tre generationer nu. Stödet för penna är fortfarande bara Apples första generation. Det är dessutom den enda Ipaden i Apples stall som fortfarande kör på Lightning-kontakt, när samtliga övriga surfplattor gått över till USB-C.
Under skärmen hittar vi, som vanligt, knappen med fingeravtrycksläsaren TouchID.
På insidan sitter numera A13 Bionic istället för fjolårets A12. Det ger en rejäl prestandaskjuts, om än såklart inte samma kraft som i Air- eller Pro-modellerna. Men även om vissa spel kanske laddar lite långsammare duger det gott i de flesta fall.
Mest nytt hittar vi i den främre kameran som fått tio gånger fler megapixel, från 1,2 till 12. Det har däremot sin förklaring i att selfiekameran numera fått stöd för Center stage (eller centrerat som det heter på Apple-svenska). Det innebär att kameran “följer dig” om du rör på huvudet eller går lite åt sidan.
Givetvis rör inte kameran på sig, utan det är en kombination av lite AI-trolleri och beskärning av bilden och då behövs de extra megapixlarna för att det ska fungera. Tekniken dök upp i vårens Ipad Pro-maskiner först och är faktiskt rätt kul. Perfekt för att göra videokonferenserna snäppet bättre.
Ipaden för alla
Årets Ipad är en tråkig uppdatering av en befintlig produkt, helt klart. Samtidigt gör det inte så mycket eftersom du får det mesta med i det här paketet.
I år är lagringsminnet dubblat, så den minsta Ipaden börjar på 64 gigabyte. Det är inte supermycket, men för dig som inte tänkt lagra video och fotografier – utan mer ladda ner appar och spel – räcker det gott.
Vill du rita och skissa fungerar första generationens Apple pencil utmärkt. Behöver du tangentbord finns både Bluetooth och magnetkontakt på ena långsidan för den delen. De allra flesta funktioner från IpadOS finns här och fungerar riktigt snabbt, så du har ett komplett system med betydligt fler appar och längre uppdateringstid än någon Android-platta på marknaden.
Nionde generationens Ipad har kraft, skärm, batteri och funktioner som räcker för att göra de allra flesta nöjda. Visst, Ipad Mini är rätt cool, Air är rätt snygg och Pro är maffigare på alla sätt. Men sett till vad du får för dina pengar är den enklaste Ipaden faktiskt fruktansvärt prisvärd.
Bästa pris hos:
Femte generationens Apple Ipad Air är lika mycket av en överraskning som den är precis vad vi kommit att förvänta oss. En överraskning, eftersom många trodde att Apples M1-chip skulle förbli reserverat till Ipad Pro men som återfinns även här. Förväntat, eftersom M1-chippet i praktiken är det enda som skiljer plattan från föregående generation.
Lyxplattan
Medan Apples vanliga Ipad absolut räcker långt för majoriteten och därför fortsatt kommer att framstå som det mer sunda valet för de allra flesta har den alltid känts en smula gammal. Priset och Apples produktstrategier är såklart mest skyldiga till det, men designen är välbekant och prestandan har alltid varit bra, men inte fläckfri.
Som något slags mellanting mellan vanliga Ipad och Ipad Pro finns därför Ipad Air. Medan vi inte ska påstå att det rör sig om en direkt billig surfplatta är den ändå lite billigare än Apples Pro-segment och, i synnerhet nu mer, rejält snabbare än den vanliga Ipaden.
Det gör att du inte kommer att missa uppdateringar av Ipad OS på väldigt många år. Du behöver inte heller känna att någon tyngre app eller spel blivit plattans överman – här finns all kraft du behöver i kvadrat.
Operativsystemet sinkar
Med full kraft innebär det såklart även att du har tillgång till det mesta som Ipad OS har att erbjuda. Selfiekameran fixar numera Center Stage, som håller dig i centrum under videosamtalen. Apple Pencil generation två stöds fullt ut, precis som till Ipad Pro. Alla funktioner för att köra flera appar samtidigt på skärmen finns också där.
Samtidigt handlar det om en platta i prisklasser där du får en fullt habil dator för samma peng, även de billigaste Macbook Air-burkarna hamnar där. Sett till den produktivitet som Ipad OS och dess appar erbjuder når de långt – men inte hela vägentill vad en fullfjädrad dator gör. Då är det egentligen bara pennan som är en fördel här.
På samma sätt får du inte lyxfunktionerna som Ipad Pro medger: exempelvis fyra högtalare, 120 hertz uppdatering av skärmen (bara 60 här) eller den större Ipadens bättre skärm. Den väldigt välkomna USB-C-porten är inte heller fullt så funktionsfylld som hos storebror. Även Face ID är ersatt av fingeravtrycksläsare i strömknappen – något som funkar, men ofta känns en aning styltigt.
Apples Ipad Air, nu inne på sin femte generation, ger dig helt vansinnigt mycket kraft i ett mellanprisformat – åtminstone enligt Apple. Det är på många sätt en fantastisk platta som kommer hålla i bra många år. Men med tanke på hur pass bra Apples billigaste Ipad funkar känns det här mellansteget fortfarande en smula mjäkigt, får vi ändå säga.
Bästa pris hos:
Ipad Pro är en extremt kraftfull surfplatta. Frågan är om det i dagsläget ens behövs så här mycket kraft i en surfplatta. De appar och spel vi testkör flyter på felfritt, men det gör de å andra sidan även i vår jämförande Ipad Pro med något år på nacken.
Skulle du dock behöva särskilt mycket kraft lär du inte slå i taket med senaste generationens Ipad Pro, för den är mer kraftfull än en genomsnittlig dator.
Ipad Pro kommer också med en knivskarp skärm med utmärkt färgåtergivning samt all teknik du förväntar dig i en surfplatta. Den har exempelvis ansiktsigenkänning, uppladdning via USB-C och mycket bra batteritid. Vi har inga problem att låta det gå 2-3 dagar mellan uppladdningen när vi använder den sparsamt.
Dock saknar vi en fingeravtrycksläsare eftersom ansiktsigenkänningen inte alltid är 100-procentig. Exempelvis har den problem att känna igen personer iklädda mössa och halsduk.
Vidare är inte kameran så bra som vi förväntar oss av en Appleenhet. Bilderna blir lätt gryniga i sämre belysning. I övrigt gör plattans storlek att den inte är lämplig för fotografering och det är heller inte dess primära syfte.
Snarare en kraftfull hybriddator
Storleksmässigt är Ipad Pro mycket inbjudande ur ett helt annat perspektiv, nämligen som underhållningsenhet. Vi testar 11-tumsversionen som med sin knivskarpa skärm och slimmade formgivning är ett ganska lagom alternativ ur surfplattesynpunkt. Formatet på den hade dock gärna fått vara ett mer filmvänligt sådant, exempelvis 16:9, eftersom vi tycker det lämpar sig bättre för en surfplattas användningsområde.
Är du ute efter ett alternativ till en hybriddator är Ipad Pro helt klart med i matchen, på många sätt är den till och med bättre än en hybriddator. Men som surfplatta är den onödigt kraftfull och dyr. Då rekommenderar vi snarare de vanliga Ipad-modellerna med betydlig lägre prislapp men ändå tillräckligt med kraft för nöjesdelen.
Det finns helt enkelt inte tillräckligt många appar och spel ännu som behöver så här mycket kraft.
Ska du däremot använda den som studentdator, vilket den absolut klarar, bör du köpa till tangentbordet Smart Keyboard Folio - och eventuellt även pennan Apple Pencil - för att kunna anteckna snabbt. Tangentbordet dubblar då som skyddande fodral och ställ för din Ipad.
Har Apple passerat gränsen?
Det känns lite som att Apple har passerat gränsen både styrke- och prismässigt med sina två senaste paddor. För att få hyfsat med utrymme får du betala lika mycket som du får för en genomsnittlig dator. Ur synvinkeln surfplatta för underhållning hemma skulle vi därför inte rekommendera Ipad Pro. Det blir lite som att köpa en Ferrari och använda den som pendlarbil. Ska du däremot använda den som dator är den en fullpoängare.
Ipad Pro är en grym enhet, helt överlägsen alla andra, men den kostar därefter. Allt beror således på hur du tänkt använda den och hur tjock din plånbok är. Men oavsett vilket kommer du att bli nöjd med ditt köp när du väl har den i handen.
Bästa pris hos:
På pappret är Xiaomi Mi Pad 5 en alldeles vansinnigt kompetent surfplatta till en alldeles utmärkt prislapp. Men vid användning känns det som att nästan varje scenario får oss att misstro mjukvaran och dess framtid, tyvärr.
Gammal Android utan framtid
Vi kan lika gärna ta och beta av det negativa på en gång. Android i sig har inte varit superspecifikt gjort för surfplattor på bra många år nu. Istället har det till stor del legat på antingen apputvecklarna eller hårdvarutillverkarnas egna mjukvaruskal och funktioner att snygga till upplevelsen. Ofta har det funkat ganska okej, men Xiaomi har inte riktigt plockat upp den bollen.
Trots namnet MIUI 12.5 är det gamla Android 11 som puttrar i bakgrunden. Xiaomis MIUI-skal är på många sätt plockat rakt av från telefonerna och någon allvarlig integrering mot surfplattans större format finns inte. Samtidigt finns det heller inget officiellt ord om hur länge surfplattan kommer att supportas med nya versioner av operativsystemet, något som annars blivit standard hos telefonerna. Därmed vet vi inte hur Xiaomi tänker sig med Android 12, eller mer intressant det surfplatteanpassade Android 12L. Som det är nu funkar det, men känns knappast gjort för den större skärmen.
Kamerorna är en annan besvikelse. På baksidan sitter ett kamerapaket som visuellt ser ut att vara två stora kameror, men vid närmare granskning är det bara en. Spelar mindre roll i praktiken, men lite lurade känner vi oss. Kameran på baksidan hade dessutom kunnat flytta till framsidan, för den används ju faktiskt. På framsidan sitter istället en ganska trist kamera som inte direkt imponerar under videosamtal.
Superlyxig platta
Ovanstående, åtminstone mjukvaran, är riktigt synd. För det här är en surfplatta som ligger i ungefär samma prisklass som Apples instegs-Ipad, men har hårdvaran som närmast matchar den tre gånger dyrare Ipad Pro.
Designen känns igen därifrån, med kantig utformning och ruskigt hög byggkvalitet. Skärmen är väl tilltagen, har bra upplösning och riktigt snabb skärmuppdatering i en allmänt bra skärm. Till skärmen hittar vi fyra högtalare runt om och Dolby Atmos-certifiering på det, trevligt. Enda som saknas till det yttre är väl fingeravtrycksläsare.
Insidan härbärgerar ett Snapdragon 860-chip. Inte topp-chipet kanske, men absolut med tillräcklig kraft för egentligen allt du kan hitta på.
Xiaomi Mi pad är en fantastiskt lyxig surfplatta till ett riktigt bra pris. Att mjukvaran haltar redan ut ur dörren och inte ger några löften om framtiden skamfilar helhetsintrycket ganska rejält tyvärr.
Bästa pris hos:
Lenovo Tab P12 Pro tillhör kategorin med surfplattor avsedda för produktivitet – något som idag blivit en av två hyfsat fasta kategorier för surfplattor med antingen Android eller Ipad OS, där den andra är mer riktad mot lågpris och mediekonsumtion. Här får du en stor och snabb skärm tillsammans med en, generöst nog, inkluderad penna till ett ganska förmånligt pris.
Fin skärm
Pennan är en av två delar som gör P12 Pro till just “Pro”. Den är tillräckligt känslig och med tillräckligt hög precision för att bli en riktigt vettig penna för både anteckningar och skisser. Pennan förvaras smidigt på baksidan av plattan med magnetfäste. Den andra av de två delarna säljs separat och är ett tangentbordsskal. Tyvärr har vi inte lyckats hitta uppgifter på om det skalet kommer att säljas i Sverige med svenska tangenter och i så fall till vilket pris.
Trots en ganska låg prislapp ingår alltså pennan. En annan lyxig aspekt i förhållande till priset är skärmen. 12,6 tum är mer än tillräckligt i de här sammanhangen, samtidigt som du får en uppdateringshastighet på 120 hertz och en överlag riktigt trevlig oled-skärm.
Kort uppdatering
Plattan i sig är riktigt tunn och samtidigt välbyggd i mestadels metall. Både fram- och baksida ger dig dubbla kameror, vilket är ovanligt. Den ena främre används dock enbart för ansiktsigenkänning, medan den bakre gör ett helt okej grundjobb men inte mer.
Om det är någonstans som prislappen syns är det på processorn. Qualcomms Snapdragon 870 är på inget sätt ett långsamt chip – tvärtom. Däremot är det ett tydligt steg ned från både årets och fjolårets toppmodeller.
En annan sak där prislappen syns är mjukvaran. För det mesta är den välbyggd och funktionsrik, bland annat med skärmdelning mot Windows-datorer och ett speciellt produktivitetsläge på själva plattan. Däremot gör inte Lenovo som dotterbolaget Motorola och lovar lång uppdateringstid av Android – där gäller i stället bara en större Androiduppdatering. Vid sidan av att köra två appar sida vid sida finns det heller inga enorma möjligheter att köra appar i fönster eller liknande funktioner som proffsinriktade plattor med Android annars brukar ha (vilket även Motorolas Ready For-teknik har).
Hårdvarumässigt finns det egentligen inte mycket vi saknar hos Lenovo Tab P12 Pro, särskilt inte sett till priset. Däremot hade de kunnat rådfråga kollegorna på Motorola för att få till mer med mjukvaran och samtidigt hålla den uppdaterad under längre tid.
Bästa pris hos:
Samsung Galaxy Tab S7 är Samsungs försök att gå på knock i både kategorin surfplattor och den lite mer diffusa “en surfplatta kan också vara en dator”-kategorin. Prestandamässigt får du i stort sett vad som sitter i mobilernas toppmodell Galaxy Note 20 Ultra, med penna och allt.
Snabbare penna
Den penna som medföljer Tab S7 är betydligt knubbigare, men också bekvämare, än den du hittar i Note 20-serien. Storleken gör dock att du inte har en dedikerad plats för den inuti plattan, utan får nöja dig med magnetfäste eller speciella fack i tillbehörsskalen.
Pennan har fått samma teknik som nämnda Note-lur, med enormt snabb respons och en ännu mer “riktig” skrivkänsla.
När det kommer till hårdvara i övrigt återfinns en helt okej kamera, riktigt bra ljud från de fyra högtalarna och väl tilltaget lagringsutrymme i kombination med det redan snabba Snapdragon-chippet. Skärmen är kanske inte riktigt i samma klass som till Note 20, men den Oled-skärm du bjuds på är ändå bland det bästa du kan hitta på en surfplatta.
Även batteritiden håller för en hel del tryck. Vill du köra den här under en hel arbetsdag innebär det i de flesta fall inget problem.
Dex höjer och sänker
Vid sidan av pennan är det produktivitet som är grejen här. I första hand genom Samsungs Dex-läge, som i det här fallet innebär en väldigt Windowslik skrivbordsmiljö och möjlighet att köra appar i fönster. När det läget fungerar som det ska känns det verkligen som det bästa av både Android- och PC-världen.
Samtidigt hittar vi en hel del appar som inte alls vill leka snällt med fönstertänket, vilket leder till en stundtals ganska buggig upplevelse. Mycket av det beror såklart på att Android inte är byggt för att köras på det här sättet (än), men det gör också att den potentiellt fantastiska upplevelsen haltar en aning mot den betydligt enklare approachen som ärkerivalen Ipad Pro kör med. En produkt som i övrigt kan skryta med ett bra mycket mer livfullt ekosystem av platt-anpassade appar.
Samsung Galaxy Tab S7 är den bästa Android-plattan du kan köpa idag, punkt. Dex-läget är stundtals fantastiskt, pennan är otroligt exakt och även om du helt skippar Dex har du en ruskigt välbyggd surfplatta. Samtidigt är Dex inte perfekt och risken är även att du får nöja dig med en telefon-app uppblåst i plattstorlek. En fantastisk kombo som, både från Samsungs och Android håll, är en god bit på väg till en ny sorts datorupplevelse.
Bästa pris hos:
Samsung Galaxy Tab S6 Lite har inte bara ett krångligt namn, den hade mått bättre av att marknadsföras som något annat än en budgetversion av Tab S6. Förvisso har du Samsungs S pen att skriva med på skärmen, men det är samtidigt en väldigt kompetent mellanklass-surfplatta i sig.
Penna utan hållare
Om vi börjar med pennan så är det faktiskt lite av plattans tråkigheter, Det är inga problem med pennan eller alla de antecknings- och skissfunktioner som finns inbyggda. Antalet funktioner är lite färre än hos Note-telefonerna, men huvudfunktionerna är fortfarande där och fungerar bra. Allra bäst är möjligheterna att föra handskrivna anteckningar i ett flytande fönster, samtidigt som du tittar på en video eller liknande.
Nackdelen är att plattan saknar Note-seriens karakteristiska fack för pennan. Istället ska den förvaras längs ena långsidan med ett vekt magnetfäste. Det gör att vi snabbt lägger bort pennan och nästan glömmer att plattan har stöd för den alls.
Som vanlig surfplatta sköter den sig däremot exemplariskt för sin prisklass. Byggkvaliteten håller hög nivå och även om skärmen inte är det fräsigaste du kan få tag i är upplösningen fullt tillräcklig och skärmens prestanda lämnar inte mycket att önska.
Funktionsfylld
På insidan hittar vi, även där, tillräckligt för att vi ska känna oss nöjda. Prestandamässigt placerar sig S6 Lite på ungefär samma nivå som fjolårets Galaxy S10-telefoner, vilket ändå inte är fy skam. Lagringsutrymmet räcker ganska långt i sig och kan vid behov utökas med minneskort.
Kamerorna följer standarden för surfplattor, det vill säga inget att skriva hem om. Selfiekameran är dock kompetent nog för att sköta videokonferenser och högtalarna fungerar bra nog för både film och samtal. Genomgående fullt godkänt för prislappen helt enkelt.
Utöver det har S6 Lite ärvt många funktioner från såväl de dyrare surfplattorna som telefonerna. Det gör att du, utöver allt Android erbjuder och pennfunktionerna, har en hel del extrafunktioner, säkerhetslösningar och ett fiffigt barnläge att dra nytta av.
Samsung Galaxy Tab S6 Lite hade mått bra av att heta något mindre budgetosande. Vill du ha ett fullgott Android-alternativ till Ipad i ungefär samma prisklass är det här ett klockrent val.
Bästa pris hos:
Androidbaserade surfplattor i de lite lägre prissegmenten brottas påtagligt ofta med prestandaproblem. Det gör tyvärr även Lenovos Tab M10 Plus, som hade kunnat vara ett riktigt bra köp om det inte vore för tillkortakommanden på just det här området.
Välbyggd surfplatta
Det är en för prisklassen förhållandevis tunn och välbyggd surfplatta, som ger ett lite dyrare intryck rent visuellt. Den väger inte heller så mycket med tanke på storleken (10,6 tum) utan ligger rätt skönt i handen när man kollar Blocket eller Youtube i soffan en vardagskväll. Tyvärr är det just den typen av aktiviteter man kan ha den till, och inte så mycket annat.
Skärmen är inte jättebra. Den har hyfsad upplösning, men inte tillräckligt hög för att man ska undvika pixeleringskänsla på nära avstånd. Färger och svärta lämnar en hel del i övrigt att önska, och ska man hitta någonting som är positivt med skärmen så får det bli ljusstyrkan.
Imponerande ljud
Det som sticker ut är högtalarna. Ljudet håller faktiskt riktigt imponerande klass för att vara en surfplatta i det här prissegmentet. Vad som föranlett att man prioriterat just detta är något av en gåta, men det är icke desto mindre ett faktum.
Men som så ofta när det handlar om den här produktkategorin och prisklassen så faller helhetsupplevelsen platt till följd av prestandan. Det sitter ett Mediatek Helio G80 under skalet, och det levererar rätt dåligt. Den som har testat en enklare Androidplatta vet att de ofta dras med en känsla av att det saknas respons, och det fenomenet är påtagligt även när det gäller TAB M10 Plus.
Är det här ett bra köp? Nej, inte om du vill ha en surfplatta i någon bredare bemärkelse. Om du däremot letar efter en platta som kan agera Spotifyspelare i vardagsrummet, eller som enbart ska användas för att kolla på Youtube och surfa med få flikar, ja då är den helt okej men inte mer.
Det gamla Nokia gjorde surfplattor långt innan Apple ens kommit på idén med Ipad. Nu när Nokia rattas av HMD Global är de i stället rätt sena in till festen för surfplattor med Nokia T20 – på flera sätt ska det visa sig.
Billig och robust
Trots den låga prislappen får vi ändå säga att Nokia T20 lyckas bra med två saker: dels räcker batteriet riktigt länge, vilket vi nog kan tacka den skrala hårdvaran för, dels känns faktiskt plattan betydligt dyrare än vad den är. Skalet är i aluminium och hela konstruktionen känns över lag väldigt bastant. Däremot får du inte direkt några lyxfunktioner i designen, som tunna skärmramar eller liknande. Formatet är trots det helt okej för en platta med den här skärmstorleken.
Vanan trogen kör Nokia på en hyfsat ren variant av Android och lovar, också vanan trogen, uppdateringar av själva Android i två år samt tre års säkerhetsuppdateringar.
Surfplattor med Android 11 har numera även Google Kids Space som fungerar lite som ett separat konto för barnen. Det har egen grafik och är väldigt styrbart från föräldrarnas sida. Det funkar helt okej och känns som ett bra alternativ till att varenda tillverkare ska snickra ihop ett sådant gränssnitt själva. Samtidigt känns det lite väl inriktat på de allra yngsta.
Två år gammal
Nokia T20 lanseras i tandem med Bond-filmen No Time To Die – en film som till följd av pandemin är ungefär ett och ett halvt år försenad till biograferna. Vår gissning är att surfplattan fanns med i lanseringsplanen redan då och sedan legat på en hylla i väntan på att filmen ska släppas.
Det anonyma systemchippet Unisoc T610 släpptes i juni 2019 och var redan då ett budgetchip. Nu två år senare har det knappast mognat till något vassare om vi säger så. För även om du kan göra det mesta med Nokia T20 går det ärligt talat lite väl långsamt. Då vill vi inte riktigt tänka på hur snabb plattan kommer att kännas om två år.
Själva skärmen gör åtminstone ett okej jobb. För sin prisklass presterar den som väntat och lämnar ingen besviken. Mikrofon och selfiekamera är däremot rätt trista. Den förstnämnda verkar ständigt vara satt till för låg volym för mottagaren och den främre kameran lämnar helt klart en hel del att önska kvalitetsmässigt. Detta trots att Nokia vill rikta plattan mot såväl barnfamiljer som hemmajobbare.
Nokia T20 är en budget-surfplatta, helt klart. Men vid sidan av fin byggkvalitet, lång uppdateringstid och bra batteritid känns den tyvärr lite väl billig i prestandan.
När det gäller surfplattor är Ipad såklart elefanten i rummet och många tillverkare jobbar runt det faktumet med antingen proffsinriktade plattor eller budgetplattor. Samsung Galaxy Tab A8 tillhör den senare kategorin och är även i det närmaste identisk med en annan spelare i det här segmentet, nämligen Nokias surfplatta T20.
Lika som bär
Det är faktiskt närmast fånigt hur lika Samsungs och Nokias plattor är. Det skiljer 0,1 tum i skärmstorlek och en hårsmån i upplösning och systemchip (doldischippet Unisoc T61x), men annars är de identiska. Samsung erbjuder sin A8 med tre olika lagringsmöjligheter medan Nokia nöjer sig med en, men båda går att få med 4G för ett riktigt attraktivt pris.
Det är i praktiken utsidan som skiljer dem åt. Här känner vi igen Samsungs numera klassiska design för surfplattor, som hos de lite enklare modellerna känns som att den sett likadan ut i tio års tid ungefär. Däremot är byggkvaliteten bra och du bjuds på både hörlursplugg och stereohögtalare. Till det får du samtidigt en rätt fin skärm för prislappen.
Får sirap att verka snabbt
Medan Nokia T20 körde på ett Android som är relativt rent, om än föråldrat, kör Samsung på sitt överliggande gränssnitt One UI. Medan vi tyckte Nokias platta var lite småsömnig, men fick jobbet gjort, är Samsungs platta i stället riktigt seg. Från väckning till att den reagerar på något vi gör tar det en eller ett par sekunder, och det är närmast regel än undantag att du hinner skriva ett par tecken med tangentbordet innan det visas på skärmen. Det får oss att undra: Om Samsung Galaxy Tab A8 är så här pass trött när den är ny, hur kommer den egentligen att kännas efter ett år eller två?
I och med att vi har ett så pass tydligt jämförelseobjekt här står det klart att Samsungs eget gränssnitt och egna tillägg tynger ner Galaxy Tab A8 mer än vad som är önskvärt. Nokia T20 är det smartare valet för prisklassen, men såvida du inte känner att du absolut måste ha 4G till reapris råder vi dig att kliva upp ett par hundralappar i pris för att få en surfplatta som flyter på smidigare redan från start.
När “det nya Nokia” tog sig in på marknaden för surfplattor förra året var det med surfplattan T20, som verkade ha fått ligga i malpåse i väntan på premiären av senaste Bond-filmen. Detta eftersom plattans marknadsföring var hårt knuten till filmen. Lite för klen, lite för dyr, lite för sent. Uppföljaren Nokia T10 fortsätter den traditionen genom att helt enkelt vara lite för sen, alldeles för klen och med det alldeles för dyr.
Miniplatta
Nokia drar stora växlar på hur otroligt liten, smidig och portabel T10 är. Det beror såklart inte på någon av plattans egna meriter, utan helt enkelt på att skärmen är åtta tum stor och den totala storleken därefter. Det är ett par år sedan någon större tillverkare släppte en platta i den här storleken, mycket beroende på att många telefoner snuddar vid sjutumsgränsen för sina skärmar och en tum extra ger inte så mycket mer. Lite kul är ändå att plattan kan användas som extraskärm till en Windowsdator om så önskas.
Men den känns lite sen. Visserligen utlovas tre års säkerhetsuppdateringar, men inget nämns om stora Android-uppdateringar. Det gör att plattan antagligen är fast på Android 12, paradoxalt nog eftersom mellansläppet Android 12L riktade sig specifikt till surfplattor.
Tokseg
Ett år efter T20 borde ju insidan av T10 närmast per definition ha blivit snabbare? Inte då. Här sitter ett aningen långsammare chip än det vi hittade i T20 och det märks. Medan föregångaren tuffade på i lugn takt har det här chippet uppenbara problem med grundläggande funktioner som att låsa upp plattan, dra ner notisfältet eller att surfa på nätet. Att plattan utan förvarning stänger ner Chrome, till synes för att det blev för jobbigt, är vardagsmat. Det blir liksom aldrig roligt att använda en produkt som är så trött redan från start. Då kan vi fundera på hur sömnig plattan är efter att ha genomlevt de där utlovade tre årens säkerhetsuppdateringar.
Nokia T10 hade kunnat komma undan om den hade kostat hälften så mycket, då hade den åtminstone varit billig. Nu är plattan tyvärr mest bara långsam och frustrerande med ett alldeles för högt pris.
Det är svårt att föreställa sig att surfplattor bara funnits på marknaden i något decennium. Apple iPad skapade det nya datorformatet och nu finns det mängder av olika modeller och storlekar från tillverkare som Samsung, ASUS, Amazon och HP. Sedan flera år tillbaka säljs det fler surfplattor än vanliga datorer. iPad dominerar det högre prissegmentet, men det finns många intressanta surfplattor i låg- och mellansegmentet. Vilken surfplatta är då bäst för dig? Svaret beror på flera olika faktorer, som din budget, dina storlekspreferenser, eventuellt stöd för mobilt bredband, men också vad plattan ska användas till. Behoven ser nämligen olika ut beroende på om du enbart planerar att slösurfa i soffan eller jobba med kalkylblad på en arbetsplats.
Två operativsystem dominerar idag marknaden, Android från Google och iOS från Apple. De flesta appar görs för bägge dessa system och idag finns det hundratusentals program och spel att ladda ner med ett enkelt klick. Även Microsoft har lanserat operativsystem för surfplattor, faktiskt två olika versioner. En version för enklare plattor med strömsnåla ARM-processorer (som även Apple och Android använder) samt en version för avancerade x86-kompatibla suftplattor som bygger på samma processorteknik som vanliga Windowsdatorer. Hittills har dock de stora försäljningsframgångarna uteblivit, det har i sin tur lett till att Windowsplattorna får vänta mycket längre på att få tillgång till samma appar som finns på Apple App Store och Google Play.
Utgångna produkter

Apple Ipad, åttonde generationen, årsmodell 2020, eller vad du känner för att kalla den, är ett på det stora hela riktigt kompetent paket för vad som kan anses vara en rimlig prislapp. Samtidigt känns det lite som den sista av sin generation.
Formen är sig lik
Att prata om vad som är nytt går rätt fort egentligen. Apples senaste Ipad har bestyckats med A12-chippet till skillnad från A10 förra vändan. Exakt det och inget annat är skillnaden. Det gör förvisso plattan betydligt snabbare, men i övrigt är den identisk med 2019-modellen.
Kommer du däremot från en lite äldre Ipad får du, beroende på årsmodell, både en större skärm (10,2 mot 9,7 tum), stöd för Apple pencil (dumt nog bara första generationen) och en magnetkontakt för att smidigt koppla in tangentbord.
Samtidigt är det ett bra bygge från start, vilket gör att den knappast känns billig. Vi hade väl helst sett att plattan försetts med USB-C för laddning, eftersom den här (tillsammans med den åldrande Ipad Mini) är Apples numera enda surfplatta med Lightning-kontakt.
Fantastisk platt-upplevelse
Ska vi gå vidare på sånt som gärna hade kunnat få uppdateras hade en roligare kamera för videosamtal gott kunnat få komma med. Gemensamt för alla enheter med IpadOS är att vi saknar stöd för flera användare, något som den här plattan sett till sin prisklass saknar mer än sina lite mer proffsinriktade storasyskon (seriöst, Apple TV har stöd för flera användare, det här är ju bara larvigt).
Men det är en Ipad och även om vi känner igen det mesta är det inget dåligt. IpadOS, som platt-varianten av IOS numera heter, är förutom användarkonton ett riktigt moget, funktionsfyllt och stabilt system. Den största styrkan är såklart App Store, vars flora av appar utvecklade för större skärm är helt överlägsen Android. Samtidigt kommer plattan att hänga med i uppdateringar i bra många år framöver, vilket gör att prislappen inte känns lika hög.
Åttonde generationens Ipad är perfekt för dig som “bara vill ha en surfplatta” utan att ösa pengar på lyxfunktioner. Den är snabb och kommer kunna hänga med i många år framöver, och om du vill skoja till det med penna eller tangentbord så går det alldeles utmärkt.

Vad används en surfplatta till egentligen? Frågar du många av tillverkarna blir svaret allt oftare att det är en arbetsmaskin som du kan göra allt ditt jobb på. Frågar du den genomsnittlige användaren är nog snarare svaret att kolla på film och tv-serier, slösurfa och spela spel. Det är för den senare kategorin Lenovo Yoga Tab 13 är skapad för.
Släpbar på rätt sätt
Med en 13 tum stor skärm och Lenovos numera klassiska stavformade långsida är det knappast en surfplatta som är gjort för att vara liten, tunn och smidig. Istället är hela tanken att plattan ska vara en central del av hemmet.
Utöver stor skärm får du även ett inbyggt ställ. Det kan ställas steglöst, från infällt läge till en rad olika bordsställ-varianter och hela vägen ut till handtag så att du kan hänga plattan på en krok om så önskas. Ytterligare en detalj som helt klart drar ner portabiliteten, men som å andra sidan ökar mångsidigheten där den är tänkt att användas.
Plattan saknar även bakre kameror, för sånt behöver du inte på vad som i praktiken är familjens Netflix-maskin, resonerar Lenovo. Istället har du en helt okej kamera för videosamtal, kombinerat med en hjälpkamera för ansiktsigenkänning. Någon fingeravtrycksläsare finns inte heller.
Vill du ändå ha någon slags arbetsmässig användning av plattan inkluderar Lenovo snällt nog en micro HDMI-port så att du kan använda den som sekundär skärm till en dator, vilket är trevligt.
Lite högt pris
På många sätt känns helt enkelt Yoga Tab 13 väldigt genomtänkt för att fungera som en slags hemma-hubb åt familjen. Den extra klumpen i botten medger lite mer utrymme för högtalarna, vilket ger ljudet lite extra skjuts också.
Samtidigt hade vi gärna sett en betydligt roligare skärm för den här prislappen. Du får visserligen en ganska bra upplösning, dock inte 4K, samt stöd för Dolby Vision. Samtidigt hade vi gärna sett lite högre ljusstyrka och åtminstone 90 hertz uppdateringshastighet för att göra spelande lite roligare på plattan. Snapdragon 870-chippet på insidan känns däremot fullt fungerande med gott om fart för allt du vill ta dig för.
Mjukvarumässigt är det hyfsat rent och “standard-Android” av det hela. Google har numera byggt in såväl barn-läge som en underhållnings-hubb för just surfplattor. Den senare samlar såväl strömningstjänster som spel och böcker i ett eget gränssnitt, även om vi måste säga att det är lite bökigt att läsa böcker på en 13 tum stor platta. Lenovo anger däremot inte hur länge de tänkt uppdatera plattan framöver.
Lenovo Yoga Tab 13 är perfekt anpassad till att fungera som en nöjeshubb hemma och även som extraskärm när det kniper. Samtidigt ligger priset ganska högt, vilket gör att du verkligen måste uppskatta de där 13 tummen som skärmen erbjuder. Kliv ner till tio tum så finns det rejält många alternativ för halva priset.
Huawei har tidigare släppt ett antal något enklare surfplattor under namnet Mediapad, men med Matepad Pro växlar man nu upp och prövar på det lite tuffare high end-segmentet. Det är uppenbart att man vill försöka utmana de både funktionellt och statusmässigt ledande surfplattorna i Apples Ipad Pro- och Samsungs Galaxy Tab S-serie, och vore det inte för en jättelik elefant i ett alldeles för litet rum så hade det nog kunnat gå. Den här plattan är nämligen något billigare än de båda nämnda giganternas produkter, men kan trots det matcha de båda konkurrenternas toppmodeller rent hårdvarumässigt. Att succén riskerar att gå om intet stavas förstås Android, eller rättare sagt bristen på en fullfjädrad version av operativsystemet med samma namn samt Googles ramverk och alla dess tjänster. Det här går helt enkelt inte att bortse ifrån. Även om Huawei har sin egen appbutik som stadigt växer, så har man inte kommit så långt som man skulle behöva ännu. Det går dock onekligen lättare att leva med att köra webbversioner av diverse tjänster på en så här stor skärm än vad det gör på en telefon.
Läcker design
Plattan bjuder på en riktigt läcker design, med tunna skärmkanter och runda hörn. Bakstycket i mörkgrå aluminium ger den ett gediget och robust uttryck som också rimmar mycket väl med känslan av att hålla i den. Den känns premium, helt enkelt.
IPS-skärmen ligger på 10,8 tum och har en ganska hög upplösning på 2 500 x 1 600 pixlar. Den är ljusstark och bjuder precis som Huaweis datorer på en härlig färgåtergivning som man blir på glatt humör av. Huaweis utmärkta Kirin 990-chipp går naturligtvis inte heller att anmärka på, och 6 GB arbetsminne tillsammans med ett lagringsutrymme på 128 GB är definitivt tillräckligt. Man kan förstås även komplettera med ett minneskort om man nu vill ha mer lagringsutrymme, men Huawei kör ju sedan några år tillbaka tyvärr med sina egna minneskort. Problemet är inte att de är dyra, utan att de inte sällan är rätt svåra att få tag på.
Imponerande ljud
Ljudet är faktiskt riktigt imponerande. Oavsett hur vi placerar plattan så är det rikt, fylligt och detaljerat, tack vare de fyra högtalarelementen. Vi måste även berömma kamerorna som håller riktigt fin klass för att vara surfplattekameror (det här är ju inga enheter man primärt använder för att fotografera eller filma med). Viktigast i sammanhanget på en surfplatta – som ju inte sällan används för videokonferenser – är selfiekameran. Här hittar man den i ett så kallat kamerahål på skärmen, som man knappt tar notis om. Upplösningen på bakkameran ligger på 13 megapixlar, medan selfiegluggen bjuder på 8 megapixlar. Klart godkänt.
Huawei har även släppt två tillbehör i form av styluspennan M-Pencil och tangentbordet Smart Magnetic Keyboard, som gör att den i någon mån kan användas på samma sätt som en bärbar dator. Tillbehören fungerar utmärkt, är snygga och gör precis vad de lovar. Hur användbart det är i praktiken kan man däremot diskutera, och någon ersättare till en laptop blir den här surfplattan inte i första taget.
Batteriet ligger på generösa 7 250 mAh och har stöd för 40 wattsladdning. Precis som Huaweis nyare mobiltelefoner stödjer Matepad Pro även omvänd laddning, det vill säga att man laddar upp andra prylar trådlöst genom att placera dem mot surfplattans bakstycke.
Räds man inte frånvaron av Googles tjänster, och kan tänka sig att pyssla en del för att få till en surfplatta som åtminstone känns som en mer gängse Androidplatta, så är det här en synnerligen prisvärd high end-enhet. Vill man ha en lite enklare resa, så bör man nog lägga några tusenlappar till på en Ipad Pro, eller titta närmare på Samsungs Galaxy Tab S6.

2018 års modell av Apple Ipad har en given plats i Ipad-familjen. Medan Pro-modellerna är tänkta just för professionellt bruk och årets Air-modell som den mer vuxna modellen är vanliga Ipad inkörsporten. Den är en enkel, billig väg in i Apples ekosystem och ett sätt att introducera Ipaden som ett verktyg i bland annat skolor.
Fullgod budget
Standardutgåvan av Ipad har uppdaterats med ett lite fräschare systemchip mot föregångaren, och har numera stöd för Apple Pencil (första generationens). Just pennan och stödet för den är för att det inte ska “saknas” någon funktion i instegsmodellen och möjliggöra mer avancerat ritande på plattan än vad fingrarna klarar av.
A10-chippet i Ipad var knappast det modernaste redan när plattan släpptes. Men det finns ändå gott om kraft för det mesta du vill göra och plattan upplevs inte som långsam. Spel laddar lite långsammare än hos de dyrare modellerna såklart, men för användningsområdet plattan är tänkt för räcker det gott.
Du missar egentligen inga av funktionerna i Ios, utan kan skriva, köra vissa appar samtidigt på skärmen och liknande. Givetvis inte med samma hastighet, men fullgott för de flesta.
Utöver snabbare processor kan dyrare och modernare ipads skryta med såväl den mer mångsidiga kontakten USB-C, en skärm som anpassar färgerna mot omgivande ljus och den speciella kontakten för Apples egna tangentbord (bluetooth-tangentbord funkar fortfarande lika bra). Sedan har du givetvis skillnaderna i skärmstorlek och upplösning gentemot Ipad Pro.
Bra vardags-Ipad
Det är viktiga aspekter att komma ihåg. För Ipad ser ut som den mer eller mindre alltid gjort, Ios ser ut och fungerar som det alltid gjort. Apples ekosystem, där App Store och mängden appar som anpassats för surfplattor fortfarande vida överglänser Android.
Ios för surfplattor är inte perfekt, specifikt saknas stöd för flera användare, men apparna gör Ipad riktigt tilltalande.
Samtidigt är det många som inte har behovet av en Ipad som ersättare för en bärbar dator och tungt jobb. För många är Ipad något att läsa på, kolla mailen, slösurfa, spela och liknande (eller som nöjesmaskin för barnen). För de uppgifterna sköter sig Apples billiga Ipad alldeles utmärkt och räcker absolut för de flesta. I en värld av stigande Apple-priser utgör den samtidigt det närmsta en budgetmodell du kan komma, men en bra sådan.
Apples 2018-utgåva av Ipad är fortfarande ett perfekt val för den vardagliga användaren, samtidigt som det inte känns som att allt för många viktiga funktioner saknas.

Huawei Mediapad M5 är lite av Huaweis försök att ge sig på Ipad Pro. På många sätt lyckas de, även om plattans design är en smula förvirrande.
Aldrig koll på knapparna
Plattans design känns både lyxig och välbyggd, med en stadig kombination av metall och glas. På baksidan återfinns fyra högtalare, som gör att du får riktigt bra ljud i alla lägen.
Vad som däremot är mindre bra är placeringen av loggan, kameran, knappar och anslutningar. Det är svårt att säga exakt vad det är, men under våra månader med plattan lär vi oss aldrig ryggradsmässigt var alla delar sitter på plattan.
Den är helt klart tänkt att användas i liggande läge, men hemknappen sitter placerad för att användas i stående läge. Laddkontakten är i sin tur placerad bredvid ström- och volymknapp, vilket också är en smula förvirrande.
Rejält med kraft
Turligt nog är det pekskärmen som du kommer att använda dig mest av. Den återfinns på en riktigt fin skärm. Kanske inte den absolut bästa skärm vi sett, men på alla sätt godkänd i såväl upplösning som färger och svärta.
På insidan hittar vi ett riktigt snabbt chip från Huaweis eget bolag Hisilicon, som utan problem ger kraft åt såväl arbete som spel.
Medan det finns stöd för minneskort i plattan tycker vi däremot att 64 gigabyte lagring känns en aning snålt. Däremot har vi inga anmärkningar på batteritiden, som utan problem räcker en arbetsdag om du skulle vilja använda plattan för det.
Att använda Android på en surfplatta har länge varit lite av ett irritationsmoment. Detta eftersom väldigt få appar är anpassade till formatet, till skillnad från hur det ser ut till Ipad. Det har dock blivit bättre med åren och i kombination med Huaweis eget gränssnitt över Android får det ses som överkomligt numera, men fortfarande är det oroväckande ofta som appar får konstig upplösning och liknande för att de inte anpassats till det större formatet.
Det är emellertid inte Huaweis fel, men det finns där. Huawei har heller inte lagt till riktigt lika många businessfunktioner och kopplingar mot datorer i Mediapad M5 som de gör i exempelvis Mate-serien av sina telefoner. Du kan köpa till ett tangentbord för att få mer av en laptop-upplevelse, men något stöd för en mer avancerad penna finns inte.
Huawei Mediapad M5 är otroligt välbyggd och riktigt snabb. Samtidigt känns den lite förvirrad i sin design, men är fortfarande ett riktigt bra val för dig som vill ha en surfplatta för främst nöjesanvändning.
Vanliga frågor om surfplattor
Vilken surfplatta är bäst
Den du använder är det korta svaret. Surfplattor idag kan användas till en rad olika saker, men i många fall klarar alla av samma saker, som att surfa, kolla på film och läsa mail. fundera istället på vad din budget är och vad du vill använda den till, samt läs tester för att bilda dig en uppfattning om vad du behöver.
Hur ringer man med surfplatta
De allra flesta surfplattor, oavsett om de har plats för SIM-kort eller ej, klarar inte av att ringa vanliga telefonsamtal. Däremot finns det idag mängder av andra sätt att ringa på. Genom appar som Skype, Viber, Facebook Messenger och liknande kan du både ringa röst- och videosamtal till andra som använder samma tjänst.
Vad är en surfplatta
Surfplatta, ibland även kallad tablet eller läsplatta, är ett mellanting mellan dator och mobiltelefon. Det består i stort sett enbart av en skärm, vanligen omkring tio tum, och kan användas för en rad olika uppgifter. Du kan använda en surfplatta som jobbverktyg beroende på vad du har för jobb, men i de flesta fall används surfplattor som nöjesmaskiner i hemmet eller på resa för att surfa, spela spel och titta på film på en skärm som är större än vad du får hos en mobiltelefon.
Vad är skillnaden mellan ipad och surfplatta
Ingen alls. En Ipad är en surfplatta. Ipad är däremot tillverkad av Apple och kör operativsystemet Ios eller IpadOS (väldigt likt det som körs i en Iphone). Det finns även en uppsjö surfplattor från olika tillverkare som antingen kör Googles Android eller Microsofts Windows som operativsystem.
Hur mycket minne behövs i en surfplatta
Det beror helt på vad du ska använda den till. Ska du bara surfa och kolla på strömmad film behöver du i stort sett inte bekymra dig om minnesmängden. Men om du laddar ner spel eller sparar filmer på surfplattan för att kunna titta när du inte är uppkopplad, exempelvis när du flyger, är det bra att ha mer lagringsutrymme i plattan.
Hur mäts tum på surfplatta
Skärmstorleken hos surfplattor mäts på samma sätt som hos mobiltelefoner, TV-apparater och andra skärmar, nämligen i tum (2,54 cm) på diagonalen.