TV bast i test

TV: 21 modeller i test

Senast uppdaterat Februari 2020

Att på alldeles egen hand leta rätt på den bästa teven för just sina behov upplever många som svårare än någonsin och den största utmaningen när de ska köpa en ny TV. Antalet modeller på marknaden är enormt vilket kan bli överväldigande. Förutom TV-modellernas ofta kryptiska namn så kryllar TV-branschen av krångliga tekniska ord som interpolation, crosstalk och bakgrundsblödning. Tillverkarna gör inte heller saken lättare med egna namn på diverse tekniska funktioner.  Vi har därför valt ut de bästa och mest populära TV-modellerna på marknaden just nu och utsett testvinnare. I vårt TV-test hittar du den bästa TV:n för just dina behov och din budget. Då priset ofta är avgörande för vilken TV man köper har vi gjort det enkelt för dig genom att dela upp TV-apparaterna i olika prisklasser. Testet omfattar allt från mycket prisvärda budgetmodeller till riktigt påkostade premium-modeller. Förutom att utse testvinnare i olika kategorier hjälper vi även våra läsare att reda ut begreppen. Längre ner på sidan, under recensionerna, finner du därför dels en ordlista över tekniska termer, dels mer ingående förklaringar kring olika egenskaper vi har bedömt i vårt TV-test.

Välj din prisklass

Olika TV-modeller skiftar otroligt mycket i pris. En riktigt billig modell kan köpas för nedåt 4000 kr medan en lyx-TV lätt kostar 50 000 kr. Därför har vi delat in de olika testkandidaterna i tre olika prisklasser, så att man lättare hittar de modeller som har rätt pris för ens smak och budget. De olika prisklasserna är:

Budgetklassen: Under 10 000 kr

TV-apparater i denna prisklass är av enklare slag med begränsad funktionalitet. Skärmstorleken är sällan över 40 tum och bildkvaliteten har i regel en del svagheter. Många som köper en budget-TV är mest ute efter att få största möjliga skärm för pengarna, har överseende med lättare brister i bildkvaliteten och behöver inte nymodigheter som SMART-funktionalitet. Dagens budget-modeller har dock generellt en fantastiskt bra prestanda jämfört med några år äldre TV-apparater.

Mellanklassen: 10 000 – 20 000 kr

Mellanprisklassen karaktäriseras av större skärmar, oftast mellan 40 och 50 tum. Bildkvaliteten är högre och funktionaliteten är rikligare än på budget-modeller, exempelvis trådlöst nätverk (WiFi), fler ingångar (såsom USB & HDMI) och snyggare design. De har normalt även viss SMART-funktionalitet såsom onlineplattformar eller möjligheten att använda sin Smartphone som fjärrkontroll.

Premiumklassen: Över 20 000 kr

Premiumklassen karaktäriseras av mycket påkostade TV-apparater med exklusiv design och skärmarstorlekar från 46 tum upp till hela 80 tum. Hårdvaran håller i regel en väldigt hög standard med kraftfulla processorer som kan generera en mycket god bildkvalitet. Premium-modeller är normalt även utrustade med en riklig funktionalitet. 3D-stöd är numera nästan obligatoriskt i denna prisklass och 3D-glasögon ingår oftast. I premiumklassen hittar man också mer avancerad SMART-funktionalitet såsom ansiktsigenkänning, röst- och geststyrning.

Testvinnare - TV

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Det innebär att varje TV-apparat har testats i hemmiljö såsom den är tänkt att användas. Vi har utvärderat bild- och ljudkvalitet genom att spela upp videoklipp av olika upplösning och format, likaså både okomprimerat och komprimerat ljud. Varje TV-apparat har testats dagligen under flera veckors tid för att vi både ska få en känsla för det initiala intrycket och hur det intrycket påverkas med tiden. Vi har analyserat sådant som:

Bildkvalitet: Hur bra är bildbehandlingen? Hur hanterar teven snabba rörelser? Hur klarar den panoreringar, exempelvis över landskap? Hur god är kontrasten? Hur väl hanterar TV:n färger? Är färgerna naturliga och balanserade? Hur god är skärpan i bilden?

Ljudkvalitet: Vilken bredd får du i ljudet? Är ljudet balanserat? Hur kraftfull bas kan tevens högtalare prestera? Hur väl hörs dialogen? Hur presterar den på olika ljudvolym? Uppstår det exempelvis förvrängning på hög volym? Försvinner detaljer på låg volym?

Användarvänlighet och funktionalitet: Hur enkelt är det att montera TV och stativ? Hur sitter anslutningarna placerade? Hur många in- och utgångar finns det och av vilka typer? Vilka funktioner erbjuder fjärrkontrollen? Är den lättöverblickbar, intuitiv och effektiv? Har den bakbelysta knappar? Var sitter knapparna på TV:n? Vilka knappval finns det? Hur bra är tevens användargränssnitt? Är det lättnavigerat? Vilka inställningsmöjligheter är tillgängliga? Stöder den appar? I så fall hur många och vilka?

Ytterligare aspekter vi vägt in inkluderar byggkvalitet, funktionalitet, design och garanti. Samtliga parametrar har ställts mot priset och resulterat i ett slutbetyg som avspeglar prisvärdet.

1. LG OLED B9 - BÄST I TEST TV

Kan utan problem jämföras med de bästa

Prisklass: Premium Typ: OLED Färg: Svart Storlekar: 55/65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 40W (2.2) Energiförbrukning: 133 W (65”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T2/C/S2 Vikt: 25,2 kg (65”) Med stativ: 26,2 kg (65”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI 2.1 (eARC på HDMI 2), 3 st USB, optisk ljudutgång, common interface Plus, antenn VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: WebOS med appar, Röststyrning (LG & Google Assistant) Inkluderade tillbehör: Stativ

LG Oled B9 (55 tummaren OLE565B9PLA i testad version) är på många sätt väldigt lik storebror C9. Även om den inte når upp i riktigt samma nivåer rent tekniskt, är den med sin lägre prislapp många gånger det sundare köpet.

Billigare intryck på utsidan, framtiden på insidan

Utvärtes är det en sak som är den stora skillnaden mellan B9 och den dyrare C9 och det är stativet i plast. När du väl ställer upp teven ger det ett lite billigare intryck, men väl på plats märks det inte direkt och skärmen står stadigt. Väggmonterar du den är det samtidigt inget problem.

Fjärrkontroll och mjukvara är i stort sett identiskt och om du redan har en TV från LG kommer du att känna igen dig. Fjärrkontrollen är både utrustad med rörelsekontroll och mikrofon för röstassistenter, men kan kännas både stor och plottrig jämfört med exempelvis Samsungs motsvarighet.

WebOS är ett i stort väldigt snabbt system med enkel översikt över det viktigaste och även tillgång till de vanligaste apparna. Det, tillsammans med tv:n i sig, är kanske inte snabbast i branschen på att starta, men fortfarande går det mesta i fullt godkänd takt.

Något som är värt att nämna är även stödet för HDMI 2.1 och alla de tekniker som kommer med där. Det gör LG B9 väl rustad för nästa års lansering av spelkonsoler från Sony och Microsoft som kommer att dra nytta av en hel del av de nya funktionerna. Något som många modeller annars sparar in på.

Fantastisk bild med lägre ljusstyrka

Oled-panelen i sig är närmast identisk med C9, och även många av konkurrenternas varianter. Här skiljer sig tillverkarna istället med de chip som sköter bildbehandling och för B9 heter det chippet A7. Det är ett steg under det A9-chip som C9 kör på, men det gör absolut inte bort sig. Oftast är de båda modellerna identiska, men C9 är hela tiden något strå vassare.

Den främsta skillnaden mellan de två modellerna bildmässigt är ljusstyrkan, där B9 inte riktigt når upp i samma nivåer. Det blir mest tydligt med HDR-material, som kräver en hel del ljusstyrka för att komma till sin rätt. Men det syns även i mindre detaljer för filmmaterial i mörka miljöer.

A7-chippet ger riktigt bra resultat även för uppskalning av lågupplöst material, men där vi saknar lite samma ‘punch’ i färgerna som LG:s dyrare modell presterade.

Om du inte närstuderar de båda modellerna bredvid varandra är däremot LG B9 en helt fantastisk skärm både idag och imorgon. Prislappen mellan C9 och B9 är ganska påtaglig och även om B9 inte når upp till samma nivåer känns den ur en sådan synvinkel som det lite sundare valet om du vill ha en riktigt bra oled-skärm.

+HDMI 2.1, riktigt bra bild
Lite rörig fjärrkontroll, kunde varit ljusstarkare för HDR-material
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

2. LG Oled C9 - BÄSTA PREMIUMVAL TV

Oled med framtiden för sig

Prisklass: Premium Typ: OLED Färg: Svart Storlekar: 55/65/77 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 40W (2.2) Energiförbrukning: 137 W (65”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T2/C/S2 Vikt: 25,2 kg (65”) Med stativ: 33,8 kg (65”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI (eARC på HDMI 2), 3 st USB, optisk ljudutgång, common interface Plus, antenn VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: Tizen med appar, Bixby voice Inkluderade tillbehör: Stativ

LG Oled C9 blir bästa premiumval för sin urgrymma bildkvalitet och sitt fylliga ljud (65 tummaren OLED65C9PLA i testad version). TV:n ger intrycket av en gammal läromästare. Den kan allt, i de flesta fall bättre än någon annan, utan att på något sätt känna behov att skryta om det. Samtidigt gör det också att den kan kännas en smula gammalmodig.

Anslutningar för framtiden

C9 är på många sätt toppmodellen för i år från LG, då skillnad i såväl pris som specifikationer mot storebror E9 är lika lövtunna som skärmen. Trist nog behåller LG den separata anslutningsboxen hos sin superlyxiga wallpaper-serie och här får vi nöja oss med lite bökigare anslutningar på baksidan.

Anslutningarna tillhör dock den bättre sorten. HDMI 2.1 ‘på riktigt’ - inte på en höft som Samsungs toppmodell Q90. Den ger 4K-upplösning i 120 hertz och liknande godsaker, något som kommer ligga väl tillhands under nästa år när Microsoft och Sony släpper nya versioner av Xbox och Playstation med stöd för tekniken.

Även om LG var tidiga med en förenklad fjärrkontroll har de både tagit ett steg tillbaka och halkat efter på den fronten. Fjärrkontrollen är förvisso bekväm och funktionsfylld, men också rätt rörig. Detsamma gäller gränssnittet. Här finns en riktigt smart röststyrning med både Google Assistant och LG:s egen variant i bakgrunden, stöd för Airplay, automatisk kalibrering om du har rätt utrustning och egentligen allt annat du kan önska dig. Däremot är det aldrig lika rappt eller lättöverskådligt som hos Samsung – som leder det racet i skrivande stund.

Imponerande bild och ljud

Placerat på sitt blytunga stativ får ljudet en oväntad skjuts. Ljudet studsar på stativet, vilket tillsammans med högtalarsystemet i övrigt ger ett förvånansvärt rymligt och fylligt ljud.

Vid stativet sitter även ljussensorn som automatiskt anpassar bilden efter omgivningen.

När det kommer till bilden är det svårt att hitta speciellt många nackdelar. Allt gott som sagts om Oled tidigare gäller även här, nu med förbättrat stöd för HDR-tekniker, och med det även en bättre ljusstyrka. Oled har annars haft ljusstyrkan, särskilt för HDR, som en akilleshäl. Men här närmar sig ljusstyrkan Qled-skärmarna med stormsteg.

Med LG:s nya bildbehandlingschip får vi ett stort lyft över hela brädet, egentligen oavsett källa. Samtidigt går varken färger eller något annat till överdrift, utan C9 hanterar bilden med en enorm säkerhet och precision.

LG Oled C9 är ett riktigt bra köp i premiumsegmentet, både på grund av sin fenomenala bildkvalitet och för anslutningar som säkrar inför framtidens bildkrav.

+Förvånansvärt bra ljud på stativ, toppkvalitet på bilden, HDMI 2.1, tonvis med smarta funktioner
Lite rörig fjärrkontroll
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

3. Samsung UE46F5505 - BÄSTA BILLIGA TV

Smakfullt designad TV som till lågt pris ger god färgåtergivning och bra kontrast

Prisklass: Budget Typ: LCD (Bakbelyst LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 46 tum (finns även i 32, 42 tum) Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 100 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: On: 59 W | Standby: 0,3 W | Årlig: 86 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-C/T2, CI+ Bredd: 106 cm Höjd: 62 cm Djup: 4,9 cm Vikt: 10.8 kg Med stativ: 12,4 3D-stöd: Nej Anslutning: WiFi: Nej HDMI: 3 st USB: 2 st VESA-väggstöd: 400x400 App-stöd: Ja Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll

UE46F5505 tillhör som namnet antyder Samsungs F5505-serie, vilken är en av de billigaste serierna i företagets LED-TV-sortiment. Denna serie är även uppföljaren till förra årets snarlikt döpta serie ES5505, i vilken vi testade 40ES5505 och vars recension finns att läsa nedan. Likt sin föregångare riktar sig UE46F5505 till konsumenter som vill ha en stor TV med bra bildkvalitet till ett så lågt pris som möjligt. För att hålla priset nere är nymodigheter som 3D och inbyggt WiFi bortskalade. Desto viktigare är bildkvaliteten relativt hög med mycket god färgåtergivning. Även kontrasten imponerar, åtminstone i skapligt upplysta rum.

Responstiden är sådär och då teven saknar interpolation blir rörelseskärpan lidande, vilket kan göra att snabba scener upplevs lite ryckiga. Betraktningsvinkeln är snäv och bilden blir snabbt matt och man tittar för långt från sidan. Under mörka scener förekommer en del bakgrundsblödning. Designen är smakfullt enkel och vikten låg. Anslutningsmöjligheterna är ganska generösa för en budget-TV. Den inbyggda mediaspelaren har lika gott formatstöd som premium-modeller och spelar upp alla vanliga filformat för nedladdade filmer. Som en bonus har UE46F5505 dessutom utrustats med Samsungs utmärkta smart-TV-plattform Smart Hub, som stöder många populära appar såsom Netflix, Viaplay, Youtube, SVT Play, Spotify och Skype. Sammantaget ger UE46F5505 väldigt mycket TV till ett svårslaget lågt pris och utnämns därför till bästa budgetval.

OBS: Samsung UE46F5505 har nu utgått men ersatts av efterföljaren UE49K5515.

+Lågt pris, god färgåtergivning & kontrast, utmärkt smart-plattform, bra mediaspelare, smakfull design
Svag rörelseskärpa, snäv betraktningsvinkel, viss bakgrundsblödning,
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

4. Samsung Q67R - BÄSTA MELLANKLASSVAL

Vettig Qled till lägre pris

Prisklass: Mellan Typ: QLED Färg: Svart Storlekar: 49/55/65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 20W (2.0) Energiförbrukning: 118 W (65”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T2/C/S2 Vikt: 20,3 kg (65”) Med stativ: 22,5 kg (65”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, bluetooth, 4 st HDMI 2.0, 3 st USB, common interface Plus, antenn VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: Tizen med appar, Röststyrning (Google Assistant) Inkluderade tillbehör: Stativ

Nu har Samsung krånglat till det igen. Instegsmodellerna hos Qled-skärmarna från företaget heter Q60R och Q67R. Den senare måste ha någon extra finess som gör den bättre, eller hur? Icke. Skillnaden mellan de två är att de kommer i lite olika skärmstorlekar och att den ena är silverfärgad och den andra svart. Så även om vi testat Q67R här kan du lika gärna se det som ett test av Q60R.

Billigare Qled

Utöver lite mer finkorniga tekniska detaljer finns det två större skillnader mellan Q60-serien och Samsungs dyrare Qled-skärmar. Först och främst är den kantbelyst och inte bakbelyst, vilket försämrar både ljus och svärta en del. För det andra blir du av med den supersmarta anslutningsboxen där du har en tunn sladd upp till teven och sedan alla andra anslutningar i en separat låda. Samtidigt är ljudet riktigt klent, men det är å andra sidan lite av ett signum för Samsungs TV-apparater generellt.

Så ja, den både är och känns billigare. Men gör det något i den här prisklassen? Vi får trots allt Samsungs Qled-teknik, vilket närmast per definition ger bättre färger än traditionella konkurrerande LED-skärmar, särskilt i mellanklassegmentet.

I kolsvarta partier kan kantbelysningen skönjas om du letar efter den, men för det mesta är det inget som stör. istället har vi som väntat riktigt bra stuns i färgerna, som kan ställas både effektfullt och hyfsat naturligt utan att tappa detaljer.

Såväl ljusstyrka som svärta gör heller inte bort sig, utan vi hittar faktiskt fler detaljer i svärtan här än vad vissa dyrare LED-skärmar presterat under året. Helt enkelt en riktigt bra bild för prisklassen.

App app app

Du får även med Samsungs enkla fjärrkontroll, med bara ett fåtal knappar. Något som känns som helt rätt väg att gå. På insidan hittar du även Samsungs Tizen-system för menyer och appar. Ett system som både gör att teven startar riktigt fort och är väldigt lättnavigerat.

Appbutiken innehåller samtidigt allt och lite till av det du kan behöva, såväl i form av strömmad video som musik och spel.

Nu har storebror Q70R börjat falla en del i pris och hamnar till och från i närbelägna prisklasser som Q60-serien. Står du och velar är det högre numret att föredra. Men är det prisvärde och funktioner i kombination med riktigt bra bild du är ute efter är Q60-serien faktiskt ett riktigt kap. Särskilt om du jämför med traditionella LED-modeller.

+Smidig fjärrkontroll, lättanvänt gränssnitt, bra ljusstyrka, fina färger
Riktigt klent ljud, brister lite i svärtan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

5. Panasonic GZ2000

Anonym TV med fin bild

Prisklass: Premium Typ: OLED Färg: Svart Storlekar: 55/65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 140W (3.2 Dolby Atmos) Energiförbrukning: 162 W (65”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: 2st DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C Vikt: 33,5 kg (65”) Med stativ: 30 kg (65”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, bluetooth, 4 st HDMI 2.0, 3 st USB, common interface Plus, antenn VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: My Home Screen 4.0 med appar, Röststyrning (Google Assistant) Inkluderade tillbehör: Stativ

Panasonic GZ2000 (65-tummaren testad, finns även i 55 tum) tycks nästan försöka slå rekord i anonymitet och slätstrukenhet. Ända tills vi kör igång en film vill säga.

Anonym och uråldrig

Om vi börjar med de negativa aspekterna, eller åtminstone de tråkiga. GZ2000 i sig är enormt anonym i sin design. Även om den absolut inte känns fult designad hade något gärna fått sticka ut, det är trots allt en TV i den yttersta premiumklassen.

Samma sak gäller fjärrkontrollen. Utöver ett färgbyte från svart till metallpolish är kontrollen i det närmaste identisk med de som skickades med företagets plasmaskärmar för långt över tio år sedan (ja, plasma… minns ni dem?). Det innebär många knappar, plottrigt upplägg och helt enkelt långt ifrån de förenklade och riktigt trevliga kontrollerna LG och framför allt Samsung har till många av sina apparater.

Väl igång kan samma sak sägas om gränssnittet, som är Panasonics egna ‘My Home Screen 4.0’, där namnet skvallrar om hur sexigt systemet är i övrigt. Vi får de vanligaste apparna för streamingtjänster, men absolut inget utöver det. Appbutiken är ruskigt tråkig.

Kungligt ljud och grym bild

Ovanstående är riktigt synd. Dels sett till den rejäla prislappen men kanske främst sett till hur GZ2000 presterar när det kommer till ljud och bild.

Oled-panelen är specialframtagen för GZ2000 och ursprungligen tilltänkt för proffsbruk. Rent praktiskt innebär det att vi bland annat får en betydligt högre ljusstyrka än många andra oled-skärmar (900 nits). Det är annars ett problem för Oled-skärmar, men här levereras ljus nära de bästa LED- och QLED-skärmarna.

Samtidigt smäller Panasonic alla andra Oled-skärmar på fingrarna när det kommer till detaljer i svärtan. Oavsett om vi tittar på en 4k-upplöst Blu-ray eller den betydligt lägre kvaliteten hos streamingtjänsterna har GZ2000 inga problem att visa upp detaljer som andra tillverkare har svårt med.

Just streamingtjänsterna har sitt eget ‘Netflix Calibrated mode’, som faktiskt piggar på även lite tröttare alster från nättjänsterna. Även färger håller sig enormt naturliga i alla lägen och kräver nästan ingen handpåläggning alls efter att vi packat upp TV:n.

Ljudet bör också nämnas. Själva teven är otroligt tjock för att vara Oled. Det beror på att Panasonic knölat in ett 3.2-system med Dolby Atmos-stöd direkt i skärmen. Det ger ett rejält ljud med förvånansvärt bra surroundkänsla från en TV och som egentligen eliminerar behovet av en extra soundbar helt (lägger du dig i den här prisklassen har du nog å andra sidan ett rätt hett system att koppla in redan).

Beroende på läge kan vi tycka att dialog känns lite nedskruvad gentemot allt annat, men inte så att det förtar resten av upplevelsen.

Panasonic GZ2000 visar helt enkelt vart skåpet ska stå för de allra bästa TV-apparaterna just nu. Prislappen ligger en bit utanför det vi normalt ens har som spann för premiumklassen av TV-apparater, men det visar sig också i bilden. Tyvärr återspeglas det inte i arbetet utöver själva bilden och ljudet.

+Klassledande svärta, Fenomenal bild, Riktigt bra ljud
Uråldrig fjärrkontroll, Trist och förlegat gränssnitt, Ingen HDMI 2.1
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

6. Philips OLED803

Toppmodell med allt du kan önska

Prisklass: Premium Typ: OLED Färg: Silver Storlekar: 55/65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 50 W Energiförbrukning: 144 W Standby: 0,3 W Digital-mottagarstöd: DVB T/C/T2/T2-HD/S/S2 Vikt: 20,8 kg Med stativ: 21,1 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI (HDCP 2.2/HDR/HDR10/HLG), 2 st USB, 1 st komponent, antenn, 2 st satellit, optisk ljudutgång, hörlursutgång, audio L+R, common interface Plus VESA-väggstöd: 400x200 SMART-funktioner: Android med appar, inbyggd Chromecast Inkluderade tillbehör: Stativ Övrigt: 3-sidig Ambilight*

Philips OLED803 är en grym OLED-TV med knivskarp bild, rikt färgomfång och massor av inställningsmöjligheter. Men innan du sätter igång ska stativet på plats (om du inte hänger upp den på väggen). Tyvärr måste du då lägga TV:n ned och skruva in benen underifrån, vi hade gärna sett att det bara var att ställa dit TV:n och låsa dem i bakkant. Väl på plats står teven stadigt och den tunna ramen ihop med de minimalistiska benen är onekligen en stilren kombination. Den tresidiga Ambilighten (färgade lysdioder runtom) utgör ett coolt designinslag i rummet. Lamporna kan dock blända om du exempelvis har ingång i rummet vid TV:ns kortsida. OLED803 är utrustad med Android som operativsystem. Det gör att du som använder ditt konto hos Google för att logga in i olika tjänster - eller som sparar lösenord i Google Smart Lock - kan logga in i apparna med ett knapptryck istället för att behöva skriva in långa mejladresser och lösenord. Det är bra eftersom tangentbordet ibland är lite segt i TV:n. Det händer att vi måste vänta en stund mellan varje bokstav, annars blir det den föregående bokstaven i dubblett eller ingen alls. Dessutom måste du verkligen rikta den mot TV:n för att få kontakt. Fjärrkontrollen är utrustad med tangentbord och det är ett stort plus för den som inte använder Smart Lock eftersom det då ändå går ganska fort att skriva. Att det är Android gör också att du har ett relativt stort utbud appar att tillgå, dock långt ifrån så många som namnet kan ge förhoppning om. Men med Chromecast inbyggt i TV:n spelar det mindre roll.

Philips OLED803 kommer som sagt med många inställningsmöjligheter. Det gör att du med precision kan ställa in en bildupplevelse som passar dina behov. Gillar du lätt överdrivna färger och en ganska processad bild är det enkelt ordnat eftersom TV:n levereras så out of the box. Allt är maxat. Det gör också att bilden tenderar att nästan se lite 3D-animerad ut. Ställer du ner alla effekter i inställningarna blir bilden mer verklighetstrogen. Svärta, färgomfång och kontrast är fenomenalt bra. Likaså skärpan. Den senare kan du behöva ställa ned lite när du tittar på vanlig TV för att få ett mjukare intryck. Designen på TV:n är som sagt minimalistisk. Därför är det lite passande att det, förutom den traditionella fjärrkontrollen, även följer med en minimalistisk sådan. Det fungerar dock inget vidare att använda den för navigering och vi överger den ganska fort till förmån för den större varianten. Ett stort plus hos OLED803 är ljudkvaliteten. Visst, den kan inte mäta sig med ett hemmabiosystem, men för dig som önskar bra TV-ljud utan tillbehör ligger denna modell absolut i toppskiktet. Ljudet är detaljrikt och med ganska bra tryck trots en något svag bas. Överlag är detta en prisvärd, mycket bra OLED-TV med ett smidigt operativsystem och riktigt bra bildkvalitet.

+Mycket bra bildkvalitet, många inställningsmöjligheter, god ljudkvalitet, smidigt med Android
Seg fjärrkontroll, svårmonterat stativ
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

7. Philips OLED903

Prisklass: Premium Typ: OLED Färg: Svart Skärmstorlek: 55/65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 50 W (2.1 Soundbar från Bowers & Wilkins) Energiförbrukning: 194 W Standby: 0,3 W Digital-mottagarstöd: DVB T/C/T2/T2-HD/S/S2(x2) Vikt: 31,4 kg Med stativ: 31,4 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI (HDCP 2.2/HDR/HDR10/HLG), 2 st USB, 1 st komponent, antenn, 2 st satellit, optisk ljudutgång, hörlursutgång, audio L+R, common interface Plus VESA-väggstöd: 400x200 SMART-funktioner: Android med appar, inbyggd Chromecast Inkluderade tillbehör: Stativ Övrigt: 3-sidig Ambilight*

Philips Oled903 har väldigt många likheter med systermodellen 803. Faktum är att det är samma skärm, med enbart ljudet, anslutningarna och bordsstället som skillnader. Den har dubbla satellitmottagare istället för en och bordsstället består av två tunna metallskenor istället för en mer traditionell TV-fot.

Bättre ljud är skillnaden
Ljudet är den stora skillnaden här – vilket också påverkar vikten med närmare tio kilo plus. Fast monterad längs botten på skärmen sitter en tygklädd soundbar och på baksidan av teven återfinns en rejäl bashögtalare.

Ljudsystemet är utvecklat tillsammans med Bowers & Wilkins och ger en rejäl skjuts jämfört med vanliga TV-högtalare. Vad vi reagerar på är framför allt hur detaljerat ljudet är. Fågelkvitter och prasslande buskar framträder och skapar stämning utan att dränka talljudet. Samtidigt får vi inte fullt så mycket bas som vi hade önskat ur systemet.

Testvinnande bildkvalitet
Oled 903 köper du just för det integrerade ljudet. Därför är högtalaren fast monterad och kan inte plockas bort. Vill du istället ha den möjligheten är Oled803 modellen för dig.

Det innebär samma enormt fina bildkvalitet – något av det bästa du kan få tag på just nu. Det förinställda läget är ganska överdrivet, men skärmens två medföljande ISF-lägen ger i det närmaste samma bildkvalitet som en professionellt kalibrerad TV (det finns stora möjligheter till kalibrering också).

Oavsett om du matar teven med 4K-material eller låter den skala upp lägre upplöst video ser det helt fantastiskt ut och med ett djup i bilden som är svårt att uppnå för många andra modeller. Skärpa och tekniken för rörelsehantering är lite överdriven från start, men ändras enkelt i inställningarna.

Plus för Ambilight, minus för fjärren
Philips vana trogen återfinns såklart Ambilight längs med tre sidor av skärmen. Lysdiodramperna som anpassar färg och ljusstyrka efter det som visas på skärmen förhöjer verkligen upplevelsen av det du tittar på, samtidigt som vi upplever det som snällare mot ögonen i ett mörkt rum.

Smart TV-delen sköts av Android TV, vilket ger ett hyfsat överskådligt gränssnitt med de flesta appar för strömmad video som du kan önska dig. Det ger även en inbyggd Chromecast och stöd för röstkommandon via Google Assistant (engelska just nu).

Den traditionella fjärrkontrollen är en av nackdelarna med den här TV:n. Fjärrkontrollen missar knapptryckningar oroväckande ofta. Det gör det frustrerande att ange användarnamn, lösenord och liknande, men också lite trögare vid vanlig navigering. En förenklad fjärrkontroll ingår också. Den kommer i form av en fyrkantig stav med få knappar och en liten touchyta för navigering. Den duger gott för vardaglig användning och fungerar riktigt bra.

Philips Oled903 är samma fantastiska skärm som systermodellen 803. Steget uppåt innebär en inbyggd soundbar och om det står högt på din önskelista är det här modellen för dig. Samtidigt kunde just ljudet varit bättre, men det funkar bra om du inte vill ha lösa högtalare.

+Enormt bra bildkvalitet i alla lägen, Ambilight ökar upplevelsen, Väldigt detaljerat ljud
Fast monterad högtalare, fjärrkontrollen tappar knapptryck
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

8. Samsung Q90R

Qled visar vad det går för

Prisklass: Premium Typ: QLED Färg: Svart Storlekar: 55/65/75 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 60W (4.2) Energiförbrukning: 255 W (65”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T2/C/S2 Vikt: 27,8 kg (65”) Med stativ: 34,7 kg (65”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI, 3 st USB, optisk ljudutgång, common interface Plus, antenn (Kontakter i separat anslutningsbox) VESA-väggstöd: Ja SMART-funktioner: Tizen med appar, Bixby voice Inkluderade tillbehör: Stativ

Samsung Q90R är ett monster på alla tänkbara sätt. Framför allt har bildkvaliteten petats upp ytterligare ett snäpp, och de svagheter som Qled tidigare haft mot TV-apparater med Oled är nästan försvinnande små.

Stilren med smarta anslutningar
Innan vi går in på bildkvaliteten kan vi konstatera att Q90R ger ett väldigt välbyggt, men kanske något anonymt intryck på designfronten. Det gör dock att TV:n med sina tunna ramar enkelt smälter in var den än placeras.

Alla anslutningar sker genom Samsungs One Connection-box. Det innebär att du endast har en tunn sladd ut från TV:n ner till en liten låda som huserar såväl ström som TV-kort och alla anslutningar. En klockren lösning som alla tillverkare borde anamma. Med en sådan anslutning kunde Samsung gärna fått vara lite mer generösa med anslutningarna, men de får ändå godkänt på den punkten.

Desto tristare är att HDMI-portarna är version 2.0 och inte 2.1. De ska stödja 4K i 120 hertz och liknande tekniker som kommer med den senare standarden, men att det inte är HDMI 2.1 ‘på riktigt’ känns lite surt och inte helt framtidssäkert.
Fjärrkontroll och gränssnitt följer samma mönster som tidigare. Fjärren har bara ett fåtal knappar och är en fröjd att använda. Gränssnittet är utan tvekan snabbast på marknaden i alla lägen och enkelt att använda. Stöd för Airplay finns, men inte Chromecast. Däremot kan du lösa mycket sånt via fjärrkontrolls-appen i mobilen. När det gäller appar för nedladdning finns i stort sett alla streamingtjänster och det är inget vi egentligen saknar.

Fenomenal bild
Nackdelen med Qled kontra Oled har alltid varit djupet i svärtan, så samma sätt som att Oled inte nått upp till ljusstyrkan i Qled. i Q90R är Samsung närmare än någonsin att sudda ut den gränsen, för den lyckas enormt bra med hanteringen av detaljer i svärtan.

Färger, HDR-kvalitet och ljusstyrka är som väntat i absolut toppklass. Redan från början är skärmen riktigt bra inställd, men det krävs att du skruvar ner Samsungs något överentusiastiska färgpresentation en aning för att det ska sitta som en smäck. Trots det ger Samsung Q90R i stort sett den bästa bilden du kan få på en TV just nu.

+Smart anslutningsbox, Smidig fjärr & gränssnitt, fenomenal bild
Klart men klent ljud, Saknar senaste HDMI-teknikerna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

9. Panasonic 58EX700

Knivskarp bild och många tum för pengarna

Prisklass: Mellan Typ: LED Färg: Silver Storlekar: 58 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 20 W Energiförbrukning: 106 W Högtalare: 20 W Energiförbrukning: 106 W Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T/T2/C/S2 Bredd: 129,5 cm Höjd: 80,8 cm Djup: 35 cm Vikt: 23 kg Med stativ: 24,5 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 3 st hdmi, 3 st usb, optisk digital ut VESA-väggstöd: 400x200 SMART-funktioner: Firefox OS med appar, inbyggd Chromecast Inkluderade tillbehör: Stativ

Panasonic 58EX700 ger mycket TV för pengarna både bildkvalitetsmässigt och i form av utseende. Panasonic har verkligen utnyttjat ytan väl. Silverramen runtomkring är mycket tunn. Vi tycker även om lösningen med en kåpa som täcker för kablarna på baksidan, det ger ett städat intryck. Stativet är snyggt utformat med svängda ben. TV:n har två placeringsval när det kommer till stativet - tätt ihop eller ytterkantsplacering - vilket gör att den blir lättplacerad i de flesta hem. Teven får också lite olika uttryck beroende på dina val här vilket är roligt för den designintresserade. Det enda som känns plastigt och billigt är egentligen fjärrkontrollen. Den känns inte lika stilren i designen och är lite knarrig vid hantering. Bildkvalitetsmässigt håller 58EX700 mycket hög nivå sett till priset och storleken. Visst ser vi, om vi detaljgranskar, att ljuset inte är 100 procent jämnt fördelat. Panelen har marginellt mörkare hörn. Och svärtan kunde ha varit ännu djupare. Men ser vi till priset är det extremt bra bildkvalitet för pengarna och detaljerna i svärtan bibehålls dessutom i mångt och mycket. Bilden är knivskarp och färgerna omfångsrika utan att upplevas onaturliga. Även betraktningsvinkeln är bra.

58EX700 gränssnitt är snabbnavigerat och smart uppbyggt. Det är mycket enkelt att hitta rätt och apparna startar fort. Du kan pinna dina favoritappar och kanaler så att du når dem som genvägar direkt på Home. Utbudet av appar är långt ifrån grandiost, men här finns i alla fall några av de mest populära lösningarna för streaming, en relativt stor uppsättning spel och ett fåtal appar för väder, ljud och sport. Överlag känns hela gränssnittet dock ganska bantat. Detta bidrar positivt till användarvänligheten, men det kan kännas spretigt för den som gillar att pula med inställningar. Ett stort plus är att teven har inbyggd Chromecast då detta ökar app-utbudet markant. Vi hade dock gärna sett en extra HDMI-ingång på baksidan och lite mer kräm i ljudet. Det finaste med den här TV:n är prisvärdet. Du får en mycket stor TV sett till vad du får betala, utan att tumma nämnvärt på bildkvaliteten. Här finns allt du kan önska av en TV i det här segmentet. Den känns välpolerad och väl avvägd rakt igenom.

+Bra bildkvalitet, lättnavigerat gränssnitt, inbyggd Chromecast, genomtänkt design, stor skärm
Bara 3 HDMI-portar, något skralt app-utbud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

10. Samsung NU8005

Funktionsspäckad med grym fjärrkontroll

Prisklass: Medium Typ: LED Färg: Svart Storlekar: 49/55/65/76/82 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 40W (2.1) Energiförbrukning: 215 W (65”) Standby: 0,3 W Digital-mottagarstöd: DVB T/C/S2 Vikt: 24,2 kg (65”) Med stativ: 26,4 kg (65”) 3D-stöd: Nej Anslutning: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI, 2st USB, optisk ljudutgång, common interface Plus, antenn VESA-väggstöd: Ja SMART-funktioner: Tizen med appar, Bixby voice Inkluderade tillbehör: Stativ

Samsung NU8005 är en estetiskt helt fantastisk tv, med tunna ramar på framsidan och för ovanlighetens skull en riktigt snygg baksida. Strömsladden göms snyggt i bordsstället och alla kontakter går lätt att komma åt från sidan.

Just bordsstället är annars den svaga punkten i designen. Dels sticker det ut en rejäl bit framför skärmen och dels svajar teven oroväckande mycket när stället används.

NU8005 utgör basmodellen med en hel del kusiner i företagets 8000-serie för 2018. Lustigt nog är den 65-tummare vi testar faktiskt mellanmodellen sett till storlek, eftersom teven går att få i allt från 49 upp till 82 tum. Nu såhär i efterhand har många av kusinmodellerna gått längre ner i pris, medan 8005 ligger lite väl högt i slutet av sin livstid.

Kompetent bild om du inte vill pilla
Bilden är överlag riktigt bra. Färgerna återges väldigt jämnt och mjukt, även om vi inte får riktigt samma djup som hos lyxigare maskiner. Även svärtan är bra för en LED-skärm, men inget du riktigt vill börja leta detaljer i skuggor med.

Oavsett om du mekar med de övergripande bildinställningarna för rörelse och kontrast får du en väldigt mångsidig skärm för allt från sport till spel och film.

Om du vill göra fininställningar är 8005 inte för dig. Det går absolut, men skärmen har en osnuten förmåga att helt sonika glömma bort inställningar vi gör. Efter ett par försök skärper den sig, men så snart vi byter bildkälla är det dags igen. Som tur är håller de olika förinställningarna i kombination med grovinställningar för bild hög kvalitet nog för de flesta.

En större nackdel är dock ljudet som aldrig vill sätta sig. Vi förväntar oss inte underverk från en så pass tunn tv, men beroende på ljudläge är det alltid någon del av ljudbilden som dränks till förmån för något annat. En soundbar eller annan extern ljudlösning är helt klart att föredra.

Fantastiskt gränssnitt
Den medföljande fjärrkontrollen och gränssnittet har vi däremot inga klagomål på alls. Fjärrkontrollen har bara ett fåtal knappar, men gör sitt jobb utmärkt. Eventuella extrafunktioner sköter menysystemet om.

Mjukvaran i Nu8005 är Samsungs eget Tizen, som är extremt snabbt att starta och navigera i. Apputbudet tillhör det allra bästa och vi känner inte att någon av de större tjänsterna saknas. Utöver det är det lättarbetat (utöver bildinställningarna) och hjälper dig hela tiden på traven för att snabba upp allt du vill göra.

Just NU8005 ligger lite högt i pris även i slutet av sin livstid, men systermodellerna i 8000-serien går att hitta riktigt billigt just nu och för de allra flesta kommer det att innebära en riktigt bra tv som är både snabb och innehåller alla funktioner du kan tänkas vilja ha, tillsammans med en bra bild.

+Bra och snabbt gränssnitt, enkel och smidigt fjärrkontroll, bra färgåtergivning för LED-TV
Vingligt stativ, ojämnt ljud, inte världens bästa svärta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

11. LG SM9800

Fantastiska färger, sopig svärta

Prisklass: Premium Typ: Nanocell LED Färg: Svart Storlekar: 55/65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 40W (2.2) Energiförbrukning: 147 W (65”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T2/C/S2 Vikt: 27 kg (65”) Med stativ: 28,8 kg (65”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI 2.1 (eARC på HDMI 2), 3 st USB, optisk ljudutgång, common interface Plus, antenn VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: WebOS med appar, Röststyrning (egen + Google Assistant) Inkluderade tillbehör: Stativ

LG SM9800PLA (65-tummaren 65SM9800 testad här) är LG:s toppmodell inom Nanocell-skärmar för 2019. Nanocell är en teknik liknande den Samsung kör på i sina Qled-skärmar, vilket ska ge en extra stuns i färgåtergivningen gentemot vanliga LED-skärmar.

Fenomenala färger

Det är just färgåtergivningen som imponerar här. För att verkligen sätta Qled mot Nanocell satte vi upp SM9800 bredvid den någorlunda likvärdigt prissatta Q70R från Samsung och blev faktiskt mäkta imponerade över den stuns LG lyckas med i färgåtergivningen. Alla former av naturbilder får ett riktigt bra djup i sina färger utan att för den sakens skull kännas överdrivna.

Tyvärr hade vi inte anledning att fortsätta vara lika lyriska genom hela testet. För medan SM9800 är fenomenal på färger är kombinationen mörker och rörelse en rejäl akilleshäl. Stillastående bilder med många detaljer i skuggor har skärmen inga större problem med. Värre blir det så snart det börjar röra på sig i skuggorna. Då tappar SM9800 snabbt kontrollen och förlorar en hel del detaljer och ännu mer skärpa.

Även om vi inte upplever betraktningsvinkeln som dålig överlag spelar den in en stor roll i den biten också.

Sitter du en bit ifrån skärmen hinner du inte uppleva så mycket av tappet i skärpa, men mörka scener blir ändå oväntat detaljfattiga. Riktigt synd när bilden i övrigt är så pass bra.

Rustad för framtiden

Samtidigt finns det ett stort tekniskt plus för SM9800.Det är en av de billigare maskinerna i år med stöd för nya HDMI-versionen 2.1. Just i år spelar den ingen större roll, men både Sonys och Microsofts kommande spelkonsoler kommer dra nytta av tekniker i den och det gör att SM9800 känns mer framtidssäkrad än merparten av årets TV-apparater.

Själva teven är ganska väldesignad, särskilt den snygga foten. Vi får även med i stort sett samma funktioner i WebOS som företagets dyrare Oled-skärmar, vilket ger en både snabb och funktionsrik upplevelse.

LG SM9800 kan vara en tv-modell värd att hålla utkik efter under reaperioder. För även om den kunde vara långt mycket bättre på att hantera svärta har den fortfarande färgåtergivning i toppklass och riktigt bra funktioner i övrigt. Med en smula lägre prislapp kan den här bli ett kap.

+Vansinnigt bra färger, WebOS ger många funktioner, HDMI 2.1
Ingen klockren svärta, skärpan i mörkare bilder
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

12. Samsung Q70R

Mycket bild för pengarna

Prisklass: Premium Typ: QLED Färg: Svart Storlekar: 49/55/65/75/82 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 40W (2.1) Energiförbrukning: 290 W (75”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T2/C/S2 Vikt: 35,7 kg (75”) Med stativ: 36,6 kg (75”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI 2.0 (eARC på HDMI 2), 3 st USB, optisk ljudutgång, common interface Plus, antenn VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: Tizen med appar, Röststyrning (Bixby) Inkluderade tillbehör: Stativ

Samsung Q70R (här testad i form av 75-tummaren QE75Q70R) är mellanmodellen bland Samsung Qled-skärmar för 2019 som kan fås i en stor mängd storlekar. Gemensamt för dem alla är en välbyggd konstruktion, bra bild och ett riktigt snabbt system i kombination med enkel fjärrkontroll.

Förvånansvärt matta färger

Om det är något Samsungs Qled-skärmar traditionellt sett är bra på så har det varit färger. I många fall har just den biten nästan gått till överdrift, vilket turligt nog inte är fallet här. Faktiskt känns just färgerna väldigt tillbakadragna och avskalade, särskilt grönt och blått.

Du kan såklart vrida upp det i inställningarna, men även efter en kalibrering är upplevelsen något avmattad mot föregående års modeller eller den fantastiska färgåtergivningen i Qled-värstingen Q90R.

Samtidigt sköter Q70R svärta riktigt bra, med förvånansvärt många detaljer och liv även i mörkare partier. Ljuspunkter mot en helsvart bakgrund orsakar en del ljusblödning, men inget som stör vid normalt tittande.

Även rörelsehantering och lågupplöst material från exempelvis DVD blir riktigt bra här. Tyvärr kan det inte sägas om uppskalningen av lågupplösta TV-sändningar, som blir en hel del fluffigare i kanterna än hos många andra modeller.

Håll klaffen Bixby

Samsungs Tizen-system fortsätter att se ungefär likadant ut som tidigare år utan större överraskningar. Det ger å andra sidan ett enormt snabbt system, särskilt i uppstarten, som samtidigt är lättnavigerat.

Samsungs fjärrkontroll liknar även den det vi vant oss vid, med ett slimmat utförande och minimalt antal knappar. Något fler tillverkare borde ta efter.

Trist nog får vi inte den separata boxen för anslutningar som de dyrare Samsungmodellerna, eller motsvarigheten från förra året, levereras med. Alla anslutningar sitter på baksidan av teven, medan den separata kopplingsboxen som dyrare modeller har är betydligt smidigare att hantera.

Av någon anledning är röstassistenten Bixby extremt på hugget här. Utan att vi nuddar fjärrkontrollen aktiveras röstassistenten oroväckande ofta utan förvarning och stör det vi tittar på. Något som snabbt leder till att vi slår av den så gott det går. Samtidigt händer det ett par gånger att teven slår på sig själv direkt efter att vi stängt av den, men det är en mindre störande detalj.

Samtidigt får vi inte HDMI 2.1 inbyggt, utan något hopkok mellan det och versionen innan som inte känns helt framtidssäkrat.

Samsung Q70R är på det hela taget en riktigt bra TV, även om den har en bit kvar till sin storebror. Bilden är riktigt bra sett till priset, men vi hade gärna sett en separat anslutningsbox och en lite mindre ettrig röstassistent.

+Bra svärta & rörelseskärpa, lättanvänd fjärrkontroll
Saknar HDMI 2.1, jobbig röstassistent, något tillbakadragna färger
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

13. Sony XG95

Det bästa LED har att erbjuda

Prisklass: Premium Typ: LED Färg: Svart Storlekar: 55/65/75/85 tum (75 tum testad) Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 2x10W Energiförbrukning: 230 W (65”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T2/C/S2 Vikt: 35,2 kg (75”) Med stativ: 37,2 kg (75”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet,bluetooth 4.2, 4 st HDMI (HDMI 2.0), 3 st USB, common interface Plus, antenn VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: Android TV med appar, Google Assistant Inkluderade tillbehör: Stativ

Sony XG95 är lite av det lyxigaste du kan hitta i LED-väg, mitt bland bruset från Oled- och Qled-maskiner. Här bjuds vi på en bakbelyst panel med Sonys X1 Ultimate-chip som sköter bildhanteringen, något som annars bara hittats i deras Master-serie med riktigt lyxiga TV-apparater.

Rörig fjärr och brett stativ

Väl uppackad kan vi konstatera att det är en förhållandevis slimmad TV för att vara en LED-modell. Designen känns typisk Sony med skarpa, men tunna, kanter. På en vägg gör den sig riktigt bra, men ska du ha den ståendes på ett bord får du tänka till. Bordsstativet består av två ben som är nästan lika breda som själva TV:n, vilket kräver en hel del bordsyta. De sticker samtidigt fram väsentligt, vilket kan ställa till problem om du tänkt ställa en soundbar framför.

Fjärrkontrollen är uppdaterad från tidigare år, med bättre byggkvalitet. Samtidigt är den utformad som den gamla skolans fjärrkontroller med ett myller av knappar. Här hade Sony kunnat lära av LG eller Samsung och deras förenklade kontroller.

På insidan drivs hela systemet av Googles Android TV i version 8. Det ger stora fördelar när det kommer till mängden appar, stödet för Google Assistant (via fjärrkontrollen), skärmdelning via Chromecast och liknande.

Samtidigt är Android TV rejält eftersatt på designfronten och känns rätt och slätt fult jämfört med konkurrenternas system. I många fall känns det heller inte riktigt lättnavigerat heller. Airplay är på väg via en uppdatering, men fanns inte tillgängligt vid vårt test.

Grym bild, för att vara LCD
När det kommer till ljudet har Sony placerat högtalarna för att ge mer rymd och rumskänsla i ljudet. Just den biten fungerar faktiskt riktigt bra, men när det kommer till ljudkvalitet överlag låter det faktiskt ganska tunt och oinspirerat, så en soundbar eller annat ljudsystem är att föredra.

Bilden då? Till att börja med kan det nämnas att du får nöja dig med HDMI 2.0. Det innebär att godsaker som högre uppdateringshastighet och liknande inte finns här, något att tänka på om du vill framtidssäkra.

Själva bilden kräver lite pill för att få till, då standardinställningarna är lite blaskiga. Väl där får vi däremot en väldigt fin neutral färgton med väldigt jämna övergångar. Samtidigt får vi inte samma detaljrikedom i svärtan som hos oled och nyare Qled-paneler. Ljusstyrkan är det inget fel på, men en aning lågt för HDR-material.

På det stora hela får vi ut en bra bild ut XG95, men med tanke på dess prislapp är det absolut intressant att titta närmare på Qled- och oled-modeller, lite beroende på vilken storlek du väljer.

Sony XG95 är sammanfattningsvis en funktionsfylld TV med egentligen så bra bild som LED-paneler kan erbjuda och en riktigt bra betraktningsvinkel. Den dras med klent ljud, plottrig fjärrkontroll och kanske främst en prislapp som gör att andra tekniker kan vara intressanta som alternativ.

+Naturlig färgskala, funktionsfylld, grym bildkvalitet för att vara LED
Saknar HDMI 2.1, klent ljud, eftersatt gränssnitt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

14. LG 55UH770

Prisklass: Mellan Typ: LCD (IPS) Färg: Silver Storlekar: 49, 55, 60, 65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Bildfrekvens: 200 Hz Högtalare: 40 W Energiförbrukning: 85 W Energiförbrukning: 85 W Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB-T2/C/S2 Bredd: 123,9 cm Höjd: 77,2 cm Djup: 26,3 cm Mått (BxHxD): 123,9 × 77,2 × 26,3 cm Vikt: 23 kg Med stativ: 12 kg 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi: Inbyggt HDMI: 3 st USB: 3 st VESA-väggstöd: 300x300 SMART-funktioner: Appar, Magic Mobile Connection Inkluderade tillbehör: Magic Remote

LG 55UH770 är en 55-tummare i mellanprisklassen och dess kombination av prestanda och funktionalitet till ett mycket bra pris gör att vi utnämner den till bäst i test. TV:n är stilren och slimmad med tunn silverfärgad ram och en bred fot. Till skillnad från många andra tv-apparater är den snudd på jämntjock överallt, utan utstickande klumpar. IPS-panelen har riktigt bra skärpa och ett fantastiskt tryck i färgerna. Däremot är kontrasten inte den bästa, vilket framförallt är tydligt när vi tittar på filmer och serier i det nya HDR-videoformatet. En HDR Premium-certifierad TV är betydligt dyrare, men vi hade ändå förväntat oss lite bättre bildkvalitet i förhållande till priset. TV:n gör för övrigt ett bra jobb med att skala upp Full HD-material och svarstiden är fullt duglig för spel. Högtalarna låter däremot tunt och lite instängt, så här rekommenderar vi en extern lösning.

Smarta TV-apparater kan i värsta fall vara krångliga, svårmanövrerade och buggiga, men LG:s operativisystem WebOS 3.0 känns både intuitivt och användarvänligt. Det är färgglatt, lättöverskådligt och aningen barnsligt. Pekfjärrkontrollen Magic Remote används för att styra en muspekare på skärmen och den är faktiskt lika magisk som namnet antyder. Pekfunktionen i kombination med det lilla rullhjulet gör det föredömligt enkelt att bläddra i menyer, välja appar och surfa på webben. Röststyrning och möjligheten att zooma var som helst på skärmen är andra funktioner som ger mervärde. Om vi ska klaga på någonting så är det att andra TV-apparater erbjuder ett större utbud av appar och spel för nedladdning.

LG 55UH770 är inte TV:n som kommer att få dig att ramla av stolen med sin kontrastrika och bländande HDR-återgivning. Däremot är det en snygg och genomtänkt TV med övervägande bra bildegenskaper, smarta funktioner och ett användargränssnitt som är både trevligare och mer lättanvänt än konkurrenternas.

+Jämn svärta, fantastisk färgåtergivning, innovativa funktioner
Medioker kontrast, instängt ljud, relativt få appar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

15. Panasonic Viera TX-65FZ800E

Fantastiskt färgåtergivning och djup svärta

Prisklass: Premium Typ: OLED Färg: Silver Storlekar: 55/65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 40 W Energiförbrukning: 158 W Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C Vikt: 28 kg Med stativ: 33,5 kg 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI, HDR10+ certified, HDR10, HLG, 3 st USB, SD-kortplats, optisk ljudutgång, hörlursutgång VESA-väggstöd: 400x400 SMART-funktioner: My Home Screen 3 med appar Inkluderade tillbehör: Stativ Övrigt: Röstassistent

Panasonic Viera TX-65FZ800E är uppföljare till fjolårets mycket populära 950-modell och har därmed stora skor att fylla. Bildkvaliteten är hög, men TV:n kan samtidigt beskrivas som försiktig i sin framtoning. Vidare tenderar en del detaljer att försvinna i mörka partier och kontrasten är ganska dämpad även på maximal nivå. Sitter du och ska uppgradera från en LED-TV blir det stor skillnad i bildkvalitet, men här finns fortfarande en del för Panasonic att jobba på.

Färgrymden är däremot god och färgerna mycket verklighetstrogna - speciellt efter kalibrering. Här sticker Panasonic ut hakan.

Lätt att finjustera inställningar

Panasonic är en av få tillverkare som inte valt att gå över till Android. Det har negativ inverkan på utbudet av appar. Gränssnittet känner vi igen från fjolåret men med mindre uppfräschningar rent designmässigt. Det är lite trist, men samtidigt enkelt att navigera i.

En sak vi gillar är det stora urvalet inställningar, det är på så vis ganska enkelt att hitta en bildsetup som passar just dina önskemål. 

Ljudmässigt är det inte särskilt mycket tryck i det lägre registret. Men dialog framkommer tydligt i filmer och det är ändå en välbalanserad ljudbild vi får ta del av. 

En faktor som får plus i kanten är hur prispressad FZ800 är. Panasonic har verkligen lyckats hitta en sweetspot. Söker du en prisvärd OLED-TV med i första hand bra bildkvalitet är det här ett mycket bra köp.

+Mycket bra färgåtergivning, många inställningsmöjligheter, djup svärta
Snålt med appar, svårt med detaljer i svärta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

16. Panasonic Viera TX-58DX700

Prisklass: Mellan Typ: LCD (LED) Färg: Silver Storlekar: 40, 50, 58 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Bildfrekvens: 1 400 Hz Energiförbrukning: 159 W Bildfrekvens: 1400 Hz Högtalare: 2 X 10 W Standby: 0,5 W Årlig: 152 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-T/T2/C/ Bredd: 129 cm Höjd: 75,3 cm Djup: 4,1 cm Vikt: 23 kg Med stativ: 24 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi: Inbyggt HDMI: 3 st USB: 3 st VESA-väggstöd: 400x200 SMART-funktioner: Appar, Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll

Panasonic TX-58DX700B är en stilig 58-tummare som levererar den senaste tekniken till ett överkomligt pris. TV:n är välbyggd med snygg design och en tunn ram. Att fötterna kan placeras i två olika lägen förenklar placeringen på tv-bänken och att kontakterna är dolda bakom avtagbara paneler ger ett städat intryck. Panasonic använder operativsystemet Firefox OS i sina tv-apparater och det fungerar riktigt bra. Det är responsivt, tydligt och hänger sig aldrig under testet. Nackdelen gentemot vissa konkurrenter är att det finns färre appar att ladda ner. Vi gillar också att det går att pinna appar och tjänster till hemskärmen för att få ordning och reda. Fjärrkontrollen är av klassiskt snitt och har en stor Netflix-knapp som tar dig direkt till filmtjänsten.

Eftersom LCD-panelen är av VA-typ istället för IPS får vi bra svärta men lite snävare betraktningsvinkel. Uppskalat hd-material ser riktigt bra ut på tv:n, men det är 4K-material med HDR som får den att glänsa. Panasonics HDR Premium-certifierade modeller har högre ljusstyrka och mer avancerad teknik, men de är också mycket dyrare. I jämförelse med andra tv-apparater i prisklassen står sig Panasonic Viera TX-58DX700 riktigt bra med en HDR-bild som faktiskt imponerar. När vi tittar på HDR-material från Netflix eller UHD-bluray syns en tydlig förbättring med bra kontrast och tydliga nyanser i de mörka områdena. True Cinema-ger en balanserad färgpalett och när vi spelar tv-spel ger spelläget tillräckligt snabb responstid. Sammantaget är Panasonic Viera TX-58DX700 en utmärkt tv som klarar av det mesta. Om du vill ha HDR till ett bra pris är den särskilt intressant

+Bra svärta, naturliga färger, smidigt operativsystem, relativt bra HDR-återgivning
Få appar i butiken, tunt ljud, förhållandevis snäva betraktningsvinklar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

17. Sony KD-55XD8505

Prisklass: Mellan Typ: LCD (Kantbelyst LED) Färg: Svart Storlekar: 55, 65, 75, 85 tum Upplösning: 3840x2160 (4K) Bildfrekvens: 800 Hz HDR: Ja Bildfrekvens: 800 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: 103-157 W Standby: 0,5 W Årlig: 143 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S/S2T2 Bredd: 123,1 cm Höjd: 71,7 cm Djup: 4,4 cm Vikt: 15,1 kg Med stativ: 18.6 kg 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi: Inbyggt HDMI: 4 st USB: 3 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Android TV, Google Cast, Appar, TV Side View, Röststyrning Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll

Med snygg design, ett fullmatat operativsystem och utmärkta bildegenskaper vill Sony KD-55XD8505 ge dig mycket tv-för pengarna. Foten är stor och glänsande, ramen är tunn och det centimetertjocka bakstycket får tv:n att passa väl in i det moderna hemmet. Under huven jobbar operativsystemet Android vilket borgar för ett brett utbud av appar och spel. Här finns det möjlighet att upptäcka och prova sig fram. Nackdelen är att det är oöverskådligt, krångligt och faktiskt lite instabilt. Eftersom det sitter en mikrofon i den för övrigt traditionella fjärrkontrollen går det att styra tv:n med rösten. Det går också att parkoppla en handkontroll vilket många av spelen på Googles plattform kräver. Att spela på tv:n fungerar ofta bra, men det är inte att jämföra med spel på en spelkonsol. Att TV:n har Google Cast inbyggt gör att du kan streama material från en dator eller en smartphone.

Skärmen är av IPS-typ med kantbelysning och levererar en bild som imponerar. Svärtan är helt okej, färgerna är naturliga och kontrasten bra. Sonys exemplariska bildhantering gör ett utmärkt jobb med att skala upp vanligt HD-material med beundransvärd skärpa. Allra bäst blir det när vi tittar på 4K-video. Tv:n har även stöd för det nya videoformatet HDR som i bästa fall kan ge högre kontrast och bättre färgåtergivning, men tyvärr saknar TV:n den ljusstyrka som krävs för att göra tekniken rättvisa. Det är ett problem som rör alla tv-apparater i mellanprisklassen, men det finns ändå de som klarar sig bättre än Sony KD-55XD8505. De inbyggda högtalarna duger för nyhetssändningar, men bristen på djup, bas och nyanser får oss att rekommendera ett dedikerat ljudsystem till filmkvällen. Sammantaget är Sony KD-55XD8505 en utmärkt TV som levererar hög kvalitet utan att glänsa på något enskilt område. En bra allround-TV helt enkelt.

+Snygg och tunn design, bra bild för pengarna, Google Cast inbyggt
Rörigt gränssnitt, HDR-återgivningen imponerar inte, tunt ljud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

18. Sony AF8

Stilren minimalist med många funktioner

Prisklass: Premium Typ: OLED Färg: Silver Storlekar: 55/65" Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 50 W Energiförbrukning: 501 W Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T/C/T2/S/S2 Vikt: 24,4 kg Med stativ: 28 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, bluetooth 4.1, 4 st HDMI, 2 st USB, 1 st komposit, 1 digital ljudutgång, hörlursutgång VESA-väggstöd: 400x200 (30x30 hålanpassning) SMART-funktioner: Android med appar, inbyggd Chromecast, Miracast Inkluderade tillbehör: Stativ Övrigt: HDR-stöd (HDR10, HLG)

Sony AF8 är en stilren, mycket tunn TV med stöd för den senaste tekniken, exempelvis röststyrning. Ljudet är klart och välbalanserat, och basen är föredömligt tydlig trots att TV:n är så tunn. Det är förstås inget hemmabioljud, men för dig som bara ska titta på TV räcker det gott och väl. Den här tevens tillkortakommande är ljusstyrkan. Trots att vi ställer den på max försvinner fortfarande en anmärkningsvärt hög andel detaljer i mörka scener - men även i mörka områden i ljusa scener. Det kan exempelvis göra att det är svårt att uppfatta veck på kläder, ögonfärg på skådespelare och andra detaljer - det går helt enkelt ut över detaljrikedomen. Framför allt i scener med stor kontrast. Svärtan är däremot toppen, och färgerna är naturliga även om de upplevs något mörka. AF8 hanterar även rörelser bra.

Sony AF8 har ett ganska lättnavigerat gränssnitt där det går snabbt att hitta det som eftersöks. Fjärrkontrollen ger intryck av hög byggkvalitet, även om vi kan sakna ett tangentbord på baksidan. Den känns gedigen, har god respons i knapparna och har en minimalistisk formgivning trots många funktioner. Tyvärr drar dess ytmaterial till sig en del damm. Operativsystemet är Android och här finns en hel del appar att utforska, men det är tack vare den inbyggda Chromecasten som app-utbudet blir riktigt bra. Dessutom gör det att du kan röststyra TV:n. Tyvärr händer det vid ett par tillfällen att TV:n hänger sig när vi knappar runt. Det uppstår även ett märkbart tidsglapp från det att du tryckt på en knapp tills dess att åtgärden sker på själva TV:n - vilket blir lite irriterande med tiden. Sammantaget är bedömningen att gränssnittet skulle behöva vara lite rappare och panelen lite mer ljusstark för en TV i den här prisklassen. Men utbudet av portar är godkänt och funktionsutbudet riktigt bra. Sony AF8 riktar sig kanske främst till användare som gillar att streama serier och filmer.

+Stort funktionsutbud, bra ljud, minimalistisk design, fina färger, röststyrning
Något ljussvag, buggigt gränssnitt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

19. Sony AG8

Fin bild, dock med orosmoln och dålig mjukvara

Prisklass: Premium Typ: OLED Färg: Svart Storlekar: 55/65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 40W (2.2) Energiförbrukning: 133 W (65”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T2/C/S2 Vikt: 20,3 kg (65”) Med stativ: 22,5 kg (65”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, bluetooth, 4 st HDMI 2.0, 3 st USB, common interface Plus, antenn VESA-väggfäste: Ja SMART-funktioner: Android TV med appar, Röststyrning (Google Assistant) Inkluderade tillbehör: Stativ

Sony AG8 (65-tummaren KD-65AG8 i testad version) är Sonys lite billigare Oled-modell för 2019. Det syns absolut inte på bilden, men däremot på andra ställen.

Stilren design

Det är ett par år sedan Sonys marknadsavdelning tjatade om ‘monolit-design’, men det känns ändå som att det lever kvar i positiv bemärkelse. Få TV-tillverkare ger en känsla av att du har en maskin skuren ur ett solitt block såsom Sonys.

I och med att det är en Oled-skärm får du en extremt tunn teve längs kanterna och en osmickrande klump på baksidan för all teknik och alla kontakter. För Oled borde det absolut bli vanligare med en separat anslutningsbox för att dra nytta av skärmteknikens slimmade möjligheter.

Mindre stilrent är dock fjärrkontrollen. Ett plottrigt och extremt plastigt objekt som påminner om en billig multifjärr från ett lågprisvaruhus. Den kör dessutom enbart på IR och det med extremt snäv vinkel, så du blir frustrerad bara vid tanken på att använda kontrollen.

Då kommer du bättre undan med fjärrkontrollen i mobilen. Den är densamma som för alla TV-apparater med Android TV, vilket är operativsystemet som körs. Den är långt ifrån perfekt, men låter dig åtminstone styra teven lite smidigare.

Samtidigt återkommer rörigheten i just Android TV. Vissa tillverkare har fått in HDMI och andra anslutningar i systemet, men här får vi det i en separat meny.

Bland anslutningarna har Sony nöjt sig med HDMI 2.0, vilket känns lite snålt även det.
Det är synd, eftersom Oled ändå är en dyrare teknik borde mer omsorg läggas på allt runt skärmen.

Fin bild med inbränningsvarning

Det är synd, för bilden är det absolut inget fel på. Sony skryter ofta om sina synergieffekter av att även vara ett filmbolag och det ger ändå resultat här. Direkt ur förpackningen är färgerna något överdrivna, men med förhållandevis lite kalibrering får vi till ett riktigt bra resultat. Samma sak gäller detaljer i mörka partier och rörelsehantering som ligger i absoluta toppklass.

Ljudet kommer från Sonys ‘acoustic surface audio’ som helt enkelt använder skärmen som högtalare. Det kan inte mäta sig med en separat soundbar eller ett hemmabiosystem, men vi får en stundtals riktigt bra kanalseparation och överlag väldigt klart ljud.

Samtidigt märker vi vid ett par tillfällen att statisk text gärna hänger kvar någon minut efter att den försvunnit. Oled har vissa problem med inbränningar, och även om de exempel vi sett här snabbt försvinner (och kan motverkas genom inbyggda tvättverktyg) känns det samtidigt oroväckande att de hinner uppstå så pass snabbt.

Sony AG8 är helt enkelt en finfin skärm redo att ta sig an de bästa, men som dras ner av en riktigt dålig fjärrkontroll, dålig finish av mjukvaran och oroväckande tendenser när det kommer till inbränning.

+Riktigt bra färger & detaljer, Bra ljud för att vara inbyggt
Usel & plottrig fjärrkontroll, Oroväckande inbränningstendenser, Ingen HDMI 2.1
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

20. Panasonic FX780

Bra svärta och snygg glasram

Prisklass: Mellan Typ: LED Färg: Glasram Storlekar: 42/55 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Digital-mottagarstöd: DVB T/C/T2/T2-HD/S/S2 3D-stöd: Nej Anslutningar: Wifi 802.11ac, DLNA, ethernet, X st HDMI, X st USB, 1 st komponent, 1 st scart, antenn, satellit, optisk ljudutgång, hörlursutgång, DVI, audio L+R, common interface VESA-väggstöd: 400x200 Inkluderade tillbehör: Stativ

Panasonic FX780 är en 55-tums LED-TV med tunn glasram. Den är ganska tung men å andra sidan är den lätt att få på plats i stativet tack vare en genomtänkt konstruktion. Många gånger måste man vara två för att montera en TV, men denna klarar du enkelt av själv. Den står upp medan du skruvar fast stativet.

In- och utgångar på baksidan döljs helt av en plastkåpa. För dig som hänger upp TV:n på väggen kan det göra det lite komplicerat att byta plats på kablar och liknande, men du måste förstås inte ha kåpan på om du inte vill det.

Glasramen och den tunna designen gör att TV:n känns mer OLED än LED. Fjärrkontrollen är dock den relativt plastiga och bulkiga modell som Panasonic brukar använda som standard hos sina TV-apparater. Den gör sitt jobb även om den inte inger något sofistikerat intryck.

Bra svärta men tappar detaljer
Bildkvaliteten på den här TV:n lämnar en del att önska. För att vara en LED-TV i mellanklassen är den ändå godkänd, men vi har en del anmärkningar som kan vara värda att känna till för den som är petig.

Svärtan är exempelvis mycket bra, men för också med sig en nackdel. TV:n har tydliga problem med detaljer i mörka områden. Exempelvis har vi svårt att se hårstrån i brunt hår, eller att skilja ut ett mörkt hår från en mörkröd bakgrund. Likaså är det svårt att skilja pupill och ögonfärg åt i halvkroppsbilder.

Skärpan knivskarp så länge det inte sker några större rörelser. Vid rörelser tappar du däremot en del detaljer.

Färgerna är mycket mättade. Vissa föredrar det här stuket men för de som inte gör det kan det vara värt att känna till att även om du drar ner mättnaden till mycket låga nivåer är de fortfarande något skrikiga.

Snabb i menyerna
Gränssnittet i FX780 är rappt och reagerar direkt när du trycker på knappar. Det är också lättnavigerat och enkelt att förstå sig på. De största apparna finns här, söker du ett större utbud rekommenderar vi att du köper till en mediaspelare.

Högtalarna gör sitt jobb. Du får bra klarhet i dialoger och så länge du inte förväntar dig filmljud är det ett acceptabelt resultat.

FX780 är en klart godkänd LED-TV som ger en hel del tum för pengarna. Men med tanke på konkurrensen i just den här prisklassen har den lite svårt att hävda sig. Den passar dig som vill ha en stor TV och gillar lite mer mättade färger.

+Lättnavigerat & snabbt gränssnitt, god svärta, lättmonterad, snygg glasram
Tappar detaljer i svärtan, tappar detaljer i rörelse, något onaturliga färger
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

21. TCL Cityline S79 U55S7906

Prisklass: Mellan Typ: LCD (Kantbelyst LED) Färg: Silver Storlekar: 50, 55, 65 tum Upplösning: 3840x2160 (4K) HDR: Nej Bildfrekvens: 50 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: 112 W Standby: 0,25 W Årlig*: 164 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/T2, CI+ Bredd: 124,3 cm Höjd: 71,5 cm Djup: 5,69 cm Mått (BxHxD): 124,3x71,5x5,69 cm Vikt: 15,7 kg Med stativ: 16 kg 3D-stöd: Ja Anslutningar: WiFi: Inbyggt HDMI: 4 st USB: 2 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll, Miracast Inkluderade tillbehör: 2 st fjärrkontroller

TCL är en av Kinas största tillverkare av hemelektronik och Cityline S79 är deras modellserie för den europeiska marknaden. Här bjuder man på bra specifikationer i ett slimmat utförande. 55-tummaren är bara en centimeter tjock där den är som tunnast, men tyvärr blir den klumpigare längre ner där elektronik och högtalare sitter. TV:n ser dyrare ut än vad den är, men samma sak kan man inte säga om de plastiga fjärrkontrollerna. Valet att skicka med två fjärrkontroller känns inte heller helt genomtänkt. Den ena är nämligen för liten för att rymma viktiga funktioner och den andra så stor att den är svårhanterlig.

När det kommer till gränssnittet har TCL en lång väg kvar innan de kan mäta sig med konkurrenterna. Inte nog med att det ser gräsligt ut rent visuellt: apparna är få och funktionaliteten lämnar mycket att önska. Om du bara tittar på film och TV behöver det inte vara ett problem, men om du ser fram emot att botanisera i en välfylld appbutik, spela spel och surfa på nätet är det inte TV:n för dig. Miracast-funktionen låter dig streama material från en telefon eller surfplatta.

Vi får inget HDR-stöd men 4K-upplösning finns ombord. Och till skillnad från i stort sett alla nya TV-apparater i segmentet har den även stöd för 3D. Bilden är generellt bra med rika färger, men med något ojämn belysning som får de svarta områdena att se flammiga ut. Den hanterar inte heller lågupplöst material lika bra som vissa konkurrenter. Däremot uppskattar vi rörelseutjämningen som ger ett gott resultat. TV:ns högtalare låter högre och bättre än många andra modeller på marknaden, men ett riktigt ljudsystem är fortfarande ett måste till filmkvällen. Nu hade vi gärna velat avsluta med att TCL Cityline S79 U55S7906 ger dig mycket TV för pengarna, men för det hade den behövt vara snäppet billigare.

+Läcker design, bra ljud, 3D-stöd, bra bildegenskaper
Omodernt operativsystem, saknar HDR-stöd, plastiga fjärrkontroller/Digital Life
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Viktiga egenskaper hos en TV

3D

Att verkligen kunna se i tre dimensioner på en tvådimensionell yta som en TV är egentligen en fysik omöjlighet. Därför går 3D-teknik ut på att lura hjärnan att den ser i tre dimensioner. För att göra detta visar man höger och vänster öga två smått olika bilder vilket skapar en illusion av djup i bilden.

Aktiv och passiv 3D

3D miljobild 106x95De två dominerande typerna av 3D-teknik är idag aktiv och passiv 3D. Passiv 3D är den typ av 3D som traditionellt använts i biosalonger och den delar upp varje bild i två olika bilder med en bild för varje öga. Detta medför att upplösningen halveras och en full-HD film på 1080 pixlar får därför en upplösning på ”bara” 540 pixlar.

Aktiv 3D visar istället höger och vänster öga varsin bild genom att omväxlande visa en bild för ena ögat, följt av den bild för andra ögat. Detta medför dock att bildfrekvensen halveras och för att bilden inte ska bli hackig och flimra måste därför en aktiv 3D-TV visa dubbelt så många bilder. Detta gör att aktiv-3D-TV normalt har en bildfrekvens på hela 120-480 hertz. För mycket känsliga tittare kan en för låg bildfrekvens orsaka oönskade bieffekter som huvudvärk eller illamående. Därför är det viktigt att bildfrekvensen är tillräckligt hög på 3D-TV:n.

3D-glasögonen för aktiv 3D blockerar hela tiden ut bilden för det ena ögat, så att rätt öga ensamt ser rätt bild. Detta innebär att 3D-glasögonen ständigt måste hållas synkade med TV:n, vilket görs trådlöst med Bluetooth-teknik eller liknande. Denna mer avancerade teknik gör att 3D-glasögon för aktiv 3D idag är förhållandevis dyra att köpa. De enklare 3D-glasögonen för passiv 3D däremot, är i regel mycket billigare att köpa.

Huruvida aktiv eller passiv 3D är den bästa tekniken för att visa 3D på en TV är en omdebatterad fråga. Passiv 3D skulle kunna vara den bästa tekniken, då den bland annat ger en bättre ljusstyrka, rikare färgpalett och dessutom är fri från både crosstalk och flimmer. Dessutom är den mindre uttröttande för ögonen. I praktiken innebär emellertid passiv 3D även nackdelar, såsom en lägre upplösning vilket resulterar i synliga linjer och tvära kanter, även på "Full HD"-skärmar. Troligen är det på grund av dessa svagheter som aktiv 3D idag är den dominerande tekniken.

Det finns dock hopp för en comeback av passiv 3D, även om den är relativt avlägsen för de flesta konsumenter. Nästa generations TV-apparater kommer troligen att ha den så kallade 4k-upplösningen, vilken är hela 4-6 gånger högre än dagens "Full HD"-upplösning. Med en så pass hög upplösning borde de upplösnings-relaterade problemen vara betydligt mindre. Även om aktiv 3D idag är den dominerande tekniken är vår gissning att det om 10 år kommer att vara passiv 3D som dominerar.

Äkta och virtuell 3D

Många nya filmer spelas in i 3D med 3D-kameror vilket kan kallas ”äkta” 3D. Många TV-modeller som stöder 3D kan dock också konvertera vanligt 2D-material till 3D i realtid. Denna typ av 3D kallas därför virtuell 3D. Än så länge är virtuell TV inte speciellt imponerande ens på de allra bästa av 3D-TV-apparater, då konverterat 2D-innehåll inte får samma djup som ”äkta” 3D-innehåll. Teknikutvecklingen går dock hela tiden framåt i en alltmer rasande fart, så förhoppningsvis kommer virtuell 3D att bli betydligt bättre inom en inte alltför avlägsen framtid.

Anslutningar

Anslutningar 74x150 En TV:s olika anslutningsmöjligheter är kanske inte det första man tänker på när man ska köpa TV. För många blir tyvärr anslutningsmöjligheternas vikt uppenbar först när man inser att den TV man köpt inte har den anslutning man behöver eller inte har tillräckligt många ingångar av anslutningstypen. Som väl är, så är nya teve ofta generöst bestyckade med en rad olika anslutningsportar, varför detta inte längre är det problem det en gång var. Samtidigt ska man vara noga med att se efter så att den TV man funderar på att köpa har de anslutningsmöjligheter man tror sig behöva. Inte bara i dagsläget, utan även ett antal år in i framtiden.

Det finns en mängd olika möjliga anslutningar en TV kan ha och vi har därför nedan listat de vanligaste och viktigaste typerna av anslutningarna samt kortfattad information om dem.

D-Sub

RS 232C D-sub (eller D-subminiatyr) är en idag föråldrad teknik för dataöverföring. Denna typ av anslutning var förr vanlig mellan en dator och exempelvis en skrivare men då tekniken har så låg bandbredd är den idag av mycket begränsad nytta. När denna typ av kontakt först introducerades var den korrekta beteckningen "subminiatyrkontakt". Numera är de bland de största kontakterna som finns. Den minst sällsynta D-sub-anslutningen idag är troligen RS-232C och det är därför denna man ibland kan finna på vissa TV-apparater.

DNLA

DLNA 139x70 DLNA är en teknikstandard vars syfte är att möjliggöra enkel delning av multimedia såsom musik, foton och videos mellan olika hemelektronik-enheter. För att två hemelektronik-enheter ska kunna kommunicera via DLNA krävs det att båda stöder tekniken. I TV-sammanhang används DLNA idag mest för trådlös kommunikation med exempelvis datorer, NAS-servrar, kameror och mobiltelefoner. En DLNA-crtifierad enhet känns igen på DLNA-logon som normalt finns på kartongen till enheten eller på ett klistermärke som ibland sitter på TV:n när den levereras.

DVI 94x40

DVI

DVI är en teknik för att överföra digitala bildsignaler och är därför lik HDMI-tekniken. Till skillnad från HDMI kan DVI dock inte transportera något ljud. DVI-anslutningar var viktigare förr innan exempelvis datorer hade HDMI-portar och har därför i mångt och mycket spelat ut sin roll. Därför är en DVI-anslutning oftast inte längre nödvändig på en TV.

Ethernet 70x63

Ethernet

Ethernet är traditionellt förknippat med datorer där den används för att koppla ihop datorn till lokala nätverk och Internet. Då TV:ar numera också de allt oftare behöver åtkomst till Internet för att man ska kunna nyttja hela deras funktionalitet har det även blivit allt vanligt med inbyggda Ethernet-anslutningar på TV:n.

HDMI

Denna anslutning är den klart viktigaste typen av anslutning på formligen alla moderna TV. HDMI är den digitala arvtagaren till den analoga, en gång så dominerande SCART-anslutningen. Både bild och ljud kan transporteras via HDMI och andra apparater med vilka man kopplar ihop en TV, såsom DVD-spelare, Blu-Ray-spelare, förstärkare eller spelkonsol stöder HDMI. Ifall man har flera apparater att koppla till sin TV till (vilket ofta är fallet i en hemmabioanläggning) behövs det en HDMI-anslutning för varje apparat. Detta gör att en välutrustad TV bör ha minst 2 stycken HDMI-anslutningar, helst 4 stycken eller fler.

Hörlursuttag

HorlursuttagAtt kunna titta på TV med hörlurar är praktiskt. Kanske vill man inte störa sin partner med en högljudd film sent på kvällen, eller så har man fina hörlurar med ett så bra ljud att man föredrar detta framför TV-högtalarna. Den typ av ljudanslutning som fortfarande dominerar i världen är den så kallade telepluggen. (Namnet kommer av att den ursprungligen användes i telefonväxlar.) Vanligast på moderna TV är 3,5 mm-versionen men även den större 6,3 mm-versionen kan förekomma. För den som funderar på att köpa hörlurar till sin TV kan med fördel läsa våra test av slutna hörlurar och öppna hörlurar.

Komponent 125x50

Komponent (Y/Pb/Pr)

Komponent (eller Y/Pb/Pr som den också kallas) är en analog anslutning som överför video. Komponent och VGA är lika på så sätt att de båda kan föra över även HD-video analogt. Man kan därför säga att komponent är ett alternativ vill VGA.

Komposit

komposit är en gammal analog teknik som kan föra över såväl bild som ljud. På grund av att TV-apparater förr var små och (jämfört med idag) visade dålig bild

Komposit 133x50

 behövde kompositvideo inte ha speciellt hög bandbredd för att bildkvaliteten skulle duga. Komposit Med dagens stora, 

högupplösta TV kommer därför kompositvideo tillkorta och tekniken ger förmodligen den sämsta bildkvaliteten av de tillgängliga anslutningar 

som finns på moderna TV. För att öka bandbredden, och därmed bild och ljudkvaliteten, kan man överföra kompositvideo med hjälp av så kallade RCA-kablar. Detta höjer kvaliteten något men är fortfarande långt från tillräcklig för att kunna ge en bra bild på en modern TV. RCA-kablarna kan dock duga bra för att föra över vanligt stereoljud till exempelvis en förstärkare.

Minneskort

SecureDigital 88x100Minneskort förknippas kanske främst med digitalkameror, mobiltelefoner etc. där de används för att lagra bilder, musik osv. Sedan ett antal år tillbaka har också de flesta TV-apparater anslutningar för minneskort. Vanligast är då att TV:n har en slot för ett SD-kort av standardformat. Det förekommer även att TV:n har anslutningar för ytterligare typer av minneskort. Exempelvis har Sonys Tv:ar stöd för Sonys eget minneskort-format Memory Stick. Vanligaste bruket av minneskort i en TV är förmodligen att visa bilder på TV:n. Detta kan vara praktiskt ifall man har bilder i sin digitalkamera som man vill visa på en större display än kamerans eller datorns.

VGA

VGA 100x38

VGA är föregångaren till DVI och en analog version av denna. Likt DVI har VGA-anslutningen i stort sett spelat ut sin roll och är därför i regel inte längre nödvändig.

SCART

SCART 80x35 SCART var den helt dominerande överföringstekniken på tjock-TV:ns tid, åtminstone i Europa. SCART för analogt över både ljud och bild men klarar inte av högupplöst video. Om man kopplar in sin nya HDTV med en gammal SCART-kabel (vilket är vanligare än många tror) går man miste om möjligheten att visa högupplöst video (HD-video) på sin TV.

TV-kort

TV-apparater med in inbyggd digital-TV-mottagare har i regel en lite skåra för detta.

USB

USB USB är ett gränssnitt för dataöverföring och en teknik som de flesta idag är bekanta med. Inte minst genom de så populära USB-minnena. Men en USB-anslutning på TV:n kan man exempelvis koppla in en extern hårddisk för att spela upp bild, film och ljud från den. Detta gör USB-anslutningen till ett viktigt komplement till den trådlösa DNLA-anslutningen. Den kanske viktigaste fördelen med USB framför DNLA är USB-teknikens mycket större bandbredd, som klarar av att strömma även mycket tunga multimedia-filer såsom högupplöst video.

Betraktningsvinkel

Med betraktningsvinkel menas med från vilken vinkel en tittare kan se på TV:n utan att bilden blir dålig. Detta var ett större problem förr då många LCD-TV-apparater hade en mycket snäv betraktarvinkel. Detta innebar att man var tvungen att sitta mitt framför TV:n eller åtminstone nära denna vinkel för att bilden skulle se bra ut. Med LED-tevens införande har detta problem blivit mycket mindre då LED-TV-tekniken möjliggör ett mycket vidare betraktningsvinkel. Betraktningsvinkeln är dock i regel fortfarande märkbart sämre på LED-teveapparater än på plasma-teveapparater då plasma-tekniken ger utmärka betraktningsvinklar. Det är också stor inbördes skillnad mellan olika typer av LED-TV beroende på vilken typ av panel som används. IPS-paneler tillåter nämligen en vidare betraktningsvinkel än VA-paneler. Detta då färgen inte degenererar på IPS-paneler, såsom den gör på VA-paneler vid vida betraktningsvinklar.

Bildfrekvens

Bildfrekvensen innebär antalet gånger TV:n blinkar per sekund och anges i storheten Hertz (Hz). All video består av en serie stillbilder som visas i snabb takt efter varandra. Effekten blir att ögat uppfattar alla dessa stillbilder som en rörlig bild. För vanlig film är standard-bildfrekvensen 24 bilder/sekund, dvs. 24 Hz. Denna relativt låga bildfrekvens skulle dock uppfattas flimrig på en TV och moderna TV-apparater har idag därför en bildfrekvens på minst 100 Hz. Detta innebär att den flimmer-problematik som fanns förr i tiden i praktiken inte längre finns med moderna TV-apparater.

Samtidigt kan det finnas anledning att ha en bildfrekvens som är ännu högre än 100 Hz. En högre bildfrekvens gör nämligen att bilden ”flyter på” bättre, speciellt i ryckiga scener med snabb rörelse. Detta åstadkommer teven genom så kallad interpolation, vilken innebär att den skapar egna bilder som den stoppar in mellan de existerande 24 bilderna/sekund. Generellt kan man säga att ju högre bildfrekvens desto bättre.

I och med 3D-tevens intåg har kraven på bildfrekvens ökat ytterligare, åtminstone för modeller som använder sig av så kallad aktiv 3D. Aktiv 3D fungerar nämligen så att teven synkroniseras med de aktiva 3D-glasögonen och visar höger och vänster öga en bild om vartannat. Detta innebär i praktiken att tevens bildfrekvens halveras när den visar aktiv 3D. Har teven en bildfrekvens på 100 bilder/sekund (Hz) kommer den att visa högra ögat 50 bilder och vänstra ögat 50 bilder, vilket innebär att teven under 3D-visning bara har en uppfattad bildfrekvens på 50 Hz. Detta gör att en 3D-TV som använder sig av aktiv 3D-teknik bör ha en bildfrekvens på minst 200 Hz. Helst hela 400 Hz.

Bildinställningar

Även om en TV har kapaciteten att visa en mycket god bild är det tyvärr mycket vanligt att de förvalda inställningar TV:n är inställd på vid leverans inte ger den bästa möjliga bilden. Detta gör att den verklige entusiasten själv fininställer sin TV efter leverans, så att den har bästa möjliga inställningar för just det rum TV:n ska användas i. Ett ofta utmärkt sätt för den mindre kunniga TV-tittaren är att välja någon av de förprogrammerade bildinställningar som i regel idag finns på en TV. När så är möjligt försöker vi därför alltid ange vilka förprogrammerade bildinställningar vi kan rekommendera, för att man ska ut det mest av bilden på sin TV.

Bildteknik

De två bildtekniker som idag fullständigt dominerar TV-marknaden är LCD och Plasma. LED är en variant av LCD och alltså ingen tredje separat bildteknik, vilket är ett vanligt missförstånd. LCD och Plasma har både ett flertal fördelar och nackdelar vilket gör dem mest bästa för lite olika ändamål.

LCD/LED vs. plasma

Som LCD-teknikens största styrkor brukar man ange en relativt låg vikt, låg energikonsumtion, starkt ljusstyrka (egentligen luminans) och en obegränsad teoretisk upplösning. Till teknikens mer kända svagheter hör en begränsad betraktarvinkel, så kallad bakljusblödning (vilket ger en sämre svärta), rörelseoskärpa och lång responstid.

Plasma-teknikens största styrkor anses vara en mycket hög kontrast med utmärkt svärta och färgåtergivning, obefintlig förvrängning av färg, mättnad och klarhet, bra responstid och utmärkt betraktarvinkel. Svagheterna anses främst vara en relativt hög vikt, hög energikonsumtion, svagare luminans, skärm-reflektion samt stora pixlar som gör att en hög upplösning också kräver en stor skärm.

LCD-TV utrustade med LED-teknik kallas oftast bara LED-TV och de har de senaste åren kommit att dominera TV-marknaden. Detta har gjort att de flesta platt-TV som idag säljs är just LED-TV-apparater. Jämfört med traditionella LCD-TV utan LED-teknik har LED-TV flera fördelar. De kan göras extremt tunna, ofta bara några få centimeter i tjocklek. De förbrukar mindre energi än vanliga LCD-TV vilket för dem mycket energieffektiva. Dessutom är de ljusstarkare med mycket hög luminans, vilket gör dem lämpade för ljusa miljöer.

LED-TV är perfekta som allt-i-ett-TV, vilket troligen ligger bakom mycket av deras framgång. Att de dessutom ser exklusiva ut med sin mycket smala design har säkerligen också spelat en viss roll. Ytterligare en faktor bakom LED-TV:s framgång är troligen också dess starka ljusstyrka (det vill säga höga luminans) vilken har som effekt att den gör sig mycket bra i teknik-varuhusens starkt upplysta butikslokaler. I denna artificiella miljö, som på intet sätt liknar en normal hemmamiljö, ser LED-skärmen mycket bättre ut än mindre ljusstarka modeller av LCD eller plasma-typ.

För de flesta riktigt renläriga hemmabio-entusiaster med tillräcklig budget är det däremot fortfarande plasma-TV som gäller. Detta beror på att en plasma-TV av toppmodell i en mörk miljö ger en överlägsen bildkvalitet. Samtidigt kostar den ofta uppåt 50 000 kr, ett pris som helt enkelt är utom räckhåll för de flesta.

Bildpanel

LED-teveapparater använder sig numera oftast av VA- eller IPS-paneler. IPS-panelen är den dyraste av de två och är därför vanligare på lyxigare TV-modeller. Samtidigt ger IPS-panelen även en högre bildkvalitet och tillåter en vidare batraktningsvinkel.

Design

Design 260x201

En TV:s design är faktiskt en viktig faktor för många. Markanta skillnader i TV-apparaternas utseende var vanligare för, under tjock-TV:n epok. Vem minns till exempel inte alla dessa TV-apparater med ett trä-skal? Idag är TV-marknaden däremot mer likriktad och skillnaderna i design är inte längre lika påtagliga. Detta beror inte bara på att tv:arna blivit platta, utan även på att skärm-listerna blivit så smala att det mest är skärmen som syns. Enligt vår mening har moderna platt-TV generellt en smakfull och stilren design att den genomsnittliga konsumenten inte behöver tänka så mycket på denna egenskap när man ska köpa ny TV.

Digital-TV-mottagare (inbyggd)

DVB: Det finns olika typer av digital-mottagare som används för olika typer av mottagning. Normalt talar man om typerna DVB-C, DVB-S och DVB-T där DVB står för ”Digital Video Broadcasting”. DVB-C används till digital kabel-TV, DVB-S till digitala satellitsändningar och DVB-T till marksänd digital-TV. DVB-S2 och DVB-T2 är andra generationen DVB för marksänd och satellitsänd digital-TV.

DVB 126x100

CA: För att dekryptera krypterade TV-kanaler används ofta en så kallad CAM (Conditional Access Module)

 eller CA-modul, i vilken programkortet sitter. CA-modulen sätts sedan in i TV:n om den kan ta emot dessa.

CI: CI (Common Interface) är ett slags kopieringsskydd som verkar mellan CA-modulen och TV:n. Tekniken kallas ibland även DVB-CI och CI+ är den senaste generationen av denna teknik. För att en man ska kunna titta på sändningar som är kodade med CI+ behövs alltså (förutom ett programkort och en CA-modul) en TV som stöder denna teknik

Färgåtergivning

Fargatergivning 132x126

För att generera en bild vars färger är så nära originalet som möjligt ska en TV kunna visa så många färger som möjligt. Färgdjup är den term man i regel förknippar med detta. Färgdjupet anger hur många bitar data en TV använder för att representera färger. Ju fler bitar den använder, desto fler färger kan en skärm visa. Med ett färgdjup på 16 bitar kan en skärm visa 65 536 olika färger och med ett färgdjup på 24 bitar kan den visa hela 16 777 216, det vill säga nästan 17 miljoner olika färger!

Många tillverkare skryter med TV-apparater som visar ett färgdjup på så mycket som 32 bitar. Detta innebär dock inte att de kan visa fler färger, utan dessa extra bitar färgdjup används för att beskriva färgdjup. För att kunna visa ett tillräckligt stort färgdjup måste TV:n även ha en tillräckligt stark grafikprocessor och nog med minne för att orka med detta.

Gamma

Gammajustering 118x360Gammakurvan är ett mått för att uttrycka mjukheten/hårdheten (på fackspråk kallat gradiationen) i en bild, till exempel den som visas på en TV-skärm. Anledningen till att man sysslar med gammajustering är för att man vill skala bort det ljus i en bild som det mänskliga ögat inte kan uppfatta eller som det är okänsligt för. Detta gör att man på bästa sätt använder datamängden i en video för att visa färger som människan faktiskt kan se.

Ifall gammavärdet i en bild är högt (uppåt 1.0) kallas den för hård vilket innebär att övergången mellan olika färgtoner blir grövre. Människans öga är bättre på att se skillnader i mörker och ljus än att se olika färgtoner, varför olika gammavärden längs gammakurvan syns bäst på ett svartvitt fotografi. Exempelbilden till höger visar hur olika gammavärden förändrar uppfattningen av en bild. Ju lägre gammavärde, desto mer nyanserad blir bilden. Samtidigt blir den också ljusare vilket ger en sämre svärta.

Förmågan hos en TV att kunna skapa bra gammavärden påverkar därför starkt hur bra bilden blir. På digitala skärmar som TV-apparater finns ofta någon typ av gammajustering där man kan variera hur hård eller mjuk bild man vill ha.

Kontrast

En TV:s kontrast är ofta krånglig och svår att jämföra med en annan TV:s kontrast. Detta beror inte minst på att det inte finns något officiellt standardsätt att mäta kontrasten. Därför skiljer sig olika tillverkares sätt att mäta kontrasten, vilket gör två TV-apparaters teoretiska kontrast svåra att jämföra. Kontrasten är också beroende på ljusförhållandena där man tittar på TV:n.

Kontrast 100x105

De ideala förhållandena för att få en så bra kontrast som möjligt är i ett becksvart rum, vilket man ofta kommer nära i en biosalong och i ett välbyggt hemmabiorum. Under normala förhållanden är det dock inte becksvart där TV:s ses utan det finns ofta lampor, ljus utifrån och ljusa väggar på vilka ljuset reflekteras. Detta ljus stör likt brus på en radiokanal ut det ljus TV:n sänder ut och gör att tittaren inte ser en lika bra bild (och kontrast). I vilken grad störande ljus faktiskt försämrar bildkvaliteten är mycket beroende på hur starkt TV:n lyser. Ju starkare TV:n ljus är, desto bättre står den emot ”ljusföroreningar” från lampor, solen etc. Samtidigt får då inte väggarna reflektera för mycket av TV:ns eget ljus.

Dynamisk och statisk kontrast

När tillverkarna ska uppge kontrasten på en TV-apparat anges denna ofta i så kallad dynamisk kontrast. Det som skiljer dynamisk kontrast från ”vanlig” statisk kontrast är att bilden är stilla (det vill säga statisk) vid statisk kontrast och att den rör sig vid dynamisk kontrast. När man ska bedöma en skärms kontrast är det därför viktigt att ta hänsyn till både den statiska och den dynamiska kontrasten. Den dynamiska kontrasten brukar få ett mycket högre värde än den statiska kontrasten och därför använder många tillverkare enbart denna kontrast i marknadsföringen, trots att det är inkomplett information. Detta gäller speciellt för LCD-skärmar (vilket inkluderar LED-skärmar) som ofta ges en väldigt hög teoretisk dynamisk kontrast. Som ett exempel ger en plasma-skärm med en statisk kontrast på ”bara” 2 000 000:1 en bild med klart bättre kontrast än en LCD-skärm som har hela 30 000 000:1 i dynamisk kontrast men ”bara” och 10 000:1 i statisk kontrast

Exempelbild TV hogtalare

Ljud

Även om alltfler numera använder externa ljudkällor såsom hemmabiosystem istället för tevens högtalare är det fortfarande väldigt många som låter tevens högtalare göra jobbet. Därför är en teves ljudkvalitet fortfarande viktig för många. Tyvärr har de senaste årens ökande efterfrågan av allt smalare kantlister på TV-apparaterna gjort att tillverkarna tvingats flytta högtalarna från skärmens sidor till andra ställen på teven. Detta innebär alltså att ljudkvaliteten fått stryka på foten för estetiken. Något vi tycker är synd. En motreaktion till denna trend är Sonys nya flaggskeppsmodell Sony KD-84X9005, där man medveten gett fronthögtalarna en revansch på ett snyggt och smakfullt sätt.

Ljusstyrka (Luminans)

När man talar om en TV:s ljusstyrka menar man i regel egentligen dess luminans. Luminansen är mängden ljus som avges från en specifik yta, i det här fallet TV-skärmen. Den mäts i ljusstyrka per kvadratmeter och anges i enheten candela per kvadratmeter (cd/m2). Ljusstyrkan är alltså hur starkt TV:n lyser och ju högre ljusstyrka/luminans desto bättre. Nästintill alla TV-apparater har idag en tillräckligt hög ljusstyrka/luminans för att bilden ska synas bra, så länge det är någorlunda mörkt där TV:n står. I ljusare miljöer, t.ex. i rum med stark belysning eller mycket sol behöver dock ljusstyrkan/luminansen vara extra stark. Starkast ljusstyrka/luminans har LCD-TV medan plasma-TV har en något svagare ljusstyrka.

Mediaspelare (inbyggd)

Många nya TV har en inbyggd mediaspelare med vilken man kan spela upp bild och ljud. Det vanligaste användningsområdet för inbyggda mediaspelare är troligen uppspelning av video. Det rör sig då ofta av filmer nedladdade på fil från Internet. Problemet med denna typ av video-filer är att de till skillnad från köpta DVD- och Blu-Ray-skivor ofta innehåller bild och ljud som inte är av standardformat. Detta gör att en bra TV:s mediaspelare måste kunna läsa väldigt dessa olika typer av bild- och ljudfiler. Man säger då att mediaspelaren är kompatibel med en typ av fil.

Mediaspelare 300x201 För att göra problematiken med formatkompatibilitet ännu mer komplicerad skiljer man på en video-fils container och dess decoder. En container kan liknas vid det vi är vana att förknippa med ordet container med, nämligen en behållare i vilken man förvarar olika saker. Video-filens namn slutar med namnet på dess container. Vanliga containerformat är .avi, .mkv, .mp4, .vob och .wmv. Om vi för jämförelsens skull tänker oss en container fullpackad med kartonger, så ligger videons bilder och ljud nedpackade i dessa kartonger. Det är för att öppna dessa kartonger, plocka ut och sätta ihop bilderna och ljudet som man behöver en decoder. Vanliga decodrar är DivX, Xvid, h.264, mpeg, VC1 och Wmv9.

Även om nya TV-modellers inbyggda mediaspelare hela tiden stöder alltfler containrar och decodrar, är det tyvärr fortfarande vanligt att mediaspelaren faller till föga. Detta får till följd att videon inte kan visas som den ska. Det är t.ex. vanligt att filmens bild går att spela upp, men inte dess ljud, speciellt DTS-ljud. På samma sätt är det ofta som ljudet fungerar men inte bilden, vilket ger en svart skärm.

Responstid

Tevens responstid är en ofta angiven parameter av tillverkarna. Med responstid menas den tid det tar för en bildpixel på skärmen att gå från ett värde till ett annat och sedan tillbaka igen. Är responstiden inte tillräckligt kort drabbas bilden av rörelseoskärpa, speciellt vid snabba rörelser i en video. Responstiden är främst ett problem för LCD-skärmar, men är mindre idag gentemot vad den tidigare var. Plasma-TV och bildrörs-TV (dvs. tjock-TV) har i regel en utmärkt responstid.

Skärpa

Rörelseskärpa

Rorelseskarpa 125x91 Med rörelseskärpa menas en TV:s förmåga att behålla skärpan även när det sker mycket rörelse i bilden. Ju snabbare rörelser som sker i videon, desto fler bilder måste TV:n visa för att filmen inte ska bli suddig. Om en rörelse sker tillräckligt snabbt och bildfrekvensen i det innehåll som visas inte är tillräckligt hög, måste TV:n generera nya bilder mellan de existerande bilderna. Annars riskerar video-innehållet att uppfattas som ryckigt, vilket är en form av rörelseoskärpa.

Interpolation

Att generera nya bilder mellan existerande bilder kallas interpolation och för att resultatet ska bli riktigt bra krävs att TV:n är utrustad med en tillräckligt stark grafikprocessor. Ifall TV:n inte hinner med att generera tillräckligt många bilder med tillfredsställande skärpa blir de delar av bilden som rör sig för snabbt suddiga. Även denna suddighet är en form av rörelseoskärpa. En vanlig bieffekt av interpolation är den så kallade ”hemvideo”-effekten som ger intrycket av att filmen är en billigare inspelning filmad med hem-videokamera. Denna för många störande effekt var främst ett problem på LCD-TV förr i tiden men förekommer fortfarande. Plasma-TV har i regel en mycket god interpolation och rörelseskärpa.

Skalning

Platt-TV (både plasma och LCD (inklusive LED) har digitala bildskärmar med en fast upplösning. Detta innebär att antalet pixlar som bildskärmen rent fysiskt kan visa är oföränderligt. Olika filmer och TV-sändningar har dock olika upplösning som ofta antingen är högre eller lägre än TV-skärmens upplösning. Detta innebär att TV:n för att kunna visa dessa bildsignaler måste omvandla dem till rätt upplösning. Detta kallas att skala om bilden och görs av TV-apparatens elektronik. Olika TV är dock olika bra på att skala om bilden vilket gör att de får olika bra bildkvalitet. Om ingen skalning sker motsvarar en pixel i den inkommande bildsignalen av en pixel på TV:n. Detta kallas 1:1-pixelmappning och då ingen skalning behövs finns ingen risk för förvrängning av bilden. Hur bra skalning en TV än har är därför 1:1-pixelmappning alltid att föredra om det är möjligt.

Skärm

Med skärm menar vi den glasyta, det vill säga den glasskärm som skyddar TV:s elektronik från smuts, stötar med mera. En ren, jämn och blank glasyta blänker vilket i de flesta sammanhang är positivt. Så är emellertid inte fallet när det gäller TV-skärmar. Reflektioner från en skärm kan nämligen störa TV-tittaren, då det starka ljuset från reflektionen bländar och stör ut ljuset som TV:n sänder, vilket medför att man inte ser vad som visas på teven. På grund av denna problematik försöker tillverkarna skapa skärmar som reflekterar oönskat ljus så lite som möjligt. Detta är varken lätt eller billigt. Vissa tillverkare har mer reflektionsproblem med sina TV-skärmar än andra, men reflektionsproblemen skiftar även mellan olika modeller. Ofta reflekterar billigare skärmar lättare oönskat ljus än dyrare men detta är långt ifrån alltid fallet.

Ju större en glasruta är, desto starkare måste den vara för att inte kollapsa under sin egen vikt. Då TV-skärmarna ständigt blir allt större innebär detta att även glasen måste vara starkare. En väldigt stark typ av glas är så kallat Gorilla-glas, som först började användas på iPhone men nu även kommit att användas med TV-apparater. Även om teven är utrustad med exempelvis Gorilla-glas är det fortfarande viktigt att vara försiktig när man flyttar den, speciellt ifall skärmen är större än 40 tum. En platt-TV ska alltid flyttas upprätt. Man ska med andra ord inte lägga den ner då detta ökar belastningen på skärmen och risken för att den spricker då ökar kraftigt. Tänk speciellt på detta vid transport av stora TV-apparater, såsom vid en flytt, då det kan vara frestande att bara pressa in TV:n i bakluckan på en bil. Har man en stor, dyr TV är det då klokare att frakta den ståendes upprätt på en vagn. Helst instoppad i sin original-kartong.

SMART-TV

Smart TV 250x248 En av de senaste trenderna i tv-branschen är de så kallade smart-tv:arna, vilka är utrustade med funktionalitet som ska göra dem ”smarta”. Det är nära till hands att dra paralleller med mobiltelefon-branschen i vilken så kallade smartphones (det vill säga smarta mobiltelefoner) snabbt blivit enormt populära. Liknelsen är inte heller irrelevant då det förmodligen är mobiltelefonernas utveckling mot ”smarta” produkter som tv-branschen tror sig stå inför.

Tanken är alltså att man ska kunna interagera med sin TV på en helt ny nivå. Det kan till exempel handla om att man med gester eller tal ger TV:n kommandon istället för med fjärrkontrollen. Fjärrkontrollen ska dock inte skrotas, utan även denna får en uppryckning i form av pekplattor eller möjligheten att (genom en app) använda sin smartphone som fjärrkontroll. Smartphonen ska inte bara användas för att byta kanal, den ska helst helt slutas samman med TV:n, och erbjuda möjligheter som att snabbt skicka webbplatser till och från mobilen.

Men främst är det möjligen tänkt att man ska börja använda sin smart-TV för sociala aktiviteter som att dela videor, foton eller webbsidor med vänner, chatta, twittra eller använda sociala nätverk som Facebook.

Användargränssnitt

Anvandargranssnitt 200x200 För att konsumenterna ska utnyttja alla dessa nya funktioner i sin smart-TV, är det helt avgörande att det kan ske enkelt och smidigt. Därför har det blivit mycket viktigt att TV:n har ett tillräckligt bra användargränssnitt. En TV:s användargränssnitt är den länk som gör att användaren och TV:n kan interagera. Användargränssnittet kan lite förenklat sägas vara det man ser på skärmen på sin TV, till exempel olika typer av menyer (såsom kanalinställningen) samt appar (till exempel text-TV). Ett riktigt bra användargränssnitt gör det lätt för användaren att använda TV:n, även om man inte är van vid datorer. Användargränssnittet blir alltså extra viktigt när användaren förväntas använda TV:n till annat än bara den mest grundläggande funktionaliteten, såsom att stänga på & av TV:n, höja & sänka volymen eller byta kanal. Har en smart-TV inte ett tillräckligt inbjudande och lättanvänt användargränssnitt, kommer konsumenten inte att använda funktionerna och smart-TV:n upplevs inte speciellt smart.

Tillverkarna har kommit olika långt i utvecklingen av gränssnitten för sina Smart-TV. I nuläget har Samsung, Sony och Panasonic troligen de bästa användargränssnitten medan LG, Philips, Sharp och Toshiba alla ligger en bit efter denna ledartrio i utvecklingen.

Appar

Appar 150x105 App är en förkortning för Applikation vilket är ett annat ord för datorprogram. En app är alltså ett litet datorprogram som ofta har ett väldigt specifikt syfte, till exempel att visa det lokala vädret. Appar associeras idag kanske främst med mobiltelefoner men finns numera även på många TV, så kallade Smart TV:s. Likt appar blivit allt populärare på mobiltelefoner kommer troligtvis appar inom en snar framtid även att användas alltmer även på våra TV-apparater. Exempel på vad TV-appar kan användas till är att strömma videoinnehåll från Internet, t.ex. Youtube eller en TV-kanals programutbud. Andra vanliga typer av appar är sociala appar, som gör att användaren kan använda Facebook, Twitter eller Skype via sin TV. Den äldsta och förmodligen mest kända TV-appen är text-TV som även de mest teknikfientliga gamla gubbar brukar förstå nyttan med.

Storlek

Storlek 400x242När det gäller TV så spelar storleken verkligen roll. Dels vad gäller pris men även vilket ändamålet för TV:n är. Generellt gäller fortfarande den gamla tumregeln att ju större en TV är, desto mer kostar den. Däremot gäller detta främst mellan olika modeller i samma kategori, exempelvis olika storlekar av en grundmodell. En stor TV av ett billigare märke med en billigare teknik kan mycket väl vara billigare än en mindre TV av ett dyrare märke med en dyrare teknik.

Även om större TV-apparater generellt är dyrare än mindre, har medel-TV:n vuxit ordentligt de senaste åren. För några år sedan var en TV på 46 tum riktigt stor och dyr medan samma storlek idag är medelstorlek och kan fås fantastiskt mycket billigare.

Dagens TV kommer i ett begränsat antal olika storlekar. Den minsta standardstorleken är idag 26 tum. Sedan kommer storlekarna 32, 42, 46, 52, 55, 60, 70 och 80 där en 80-tums-skärm är över otroliga 2 meter i diameter.

Svarstid (Input Lag)

Svarstid uttrycker den latens (ofta används engelskans input lag eller display lag), det vill säga tidsfördröjningen från att TV:n får ett kommando tills kommandot blivit utfört. Ju längre svarstid en TV har, desto längre tar det från att man ger en order (input) till att skärmen visar resultatet av den ordern. Hur lång svarstid en TV har beror dels på hur lång responstiden är, dels hur lång tid signalbehandlingen av bilden tar. Svarstid är en mycket bättre indikator på en TV:s egentliga reaktionstid än vad responstiden är. Detta då den senare inte tar hänsyn till att även signalbehandling tar tid. Exempel på signalbehandling är olika typer av avancerade kopieringsskydd (exempelvis HDCP eller DRM), omskalning (listad nedan), analog-till-digital-konvertering etc.

TV-tillverkarna anger i regel inte svarstiden, utan endast responstiden. Detta beror troligen till stor del på att det finns en trend mot ökad svarstid, till skillnad från responstiden som blir allt kortare. Att svarstiden ökar beror på att nya TV-modeller gör alltmer signalbehandling, vilket konsumerar tid. Även om det bara handlar om en fördröjning på tusendelar av en sekund, kan detta göra skillnad för vissa användare. Främst handlar detta om gamers vilka spelar TV-spel som PS3 eller Wii på sin TV. För dessa är svarstiden viktig då det i många spel är viktigt att reagera snabbt på vad som händer i spelet. Ju längre svarstiden är, desto längre blir också spelarens reaktionstid vilket resulterar i en sämre reaktionsförmåga.

Upplösning

En skärms upplösning anger hur många pixlar den kan visa. Ju fler pixlar desto högre upplösning och (åtminstone teoretiskt) desto bättre bildskärpa. Innan högupplösta TV-apparater introducerades var upplösningen 704x576 pixlar på europeiska Tv:ar medan den på dagens högupplösta TV-skärmar antingen är 1920x1080 eller 1280x720 pixlar. Det finns alltså två typer av högupplösta TV-skärmar. Upplösningen på en TV med 1920x1080 pixlar har kommit att definieras som ”Full HD” medan upplösningen på en TV med 1280x720 pixlar har kommit att definieras som ”HD Ready”. Tv:ar med 1280x720 pixlar var mycket vanliga tills för bara ett par år sedan, då dessa var billigare att tillverka eftersom de hade färre pixlar. Då TV-skärmarna generellt var betydligt mindre för bara några år sedan, var det dessutom svårt att se någon skillnad mellan dessa två upplösningar. Vartefter den genomsnittliga skärmen vuxit från ca 32 tum till ca 46 tum har de större skärmarna gjort att det är lättare att se skillnad mellan dessa två upplösningar. Bland annat därför har skärmarna med 1280x720 pixlars upplösning kommit att fasats ut och numera har i stort sett alla TV som säljs 1920x1080 pixlars ”Full HD”.

En skärm med ”Full HD” har 1920x1080 pixlar vilket alltså blir 2 073 600 pixlar i totalt antal pixlar. Detta motsvarar ca 2,1 megapixlar för att använda en vanligare matematisk enhet. Jämfört med en modern kompaktkamera som kanske har 14 megapixlar är upplösningen på en högupplöst TV alltså relativ låg. Då en TV visar rörliga bilder blir denna relativt låga upplösning inte så märkbar. Faktum är att en fördubbling i upplösningen från dagens 2,1 megapixlar till 4,2 megapixlar inte skulle uppfattas vara dubbelt så detaljrik. Den upplevda förbättringen i detaljrikedom är nämligen exponentiellt avtagande vilket gör att ju högre upplösningen redan är, desto mer måste upplösningen ökas för att ögat ska märka någon skillnad. Detta gör att Full HD:s 2,1 megapixlar med största sannolikhet kommer att förbli standarden för högupplösta TV ett bra tag framöver.

Varumärke/Tillverkare

Det finns en mängd olika märken på TV-marknaden men det är ett litet antal mycket stora varumärken som dominerar den. Dessa är i ungefärlig storleksordning Samsung, Sony, Sharp, LG, Panasonic och Philips. Traditionellt har de japanska företagen Sony, Sharp och Panasonic ofta tillverkat de allra bästa TV-apparaterna och så är fortfarande fallet.

Sedan ett antal år tillbaka har koreanska företag som LG och Samsung tagit stora marknadsandelar från japanerna. Koreanerna konkurrerade till en början främst med pris, med en lägre kvalitet på sina TV. På senare år har dock koreanerna, och då framförallt Samsung, blivit betydligt bättre på kvalitet samtidigt som de håller låga priser.

Daewoo

Daewoo var en mycket stor koreansk tillverkare av budget-TV i samma liga som LG och Samsung. Företaget gick under i Koreas ekonomiska kris i slutet av 90-talet vilket fick Daewoo-märket att snabbt försvinna från marknaden.

Grundig

Grundig är en hemelektroniktillverkare som ursprungligen hade sitt säte i Tyskland, men numera ägs av turkiska Koç Holding. Det startades av Max Grundig. Företaget tillverkar allt från TV-apparater till hushållsmaskiner.

LG

LG är en koreansk hemelektroniktillverkare som är känt för att hålla de lägsta priserna bland de stora varumärkena. Samtidigt håller deras produkter icke oväntat generellt en lägre kvalitet än de dyrare konkurrenterna. LG har dock likt Samsung på senare år blivit bättre beträffande kvalitet, samtidigt som man lyckats behålla sina mycket låga priser. Även om LG inte kommit i närheten av den kvalitetsförbättring som Samsung lyckats med, håller varumärket en betydligt högre kvalitetsstandard än för bara några år sedan och är för många priskänsliga konsumenter det självklara valet.

Panasonic

Panasonic är egentligen en av 4 hemelektroniktillverkare i företagskoncernen med samma namn (tidigare Matsushita). Systerföretagen är Technics, Sanyo, National. Panasonic anses vara den främsta tillverkaren av plasma-skärmar och är den enda stora tillverkaren som valt att satsa på plasma-tekniken istället för LED-tekniken. Panasonic tillverkar fortfarande LCD-TV, men det är på plasma-fronten man är marknadsledande.

Pioneer

Den japanska elektroniktillverkaren Pioneer var tidigare en stor aktör på TV-marknaden och utvecklade den idag mytomspunna plasma-TV:n Pioneer Kuro. Kuro betyder svart på japanska och Pioneers plasma-teknik gav Kuro-TV:n en tidigare oanad svärta. Även om Kuro fick ett mycket positivt mottagande av experter och entusiaster blev den tyvärr en ekonomisk flopp. Detta berodde på att Kuro-TV:s nydanande teknik var så dyr att inte tillräckligt många hade råd att köpa TV:n. Pioneer slutade efter detta att tillverka TV-apparater och sålde uppfinningarna bakom Kuro till konkurrenten Panasonic som idag använder dem i sina prisbelönta plasma-TV-modeller.

Philips

Holländska Philips är den enda icke-asiatiska tillverkare som fortfarande har en stark ställning på TV-marknaden. Philips tillverkar idag inte längre själva hårdvaran själv, utan köper in denna av andra tillverkare. Däremot bestämmer hur TV:n ska utrustas (ex. bildbehandlingsprocessors hastighet, antalet och mångfalden av anslutningar, skärmstorlek etc.). Dessutom står de bakom TV:s programvara, något som blir allt viktigare i en tid då TV-apparater blir allt smartare.

Samsung

Samsung är ett koreanskt storföretag som har varit otroligt framgångsrika de senaste åren och varumärket är idag inte längre förknippat med billiga budget-produkter som knappt håller måttet. Nu är Samsung istället känt för att sälja högkvalitativa och nydanande succé-produkter, som mobiltelefonen Galaxy, men också LED-TV. Samsungs LED-TV har faktiskt blivit dominerande på TV-marknaden, mycket tack vare kombinationen hög prestanda, tillräckligt hög kvalitet och ett väldigt konkurrenskraftigt pris.

Sharp

Sharp var länge ett ganska obskyrt varumärke i Europa, trots att företaget var välrenommerat och populärt i hemlandet Japan, samt länder som USA. Till exempel var det Sharp som uppfann LCD-TV:n redan 1988. Sharp satte också med sin epokgörande Aquos-serie en helt ny standard för högkvalitativa LCD-TV. Aquos blev därför den självklara favoriten hos japanska konsumenter, vilka troligen är de mest kräsna hemelektronik-konsumenterna i världen. Det är också med sin Aquos-serie som Sharp har blivit ett mer välkänt varumärke i Europa, åtminstone vad gäller LCD/LED-TV. Aquos-serien inkluderar fortfarande Sharps bästa TV-apparater och använder sig av Sharps unika teknik Quattron som enligt Sharp själva ger deras skärmar en bättre bild. Quattron-tekniken bygger på att TV:n med hjälp av en extra subpixelfärg (gul) ger en bättre bild än de tre vanliga färgerna röd, grön och blå. Sharp har den senaste tiden alltmer nischat sig på att sälja riktigt stora TV-skärmar till ett mycket lågt pris. Är man ute efter att få största möjliga skärm till lägsta möjliga pris, men fortfarande kräver en god bildkvalitet är Sharps Aquos-serie något att hålla utkik efter.

Sony

Sony var länge den odiskutabla mästaren i hemelektronik-branschen med banbrytande produkter som Walkman, Playstation och Handycam. Sony missade dock i början av 2000-talet att förutse platt-TV:ns stora genombrott, vilket lämnade plats för konkurrenter som Panasonic och Sharp att ta marknadsandelar på TV-marknaden. Även om Sony sedan dess kommit igen och blivit utomordentligt bra på platt-TV har man haft svårt att återta de förlorade marknadsandelarna. Detta beror inte bara på att Panasonic och Sharp också lärt sig att göra utmärkta platt-TV. Sony har också tappat många kunder till Samsung, som lyckats höja kvalitén på sina LCD-TV samtidigt som de generellt håller lägre priser än japanska tillverkare.

Även om de förr så totaldominerande japanska premium-märkena har fått stå tillbaka för de koreanska utmanarna är de på intet sätt utslagna. Den stenhårda prispressen från koreanerna har dock lett till att Sony, Panasonic och Sharp tvingats sänka sina priser, utan att tumma på sina produkters mycket höga kvalitet. Detta innebär att man som konsument idag kan köpa oerhört prisvärda TV också från dessa premium-märken.

Vanliga problem och defekter

Bakgrundsblödning (LCD)

En LCD-skärm lyses upp bakifrån och LCD:n blockerar sedan ut det ljus som inte behövs för att skärmen ska kunna visa en bild. När TV:n ska visa en mörk scen och den inte lyckas blockera ut allt ljus uppstår så kallad ”bakgrundsblödning”, på engelska kallat ”backlight bleeding” eller ”clouding”. Nästintill alla LCD-TV lider mer eller mindre av denna defekt men på en tillräckligt bra LCD-TV är ”blödningen” så liten att ett otränat öga inte uppfattar den.

Crosstalk

Crosstalk är en defekt som uppstår på en 3D-TV när bilderna för vänster och höger öga överlappar varandra. Crosstalk är egentligen en speciell form av ghosting som bara uppstår när en TV ska visa 3D.

Hemvideo-effekt

Hemvideoeffekt (även känt som såpoperaeffekt) är en bieffekt av så kallad judder-justering vilken gör att ögat uppfattar en ökad bildfrekvens Denna effekt anser många vara störande då den för dem förstör ”biokänslan” i en film. På grund av detta ger moderna TV-apparater i regel möjlighet att avaktivera judder-justeringen.

Inbränning (Plasma)

Ifall en stillbild visas på en plasma-TV under väldigt lång tid (till exempel som en meny på en lunchrestaurang) kan denna bild "brännas" in permanent på skärmen. Detta kallas permanent inbränning eller bara inbränning och beror på att olika partier av bildytan används i olika omfattning och därför åldras olika snabbt. De mest använda partierna åldras mest och blir därmed ljussvagare vilket ger det ”inbrända” intrycket.

Minneseffekt (Plasma)

Minneseffekt är en mildare form av inbränning som inte är permanent utan försvinner när en ny rörlig bild visas.

Myggnäteffekt (Plasma)

Denna effekt (eng. screen-door effect) drabbar främst mindre plasma-skärmar och innebär att man ser ett vagt rutnät över hela skärmen och den har fått sitt namn då den påminner om att titta genom ett myggnät. Myggnätseffekten beror på att man kan se de enskilda pixlarna, som på plasmaskärmar är förhållandevis stora. Denna effekt är dock i regel bara synlig på skärmar mindre än 50 tum och blir på sätt mindre relevant då skärmar växer och allt oftare är större än 50 tum.

Rörelseoskärpa

Rorelseoskarpa 125x86 Rörelseoskärpa kan ta sig olika uttryck och de två vanligaste är så kallad Ghosting och Judder

Ghosting: Ghosting innebär att en skräm inte slutar visa en bild som inte längre ska visas, varför den ligger kvar över den nya bilden. Uttrycket kommer av engelskans ghost (spöke) då effekten påminner om ett spöke.

Judder: Judder (även kallat pulldown) uppstår då bildfrekvensen på videokällan och TV:n inte är densamma. Detta kan göra att TV-apparater med PAL hackar lite. För att motverka detta tillämpas så kallad interpolation. Detta innebär att TV:n genererar nya bilder som stoppas in mellan de befintliga bilderna, för att motverka hacken.

Uppskalningsoskärpa

När video med standardupplösningen SD (Standard Definition) visas på en HD-TV skalas den i regel upp vilket innebär att TV

Ordlista

CEC: Står för Consumer Electronics Control som är en teknik som möjliggör för användaren att kontrollera upp till 10 olika CEC-kompatibla enheter (exempelvis TV, Blu-Ray-spelare och hemmabiosystem) med endast en fjärrkontroll. De olika tillverkarna har sina egna namn på CEC-tekniken. Nedan är en lista med de största tillverkarna och namnen på deras CEC-teknik.

LG: SimpLink
Panasonic: VIERA Link
Philips: EasyLink
Samsung: Anynet+
Sharp: Aquos Link
Sony: BRAVIA Link & BRAVIA Sync
Toshiba: RIHD

Dynamisk kontrast: Skillnaden i ljusstyrka mellan den ljusaste och den mörkaste färgen som TV:n kan visa över tiden (dvs. inte samtidigt). Dynamisk kontrast används för rörliga bilder och får ofta ett mycket högt teoretiskt värde på LED-TV:s, varför tillverkare ofta framhäver det.

Fast upplösning (native resolution): Den fasta upplösning en LCD-skärm har. På en LCD-skärm kan inte upplösningen ändras för att passa en inkommande videosignal med annan upplösning. I stället måste LCD-TV:n konvertera om videosignalen för att den ska få samma upplösning som LCD-TV:n.

Färgdjup: Det antal färger en skärm kan visa.

HD: HD står för High Definition vilket fritt översatt från engelska till svenska blir ”hög upplösning”. Gällande standard säger att HD-video antingen ska vara 720x1080 eller 1080x1920 pixlar, där talet till vänster om multiplikations-tecknet är antalet vertikala rader med pixlar och talet till höger om multiplikations-tecknet är antalet horisontella rader. En upplösning på 720x1080 pixlar kallas ”HD-Ready” vilket blir 0,7776 megapixlar medan en upplösning på 1080x1920 pixlar kallas ”Full HD” vilket blir 2,0736 megapixlar. Detta är att jämföra med en modern stillbildskamera som kan ha en bildupplösning på uppåt 20 megapixlar, vilket alltså är tio gånger så högupplöst som "Full HD"-video.

Input lag: Den tid det tar från att man trycker på exempelvis en knapp på fjärrkontrollen till dess att TV-skärmen reagerar.

Luminans: Mängden ljus som avges från en specifik yta. Mäts i ljusstyrka per kvadratmeter och anges i enheten candela per kvadratmeter (cd/m2).

LCD: Liquid Crystal Display

LED: Light Emitting Diod

Statisk kontrast: Skillnaden i ljusstyrka mellan den ljusaste och den mörkaste färgen som TV:n kan visa i ett givet ögonblick. Statisk kontrast är den bästa indikatorn för hur bra kontrasten egentligen är.

Utgångna produkter

Samsung Q7FN

Fantastisk bild för priset

Prisklass: Medium Typ: QLED Färg: Svart Storlekar: 49/55/65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 40W (4.1) Energiförbrukning: 170 W (55”) Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB T2/C/S2 Vikt: 17,5 kg (55”) Med stativ: 19,6 kg (55”) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI, 2st USB, optisk ljudutgång, common interface Plus, antenn Kontakter i separat anslutningsbox) VESA-väggstöd: Ja SMART-funktioner: Tizen med appar, Bixby voice Inkluderade tillbehör: Stativ
Samsung Q7FN

Samsungs Q7F-serie är ett prima exempel på hur bra bild inte måste kosta skjortan. Qled-tekniken är ett rejält steg uppåt i bildkvalitet jämfört med liknande prissatta LED-modeller.

Anslutningarna i en liten låda
Samsung Q7F har bara en kontakt på själva TV:n. En specialkontakt med tunn sladd som leder ner till en speciell anslutningsbox där du ansluter allt från ström till HDMI och antenn. Det gör att du lättare kan komma åt kontakterna när det behövs, samtidigt som du inte behöver gömma en kabelspaghetti när du väggmonterar TV:n. Helt klart en lösning som fler tillverkare borde tillämpa.

Oavsett stativ eller väggmontering finner vi Q7F lättmonterad och det går snabbt att komma igång med de flesta funktioner. Samsungs operativsystem Tizen är riktigt snabbt på att både starta upp och att dra igång appar, samtidigt som vi känner att just apputbudet täcker in de vanligaste behoven bra.

Fjärrkontrollen är en väldigt förenklad historia med ett fåtal knappar och bluetooth-anslutning till TV:n. Det gör den enkel att hantera, samtidigt som vi inte behöver bry oss om att rikta fjärren åt rätt håll för att styra.

Ett rejält steg upp i bildkvalitet
Q7F ligger i mellansegmentet bland Samsungs Qled-modeller, men övertygar starkt med sin bildkvalitet trots det. Redan från början är skärmen ganska bra inställd och det krävs förhållandevis lite pet för att nå riktigt bra bildinställningar. Väl där bjuds vi på riktigt fin färgåtergivning och bra hantering av detaljer i skuggor.

Skärmen missar en del detaljer i riktigt mörka partier och rörelsehantering är inte i absoluta toppklass, men trots det ett tydligt steg över exempelvis Samsungs NU8005 och andra LED-modeller.

Vi bjuds samtidigt på en riktigt ljusstark skärm som fungerar väl även i dagsljus. Samtidigt mår skärmen allra bäst av att tittas på rakt framifrån, eftersom bilden degraderas snabbt med lite bredare betraktningsvinkel. Inget som påverkar från en vanlig soffa, men som syns om du står vid sidan av teven.

Samtidigt skulle vi rekommendera en soundbar eller liknande lösning för ljudet, för även om det är okej lämnar just den biten en del att önska i form av tydlighet och tryck.

Samsung Q7F är ett bra exempel på TV som ger ett stort lyft utan att nödvändigtvis kosta mer pengar än sina närmaste konkurrenter. Det är inte världsklass, men för prislappen har vi svårt att tänka oss att gå tillbaka till LED-skärmar.

+Fantastiska färger, smidig anslutningsbox, fin svärta
Lite klent ljud

Philips UHD Smart TV 55PUS7272

Riktigt bra TV för dig som kräver mångsidighet

Prisklass: Mellan Typ: LED Färg: Silver Storlekar: 55 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Högtalare: 20 W Energiförbrukning: 105 W Standby: 0,3 W Digital-mottagarstöd: DVB T/C/T2/T2-HD/S/S2 Vikt: 16,7 kg Med stativ: 17,4 3D-stöd: Ja/Nej Anslutningar: WiFi 802.11ac, ethernet, 4 st HDMI, 3 st USB, 1 st komponent, 1 st scart, antenn, satellit, optisk ljudutgång, hörlursutgång, DVI, audio L+R, common interface VESA-väggstöd: 400x200 SMART-funktioner: Android med appar, inbyggd Chromecast Inkluderade tillbehör: Stativ Övrigt: 3-sidig Ambilight*
Philips UHD Smart TV 55PUS7272 1

Philips 55PUS7272 är en mångsidig TV med flera smarta lösningar och blir därför bäst i test. En sådan lösning är operativsystemet. Eftersom Philips valt att utrusta TV:n med Android har du en mängd appar i den redan från start. Eftersom systemet är öppet kan app-tillverkarna själva välja att lägga till appar precis som de kan göra till mobiltelefoner. Utbudet är knappast grandiost ännu, men vi ser potentialen i valet. En funktion vi uppskattar mycket är att Chromecast finns inbyggd i TV:n. Saknar du några appar i utbudet, eller om det strular, kan du därmed enkelt streama trådlöst från mobilen eller datorns webbläsare. På så vis får du tillgång till en strid ström ytterligare appar. Menysystemet är för övrigt rappt - inte alls sådär segt som det kunde vara för ett par år sedan. Det är enkelt att navigera mellan olika funktioner och kanaler. Det som kan vara lite lurigt är ”Philips Rekommenderar-läget” lätt kan förväxlas för att vara startsida för apparna eftersom de har väldigt många appar där. Det hade varit bättre om de hade Google Play som översta alternativ i menylisten och deras rekommendationer längre ner. Tangentbordet på baksidan av fjärrkontrollen är splittat i två segment så att du enkelt når alla knappar med tvåhandsfattning. Hela TV:n upplevs användarvänlig – utöver förväxlingsmöjligheten vi nämnde ovan.

Men viktigast på en TV är ändå bildkvaliteten. Här gör 55PUS7272 ett godkänt jobb. Detaljrikedomen är TV-apparatens akilleshäl. Särskilt i mörka partier. Det hjälper inte att vi trixar med inställningarna för det blir aldrig 100 procent bra. Färgerna drar lite åt det mättade hållet - detta går däremot utmärkt att justera i de avancerade inställningarna. 55PUS7272 är utrustad med Pixel Precise Ultra HD-chipet som tidigare bara fanns i premiumsegmentet. Den omvandlar bilden från källan till UHD-kvalitet. Detta fungerar helt okej. Det händer då och då att bilden tenderar att se en aning överbearbetad ut, framför allt under vissa längre panoreringar. Men vi är å andra sidan kanske något hårda om vi sedan kollar på prislappen. Detta är inte en premium-TV. Ljudkvaliteten är dessutom kanon. Ljudet är fylligt, välbalanserat och med mycket tryck i. Saknar du hemmabiosystem eller ljudlimpa kommer TV:ns ljud vara mer än tillräckligt för att du ska höra vad som sägs klart och tydligt, och även för att känna inlevelse när du kollar på film. Ytterligare ett stort plus, och tillskott till mångsidigheten, är förstås ambilight. Förutom att det är fräckt med ljuset som slår mot väggen bakom TV:n och följer färgerna i klippen du tittar på, så blir det också en stämningsskapande ljuskälla i vardagsrummet. Totalintrycket av 55PUS7272 är att det är en TV med många fördelar, och få nackdelar. Speciellt i den här prisklassen.

+Inbyggd chromecast och Android (= massor av appar!), bra ljudkvalitet, användarvänlig fjärrkontroll, rappt menysystem
Detaljrikedomen i mörka partier

* Belysning runtom TV:n som bl.a kan ändra färg utifrån bildinnehåll

Samsung UE55F8005

Exklusivt designad TV med förstklassig bildkvalitet, röststyrning och bra SMART-TV

Prisklass: Premium Typ: LCD (Kantbelyst LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 46 tum Storlekar: 40, 46, 55 tum Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 400 Hz Högtalare: 4x10 W Energiförbrukning: On: 76 W | Standby: 0,3 W | Årlig: 111 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/T2, CI+ Mått (BxHxD): 122,4x70,7x3,5 cm Vikt: 16.8 kg Med stativ: 18,3 kg 3D-stöd: Ja Anslutning: WiFi: Inbyggt | HDMI: 4 st | USB: 3 st VESA-väggstöd: 200x200 mm Inkluderade tillbehör: 2 st fjärrkontroller, 2 st 3D-glasögon (aktiva) Specialfunktioner: Ansiktsigenkänning, gest- och röststyrning, Smart Evolution
Original Samsung UE55F8005

Samsungs flaggskepps-TV UE55F8005 är en oslagbart högpresterande SMART-TV och utnämns därför till bäst i test. Samsung har lyckats höja bildkvaliteten till nya nivåer med en sylvass skärpa, galet naturtrogen färgåtergivning och en förstklassig svärta. Även 3D-bilden är grym och försämringen av kontrast och ljusstyrka som 3D-glasögon ofrånkomligen alltid medför märks knappt. Med tanke på att Samsung använder sig av aktiv 3D är crosstalk ovanligt mild. Onlineplattformen SMART Hub har utvecklats med mer personalisering, exempelvis genom att ge rekommendationer baserat på tidigare program-val. Röststyrningen har förfinats och är nu förmodligen den bästa på marknaden.

Varken uppskalningen av standardupplöst innehåll eller svarstiden är spektakulär, men båda är fullt godkända och UE55F8005 duger gott för TV-spelande. Ljudkvaliteten är förvånansvärt hög med tanke på tevens extremt slimmade design. Skärmen absorberar effektivt ljusföroreningar och förhindrar därmed störande solljus-reflektioner etc. Anslutningsmöjligheterna är föredömligt många och den inbyggda mediaspelaren har gott formatstöd. Utöver 2 st aktiva 3D-glasögon inkluderas en traditionell fjärrkontroll samt en smidig pekplatta. UE55F8005 svagheter är få och ganska små. Betraktningsvinkeln kunde varit vidare och framförallt kontrasten försämras märkbart om man sitter mer än ca 30-35° från mitten. Likt föregående år känns de förinställda bildinställningarna taffliga och visar inte upp UE55F8005:s fantastiska potential. Lyckligtvis justeras de lika enkelt som snabbt.

+Förstklassig bildkvalitet, exklusiv design, bra SMART-TV-funktionalitet, röststyrning
Begränsad betraktningsvinkel, taffliga förinställda bildinställningar

Panasonic TX-L42E6

Exklusivt designad TV med bra färg och svärta, inbyggd WiFi och bra mediaspelare

Prisklass: Budget Typ: LCD (LED) Färg: Svart, Silver, Vit Skärmstorlek: 42 tum (finns även i 32, 39 och 50 tum) Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 100 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: 91 W Standby: >0,2 W Årlig:126 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/T/T2, CI+ Mått (BxHxD): 123,8x72,4x3,5 cm Vikt: 21 kg Med stativ: 26,5 kg 3D-stöd: Ja Anslutningar: SD-minne, WiFi HDMI: 3 HDMI: 3 st USB: 3 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll, 4 st passiva 3D-glasögon SCART: 1
Panasonic TX L42E6

Nylanserade Panasonic TX-L42E6 är en smakfull smart-TV med en rad säljande egenskaper. Med ett pris i lägre mellanklassen känns designen ovanligt påkostad och exklusiv. Bildkvaliteten är bra i relation till prislappen med en riktigt fin svärta och färgåtergivning. För att pressa ut bästa möjliga svärta ur teven får man dock fiffla en del med bildinställningarna och offra viss ljusstyrka. På tal om bildinställningar är dessa begränsade men ändå fullt tillräckliga för normalanvändaren. Likaså är rörelseskärpan visserligen inte den skarpaste men samtidigt så känns ryckiga scener naturligt suddiga. Betraktningsvinkeln är emellertid sådär och bilden tappar lätt färg samt kontrast vid vidare vinklar.

Till glädje för de som aldrig låtit sig hänföras av 3D-tekniken och därför inte heller vill betala för den så saknar teven 3D-stöd. Däremot har den Panasonics helt nya och starkt förbättrade smart-TV-plattform kallad "My Home Screen". Förutom att vara synnerligen lättanvänd är den också smidig att personalisera efter eget tycke. App-utbudet är brett och inkluderar YouTube, Skype, Facebook, Netflix, SF Anytime, Viaplay och ”VIERA Connect Remote” som gör din smartphone/surfplatta till en fjärrkontroll. Mest innovativ känns dock ”Swipe & Share”-funktionen som låter dig skicka foton och video från din smartphone/surfplatta till teven med blott ett handsvep. Anslutningsmöjligheterna är generellt goda och inkluderar inbyggt WiFi samt SD-slot. Svarstiden är inte den snabbaste men duger för en normal gamers spelande. Mediaspelaren har ett brett formatstöd och har klarat alla HD-filer (.mkv) vi gett den.

+Exklusiv design, bra svärta & färg, innovativ smart-TV-funktionalitet, inbyggt WiFi, bra mediaspelare
Relativt snäv betraktningsvinkel

Panasonic TX-55AS750E

Tv med innovativa SMART-funktioner, mycket bra bildkvalitet och snygg design

Prisklass: Premium Typ: LCD (LED) Färg: Silver Skärmstorlek: 55 tum (finns även i 42 och 47 tum) Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 100 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: 63 W | Standby: >0,2 W | Årlig: 88 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C, CI+ Mått (BxHxD): 124,3x72,2x5,3 cm Vikt: 19 kg Med stativ: 21 kg 3D-stöd: Ja Anslutningar: SD-minne | WiFi HDMI: 3 USB: 3 st VESA-väggstöd: 400x400 Inkluderade tillbehör: 2 st fjärrkontroller SCART: 1 Specialfunktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll, APT-X, Svep & dela, skärmspegling
Panasonic TX 55AS750E

Panasonic TX-55AS750E är en smakfullt och modernt designad TV i premiumklassen. 55AS750:s starkaste sida är också den viktigaste, nämligen bildkvaliteten. Denna är riktigt vass med hög luminans, livfulla färger och föredömlig kontrast. Betraktningsvinkeln är generös och bilden besväras varken av bakgrundsblödning eller ”hemvideoeffekt”. Svärtan kunde varit något jämnare och har en viss färgförskjutning åt mörkblått, vilket kan tänkas irritera en och annan bild-entusiast. Genomsnittsanvändaren kommer däremot aldrig att se detta. Det finns dessbättre väldigt gott om manuella bildinställningsmöjligheter samt bra förinställda lägen för novisen. 3D-bilden är bra med fin kontrast och försumbar crosstalk.

55AS750 har många innovativa funktioner, speciellt för att dela och strömma innehåll till andra enheter. Den har även dubbla tuners och kan därmed hantera två kanaler samtidigt. Detta gör att du kan titta på en kanal medan du strömmar den andra kanalen till en surfplatta, smartphone eller hårddisk. Panasonics smart-tv-gränssnitt "My Home Screen" är ett av de bästa på marknaden med genomtänkt och användarvänlig design. Det kan däremot upplevas lite småsegt och det inbyggda trådlösa nätverkskortet kunde varit bättre. App-utbudet är helt ok med ex. YouTube, Netflix och Skype, men saknar ex. Spotify, SVT Play och ViaPlay. Den inbyggda mediaspelaren har ett utmärkt formatstöd och klarar externa hårddiskar, inklusive NAS, men även Apt-X för högkvalitativ trådlös ljudöverföring via bluetooth.

+Mycket bra bildkvalitet, innovativa SMART-funktioner, många bildinställningsmöjligheter, snygg design
Bitvis småsegt användargränssnitt, något svagt WiFi, ofullkomlig svärta

Panasonic TX-55CX750

Tv med många smarta funktioner samt fantastiskt färger och detaljrikedom

Prisklass: Premium Typ: LCD (Bakbelyst LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 55 tum Storlekar: 55 tum Upplösning: 3840x2160 (4K Ultra HD) Bildfrekvens: 1000 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: On: 130 W | Standby: 0,5 W | Årlig: 181 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C Mått (BxHxD): 123,9x71,9x5,3 cm Vikt: 19 kg Med stativ: 21,5 kg 3D-stöd: Ja Anslutning: WiFi: Inbyggt HDMI: 3 st USB: 3 st VESA-väggstöd: 400x400 mm Inkluderade tillbehör: 2 st fjärrkontroller Specialfunktioner: Röststyrning , Internettjänster/appar som stöds, Smart TV
Panasonic TX 55CX750

Panasonic TX-55CX750E är en stilren och prisvärd TV med Ultra HD upplösning, även kallat 4K. Upplösningen i kombination med den ljusstarka IPS-skärmen ger ett spektakulärt intryck. Detaljrikedomen och färgåtergivningen ger enastående liv åt bilden, även scener med mycket rörelse flyter fint.  Teven hör inte till de tunnaste 4K-modellerna på marknaden men i det här fallet föredrar vi funktion före form. Exempel på intressanta funktioner är de dubbla HD-mottagarna som gör att kan du dela TV-program med din surfplatta eller telefon. Operativsystemet Firefox agerar som en hub för kanaler, appar och webben. Upplevelsen är väldigt avskalad men är samtidigt snabb och lätt att förstå sig på, även för otekniska användare. Utbudet av appar är begränsat men det är enkelt att bokmärka webbsidor till hemskärmen för snabb åtkomst, exempelvis SVT Play.

Skärmen har en för prisklassen bra betraktningsvinkel men den fabriksprogrammerade bildinställningen drar åt det kliniska kalla hållet som passar i en butik. Det är dock enkelt att justera inställningarna för en betydligt bättre bild. Två fjärrkontroller medföljer, en vanlig samt en smidig pekplatta. Vi gillar direktknappen för Netflix på den vanliga fjärren. Antalet anslutningar är klart godkänt även för mer kräsna användare. Ljudkvaliteten är helt ok men för att matcha den fenomenala bilden rekommenderar vi att använda externa högtalare. Den som söker en färgsprakande 4K-TV med smarta funktioner och smidigt operativsystem bör definitivt titta närmre på Panasonic TX-55CX750.

+Fantastisk färger och detaljrikedom, många smarta funktioner
Ej perfekt svärta, relativt tjock

Panasonic TX-L55DT60

TV med fantastisk bildkvalitet och utmärkt SMART-TV-funktionalitet

Prisklass: Premium Typ: LCD (LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 55 tum (finns även i 42, 47, 50 och 60 tum) Upplösning: 1920x1080 (Full HD Bildfrekvens: 100 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: 91 W | Standby: >0,2 W | Årlig:126 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/T/T2, CI+ Mått (BxHxD): 123,8x72,4x3,5 cm Vikt: 21 kg Med stativ: 26.5 3D-stöd: Ja Anslutningar: SD-minne, WiFi HDMI: 3 st USB: 3 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll 4 st passiva 3D-glasögon SCART: 1
Panasonic TX L55DT60

Panasonic TX-L55DT60 är en mycket prisvärd premium-TV med en hel drös vinnande egenskaper. Med sin kraftfulla dual-core ”Hexa”-processor skapar teven en fantastiskt bra bild med livliga färger, kraftig ljusstyrka/luminans och kontrast. Bildkvaliteten består även vid vida betraktningsvinklar och vi noterar varken bakgrundsblödning eller ”hemvideoeffekt”. Dessutom är uppskalningen av standardupplöst innehåll skamlöst effektiv. För entusiasten finns rikligt med bildinställningsmöjligheter och med ”24p Smooth Film”-läge fås en fin rörelseskärpa. Svärtan är inte perfekt och har en liten färgförskjutning åt mörkblått. Likaså är ”local dimming” mindre imponerande, men inget av detta är något vanliga tittare noterar.

Tevens passiva 3D ger en mycket bra 3D-bild med stark kontrast och befrielse från vanliga 3D-defekter såsom crosstalk och artefakter. L55DT60 har dock mer att erbjuda än superb bildkvalitet. Med sin nya "My Home Screen" har Panasonic plötsligt avancerat till att ha den kanske bästa SMART-TV-plattformen i branschen. Med innovativa appar kan man exempelvis klona TV-bilden och strömma den till en smartphone/surfplatta. Eller varför inte - med ett handsvep - skicka foton eller video från din smartphone/surfplatta till teven? Med L55DT60 bevisar Panasonic att man numera inte bara tillhör världseliten i lyx-PLASMA-kategorin, utan även i premium-LED-kategorin.

+Fantastisk bildkvalitet, utmärkt SMART-TV-funktionalitet
Ej perfekt svärta, enkel ”local dimming”

Panasonic TX-L65WT600E

Spektakulärt detaljrik TV med bra färgåtergivning och generösa bildinställningsmöjligheter

Prisklass: Premium Typ: LCD (LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 65 tum Upplösning: 3840x2160 (Ultra HD) Bildfrekvens: 100 Hz Högtalare: 2x4+10 W Energiförbrukning: On: 162 W | Standby: >0,2 W | Årlig: 225 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-C/T/T2/S2, CI+ Mått (BxHxD): 146,8x8,6x5,6 cm Vikt: 38 kg Med stativ: 43 kg 3D-stöd: Ja Anslutning: WiFi (inbyggt) HDMI: 4 st | USB: 1 st | VESA-väggstöd: 400x400 cm SMART-funktioner: Appar, smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: 2 st fjärrkontroller, 2 st 3D-glasögon (aktiva)
Panasonic TX L65WT600E

Panasonics nya flaggskepp TX-L65WT600E är den första 4k-teve vi testat och – föga förvånade – också den mest högpresterande. Dess mycket saftiga prislapp återspeglas i en lika elegant som exklusiv design. Det är svårt att föreställa sig hur otroligt högupplöst bilden på en 4k-TV är innan man faktiskt sett den. I 4k visar L65WT600E helt spektakulärt detaljrika bilder och färgåtergivningen är galet bra med ofantlig nyansrikedom. Till glädje för entusiaster finns också generösa bildinställningsmöjligheter. De observerade skavankerna i bildkvalitet är lättare bandning i vissa mycket ljusa scener, en ganska snäv betraktningsvinkel och en något haltande svärta. L65WT600E:s stora begräsning är däremot att det nuvarande 4k-utbudet är minimalt.

Detta har Panasonic försökt råda bot på med sin egen 4k-app ”4k Channel”, som man kommer åt via tevens utmärkta användar-plattform ”My Home Screen”. Här finns en uppsjö av demon och film-trailers att titta på. Trots att de flesta är märkbart komprimerade krävs fortfarande en bandbredd på uppåt 50 Mbit för att allt ska flyta på utan lag. Då man märkligt nog inte kan buffra video innan visning blir appen nog tyvärr oanvändbar för de flesta. Dessbättre är L65WT600E mästerlig på att skala upp HD-video till UHD/4k med en välavvägd grynighet och minimalt brus. Till skillnad från samtliga konkurrerande 4k-modeller på marknaden stöder L65WT600E den senaste HDMI-versionen 2.0, vilket krävs för att föra över både 4k-bild och ljud utan kvalitetsförlust.

+Spektakulär detaljrikedom & färgåtergivning, generösa bildinställningsmöjligheter
Nuvarande 4k-utbud minimalt, snäv betraktningsvinkel, något haltande svärta, viss bandning

Samsung PS51F4505

TV med lågt pris och stor skärm med vid betraktningsvinkel, bra inbyggd mediaspelare

Prisklass: Budget Typ: Plasma Färg: Svart Skärmstorlek: 51 tum (finns även i 43 tum) Upplösning: 1024x768 (HD Ready) Bildfrekvens: 600 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: On: 82 W | Standby: 0,3 W | Årlig: 120 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-C/T, CI+ Mått (BxHxD): 118,5x70x5,6 cm Vikt: 17.7 kg Med stativ: 19,1 kg 3D-stöd: Nej Anslutning: WiFi: Nej | HDMI: 2 USB: 1 st VESA-väggstöd: 400x400 mm Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll
Samsung PS51F4505

Är du ute efter största möjliga skärm med minsta möjliga prislapp? Vill du slippa betala för nymodigheter såsom 3D? Har du dessutom måttliga krav på bildkvalitet och anslutbarhet så är detta teven för dig. PS51F4505 är nämligen något så ovanligt som en 51-tums budgetklass-TV för mindre än 5000 kr. Detta konststycke har Samsung lyckats med genom att skala bort allt utom det nödvändigaste. Designen är smakfullt enkel och borta är moderniteter såsom SMART-funktionalitet, 3D och WiFi. PS51F4505 har visserligen HD-upplösning, men inte Full HD vilket lättare syns på en så stor skärm. Men för den tekniskt ointresserade som inte tittar på Blu-Ray och inte abonnerar på HD-kanaler är detta förmodligen försumbart.

Denna kategori konsumenter lider troligtvis inte heller av att rörelseskärpan är låg, att ljusstyrkan är sparsam eller att färgåtergivningen lämnar en del att önska. Strömförbrukningen är klart över genomsnittet, men i ärlighetens namn blir det extra ström för knappt 100 kr per år. Som plasma-TV har PS51F4505 en oklanderlig svärta, ingen bakgrundsblödning och en enastående betraktningsvinkel. Antalet anslutningar är litet men fullt tillräckligt för användare med enklare behov. En oväntad lyx är den utmärkta mediaspelaren med dess breda formatstöd. Med text-TV och en lättanvänd fjärrkontroll lär PS51F4505 inte minst passa seniorer med begränsad budget.

+Stor skärm till lågt pris, vid betraktningsvinkel, bra inbyggd mediaspelare
Ej Full HD, låg rörelseskärpa, sparsam ljussstyrka, haltande färgåtergivning

Philips 47PFL6007T

Prisklass: Mellan Typ: LCD (Bakbelyst LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 47 tum Storlekar: 32, 42, 47, 55 tum Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 400 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: On: 60 W Standby: 0,15 W Årlig: 83 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-C/T/T2, CI+ Mått (BxHxD): 115x64,7x3,0 cm Vikt: 15 kg Med stativ: 18.3 3D-stöd: Ja Anslutning: WiFi: Ja Inbyggt HDMI: 4 USB: 3 st VESA-väggstöd: 400x400 mm SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll, 4 st 3D-glasögon, stativ, SCART- & komponent-adapter
Philips 47PFL6007T

Philips 47PFL6007T är en mycket konkurrenskraftigt prissatt mellanklass-TV och utnämns till bäst i test. Philips har inte snålat på hårdvaran och tevens kraftfulla processor ger fina resultat. Bildskärpan är väldigt bra, med stor detaljrikedom. Mest imponerar emellertid rörelseskärpan som med Philips ”HD Natural Motion”-teknik blir riktigt vass. Som vanligt för en mellanklass-TV innebär en ökad rörelseskärpa dock viss hemvideoeffekt. Även färgåtergivningen imponerar med starka, levande och nyanserade färger. I mörka scener tenderar däremot färgerna att gå in i varandra såvida man inte aktiverar bildinställningen ”dynamisk kontrast”. Denna ökar automatiskt ljusstyrkan i mörka scener men känns tyvärr lite klumpig.

47PFL6007T använder sig av passiv 3D-teknik och är med tanke på priset en suverän 3D-TV med klara, ljusa färger utan flimmer. Förutom Philips unika Ambilight-teknik som gör tittar-upplevelsen mer behaglig har teven dessutom flera inbyggda extrafunktioner. Förutom WiFi och en Skype-kompatibel webkamera finns även en mediaspelare med förträffligt filformatstöd. Kombinerat med flera HDMI- och USB-ingångar samt smartphone-styrning gör detta en bra mediaspelare, sånär som på användargränssnittet som känns primitivt. Online-plattformen ”Smart TV” är däremot fräsch och även om antalet appar ännu är sparsamt kommer utbudet säkerligen att växa snabbt framöver.

+Väldigt bra skärpa, färgåtergivning, 3D & formatstöd, ambilight, WiFi, anslutningsmöjligheterna
Bristande färgnyanser i mörka scener, lite klumpig dynamisk kontrast, mediaspelarens användargränssnitt

Samsung UE40ES5500/05

Prisklass: Budget Typ: LCD (LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 40 tum Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 100 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: 55 W Standby: >0,3 W Årlig: 80 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/C2/T/T2, CI+ Mått (BxHxD): 92,7x55,5x4,7 cm Vikt: 10.3 kg Med stativ: 12,5 kg 3D-stöd: Nej Anslutning: WiFi: Dongel (ingår ej) HDMI: 3 USB: 2 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: fjärrkontroll
Samsung UE40ES5500 05

Panasonic HC-X900 är en utomordentligt prisvärd premiumkamera med beundransvärd prestanda. Videokameran har hela 3 bakbelysta bildsensorer vilka tillsammans skapar en föredömlig bildkvalitet. Skärpan är riktigt vass med förträfflig detaljrikedom. Också färgåtergivningen är klockren med klara, naturtrogna färger även om Panasonic tenderar att inte mätta färgerna lika mycket som exempelvis Sony. X900 presterar bäst i dagsljus men gör även bra ifrån sig i det skummare ljus vi så ofta har i Sverige under vinterhalvåret. Också ljudupptagningen är god och spelar in i 5.1 surround. Plastluckor täcker uttagen för mikrofon, hörlurar, HDMI etc. vilka känns i klenaste laget för en premium-videokamera.


Pekskärmen är utmärkt med lättnavigerade menyer och många manuella inställningar. De vanligaste manuella inställningarna såsom bländare, vitbalans och slutartid justeras emellertid smidigast via den mycket praktiska linsringen. Även autoläget är fullgott med snabb autofokus. Bildstabiliseringen är oerhört effektiv och imponerar speciellt i inzoomat läget. En universell tillbehörssko innebär att X900 kan användas med tredjeparts-tillbehör och man slipper därmed använda adapter för att kombinera videokameran med andra tillverkares tillbehör. Kamerakroppen är relativt stor och tung mätt med dagens mått, men sitter ändå skönt i handen och känns rejäl. Med en så hög prestanda till ett så överkomligt pris har Panasonic lyckats skapa en svårslagen premiumkamera.

+Det låga priset, kontrasten, ljusstyrkan, SMART-TV
De förinställda bildinställningarna, svag rörelseskärpa, viss bakgrundsblödning

Samsung UE40ES6715

Prisklass: Mellan Typ: LCD (LED) Färg: Vit Storlekar: 32, 40, 46 tum Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 400 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: 63 W Standby: 0,1 W Årlig*: 92 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/T2, CI+ Mått (BxHxD): 92,5x55,2x4,7 cm Vikt: 10.6 kg Med stativ: 12 kg 3D-stöd: Ja Anslutningar: WiFi: Inbyggt HDMI: 3 USB: 3 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll, 2 st 3D-glasögon (aktiva)
Samsung UE40ES6715

UE40ES6715 är just nu en av Samsungs populäraste modeller och sticker ut från mängden med sin vita färg. Färgen må vara ointressant för den inbitne tekniknörden, men för den inredningsintresserade är designen en viktigt faktor. UE40ES6715 ser onekligen bra ut med sin stilrena design och de smala, vita kantlisterna som nästintill obemärkt smälter in framför en vit vägg. UE40ES6715 är emellertid inte bara yta utan även envälutrustad kvalitets-TV. Färgåtergivning, kontrast och svärta är alla mycket bra i relation till prislappen. Fabriks-bildinställningarna är dock långt från optimala och bör kalibreras. Likt många andra Samsung-modeller lider bilden av viss bakgrundsblöding.

Denna bilddefekt syns dock mest under mörka scener i mörka rum och den genomsnittlige TV-tittaren lär knappt märka av den. Betraktningsvinkeln är något snäv så man bör inte sitta alltför långt åt sidan. 3D-upplevelsen är inte lika uppslukande som på större skärmar men Samsung ska ha en eloge för att man överhuvudtaget utrustar en så liten TV med 3D-stöd. Detta är också en bra SMART-TV då den är utrustad med Samsungs lättnavigerade online-plattform Smart Hub som enligt oss är denbästa på marknaden. Utbudet av appar är riktigt bra och inkluderar Spotify, Skype, HBO och Netflix. Dessutom har Samsung egna gratis-appar för hela familjen.

+Vitfärgad, färgåtergivningen, SMART-funktionaliteten
Viss bakgrundsblödning, ganska snäv betraktningsvinkel

Samsung UE46ES8005

Prisklass: Premium Typ: LCD (Kantbelyst LED Färg: Silver/Metallic Skärmstorlek: 46 tum Storlekar: 40, 46, 55 tum Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 400 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: On: 81,4 W Standby: >0,1 W Årlig: 119 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/C2/T/T2, CI+ Mått (BxHxD): 103,9x61,5x3,1 cm Vikt: 12 kg Med stativ: 14,6 kg 3D-stöd: Ja Anslutning: WiFi: Inbyggt HDMI: 3 USB: 3 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Ansiktsigenkänning, gest- och röststyrning, Smartphone-fjärrkontroll, Smart Evolution Inkluderade tillbehör: 2 st fjärrkontroller, 2 st 3D-glasögon (aktiva), Skype-kamera
Samsung UE46ES8005

Samsungs flaggskepps-TV UE46ES8005 är tekniskt revolutionerande. Samsungs onlineplattform SMART Hub är den bästa på marknaden med många bra appar, exempelvis Netflix och Spotify. Likt andra SMART-TV kan man ladda ner uppdateringar allteftersom plattformen förbättras. Unikt och nydanande är den så kallade ”Smart Evolution” som möjliggör framtida hårdvaruuppdateringar då man gjort plats för en ny processor så att teven kan uppgraderas likt en PC. Lika nyskapande är ansiktsigenkänningen samt gest- och röststyrningen. Geststyrningen fungerar sådär men röststyrningen fungerar förvånansvärt bra, förutom att den ibland aktiveras oavsiktligt.

UE46ES8005 är emellertid inte bara smart, den är även snygg med exklusivt slimmad design och en minimal kantlist. Viktigast av allt visar den dock en fantastiskt bra bild med utmärkt ljusstyrka, kontrast, uppskalning, färgåtergivning och skärpa, även i 3D. Se bara till att justera de förinställda bildinställningarna för att säkerställa bästa bildkvalitet. Multimedia-stödet är förträffligt tack vare många anslutningar och den inbyggda mediaspelares goda formatstöd. Förutom 2 st aktiva 3D-glasögon inkluderas även två fjärrkontroller, varav är en traditionell och en är en pekplatta.

+Marknadsledande SMART-funktionalitet, utmärkt bildkvalitet & multimedia-stöd, Smart Evolution, designen
De förinställda bildinställningarna, haltande geststyrning, oavsiktligt aktiverad röststyrning

Sharp LC-60LE741S

Prisklass: Mellan Typ: LCD (Bakbelyst LED Färg: Svart Skärmstorlek: 60 tum Storlekar: 60, 70, 80 tum Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 100 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: On: 100 W Standby: 0,1 W Årlig: 146 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-C/T/T2, CI+ Mått (BxHxD): 138,3x83,9x7,2 cm Vikt: 26.5 kg Med stativ: 29.5 3D-stöd: Ja Anslutning: WiFi: Inbyggt HDMI: 4 USB: 3 st VESA-väggstöd: 400x400 mm SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll
Sharp LC 60LE741S

LC-60LE741S från japanska Sharp är synnerligen prisvärd och en av de allra populäraste TV-modellera just nu. Den är också det främsta exemplet på vad som verkar vara Sharps nya taktik för att sticka ut från konkurrensen: ”Största möjliga kvalitets-skärm till lägsta möjliga pris.” Skärmen är emellertid inte bara massivt stor, den visar också en bra bild med god svärta, färgåtergivning och kontrast. Storleken ger en trollbindande filmupplevelse men passar också riktigt bra för TV-spelande. Bildfrekvensen duger gott för 2D men ger tyvärr irriterande crosstalk i 3D. Dessutom ger de aktiva 3D-glasögonen viss missfärgning. 60LE741S skalar upp video väl, men likt andra mycket stora TV gör den enorma skärmen att standardupplöst video ändå lätt framstår som lite lågupplöst.

Full HD-video ser riktigt bra ut med vass skärpa, även om viss rörelseoskärpa förekommer i snabba scener.
Det inbyggda mediacentret har ett tanigt formatstöd och ett ganska slätstruket användargränssnitt. Online-plattformen AquosNet har ett snålt app-utbud jämfört med branschledarna Samsung och Sony och teven har inte mycket av SMART-funktionalitet. I vårt tycke är dessa emellertid förlåtliga svagheter då en TV:s absolut viktigaste egenskap hur bra den visar bild. Speciellt när man numera får ett utmärkt fristående mediacenter för under tusenlappen. 60LE741S är därför ett riktigt bra köp och ett välkommet inslag på TV-marknaden.

+STOR skärm till överkomligt pris, bra färgåtergivning & kontrast
Mediokert mediacenter & online-plattform, viss rörelseoskärpa, 3D-crosstalk

Sony Bravia KDL-46HX755

Prisklass: Mellan Typ: LCD (Bakbelyst LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 46 tum Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: On: 84 W Standby: 0,25 W Årlig: 117 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/C2/T/T2, CI+ Mått (BxHxD): 107,6x65,2x6 cm Vikt: 14.6 kg Med stativ: 16,7 kg 3D-stöd: Ja Anslutning: WiFi, HDMI: 4 USB: 2 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll
Sony Bravia KDL 46HX755

Sony Bravia KDL-46HX755 är en riktigt prisvärd TV, och kostar hälften så mycket som den gjorde vid lanseringen för ett år sedan. Den har gott om anslutningar – såsom 4 HDMI-uttag och inbyggt WiFi-stöd – god rörelseskärpa, utmärkt färgåtergivning och en bra 3D-bild, med bara lite crosstalk. Ljusstyrkan och färgåtergivningen ökas för att kompensera den nedsatta ljusstyrkan som 3D-glasögon medför. Den korta svarstiden gör HX755 till en utmärkt TV för spel. Och för den riktige entusiasten finns rikligt med möjligheter till bildkalibrering, såsom gammakurva och vitbalans. Svärtan hos HX755 är bra och färgnyanser syns tydligt vilket medför att skuggor framträder även i mörka scener, förutsatt att bakgrundsbelysning eller ljusstyrkan inte sätts för högt. Dessvärre kan en viss bakgrundsblödning förekomma i riktigt mörka scener, och HX755 uppnår därför inte riktigt samma höga kvalitet som Sonys HX855.

Den nya plattformen SEN hos Sonys smart-TV har fått ett uppgraderat användargränssnitt med utökat produktutbud. Trots svagheter som lång laddningstid och alltför komplicerad navigation erbjuder SEN troligtvis marknadens bästa utbud av video och musik. Eftersom den inbyggda mediaspelaren har ett uselt formatstöd bör man komplettera sin HX755 med ett externt mediacenter. Slutligen har HX755 låg energiförbrukning, nedladdningsbar fjärrkontrollapp för smartphones och erbjuder relativt bra ljud, även om ett externt hemmabiosystem är att rekommendera.

+Föredömlig bildkvalitet, mycket aggressivt prissatt, SMART-TV-funktionaliteten, designen
Mediaspelares formatstöd

Sony Bravia KDL-46W905A

Prisklass: Premium Typ: LCD (Bakbelyst LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 46 tum Storlekar: 0, 46, 55 tum Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 800 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: On: 64 W Standby: 0,25 W Årlig: 89 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S/S2/C/T/T2, CI+ Mått (BxHxD): 104,9x61,6x6,1cm Vikt: 15.2 kg Med stativ: 17,3 kg 3D-stöd: Ja Anslutning: WiFi: Inbyggt | HDMI: 4 st | USB: 3 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: 2 st fjärrkontroller, 4 st aktiva 3D-glasögon
Sony Bravia KDL 46W905A

KDL-46W905A tillhör som namnet antyder Sonys nya W90-serie, som är efterföljare till förra årets HX8-serie i vilken vi testade 55HX855. Utöver krångliga namn har dessa teve-apparater en hel del gemensamt. Förutom en förstklassig design har nämligen 46W905A likt sin föregångare en hänförande bildkvalitet. Med rätt bildinställningar är svärtan fantastisk, kontrasten exemplarisk och färgåtergivningen sofistikerat välavvägd med livliga, naturliga färger. Likt alla LCD/LED-TV avtar bildkvaliteten med betraktningsvinkeln, dvs. ju längre man sitter från mitten av skärmen. I jämförelse med sin annars utmärkta prestanda känns 46W905A:s betraktningsvinkel något snäv.

Bildskärpan är god med minimal responstid, vilket gör teven extra lämpad för ryckiga actionspel. Dessutom är rörelseskärpan sylvass, tack vare en riktigt bra interpolation. Även uppskalningen imponerar till den grad att riktigt lågupplöst video - såsom vanliga Youtube-klipp - ser skamlöst bra ut. 3D-bilden är föredömlig med minimal crosstalk och till skillnad från förra året ingår nu flera 3D-glasögon. Ljudet är förvånansvärt bra men till en så här bra teve vore det nästan helgerån att inte köpa till externa högtalare. 46W905A är en smart-TV och Sonys online-plattform SEN hänger fortfarande med i konkurrensen med sitt stora utbud av video och musik. Den inbyggda mediaspelarens formatstöd är tyvärr fortfarande relativt snålt och ser man mycket nedladdad HD-film bör man köpa till en extern mediaspelare.

+Fantastisk bildkvalitet, förstklassig design, bra smart-TV-funktionalitet
Mediaspelares sparsamma formatstöd, något snäv betraktningsvinkel

Sony Bravia KDL-55HX855

Prisklass: Premium Typ: LCD (Bakbelyst LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 55 tum Storlekar: 40, 46, 55 tum Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 200 Hz Högtalare: 3x10 W Energiförbrukning: On: 93 W Standby: 0,25 W Årlig: 129 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/C2/T/T2, CI+ Mått (BxHxD): 127,4x75x3,5 cm Vikt: 21.7 kg Med stativ: 27,9 kg 3D-stöd: Ja Anslutning: WiFi: Inbyggt HDMI: 3 USB: 3 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll
Sony Bravia KDL 55HX855

55HX855 som är den största modellen i Sonys nya flaggskepps-serie får trots ett relativt lågt pris i nedre premiumklassen toppbetyg i det mesta. Den stilfulla ”monolit”-designen andas exklusivitet och ger tillsammans med den väldiga skärmen ett storslaget intryck. Tevens främsta styrka är emellertid dess hänförande bildkvalitet. Med rätt bildinställningar är svärtan fantastisk, kontrasten exemplarisk och färgåtergivningen sofistikerat välavvägd med livliga, naturliga färger. Skärpan är god med minimal responstid och rörelseoskärpa, också vid ryckiga actionscener i TV-spel. Uppskalningen är imponerande och till och med riktigt lågupplöst video, såsom Youtube-klipp ser skamlöst bra ut.

3D-bilden är föredömlig med minimal crosstalk. Lite snopet ingår emellertid inga 3D-glasögon, som därför måste köpas separat. Väggmonterad har 55HX855 ett ordinärt ljud, men ståendes på det högtalar-integrerade stativet blir ljudet ovanligt vasst både vad gäller tal och bas. Gällande SMART-TV-funktionalitet har Sonys nya plattform SEN visserligen vissa svagheter men även styrkor som marknadens förmodligen bästa utbud av video och musik. Den inbyggda mediaspelaren har Sonys sedvanligt snåla formatstöd och läser exempelvis inte vanliga mkv-filer. Nedladdare av HD-filmer bör därför komplettera TV:n med en extern mediaspelare/mediacenter. Med enbart smärre svagheter, fenomenala styrkor och ett otroligt konkurrenskraftigt pris är 55HX855 en fantastiskt prisvärd premium-TV.

+Fenomenal bildkvalitet, mycket aggressivt prissatt, SMART-TV-funktionaliteten, designen
Mediaspelares formatstöd, inga 3D-glasögon inkluderade