
TEST: Bästa VPN i Sverige 2022
Vill du kolla på amerikanska Netflix? eller bara känna dig lite säkrare på nätet? Med en snabb och robust VPN-tjänst blir ditt surfande tryggare och vi har hittat de bästa VPN-tjänsterna från bland annat Nord, Norton och Mullvad.
Läs även vårt test av Streamingtjänster, Mobilt Bredband och Routers
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - VPN
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi testar alltid alla produkter och tjänster själv, och så har vi förstås gjort även den här gången. Vi har använt oss av en internetlina på 250/250 Mbps, och vi har testat VPN-tjänsterna både på förmiddagen och på kvällen, för att få minst två mätningar av hastigheten. Vi har bland annat tagit hänsyn till följande parametrar:
Användarvänlighet: Är det enkelt att komma igång? Att använda tjänsten? Hur knöligt är det att säga upp den om du skulle tröttna?
Hastighet: Hur mycket påverkas internethastigheten negativt av VPN-tjänsten? Både uppströms, nedströms och reaktionsförmågan (ping).
Geografisk blockering: Kommer du åt brittiska Iplayer eller amerikanska Netflix enkelt med tjänsten?
Mobilt: Finns det en mobilapp och hur lätt är det att komma igång med den?
Vi har använt oss av både Bredbandskollen och Speedtest när vi kontrollerat hastigheten.
Utöver att vi använt tjänsterna vid vanligt surfande så har vi även testat dem med ett antal olika streamingtjänster. SVT Play, TV4 Play, BBC Iplayer och amerikanska Netflix har testats i samtliga fall, och i några fall har vi även genomfört tester med andra tjänster, till exempel Disney+.
Testerna har genomförts med en Macbook Pro, och vi har inte haft några tunga applikationer aktiva när vi mätt hastigheterna. Vi har även testat VPN-tjänsternas mobilappar i de fall det funnits några, men då har vi förstås fått mäta via WiFi, och i vårt fall har vi använt en Dovado-router.
De tjänster vi har valt ut är populära i antingen Sverige eller hela världen.
Express VPN brukar få fina recensioner och är inte sällan testvinnare när olika VPN-tjänster jämförs. Och de går faktiskt segrande ur striden även i vårt test.
Bolaget – som hör hemma på Brittiska Jungfruöarna – bjuder med sin VPN-tjänst på ett enormt nätverk av servrar. Och inte nog med att de är många, de är även snabba. Använder vi en svensk server får vi i princip samma hastighet som om vi inte hade haft någon VPN-tjänst aktiverad alls. I Storbritannien landar vi på runt 100 Mbps i snitthastighet på vår 250 Mbit-lina, och när vi kopplar upp oss via USA får vi ut cirka 125 Mbps.
Men framför allt så fungerar den här tjänsten med alla streamingtjänster vi testar. Amerikanska Netflix, BBC:s Iplayer, TV4 Play och SVT Play går alla utmärkt att använda med Express VPN.
Stark kryptering
Express VPN har även starka krypteringsprotokoll och dessutom ett helt eget protokoll som ger optimala överföringshastigheter.
Tjänsten är förhållandevis enkel att använda, om man vill att den ska vara det. Men det finns även möjligheter att göra avancerade inställningar via en separat meny. Man erbjuder även en riktigt generös support, och även om ens ärende prövas med en bot initialt, så är det relativt enkelt att komma i kontakt med en människa som kan besvara eventuella spörsmål.
Den akilleshäl vi kan hitta är priset. Express VPN är förhållandevis dyrt, men å andra sidan kan det ju vara värt pengarna med en tjänst som faktiskt levererar. Att skaffa abonnemang med en månad i taget kostar hela 113 kronor. Binder du upp dig på ett år så sjunker kostnaden till 72 kronor i månaden. Vill du ha ett mellanting så kan du köra på halvårsabonnemanget som kostar 87 kronor i månaden.
Det är viktigt att påpeka att abonnemanget förnyas med automatik, om man inte aktivt går in och väljer att stänga av förnyelsen. Det här får du se upp med om du hade tänkt testköra tjänsten en månad.
Bra pris hos:
Låt oss börja med det tråkiga. Windscribe är krångligt att få att fungera. Åtminstone på vår Macbook Pro, som vi testar tjänsten på. Det är problematiskt att ansluta till servrarna, och med brandväggen aktiverad upplever vi många gånger att anslutningen inte fungerar. Vad det här beror på ska vi låta vara osagt. När det efter otaliga omstarter och ett par ominstallationer plötsligt börjar fungera så har vi inte gjort någonting annorlunda, utan det hela verkar bara nyckfullt i största allmänhet.
Kommer man väl igång med den här tjänsten så är den dock ett nöje att använda hela vägen. Vi noterar riktigt fina hastigheter. Dryga 130 Mbps mot en svensk server kan jämföras med 122 via den brittiska och 126 Mbps mot en amerikansk server. Vi lyckas även använda amerikanska Netflix, BBC Iplayer, TV4 Play och SVT Play utan problem. TV4 Play har överlag visat sig vara svårflirtat under våra tester, så att den tjänsten för en gångs skulle fungerar är oerhört trevligt.
Bra prissatt
Här finns även riktigt gott om servrar fördelat på 63 länder, något som innebär att den här tjänsten lägger sig på par med de absolut bästa. Att man dessutom får tillgång till Windscribe på ett obegränsat antal enheter är onekligen ett väldigt övertygande köpargument.
Det här är ingen särskilt kostsam tjänst heller. Pro-versionen kostar 35 kronor i månaden om du väljer helår. Månadsvis landar kostnaden på 78 kronor, inte det heller särskilt mycket. Det går dock inte att komma ned lägre i pris än så. Där många andra VPN-tjänster erbjuder extremt låga månadskostnader i utbyte mot att man binder upp sig i två eller tre år, så finns ingen sådan lösning alls med Windscribe. Det finns däremot en gratisversion som är begränsad till 10 GB trafik i månaden, och som även erbjuder färre servrar och länder.
Bra pris hos:
Hotspot Shield är en amerikansk VPN-tjänst som har haft ett lite blandat facit genom åren. Men på senare tid har man skärpt till tjänsten och faktum är att den rent tekniskt är en av de bästa på marknaden.
Tyvärr så kostar den därefter också. Även om du binder upp dig på ett helt år så landar månadskostnaden på dryga 68 kronor, vilket gör att de flesta andra aktörer erbjuder bättre priser. Skulle du välja att köra tjänsten på månadsbasis så handlar det i skrivande stund om hela 111 kronor. Då ingår dessutom bara fem simultana enheter. Det finns ett alternativ i form av familjeversionen av Premiumabonnemanget, men då är det återigen 111 kronor som gäller (förutsatt att du binder dig på ett år). Några andra abonnemangsvarianter finns inte, förutom gratisversionen som är extremt vingklippt. Du får till exempel endast tillgång till servrar i USA och hastigheten är begränsad.
Riktigt snabbt om du betalar
Nej, här är det betala som gäller om man vill utnyttja tjänstens fulla potential. Och man får verkligen en hel del för pengarna. Eller vad sägs om över 3 000 servrar i över 80 länder? Här ligger man på par med många av de allra bästa tjänsterna. Och man levererar faktiskt även när det handlar om uppkopplingshastigheten. I Sverige får vi förvisso en snitthastighet på 140 Mbps på en 250 Mbit-lina, vilket är rätt normalt. Men att vi landar på 121 Mbps när vi kopplar upp oss mot en amerikansk server, och 127 Mbps mot en brittisk, det är riktigt bra.
Streamingstödet är också bra. BBC Iplayer fungerar utmärkt, liksom amerikanska Netflix och SVT Play. TV4 Play får vi inte ordning på däremot, men det får å andra sidan inte särskilt många VPN-tjänster.
Gratis VPN med Hotspot Shield, vad innebär det?
Hotspot Shield är vårt val till bästa premiumtjänst för VPN, men också vårt val när det gäller bästa gratis VPN-tjänst. Hur tusan går det ihop?
Hotspot Shield finns i en gratisversion. Den är i grunden samma fina tjänst som betalversionen, utan loggar och med rejäl kryptering som standard.
Gratisversionen av Hotspot Shield kommer, såklart, med begränsningar. Dels får bara en enhet vara ansluten på kontot i taget. Dels är hastigheten kapad till 2 megabit per sekund och taket för data är 500 megabyte per dag.
Ganska långsamt och ganska lite helt enkelt. Men det är en suverän tjänst i grunden som även funkar i gratisläge för dig som vill dölja din IP-adress under kortare stunder.
Bra pris hos:
Surfshark har gjort en resa från att ha varit en ganska dålig VPN-tjänst till att bli en av de bästa på marknaden. Det är inte den mest budgetvänliga tjänsten direkt, men man levererar trots allt på i princip alla områden.
Månadskostnaden, om du inte binder upp dig, ligger på 111 kronor. Ett halvårsabonnemang halverar månadskostnaden till cirka 56 kronor, medan du kommer ned i 22 kronor om du binder upp dig i två år. Det är helt okej, men det går att hitta lägre priser hos flera rivaler. Vad de däremot sällan erbjuder är att du får använda tjänsten på ett obegränsat antal enheter simultant. Så för den med många enheter kan Surfshark verkligen vara värt att spana in.
Surfshark erbjuder inte lika många servrar som de absolut vassaste konkurrenterna, men listan är ändå imponerande. Man hade i januari 2021 3 200 servrar i över 65 länder, och det bör räcka för att de flesta behov ska kunna täckas. Man erbjuder även en dygnet-runt-öppen chatt där man kan ställa frågor.
Mellansnabb tjänst
När det handlar om hastigheten så landar man någonstans i mittenskiktet. Mot en svensk server mäter vi 140 Mbps i snitt på en 250 Mbps-lina, medan en brittisk ger 92 Mbps och en amerikansk 30 Mbps. Med undantag för USA-uppkopplingen, så är det här rätt hyggliga siffror, även om de inte är direkt imponerande.
Mer imponerande är det breda stödet för Play- och streamingtjänster. Här lyckas vi faktiskt med alla våra tjänster. SVT Play, TV4 Play, amerikanska Netflix och brittiska BBC Iplayer fungerar alla utan problem (det här är förstås någonting som kan förändras, då streamingaktörerna ständigt är på jakt efter att täppa till möjligheten).
Har du många enheter och inte är i behov av den absolut högsta anslutningshastigheten på marknaden, ja då är Surfshark definitivt värt att hamna på din lista.
Bra pris hos:
Det råder inget tvivel om vad svenska OVPN har valt att fokusera på med sin VPN-tjänst. Här är det säkerheten och anonymiteten som sitter i första rummet, och man erbjuder en del finesser på temat som andra tjänster inte erbjuder. Den kanske mest iögonfallande är funktionen Multihop som gör att trafiken går genom två serverhallar med ett extra lager kryptering, något som gör det näst intill omöjligt att spåra var den kommer ifrån.
Svenska produkter och tjänster brukar normalt sett vara rätt kostsamma, men här står sig OVPN ändå hyggligt i konkurrensen. Binder du upp dig på ett år så landar vi på 49 kronor i månaden. Ett halvår och kostnaden blir 69 kronor. Vill du testa dig fram en månad i taget så är det 90 kronor som gäller. I övrigt finns inga alternativ med olika stor funktionalitet eller olika många servrar, utan det är en och samma tjänst som gäller. Det finns inte heller någon gratisversion av tjänsten.
Snabbt att komma igång
Mjukvaran är intuitiv och lättanvänd, och det går fort från installation till dess att vi är igång. Listan över servrar imponerar i ärlighetens namn inte direkt. 89 servrar i 17 olika länder är måhända tillräckligt för många, men bleknar i jämförelse med topprivalerna som erbjuder tusentals servrar i uppåt 100 länder.
Vi har inga problem med svenska playtjänster överhuvudtaget. Däremot stöter vi på patrull med BBC Iplayer, och en känsla av att den här tjänsten kanske fungerar primärt med svenska playtjänster smyger sig omedelbart på. Men vi kommer faktiskt åt både Netflix och HBO i USA utan problem, så det verkar vara något med just BBC-spelaren som inte vill fungera som det ska. Det bör poängteras att sådana här saker kan förändras från vecka till vecka.
Hastigheten är under våra tester mycket bra. På vår testlina på 250 Mbps så snittar vi 122 Mbps mot svensk server, 116 Mbps mot brittisk och 105 Mbps via USA.
Cyberghost brukar ofta placera sig tämligen högt i jämförelsetester av det här slaget. Men vår upplevelse lämnar faktiskt en hel del i övrigt att önska. Men låt oss börja med de saker som är bra.
Abonnemangsbiten, till exempel. Priserna är förhållandevis låga, och det finns gott om alternativ att välja mellan. Binder du upp dig på ett treårsabonnemang så kommer du faktiskt ned i 22 kronor i månaden, vilket är riktigt konkurrenskraftigt. På två år landar kostnaden 10 kronor högre. Vill du bara ha tjänsten på månadsbasis blir det däremot väldigt mycket dyrare, 121 kronor närmare bestämt. Man kör dock rätt ofta diverse kampanjer, så håll utkik om du vill fånga den bästa möjliga dealen. Du kan betala med bitcoin för optimal anonymitet, vilket är jättebra.
En annan detalj som talar till Cyberghosts fördel är att du får tillgång till tjänsten på upp till sju enheter samtidigt, vilket är generöst så det förslår.
Segt värre
Men efter en hyfsat trevlig start kommer våra förväntningar på skam. Mjukvaran är förvisso förhållandevis enkel att använda, även om den inte är riktigt lika ren och tydlig som de bästa konkurrenternas klienter. Men när det ska kopplas upp mot diverse servrar så går det oväntat långsamt. Kör vi över en svensk uppkoppling så kommer vår 250 Mbit-lina upp i en snitthastighet på 170, vilket förvisso är rätt okej. Men väljer vi USA så hamnar vi på en snitthastighet av 31 Mbps. Inte okej någonstans. I Storbritannien stöter vi upprepade problem med att få uppkopplingen att fungera, och när den väl gör det så hamnar snitthastigheten på bleka 82 Mbps. Inte heller bra.
Det finns en gedigen lista med servrar (över 6800 stycken) i över 90 länder, så du lär inte ha problem med att hitta alternativ på den fronten. Men många av dem levererar en oväntat låg hastighet.
Nu räcker i och för sig den här hastigheten om du vill streama filmer eller tv-serier, och vi får trots allt medge att tjänsten lyckas ge oss tillgång till både amerikanska Netflix och brittiska BBC Iplayer utan problem. Däremot fungerar inte TV4 Play med Cyberghost.
Bra pris hos:
Ett lågt pris kan förstås kännas lockande när man ska välja en VPN-tjänst, men precis som när det gäller en massa andra saker här i världen så får man vad man betalar för. Finska F-Secures Freedome är en gedigen tjänst som inte krånglar eller är det minsta svår att begripa sig på. Men ungefär där tar också fördelarna slut.
Vi får framför allt en mycket långsam uppkoppling med Freedome. På vår testlina med 250 Mbps kommer vi oftast upp i runt 90 Mbps om vi använder en svensk server. Går vi via USA:s östkust så blir resultatet runt 50 Mbps, och väljer vi London som anslutning så får vi runt 74 Mbps.
Det finns också förhållandevis få länder att ansluta mot. Där andra tjänster erbjuder 100-tals nationer så kan vi välja mellan ynka 22 stycken med Freedome (även om det i Nordamerika finns flera alternativ, till exempel USA nordväst, sydöst eller söder).
Lockande månadskostnad
Vi upplever inga som helst problem med SVT Play, och det fungerar även att komma åt innehållet på amerikanska Netflix utan problem. Vi stöter däremot på patrull när vi testar BBC:s Iplayer.
Är det just tillgång till SVT Play i utlandet och amerikanska Netflix som lockar, ja då är förstås månadskostnaden på bara 23 kronor lockande. Men det finns då en begränsning på max tre användare simultant. Du får hosta upp 44 kronor i månaden om du vill ha sju simultana användare. Och så bör du förstås ha i åtanke att kostnaden för abonnemanget nästan fördubblas efter att nykundsperioden löpt ut. 23 kronor i månaden blir då plötsligt 39 kronor i månaden. Du kan förvisso välja att binda upp dig på två år, och då sjunker månadskostnaden med 10 kronor, men det här är ändå en aning lurigt.
F-Secure uppger att man sparar en del information, med hänvisning till att man vill säkerställa kvalitén på tjänsten för ”normala användare”. Någon tydligare redogörelse för vad det faktiskt innebär får vi däremot inte. Vill du inte bli loggad alls så bör du dock välja en annan tjänst.
Vi upplever dessvärre även problem med att avinstallera tjänsten på Mac. F-Secures programfiler finns inte i listan över program, och när vi laddar ned avinstallationsverktyget från F-Secures sajt så fungerar det inte. Supporten konstaterar endast att de ”inte förstår varför”, och vi vet ärligt talat inte om avinstallationen har lyckats eller inte. Det håller inte, och sänker helhetsintrycket rejält.
Mullvad är – som namnet skvallrar om – en svensk VPN-tjänst. Den är lite av en udda fågel i utbudet av VPN-tjänster, eftersom den inte gör lika mycket väsen av sig som andra VPN-tjänster.
Den är helt enkelt inte särskilt påträngande eller överdrivet intresserad av att sälja in sig hos användaren, och det här är något som märkligt nog ger den ett skimmer av förtroende. Du installerar klienten och sedan kan du köpa surftid med kreditkort eller via Paypal. Ja, faktum är att du kan välja att handla med bitcoin också, och till och med att skicka in kontanter, om du verkligen vill vara anonym.
Här blir det extremt enkelt, och den som har problem med beslutsångest i tillvaron lär uppskatta upplägget. Det finns ett enda alternativ, nämligen 5 euro (drygt 50 kronor) i månaden. Du kan köpa hur många månader du vill, och när tiden gått ut så kommer klienten att påminna dig. Inga årsabonnemang, ingen lägre kostnad om du binder dig för en längre tid. Inga varianter med mer eller mindre funktionalitet. Inget testabonnemang, inga pengar tillbaka om du blir missnöjd. Bara ett abonnemang med ett enda pris.
Du behöver inte heller registrera dig med några personuppgifter, utan du får ett helt anonymt kontonummer.
Busenkel hantering
När klienten väl är installerad och du har betalt för din månad (eller flera månader) så är det busenkelt att hantera tjänsten. Huvudmenyn har två val: ”Växla plats” och ”Koppla från”. Trycker du på den förstnämnda knappen så får du upp en lista med alla geografiska platser du kan ansluta via. Listan är inte särskilt imponerande om man jämför med tjänster som till exempel NordVPN. Här finns inga tusentals servrar, utan det handlar om totalt 669 stycken fördelat på 36 länder. Klicka på något av länderna och du kopplas upp.
Vi får minst sagt seg uppkoppling när vi går via USA. Tjänsten byter server flera gånger, och när vi till slut hamnar på den amerikanska östkusten så ligger svarstiden på hela 202 millisekunder och snitthastigheten på bara 50 Mbps. Det går långt bättre när vi testar att ansluta via London. Här landar vi på 110 Mbps med vår 250 Mbit-lina. Använder man tjänsten via Sverige så ligger hastigheten på närmare 140 Mbps. Det här är ett blandat resultat, men vi upplever överlag att tjänsten är snabb.
När det gäller streamingtjänster så har vi dessvärre ingen större framgång. Amerikanska Netflix och BBC Iplayer vill inte spela boll. Faktum är att den enda tjänst vi får att fungera är SVT Play. Trist.
Bra pris hos:
Du har säkert redan hört en massa bra saker om Nord VPN. Den här tjänsten hamnar nästan alltid i topp när de bästa VPN-tjänsterna ska koras. Och det är inte svårt att förstå. Det här är framför allt en oerhört snabb tjänst. Faktum är att vi inte upplever någon större skillnad när tjänsten är aktiverad, även om det faktiskt är skillnad. Men där andra VPN-tjänster i vissa fall halverar hastigheten eller mer, så handlar det i Nord VPN:s fall om betydligt mindre prestandaförluster.
Vi noterar till exempel en snitthastighet på runt 150 Mbps med vår 250 Mbit-lina när vi testar att ansluta via USA. Testar vi att gå via Storbritannien så går det inte riktigt lika snabbt (115 Mbps), men det är fortfarande imponerande.
Det finns även väldigt många servrar att koppla upp sig mot. Vi räknar till 59 länder och en bra bit över 5 000 servrar. Det här är förstås ett köpargument så gott som något.
Även när det gäller streamingtjänster så fungerar Nord VPN överlag bra, även om vi stöter på patrull när vi försöker använda TV4 Play. Det är lite synd för svensk del, för i övrigt blir det jackpot på de flesta övriga försök vi gör. Amerikanska Netflix är inga problem, inte heller SVT Play eller BBC Iplayer. Här klarar sig Nord VPN varken bättre eller sämre än andra tjänster, så vi är ändå nöjda med utfallet.
Svårt att säga upp
Den enda riktiga nackdel vi kan hitta med Nord VPN är att man är förhållandevis dyra. Du får lägga ut nästan 15 dollar (eller motsvarande 125 kronor) på ett månadsabonnemang. Som alltid när det gäller den här typen av tjänster så går priset ned avsevärt om du väljer att binda upp dig på ett år (51 kronor), och är du villig att låsa dig med Nord VPN under två års tid så kommer kostnaden att krypa ned till 38 kronor i månaden.
Vi måste även adressera ett obehagligt problem, nämligen att prenumerationen verkar vara väldigt svår att avaktivera. Om det här är ett misstag eller en medveten design ska vi låta vara osagt, men att välja ”cancel subscription” i Billing-menyn (som Nord VPN uppger att man ska göra) har ingen effekt. Abonnemanget ligger kvar som aktivt. Vi kontaktar supporten, som mycket riktigt konstaterar att prenumerationen fortfarande är aktiv. Men erbjuder sig förvisso att lösa saken åt oss, men det här är under all kritik och drar ned helhetsintrycket radikalt.
Bra pris hos:
Ännu en VPN-tjänst som saknar gratis testversion till handlingarna. Ser vi en begynnande trend här, månne? Nåväl, Norton Secure VPN kostar 299 kronor per år (25 kronor i månaden) vilket hade varit ett rätt hyggligt pris om det inte vore för att det bara gäller en användare. Konkurrerande tjänster erbjuder inte sällan fem användare utan att ta något extra betalt. Norton vill ha en hundring mer om året för fem användare.
Servrar finns i 30 länder, men du kan inte välja vilken server du ska ansluta till. Du placerar pekaren på ett land och kopplar upp mot den server du får, helt enkelt. Det finns även möjligheten att låta VPN-tjänsten själv välja uppkoppling, och så finns en ”torrentoptimerad” uppkoppling också. Men mer detaljstyrning än så bjuder inte Norton på.
Så vad fungerar? Javars. Det handlar om ett rätt vanligt scenario. Netflix från andra länder är ingen match, och SVT fungerar bra. Däremot så stöter vi på patrull med både BBC Iplayer och TV4.
Spretigt resultat
Vi sitter på en 250/250-lina i Stockholms innerstad och den mår under testveckan riktigt bra. Utan VPN-tjänsten aktiverad läser vi av drygt 300 Mbps nedströms och 290 uppströms. Vi får med andra ord mer än vi betalar för, både enligt Bredbandskollen och Ookla. Med VPN-tjänsten aktiverad blir resultatet däremot väldigt spretigt.
Vi testar Storbritannien och får 170/37 Mbps. Ett fantastiskt resultat i normala fall, men med tanke på bredbandets humör just under testveckan så får vi nog säga väl godkänt och inte mer. När vi kopplar upp oss mot USA så blir resultatet genast oerhört mycket sämre. 61/1,7 är inte godkänt på långa vägar. Det här upprepar sig dessutom under hela veckan. Det här är lite förvånande med tanke på att Norton annars har ett rykte om sig att vara en snabb tjänst.
Gränssnittet är väldigt enkelt och sparsmakat, vilket säkerligen faller många användare i smaken. Samtidigt så är det ju en följd av att det i princip saknas finesser och kontrollmöjligheter helt och hållet. Att det inte finns en kill switch drar förstås ned betyget ytterligare.
Det här är egentligen ingen dålig VPN-tjänst. Den är lättanvänd och fungerar. Men det är svårt att rekommendera den, då konkurrensen i det här segmentet är brutal. Du får mycket mer för pengarna på annat håll.
Problemen med Bullguard VPN börjar redan innan vi har hunnit få igång tjänsten. Här har man nämligen misslyckats fullständigt med den så kallade onboardingen.
Till att börja med så finns varken testabonnemang eller provperioder. Det kortaste man kan teckna sig för är ett årsabonnemang, vilket kostar 833 kronor. Så här får man köpa väldigt mycket gris i väldigt mycket säck.
Man får dessutom fylla i en massa uppgifter och ett konto skapas därefter med ens e-postadress som användarnamn (hmm). Efter några sekunder kommer ett mejl där det står att man måste ”logga in och skapa ett lösenord”. Bara det att man inte kan logga in utan att ha ett lösenord.
Klickar man på alternativet ”chatta online nu” i e-postbekräftelsen får vi ”Error 1000 (DNS points to prohibited IP)”. Går vi in på webbsidan och väljer ”chatta nu” tas vi till ett formulär där vi inte får svar på våra frågor, utan istället får informationen att ”någon kommer att kontakta dig”.
Efter en stunds krångel inser vi att man måste välja alternativet ”skapa konto” vid inloggningen, trots att vi fått beskedet att ett konto redan har skapats. Här behöver samtliga inblandade gå en kurs i gränssnitt och kommunikation. Det dröjer för övrigt två dagar innan vi får ett svar från supporten.
Baserad på NordVPN
Den här tjänsten är baserad på NordVPN:s tjänst och är med andra ord lika mycket en unik tjänst som Skoda inte är en Volkswagen. Det här vore väl egentligen inget problem, om det inte vore för att tjänsten har färre funktioner än NordVPN, men kostar lika mycket. Vi får till exempel bara tillgång till servrar i 16 länder. Här behöver samtliga inblandade gå ännu en kurs, den här gången i företagsekonomi och marknadsföring.
Hastigheten mot en amerikansk server gör oss dessutom mer än lovligt förvirrade. Vi sitter på en 250/250-lina i Stockholms innerstad och får en nedladdningshastighet på 22,25 Mbps och en pingtid på plågsamt sega 102 millisekunder. Uppladdningen går däremot med drygt 181 Mbps.
Vi testar mot Storbritannien och får då en nedladdningshastighet på klena 19 Mbps, men en uppladdningshastighet på 146 Mbps.
Mot en svensk server kommer vi upp i 73 Mbps nedströms och 142 nedströms. Det är godkänt.
Kopplar vi ifrån tjänsten helt ligger resultatet på rimliga 240/230 Mbps, så vår uppkoppling är inte problemet här. Nu kan man kanske tycka att 22 Mbps inte är åt skogen för långsamt, men för den som har en lite långsammare lina än den vi testat med kan det här bli ett större problem.
När det gäller streaming så fungerar det hyfsat. BBC Iplayer fungerar inte, och Amazon Prime i USA vill inte rocka med Bullguard. Netflix fungerar däremot bra, liksom TV4 och SVT Play.
Lättanvänt gränssnitt
Är det någonting som är positivt med Bullguard VPN så är det att gränssnittet är lättanvänt och att man påstår sig ha en zero logging-policy. Hur det är med den senare biten kan man dock fråga sig, eftersom tjänsten har sin bas i London. Storbritannien ingår som kanske bekant i 5 Eyes Alliance, vilket innebär att man måste följa vissa lagar kring datadelning.
Tjänsten har även en kill switch inbyggd, men det kan vara bra att veta att den måste aktiveras manuellt.
Allt sammantaget så är Bullguard VPN en rätt trist historia. Har man låga krav på hastigheten och framför allt gillar en tjänst som är enkel att använda (om man bara tar sig förbi registreringsprocessen) så kan det här kanske vara något att överväga. Men det finns egentligen ingenting som talar för att man inte borde välja NordVPN istället.
Det finns en gratisversion av kanadensiska Tunnelbear som kanske ser lockande ut. Här finns nämligen ingen begränsning vad gäller hastighet, servrar, länder eller funktioner. Det är givetvis lite för bra för att vara ”sant”. Här finns nämligen ett datatak på maximalt 500 MB i månaden, och det är i princip ingenting, åtminstone inte om du är en någorlunda normal användare. Så det blir till att köpa sig ett abonnemang. Det är inte en jättebilligt tjänst. Binder du dig på ett år landar månadskostnaden på strax under 50 kronor, och väljer du att köpa tjänsten på månadsvis basis så snackar vi om 98 kronor i månaden. Du kan få ned priset till 33 kronor i månaden, vilket är helt okej, men då måste du knyta upp dig i hela tre år.
Låga snitthastigheter
Den här prissättningen hade varit rimlig om tjänsten hade levererat som någon av de bästa VPN-tjänster vi testat. Men så är dessvärre inte fallet. I Sverige landar snitthastigheten på strax under 100 Mbps med vår 250 Mbit-lina, vilket är klart underkänt. Den amerikanska servern snittar 80 Mbps medan den brittiska snittar 74 Mbps, och även om det är okej så är det långt ifrån några toppnoteringar.
Vi lyckas dessutom inte streama via någon annan tjänst än SVT Play, och det känns som att den saken blir spiken i kistan för Tunnelbear. Tjänsten är förvisso rätt enkel att använda, och appen är lätt att förstås sig på. Men föga hjälper ju det när den rent funktionellt inte har vad vi tycker krävs. Vi får dessutom bara tillgång till 23 länder på serverlistan, vilket är i klenaste laget.
Gratis VPN med Tunnelbear, vad innebär det?
Tunnelbears gratis VPN-tjänst är densamma som betaltjänsten. Den enda skillnaden mot betaltjänsten är att du som mest får surfa 500 megabyte per dag. En ganska låg gräns som knappast räcker för att streama några filmer från utländska streamingsidor. Däremot fullt fungerande för dig som under korta stunder behöver dölja din IP-adress.
Fem tips för dig som vill skaffa VPN
1. Gratis är aldrig gott
“Gratis VPN” är troligen den vanligaste sökningen när det kommer till VPN-tjänster. Men i det här fallet är det verkligen inte något du ska titta efter.
Om tjänsten hävdar att den är helt gratis kan du alltid fundera på, och läsa i användaravtalet, vem som egentligen är produkten. Det gamla talesättet “om en produkt är gratis så är det du som är produkten” är väl värd att hålla i tanken här. Även om bolaget bakom VPN-tjänsten kanske inte har onda baktankar kan det gå ut över egentligen alla aspekter av användningen, från bakomliggande säkerhet till snabbhet och hur bra det fungerar.
Samma sak gäller för de betaltjänster och har gratisalternativ. Själva tjänsten brukar vara relativt lik betalvarianten, men komma med begränsningar. Oftast handlar det om begränsningar i hastighet eller datamängd, så att du får en väldigt långsam anslutning eller att anslutningen stryps efter ett tag. Annars kan det vara andra begränsningar som sätter stopp, som antalet servrar i antalet länder du kan använda dig av.
Helt enkelt. Kör på en betallösning för det finns en anledning till att de kostar pengar. Vill du testa innan köp har de flesta en gratis provperiod av premiumtjänsten som du kan köra på.
2. Behöver du verkligen VPN och i så fall varför?
Fundera på varför du vill ha en VPN-tjänst och om det egentligen linjerar med verkligheten. Bara för att du sitter i en krypterad tunnel på nätet betyder det inte att du surfar på nätet från ett skyddsrum.
- Merparten av sidorna på internet har redan hyfsat hög säkerhet och krypteringar på plats. Det kan du bland annat se genom att titta på webbadressen, som numera börjar med “https” istället för “http”, något som 95% av sidorna indexerade på Google kör på.
- VPN och antivirus är på inget sätt samma sak. Ibland finns VPN-tjänster med i antivirusprogram och säkerhetspaket av olika slag, men en VPN-tjänst är inte ett antivirusprogram eller en brandvägg för det. Du kan fortfarande drabbas av virus, ransomware, malware och liknande även om du sitter på världens bästa VPN-tunnel. En VPN-tunnel anonymiserar din surfning på nätet, men om du klickar på skumma länkar kan du fortfarande råka ut för dumheter.
Samtidigt, är det i jobbet du behöver använda VPN? I så fall ska du i alla lägen följa de direktiv arbetsgivaren har för VPN. Det innefattar att använda de tjänster arbetsgivaren tillhandahåller. I de flesta fall kommer inte ens andra VPN-tjänster än arbetsgivarens tillåtna att fungera.
3. Ibland funkar inte VPN alls
Lite beroende på vilken tjänst du använder och via vilket land den tjänsten kör sina anslutningar genom kan det vara så att VPN faktiskt inte funkar alls.
Vissa sidor blockerar trafik från vissa servrar, länder eller VPN-tjänster. Det innebär att du helt enkelt inte kommer åt dem. Varför? För att du är inte den enda som försökt ansluta på det sättet. Helt enkelt handlar det om att cyberkriminella, botnätverk och annat dumt ansluter på samma sätt och för att undvika eller minimera skador från detta har vissa sidor blockerat olika typer av trafik.
En vanlig anledning till att använda VPN är att komma åt streamingtjänster. Antingen för att komma åt SVT Play när du är i utlandet, eller för att komma åt amerikanska Netflix från Sverige. Grejen är att streamingtjänsterna har full koll på detta och att ansluta från ett annat land är ofta att bryta användarvillkoren. Det gör att exempelvis Netflix i många fall blockerat olika VPN-tjänster. I värsta fall kan det även innebära att du blir avstängd från tjänsten om du blir “påkommen”.
4. Säkerhet går att fundera på ur olika synvinklar
VPN har i allra högsta grad med internetsäkerhet att göra och det är ett väldigt omfattande ämne. Du kan läsa användaravtal för att se vilka data som leverantören sparar och hur den används. Det finns även oberoende sidor med stor kunskap inom ämnet som rankar tjänsterna efter säkerhet.
Något du kan fundera på, och ta reda på genom en enkel sökning, är från vilket land tjänsten kommer. Ett företag måste följa de lagar som finns i landet där de är baserade, så om VPN-företaget är baserat i en diktatur eller annat land med problematisk syn på integritet spelar det ofta mindre roll vad företaget i sig hävdar.
En annan aspekt är antalet servrar. En VPN-tjänst ansluter till en server på en annan plats för att upprätta sin krypterade tunnel. Därför kan det vara lockande att titta på tjänster med tusentals möjliga anslutningar. Det du ska ha i åtanke är att serverplatserna är inhyrda och ju fler sådana som finns tillgängliga, desto svårare är det för VPN-bolaget att hålla koll på säkerheten hos respektive server.
5. Håll koll på abonnemanget
Håll koll på vad du betalar, hur mycket du betalar, hur länge du betalar och vad du betalar för.
- Ska du bara använda VPN under en semestervecka? Se till att betalningen inte är satt på autobetalning utan bara under den period du behöver tjänsten.
- Ska du använda VPN regelbundet under längre tid? Årsabonnemang är markant billigare än månadsabonnemang.
- Vad är det som ingår? Vissa VPN-bolag har olika nivåer med olika priser. Fundera på om behöver det allra dyraste abonnemanget med högsta hastigheten eller om du kan komma billigare undan.
- Vilka ska använda VPN-tjänsten? Är abonnemanget avsett för en användare på en enhet? Flera användare? Flera enheter? Kan du lägga in tjänsten direkt i din router för att alla som ansluter via den ska få tillgång till samma VPN-tjänst? Fundera på hur du ska använda tjänsten och vilka tjänster som kan uppfylla de kraven.
Det finns många olika typer av typer av VPN-tjänster, från helt gratis VPN för hemmabruk till professionella tjänster för stora företag. I detta testet undersöker vi vilket VPN-abonnemang som är bäst för privatpersoner, och som kan användas för streaming på PC eller Mac i Sverige. Vi har laddat ner programvarorna från leverantörernas hemsidor. I de fall leverantörerna har appar för mobiler har vi även testat dessa, både för iPhone och Android.
Vad är VPN och varför är det populärt?
VPN betyder Virtual Private Network och används för att upprätta en skyddad nätverksanslutning mellan dig och internet. På senare år har VPN-tjänster seglat upp som en mycket het sektor. För privatpersoner är det främsta användningsområdet för att kunna titta på streamingtjänster utan geografiska innehållsbegränsningar. Exempelvis om du vill streama amerikanska versionen av Netflix från Sverige. Det går också att använda VPN om du befinner dig utomlands och vill titta på TV4 Play eller C More. Det här är ingenting som streamingaktörerna gillar, och man bör därför vara medveten om att de ständigt jobbar med att försöka identifiera och blockera trafik från servrar som används av de många VPN-aktörerna.
Med det sagt så innebär användningen av VPN-programvara att man surfar mer anonymt än om man inte använder en VPN-tjänst. Rent tekniskt handlar det om att internettrafiken slussas från dig till VPN-leverantörens server, sedan vidare genom en krypterad internet-tunnel till den webbsida eller streamingtjänst du vill använda. Din IP-adress och geografiska plats syns därmed inte för webbsidan eller streamingtjänsten du besöker. Istället visas adressen för VPN-leverantörens server som du är uppkopplad mot. Det kan liknas vid att gå utklädd på maskerad.
Företagsanvändare använder oftast VPN för att medarbetarna ska kunna koppla upp sig säkert mot företagets servrar, även om de jobbar hemifrån. Därför har användningen av professionella VPN-tjänster ökat explosionsartat under Coronapandemin.
Många vill använda VPN med mobilen genom sitt wifi-nätverk hemma. Med dedikerade VPN-appar för mobiltelefoner och surfplattor blir både surf- och streamingupplevelsen mycket lik den du får på datorn. Detta då exakt samma servrar används för att slussa trafiken till och från dig, oavsett vilken dator, mobil eller router du själv använder.
Så använder du VPN
Många undrar hur man gör när man använder VPN för streaming. I detta exempel visar vi hur du gör för att använda amerikanska versionen av Netflix, även om du befinner dig i Sverige.
- Registrera dig för ett VPN-abonnemang. Vi rekommenderar Express VPN, Windscribe eller Hotspot Shield då de presterar bra i testet.
- Ladda ner leverantörens VPN-klient till din dator (eller app för mobilen).
- Starta klienten (eller appen) och logga in.
- Koppla upp dig mot en VPN-server som befinner sig i USA. Ofta finns en lista med många olika amerikanska städer att välja bland.
- Logga in på ditt Netflix-konto. Du ska omedelbart se det amerikanska Netflix-biblioteket, även om du befinner dig i Sverige.
- Plocka fram popcorn, cola och börja streama.
Är VPN-tjänster lagliga?
VPN-tjänster är lagliga, åtminstone i Sverige. Men det är naturligtvis inte lagligt att använda dem för olagliga ändamål.
Man kan förstås fundera kring huruvida VPN-aktörerna själva loggar användarnas trafik, och där finns all anledning att utforska saken närmare. Vissa VPN-leverantörer låter sig granskas av oberoende granskare med jämna mellanrum, för att försäkra användarna om att man inte sparar några uppgifter om trafiken. Det här är viktigt, för även om VPN-aktören inte har något ont uppsåt med att spara informationen, så kan också VPN-aktörer falla offer för hackare.
Användandet av VPN innebär att polisen, myndigheter, internetoperatörer eller annan tredje part inte kan se vilka webbsidor du besöker.
Andra intressanta VPN-tjänster
Hola VPN
En lite annorlunda tjänst som använder sig av peer-noder istället för servrar. Trafiken slussas med andra ord via de 115 miljoner användarna, vilket enligt Hola är både säkrare och mer anonymt.
Proton VPN
En tjänst som varken imponerar eller är särskilt dålig, och som framför allt utmärker sig genom att man valt att öppna källkoden till sina appar. Det är ett ovanligt drag i det här segmentet.
Atlas VPN
Amerikansk tjänst med över 500 servrar i flera länder. Erbjuder ett obegränsat antal uppkopplade enheter om man skaffar premiumversionen.
Avast Secureline
Tjeckiska Avast Secureline har förstås en koppling till antivirusföretaget med samma namn, vilket kan kännas betryggande. Men trots det så saknas riktigt bra integritetsverktyg, och tjänsten är även förhållandevis dyr.
Private VPN
Svensk tjänst som fått väldigt fina omdömen, och som kan bli en riktigt stark utmanare till de absolut största VPN-leverantörerna. Tyvärr så erbjuder man inte lika stor variation som andra när det gäller abonnemangsvarianter.
Anonine
VPN-tjänst baserad i Seychellerna som är både prisvärd och fungerar bra. Den stora bristen är att support endast går att få via e-post.
Strong VPN
En VPN-tjänst som fått en hel del fina omdömen. Erbjuder riktigt fina hastigheter och upp till 12 simultant anslutna enheter. Den saknar dock en del mer avancerade finesser.
Pure VPN
Pure VPN har väldigt många avancerade funktioner och finesser och är hyfsat prisvärd. Krånglande appar och en mindre imponerande support har däremot medfört att tjänsten ofta får lite sämre betyg.
AVG Secure VPN
En tjänst som inte har lyckats övertyga så här långt. Framför allt så får den ofta kritik för att hastigheten inte är tillräckligt hög.
IP Vanish
Sticker ut i mängden genom att erbjuda en molnbackup på hela 250 GB. Men tjänsten upplevs av många som långsam. Dessutom är den förhållandevis dyr.
Norton Wifi Privacy
Ja, visst är det antivirusjätten Norton som ligger bakom den här tjänsten. Tjänsten levererar en snabb uppkoppling, men antalet servrar är begränsat och abonnemangsformerna känns fyrkantiga.
Goose VPN
Budgetalternativ från Nederländerna. Inga begränsningar av antal enheter och erbjuder en 30-dagars provversion. Men det finns tveksamheter kring integriteten.
Vypr VPN
Supporten och hastigheten är tyvärr ett par tillkortakommanden som ofta nämns i tester. Däremot så prisas inte sällan det faktum att man genomför tredjepartsgranskningar av sin loggning.
VPN Book
VPN Book uppmärksammas oftast för att det är en förhållandevis prisvärd tjänst. Men man sparar loggar i en vecka, vilket många potentiella kunder lär studsa på.
Azire VPN
Inga begränsningar av bandbredden och ett brett plattformsstöd. Man erbjuder däremot inte så många servrar som konkurrenterna. Men det här är en svensk tjänst som verkligen är på gång.
Ivacy VPN
En tjänst som ofta placerar sig högt på listor över de bästa VPN-tjänsterna. Man erbjuder en stor mängd servrar och snabba hastigheter, men det saknas billigare abonnemangsformer.
Private Internet Access
Är inte bäst i världen på att låsa upp innehåll från utländska streamingtjänster, men det är en förhållandevis billig tjänst med en stor mängd servrar.
Ultra VPN
Servrar i över 100 länder, AES-256-kryptering och ett brett stöd för att kringgå geografiska begränsningar med streamingtjänster gör att Ultra VPN ofta placerar sig högt i tester.
Bra att veta om VPN
Varför är det bra att använda en VPN-tjänst?
Den främsta fördelen med en VPN-tjänst är att den döljer din IP-adress. Detta åstadkommer man genom att slussa trafiken från din vanliga IP-adress via en VPN-server, vars IP-adress ersätter din IP-adress. Därmed blir det svårt för tjänsten som du besöker (till exempel en webbsida eller en streaming-app) att avgöra varifrån trafiken faktiskt kommer. Det gör det i sin tur svårt att använda geografiska begränsningar av olika slag.
Blir man helt anonym med en VPN-tjänst?
Nej. Det är ett felaktigt påstående som ofta används lite väl frikostigt i marknadsföringssyfte. Visst, en VPN-tjänst gör dig anonym i många sammanhang, men om någon verkligen vill spionera på dig så lyckas vederbörande säkerligen ändå, till exempel genom att plantera skadlig kod på din enhet. Har någon lyckats komma över dina inloggningsuppgifter hjälper självfallet inte någon VPN-tjänst i världen.
Är det lagligt att använda VPN?
Det beror på hur man menar. Att använda en VPN-tjänst är i sig inte olagligt. Åtminstone inte i Sverige (det finns länder där det faktiskt är olagligt). Men däremot kan du förstås använda VPN-tjänsten på ett sätt som är olagligt, och självfallet innebär ju VPN-tjänsten inte att du får diplomatisk immunitet. Ett konkret exempel: Det är olagligt att titta på IPTV om bolaget som visar kanalerna inte har rättigheterna som krävs. Om du blir påkommen med det så spelar det ingen som helst roll att du har en VPN-tjänst. Och ja, du kan avslöjas även om du använder en VPN-tjänst.
Vilken är den bästa VPN-tjänsten?
Det beror förstås på vad man ska ha den till. De flesta vill dock vara anonyma i möjligaste mån, och kanske komma åt streamingtjänster som är geografiskt begränsade. Och då rekommenderar vi någon av de tjänster som klarat sig bäst i vårt test
Hur ansluter man till VPN?
Du laddar ned mjukvara som du installerar på din dator eller telefon. Ibland kan du behöva aktivera den manuellt, medan den i vissa fall slås på automatiskt så fort du startar din dator eller telefon. Via mjukvaran väljer du vilken server du vill koppla upp dig mot. Det är oftast inte svårare än att välja smak när du köper glass.
Beroende på tjänst och vilken hårdvara du har hemma kan vissa VPN-tjänster läggas in direkt i din router. På så sätt är alla enheter som ansluts till routern inne i samma VPN-tunnel. Smidigt om du vill slussa all trafik, eller få med exempelvis spelkonsoler som annars inte kan installera VPN-program.
Vad kostar en VPN-tjänst?
VPN-tjänster brukar ha en månadskostnad på mellan 50 och 120 kronor i månaden. Men många leverantörer erbjuder betydligt lägre månadskostnader i utbyte mot att du knyter upp dig under en längre tid. Binder du på två år kan du ii vissa fall komma ned i så lite som 25 kronor i månaden.
Hur säker är en VPN-tjänst?
Rent generellt kan man säga att en VPN-tunnel är säker i sig. Men det finns förstås frågor man bör ställa sig kring den tjänst man väljer. En av frågorna rör vilket protokoll som används vid anslutningen. OpenVPN är ett populärt protokoll som bygger på öppen källkod, vilket innebär att eventuella säkerhetsproblem oftast fångas upp mycket snabbt. OpenVPN beskrivs inte sällan som det mest säkra protokollet av alla.
Andra populära protokoll är IPSec/L2TP, PPTP och Softether.
En annan säkerhetsaspekt som bör nämnas är huruvida leverantören loggar information om användarna eller inte. Loggar man vilka sidor eller tjänster du besökt, så finns förstås möjligheten för en tredje part att komma över informationen. En hackerattack skulle kunna röja din surfhistorik. Vissa tjänster låter sig dessutom granskas av oberoende granskare med jämna mellanrum, något som är en indikation på att de inte loggar uppgifter om dig utan att upplysa dig om saken.
Varför är en gratis VPN-tjänst sämre?
Oftast handlar det om att man begränsat tjänsten på olika sätt. En variant är att man minskat antalet länder och servrar, vilket innebär att det inte är lika lätt att hitta en fungerande server om man till exempel vill komma åt det utländska utbudet på en streamingtjänst med geoblockering. En annan variant är att man har satt ett tak på hur mycket data man får använda per månad. Här är det oftast mycket snålt tilltaget, och datamängden brukar kunna vara förbrukad på bara någon timme eller rent av mindre.
Med en gratistjänst kommer också frågan vad leverantören tjänar pengar på. Det gamla ordspråket ”om du inte betalar för produkten så är det du som är produkten” kommer väl till pass här.
Är man osäker på om man vill ha en VPN-tjänst så är det oftast bättre att utnyttja de erbjudanden om testperioder som många leverantörer har. Då får man en bild av vad tjänsten går för utan begränsningar. Är man nöjd så kan man slå till och betala för tjänsten, vilket vi rekommenderar att man gör.