Diskmaskin: 8 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Mars 2022

Ska du köpa ny diskmaskin? Vi testar kontinuerligt nya modeller från märken som Bosch, LG och Electrolux. För att en diskmaskin ska bli bäst i test måste den vara bra på att diska helt rent, ha en bra planering för godset samt vara lätt att använda.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Diskmaskin

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

På Bäst i test utför vi alltid våra tester själva, och vi testar alltid produkterna i vardagen. I fallet med diskmaskinerna har vi undersökt hur de klarar sådant som gröt, spenat, rödvin och chilisås, efter att ha låtit resterna torka in i 24 timmar. Vi har gjort ett urval av matrester som ska representera olika slags utmaningar för diskmaskinerna. Men vi har även använt dem helt normalt i vardagen under flera månader.

Det program vi har tittat på är i första hand det förvalda standardprogrammet. Vi har tittat på i vilken grad resultatet rent visuellt håller måttet.

collage

Utöver diskresultatet har vi även tittat på en del andra egenskaper:

Miljö: Här har vi kikat på vilken miljöklassning maskinen har, och dessutom har vi tittat på hur mycket material som går till spillo efter installationen.
Byggkvalitet: Hur robust är maskinen? Hur känns knappar och vred, och håller korgarna för omild behandling?
Användarvänlighet: Är det enkelt att förstå sig på maskinen? Finns det några smarta extrafunktioner som underlättar? Och så har vi även bedömt hur smidigt det går att plocka i och ur disk. Även installtionsarbetet finns med i bedömningen.

Vi har vägt samman diskmaskinens prestation på dessa olika punkter och satt ett betyg som sammanfattar hur bra den presterar sett till sitt pris.

0 5 4.5 1

1. Bosch SMU46CW00S BÄST I TEST DISKMASKIN

Diskmaskin som diskar skinande rent

Produkttyp: Diskmaskin 60 centimeter (ej för integrering) Diskeffekt: A Torkeffekt: A Kuvert: 13 Toppkorg: Nej Antal program: 6 Energiklass: A+++ IKEA-metod-kompatibel: Ja Ljudnivå: 44 dBA Mått: 815 (min höjd) x 866 (max höjd) x 598 (bredd) x 573 (djup) millimeter Tilloppsslangens längd: 140 cm Avloppsslangens längd: 190 cm Strömkabelns längd: 175 centimeter Innerbelysning: Nej Beräknad energiförbrukning: 234 kWh per år Beräknad vattenförbrukning: 2660 liter per år

Bosch SMU46CW00S marknadsförs som ”super silent”, alltså knäpptyst, men det är en vilseledande beskrivning. Den är förvisso inte mer högljudd än någon annan diskmaskin vi testat, men är inte heller tystare än konkurrenterna. Med det sagt så har vi inte särskilt mycket mer att anmärka på. Den är helt enkelt utmärkt.

Redan vid installationen går allt smidigt. Här har Bosch valt att till och med göra förpackningen så smart utformad att den går lätt att plocka fram. En smart lösning är till exempel att alla slangar sitter fast i en och samma punkt.

Manualen är också mycket pedagogiskt utformad, vilket hjälper till ytterligare. Är det någonting på den här punkten vi kan anmärka på så är det att det är ganska tungt att justera höjden på maskinen.

DSCN2278

Maskinen är även tämligen enkelt konstruerad, vilket gör att det går fort att lära sig använda den. Den rymmer en hel del riktigt skrymmande saker, men vi saknar en bra plats att placera djupa tallrikar på grund av hur tätt pinnarna i korgen sitter. Det går däremot smidigt att placera alla möjliga typer av glas i maskinen, och att plocka i och ur går lätt.

Ur användarsynpunkt kan man kanske önska en något enklare knapplayout och en lite mer tydlig display. Vissa funktioner kan vara lite kluriga att förstå sig på, men manualen finns ju å andra sidan om man skulle gå bet.

Diskresultatet imponerar på oss

Och så till den viktigaste punkten: diskkvalitén. Det blir riktigt rent med Bosch SMU46CW00S. Faktum är att det är den enda maskinen i testet som klarar en kastrull med intorkad gröt utan att lämna några fläckar alls. Den fixar även spenatrester på tallrikar och bestick, kanske inte helt utan problem, men bättre än konkurrenterna.

DSCN2447

Den har dessutom en riktigt bra sköljfunktion, och till skillnad från många andra diskmaskiner så sprider Bosch SMU46CW00S knappt någon smuts eller några rester till glas.

Det här är med andra ord en diskmaskin som är väldigt effektiv. Visst, det finns några små saker vi tycker man kan rätta till, men på det hela taget så kan vi inte annat än utse den till det bästa köpet just nu.

Diskar rent, smart utrymmesfördelning
Mindre pedagogisk knapplayout, tung att justera den i höjdled
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. LG SDU527HS

Diskmaskin som rymmer mycket och har flera smarta funktioner

Produkttyp: Diskmaskin 60 centimeter (ej för integrering) Diskeffekt: A Torkeffekt: A Kuvert: 13 Toppkorg: Nej Antal program: 8 Energiklass: A++ IKEA-metod-kompatibel: Ja Ljudnivå: 43 dBA Mått: 430 (min höjd) x 820 (max höjd) x 596 (bredd) x 570 (djup) millimeter Beräknad energiförbrukning: 2620 kWh per år Beräknad vattenförbrukning: 2940 liter per år

LG SDU527HS lämnar väldigt fint diskresultat, även om programmen tar ganska lång tid (drygt tre timmar, ibland uppemot fyra). Det finns även ett snabbprogram men det fungerar bäst när du har väldigt lättrengjord disk.

När det kommer till normalt smutsad disk har den inga problem att få detta rent alls på standardprogrammet. Både glas och tallrikar ser väldigt rena ut när vi plockar ut dem. Möjligen att det ibland kan finnas någon fläck kvar på en tallrik, men då handlar det ofta om svår smuts. Den här maskinen klarar nämligen av allt från smutsiga slevar med köttfärssås till osthyvlar och smörknivar med fettfläckar på normalprogrammet. Den håller med andra ord en hög nivå.

Något vi däremot märker är att standardprogrammet har vissa problem att få mycket svårt nedsmutsade bestick helt rena. Besticken ligger i ett eget hyllplan överst och är de väldigt smutsiga kan man behöva lägga dem i vartannat fack. Kör vi sedan på intensiv-programmet lyckas den till och med rengöra bestick med intorkat jordnötssmör – vilket är otroligt bra. Den använder sig av ånga och det verkar vara en bra metod.

En funktion vi kommer att uppskatta väldigt mycket med LG SDU527HS är att man kan ladda ner cycles i den medföljande appen – japp, denna diskmaskin är uppkopplad. Då kan du sedan köra ett särskilt nattprogram, som dels är extra tyst, dels extra långt. Detta program ger också väldigt fint diskresultat.

Vi önskar att man kunde se hur lång tid det är kvar på aktuellt program i appen men det går inte i skrivande stund.

LG SDU527HS

Sväljer mycket disk

LG SDU527HS kostar en slant men håller samtidigt hög byggkvalitet på flera vitala områden. Den är exempelvis gjord av rostfritt stål. Displayen utgörs av en metallyta med hål för lysdioder. Det finns inga knappar som står ut, utan den har istället perforeringar med lysdioder som visar vad man har tryckt in.

Program, och vad som gäller står väldigt tydligt – allt står dock på engelska. Det enda vi upplevt problem med är att när man stänger luckan så är tidsanvisningen och allt dolt, och har man diskmaskinen tight mot bänkskivan ser man då inte återstående tid. Den går ju heller inte att se i appen.

På insidan kan du höja och sänka såväl bestick- som glashylla. Vredet för bestickhyllan går tyvärr sönder under vår flera månader långa testperiod, så den är fast i sänkt läge. Glashyllan kan fortfarande höjas och sänkas. Det går att göra så i tre steg.

Överlag rymmer denna diskmaskin väldigt mycket disk och det är lätt att packa den full och anpassa utrymmena utifrån vad du ska stoppa in.

LG SDU527HS 2

En annan funktion vi uppskattar mycket är att maskinen öppnar sig själv när den är klar. Det sitter som en spak som puttar upp luckan och släpper ut ångan, så att disken är torr när du kommer för att plocka ur den.

Denna diskmaskin passar dig som gillar uppkopplade vitvaror som gör sitt jobb, och som inte räds ett lite högre pris. Den är både rymlig, lättanvänd, modern och genomtänkt.

Sväljer mycket disk, mycket fint diskresultat, lättanvänd display, ångfunktionen fungerar överraskande bra, app-funktionaliteten tillför fler program
Svårt att se hur lång tid det är kvar, lite dålig kvalitet på höj/sänkning av bestickhylla
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Miele G 5222 SCU Selection

Diskar rent och öppnar sedan luckan själv

Produkttyp: Underbyggd 60 centimeter (ej för integrering) Kuvert: 14 Toppkorg: Ja Antal program: 5 Energiklass: C Mått: 805 (min höjd) x 870 (max höjd) x 598 (bredd) x 570 (djup) millimeter Innerbelysning: Nej Längd avloppsslang: 1,5 Längd vattenslang: 1,5 Längd strömkabel: 1,7

Miele G 5222 SCU Selection är en väldigt tystgående diskmaskin med flera smarta funktioner. Exempelvis öppnar den automatiskt luckan så att ångan försvinner och disken kan torka. Detta gör att du får ett väldigt bra torkresultat.

G 5222 SCU ger också kanonfint diskresultat - detta oavsett program. Till och med snabbprogrammet, som klockar in på under en timme, får rent vid normalsmutsig disk. Den klarar även svår smuts så länge du håller silen ren och kör på ett av de mer prestandatunga programmen.

Diskmaskinen är dock lite begränsad på insidan, det är något av en utmaning att få den att rymma så många kuvert som den är byggd för. Framför allt för att den inte är särskilt välplanerad. Du får till exempel mycket döyta på glashyllan, och det är svårt att planera in tallrikar ihop med kastruller utan att det uppstår en hel del oanvänd yta. Detta problem har vi inte sett så här tydligt hos andra diskmaskiner vi har testat.

Däremot är den användarvänlig. Du har både alternativet bestickkorg och bestickhylla, så du kan plocka ut korgen för att få mer plats för tallrikar. Reglagen för att höja och sänka glashyllan är tydligt färgmarkerade och enkla att hantera. Den känns heller inte så tunn i plasten som många andra diskmaskiner. Byggkvaliteten är överlag hög.

Enkel att använda

Displayen och knapparna på framsidan är lätta att förstå sig på och använda. Du ser både programmets tid, temperatur och annan nödvändig information.

Underhållet är smidigt. Silen i botten skruvas lätt ur och rengörs snabbt under kranen.

Tyvärr är energiklassen oväntat låg sett till priset på denna diskmaskin.

Miele G 5222 SCU Selection passar dig som vill ha en premiummaskin som är lätt att använda och som diskar riktigt rent.

Många valmöjligheter, väldigt fint disk- och torkresultat, användarvänlig programmering
Dåligt planerad inuti, något låg energiklassning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

4. Gram OM 60-37 T RF

Diskmaskin för stora mängder disk

Produkttyp: Diskmaskin 60 centimeter (ej för integrering) Diskeffekt: A Torkeffekt: A Kuvert: 14 Toppkorg: Nej Antal program: 8 Energiklass: A++ IKEA-metod-kompatibel: Ja Ljudnivå: 44 dBA Mått: 450 (min höjd) x 920 (max höjd) x 598 (bredd) x 548 (djup) millimeter Strömkabelns längd: 180 centimeter Beräknad energiförbrukning: 2664 kWh per år Beräknad vattenförbrukning: 3640 liter per år

Det är framför allt två saker som imponerar med Gram OM 60-37 T RF. Dels handlar det om utrymmeshanteringen, dels handlar det om effektiviteten.

Låt oss börja med det förstnämnda. Här finns väldigt få ytor som inte utnyttjas, något som innebär att man får in rejäla mängder disk utan problem. I de fall där det riskerar att bli tomt har man försett maskinen med korgar och andra lösningar för småförvaring, så man utnyttjar verkligen hela maskinens volym.

Ska man anmärka på något när det gäller den här biten så är det väl i så fall att vi saknar plats för djupa tallrikar, till följd av att pinnarna sitter för tätt ihop. Assietter och tallrikar har vi däremot inga som helst problem med, och det är även enkelt att justera för den som vill få plats med lite högre glas.

När det gäller bestick så kommer den här maskinen en smula till korta. Det är en väldigt liten besticklåda, som förvisso kompletterats med en utdragbar hylla ovanför den övre backen, men det räcker ändå inte riktigt.

DSCN2422

Disken blir skinande ren

Diskresultatet är riktigt imponerande, och även när den här maskinen sätts ordentlig på prov så levererar den. Den har inga problem med intorkad gröt, förutom när det handlar om en kastrull. Det här är dock inget som särskiljer Gram OM 60-37 T RF nämnvärt från andra diskmaskiner vi testat, och kastrullen med intorkad gröt är ett riktigt eldprov. Vi gläds åt att den här maskinen i förhållandevis liten utsträckning sprider diskrester som kan fastna på godset. Sköljningen är dessutom utmärkt.

När det gäller ergonomin är det en mixad kompott. Det går till exempel väldigt smidigt att byta filter i den. Men däremot så tycker vi handgreppet när man ska öppna maskinen är lite för smalt. Dessutom döljs det av en täcklucka som förhindrar ett bra och solitt grepp. Fördelen är väl att det ser snyggt ut.

DSCN2418face

Displayen är aningen svåravläst och har dålig kontrast, medan det däremot är lätt att läsa av programvalen på ovansidan.

Trist nog så dras helhetsintrycket ned av installationen, som i många delar är krånglig. Det följer med en isolering som ska sättas fast med tejp, men vi har stora problem att få den att fästa mot diskmaskinen. Det är även osmidigt att montera de medföljande täckplåtarna. En ljusglimt är att höjdjusteringen är smidigare än på många andra maskiner.

Det utmärkta diskresultatet och utrymmeshanteringen innebär dock att den här maskinen ändå kan rekommenderas. Om än med ett lite lägre betyg än vad som hade varit fallet om installationen inte varit så krånglig.

Diskar rent, rymmer mycket gods
Svårinstallerad, klent med utrymme för bestick
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

5. AEG FFB63606PM

Diskmaskin med genomtänkta vinglashållare

Produkttyp: Diskmaskin 60 centimeter (ej för integrering) Diskeffekt: A Torkeffekt: A Kuvert: 13 Toppkorg: Nej Antal program: 8 Energiklass: A++ IKEA-metod-kompatibel: Ja Ljudnivå: 43 dBA Mått: 430 (min höjd) x 820 (max höjd) x 596 (bredd) x 570 (djup) millimeter Beräknad energiförbrukning: 2620 kWh per år Beräknad vattenförbrukning: 2940 liter per år

Nej, diskresultatet är inte någon jättekul historia när det kommer till AEG FFB63606PM. Det kan vi krasst konstatera efter att ha utsatt den för våra tester med intorkade matrester. Den klarar förvisso både intorkad gröt och spenat rätt bra (om än inte helt klanderfritt), men när det handlar om besticken så är det direkt undermålig rengöring vi får uppleva.

Dessutom har maskinen oerhört stora svårigheter med att få rent glas. Som kaviar på de stuvade makaronerna så torkar den dessutom dåligt. När vi drar ut backarna efter genomfört program så skvätter det rejält. Det här drar förstås ned betyget ordentligt.

Som om det klena diskresultatet inte vore nog är det här dessutom en rätt krånglig maskin att installera. Dels är höjdjusteringen vid fötterna väldigt trög, och det är krångligt att få skruvarna på plats när man ska montera i bänkskåp. Skruvhålen täcks av ett tjockt material som gör det svårt både att se dem och att få fäste med dem.

DSCN2083

Den har sina ljusglimtar

Det här är rätt stora tillkortakommanden som tyvärr drar ned betyget på maskinen på en nivå där den inte hade behövt vara. För här finns ändå en hel del kul och innovativt tänkande. Den bjuder på hyfsat bra utrymmeshantering, och den finns även smarta vinglashållare som är tydligt utmärkta i röd färg. Hänger man vinglasen i dem så blir de bättre spolade. Tyvärr brister de här vinglashållarna en smula i kvalitet, då de lätt går sönder.

Vi ger ett plus för att maskinen är utrustad med en funktion för automatisk avstängning och lucköppning. Du behöver med andra ord inte öppna luckan själv när programmet är klart. Det är även en ganska lättanvänd och intuitiv maskin. När det gäller det handgripliga hanterandet har vi dock en del betänkligheter kring de vassa kanterna på handtagen till bestickkorgen.

Vi noterar att porslinshållarna är smidiga att fälla och att trådbackarna har väldigt praktiska handtag. Det är även enkelt att justera höjning och sänkning av den övre trådbacken, och det går som en dans att byta filter.

AEG FFB63606PM

AEG FFB63606PM har en del smarta funktioner att bjuda på, men däremot så har man inte jobbat igenom den här produkten hela vägen. Det är ingen direkt dålig diskmaskin, men den kostar onekligen en slant och då förväntar vi oss inte kvalitetsproblem på den här nivån.

Smarta och innovativa lösningar
Byggkvalitén, diskresultatet & installationen
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. Cylinda DM 3138 RF

En diskmaskin med flera bra funktioner

Produkttyp: Diskmaskin 60 centimeter (ej för integrering) Torkeffekt: A Kuvert: 14 Toppkorg: Nej Antal program: 8 Energiklass: D IKEA-metod-kompatibel: Ja Ljudnivå: 44 dBA Mått: 820 (min höjd) x 920 (max höjd) x 597 (bredd) x 570 (djup) millimeter Beräknad energiförbrukning: 85 kWh per 100 Beräknad vattenförbrukning: 9,5 l

Cylinda DM 3138 RF är en ganska billig, underbyggd diskmaskin som har flera smarta lösningar i sin konstruktion. Vi uppskattar exempelvis att du ges möjlighet att skjuta besticklådan i sidled längs med tallriksstället, på så vis kan den placeras varhelst man vill längs denna rutt.

Vidare följer det med en ställning som du kan använda om du ska diska ur en flaska. Även detta ett riktigt smidigt tillskott.

Diskmaskinen rymmer en hel del gods. Stora tallrikar är inga problem. Skulle de bygga för mycket på höjden kan du lyfta den övre hyllan med ett tvåhandsgrepp. Reglagen du trycker in känns väldigt plastiga och tunna, de upplevs hålla låg byggkvalitet, å andra sidan lär du knappast använda denna funktionen särskilt ofta.

Maskinen rymmer djupa tallrikar men de får en lite lustig vinkel vilket gör att man måste ställa dem en bit ifrån varandra för att få bra rengöring.

Tyvärr är energiklassen låg så den är inte särskilts kostnadseffektiv för dig som diskar ofta och mycket.

Photo 2021 03 09 18 34 36

Diskresultatet lämnar en del att önska

Tyvärr fungerar sköljningen undermåligt så fort det är minsta småsmuts i maskinen. Du måste rengöra filtret mellan i princip varje användning, annars kommer sköljningen att påverkas negativt. Exempelvis ställer vi in en tallrik med lite rester av kaffesump i, när diskmaskinen är klar har vi kaffesumprester i nästan varenda glas. Hos andra maskiner upplever vi att det är mindre känslig.

Gör du rent filtret ordentligt och undviker smuts som inte helt kan bli till flytande form så får den däremot rent. Speciellt om du inte lastar den helt fullt. Lastas den bara drygt 80 procent gör den ett betydligt bättre jobb. När man väl får ett helt rent resultat blir det otroligt glansigt och fint.

Cylinda DM 3138 RF har fyra olika program att välja mellan. På displayen benämns de som P1, P2 osv ihop med tiden de tar, du måste titta på ovansidan av luckan (eller i manualen) för att veta vad respektive program har för syfte.

Denna diskmaskin har inget lullull såsom automatisk öppning av luckan eller belysning på insidan. Däremot har den torkat godset ganska bra när vi öppnar och kikar in, det rinner inget vatten och disken är redo att lyftas in i skåpet redan efter några minuter.

Installationen är hyfsat smidig och enkel även för en lekman, även om vissa steg inte finns med i manualen. Exempelvis framgår det inte var och hur man ska fästa gummilisten undertill. Den fäster dessutom dåligt och lossnar lätt. Men överlag är den ganska enkel.

Bra höjdjustering, flera smarta funktioner för olika typer av gods, effektiv torkning
Dålig sköljning, inte så energieffektiv, svårtydd display
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

7. Cylinda DM 3158

Diskmaskin som kan justeras rejält i höjd

Produkttyp: Diskmaskin 60 centimeter (ej för integrering) Diskeffekt: A Torkeffekt: A Kuvert: 14 Toppkorg: Ja Antal program: 8 Energiklass: A+++ IKEA-metod-kompatibel: Ja Ljudnivå: 42 dBA Mått: 417 (min höjd) x 920 (max höjd) x 597 (bredd) x 570 (djup) millimeter Tilloppsslangens längd: 155 cm Avloppsslangens längd: 180 cm Innerbelysning: Ja Beräknad energiförbrukning: 237 kWh per år Beräknad vattenförbrukning: 2660 liter per år

Cylinda DM 3158 diskar bra, men är långt ifrån bäst. Den slutsatsen kan vi dra efter att ha testat den med intorkade rester enligt samma modell som vi utsatt de andra diskmaskinerna i det här testet för.

Det är framför allt på besticken som det tenderar att finnas kvar smuts och rester. Samtidigt lämnar den i princip inga fläckar alls på besticken, men det kan sannolikt bero på att besticken är placerade i en separat trådhylla överst i maskinen istället för i en korg.

När det handlar om lite grövre rester – till exempel intorkad gröt – så gör Cylinda DM 3158 ett gediget jobb. Den har även fin avrinning, och torkningen fungerar precis som väntat. På det hela taget ett bra resultat, om än med vissa förbehåll som gör att den inte placerar sig i den absoluta toppen när det gäller den här biten.

Installationsarbetet lämnar oss med dubbla känslor. En av de tråkigare bitarna rör den tejp som Cylinda vill att man använder för att fästa isoleringen. Den tar helt enkelt inte fäste mot maskinen och kan därför inte hålla isoleringen på plats. Vi noterar även att det är svårt att få bort skyddsplasten från plåtstyckena eftersom den sitter alldeles för hårt.

Å andra sidan är den här maskinen extremt smidig att justera i höjdled, och vi måste ge ett plus i kanten för att justeringsmarginalen ligger på hela 10 centimeter.

Cylinda 3158 program

Belysning på insidan så att du ser vad du gör

Maskinen kunde ha varit aningen mer intuitivt designad när det kommer till handhavandet, men på det stor hela så får Cylinda DM 3158 godkänt även på den här punkten. En sak som definitivt borde kunna förbättras är att displayen är suddig och svår att läsa av. Dessutom är det lite väl enkelt att komma åt öppningsvredet på maskinen när man ska stänga locket till disktablettbehållaren.

Det är givetvis positivt att diskbacken överst går att sänka, men att förstås sig på hur det går till är ganska svårt. Det är dock en smidig sak att ta ur filtret och att få metallsilen på plats igen. En stor fördel rent handhavandemässigt är att det finns innerbelysning, något som gör det betydligt smidigare när man ska plocka i och ur maskinen, och inte minst vid rengöring.

DSCN2164

Det här är en bra diskmaskin, men vi kan inte sätta ett högre betyg då den dels brottas med vissa problem vid installationen, dels inte når samma höjder som konkurrenterna när det handlar om diskresultatet. Bland de större fördelarna noterar vi att den rymmer väldigt mycket gods, att den har en bestickhylla och att den är förhållandevis enkel att hantera.

Bestickhyllan, lättanvänd, rymmer mycket gods
Strul med installationen, inte klockrent diskresultat
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

8. Electrolux ESF5545LOW

Diskmaskin för stora tallrikar

Produkttyp: Diskmaskin 60 centimeter (ej för integrering) Diskeffekt: A Torkeffekt: A Kuvert: 13 Toppkorg: Nej Antal program: 6 Energiklass: A+++ IKEA-metod-kompatibel: Ja Ljudnivå: 44 dBA Mått: 818 (min höjd) x 878 (max höjd) x 596 (bredd) x 590 (djup) millimeter Tilloppsslangens längd: 150 cm Avloppsslangens längd: 150 cm Strömkabelns längd: 150 centimeter Beräknad energiförbrukning: 2340 kWh per år Beräknad vattenförbrukning: 2775 liter per år

Electrolux ESF5545LOW har en del bra egenskaper. Framför allt så har man lyckats med utrymmeshanteringen. Det finns plats för både skrymmande gods och mängder av glas. En sak som vi saknar på många andra maskiner är en bra lösning för placering av lite djupare tallrikar, men här levererar faktiskt Electrolux. Det är även smidigt att justera både den mindre hyllan och den övre trådbacken. Utmärkt.

När det gäller byggkvalitet och konstruktion så blir det godkänt, men inte mer. Det är förhållandevis enkelt att rengöra filtret, och displayen ger en bra och tydlig överblick, men det är lite synd att man måste öppna luckan för att få informationen (som visas i överkanten).

Vi tycker att luckan känns aningen ostadig, och man måste trycka i mitten för att den ska kunna stängas. Trycker du in den ute på kanten blir det snett, och trycker du på ovansidan så kommer du lätt åt knapparna av misstag. Vi noterar även att luckan för disktabletterna trilskas lite emellanåt.

DSCN2440

Genomtänkta funktioner och en rejäl konstruktion

Trådbackarna håller hög klass. De är rejäla och rullar bra, och det går smidigt att fälla hållarna om man skulle vilja göra det. I- och urplockning går som en dans. Ytterligare ett plus är att maskinen har automatisk öppning av luckan när programmet är färdigt, och så är det förstås bra att den har en gummimatta för glasen, vilket innebär en mer skonsam hantering av denna typ av delikata gods.

Men så har vi då diskkvalitén, som inte håller måttet för ett högre betyg. Vi vill inte påstå att Electrolux ESF5545LOW är en dålig diskmaskin. Men den har onekligen vissa problem med att få rent disken. Framför allt det tuffa testet med intorkad gröt lämnar oss med besvikelse kring resultatet.

DSCN2443

Vi konstaterar även att det blir väldigt smutsigt på insidan av luckan. Glädjande nog finns dock enstaka ljuspunkter även på det här området. Besticken blir till exempel riktigt rena.

Det är tyvärr lite klurigt att installera den här maskinen. Bara en sådan sak som att skyddsplatsen är svår att få bort från maskinens framsida helt och hållet. Det går även ganska trögt att justera höjdnivån, och tilloppsslangen är dessutom alldeles för snålt tilltagen i längd, vi tvingas skarva den.

Det här är en bra diskmaskin, men definitivt inte en av de bästa. Många funktioner och en fin utrymmeshantering är aldrig fel, men det behövs ett bättre diskresultat och en del andra justeringar av detaljer om den ska kunna mäta sig med de bästa.

Bra utrymmeshantering, många funktioner
Diskresultatet lämnar en del i övrigt att önska, krånglig installation
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

På Bäst i test utför vi alltid våra tester själva, och vi testar alltid produkterna i vardagen. I fallet med diskmaskinerna har vi undersökt hur de klarar sådant som gröt, spenat, rödvin och chilisås, efter att ha låtit resterna torka in i 24 timmar. Vi har gjort ett urval av matrester som ska representera olika slags utmaningar för diskmaskinerna. Men vi har även använt dem helt normalt i vardagen under flera månader.

Det program vi har tittat på är i första hand det förvalda standardprogrammet. Vi har tittat på i vilken grad resultatet rent visuellt håller måttet.

collage

Utöver diskresultatet har vi även tittat på en del andra egenskaper:

Miljö: Här har vi kikat på vilken miljöklassning maskinen har, och dessutom har vi tittat på hur mycket material som går till spillo efter installationen.
Byggkvalitet: Hur robust är maskinen? Hur känns knappar och vred, och håller korgarna för omild behandling?
Användarvänlighet: Är det enkelt att förstå sig på maskinen? Finns det några smarta extrafunktioner som underlättar? Och så har vi även bedömt hur smidigt det går att plocka i och ur disk. Även installtionsarbetet finns med i bedömningen.

Vi har vägt samman diskmaskinens prestation på dessa olika punkter och satt ett betyg som sammanfattar hur bra den presterar sett till sitt pris.

Fem saker att tänka på innan du köper diskmaskin

Det allra viktigaste när du köper diskmaskin är att den rymmer allt gods och att den diskar rent. Men det finns fler parametrar som också spelar in för att du ska bli riktigt nöjd med ditt köp. Här går vi igenom vad du behöver tänka på när du köper diskmaskin.

1. Storlek

Den vanligaste bredden på diskmaskiner är 60-centimetersmodellen, den är att betrakta som standard idag. Men det är inte alltid som det utrymmet finns att tillgå i bostaden. Då finns det även andra storlekar att välja mellan - även om utbudet där inte är riktigt lika stort. Spannet för hur bred en diskmaskin kan vara sträcker sig mellan 45-90 centimeter.

Även höjden kan skilja sig åt men ofta är höjden anpassningsbar genom att du snurrar på skruvfötter på undersidan. Det innebär att du kan höja eller sänka den ett par centimeter för en tajt integrering.

Djupet är normalt sett strax under 60 centimeter eftersom det även är standarddjup på köksskåp och liknande. Skulle du ha en djupare bänkskiva kan du alltid dra fram diskmaskinen så att den linjerar i framkant.

2. Placering

Utöver storleken måste du även vara på det klara med var du tänkt placera diskmaskinen. Ska den exempelvis placeras i ett skåp och ha en vanlig skåplucka, eller ska den stå fritt under en bänkskiva?

  • Helintegrerad: En helintegrerad diskmaskin byggs in i köket så att den har samma front som dina övriga skåpluckor, den ser alltså inte ut som en diskmaskin när luckan är stängd utan det hade kunnat vara vilket skåp som helst. Du monterar luckan på maskinen.
  • Halvintegrerad: Nästan samma som en helintegrerad med skillnaden att displayen på diskmaskinen är synlig. Den lucka du monterar på fronten är med andra ord inte fullstor på höjden, utan sträcker sig bara upp till där displayen börjar.
  • Underbyggd: Många väljer en diskmaskin som skjuts in under bänkskivan men vars lucka är helt synlig. Dessa diskmaskiner saknar en färdig topp, istället ser man ofta isoleringen på ovansidan eftersom den ändå ska skjutas in under bänkskivan.
  • Fristående: En helt fristående diskmaskin är kort och gott en diskmaskin som levereras med både sidor, lucka och topp. Den ska således fungera rakt ur kartongen och inte integreras på något vis alls.
  • Bänkdiskmaskin: Det är vad det låter som, en väldigt kompakt diskmaskin (tänk storleksmässigt som en större mikrovågsugn) som placeras på bänkskivan i köket. Den passar främst dig som lever i ett singelhushåll eller mindre lägenhet, eftersom den rymmer få kuvert.

3. Antal kuvert

När man talar om hur mycket disk en diskmaskin rymmer så mäts detta i kuvert. Varje kuvert motsvarar en komplett uppsättning gods, således en platt tallrik, en djup tallrik, en assiett, en kaffekopp, ett kaffefat, ett glas, en kniv, en gaffel, en stor sked, en liten sked och en kaffesked.

Man brukar säga att en stor diskmaskin rymmer drygt 14 kuvert. Har du haft en fest med 14 gäster kommer således all disk att rymmas i diskmaskinen. Det som är att betrakta som en liten diskmaskin rymmer drygt 9 kuvert. En bänkdiskmaskin rymmer cirka 4-6 kuvert.

För en familj bestående av minst fyra personer brukar man rekommendera att diskmaskinen rymmer minst 12 kuvert.

4. Energiprestanda

Diskmaskinerna blir allt bättre när det kommer till hur energieffektiva de är - vilket förstås har direkt påverkan på din elräkning.

Den 1 mars 2021 infördes dessutom en ny energimärkning för att ytterligare höja ribban så att tillverkarna har nya mål att sträva mot. Den nya klassningen är tuffare än den gamla och mäts också lite annorlunda, de är alltså inte jämförbara. De diskmaskiner som tidigare hade högsta betyg halkar ner på betygsskalan, och det vanligaste är att de landar någonstans kring B-C på den nya. Val av program på diskmaskinen kan också ha stor betydelse: https://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2017/spara-energi-pa-att-diska-i-diskmaskin/

Den nya skalan mäter från A-G där A motsvarar högsta betyg.

5. Rengöring

På många sätt är det här den allra viktigaste punkten, men det är svårt att avgöra hur kompetent diskmaskinen är bara genom att läsa specifikationen. En riktigt bra diskmaskin får bort torkat jordnötssmör och fasttorkat ris i kastrull - rejäla utmaningar för vilken diskmaskin som helst - medan andra diskmaskiner knappt klarar att få bort all intorkad ketchup från en platt tallrik. Här får man läsa tester och se vilka diskmaskiner som håller måttet.


Bra att veta om diskmaskiner

Många håller diskmaskinen som världens bästa uppfinning. Det är förstås någonting som kan diskuteras, men att diska för hand är kort och gott en tråkig vardagssyssla som de flesta helst slipper. Det blir plågsamt uppenbart om man vant sig vid diskmaskin och den plötsligt går sönder.

Att köpa en rejäl diskmaskin som klarar den hårda belastning som dagligt användande innebär är med andra ord viktigt. 

Det finns mängder av saker att ta hänsyn till när man väljer en diskmaskin, och för den som aldrig tidigare köpt den här typen av vitvara, så kan utbudet se näst intill oöverskådligt ut. Därför har vi sammanställt den här guiden, så att du snabbt kan skaffa dig ett hum om vad du ska leta efter, och hur diskmaskiner fungerar rent generellt.

Vad gäller frågan diskmaskin vs handdisk ur ett miljöperspektiv, så gör nya rön gällande att en modern diskmaskin med låg energiförbrukning faktiskt kan vara mer miljövänlig än att diska för hand.

Utbudet av diskmaskiner

Det finns till att börja med väldigt många olika typer av diskmaskiner. Den allra vanligaste diskmaskinstypen är den underbyggda diskmaskinen. Den monteras helt enkelt in under köksbänken men med synlig frontlucka.

En variant på den underbyggda diskmaskinen är den integrerade diskmaskinen. Här handlar det om en diskmaskin som smälter in i köket genom att den har en lucka i samma design som köksluckorna. Diskmaskinen är dold bakom. På integrerade diskmaskiner sitter displayen och kontrollpanelen på översidan av luckan, och syns inte när maskinen används. Sitter display och kontrollpanel på fronten, men designen i övrigt matchar kökets, så handlar det om en halvintegrerad diskmaskin.

En betydligt mer udda variant än de som nämns här ovanför är helt fristående diskmaskiner. De står som namnet antyder fritt placerade och är inte inbyggda i köket. Till den här kategorin hör även bänkdiskmaskiner, som ryms på en bänk och som kan anslutas antingen som en vanlig diskmaskin med en permanent lösning, eller via vattenkranen. Bänkdiskmaskiner är lämpliga i till exempel små hushåll eller fritidshus där en vanlig diskmaskin inte ryms.

Diskmaskiner finns i en mängd storlekar, och mest avgörande är storleken förstås när det hamnar om underbyggda, inbyggda eller halvinbyggda diskmaskiner, då de ska passa i utrymmet som är avsett för dem. Standardmåttet är en bredd på 60 centimeter. Men det finns även smalare diskmaskiner på 45 centimeter.

En normal diskmaskin har en justerbar höjd runt 82 centimeter. Men det finns även extra höga diskmaskiner som kan justeras mellan 86,5-92,5 centimeters höjd. De senare kan med fördel användas av den som valt att inreda sitt kök med en högre köksbänkskiva.

Vad innebär energiklassningen?
Diskmaskiner som säljs i Europa har alltid en energiklassning, med en skala från A-D. Maskiner i A-klassen är bäst ur energisynpunkt. I klasserna finns även plustecken inblandat, och dessa indikerar hur energisnål maskinen är. Maskiner med tre plus är de mest energisnåla.

Det finns god anledning att hålla koll på den här märkningen, då skillnaden i energiförbrukning kan vara oerhört stor. En maskin i D-klassen kan kräva dubbelt så mycket energi som en i A-klassen, till exempel.

Att tänka på när du köper diskmaskin

Inredningen
Maskinernas innanmäte kan skilja sig åt rätt rejält, och här får man använda fantasin en del. Hur ser det gods man brukar diska ut? Kommer det att vara lätt att placera i de korgar som finns i den aktuella maskinen? Får djupa tallrikar och långa vinglas plats?

En maskin som ser ut att hysa mycket gods kan också vara ineffektiv om den inte passar med just de saker som du har tänkt diska. Besticklådan har varit dominerande i många år, men en variant som blivit allt mer populär är en utdragbar bestickkorg i överkant av maskinen. Vilken typ just du föredrar kan bara du själv avgöra.

Vissa diskmaskiner har korgar som kan höjas och sänkas. Det här ger lite extra flexibilitet och kan vara smidigt om man ibland diskar skrymmande gods som tar lite mer plats. Det finns även de med korg som kan skjutas i sidled.

När det gäller kapaciteten så mäts den i kuvert. Ett kuvert innebär en platt tallrik, en djup tallrik, en assiett, en kaffekopp, ett kaffekoppsfat, en kniv, en gaffel, en soppsked, en tesked och ett glas. Med andra ord ungefär det som ingår per person vid en trerättersmiddag.

Det kan vara bra att räkna med att det går åt cirka tre kuvert per person i hushållet. Är man fyra personer så är med andra ord en kapacitet på minst 12 kuvert att rekommendera.

En någorlunda normal underbyggd diskmaskin har en kapacitet på mellan 10-14 kuvert, men det finns förstås stora variationer även här, inte minst om det handlar om extra smala maskiner.

Ljudnivån
Dagens diskmaskiner är överlag väldigt tystgående. En underbyggd diskmaskin väsnas sällan med mer än 45 decibel. Det är helt okej i de flesta sammanhang.

Men något annat som också förändrats genom åren är hur våra boenden ser ut. Öppen planlösning är idag nästan mer regel än undantag – inte minst i nyproducerade hem – och då finns förstås en god anledning att titta lite extra på decibelnivån. Är maskinen placerad i en del av köket som är nära tv-rummet eller sovrummet så kan även måttligt ljud bli ganska störande.

Program
Precis som när det gäller tvättmaskiner så har diskmaskiner flera olika slags program, som kräver olika mycket energi och vatten, och som passar bra för olika typer av disk. Och här skiljer sig ofta dyrare diskmaskiner från billiga, genom att man erbjuder fler program.

Standard är mellan 6-8 program, och det finns allt från extra skonsamma program för känsligt gods till miljövänliga, tysta, energisnåla, timer- och sensorstyrda program. Här krävs det att man läser på ordentligt, så att man vet vad man köper. En maskin med mängder av program som man inte nödvändigtvis behöver är förstås en dum investering.

Installation
Många återförsäljare erbjuder idag installation av din nya diskmaskin, och ibland även bortforsling av din gamla, som en tjänst. Men vill man inte betala för den saken, så kan det vara bra att titta lite närmare på hur installationsproceduren ser ut för den maskin man tänkt sig. Och framför allt så bör man säkerställa att av- och tilloppsslangar samt strömsladd är tillräckligt långa för att räcka till vid installationen. I annat fall kan man behöva skarva.

Tänk alltid på att en felaktig installation kan leda till både problem och rent av skadeståndskrav. Att jobbet utförs fackmannamässigt är mycket viktigt.

1. Bosch

Bosch4Största tillverkaren i Europa ger bred distribution och stort servicenätverk
Bosch är en del av den tyska koncernen BSH Home Appliances som även gör diskmaskiner från Siemens, Gaggenau och Neff. Tillsammans är de Europas största tillverkare av vitvaror. Diskmaskinerna tillverkas i samma fabriker och därför är produkterna väldigt lika till form ochfunktion. Gaggenau och Neff riktar sig mot premiumsegmentet där du betalar mycket för design och maxade specifikationer. Bosch riktar sig mot en större marknad med prisvärda och smarta diskmaskiner av generellt hög kvalitet. Exempel på funktioner vi gillar är Zeolith-torkningen som absorberar fukt och omvandlar den till värme. Bosch är även kända för sin tysta gång och modellerna med SuperSilence Plus-funktionen når endast 38 dB(A). Diskmaskinerna justerar automatiskt vattenförbrukning, vattentemperatur och disktid beroende på nedsmutsningsgraden. 10 års rostgaranti är bland de bästa på marknaden. Bosch brukar prestera bra i tester av diskmaskiner.

2. Siemens
SiemensStordriftsfördelar tillsammans med Bosch ger bra prisvärde
Siemens och Bosch diskmaskiner tillverkas i samma fabriker så prestanda, funktioner och kvalitet är i princip den samma. Den dominerande positionen på marknaden ger stordriftsfördelar och generellt får man som konsument mycket diskmaskin för pengarna. Skillnaderna mellan Bosch och Siemens ligger främst i designen och att varumärkena profileras något olika i marknadsföringen. Siemens satsar mycket på flexibiliteten i sina inrednings- och korgalternativ. Även på mellanklassmodeller går hela inredningen att justera; korgar kan höjas, tallrikshållare kan fällas och bestickhållare kan breddas. Flexibiliteten underlättar för att få plats med stora kastruller, höga vinglas, långa salladsbestick eller mindre porslin som espressokoppar. Siemens jobbar även mycket med energieffektivitet och de senaste åren har de sänkt förbrukningen på sina maskiner med 50%.

3. Electrolux
Electrolux4Brett sortiment av diskmaskiner från budget till premium i alla storlekar
Svenska Electrolux är en av marknadens större aktörer och äger varumärken som Husqvarna, AEG och Elektro Helios. Diskmaskinerna från Husqvarna och AEG är i princip samma produkter, men profilerade under olika varumärken i premiumsegmentet. Elektro Helios har främst modeller i budgetklassen med lägre prestanda och specifikationer. Electrolux egna modeller finns på alla plattformarna, från budget till premium. Electrolux tillverkar även diskmaskiner åt IKEA. För ett otränat öga kan det vara svårt att se skillnaden då det i grunden är samma produkter men med olika estetiska element. De stora volymerna gör att IKEA kan pressa priserna vilket innebär att man får mycket diskmaskin för pengarna. Electrolux tillverkar många av diskmaskinerna i Rumänien och Italien men design och produktutveckling sker till största delen i Sverige.

4. Miele
Miele3Innovativa och funktionella diskmaskiner av hög kvalitet med bra garantier
Tyska vitvarutillverkaren Miele uppfann den moderna elektriska diskmaskinen redan 1929. Sedan dess har Miele blivit kända för sin höga kvalitet och stått för många innovationer som nu används av i princip alla andra tillverkare. Exempelvis hade de fram till nyligen patent på besticklådan överst i diskmaskinen som gör att alla bestick ligger separat. Miele har utvecklat besticklådan konstant under åren och den kan numera justeras både i bredd och höjd. Det ger plats åt höga vinglas och stora bestick som soppslevar eller ballongvispar. Andra smarta funktioner är att luckan till diskmaskinen öppnas automatiskt när programmet är klart och att saltbehållaren på vissa modeller är placerad i luckan. Alla andra tillverkare sneglar avundsjukt på Mieles historiskt höga benchmarkresultat i tester. Miele är så säkra på sin kvalitet att de utöver den vanliga branschgarantin ger ett 10 års kvalitetsbevis som gäller vid eventuell reparation.

5. Cylinda
Cylinda3Sverigedisken är en riktigt bra modellserie utvecklad för svenska förhållanden
Cylinda är en klassisk vitvarutillverkare från Jung i Västergötland. Numera ägs de av Elektroskandia och tillverkningen av diskmaskiner har flyttat ut i Europa. Utvecklingsavdelningen är dock kvar i Sverige och maskinerna är särskilt anpassade efter svensk vattenkvalitet. Modellserien Sverigedisken har blivit en försäljningssuccé och har många bra funktioner, exempelvis läckagesensor, torksensor samt en mekanisk och elektronisk barnspärr. Maskinerna har även Cylindas smarta spolarmskonstruktion av rostfritt stål samt flera olika spolzoner. Bland annat grytspolning längst bak i diskmaskinen under den nedre korgen samt ett separat spolmunstycke för bestickkorgen. Sverigedisken har även 5 års garanti och är bland de energisnålaste på marknaden, ofta med A+++ energiklassning. De rostfria diskmaskinerna har en särskild ytbehandling som effektivt motstår fingeravtryck.

6. AEG & Husqvarna
AEGPremiummaskiner som är först med den senaste tekniken från Electrolux
Dessa två varumärken marknadsförs av Electrolux och fokuserar på diskmaskiner i premiumsegmentet. Nya funktioner, tekniker och prestandaförbättringar lanseras först hos AEG eller Husqvarna innan de släpps till Electrolux egna diskmaskiner för att i sista steget släppas till Elektro Helios. Exempel på nya innovationer är ComfortLift-funktionen i vissa nya AEG-maskiner, som med ett handgrepp lyfter upp hela nedre korgen i midjehöjd. En fantastisk funktion för ömma ryggar. Electrolux äger inte företagen AEG eller Husqvarna utan äger enbart rätten att använda varumärkena i sin marknadsföring. Sedan 2005 äger Electrolux rätten att använda varumärket AEG som i grunden är en gammal tysk elektronikkoncern från 1883. De har dock ingen egen tillverkning sedan 1996. Electrolux äger även rätten att använda Husqvarnas varumärke på sina vitvaror även om det är två helt olika företag.

7. Whirlpool
Whirlpool4Smart inredning och snabb torkning från en av världens största tillverkare
Amerikanska Whirlpool är en av världens största tillverkare av vitvaror och äger mängder av andra varumärken, bland annat KitchenAid och Bauknecht. De har relativt små marknadsandelar för diskmaskiner i Norden men är större i övriga Europa där de har flera fabriker. För en svensk kan designen på frontpanelerna tyckas vara något plottrig men var sak har sin plats. Insidan är riktigt smart, särskilt modellerna med PowerClean-systemet med skjutbar toppkorg för att få plats med höga vinglas under besticken. Innovativt är även de fällbara armarna i nedre korgen som gör det möjligt att placera upp till tre kastruller vertikalt. Det flexibla korgsystemet ger plats för upp till 15 kuvert och är enkelt att plocka i och ur. Toppmodellerna med PowerDry-funktionen möjliggör diskning och torkning på en timme, det är riktigt bra.

8. Gorenje & Asko
GorenjeKonkurrenskraftig prissatta diskmaskiner med prisbelönt design
Gorenje är en slovensk tillverkare av vitvaror och är stora på den europeiska marknaden. Diskmaskinerna är mycket konkurrenskraftigt prissatta utan att kompromissa med funktioner. Generellt är de också väldigt energieffektiva och majoriteten av modellerna har energiklass A++ eller A+++. Gorenje har också ett samarbete med den hyllade italienska designföretaget Pininfarina som bland annat står bakom formgivningen av flera bilmodeller från Ferrari, Maserati och Alfa Romeo men även Volvo C70. Sedan 2010 äger Gorenje svenska vitvarutillverkaren Asko som tidigare var samma företag som Cylinda. Tillverkningen av Asko diskmaskiner sker sedan 2013 i Slovenien men de kännetecknas fortfarande av en skandinavisk design som vunnit flera designpriser, bland annat reddot design award och iF Design Award. Alla diskmaskinerna från Asko testas innan de lämnar fabriken och de har 5 års garanti.

9. Smeg
SmegFunktionella och snygga diskmaskiner som ger köket personlighet
Italienska Smeg är kanske främst kända för sina vitvaror i klassisk 50-tals retrodesign men har också många produkter med stilren och elegant design. De har tillverkat diskmaskiner sedan 60-talet men det är under de senaste åren som de blivit populära bland designmedvetna konsumenter i Sverige. Smeg samarbetar med flera kända industridesigners och arkitekter, bland annat Renzo Piano som ritat skyskrapan The Shard i London. Diskmaskinerna från Smeg är dock inte bara yta och design, de har flera modeller där såväl funktioner, energieffektivitet, ljudnivå och prestanda är bland de absolut bästa på marknaden. Särskilt intressant är deras breda sortiment av fristående diskmaskiner för kök där en vanlig inbyggd diskmaskin inte passar eller får plats. Smeg har en växande lojal skara av fans och för den som redan har deras kylskåp, spis och brödrost borde även en diskmaskin vara ett självklart val.

10. GRAM
gramKlassisk skandinavisk design samt fokus på miljö och användbarhet
Danska GRAM grundades redan 1901 men började tillverka vitvaror på 1950-talet. De är främst kända för sina kylar och frysar men gör även ugnar, spisar, fläktar och diskmaskiner. Sedan 2001 ägs GRAM av polska företaget Amica som är den största tillverkaren av vitvaror och hushållsmaskiner i Polen. Diskmaskinerna marknadsförs under olika varumärken; Hansa i Östeuropa, Amica i Centraleuropa och GRAM i Norden. GRAM har kvar visst självbestämmande och huvudkontoret ligger kvar i danska Kolding. Designen på diskmaskinerna har en tidlös skandinavisk design som fått flera designpriser och utmärkelser. Fokus ligger även på användarvänlighet, kvalitet och hållbarhet vad gäller miljö. De flesta modellerna är prismässigt placerade i mellansegmentet men designen ger dem ett betydligt dyrare intryck.

11. Beko
BekoPrisvärda diskmaskiner från tillverkaren som är liten i norden men stor på jorden
Även om Beko i princip är okänt på den nordiska marknaden är det den näst största tillverkaren av vitvaror i Västeuropa. Särskilt starka är de i Storbritannien och på Irland. Uppmärksamma fotbollsintresserade känner säkert igen varumärket från FC Barcelonas tröjor, närmre bestämt på vänster arm. I Bekos stall finns även andra varumärken med marginella marknadsandelar i norden, exempelvis Grundig och Blomberg. Nu har vissa av Bekos produkter börjat hitta hit till Sverige, däribland diskmaskinerna och de ger relativt mycket för pengarna med bra garantier. Såväl vattenförbrukning och energiklass hör ofta till de bättre på marknaden. Designen är på inget sätt uppseendeväckande men funktionell. Beko ägs av det turkiska företaget Arçelik som i sin tur ägs av Koç Holding. Det är Turkiets största industrikonglomerat och ett av världens 500 största företag.

Vanliga fel
Att en diskmaskin krånglar händer förr eller senare. I många fall finns en enkel förklaring, men i andra fall behöver man tillkalla en reparatör som åtgärdar problemet. Vi har sammanställt några exempel:

Diskmaskinen töms inte på vatten
Ett mycket vanligt problem som oftast beror på att filtret är igentäppt eller att något sitter i vägen i avloppsslangen.

Diskmaskinen fylls inte med vatten
Antingen kan man ha kommit åt vredet vid kranen som reglerar vattentillgången, eller så kan det handla om att det blivit stopp i tilloppsslangen.

Disktabletten blir inte upplöst
Oftast beror det här på hur man har packat godset i maskinen. Det är mycket vanligt att något föremål placerats så att det ligger i vägen för luckan till tablettfacket.

Diskmaskinen låter eller brummar
Om diskmaskinen låter högt eller illa så kan det bero på att maskinen står snett. Kontrollera att diskmaskinen är balanserad. Oljud kan även bero på att porslin eller glas inte står stabilt i maskinen och skapar ljud när de flyttas runt av vattenstrålarna.

Diskmaskinen diskar dåligt

Om bestick eller glas är fläckiga, tallrikarna smutsiga och disken helt enkelt inte känns diskad trots genomfört program kan det vara dags att rengöra maskinens filter. Det kan även handla om att diskmaskinen packats så att spolarmarna inte har kunnat rotera som de ska, eller att hålen på spolarmarna har kloggat igen av matrester. Rengör i så fall spolarmarna. Om spolarmarna inte snurrar, packa om maskinen och diska igen för att se om felet avhjälpts. Att packa om maskinen kan även hjälpa om luckan på maskinen ej går att stänga, då kan något ha ramlat ur diskkorgen och ligga som stopp i botten på maskinen.

Diskmaskinen läcker vatten eller läcker ånga
Om diskmaskinen läcker vatten i framkant så kan det bero på att den packning som löper runt om diskmaskinens lucka har skadats. Kontrollera att den är hel. Läckage kan även bero på att något fastnat i packningen och låter vatten rinna ut. Torka av packningen med en varm fuktig trasa och kontrollera om problemet avhjälpts. Om vatten läcker underifrån maskinen kan det bero på ett läckage i en inre luftkanal. Om diskmaskinen läcker ånga kan detta också bero på packningen, men även på att diskmaskinen inte installeras helt rakt. Står maskinen något snett i förhållande till luckan kan ett läckage uppstå på det sättet.

Diskmaskinen piper eller röd lampa lyser
Om diskmaskinen piper är det en indikation på att ett fel inträffat eller en olycka har skett under diskningen. Se till att spara maskinens instruktionsbok och kontrollera vad maskinens felkod visar. Ett exempel på felkod är att diskmaskinens överfyllnadsskydd har löst ut. Det kan avhjälpas genom att ta ur en del diskgods ur maskinen.

Diskmaskinen värmer inte
Om diskmaskinen inte värmer och torkar disken så kan det antingen bero på att det sista sköljvattnet inte värmts upp tillräckligt eller på att torkfläkten har gått sönder, då kan drivremmen behöva bytas ut.

Diskmaskinen är helt död
Om din diskmaskin inte fungerar kan det bero på flera olika saker. Kontrollera först att proppen inte har gått. Om elen fungerar som den ska, se till att diskmaskinen är ordentligt igenstängd och att programmet startats igång korrekt samt att elkontakten är ansluten. Om diskmaskinen ändå inte vill starta kan det vara dags att kontakta en fackman för att genomföra en felsökning.