Blöjhink: 6 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat April 2024

Stinker det gammal bajsblöja i badrummet? Vi har testat blöjhinkar från märken som Korbell, Tommee Tippee och 2B Baby. För att en blöjhink ska kunna bli bäst i test måste den vara enkel att använda, ha en prisvärd påslösning och effektivt kunna stänga in lukten av stinkande blöjor.

Testvinnare - Blöjhink

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och tester alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av blöjhinkar har vi låtit flera barnfamiljer, med barn i åldrarna 0–3 år, få använda produkterna i sin vardag. Deras omdömen har därefter sammanställs av vår redaktör, en expert på barn- och babyprodukter, som sedan skrivit ihop våra recensioner av blöjhinkarna. Testet utgår ifrån följande kriterier:

Användning: Kan blöjhinken smidigt användas med en hand? Finns det en fotpedal? Hur är blöjhinkens storlek och design?

Funktion: Hur väl stänger blöjhinken inne lukter? Går den att rengöra? Kan blöjhinken göras om till en vanlig soptunna?

Påslösning: Hur fungerar påsarna för blöjhinken? Är det enkelt att byta kassett? Kan man använda blöjhinken utan refill?

Testkriterierna har därefter vägts samman med produkternas pris, samt priset för refills till blöjhinken. Därefter har vi utsett en blöjhink till bäst i test.

0 5 5 1

1. Korbell Plus BÄST I TEST BLÖJHINK

Supersmidig och stor blöjhink som lätt används med en hand och har prisvärd refill

Kapacitet: 26 liter, rymmer cirka 60 blöjor för nyfödd Refillkostnad ordinarie pris: Cirka 18 öre/blöja Mått: 57 x 35 x 25 cm Funkar med vanliga påsar: Ja

Korbell Plus är en stor blöjhink som både kan användas med vanliga påsar och med Korbells refills. Refillen utgörs av en tub av plast som träs över blöjhinkens öppning. Sedan knyter man ihop tuben i botten och stänger igen hinken. När blöjhinken är full öppnar man upp Korbell Plus, drar ut den fyllda påsen och skär av den på en vass hake på hinkens insida. Sen är det bara att knyta ihop.

Det faktum att blöjhinken är så stor innebär faktiskt att det går åt mindre refill, då varje knut som görs förbrukar flera decimeter av påsen. Det går inte att använda en vanlig påse i Korbell Plus, men med tanke på hur prisvärd refillen är så funkar denna blöjhink faktiskt att använda som vanlig soptunna efter att blöjåren har passerat.

Rymlig blöjhink med alla funktioner man kan önska sig

Korbell Plus är väldigt smidig att använda sig av. Topplocket öppnas genom att man trycker med foten på en pedal. Undertill finns ett andra lock som öppnas genom att man pressar in det med handen som håller i blöjan. Väl igenom är det bara att släppa blöjan och låta båda locken stänga sig.

Korbell Plus håller blöjstanken mycket väl innestängd. Det är endast precis när man pressar ned blöjan som det luktar, och när påsen knyts ihop. Användarvänligheten får högsta tänkbara betyg. Blöjhinken hanteras lätt med en hand, så man tryggt kan hålla den andra på barnet. Att slänga blöja såväl som byta påse går på nolltid. Användningstiden förlängs av att blöjhinken även funkar med vanliga påsar. Den relativt prisvärda påsrefillen är bara grädden på moset för fenomenala blöjhinken Korbell Plus.

Korbell Plus

Supersmidig att använda, släpper inte ut lukt, prisvärd refill, funkar med vanliga påsar
Tar upp mycket plats
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. 2B Baby Diaper Nanny BÄSTA BUDGETVAL

Prisvärd och lättanvänd blöjhink som öppnas med fotpedal och funkar utan refill

Kapacitet: 15 liter Refillkostnad ordinarie pris: Cirka 23 öre/blöja Mått: 47 x 25 x 20 cm Funkar med vanliga påsar: Ja

2B Baby Diaper Nanny är en blöjhink som är så enkel att använda att någon manual inte behövs. Storleken beskrivs bäst som ”lagom”. Något som i praktiken kan översättas med att blöjhinken rymmer omkring 15 liter, fullt tillräckligt för att man inte ska behöva tömma den allt för ofta. Blöjhinken har en neutral design, som varken sticker i ögonen eller imponerar.

Dagligt bruk av Diaper Nanny är mycket smidigt. Blöjhinken öppnas med en fotpedal, vilket gör att man kan ha en hand på barnet och den andra på den använda blöjan som ska slängas. Locket har en gummerad list för att hålla lukten instängd. Under finns en lucka finns en lucka som man pressar isär med handen när blöjan slängs. Bara precis i det momentet kan lukt läcka ut, annars är 2B Baby Diaper Nanny helt doftfri.

Prisvärd blöjhink som kan användas både med refill och med vanlig påse

Det finns särskilda påsrefills för Diaper Nanny, som fungerar enligt tubprincipen. Refillen monteras fast, påsen dras ut och knyts ihop i botten. När hinken är full öppnar man upp den ned till genom att vrida på ett reglage. Därefter tar man ut den fyllda påsen, skär av den på den inbyggda kniven och knyter ihop.

Men Diaper Nanny kan även användas med en vanlig påse, som kan träs över ramen på insidan. Locken kommer fungera likadant oavsett, och tömningen av blöjhinken kan fortfarande göras genom luckan på framsidan. Möjligheten att använda vanliga plastpåsar i blöjhinken gör att den enkelt kan användas som vanlig soptunna i badrummet när småbarnsåren är förbi. Det gör 2B Baby Diaper Nanny till en av de mest prisvärda blöjhinkarna på marknaden.

2B Baby Diaper Nanny

Enkel att använda med en hand, helt luktfri, kan användas med vanliga påsar
Lite trist design
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4 1

3. Korbell Standard

Luktfri blöjhink som både kan användas med refills och med vanliga plastpåsar

Kapacitet: 16 liter, rymmer cirka 40 blöjor storlek nyfödd Refillkostnad ordinarie pris: Cirka 20 öre/blöja Mått: 52 x 29 x 21 cm Funkar med vanliga påsar: Ja

Korbell Standard är en okomplicerad blöjhink, med en enkel men stilren design. Blöjhinken har en ganska nätt storlek, vilket gör att den behöver tömmas hyfsat regelbundet. I synnerhet om man har ett lite större barn, som använder stora blöjor. Samtidigt väger den några kilo, vilket ihop med avsaknaden av bärhandtag gör det mindre smidigt att flytta runt blöjhinken.

Korbell Standard är smidig att använda. Locket öppnas enkelt med ett fottryck på pedalen, sedan kan man lätt trycka in blöjan genom luckan som blottats under locket. Lukten av de äldre blöjorna är väl innesluten. Det är främst vid påsbyte som dofter tar sig ut. Ett plus med Korbell Standard är att tillverkaren anger att blöjhinken är konstruerad för att tåla användning i rum med påslagen golvvärme.

Prisvärd blöjhink som funkar både refills och vanlig påse

Den refill som tillhör Korbell Standard upplevs som relativt prisvärd. Kassetten med refills monteras snabbt, varefter den tubliknande påsen knyts ihop i botten och trycks ned i hinken. När påsen är full öppnar man upp blöjhinken framtill, luckan har ett barnsäkert lås, skär av påsen på avskäraren på hinkens insida och knyter ihop den.

Vill man slippa köpa refill, eller kunna använda hinken som en vanlig soptunna längre fram i tiden, så är det förstås ett stort plus att Korbell Standard även kan användas med vanliga plastpåsar. Det inte bara förlänger blöjhinkens användningstid, utan gör den också mer prisvärd. Vill man tömma blöjorna mer sällan så är en större modell att rekommendera. I övrigt är Korbell Standard en utmärkt blöjhink, med smidiga funktioner och gedigen konstruktion.

Korbell Standard

Stilren design, helt luktfri, refillsystem som fungerar smidigt
Behöver tömmas ofta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Tommee Tippee Simplee Sangenic

Kompakt blöjhink med smidig påstömning som dock behöver genomföras ganska ofta

Kapacitet: Rymmer cirka 18 blöjor storlek nyfödd Refillkostnad ordinarie pris: Cirka 50 öre/blöja Mått: 45 x 29 cm Funkar med vanliga påsar: Nej

Tommee Tippee Simplee Sangenic är en kompakt liten blöjhink vars storlek har både för- och nackdelar. Hinken kan endast användas ihop med tillhörande påsrefills. För att slänga en blöja i Simplee Sangenic så öppnar man först hinkens lock. Med lite övning kan det göras med en hand, men är man ovan krävs båda händerna. Under det övre locket, en bit ned i påsen, finns ytterligare en spärr som man manuellt trycker blöjan genom.

Det är enkelt att ersätta en tom refill med en ny. Kassetten lyfts bort och med en ny på plats är det bara att dra ut den tubformade påsen, knyta en knut i ändan och trycka ned påsen. För att tömma en full blöjpåse så öppnar man upp blöjhinken på ovansidan, använder sig av den vassa haken på insidan för att skära av påsen och sen knyter man ihop den.

Liten och kompakt blöjhink innebär mer frekventa påsbyten

Å ena sidan är det väldigt smidigt att Simplee Sangenic är så liten. Det gör att den kan användas även i små badrum, eller andra trånga utrymme. Å andra sidan måste en liten blöjhink tömmas mer frekvent. Det innebär dels att man måste genomföra momentet med att byta påse ofta, dels att refillen förbrukas snabbare. Detta eftersom varje knut kräver några decimeter påse för att kunna knytas ihop.

Simplee Sangenic är en relativt luktfri blöjhink. Precis när blöjan pressas ned läcker lukt dock ut, och upplevs stanna kvar ett tag. Är blöjhinken på väg att fyllas är det lite otrevligt att man trycker ned blöjan i blindo i en full påse. Begränsningarna i form av kravet på att använda tillhörande refill, samt den lilla storleken, drar ner det totala prisvärdet. Är man medveten om det, så fyller Tommee Tippee Simplee Sangenic ändå sin funktion.

Tommee Tippee Simplee Sangenic

Liten och smidig, enkelt att byta påse, tydliga instruktioner
Måste tömmas ofta, förbrukar mycket refill
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

5. Korbell Mini

Liten blöjhink som passar för trångbodda och funkar även med vanliga plastpåsar

Kapacitet: 9 liter, rymmer cirka 25 blöjor storlek nyfödd Refillkostnad ordinarie pris: Cirka 28 öre/blöja Mått: 44 x26 x 18 cm Funkar med vanliga påsar: Ja

Korbell Mini är en riktigt liten blöjhink, som rymmer cirka 9 liter. Blöjhinken används ihop med tillhörande refillpåsar, men funkar också med vanliga plastpåsar. Ett faktum som innebär att man på ett mer ekonomiskt sätt kan fortsätta använda Korbell Mini även efter att barnen slutat med blöja.

Att montera en refill med påse är lätt. Efter att ha lyft på både lock och innerlock finns en knapp man trycker in för att öppna upp Korbell Mini helt och hållet. Därefter placerar man kassetten i blöjhinken, drar ner den tubformade påsen i hinken och knyter ihop den i botten. När blöjhinken är full öppnar man luckan på framsidan, tar ut blöjpåsen och skär av den på den vassa haken på hinkens insida.

Liten blöjhink med mindre kapacitet med lång användningstid

Blöjhinkens innerlock, som fungerar som luktspärr och som kan låsas, är en fallucka som behöver pressas ned. Det kan ibland upplevas som att man fastnar med handen i den när man släppt blöjan. Att Korbell Mini är så liten gör att blöjhinken känns smidig att ha framme även om man är trångbodd. Samtidigt innebär storleken att blöjhinken kommer behöva tömmas mer frekvent. Särskilt när barnet växer, och börjar använda större blöjor.

Korbell Mini kan smidigt användas även efter blöjåren. Dels eftersom den fungerar ihop med vanliga plastpåsar. Dels för att man kan ta bort den inre locket och på så sätt få en större öppning – som i en vanlig sophink. Luktspärren försvinner då, men användningstiden förlängs rejält. Om det är viktigt att blöjhinken är liten är Korbell Mini rätt. Men för de flesta kommer någon av Korbells större modeller av blöjhink antagligen känns som ett smartare val.

Korbell Mini

Kan göras om till vanlig sophink, enkel att öppna, liten och smidig, lätt att tömma
Måste tömmas ofta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

6. Tommee Tippee Twist & Click

Mindre blöjhink där blöjorna vrids in i påsen, för att innesluta alla lukter

Kapacitet: Rymmer cirka 33 blöjor för nyfödd Refillkostnad ordinarie pris: Uppgift saknas Mått: 44 x 28 x 26 cm Funkar med vanliga påsar: Nej

Tommee Tippee Twist & Click är blöjhinken med ett särskilt system för att innesluta all blöjdoft. Hinken används med tillhörande påsrefill, en plastkassett med en lång, tubformad påse, som är enkel att montera. Påsen knyts ihop, fästs i en krok och sedan kan man stänga igen och börja använda hinken. Twist & Click står för att påsen vrids runtom varje slängd blöja, för att ingen lukta ska läcka ut.

Twist & Click har ett lock som sitter rejält fast i blöjhinken. I teorin går det att öppna med en hand. Men eftersom blöjhinken är ganska lätt, så lyfts hela hinken när man försöker. Man behöver därför använda andra handen för att hålla emot vid öppnandet. Samma problem uppstår vid vridmomentet. Även då är blöjhinken så lätt att man måste använda båda händerna för att hinken inte ska glida i väg över golvet.

Twist & Click är blöjhinken där blöjorna vrids in i påsen

När blöjhinken är full, och den upplevs som ganska rymlig trots sin mindre storlek, så är den väldigt enkel att tömma. Hela övre delen av Twist & Click öppnas upp, sedan kan man klippa av påsen, eller skära av den på den vassa haken på hinkens insida. Därefter knyter man ihop den öppna änden. Man får då ett långt radband av använda blöjor, som enkelt kan hanteras och slängas.

Twist & Click har en snygg och diskret design. Utöver blöjåren kan hinken även fungera som sophink för mensskydd. Men så länge man vill ha den luktinkapslande funktionen så krävs rätt refills. Även om blöjhinken fyller sin funktion, så hade det varit önskvärt med en insjunkning i botten. Möjligt att hålla emot med foten när blöjhinken ska öppnas och blöjan ska vridas ned hade höjt helhetsbetyget för Tommee Tippee Twist & Click.

Tommee Tippee Twist & Click

Rymlig och smidig, snygg design,
Kräver ofta två händer, funkar bara med refills, använder mycket påse per blöja
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och tester alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av blöjhinkar har vi låtit flera barnfamiljer, med barn i åldrarna 0–3 år, få använda produkterna i sin vardag. Deras omdömen har därefter sammanställs av vår redaktör, en expert på barn- och babyprodukter, som sedan skrivit ihop våra recensioner av blöjhinkarna. Testet utgår ifrån följande kriterier:

Användning: Kan blöjhinken smidigt användas med en hand? Finns det en fotpedal? Hur är blöjhinkens storlek och design?

Funktion: Hur väl stänger blöjhinken inne lukter? Går den att rengöra? Kan blöjhinken göras om till en vanlig soptunna?

Påslösning: Hur fungerar påsarna för blöjhinken? Är det enkelt att byta kassett? Kan man använda blöjhinken utan refill?

Testkriterierna har därefter vägts samman med produkternas pris, samt priset för refills till blöjhinken. Därefter har vi utsett en blöjhink till bäst i test.