Stekpanna: 10 modeller i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Juli 2022

Ska du investera i en ny stekpanna och har svårt att välja? Vi har testat många olika modeller i olika material från exempelvis Skeppshult, Le Creuset och Tefal för att finna de bästa stekpannorna. För att utses till bäst i test är det viktigt att stekpannan inte bara är enkel att använda och att den avger en fin och jämn värme, man vill ju också att den håller länge när man väl hittat sin favorit.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Stekpanna

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. När vi har testat stekpannorna har vi alltid startat med samma temperaturer på spisen, och med lika mycket fett i pannan för att få samma grundförutsättningar. Utifrån stekpannornas individuella prestationer har dessa faktorer fått justeras under stekningen.

Alla pannor har testats likvärdigt genom tillagning av samma maträtter där vi har gräddat pannkakor, brassat färsbiffar och stekt nötkött. Stekpannorna har också använts som vardagsstekpanna under en längre tid och vi har då förstås diskat varje stekpanna, och noga följt tillverkarnas skötselråd för underhåll av dem.

Samtliga stekpannor i testet fungerar på både induktion. keramisk häll, el och gas. Den faktiska stekytan på pannorna varierar en aning, men samtliga stekpannor är omkring 27-28 centimeter i ytterdiameter.

Under testet har vi tittat på följande saker:
Temperatur och värme: Hur lång tid behövs för att värma upp stekpannan? Hur blir stekytan? Blir stekpannan tillräckligt varm, och är värmen jämnt fördelad?
Non stick: Är det lätt att vända på maten eller fastnar den i pannan? Behövs det mycket fett vid stekningen?
Bekvämlighet: Går det att lyfta stekpannan med lätthet och är den bekväm att hålla i? Är handtaget ergonomiskt? Är den lätt att diska och underhålla?


Ovanstående egenskaper har vägts samman med stekpannans pris för att få fram hur prisvärde den är och därefter har vi utsett en testvinnare.

0 5 5 1

1. Scan Pan CTX BÄST I TEST STEKPANNOR

Lyxig stekpanna som är värd sitt höga pris

Material: Rostfritt stål med keramisk beläggning Vikt: 1.4 kg Ugnssäker: Ja, upp till 260 grader

Förkortningen CTX i namnet betyder Ceramic Titanium Extreme och Scan Pan CTX från Danmark känns som en lyxstekpanna med minimalistisk design. De välvda kanterna gör den användarvänlig och även om man använder redskap i metall så syns det inte alls i ytskiktet utan stekpannan ser ut att vara i nyskick även efter en längre period av frekvent användning.

Värms upp långsamt

Scan Pan CTX värms upp ganska sakta, men håller i gengäld en jämn och fin temperatur i hela pannan när rätt temperatur är uppnådd. När vi tillagar pannbiffar och kött så blir stekytan jämn och fin och inte bränd. Efter några testomgångar blir även pannkakorna bra, men det kräver att man provar sig fram lite innan de blir perfekta. Det går även att ställa in Scan Pan CTX i ugnen upp till 260 grader, något som gör den väldigt mångsidig i sin användning.

StekpannaScanpan01

Stabil stekpanna

Även om vikten är låg så känns stekpannan stadig när den står på plattan, och handtaget är bekvämt att hålla i. Beläggningen som är Scan Pans egna heter Stratanium och fungerar utmärkt. Inget bränns fast, det är enkelt att handdiska och den tål även diskmaskin. Faktum är att Scan Pan CTX är så pass bra att den hamnar i topp trots att den tyvärr har ett högt pris. Följ skötselråden så gäller garantin i hela 10 år och du kommer kunna använda den här stekpannan under lång tid framöver.

Med en Scan Pan CTX i köksskåpet kommer du inte välja någon annan stekpanna, den är lättanvänd och smidig och kommer absolut bli en favorit i köket.

Perfekt stekyta, användarvänlig, låg vikt
Högt pris
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Tefal Jamie Oliver Everyday SS BÄSTA BILLIGA STEKPANNOR

Prisvärd stekpanna av mycket god kvalitet

Material: Teflon i rostfritt stål Vikt: ca 1.25 kg Ugnssäker: Ja, upp till 175 grader

SS står för Stainless Steel vilket är materialet som tv-kändiskocken Jamie Olivers Everyday SS består av. Även handtaget är av rostfritt stål men har ett silikonöverdrag som ger ett skönt och stabilt grepp samtidigt som det fungerar isolerande mot värme. På insidan har stekpannan en nonstick-beläggning och en så kallad Thermo-spot som visar när värmen har nått rätt temperatur. Den låga vikten gör pannan enkel att arbeta med.

Väldigt bra och reptålig beläggning

I testet av färsbiffar, kött och pannkakor får alla klart godkänt och kan visa upp en fin stekyta. Det är även enkelt att vända på pannkakorna utan att något fastnar, vilket uppskattas. Faktum är att ingenting alls fastnar i den här pannan, tack vare den smarta beläggningen som dessutom klarar av metallredskap utan att bli repig. Vi provade till och med att steka utan fett vilket gick hur bra som helst.

test stekpanna jamieoliver ss

Kan användas i ugn

Med en maxtemperatur på 175 grader kan du även använda stekpannan i ugnen. Dessutom tål den maskindisk men är också väldigt lätt att handdiska då den låga vikten gör att det är smidigt att flytta runt i diskhon. Tack vare kombinationen av ett bra pris och en riktigt bra stekpanna med många goda funktioner är Jamie Oliver Everyday SS en riktigt bra budgetfynd.

Klarar metallredskap, thermospot, bra pris
Tål endast ugnen på 175 grader
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Ronneby Bruk Ultra Light BÄSTA MILJÖVAL STEKPANNA

Gjutjärnspanna i mindre storlek med låg vikt

Material: Gjutjärn Vikt: ca 1,5 kg Ugnssäker: Ja, upp till 220 grader

Ultra Light från svenska Ronneby Bruk är en gjutjärnspanna som mer påminner om en non-stickpanna tack vare den speciella gjuteritekniken som tagits fram för att få en väldigt låg vikt. De handgjorda stekpannorna varierar lite i vikt just på grund av att de är unika.
Den tunna pannan hettas upp snabbt, och får en jämn och fin värme. Även de höga kanterna blir snabbt varma.

Lättanvänd stekpanna

Våra testrätter får en fin stekyta och färsbiffarna och köttet blir klart godkända, men pannkakorna kräver mer fett för att bli riktigt bra. Däremot är ytan lite mindre än de andra i testet och kan inte steka lika många biffar åt gången. Stekpannan har redan fått en förinstekning med rapsolja så det krävs inte att man själv bränner in den före användning. Pannan är lättanvänd och bekväm att hantera.

Kan ställas i ugnen

Handtagets silikondel gör att det är lätt att få ett bra grepp vid användning, och stekpannan klarar av ugnsvärme på temperaturer upp till 220 grader. Vid handdiskning är det bekvämt att vikten är så pass låg, även om det absolut tar sin lilla tid att få den helt ren. Även om pannan blir aningens för varm så är det en stekpanna av riktigt bra kvalitet, och ur miljösynpunkt är det dessutom ett extra plus att den är tillverkad i Sverige.

Otroligt fin stekyta på maten, snabbuppvärmd, Sverigetillverkad
Svår att handdiska, lite liten i storleken
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Kockums Jernverk

Tung stekpanna med många kvaliteter

Material: Kolstål Vikt: 2,3 kg Ugnssäker: Ja, upp till 200 grader

Även den här stekpannan är svensktillverkad, och Kockums Jernverk erbjuder en generös livstidsgaranti till sina kunder så länge de har använt pannan efter rekommenderade skötselråd. Kolstålsstekpannorna från Kockums Jernverk är redo att användas då de är instekta redan från start, och den smidiga non-stickbeläggningen gör att det går att spara in på fettet utan att något fastnar.

Stekpanna kolstal kockums jernverk 00

Väger mindre än gjutjärn

Stekpannan på 28 centimeter väger 2.3 kilo vilket gör den lättare än många gjutjärnsstekpannor i samma storlek, även om den inte är lätt. Handtaget blir lite för varmt efter ett tag, och är inte heller bland de mest bekväma i testet. Stekpannan tål ugn upp till 200 graders värme, men dess tyngd och otympliga handtag gör det lite bökigt att ta in och ur den ur ugnen. Stekpannan bör värmas sakta för att inte riskera att stålet slår sig, vilket gör att det tar en stund innan värmen kommer upp ordentligt, men sedan håller sig värmen riktigt bra, ibland så pass bra att man behöver sänka temperaturen lite.

Stekpanna kolstal kockums jernverk 03

Inget bränner fast

Även om inget fastnar i pannan så måste man hålla koll på värmen så att maten inte blir bränd när man steker. De höga kanterna gör det lite svårt att få ner stekspaden för att kunna vända pannkakorna men de vänds lätt när man fått in rätt snits. Den är lättdiskad tack vare inbränningen, men det är viktigt att inte lägga den i blöt eftersom den kan rosta. Torka gärna av den så den blir helt torr och smörj med lite olja efter användning. Används sura vätskor i pannan behöver den brännas på nytt.

Kockums Jernverks kolstålspannor är bra pannor med en riktigt lång livslängd om de tas om hand på rätt sätt, men handtag som är mer lätthanterliga och inte blir så varma hade varit att föredra.

Stekytan är bra, lång hållbarhet om den sköts rätt, enkelt att diska
Handtaget kan bli varmt och är obekvämt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Skeppshult gjutjärnspanna

Stekpanna av hög kvalitet som kommer hålla under många år

Material: Gjutjärn Vikt: ca 2.65 kg Ugnssäker: Nej

Skeppshults gjutjärnspanna är en gedigen pjäs som bara är att ställa på spisen direkt då den är förbränd med rapsolja. Oljan ger inte bara en bra livslängd utan fungerar även som en extra non-stickbeläggning i pannan.

Fördelar värmen bra

Allt vi steker får en fin stekyta och det märks att värmen såväl som värmefördelningen är riktigt bra. Vårt kött blir vällagat med en fin stekyta och pannkakorna är lättvända och blir perfekta, men det krävs lite extra fett för det. Handtaget är bekvämt men eftersom det är av trä så kan stekpannan inte direkt användas i ugnen om den ska hålla över tid. Pannan är ganska tung, speciellt om den är full av mat, så det är bra att det finns en extra liten stödyta i framsidan av pannan. Det lilla extra handtaget gör dock ingen nytta när man ska flytta runt pannan i diskhon, så där märks den extra vikten av en del.

StekpannaSkeppshult02

Hållbar stekpanna

Gjutjärnspannan från Skeppshult ger fint resultat vid tillagning och har en generös garanti på hela 25 år som vittnar om dess goda kvalitet och att den kommer kunna hänga med i köket länge. Vi saknar dock möjligheten att använda den i ugnen vilket trähandtaget tyvärr förhindrar.

Mycket bra stekyta, god kvalitet
Väger en del, trähandtaget tål inte ugn
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

6. Tefal Ceramic Control

Stekpanna som är tålig med inte steker särskilt bra

Material: Keramisk Vikt: ca 1.25 kg Ugnssäker: Ja, upp till 175 grader

Tefal Ceramic Control är en vit stekpanna i enkel design, med en röd thermospot i mitten. Den här tåliga keramiska stekpannan klarar av att stå emot repor riktigt bra, så det är inga problem att använda redskap av metall i den, något som annars kan vara känsligt beroende på beläggning.

Värms upp långsamt

Värmen är jämnt och fint fördelad över botten på pannan, men det ska nämnas att det tar en liten stund för den att bli varm. Testpanelen tycker även att den kunde ha blivit aningens varmare men köttet blir bra stekt med en fin stekyta. Pannkakorna däremot kunde ha blivit betydligt bättre, där blir vi inte helt nöjda med resultatet på stekytan, inte ens om vi höjer värmen så händer mycket mer än att pannkakorna blir hårdare men behåller sin blekhet.

Lättdiskat där inget fastnar

Trots att vi endast använder lite fett så fastnar ingenting, och stekpannan är även väldigt lätt att diska då beläggningen sitter på såväl ut- och insidan och gör att inget fastnar. Vill man göra det ännu enklare för sig så sätter man stekpannan i diskmaskinen, något som dock kommer påverka hållbarheten i längden, men det är inte direkt minuspoäng att det går att underlätta för sig själv med jämna mellanrum. Stekpannan tål ugnsvärme, men max 175 grader, och tyvärr lämnar handtaget en del att önska gällande greppvänlighet. Även om
Tefal Ceramic Control är en gedigen panna som tål en del så hade stekningen behövt vara bättre för att den skulle fått ett högre betyg.

Tål metallredskap, jämn värme
Blir inte varm nog, oskönt handtag
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2 1

7. De Buyer Lyonnaise Mineral

Ett alternativ till gjutjärnspannor

Material: Kolstål Vikt: Ca 2 kg Ugnssäker: Ja, upp till 200 grader

Lyonnaise Mineral stekpanna från De Buyer är en kolstålsstekpanna som behöver förberedas inför användning, precis som många gjutjärnspannor. Stekpannans silverfärg kommer övergå till en bränd färg i botten och allt medan den oxiderar får den en mer rödbrun nyans. Den tål inte riktigt sura ingredienser då den kan börja rosta.

En riktigt varm stekpanna

Vi förberedde stekpannan enligt konstens alla regler med att bränna in den, men den blev ändå så het att maten brändes vid. Efter några försök fick vi till det bättre, men färsbiffarna fastnar lite och det krävs även extra fett för att pannkakorna inte ska råka fastna i botten. Handtaget är platt och lämnar en del att önska då det är både svårgreppbart och obekvämt att hålla i då det går ganska högt upp. Att flytta runt pannan känns krångligt och det känns som att den väger mer än vad den faktiskt gör på grund av det obekväma handtaget.

Svår att få helt ren

Likheten med gjutjärnspannor fortsätter när stekpannan ska diskas då du även med den här pannan ska göra rent den utan diskmedel. Det som brände fast vid första försöket var svårt att få loss och satt fast ett bra tag, och stekpannan fortsatte kännas flottig trots att vi torkade ur den ordentligt. De Buyers stekpanna kräver en hel del arbete för att få den användbar och den kommer säkert ha en helt okej livslängd när man väl är där. Men det finns betydligt mer användarvänliga stekpannor att välja mellan.

Lång livslängd, blir snabbt varm
Kräver mycket grundjobb innan användning, obekväm att hålla i, blir för varm
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 2 1

8. Le Creuset Volcanic

Stekpanna i snygg design som inte klarar av att stå i ugn

Material: Gjutjärn Vikt: ca 2,6 kg Ugnssäker: Nej

Le Creusets Volcanic finns precis som de andra Le Creuset-serierna i ett flertal olika färger, och testets modell i orange kulör är absolut den snyggaste av testets stekpannor. Tyvärr är inte värmen lika imponerande, dels tar det lång tid för stekpannan att bli varm och sedan är värmen väldigt ojämn mellan mitten och kanterna på pannan, något som märks inte minst när man bryner kött som blir väldigt ojämn beroende på var i stekpannan köttbiten ligger.

Pannkakorna får bra stekyta

I början vill pannkakorna gärna fastna lite i pannan, men efter att vi adderar mer smör blir de riktigt snygga och stekytan blir väldigt bra. Handtaget i trä är väldigt bekvämt att hålla i och gör det enkelt att flytta runt den inte helt lätt panna. Det ger dessutom stekpannan en mer lyxig design. Däremot så drar det ner funktionen då det kan spricka av ugnsvärme och därför gör stekpannan mindre mångsidig överlag.

Lättdiskad stekpanna

Som med andra gjutjärnspannor ska man diska den här stekpannan utan något diskmedel. Om det är något som bränt fast klarar man dock att få bort det mesta med riktigt varmt vatten. För att Le Creuset Volcanic skulle hamnat högre upp så hade den behövt bli varm snabbare och haft en bättre värmefördelning, nu är priset för högt jämfört med vad man får för pengarna. Men snygg är den absolut.

Finns i många fina färger, snygg design, ergonomisk
Högt pris, fördelar värmen dåligt, inte ugnssäker
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

Bra pris hos:

0 5 1 1

9. Fiskars Brasserie

Tung stekpanna där maten bränns fast i botten

Material: Gjutjärn Vikt: Ca 2,6 kg Ugnssäker: Ja, om du tar av handtaget

Fiskars Brasserie är med sina 2.6 kilo en av testets mest gedigna stekpannor, tillverkad i gjutjärn med en porslinemaljsbeläggning som gör den lätt att ta hand om samtidigt som den skyddas mot rost.

Maten bränner fast

Vi började användningen med att bränna in pannan efter konstens alla regler men testmaten brände ändå fast även om vi använde mycket fett vid stekning. Våra färsbiffar sitter fast när vi ska vända dem och även köttbitarna har bränt fast i botten vid vändning. Pannkakorna får det inte lättare, de första hamnar till och med i soporna då det brände fast så mycket att det inte gick att rädda. Fördelningen av värme är dessutom ojämn, så det blir svårt att steka kött om det inte ligger precis i mitten av pannan.

Snyggt men obekvämt handtag

Det fina trähandtaget tillför en del till designen men är inte särskilt skönt att hålla i. Det går att ta loss handtaget för att kunna använda stekpannan i ugnen men det känns aningens omständligt om man vill använda den både till att först bryna och sedan ugnslaga något.
Den höga vikten, den ojämna värmefördelningen och att handtaget behöver tas av innan användning i ugn gör att den här stekpannan hamnar i bottendelen av testet.

Lågt pris, blir varm snabbt
Ojämn temperatur, maten bränner lätt fast, handtaget är obekvämt, inte ugnssäker med handtaget kvar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

1 av 5

0 5 1 1

10. IKEA Oumbärlig

Stekpanna som är billig på alla sätt

Material: Non-stick Vikt: ca 1,2 kg Ugnssäker: Ja

Stekpannan Oumbärlig från IKEA är den billigaste i vårt test, och redan vid en första titt är det tydligt att den inte heller ser särskilt gedigen ut i sin design.

Blir snabbt sliten

Trots att vi höjer temperaturen på spisen så blir inte stekpannan särskilt varm, vilket gör att stekytan blir ganska tråkig och nästan grå. Pannkakorna får godkänt men inte mer än så, och blir också ganska ljusa i färgen. Färsbiffarna känns även mer kokta än stekta i ytan eftersom pannan snabbt svalnar av när maten läggs i. Även om stekpannan går att använda så är vi inte imponerade. Non-stickbeläggningen gör stekpannan lättdiskad men är väldigt känslig för användning, det blir tydliga repor efter lite regelbunden användning.

Handtaget blir varmt

Värmen som alstras i pannan leds in i handtaget som då blir varmt, i tillägg till att det är obekvämt att hålla i. Även om stekpannan är lätt så ger det mer en känsla av brist på kvalitet än att det är smidigt. Den känns mest billig och ligger inte bra på spisen vilket gör det jobbigt att laga mat då den blir instabil. Oumbärlig från IKEA gör inte alls skäl för sitt namn, tvärtom.

Lågt pris, låg vikt
Dålig på att värma, billig känsla, värmen går upp i handtaget
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

1 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. När vi har testat stekpannorna har vi alltid startat med samma temperaturer på spisen, och med lika mycket fett i pannan för att få samma grundförutsättningar. Utifrån stekpannornas individuella prestationer har dessa faktorer fått justeras under stekningen.

Alla pannor har testats likvärdigt genom tillagning av samma maträtter där vi har gräddat pannkakor, brassat färsbiffar och stekt nötkött. Stekpannorna har också använts som vardagsstekpanna under en längre tid och vi har då förstås diskat varje stekpanna, och noga följt tillverkarnas skötselråd för underhåll av dem.

Samtliga stekpannor i testet fungerar på både induktion. keramisk häll, el och gas. Den faktiska stekytan på pannorna varierar en aning, men samtliga stekpannor är omkring 27-28 centimeter i ytterdiameter.

Under testet har vi tittat på följande saker:
Temperatur och värme: Hur lång tid behövs för att värma upp stekpannan? Hur blir stekytan? Blir stekpannan tillräckligt varm, och är värmen jämnt fördelad?
Non stick: Är det lätt att vända på maten eller fastnar den i pannan? Behövs det mycket fett vid stekningen?
Bekvämlighet: Går det att lyfta stekpannan med lätthet och är den bekväm att hålla i? Är handtaget ergonomiskt? Är den lätt att diska och underhålla?


Ovanstående egenskaper har vägts samman med stekpannans pris för att få fram hur prisvärde den är och därefter har vi utsett en testvinnare.

Fem tips när du ska köpa stekpanna

Av alla saker som är bra att ha i ett kök så hamnar en mångsidig stekpanna av hög kvalitet högt upp på listan. Att kunna använda samma panna för att tillaga såväl pannkakor som biff eller för att göra sås eller stuvning är guld värt när det ofta redan är ont om plats i köksskåpen. Så vilka egenskaper har en riktigt bra stekpanna då, och vilket av alla material är det man ska sikta in sig på? Vi har listat fem tips som kan vara värda att se över innan turen till köksbutiken. Smaklig spis!

1. Stekpanna med bra stekyta

En panna med syfte att steka saker i ska självklart ha en bra stekyta för att vara värd att köpa. Vilken yta som kan anses vara bäst är dock något av en smaksak, och handlar dels om att man kanske redan är inkörd på ett visst material (vissa personer överger aldrig gjutjärn till exempel) eller så vill man gärna använda metallredskap eller kunna diska i maskin och då måste man välja bort vissa material som inte tål det. Här är några av de vanligaste typerna av material i stekpannor:
Rostfritt stål. Tål mycket, inklusive höga temperaturer. Stekpannor i rostfritt stål har ibland någon form av non stick-beläggning, typ keramisk eller av teflon, då ska man inte använda metallredskap då de kan repa ytan.
Gjutjärn. Klassiker som kan hålla i generationer om den sköts på rätt sätt. Bör inte diskas med diskmedel och oljas med fördel in regelbundet. Torkas efter rengöring för att undvika rostfläckar. Kan även vara emaljerad, då släpper inte järnet igenom.
Kolstål. En lättare kompis till gjutjärnspannan som också innehåller järn och tål det mesta. Behöver värmas sakta för att inte råka slå sig och bli ojämn i botten.

2. Balanserad stekpanna med låg vikt

Även för en normalstark hemmakock blir det tungt att flytta runt en stekpanna om den väger för mycket eller är för otymplig i sin utformning. Är det dessutom en stekpanna modell större fylld av mat så blir det ännu tyngre. En riktigt bra stekpanna har en fin balans i sin tyngdpunkt och ett ergonomiskt och bekvämt handtag som går att hålla ordentligt även för den med lite mindre handstorlek. Den som vill ha en stor och rejäl stekpanna kan se efter en modell som även har ett litet handtag/grepp i motsatt sida av sidan, på så sätt kan den bäras med två händer med mer jämvikt.

3. Stekpanna med höga kanter som tål ugn

En stekpanna med höga kanter blir mer allsidig i köket då den dels kan användas som ett klassiskt stekjärn, men även för att göra en gryta eller något annat som är mer rinnigt. Om man uppskattar att saker har flera användningsområden så är det även värt att titta efter en stekpanna som tål att ställas i ugnen, något som underlättar ytterligare i köket. De stekpannor som tål ugn är dock lite olika i hur varm ugn de tål, något som kan bero på materialet i pannan, men även i handtaget. En del stekpannor hade tålt betydligt högre ugnsvärme om hela stekpannan var i samma material, så där gäller det att fundera över hur viktigt det är att kunna ställa stekpannan i hög värme i ugnen. En del stekpannor har löstagbara handtag som gör att de förvandlas till mer av en ugnsform när handtaget tas av, vilket är väldigt praktiskt.

4. Stekpanna med Thermo-Spot®

Har du sett en stekpanna med en röd cirkel i botten och undrat vad det är? Det handlar inte om att det ska bli enkelt att pricka stekpannan med veckans laddning av köttbullar, utan om en slags värmepunkt som är framtagen av Tefal. Den röda pricken har ett mönster när pannan är kall, och i takt med att pannan värms så försvinner mönstret sakta för att till slut vara helt borta och när pricken är helt röd så är pannan rätt temperatur för att sätta igång. En smart funktion för den som gärna tar emot lite smidig hjälp i köket.

5. Stekpanna som tål diskmaskin

Få saker är så tråkiga som att diska efter maten, och av någon anledning känns stekpannor lite extra jobbiga. Men det finns vissa saker som gör det jobbiga jobbet lite lättare. Att pannan har en non stick-beläggning eller är gjord i något annat material som nästan bara kräver en sköljning under hett vatten är en sådan grej, men lättast av allt är det såklart att bara stoppa in stekpannan i diskmaskinen, om man har en sådan. Men här gäller det att se upp. Vissa stekpannor blir förstörda efter en enda runda i maskinen, medan andra tål att regelbundet diskas i maskin utan några som helst problem. Om du är en person som gärna stoppar allt som går i diskmaskinen så ta sikte på en stekpanna som är likasinnad!

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Jamie Oliver Premium SS

Lyxig stekpanna som är värd sin höga prislapp

Material: Teflon i rostfritt stål Ugnssäker: Ja, upp till 175 grader
Jamie Oliver Premium SS

Jamie Oliver Premium är en lyxig stekpanna som även känns väldigt användarvänlig tack vare många fina funktioner. Den diskreta mittpricken visar sig tydligt när värmen är hög nog för stekning, en funktion som är bra för den som steker utan smör som annars är en bra indikator på temperatur.

Inte nödvändigt med stekfett

Nonstick-beläggningen på Jamie Oliver Premium är av teflon och kräver i stort sett inte alls något fett vid stekning. Värmen är jämn och bra, och den här pannan är perfekt för att steka pannkakor, något som ibland varit lite krångligt under testet. Att stekpannan tål maskindisk är ett stort plus, speciellt i en barnfamilj där all sparad tid är bra tid. Dock rekommenderas det från tillverkaren att man ska handdiska pannan för att den ska hålla så länge som möjligt.

Väger en del

På minussidan ser vi att stekpannan har en ganska hög vikt. Den går absolut att använda normalt men den väger lite mer än man önskar. Prislappen är också i största laget. Men sett till den goda kvaliteten, det fina stekresultatet och att det går att diska den i maskin väger upp för detta och ger den en femteplats i testet.

Kan diskas i maskin, värmer jämnt, bra beläggning, lättanvänd
Lite hög vikt
0 5 2 1

Tefal Expertise

Stekpanna som värmer ojämnt men är lätt att göra ren

Material: Aluminium med non-stick beläggning Vikt: ca 1.3 kg Ugnssäker: Ja men inte över 175 grader
Tefal Expertise

Tefal har två olika specialfunktioner, den ena är thermospot, en indikator i botten av stekpannan som visar på när temperaturen är rätt. Serien med namnet Expertise har även en Titanium Excellence-beläggning, en beläggning som tål väldigt mycket och enligt tillverkaren ska ha en livslängd som är tre gånger längre än konkurrerande beläggningar.

Ojämn och dålig värme

Värmen låter vänta på sig vid upphettningen, och när ytan väl är tillräckligt varm för att börja steka så märker vi snabbt att mittendelen är betydligt varmare än kanterna, och problematiken med värmen är återkommande vid användningen. När vi steker köttfärsbiffar och kött blir resultatet inte som önskat när det kommer till stekytan, maten ser mer kokt än välstekt ut när vi är klara. När det kommer till testets pannkakor så går det lite bättre men pannkakan blir blek oavsett temperatur, när vi höjer tempen så blir pannkakan mest bara hårdare och lite torrare.

Lätt att göra ren

Däremot så är beläggningen så bra att det går att steka utan fett utan att något fastnar i pannan. Dessutom är det väldigt enkel att diska på såväl ut- som insidan tack vare non-stickbeläggningen, så det finns ingen anledning att oroa sig över att spill på utsidan vid matlagning. Att den är lätt att diska och att maten inte fastnar i botten väger dock inte upp för att den inte riktigt klarar av sin huvuduppgift – att steka ordentligt.

Väldigt tålig beläggning, lättrengjord, thermospot
Ojämn värme, steker dåligt