stekpannor

Test av stekpannor

Uppdaterat senast 4 februari 2019. Baserat på 14 experttester och recensioner.

Stekpannor kommer i flera olika utföranden, och det kan vara långt ifrån självklart vilken man ska köpa. Vi har i det här testet fokuserat på aluminiumstekpannor, gjutjärnsstekpannor och kolstålsstekpannor. Vi har tagit hänsyn till följande saker i vår bedömning:

  • Är stekpannan värd sitt pris
  • Vilka värmekällor klarar den av – induktion, gasspis, öppen eld och vanlig spishäll
  • Kan man använda stekpannan i ugnen
  • Hur lätt bränns mat fast
  • Vilket material är stekpannan gjorda av – kolstål, keramisk, gjutjärn eller aluminium med non-stick
  • Hur mycket underhåll och rengöring kräver stekpannan
  • Sprids värmen jämnt i stekpannan
  • Hur är stekpannans kvalitet och hållbarhet

Innehålls­förteckning

Testvinnare

Vi har utsett tre testvinnare – Tefal Expertise blir bästa aluminiumstekpanna. Lodge Pre-Seasoned Sauteuse blir bästa gjutjärnsstekpanna och Mauviel M’Steel blir bästa kolstålsstekpanna.

Bästa gjutjärnsstekpannan

Topp 3

Basta gjutjarnsstekpanna Lodge Pre Seasoned Sauteuse 1

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse

Fiskars Brasserie 1

Fiskars Brasserie

Skeppshult Traditional 2

Skeppshult Traditional

88
78
72

Därför är Lodge Pre-Seasoned Sauteuse den bästa gjutjärnsstekpannan

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse, Fiskars Brasserie och Skeppshult Traditional

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse är bäst i test i den här kategorin för stekpannor. Lodge är, enligt dem själva, den enda amerikanska tillverkaren av gjutjärnspannor som fortfarande har sin produktion i USA. Lodge Pre-Seasoned Sauteuse är en populär produkt bland köparna, som överlag anser att den fungerar mycket bra.

Fiskars Brasserie är en gjutjärnspanna som får en del beröm i av ett test, bland annat för uppvärmning och varmhållning, men den har också vissa problem och det är inte alla typer av matlagning som fungerar felfritt. Designen på stekpannan gör den också något mindre smidig.

Skeppshult Traditional är även den en populär stekpanna bland köparna och rekommenderas till och med av Amazon. De flesta beskriver den som en välfungerande panna som säkerligen kommer hålla i många, många år. Alla upplever dock inte värmefördelningen som den bästa, och den är inte lämpad för vissa typer av matlagning.

Matlagning

Skeppshult Traditional har som sin största nackdel att den inte går att köra i ugnen, något som beror på att den har ett trähandtag. Den är ändock populär bland köparna, även om vissa anmärker på värmefördelningen. Att botten inte är platt ådrar sig också en del kritik.

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse får omdömet att den både värms upp och håller värmen bra. Även Fiskars Brasserie beskrivs på det sättet i ett test, dock tycker inte testaren att värmefördelningen är den bästa och resultatet vid stekning av ägg och pannkakor är inte helt tillfredsställande.

Tålighet

Skeppshult Traditional beskrivs av vissa köpare som en stekpanna som kommer hålla i flera år, men det är också vissa som ställer sig skeptiska till hållbarheten då det har hänt att handtaget har gått sönder. Fiskars Brasserie får inga speciella anmärkningar på sin hållbarhet.

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse är, enligt tillverkaren, konstruerad av bästa möjliga järn och är byggd för att hålla. Omdömena från kunderna är snarlika de som Skeppshult Traditional får, dock påpekas det av vissa att stekpannan kräver en del underhåll för att hålla i längden.

Bästa aluminiumstekpannan

Topp 3

Basta aluminiumstekpanna Tefal Expertise 2

Tefal Expertise

Le Creuset Toughened 1

Le Creuset Toughened

GreenPan Venice 1

GreenPan Venice

85
84
83

Därför är Tefal Expertise den bästa aluminiumstekpannan

GreenPan Venice, Le Creuset Toughened och Tefal Expertise

Tefal Expertise är en välbyggd stekpanna med en attraktiv prisbild. Den har en så kallad Titanium Excellence-beläggning som är designad för att vara slitstark och hålla upp till tre gånger längre än konkurrerande beläggningar. Enda minuset är något begränsad användning i ugn. Totalt sett blir den ändå vår testvinnare i den här kategorin.

Le Creuset Toughened hade kunnat vara en testvinnare, dock är den inte särskilt billig med en prisbild som är betydligt högre än konkurrenternas. Prestandan är det dock inget fel på och den får mycket beröm i ett test.

GreenPan Venice presterar mycket bra i tester och får höga slutbetyg. Bland annat får den beröm för hur behändig den är att använda. Dock visar det sig i testet att den kanske inte är så tålig i alla lägen.

Matlagning

Testarna har ingenting att anmärka på Tefal Expertises förmåga i samband med matlagning, då stekpannan håller jämn temperatur och ingenting fastnar. Den har så kallad Thermo Spot-teknologi som visar när pannan är varm. Dock klarar den inte av högre ugnstemperaturer än 175 grader.

GreenPan Venice och Le Creuset Toughened klarar sig också bra i tester, och det klarar av högre temperaturer i ugn än Tefal Expertise. Le Creuset Toughened klarar upp till 260 grader, och GreenPan Venice har enligt tillverkaren ingen högre temperaturgräns.

Tålighet

GreenPan Venice klarar sig bra vad gäller tålighet i samband med recension och har inga synbara skador efter att ha använts både på spishäll och i ugnen. GreenPan rekommenderar dock att man inte använder några metallredskap, och när den diskades i maskin i samband med testet så uppstod en del skador, vilket får testpanelen att rekommendera handdisk.

Tefal Expertise får även den mycket beröm för ovan nämnda Titanium Excellence-beläggning och beskrivs i ett test som en mycket tålig stekpanna. Le Creuset Toughened klarar sig mycket bra när den testas och har inga skador efter att ha använts på häll och i ugn och därefter maskindiskats.

Bästa kolstålspannan

Topp 3

Basta kolstalsstekpanna Mauviel MSteel 1

Mauviel M’Steel

De Buyer Mineral B Element 2

De Buyer Mineral B Element

Lodge Carbon Steel 1

Lodge Carbon Steel

84
81
80

Därför är Mauviel M’Steel den bästa kolstålspannan

Mauviel M’Steel, De Buyer Mineral B Element och Lodge Carbon Steel

Fransktillverkade Mauviel M’Steel är vår testvinnare i den här kategorin, bland annat på grund av dess goda prestanda, att den går att köra i ugnen och att handtaget inte blir varmt. I ett test får den dock omdömet att värmefördelningen inte är den bästa och att det krävs mycket underhåll för att få en bra yta. Det sistnämnda är dock genomgående för kolstålspannor och vi anser därför ändå att det här är kolstålspannan du bör köpa.

De Buyer Mineral B Element, även den producerad i Frankrike, är en väldig populär produkt bland kunderna, som bland annat gillar hur hållbar den är och hur bra ytan blir efter några användningar. Vissa anser dock att den inte fungerar bättre än en gjutjärnspanna och att den är väldigt tung.

Lodge Carbon Steel får också den mycket beröm av köparna, i mångt och mycket av samma skäl som De Buyer Mineral B Element. Den klarar av mycket höga temperaturer och det faktum att den går att ställa in i ugnen gör att den beskriv som smidig. Den har dock den generellt sett högsta prisbilden av de tre.

Matlagning

Som nämns ovan så kräver kolstålspannor en del underhåll, då de inte har någon non-stick-beläggning. Istället härdas pannan allt eftersom den används och metallen ingjuts med olja, vilket till slut kommer ge pannan liknande egenskaper som en stekpanna med ”traditionell” non-stick.

Mauviel M’Steel beskrivs i ett test som en stekpanna som är bra att sjuda med och som ger bra färg på kött, även om värmefördelningen inte upplevs som den bästa. De Buyer Mineral B Element beskrivs av köparna som välbalanserad, men tung.

Lodge Carbon Steel är, liksom Mauviel M’Steel, populär bland köparna och vissa anser att det är mycket smidigt att kunna lyfta pannan direkt från spishällen in i ugnen. Dock är även det här en stekpanna som vissa tycker är för tung.

Tålighet

Tåligheten på en kolstålspanna är, precis som med en gjutsjärnspanna, mycket god då den är tillverkad i ett material som är väldigt slitstarkt. Kolstål är dock sårbart för rost, och det är ett av skälen till att alla tre pannorna är förbehandlade från fabriken.

Ingen av de tre kolstålspannorna har fått några särskilda anmärkningar vad gäller tåligheten, utom i vissa fall där den har drabbats av rost. Som nämns ovan så kräver sådana här pannor att man underhåller dem, och om man gör det så kommer de hålla mycket länge.