stekpannor

Test av stekpannor

Uppdaterat senast 17 oktober 2019. Baserat på 14 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi stekpannorna

Stekpannan kan vara det allra mest grundläggande matlagningsverktyget som vi har i våra hem idag. Stekpannor finns i en rad olika material och utföranden, till exempel teflonpannor, pannkakslagg (även kallas pannkakspanna), keramiska pannor och pannor med eller utan lock. Storleken kan också variera, dock kan 28 centimeters diameter räknas som en slags "standardstorlek", även om 20 cm också är vanligt.

Vad för typ av spis du har kan också vara relevant, då vissa typer av stekpannor inte fungerar på induktion, och till gasspisar kan det också behövas en speciell typ av stekpanna. Vill du inte ha en stekpanna i aluminium kan du köpa en i gjutjärn eller kolstål. 

Som du förstår så är företagandet att köpa stekpanna inte alltid helt lätt. Vi har i det här testet fokuserat på aluminiumstekpannor, gjutjärnsstekpannor och kolstålsstekpannor. Kolstål och gjutjärn är stekpannor utan beläggning (till exempel teflon) som har vissa egenskaper gemensamt, de ska till exempel aldrig diskas med diskmedel. Du behöver bränna in en gjutjärnspanna, och så även en kolstålspanna. Lite förenklat skulle man kunna kalla kolstål för lättviktsgjutjärn.

Vi har tagit hänsyn till följande saker i vår bedömning:

  • Är stekpannan värd sitt pris
  • Vilka värmekällor klarar den av – induktion, gasspis, öppen eld och vanlig spishäll
  • Kan man använda stekpannan i ugnen
  • Hur lätt bränns mat fast
  • Vilket material är stekpannan gjorda av – kolstål, keramisk, gjutjärn eller aluminium med non-stick
  • Hur mycket underhåll och rengöring kräver stekpannan
  • Sprids värmen jämnt i stekpannan
  • Hur är stekpannans kvalitet och hållbarhet

Innehålls­förteckning

Bästa stekpanna 2019

Vi har utsett tre testvinnare – Tefal Expertise blir bästa aluminiumstekpanna. Lodge Pre-Seasoned Sauteuse blir bästa gjutjärnsstekpanna och Mauviel M’Steel blir bästa kolstålsstekpanna.

88
84
78

Därför är Lodge Pre-Seasoned Sauteuse den bästa gjutjärnsstekpannan

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse, Fiskars Brasserie och Ronneby Bruk Ultra Light Original

Därför är Lodge Pre-Seasoned Sauteuse den bästa gjutjärnsstekpannan

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse är vår testvinnare för den här kategorin. Lodge är, enligt dem själva, den enda amerikanska tillverkaren av gjutjärnspannor som fortfarande har sin produktion i USA. Lodge Pre-Seasoned Sauteuse är en populär produkt bland köparna, som överlag anser att den fungerar mycket bra.

Fiskars Brasserie får en del beröm i ett test, bland annat för uppvärmning och varmhållning, men den har också vissa problem och det är inte alla typer av matlagning som fungerar felfritt. Designen på stekpannan gör den också något mindre smidig.

Ronneby Bruk Ultra Light Original gjuts på ett annorlunda sätt än många andra gjutjärnspannor för att den ska bli tunnare och därmed väga mindre. Den får beröm för detta i ett test, men det anmärks något på värmefördelningen.

Matlagning

Ronneby Bruk Ultra LIght Original är utrustad med ett silikonklätt handtag, men går trots detta att köra i ugnen och fungerar på alla värmekällor. Den får dock kritik i ett test för ojämn värmefördelning.

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse får omdömet att den både värms upp och håller värmen bra. Även Fiskars Brasserie beskrivs på det sättet i ett test, dock tycker inte testaren att värmefördelningen är den bästa och resultatet på stekning av ägg och pannkakor är inte det bästa.

Tålighet

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse är, enligt tillverkaren, tillverkad av bästa möjliga järn och är byggd för att hålla. Fiskars Brasserie får inga speciella anmärkningar på sin hållbarhet.

85
84
83

Därför är Tefal Expertise den bästa aluminiumstekpannan

GreenPan Venice, Le Creuset Toughened och Tefal Expertise

Därför är Tefal Expertise den bästa aluminiumstekpannan

Tefal Expertise är en välbyggd stekpanna med en attraktiv prisbild. Den har en så kallad Titanium Excellence-beläggning som är designad för att vara slitstark och hålla upp till tre gånger längre än konkurrerande beläggningar. Att den är gjord i aluminium gör den också rostfri. Den är också tämligen djup med hög kant. Enda minuset är något begränsad användning i ugn. Totalt sett blir den ändå vår testvinnare i den här kategorin.

Le Creuset Toughened hade kunnat vara en testvinnare, dock är det en inte särskilt billig stekpanna, med en prisbild som är betydligt högre än konkurrenternas. Prestandan är det dock inget fel på och den får mycket beröm i ett test.

GreenPan Venice presterar mycket bra i tester och får höga slutbetyg. Bland annat får den beröm för hur behändig den är att använda. Dock visar det sig i testet att den kanske inte är så tålig i alla lägen.

Matlagning

Testarna har ingenting att anmärka på Tefal Expertises förmåga i samband med matlagning, då stekpannan håller jämn temperatur och ingenting fastnar. Den har så kallad Thermo Spot-teknologi som visar när pannan är varm. Dock klarar den inte av högre ugnstemperaturer än 175 grader.

GreenPan Venice och Le Creuset Toughened klarar sig också bra i tester, och det klarar av högre temperaturer i ugn än Tefal Expertise. Le Creuset Toughened klarar upp till 260 grader, och GreenPan Venice har enligt tillverkaren ingen övre temperaturgräns.

Tålighet

GreenPan Venice klarar sig bra vad gäller tålighet i samband med recension och har inga synbara skador efter att ha använts både på spishäll och i ugnen. GreenPan rekommenderar dock att man inte använder några metallredskap, och när den diskades i maskin i samband med testet så uppstod en del skador, vilket får testpanelen att rekommendera handdisk.

Tefal Expertise får även den mycket beröm för ovan nämnda Titanium Excellence-beläggning och beskrivs i ett test som en mycket tålig stekpanna. Le Creuset Toughened klarar sig mycket bra när den testas och har inga skador efter att ha använts på häll och i ugn och därefter maskindiskats.

84
81
80

Därför är Mauviel M’Steel den bästa kolstålspannan

Mauviel M’Steel, De Buyer Mineral B Element och Lodge Carbon Steel

Därför är Mauviel M’Steel den bästa kolstålspannan

Fransktillverkade Mauviel M’Steel är vår testvinnare i den här kategorin, bland annat på grund av dess goda prestanda, att den går att köra i ugnen och att handtaget inte blir varmt. I ett test får den dock omdömet att värmefördelningen inte är den bästa och att det krävs mycket underhåll för att få en bra yta. Det sistnämnda är dock genomgående för kolstålspannor och vi anser därför ändå att det här är kolstålspannan du bör köpa.

De Buyer Mineral B Element, även den producerad i Frankrike, är en väldig populär produkt bland kunderna, som bland annat gillar hur hållbar den är och hur bra ytan blir efter några användningar. Vissa anser dock att den inte fungerar bättre än en gjutjärnspanna och att det inte är någon lätt stekpanna.

Lodge Carbon Steel får också den mycket beröm av köparna, i mångt och mycket av samma skäl som De Buyer Mineral B Element. Det är en kolstålspanna som tål hög värme och det faktum att den går att ställa in i ugnen gör att den beskriv som smidig. Den har dock den generellt sett högsta prisbilden av de tre.

Matlagning

Som nämns ovan så kräver stekpannor av kolstål en del skötsel, då de inte har någon non-stick-beläggning. Istället härdas pannan allt eftersom den används och metallen ingjuts med olja, vilket till slut kommer ge pannan liknande egenskaper som en stekpanna med ”traditionell” non-stick. De bör därför inte rengöras på samma sätt som aluminiumstekpannor.

Mauviel M’Steel beskrivs i ett test som en stekpanna som är bra att sjuda med och som ger bra färg på kött, även om värmefördelningen inte upplevs som den bästa. De Buyer Mineral B Element beskrivs av köparna som välbalanserad, men tung.

Lodge Carbon Steel är, liksom Mauviel M’Steel, populär bland köparna och vissa anser att det är mycket smidigt med en stekpanna som tål ugn. Dock är även det här en stekpanna som vissa tycker är för tung.

Tålighet

Tåligheten på en stekpanna av kolstål är, precis som med en gjutjärnspanna, mycket god då den är tillverkad i ett material som är väldigt slitstarkt. Kolstål är dock sårbart för rost, och det är ett av skälen till att alla tre pannorna är förbehandlade från fabriken.

Ingen av de tre kolstålspannorna har fått några särskilda anmärkningar vad gäller tåligheten, utom i vissa fall där den har drabbats av rost. Som nämns ovan så kräver sådana här pannor att man underhåller dem, och om man gör det så kommer de hålla mycket länge.