person 984092 1920

Test av termos

Baserat på 12 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi termosarna

Termosar finns i en lång rad olika utföranden och för en rad olika syften. Det finns de som passar bäst för den långa skogsvandringen, både för att förvara vätska och mat, och det finns sådana som är bättre lämpade för den stressade pendlaren som vill ha med kaffe på vägen.

Vi har bedömt nio olika termosar i tre olika prisklasser: budget, mellan och premium. Vi har tagit hänsyn till följande saker i vår bedömning:

  • Material
  • Förmåga att hålla värme
  • Förmåga att hålla kyla
  • Storlek
  • Huruvida den går att diska i diskmaskin
  • Utformning på kork

Innehålls­förteckning

Bästa termos 2019

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklasstermosen Stanley Classic blir bäst i test. Thermos Light & Compact blir bästa billiga termos och Thermos King blir bästa premiumtermos.

100
90
88

Därför är Thermos Light & Compact den bästa budgettermosen

Thermos Light & Compact, Alfi Isotherm Perfect och Primus

Därför är Thermos Light & Compact den bästa budgettermosen

Thermos Light & Compact blir bäst i test för den här kategorin. Den har mycket goda egenskaper vad gäller att bibehålla temperatur och är utrustad med en praktisk skruvkork. Den är dessutom lätt att hålla ren och har en generöst lång garanti. Den får också mycket goda betyg i test. Vägt mot ett tämligen billigt pris är den väl värd att köpa.

Alfi Isotherm Perfect har vissa liknande egenskaper som Thermos Light & Compact, bland annat hur den rengörs, den långa garantin och en praktisk kork. Vad gäller hur länge den bibehåller temperaturen så är den i linje med vad som får anses vara standard. Tyvärr är det många kunder som upplever att korken inte håller tätt.

Primus får medelhöga betyg i ett test, bland annat på grund av en väldigt praktiskt kork och enkel rengöring. Temperaturhållningen är dock inte mer än medelbra och formatet upplevs inte som helt optimalt av en testare.

Egenskaper

Alla tre modeller i den här prisklassen har gemensamt att de är enkla att hålla rena på det sättet att alla delar går att diska i diskmaskin. De går givetvis även bra att diska för hand, men maskindisk kan ibland vara praktiskt då vissa delar i en termos kan vara svåra att få ordentligt rena med handdisk.

Vad gäller korkarna så har Thermos Light & Compact och Alfi Isotherm Perfect ytterligare en sak gemensamt, då de båda har en så kallad automatisk kork. Det innebär att om korken inte är helt stängd när du skruvar på koppen så stänger den sig automatiskt. Detta är praktiskt då det förhindrar oväntat spill.

Primus är utrustad med vad de kallar ClickClose-förslutning, vilket är en typ av pop-up-kork. Denna får mycket beröm av en testare för att den är väldigt enkel att stänga och öppna.

96
94
93

Därför är Stanley Classic den bästa mellanklasstermosen

Stanley Classic, Stabilotherm och Hydro Flask Standard Mouth

Därför är Stanley Classic den bästa mellanklasstermosen

Stanley Classic är bäst i den här kategorin, bland annat på grund av att den kan bibehålla temperatur väldigt länge, att den har en stilren design och att den har väldigt lång garanti från tillverkaren. I en recension anmärks det endast på småsaker.

Stabilotherm har en utformning som känns igen från många moderna termosar, med dubbla rostfria höljen med vakuumisolering och en kork med skruvöppning. Det är dock vissa testare som har problem med att förstå om korken är öppen eller stängd, och den håller inte helt tätt när den stöttestas.

Hydro Flask Standard Mouth är likartad vad gäller utformning, och har en plastkork som är helt fri från skadliga ämnen. Den har ett högt snittbetyg från de som har köpt den, men inte utan att vissa upplever att den inte håller temperatur så väl som de hade önskat.

Egenskaper

Stanley Classic är klart bäst vad gäller hur länge den kan hålla temperaturen, den ska enligt uppgift kunna bibehålla både värme och kyla i upp till 24 timmar. Stanley menar också att om du lägger i frysta föremål tillsammans med några isbitar så kan de hålla sig så länge som 120 timmar.

Hydro Flask Standard Mouth är utformad för att det inte ska bildas någon kondens på utsidan av termosen, vilket den också får beröm för av vissa kunder. Plastdetaljerna i korken är BPA-fria och fria från ftalater, och Hydro Flask lämnar livstids garanti.

Stabilotherm har även den BPA-fri plastkork och ett system med dubbla rostfria höljen med vakuumisolering likt det hos Stanley Classic och Hydro Flask Standard Mouth. Den får höga betyg i test, men när den utsätts för stöttest så håller den inte längre helt tätt.

96
85
95

Därför är Thermos King den bästa premiumtermosen

Thermos King, Zojirushi och Contigo Autoseal West Loop

Därför är Thermos King den bästa premiumtermosen

Thermos King blir bästa premiumtermos. Den har en mycket god temperaturhållning, säkra plastdetaljer och en generös garanti. Kundnöjdheten är också överlag mycket hög.

Zojirushi är på vissa sätt väldigt praktisk att ha med sig på vägen till jobbet eller i bilen. Den är lätt att hantera med en hand, men är den lätthanterliga låsningen till trots helt tät i låst läge. Dock är inte alla kunder helt övertygade om kvalitén på locket.

Contigo Autoseal West Loop är i ännu högre utsträckning utformad för den som är i farten och har även den en kork som går att hantera med en hand. Den passar bra i de flesta mugghållare. Den har dock inte dubbla höljen i rostfritt stål som vissa andra termosar och håller inte värmen lika länge.

Egenskaper

Thermos King är bäst vad gäller varmhållning, då den håller värme i upp till 18 timmar och kyla i upp till 24 timmar. Contigo Autoseal West Loop landar på lite blygsammare 5 timmar respektive 12 timmar. Den har dock, till skillnad från Thermos King, bara ett lager rostfritt stål och ingen vakuumisolering.

Thermos King och Zojirushi har, liksom många andra termosar på marknaden, två lager rostfritt stål med vakuumisolering däremellan som förhindrar att kylan eller värmen läcker ut. Det är bara korken som är tillverkad i plast, och i båda fallen är den BPA-fri.

För att dricka ur Zojirushi trycker du med tummen på ett reglage och så öppnas locket. Det går sedan att stänga lika enkelt med en hand. Contigo Autoseal West Loop har en knapp på locket som man trycker på för att kunna dricka. Om knappen inte trycks in är locket helt tätt.