Babygym: 8 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat Maj 2024

Har din bebis börjat upptäcka världen omkring sig? Vi har testat babygym från märken som Skip Hop, Rätt Start och Tiny Love. För att ett babygym ska kunna bli bäst i test ska det erbjuda många olika aktiviteter för barnet, vara enkelt att rengöra och gärna vara estetiskt tilltalande.

Testvinnare - Babygym

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av babygym har vi låtit flera familjer med bebisar mellan 0–6 månader få använda produkterna i sin vardag. Föräldrarna har fått utvärdera hur väl babygymmet roat deras bebis, samt tycka till om dess design och funktion. I testet av babygym – som inkluderar både babygym av trä och av tyg - har vi tittat särskilt på följande egenskaper:

Funktion: Är babygymmet tillverkat av ett material som lätt kan rengöras från spill och kräk? Kan leksakerna lätt flyttas runt och anpassas? Är det enkelt att förvara babygymmet när det inte används?

Design: Har babygymmet en design som tilltalar bebisens blick? Men även passar in i ett vanligt vardagsrum? Hur mycket plats tar babygymmet upp?

Användningstid: Har babygymmet aktiviteter för både mag- och ryggläge? Kan babygymmet göras om till lekmatta längre fram? Hur väl fungerar babygymmet för både en nyfödd och en sexmånaders?

Utöver egenskaperna ovan har vi även vägt in produkternas pris i vår slutgiltiga utvärdering. Därefter har vi utsett ett babygym till bäst i test.

0 5 4.5 1

1. Rätt Start Baby Owls Babygym BÄST I TEST BABYGYM

Genomtänkt babygym med neutrala färger och hängen som bebisen kan titta på länge

Material: PET polyester plush Mått: 90 x 90 x 52 cm Tvättråd: Lekmatta och hängen: Maskintvätt 30 grader, Lekbågar: Endast yttvätt

Rätt Start Baby Owls är ett relativt kompakt babygym, som funkar bra att använda även i mindre rum. Det är lätt att montera ihop, och lika enkelt att packa ihop om man vill ta med det på resa eller till släkten. Babygymmet är designat i neutrala färger, vilket kanske kan verka tråkigt för bebisen. Men det visar sig att Rätt Start Baby Owls snabbt blir en favorit, mycket tack vare genomtänkta hängen och fokus på kontrast.

Babygymmet funkar direkt från några veckors ålder och åtminstone under barnets första halvår. Fokus ligger på ryggläge, och här har Rätt Start verkligen tänkt till. Till skillnad från hos många andra babygymmen är ugglorna på Rätt Start Baby Owls vända nedåt, mot barnet. I mitten av babygymmet hänger en spegel som känns precis rätt både i storlek och positionering, och som bebisen kan ligga och titta in i långa stunder.

Stilrent och mysigt babygym med hängen som blir bebisens favoriter

De hängande ugglorna skramlar när barnet kommer åt dem med händerna. Deras ansikten, med de kontrastrika ögonen, är mycket uppskattade att titta på. Rätt Start Baby Owls kommer även med en avtagbar bitring. Själva mattan är formad som en blomma, och de bruna blombladen är prassliga. I det avseenden finns det lite att pilla på och undersöka även när barnet ligger på mage.

Ska man anmärka på något hos Rätt Start Baby Owls så är det hur opraktisk en vit lekmatta är. Som tur är så går både den och leksakerna att tvätta i maskin. Extra fästen på lekbågarna gör det både enkelt att flytta runt hängena, och att bygga till babygymmet genom att hänga upp egna leksaker. Visst hade det varit roligt med lite mer aktiviteter för bebisen som blivit mer rörlig, men för den första tiden så känns Rätt Start Baby Owls Babygym som en mycket prisvärd fullträff.

Rätt Start Baby Owls Babygym

Hängen vinklade ned mot bebisen, smart placering av bågar, enkelt att flytta hängena
Ljus färg på mattan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Tiny Love Boho Chic Babygym BÄSTA PREMIUMVAL

Påkostat babygym i trä, med utbud av aktiviteter som passar för hela första året

Material: Uppgift saknas Mått: 92 x 92 x 47 cm Tvättråd: Lekmatta: Maskintvätt, Hängen och båga: Endast yttvätt

Tiny Love Boho Chic är ett påkostat babygym, men priset kan motiveras med både det breda utbudet av aktiviteter, och av materialvalet. För föräldrar som gärna vill ha ett babygym av trä, så kombinerar Tiny Love Boho Chic den egenskapen med en oväntat stilren design. Trots ett brett utbud av hängen och kontrastrika leksaker så upplevs babygymmet inte som för plottrigt, utan smälter bra in i hemmet.

Medan många babygym passar bäst för barnets första halvår så erbjuder Tiny Love Boho Chic aktiviteter för både rygg- och magläge, samt för barn som lärt sig sitta upp. Utöver hängena som fästs på bågen finns också leksaker att fästa runt bågens ben, perfekt i nivå för att sparka på eller pilla med. Den prasslande tygblomman, som kommer med en bitring, och spegeln blir snabbt uppskattade i magläge. Och under barnets första månader är den kontrastrika mobilen med hängen löv populär att titta på.

Babygym som erbjuder ett rikt utbud av aktiviteter under barnets första år

Efter en tids användning finns det nästan bara lovord om Tiny Love Boho Chic. De få minuspunkterna omfattar dels ställningen, som upplevs som något låg när barnet börjar bli större. De hängande leksakerna hamnar väldigt nära barnets ansikte. Dels har den medföljande speldosan, i formen av en apa, utrymme för förbättring. Det krävs lite för mycket kraft för att den ska slå på sig.

Tiny Love Boho Chic har en lekmatta som enkelt kan tvättas i tvättmaskin. Övriga delar får man torka av om de skulle bli smutsiga. Det här är ett babygym som lockar till utforskning och som har en längre användningstid än förväntat. När barnet kan sitta kan ställningen plockas bort, lekmatta och leksaker kan används länge till. Den sobra färgskalan är omtyckt av föräldrarna, alla kontraster och mönster gillas av bebisen. Har man budget för Tiny Love Boho Chic så kommer det snabbt visa sig vara ett underhållande babygym som går hem hos hela familjen.

Tiny Love Boho Chic Babygym

Passar både rygg- och magläge, uppskattad design, brett utbud av leksaker
Speldosan är svår att få i gång, lekbågen är lite låg, något plastig yta på lekmattan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

3. Skip Hop Garden Oasis Babygym

Gulligt babygym med trädgårdstema, som erbjuder många och flexibla aktiviteter

Material: 100% polyester Mått: 92 x 92 x 52 cm Tvättråd: Lekmatta, kudde och ormbunke: Maskintvätt 30 grader, Bågar och övriga hängen: Endast yttvätt

Skip Hop Garden Oasis har ett trädgårdstema med gullig färgskala, som känns färgglad men inte skrikig. Babygymmet är initialt omständligt att montera. Alla är fäst med små plastfästen för att se snyggt ut i kartongen, och det är rätt pilligt att ta loss dem innan gymmet kan sättas ihop. Att därefter ta isär och sätta upp babygymmet går på nolltid, vilket gör det lätt att ta med sig Skip Hop Garden Oasis till sommarstugan.

Babygymmet har många detaljer som bebisen kan utforska. Mattan, som kan tvättas i maskin, är lagom vadderad och gjord av tre olika sorters material för barnet att känna på. Fem hängen medföljer, bland dem finns en speldosa i form av en vattenkanna, en fågel som kan pipa och en spegel med vidhängande bitleksak. Ett smart tillbehör är den medföljande kaktuskudden, som kan ge bra stöd för bebisen vid nackträning.

Roligt och flexibelt babygym med gulligt trädgårdstema

Lite mindre genomtänkt är hänget med spegeln. Visserligen är det en leksak som barnet tycker väldigt mycket om att titta på. Men det är synd att spegeln bara kan användas när barnet tittar åt sidan eller ligger på mage, och inte vid ryggläge. Det finns inte heller någon möjlighet att hänga en leksak precis i mitten av babygymmet, där bågarna möts.

Skip Hop Garden Oasis erbjuder däremot gott om flexibilitet i hur hängena kan placeras. Bågarna har en massa fästen i olika höjder, så leksakerna kan anpassas efter barnet. Det är också smart att ringarna till hängena kan öppnas upp, så att de kan användas för egna leksaker barnet kan vilja titta på. Babygymmet erbjuder aktiviteter för både mag- och ryggläge. Det ihop med den behagliga men ändå kontrastrika designen gör Skip Hop Garden Oasis till ett mycket uppskattat babygym.

Skip Hop Garden Oasis Babygym

Fin och rolig design, många öglor för hängen, roliga ljud i leksakerna
Omständlig montering, saknar ögla mitt i, spegeln kan endast användas från sidan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Jabadabado Babygym

Hållbart babygym av trä, med mjuka hängen som spelar musik och funkar som skallra

Material: Ställning av trä, hängen av muslinvävd bomull och polyesterfyllning Mått: 61 x 54 x 48 cm Tvättråd: Yttvätt

Jabadabado Babygym är ett okomplicerat babygym som utgörs av två delar. Träställningen, som finns i vitt och natur, är basen för babygymmet. Ställningen är enkel att montera ihop. Den övre stången skruvas ihop med en separat skruv, en åtdragare medföljer vid köp. Därefter skruvas benen in, ett i sänder. Efter den första monteringen är det mycket enkelt att ta loss benen igen. Något som gör Jabadabado Babygym mycket kompakt och antagligen det babygym som är lättast att ta med sig på resa eller att stuva undan för förvaring.

Till ställningen erbjuder Jabadabado flera olika set med hängen; Pingvin (i blå färgskala), Svan (i rosa färgskala) och Nalle/Kanin (i en neutral, beige färgskala). Varje set innehåller en speldosa i ett hänge, och en skallra i ett av de andra. Hängena fästs på ställningen med kardborre. De kan därför lätt flyttas runt, och funkar även att hänga på andra babygym eller på andra platser i hemmet. Det går även att hänga upp andra leksaker på träställningen.

Jabadabado Babygym upplevs passa bäst under barnets första halvår. Detta eftersom babygymmet endast funkar för ryggläge. Någon lekmatta medföljer inte, utan man får själv placera babygymmet på en filt eller matta. Av de tre hängena är det speldosan som är den mest uppskattade. Hängena är fina att titta på, men gör sig kanske bättre rakt framifrån än ur barnets perspektiv underifrån. De upplevs hållbara i materialet, samtidigt som hängena är mjuka och sköna för barnet att känna på.

Träställningen är väldigt stabil. Den blir som sagt kompakt när den tas isär, men i monterat tillstånd så tar den upp en del plats vilket gör den svårare att flytta runt i hemmet. Det upplevs också som en nackdel att hängena är så ljusa, i och med att de bara får torkas av. Aktivitetsmöjligheterna för barnet är ganska begränsade, men om man vill undvika plast och är införstådd med den begränsade användningstiden så är Jabadabado Babygym ett hållbart val.

Jabadabado Babygym

Hållbar träställning, enkelt att ta loss hängena, kompakt när det monteras isär
Begränsad användningstid, ljusa hängen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Skip Hop Discoverosity Babygym

Babygym av trä med genomtänkt lekmatta och kontrastrik men ändå neutral design

Material: Oeko-Tex-certifierad polyester och FSC-certifierat trä Mått: 107 x 85 x 48 cm Tvättråd: Lekmatta, kudde och regnbåge: maskintvätt 30 grader, Övriga delar: Endast avtorkning med fuktig trasa

Skip Hop Discoverosity är ett lite större babygym, med ett uppbåd av aktiviteter för både mag- och ryggläge. Trots de många olika färgerna och alla mönster, så upplevs babygymmet som stilrent. Det gör det enklare att ha ståendes framme i vardagsrummet utan att man som vuxen stör sig på det. Discoverosity lämpar sig bäst under barnets första halvår. Men även efter det går det att använda lekmattan separat.

För ryggläge finns det tre hängen i olika format, och lika många platser på träställningen där man kan fästa dem. De är lätta att flytta runt på eftersom de fästs upp med kardborre. Däremot är det svårare att få till att hänga upp extra, egna leksaker i babygymmet. För magläge finns dels en kudde som kan ge stöd vid nackträning, dels en mjuk spegel att upptäcka sig själv i. En gul tuggleksak ingår också.

Babygym av trä med mycket genomtänkt lekmatta

Utöver hängena ingår också sex föräldrakort, som med information på engelska ger förslag på hur man kan använda babygymmet för att leka med sin bebis, hur barnet uppfattar babygymmet vid olika åldrar samt tips på när det är dags att börja använda vilken aktivitet. Något som imponerar är den ovanligt genomtänkta lekmatta. Den känns lagom vadderad, och bjuder på ett utbud av material som erbjuder barnet en bra bredd av mönster och struktur att upptäcka.

Skip Hop Discoverosity är ett babygym som kräver sin beskärda del av golvytan. Det gör det svårare att flytta runt babygymmet mellan olika rum i hemmet. Träställningen kan tas isär, men då krävs det att man har tillgång till en skruvmejsel. Har man plats för det, så är
Skip Hop Discoverosity är ett babygym som erbjuder barnet gott om både kontraster och aktiviteter.

Skip Hop Discoverosity Babygym

Pedagogiskt bra färger, många aktiviteter, genomtänkt lekmatta, snygg design
Tar upp mycket plats, svårt att flytta runt, högt placerade hängen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

6. Teddykompaniet Diinglisar Babygym

Mjukt och mysigt babygym med gulliga figurer och rejäla kanter runt lekmattan

Material: 100% polyester Mått: 90 x 90 x 55 cm Tvättråd: Allt utom bågarna: maskintvätt 40 grader

Teddykompaniet Diinglisar är ett babygym med en gulligt barnslig design, där märkets omtyckta djungeldjur får utgöra både hängen samt dekoration på lekmattan. Skulle bebisen fatta tycke finns figurerna även som snuttefilt, speldosa, skallra och mycket mer. Diinglisar Babygym är superenkelt att montera ihop. Bågarna sätts fast med clips på lekmattans undersida och sen är man klar. Det gör det lätt att packa ned babygymmet för att ta med på semestern.

Babygymmet kommer med fem hängleksaker. Ett moln med en spegel på undersidan fästs i mitten. De två pastellfärgade molnen piper när man trycker på dem, och diinglisarna – en elefant och en giraff – fungerar som skallror. Spegeln och giraffen, med sitt kontrastrika mönster, blir snabbt bebisen favoriter. Leksakerna är fästa med kardborre på lekbågarna. Man kan lätt byta plats på dem men det finns tyvärr inga fästen för att hänga dem på olika höjd, eller för att lägga till egna leksaker.

Mjukt och mysigt babygym med rejäla kanter på lekmattan

Diinglisar Babygym är riktigt mjukt och fluffigt, till och med bågarna är mjuka. Lekmattan har rejält uppbyggda kanter, något som uppskattas när bebisen börjar bli lite mer rörlig. Mitten av mattan är tunnare, vilket gör att den både är bekväm för ryggläge och fungerar vid magläge och nackträning. Mattan har dock inte så mycket att upptäcka, utöver att bebisen kan titta på motivet. Band att pilla på eller något som prasslar hade varit uppskattat.

Den mjuka mattan upplevs också ha en viss tendens att dra åt sig damm, men samtidigt hade en glattare yta gjort babygymmet mindre ombonat. Bäst lämpar sig Teddykompaniet Diinglisar Babygym för barnets första månader, och är då en precis lagom spännande och väldigt mysig plats att tillbringa vakentid på.

Teddykompaniet Diinglisar Babygym

Kontrastrik giraff, rolig spegel, rejäl kant på lekmattan
Lite tråkig lekmatta, få öglor på lekbågarna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

7. Elodie House of Elodie Babygym

Lätt babygym av trä som längre fram kan göras om till lektält och klädställning

Material: Ställning av trä, hängen av filtad polyester med stoppning av 100% polyester Mått: 57 x 45 x 48 cm Tvättråd: Endast yttvätt/avtorkning

Elodies babygym House of Elodie sticker ut med sin design, som förstås bäst i sitt sammanhäng. Tanken är att babygymmet ska få en längre användningstid, genom att det längre fram i tiden kan skruvas ihop med ett stativ och därefter fungera som klädhängare. Det går även att köpa till ett överdrag, så man kan göra om babygymmet till ett litet lektält för gosedjuren och dockorna.

De många funktionerna ihop med materialvalet, trä i stället för plast, gör House of Elodie till ett babygym där det uppenbart finns tankar om hållbarhet när produkten togs fram. Det imponerar. Första intrycket av babygymmet likaså. Trots en konstruktion helt av trä så är House of Elodie ett mycket lätt babygym, det väger knappt något alls. Efter en tids användning, framför allt om gymmet flyttas runt mycket, behöver man efterdra skruvarna i träställningen.

Vackra lekhängen som tilltalar vuxna mer än bebisen

De fyra hängen som tillhör House of Elodie är fästa i träringar, som träs på ställningen innan man skruvar ihop dem. Hängena är väldigt fina. För ett vuxet öga är detta babygym starkt estetiskt tilltalande. Men för ett barn upplevs hängena sakna kontrast. Något som gör att bebisen snabbt tappar intresset för att titta på dem. Mer mönster eller ljud hade varit hjälpsamt för att kunna roa sitt barn med babygym under lite längre stunder.

Någon lekmatta ingår inte, så man får själv välja var och hur man vill placera babygymmet. Detta upplevs inte som ett minus. Men då House of Elodie känns tydligt riktat för bebisens första tid, så hade det behövt mera kontrastrika hängen för att babygymmet verkligen ska fylla sin funktion. Att man enkelt kan komplettera med egna hängen är ett plus, och den totalt sett långa användningstiden för Elodie House of Elodie Babygym är beundransvärd.

Elodie House of Elodie Babygym

Lätt att flytta runt, funkar med egna leksaker, bra hållbarhetstänk
Hängen som saknar kontrast, skruvarna behöver efterdras då och då
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

8. Vinter & Bloom Meadow Babygym

Mjukt och ombonat babygym i lugna färger, passar bäst för bebisen första månader

Material: GOTS-certifierad 70% ekologisk bomull, 30% linne Mått: 82 x 82 x 59 cm Tvättråd: Lekbågar: Torkas med fuktig trasa, Hängen: Handtvätt, Lekmatta: Maskintvätt 40 grader

Vinter & Bloom Meadow är ett babygym med trevlig design i milda, lugna färger. Monteringen är mycket enkel. De två bågarna sitter ihop på mitten, och knäpps snabbt fast i fästena på lekmattans undersida. Mattan är fluffigt mjukt, med tjock vaddering som gör den ombonad nog att man kan lägga en nyfödd direkt i babygymmet.

Fyra hängen medföljer. Tre av dem – solen, molnet och regnbågen – prasslar när man håller i dem. Den fjärde, en stjärna, skramlar när man skakar den. Alla hängen kan flyttas runt. Lekbågarnas fästen känns genomtänkta, på alla fyra ”ben” finns det fästen i ett högt och ett lågt läge. Det högre läget passar väl när barnet ligger på ryggen i babygymmet. Och när man använder Vinter & Bloom Meadow för nackträning, så hamnar leksakerna i bra ögonhöjd i det nedre läget.

Lugnt och fint babygym med något begränsad användningstid

Om man ser till storleken är Vinter & Bloom Meadow ganska nätt, endast 82 cm i diameter. Det gör att babygymmet funkar bra för hem med ont om golvyta. Lekmattan kan rengöras i tvättmaskin, medan hängena handtvättas och bågarna endast får torkas av. Behåller man förpackningen babygymmet kom i, så är Vinter & Bloom Meadow lätt att packa ihop för att ta med hem till släkten eller till sommarstugan.

De lugna färgerna är fina, men saknar de starka kontraster som små bebisar tycker om att titta på. Det känns också som en miss att det inte finns något fäste i mitten av babygymmet, en spegel hade varit uppskattad. Lekmattan är inte heller så spännande för barnet som börjat utforska världen, det finns inga detaljer att pilla på. Tyvärr känns priset aningen högt för den korta användningstiden. Men för den trångbodda familjen passar Vinter & Bloom Meadow Babygym bra under de allra första månaderna.

Vinter & Bloom Meadow Babygym

Trevlig och fin design, kompakta mått, alla leksaker låter när man rör dem
Få aktiviteter, något kort användningstid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av babygym har vi låtit flera familjer med bebisar mellan 0–6 månader få använda produkterna i sin vardag. Föräldrarna har fått utvärdera hur väl babygymmet roat deras bebis, samt tycka till om dess design och funktion. I testet av babygym – som inkluderar både babygym av trä och av tyg - har vi tittat särskilt på följande egenskaper:

Funktion: Är babygymmet tillverkat av ett material som lätt kan rengöras från spill och kräk? Kan leksakerna lätt flyttas runt och anpassas? Är det enkelt att förvara babygymmet när det inte används?

Design: Har babygymmet en design som tilltalar bebisens blick? Men även passar in i ett vanligt vardagsrum? Hur mycket plats tar babygymmet upp?

Användningstid: Har babygymmet aktiviteter för både mag- och ryggläge? Kan babygymmet göras om till lekmatta längre fram? Hur väl fungerar babygymmet för både en nyfödd och en sexmånaders?

Utöver egenskaperna ovan har vi även vägt in produkternas pris i vår slutgiltiga utvärdering. Därefter har vi utsett ett babygym till bäst i test.