TEST: Bästa kabinväska (2024) - 5 expertbetyg

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Maj 2024

Ska du resa med handbagage? Vi har testat kabinväskor från märken som Samsonite, Thule och Cavelet. För att en kabinväska ska kunna bli bäst i test måste den ha en genomtänkt inredning, ett smidigt format och enkel att bära och hantera.

Testet av kabinväskor är under uppbyggnad. Fler produkter kommer tillkomma under sommaren 2024, och därefter kommer vi utse vilka resväskor som blir bäst i test, bästa budgetval och bästa premiumval.

Testvinnare - Kabinväska

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva, och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av kabinväskorna så har vi låtit resvana testpersoner få använda kabinväskorna, både på semesterresor och på affärsresa. Väskorna har testats både i bil, på flyget och vid tågresor. När en kabinväska ska utvärdera tittar vi särskilt på följande egenskaper:

Funktion: Har kabinväskan två eller fyra hjul? Är det smidigt att fälla in och ut draghandtaget? Har väskan ett ytterfack som man smidigt kan komma åt under resan?

Kvalitet: Vad är resväskan tillverkad av för material? Klarar dragkedjan av när väskan packas maximalt? Hur väl står sig hjul och handtag för frekvent användning?

Kapacitet: Upplevs resväskan som rymlig i förhållande till sin storlek? Finns det fack som gör det möjligt att bättre organisera sin packning? Hur mycket väger väskan?

Utöver funktionerna ovan har vi även vägt in väskornas pris i vår utvärdering. Därefter utser vi en kabinväska till bäst i test.

0 5 4.5 1

1. Cavalet Malibu

Mycket prisvärd kabinväska som finns i många färger och har imponerande låg vikt

Mått: 54 x 38 x 20 cm Vikt: 2,85 kg Volym: 31 liter Material: 100% Virgin ABS Antal hjul: 4

Cavalet Malibu Kabinväska är liten och kompakt, utan man har tummat på tåligheten vad gäller materialval. Väskans hölje klarar av både slitage och smuts på ett bra sätt. De två bärhandtagen, ett på ovansida och ett på ena långsidan, är elastiska och känns bekväma i handen när man bär på väskan.

De fyra hjulen är visserligen små, men har fungerat felfritt. Hjulen klarar av att dras på olika underlag, även om de gör sig bäst på jämna ytor. Att Cavelet Malibu har fyra roterande hjul gör kabinväskan supersmidig att hantera även i kön på flygplatsen eller inne i flygplanet. Väskans draghandtag fungerar också väl, och krånglar aldrig vare sig när det ska dras ut eller fällas in.

Kompakt och tålig kabinväska som finns i många färger

Insidan gör det lätt för resenären att organisera sin packning. På ena sidan finnas en elastisk kryssrem som knäpps ihop. På den andra finns ett lock som stängs igen med blixtlås, och har ett inbyggt förvaringsfack för småsaker. Väskan saknar ytterfack, så pass och plånbok får man förvara i fickan eller i en handväska.

Det breda utbudet av färger känns som ett stort plus, möjligheten att välja en mer gräll kulör gör Cavalet Malibu enkel att känna igen på bagagebandet. Höljet har en viss tendens att dra åt sig damm, men är samtidigt lätt att göra ren med en fuktig trasa. Med tanke på prisnivån så får man väldigt mycket funktion, och allt man kan önska av en kabinväska, med Cavalet Malibu.

Rejält och tåligt hölje, smidig att rulla, låg vikt
Saknar ytterfack, ytterhöljet drar åt sig damm och hår
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Thule Aion

Påkostad kabinväska med förstklassigt rull, med fack för att organisera packningen

Mått: 55 x 35 x 23 cm Vikt: 3,25 kg Volym: 35 liter Material: Vaxad P600 Polyester Antal hjul: 4

Thule Aion är en påkostad kabinväska som inte bara levererar i form av en otroligt smidig användarupplevelse, utan även erbjuder många möjligheter för den som vill kunna organisera sin packning optimalt. De fyra hjulen gör Aion extremt lättrullad. Även maximalt fullpackad kan men med lätthet peta väskan framför sig med tåspetsen när man köar till incheckningen. Enklare grusväg och trottoarkanter är inte heller något problem.

Bärhandtagen på kort- och ena långsidan känns riktigt rejäla, men är samtidigt bekväma i handen. De är lätta att få grepp om, men sticker inte ut på ett sätt som gör att de fastnar i annat. Även draghandtaget fungerar helt utan anmärkning. Handtaget är lika lätt att dra ut som att trycka in, något som underlättar när man snabbt vill växla mellan att dra och bära.

Påkostad kabinväska för resenärer som vill organisera sin packning

Thule Aion är en rymlig väska. Ovanför huvudfacket sitter en löstagbar förvaringsväska i klarplast. Den passar utmärkt för skor, eller annat som behöver hållas åtskilt. Att förvaringsväskans remmar kan dras åt, som ett sätt att pressa ihop packningen, är smart. Men remmarna upplevs initialt som något tröga, och en aning omständliga att haka av och på.

Facket väskans lock kan kommas åt både från in- och utsidan. Aion har även en mindre förvaringsficka på utsidan, perfekt för pass, mobil och boardingkort. Kabinväskan går lätt att torka av, men den lite mattare ytan gör att damm och smuts syns tydligare. Ett högt pris innebär höga förväntningar, men Thule Aion är en kabinväska som lever upp till dem.

Thule Aion

Otroligt lättrullad, enkel att organisera packningen, smidigt handtag
Får fläckar ganska lätt, högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

3. Samsonite Citybeat

Mycket lätt och välorganiserad kabinväska med bekvämt draghandtag och tysta hjul

Mått: 55 x 40 x 20 cm Vikt: 2 kg Volym: 42 liter Material: Polyester Antal hjul: 4

Samsonite Citybeat finns i flera versioner – både med två och med fyra hjul. För optimal rullupplevelse så är fyra hjul snäppet bättre. Det innebär att man enklare kan putta väskan framför sig när man står i en kö, och att den är mer lättmanövrerad när den ska rullas i trånga utrymmen. Draghandtaget är bekvämt och enkelt att dra ut och in.

För att vara så pass liten är det imponerande att Samsonite Citybeat rymmer hela 42 liter. Allt man behöver för en weekend får plats. Väskan upplevs som enkel att packa, tack vare en insida som uppdelats i ett mindre och ett större fack. Det finns också en ficka på ena långsidan som fungerar utmärkt för de värdesaker man vill ha nära till hands.

Mycket lätt kabinväska som samtidigt rymmer hela 42 liter packning

Den främsta nackdelen är att Citybeat tenderar att suga åt sig smuts, något som gör att väskan – särskilt om man väljer en ljusare färg – snabbt ser fläckig ut. Även om väskan går att torka av så ser tyget lätt solkigt ut efter en tids användning, något som kan undvikas om man väljer en mörkare färg.

Samsonite Citybeat saknar också ett bärhandtag på långsidan, vilket hade varit praktiskt när väskan ska lyftas upp och ned från flygplanets förvaringsluckor. Samsonite är ett välkänt märke för resväskor, känt för sin kvalitet. Hållbarhetsmässigt är denna kabinväska inget undantag. Vill man ha en riktigt lätt väska, för att få med sig maximalt med packning som handbagage, så är Samsonite Citybeat ett utmärkt val.

Samsonite Citybeat

Enkelt att organisera packningen, bekvämt draghandtag, tysta och smidiga hjul
Suger åt sig smuts, har endast bärhandtag på ovansidan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. Printisso Urbane

Prisvärd kabinväska med låg vikt, tysta hjul och handtag som kan justeras i höjd

Mått: 55 x 40 x 20 cm Vikt: 2,5 kg Volym: 39 liter Material: ABS/polyKarbonat Antal hjul: 4

Printisso Urbane är en prisvärd kabinväska, tillgänglig i ett brett utbud av dova färger. På avstånd kan väskan se rätt bastant ut, men så fort man känt på den så inser man att Urbane faktiskt är en lättviktare. Den tåliga utsidan är dock ett plus om väskan kommer hanteras ovarsamt, exempelvis om den behöver checka in på flyget.

Den välorganiserade resenären kommer bli nöjd men inte överdrivet förtjust i hur Urbane är att packa. Insidan får klart godkänt. Ena halvan har ett kryssband med stretch som hindrar kläderna från att falla ur läge. Andra halvan stängs igen med ett lock med blixtlås. Där finns även ett mindre förvaringsfack för viktiga småsaker.

Prisvärd kabinväska som bara väger 2,5 kg

Däremot saknar Printisso Urbane ett ytterfack. Ska man resa med kabinväskan som handbagage behöver man alltså ha en mindre väska för telefon, boardingkort och pass så det upplevs omständligt att behöva öppna upp hela väskan varje gång man vill ta ur eller lägga i något.

De fyra roterbara hjulen gör väskan mycket enkelt att hantera i köer på flygplatsen eller i andra trånga utrymme. Trots att hjulen är små så rullar de tyst och funkar okej även när man går på annat underlag än trottoarer och asfalt. Handtaget är lite ruckbart men bekvämt att hålla i, och kan justeras mellan olika höjdlägen. Printisso Urbane är en okomplicerad och prisvärd kabinväska, vars låga vikt gör den till ett bra val för handbagage.

Mycket väska för pengarna, tysta och smidiga hjul, låg vikt
Saknar ytterfack
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

5. Thule Chasm

Rejäl och smidig kabinresväska som tål alla väder, tack vare en vattentålig utsida

Mått: 55 x 35 x 23 cm Vikt: 3,3 kg Volym: 40 liter Material: 100% återvunnen 900D-polyesrer, ftalatfritt laminat Antal hjul: 2

Thule Chasm finns tillgänglig i tre olika storlekar. Chasm kabinduffelväska är liten och kompakt, men har samtidigt en sportig och rejäl känsla. Väskan har två hjul, av hög kvalitet. Att ta sig fram över enklare grusväg, trottoarkanter och även på kullersten fungerar riktigt bra. Enda gången man saknar ytterligare två hjul, är när väskan ska hanteras i köer – exempelvis på flygplatsen.

Väskans yttermaterial är vattenresistent, något som hårdtestats i en vårstorm med ymnigt regnfall. Och visst stämmer Thules löften. Packningen förblir snustorr trots att vatten rinner länges utsidan. Väskan upplevs också mycket smutstålig. Den kan enkelt torkas ren och fräsch efter att ha rullat ute på smutsiga gator.

Tålig kabinväska som fixar resor i alla väder

Kabinväskans huvudsakliga fack upplevs rymligt, där ryms allt som behövs för en weekendresa. I locket finns ett nätfack, perfekt för packning som ska separeras från resten. Ett stort plus med Thule Chasm är det mycket lättåtkomliga ytterfacket, som sitter på väskans ovansida – delvis dolt. Där får man plats med värdesaker man vill kunna komma åt snabbt.

Tanken med Chasm är att kabinväskan ska kunna pressas ihop utifrån mängden packning. På ovansidan av långsidorna finns remmar som knäpps ihop och dras åt. Remmarna är dock ganska tröga, och väskan i sig är lite stel. Har man starka händerna, eller hunnit använda Chasm en tid, blir remmarna enklare att använda. Vill man ha en riktig tålig resväska som funkar i alla väder, med bra rull och bekvämt handtag, så är Thule Chasm en kabinväska som fixar jobbet.

Thule Chasm

Tillverkad av återvunnet material, hög kvalitet, lättåtkomligt ytterfack, vädertålig utsida
Bara två hjul, lite tröga remmar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva, och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av kabinväskorna så har vi låtit resvana testpersoner få använda kabinväskorna, både på semesterresor och på affärsresa. Väskorna har testats både i bil, på flyget och vid tågresor. När en kabinväska ska utvärdera tittar vi särskilt på följande egenskaper:

Funktion: Har kabinväskan två eller fyra hjul? Är det smidigt att fälla in och ut draghandtaget? Har väskan ett ytterfack som man smidigt kan komma åt under resan?

Kvalitet: Vad är resväskan tillverkad av för material? Klarar dragkedjan av när väskan packas maximalt? Hur väl står sig hjul och handtag för frekvent användning?

Kapacitet: Upplevs resväskan som rymlig i förhållande till sin storlek? Finns det fack som gör det möjligt att bättre organisera sin packning? Hur mycket väger väskan?

Utöver funktionerna ovan har vi även vägt in väskornas pris i vår utvärdering. Därefter utser vi en kabinväska till bäst i test.