Stort test av robotdammsugare 2024

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Januari 2024

Letar du efter en robotdammsugare som kan dammsuga hemma, så att du får mer tid över för annat? Vi testar kontinuerligt de senaste modellerna från märken som Neato, Irobot och Xiaomi. För att en robotdammsugare ska bli bäst i test måste den städa noggrant och ha användarvänliga funktioner.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Robotdammsugare

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vi har testat några av marknadens mest populära robotdammsugare, från Irobot, Neato, Miele, Dyson och Roborock. Testerna utförs under flera månaders tid i två etapper. De robotdammsugare som presterar väl har vi behållit för långtidstest, vissa modeller i mer än ett år. Vi lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

Vid första etappen har vi testat robotdammsugarna ur den vanliga användarens perspektiv. Vi har släppt dem lösa i olika privathem för att testa hur de fungerar i hushåll med barn och djur, både för kattägare och hundägare. Hemmen har haft olika mycket möblemang och typ av nedsmutsning, och vi har avgjort hur rent och välstädat golvet blivit när robotdammsugaren ansett sig vara färdig.

Under andra etappen har vi utfört ett laboratorietest, där vi genomfört en kontrollerad nedsmutsning på en begränsad yta och sedan jämfört hur mycket smuts de olika dammsugarmodellerna städat upp. Både hemmiljöerna och våra laboratorietest har genomförts på blandade ytor; trägolv, stengolv, tunna mattor och tjocka kompakta mattor. Resultatet av labbtesterna har vägts in i slutbetyget. Störst vikt har vi lagt vid hur väl robotdammsugarna presterar i vanliga hem, då det är där de kommer att användas. En dammsugare som klarar sig väl i laboratoriemiljö behöver nämligen inte fungera lika bra under verkliga förhållanden, något som våra långtidstester i vanliga hem tydligt visar.

I testet har vi fokuserat på att granska följande parametrar:

Funktion och dammupptagningsförmåga: Hur hanterar robotdammsugarna olika typer av hårda golv och mattor? Klarar de hår och sand lika väl som de städar upp grus och smulor? Vilken typ av kartläggning av rummet använder roboten? Hur effektiv är motorn, sugmunstycket och borsten?

Navigering och framkomlighet: Hur klarar roboten att orientera sig och städa runt möbler, under möbler och i flera rum? Hur skonsam är den mot möbler? Klarar den av att klättra över trösklar, höga mattor och andra hinder?  Hur hanterar algoritmerna för manövrering särskilt svåra situationer där det finns risk att roboten kör fast, exempelvis sladdhärvor?

Användning: Är robotdammsugaren enkel att hantera och programmera? Hur kommunicerar den? Vilka tillbehör medföljer för att underlätta städningen? Hur lång tid tar rengöringen och hur högt låter motorn? Är borsten enkel att rengöra?

Betyget är satt utifrån förväntningarna på parametrarna ovan i förhållande till priset. Vi har även bedömt finish på robotdammsugaren efter en tids användning samt tillgång till reservdelar men det har ingen avgörande effekt på betyget.


Fler tester av dammsugare:

Golvdammsugare

Grovdammsugare

Fler tester av robotar för hemmet

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor

Poolrobot

0 5 4.5 1

1. Dyson 360 Vis Nav BÄSTA PREMIUMVAL

Dyson 360 Vis Nav är uppföljaren till den ikoniska robotdammsugaren Dyson 360 Eye från 2017. Vi älskade den neobrutalistiska designen med larvfötter hos 360 Eye. Nya Dyson 360 Vis Nav är nedtonad, men har fortfarande Dysons distinkta design och färgschema. Den är också mer praktisk och effektiv jämfört med föregångaren. Priset är högt men Dyson 360 Vis Nav levererar både kvalitet och prestanda som motiverar kostnaden.

Fyra lägen och imponerande förmåga att suga upp damm

Roboten delar in rummen i flera rektanglar för strukturerad städning. Den har också förbättrad förmåga att hantera trösklar och hinder jämfört med föregångaren. På sidan av roboten sitter en utfällbar mekanisk sidodammsugare. Den effektiviserar kantrengöring och ersätter traditionella kantborstar, som ofta bara viftar runt damm i rummet.

Dyson 360 Vis Nav har fyra dammsugningslägen: Auto, Boost, Quiet och Quick. Vi tycker att Auto-läget fungerar bäst med en fin balans mellan prestanda och batterikapacitet. Dammupptagningsförmågan är imponerande, här märks Dysons decennier av erfarenhet med påslösa dammsugare. Roboten anpassar kraften för att bättre hantera svårare partiklar, exempelvis björkfrön på dörrmattor, men kan ibland missbedöma mattfransar som extra smutsiga områden.

Enkel att använda och underhålla

Användarvänligheten är hög med en intuitiv display och en app som erbjuder schemaläggning och kartor över städningen. Underhållet är enkelt med tvättbara borsthuvuden och filter, samt en dammbehållare som töms med en knapptryckning, även om det ibland krävs lite extra pillande och blåsande för att få ut allt damm.

Dyson 360 Vis Nav

Batteritiden är cirka 40 minuter på auto-läge, med en laddningstid på 1 timme och 20 minuter. Det tar cirka 3 timmar och 40 minuter att städa en 80 kvadratmeter stor lägenhet, inklusive två laddningar. Ljudnivån är något högre än konkurrenterna, mellan 55-65 decibel, men detta korrelerar med bättre städförmåga.

Dyson 360 Vis Nav

Sammanfattningsvis är Dyson 360 Vis Nav en imponerande robotdammsugare med innovativ teknik, framstående rengöringsförmåga och användarvänliga funktioner. Dess höga pris reflekterar dess prestanda och byggkvalitet, vilket gör den till ett utmärkt val för den som söker en toppkvalitativ robotdammsugare.

Mycket bra rengöringsförmånga, lätt att använda, display som är lätt att förstå
Högt pris, ibland får man pilla lite för att få ut allt damm
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Roborock S5 Max

Användarvänlig och späckad med funktioner

Arbetsyta: Max 200 kvadratmeter Dammbehållare: En halv liter Maximal arbetstid: 2 timmar Höjd: 9,64 cm Bredd: 35,3 cm Trappsensor: Ja Tillbehör: Våtrumsduk, vattentank, sidoborste och filter Övrigt: Tillhörande app samt har stöd för både Google Assistant och Amazon Alexa

Priset på S5 Max hade i skrivande stund höjts med en tusenlapp, något som placerar den på par med konkurrenterna i segmentet, men också gör den rätt mycket dyrare än den utmärkta föregångaren. Det som tidigare var en så kallad ”no brainer” är nu med andra ord ett lite klurigare val.

Det handlar dock fortfarande om en mycket lättanvänd robotdammsugare som erbjuder mängder av funktioner och vars flora av inställningsmöjligheter gör att den sticker ut i mängden. Man kan till exempel beordra den att ta sig till en specifik plats på den karta över hemmet som finns i den tillhörande appen och be den städa just där. Man kan även rita ut virtuella avspärrningar som gör att den undviker vissa platser. Och så kan man ställa in sugkraften.

Tittar man på städresultatet och prestandan så placerar sig den här produkten högt jämfört med de flesta konkurrenter. Framför allt så har den ett rörelsemönster som gör den väldigt effektiv, något som Roborock faktiskt har lyckats kombinera med att den också gör jobbet snabbt. Framkomligheten är också något som vi bokför på pluskontot. Att ta sig över höga trösklar är inga problem, och eftersom dammsugaren är så låg tar den sig även enkelt in under soffor och dylikt utan problem. Den enda anmärkning vi har kring själva städresultatet rör uppsugningsförmågan just vid nivåskillnader. Den tar sig måhända över en tröskel lätt, men städar inte så bra i samma veva.

Xiaomi S5 max BiT helbild

Bredden är styrkan

När det gäller själva sugkraften så hör den till de bättre i det här segmentet, men det är inte den bästa produkten. Vi noterar att till exempel Neato D6, som är en konkurrent i samma prisklass, är bättre på att få med sig smutsen vid ett första svep än vad Roborock S5 Max är.

Många väljer att titta noga på ljudnivån när det gäller robotdammsugare, och när det gäller Roborock S5 Max så ligger den på ungefär samma ljudnivå som med de närmaste konkurrenterna. I och med att man kan ställa sugkraften så kan ljudnivån däremot variera rätt kraftigt beroende på hur tufft du vill att den ska dammsuga.

Den största fördelen med Roborock S5 Max är dess breda användningsområde. Den går att använda som mopp, till exempel. Den klarar förvisso inte de allra svåraste fläckarna, men sveper däremot upp det damm som dammsugningen lämnat efter sig, och kombinerar man de båda städmetoderna så blir det faktiskt väldigt rent. Vattentanken räcker till ungefär 5 städomgångar i en bostad på omkring 60-80 kvadratmeter, därefter får man fylla på igen.

Dammbehållaren måste tömmas desto oftare, i princip efter varje rengöring. Det är inte alltid den märker att behållaren är full och då blir städningen som sker därefter dålig.

Sammanfattningsvis så är det här en dammsugare som passar bra för den som har ett ganska gängse behov av städning och som värdesätter bred funktionalitet. Städresultatet är utmärkt så länge du tömmer behållaren mellan varven - så är det på alla robotar som inte kan tömma sig själva - med undantag för vissa småproblem med nivåskillnader. Det stora utbudet av funktioner och inställningsmöjligheter kompenserar i någon mån för den saken. Sett till priset är detta en robot som ger dig bred funktionalitet, får upp mikrodamm och har hög driftsäkerhet utan att ruinera dig.

Kombinationen av moppning och dammsugning gör attt det blir rent, Städar snabbt och effektivt
Lite sämre på att göra rent i hörn och vid nivåskillnader
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

3. Ecovac Deebot Ozmo T9+

Både moppar, dammsuger och tömmer sig själv på skräp

Arbetsyta: Max 200 kvadratmeter Dammbehållare: 0,42 l Maximal arbetstid: Ca 2 timmar Höjd: 93,6 cm Bredd: 35,3 cm Trappsensor: Ja Tillbehör: Våtrumsdukar, vattentank, luftfräschare/doftkapsel, 4 sidoborstar och filter Övrigt: Tillhörande app

Ecovac Deebot Ozmo T9+ är ett riktigt bra köp för dig som inte orkar tömma robotdammsugarens behållare var och varannan dag. Den här robotdammsugaren tömmer nämligen sig på egen hand i sin laddstation. Laddstationen suger ur smutsen in i en behållare i stationens torn. Påsen i behållaren är en vanlig dammsugarpåse som du tömmer ungefär en gång i månaden.

Tömningen fungerar bra under normala omständigheter, men det finns situationer då den felar. Har du exempelvis dammsugit upp längre partiklar, såsom gräsrester eller annat som kan trassla ihop sig med dammet, så riskerar dessa att fastna och bli kvar i behållaren. Men har du bara vanligt damm, hundhår och liknande som dammsugs upp är det inga problem.

En annan riktigt stor fördel med Deebot T9+ är hur bra den är på att moppa. Dammsugaren vibrerar moppmunstycket över golvet och kör dessutom dubbla rundor för att säkerställa att det blir rent. Resultatet är över förväntan och bättre än hos majoriteten av de andra robotdammsugarna vi testat med moppfunktion.

När det kommer till dammsugning presterar den i paritet med övriga robotdammsugare i samma prisklass. Den har svårt att få rent tjockare mattor, men klarar av att hålla hårda golv och kortluggade mattor rena. Den är imponerande duktig på att få rent vid nivåskillnader, något som många andra robotar har svårt för. Dessutom har den dubbla sidoborstar så den samlar upp mycket skräp som annars gömmer sig under utskjutande tak. Mattorna kommer du däremot att behöva gå över med vanlig dammsugare någon gång per månad.

Ingår en hel del matnyttigt

Du får med många tillbehör till Deebot T9+, bland annat en luftfräschare till dammsugningsmunstycket samt flertalet återanvändbara moppdukar till moppmunstycket. Den kan dammsuga även om moppmunstycket sitter på.

Appen till robotdammsugaren innehåller många funktioner, såsom förbjudna zoner och punktstädning. Det krävs lite onödigt många klick ibland, men i övrigt är den lättanvänd och det är enkelt att ställa in städscheman.

Ecovac deebot t9+ 3

Ecovac Deebot T9+ är riktigt duktig på att inte köra fast och bli ståendes i hemmet. Den ser kvarglömda strumpor, sladdar och annat och undviker i majoriteten av fallen att suga in dessa och fastna. Istället navigerar den runt dem. För dig som är lite slarvig med att plocka upp hemma är detta förstås en enormt bra egenskap. Vidare klarar den trösklar upp emot två centimeter.

Ecovac Deebot T9+ passar dig som vill ha en robotdammsugare som i så stor utsträckning som möjligt sköter sig själv. Du som vill slippa lägga tid på att tömma behållare eller rädda den från strumpor.

Fint resultat efter dammsugning, riktigt bra moppresultat, många funktioner, kör sällan fast
Lite omständlig app, automatiska tömningen felar ibland
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Dreame D9

En lättanvänd, billig robotdammsugare med mopp

Arbetsyta: Max 150 kvadratmeter Dammbehållare: 0,57 liter Maximal arbetstid: 2 tim 30 min Höjd: 9,6 cm Bredd: 35 cm Trappsensor: Ja Tillbehör: Våtrumsduk, vattentank (270 ml), sidoborste och filter Övrigt: Tillhörande app samt har stöd för både Google Assistant och Amazon Alexa

Dreame D9 är en robotdammsugare i budgetklassen och den har flera fördelar. Exempelvis har den ett rörelsemönster som gör att den städar golv och mattor noggrant, en lättanvänd app med många inställningsmöjligheter samt helt okej sugstyrka.

Sugstyrkan varieras automatiskt när den åker upp på mattor. Den är dock lite seg i reaktionen, så på små mattor händer det att den går igång för sent.

D9 missar dock sällan områden när den städar. Den delar upp bostaden i flera mindre rektangulära områden, och dammsuger sedan dessa ytor fram och tillbaka tills dess att hela ytan täcks.

Det den har lite svårt för är hörn och trösklar, men här är det sugstyrkan och längden på borsten, snarare än rörelsemönstret, som gör att den missar en del damm. Detta är heller inget ovanligt för prisklassen och problemet återfinns även hos dyrare modeller.

Denna robotdammsugare är ganska bra på att ta sig över trösklar. Lägre trösklar är inga problem alls, vid trösklar runt 1,6-2 centimeter får den ibland kämpa en del, och då låter den ganska illa, men i de flesta fall tar den sig över så länge den kommer upp i rätt vinkel.

Kan både moppa och dammsuga

Dreame D9 har fördel i att den har moppfunktion vilket gör att den något svagare sugstyrkan blir ett ickeproblem, moppen får upp mikrodammet. Däremot kan du inte räkna med att den får bort fläckar och liknande.

Tyvärr följer det inte med något golvskydd till laddstationen. Laddstationen har heller ingen lösning undertill som håller den på plats om roboten krockar med den under städning.

Du kan heller inte räkna med lyxfunktioner såsom möjlighet att undvika kvarglömda grejer i rummet, kartor för flera våningar eller att den själv ska känna av när det är dags att tömma dammbehållaren. Men med tanke på priset hade vi heller inte räknat med det.

I all sin enkelhet gör Dreame D9 ett utmärkt jobb med att hålla dina golv dammfria.

Noggrann navigering, bra städresultat, gott om funktioner, lätt att installera & smidigt underhåll
Lite seg reaktion på automatisk sugstyrka, låter en del när den kör fast, får kämpa lite med högre trösklar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Xiaomi Mi Robot Vacuum

En smart, noggrann, bra och billig robotdammsugare

Gångtid: 150 minuter Höjd: 9 cm hög, 9,65 cm vid tornet Bredd: 35 cm Vikt: 3,5 kg Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Nej (app-stöd) Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Tvättbart filter, följ roboten i realtid, justeringsbar höjdinställning på borste, punktrengöring, zonrengöring, guida robot via karta, stöd för Google Assistant/Alex, fyra lägen för sugstyrka

Xiaomi har gjort ett kraftfullt avtryck på marknaden för dammsugare sista åren. Även när det kommer till robotdammsugare skapar de intresse, speciellt höjer vi på ögonbrynen åt deras budgetmodell Mi Robot Vacuum som visat sig vara ett riktigt kap. Här får du mycket robot för pengarna. Både mopp för att få bort mikrodamm, kartläggning av hemmet, du kan skapa egna no go-zoner där roboten inte får dammsuga eller moppa samt så har den hög driftsäkerhet. Den tar sig fram mellan trånga stolsben genom att försiktigt runda benet med kroppen precis intill men utan att repa. Inte alls det här spontana stötandet som vissa modeller har där de mer testar sig fram för att finna en ingång.

Den klarar också höga mattor och andra nivåskillnader. Det finns dyrare modeller som klår den när det kommer till hårda kanter, såsom vinkelräta trösklar på mer än en centimeter. Men upp till en centimeter är inga problem.

Xiaomi mi robot

Kartlägger ditt hem

Driftsäkerheten dras ner lite av att den, vid en handfull tillfällen, verkar tappa bort sig vid hemgång. Det är som att den inte förstår var den befinner sig på kartan. Men detta händer ytterst sällan.

Plus däremot för att du i realtid kan se var den befinner sig i hemmet via kartan i appen. Robotdammsugaren ritar upp en karta allt eftersom den utforskar ditt hem. Efter ett par körningar har du hela hemmet kartlagt och kan till och med peka på en plats och be roboten köra dit. Mycket behändigt.

Du som vill kunna styra städningen - exempelvis om köket ofta är mer stökigt än andra rum - kan markera det rummet på kartan och välja zonrengöring. Tyvärr kan du inte spara zonen med ett namn för att senare kunna återanvända den.

Xiaomi Mi Robot Vacuum städar noggrant. Ibland har den lite svårt att få upp skräp på matta, men du kan justera hur nära borsten går mot golvet för att hitta en optimal position. När det kommer till hårda golv lämnar den ett fullgott resultat, och är även duktig vid trösklar och längs med lister jämfört med andra billiga robotdammsugare.

Tyvärr är dammbehållaren ganska liten och måste tömmas efter varannan körning. Men för dig som är ute efter en grym robotdammsugare till ett lågt pris är det inget att tveka över. Så länge du inte behöver moppfunktion i din robotdammsugare är Xiaomi Mi Robot Vacuum ett extremt bra och billigt köp.

Hög driftsäkerhet, Kan justera borsthöjden, Städar mycket bra, Ganska lättanvänd
Liten dammbehållare
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

6. Roborock S6 MaxV

Slipp städa innan roboten städar

Arbetsyta: Max 240 kvadratmeter Städfunktioner: Dammsugning, moppning Navigering: Laser (360 grader) Støvbeholder: 0,46 liter Maximal arbetstid: 2 timmar Trappsensor: Ja Tillbehör: Våtrumsduk, vattentank, sidoborste och filter Annet: Kamera för objektidentifiering, tillhörande app med no go-zoner, no mop-zoner samt har stöd för både Google Assistant och Amazon Alexa

Roborock S6 MaxV är en robotdammsugare som både moppar och dammsuger. Den har även ett inbyggt system för att upptäcka hinder under dammsugning, såsom exempelvis kablar, strumpor och annat.

Ett stort gissel för robotdammsugare har länge varit just lösa sladdar och andra småhinder, Här tenderar alla märken och modeller att köra fast. Xiaomi uppger att de har kommit på lösningen. En kamera håller koll på omgivningen i realtid och beräknar vid behov ny rutt.

Så hur bra fungerar det i praktiken? Bättre än de utan det här systemet, men långt ifrån 100-procentigt. Vi gör upprepade tester där vi placerar ut kablar, strumpor och annat slumpmässigt på golvet och kör igång roboten, uppskattningen är att den i 50 procent av fallen lyckas avsluta rundan utan att ha dragit med sig dem. Denna siffra kommer mest troligt att öka med tiden i takt med att AI:n blir smartare.

Markerar hinder

En annan intressant detalj som rör detta är att den visar på kartan i appen var den upptäckt hinder, symboler såsom en sko, en sladd eller en strumpa. Inte heller här är den 100-procentig. Den tror exempelvis att en bit papp är en sko. Men det är intressant att se var den undvikit att städa.

Den här roboten har även inbyggd moppfunktionalitet, vilket vi uppskattar. Moppningen är, som alltid hos robotdammsugare, inte samma sak som när du moppar för hand och tar bort svåra fläckar. Den fungerar snarare som ett riktigt bra sätt att få upp mikrodamm.

Framkomligheten är grymt bra. S6 MaxV klarar trösklar upp till två centimeter, tar sig lätt ut från trånga utrymmen och hittar alltid hem.

Funktionsrik app

Städresultatet är godkänt, men den lämnar en del smuts längs lister och i hörn. Framför allt har den svårt för smuts vid nivåskillnader.

Appen är funktionsrik och informativ samtidigt som den är lätt att använda. Du kan exempelvis ställa in separata no go-zoner för moppningen så att den inte moppar mattor och annat känsligt. Du kan även anpassa ljudnivån/sugstyrkan.

S6 MaxV passar dig som vill fuska med städningen innan du startar robotdammsugaren. Hos andra robotar måste du först plocka upp lösa strumpor och annat. Här klarar robotdammsugaren i många fall av att navigera runt dem. Dessutom är den funktionsrik och enkel att handha.

Löser delvis problem med sladdar & strumpor, Våtmoppar bort mikrodamm, Separata no go-zoner för moppen, Funktionsrik
Dåligt städresultat i hörn & nivåskillnader, AI behöver förbättring
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Roborock E4

Budgetmodell som både dammsuger och moppar ditt hem

Gångtid: 150 minuter Höjd: 9 cm hög Bredd: 35 cm Vikt: 3,5 kg Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Nej (app-stöd, fjärrkontroll i app) Trappsensor: Ja/Nej Medföljande tillbehör: Tvättbart filter HEPA11 Övrigt: Punktrengöring, Alexa-stöd, moppfunktion

Roborock E4 är en robotdammsugare som kvalar in i budgetsegmentet. Den är enkel att använda och relativt lätt att underhålla. Dock kunde smutsbehållaren gott ha kunnat öppnas helt för nu får man stoppa in fingrarna för att få ut smuts som fastnat i ytterkant på behållaren.

Roborock E4 ritar tyvärr inte upp någon karta över ditt hem i appen, vilket i sin tur innebär att du inte kan skicka den till olika rum eller ställa in no go-zoner. Lite trist bantning på en robotdammsugare som har mopp eftersom du kanske inte vill ha dina mattor moppade varje gång.

Moppen vattenfylls för övrigt direkt när du har fyllt upp tanken. Så du bör säkerställa att du satt dit golvskyddet vid laddstationen så att inte golvet tar skada när robotdammsugaren står på laddning. Alternativt så måste du gå fram till roboten och ändra på switchen manuellt undertill. Dyrare modeller sköter detta själva.

roborock e4 test

Städresultatet på öppna, plana, hårda ytor är utmärkt. Dels tack vare själva dammsugningen, dels tack vare moppen som städar bort eventuellt mikrodamm. Med vatten i tanken får du ett kanonfint resultat - dock klarar den ej att få bort tuffare fläckar.

Vattentanken är minimal, du kommer behöva fylla på den varje gång. Å andra sidan måste du ändå plocka loss den blöta trasan mellan varje användning om du inte vill att den ska dra runt på tidigare smuts vid nästa städning.

Du kan förstås plocka bort moppen helt vid de tillfällen då du bara önskar dammsugning.

Städresultatet vid nivåskillnader och på tjocka mattor lämnar en del att önska. Med tiden kommer förstås smuts vid trösklar och andra nivåskillnader att flytta på sig så att det blir dammsuget ändå, men ska du ha fint främmande kommer du behöva plocka fram den vanliga dammsugaren och dra ett varv runt lister, trösklar och över mattor.

Riktigt envis rackare

Framkomligheten är mycket bra, speciellt när du kör utan mopp inkopplad. E4 är envis och tar sig över även trösklar på runt två centimeter, höga mattkanter eller runt stolsben. Den har inget torn såsom de lite dyrare modellerna, det gör att framkomligheten är bra även när det kommer till att ta sig under möbler. Den kommer exempelvis in under kökssoffan i testhuset, vilket ingen annan robot lyckats med tidigare. Däremot lyckas den av någon anledning inte ta sig ut igen.

Att hitta hem och in/ut ur olika rum är däremot aldrig några problem. Vi har kört roboten under ett par veckor och den tar sig alltid fram. Enda gången den kör fast är när den kör in under nämnda kökssoffa eller om den trasslar in sig i någon sladd eller strumpa och blir ståendes.

Batteritiden är grymt bra. Den orkar städa hela bottenvåningen på testhuset under en runda och har ändå batteritid kvar. Det innebär att den dammsugit och moppat ungefär 100 kvadratmeter utan problem.

Överlag är detta en kompetent robotdammsugare sett till dess låga pris. Den har hög driftsäkerhet så länge du städar undan sladdar, kläder och små leksaker från golvet, den dammsuger bra för sin prisklass och kan dessutom moppa. Så för dig som söker en billig robotdammsugare med mopp är detta helt klart ett bra val. Men med detta sagt så ersätter inte denna robotdammsugare din traditionella dammsugare helt, den gör däremot att du kan dra ner på dammsugningen till någon gång per månad.

Hög driftsäkerhet, kan moppa, grym batteritid, bra på hårda ytor
Mopp vattenfylls även när den står still, ingen kartfunktionalitet, städresultat sämre vid trösklar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Neato Botvac D6 Connected

En slående rengörare med god kraft och enkelt underhåll

Gångtid: 120 minuter Dammbehållare: 0.7 L Höjd: 9.9 cm hög Bredd: 32 cm Vikt: 3,4 kg Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Nej (app-stöd) Trappsensor: Ja (och avgränsa ytor i appen) Medföljande tillbehör: Filter, sidoborste, magnetband Övrigt: Appstyrd, kartlägger bostaden, laserstyrd (kan rengöra i mörker), stöd för röstassistenter, punktrengöringsstöd

Är du ute efter en robotdammsugare som gör ordentligt rent hemma och som du inte behöver tömma särskilt ofta är Neato Botvac D6 Connected ett bra köp. Den har sina tillkortakommanden, men på just dessa punkter briljerar den här roboten.

D6 klarar exempelvis av smuts längs lister på ett mycket bra sätt jämfört med många andra robotdammsugare. Den får upp mer smuts, och gör överlag bättre rent. Vidare har den en täckningskarta som skickas till din app när den dammsugit klart så att du ser var den har varit. Dessutom behöver du bara tömma den cirka var tredje dag.

Grymt bra på sin huvudsakliga uppgift

De största nackdelarna med Botvac D6 Connected är att den låter en hel del, att du blir väldigt låst till appen (eller din smarta högtalare) om du vill ändra inställningar eftersom den saknar knappar för hemgång och punktrengöring, samt att den bara kommunicerar via ljud – inte via röstinstruktioner. Sett till dessa nackdelar är den något högt prissatt.

neato botvac d6 review

Appen är däremot användarvänlig. Ytterligare ett plus är att du kan göra gränsdragningar till olika rum i kartan i appen och sedan skicka roboten till ett enskilt rum. Vi rekommenderar att du låter kartan växa fram i takt med att den dammsuger, och undviker inlärningsrundor för dessa tar väldigt lång tid och ger i princip samma resultat men utan att den dammsuger under tiden.

Roboten har som sagt stöd för röstassistenter såsom Google Assistant och Alexa - dock bara på engelska och då måste allt vara inställt på det.

Det finns som sagt en del att fila på. Men de grundläggande egenskaperna för en robotdammsugare briljerar den på.

Packar smutsen bra, behöver inte tömmas så ofta, noggrann städning, hög framkomlighet
Något knapplös, något högljudd, inga röstinstruktioner
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Irobot Roomba 960

utmärkt för hushåll utan djur

Gångtid: 75 minuter Dammbehållare: 0,5 L Höjd: 9,1 cm hög Bredd: 35 cm Vikt: 3,9 kg Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Nej Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Tvättbart filter, sidoborste Övrigt: Appstyrd, Google Assistant-stöd, Alexa-stöd

Irobot Roomba 960 ger omedelbart ett högklassigt intryck när vi packar upp den ur kartongen. Byggkvaliteten är mycket bra, och användarvänligheten slående. Den går fort att starta och koppla upp på nätverket. Robotdammsugaren kommunicerar löpande via röstinstruktioner så att du förstår vad den förväntar sig av dig och vad du kan göra med den.

Dessa röstinstruktioner kommer också väl tillhands om Roomba 960 råkar ut för problem under städningen. Exempelvis talar den tydligt om ifall något fastnat i valsarna, eller om dammbehållaren behöver tömmas.

Det är också här den här sin största nackdel, dammbehållaren. Du måste tömma den i princip mellan varje dammsugning för den blir full även om den inte riktigt är full, den packar inte materialet. Detta trots att vi har ställt in “fortsätt städa även om den är full”-läget på dammbehållaren. Därför krävs det ganska lite smuts för att den ska stanna och varna - speciellt om du har husdjur. Med tiden blir detta irriterande.

Smart, men borde nyttja sidoborsten bättre

Roomba 960 är relativt kraftfull. Den dammsuger upp både hår, damm och smågrus. Den tar sig upp för tjockare mattor och glider smidigt fram över dessa och får med en hel del hår - även om vi finner spår kvar är resultatet bra.

Däremot har den svårt för smuts vid lister och trösklar. Det räcker nämligen att den lyfter lite från golvet med ena sidan så tappar den mycket av sin sugkraft. I dessa situationer påverkar även intelligensen städresultatet. Den går inte alltid med sidoborst-sidan mot hindret (exempelvis tröskeln eller väggen) vilket gör att den ibland måste gå över ytor flera gånger innan den går på dessa med rätt sida och därmed får upp det mer svåråtkomliga skräpet. Hade den alltid vänt sidoborstens sida till hade resultatet blivit bra direkt.

Intelligensmässigt gör den annars ett relativt bra jobb, framför allt när det kommer till att städa stora ytor och navigera dessa tidseffektivt. Den klarar trösklar på upp till 1,5 centimeter utan problem.

Stödet för röstassistenter gör den här roboten till ett trevligt tillskott i smarta hem. Kommandoutbudet är väl utbyggt. Med en smart högtalare hemma - eller via röstassistenten i mobilen - kan du döpa din robot och sedan säga till den att åka ut och städa genom röstkommandon, till exempel: “Städa köket robotbetjänt”.

En annan fördel med Roomba 960 är att den städar i en relativt låg ljudnivå. Det är inga problem att sitta och jobba i rummet bredvid medan den arbetar.

Irobot Roomba 960 är en riktigt trevlig bekantskap för den som söker en kompetent robotdammsugare men som kanske inte har husdjur hemma då detta innebär onödigt många tömningar. Driftsäkerheten är slående och städresultatet för det mesta bra.

Bra på att navigera hemmet, bemästrar hinder, mycket användarvänlig
Måste tömmas ofta, svag vid trösklar & lister
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

10. Roborock S6 Pure

Bra men fast mellan modellversioner

Arbetsyta: Max 240 kvadratmeter Städfunktioner: Dammsugning, moppning Navigering: Laser (360 grader) Dammbehållare: 0,46 liter Maximal arbetstid: 2h 30 min Trappsensor: Ja Tillbehör: Våtrumsduk, vattentank, sidoborste och filter Övrigt: Tillhörande app med no go-zoner, no mop-zoner samt har stöd för både Google Assistant och Amazon Alexa

Roborock S6 Pure är en riktigt bra robotdammsugare som både moppar och dammsuger. Överlag är vi faktiskt ganska nöjda med den, men inte riktigt med Xiaomis modellstrategi här.

S6 Pure är nämligen den enklare varianten i S6-serien, med MaxV som toppmodell. Gott så, men samtidigt passar Xiaomi på att släppa en ny toppmodell i den gamla S5-serien, som på enstaka punkter, främst med moppfunktionen, faktiskt är bättre än S6 Pure. Högst förvirrande och knappast ett logiskt förfarande.

Lättinstallerad robot

Att komma igång med S6 Pure är inga problem. Appen guidar oss igenom hela förfarandet, där vi efter ett par dammsugningar även kan ställa in rum utifrån den karta som ritats upp och koppla oss mot Amazon Alexa och Google Assistant.

Alla steg, även efter installation, ackompanjeras av en kvinnlig robotröst som tydligt berättar vad som hänt.

XiaomiRoborockS6Pure08

Under dammsugning sköter den sitt jobb väl. Den har vissa problem med hörn och kanter, där det lämnas lite smuts kvar. Men för det mesta jobbar den både hyfsat snabbt och effektivt. Vi noterar även att den är betydligt mer envis än många andra robotdammsugare. Trösklar, mattkanter och liknande hinder som egentligen är lite för höga prövar den att komma över från alla möjliga vinklar och lyckas oftast. Vanligen tar det inte många försök innan andra dammsugare ger upp och ropar på hjälp.

Samma sak gäller när den letat sig in under en stol i ett hörn eller liknande. Alla vinklar testas för att komma ut innan den ber om hjälp.

Hyfsat tyst

I sitt tystaste läge lämnar Roborock S6 Pure en del skräp kvar, men det räcker att du skruvar upp effekten på mellanläget för att resultatet ska bli bra utan att du behöver rymma hemifrån till följd utav ljudet.

Det finns även en extra vattentank och moppdel för att vaska bort mikrodamm från golvet. Inte lika effektivt mot fläckar som en vanlig mopp, men för smådammet gör den sitt jobb.

Roborock S6 Pure är helt enkelt en riktigt bra robotdammsugare i sig självt. Det tråkiga är mest att företaget mest verkar konkurrera med sig själv med alla väldigt likartade modeller och knäppa namnstrategi.

Många funktioner, Lätthanterad, Klarar många problem själv, Städar hyfsat bra
Missar en del i hörn, Moppfunktionen är bra, men inte supereffektiv
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. Neato Botvac D7 Connected

Städar noggrant som få

Gångtid: 120 minuter Dammbehållare: 0,7 L Höjd: 9,9 cm hög Bredd: 32 cm Vikt: 3,4 kg Maxyta: 250 m2 Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Nej (app-stöd) Trappsensor: Ja (och avgränsa ytor i appen) Medföljande tillbehör: 3 st filter, vattentank, magnetband Övrigt: Appstyrd, kartlägger bostaden, laserstyrd (kan rengöra i mörker), zonrengöringsstöd, stöd för röstassistenter, punktrengöringsstöd

Neato Botvac D7 Connected är flaggskeppsmodellen i den populära robotdammsugartillverkaren Neatos utbud. Den kommer med magnetband som används för att du ska kunna blockera rum du inte vill att den ska gå in i, två extra filter samt förstås laddstation, manual och själva robotdammsugaren.

Installationen är superenkel. Du guidas via text i robotens app, men det finns även videostöd om du känner dig osäker på vad som avses med texten.

Botvac D7 kommunicerar via ljud. Det är därför tydligt när den är av, på och när den tar emot kommandon. Däremot måste du kolla mobiltelefonens notiser för att förstå vad det är den vill dig. Många andra robotdammsugare har inspelade röstmeddelanden istället, men det fungerar bra att kolla på telefonen med.

Appen är användarvänlig. Du kan uppdatera mjukvaran, se var den har städat, schemalägga städning och skicka roboten för att städa ett särskilt rum. Dessutom kan du avgränsa den från rum och ytor du inte vill att den ska städa. Du kan även fjärrstyra den med telefonen, lite som en radiostyrd bil. Allt detta fungerar bra.

Tyvärr kan du inte se hur full behållaren är, utan detta måste kontrolleras manuellt om du känner dig osäker på om den kommer att kunna dammsuga hela bostaden när du är på jobbet. Risken är annars att den stannar och inte dammsuger alls den dagen. Du kan ställa in automatisk varning för detta, att den ska påminna dig exempelvis efter 90 minuter körtid, att tömma behållaren.

För dig som söker en tidseffektiv robot

Neato D7 har 2h drifttid. På en timma städar den cirka 40 kvadratmeter om området är komplicerat. Efter första rengöringstillfället kan du se på en karta var roboten har dammsugit och ej. Den byggs ut efter hand då den lär känna ditt hem.

Det händer att D7 blir ståendes under 1-2 minuter och bara kort roterar fram och tillbaka utan att dammsuga. Sedan kommer den igång igen. Det är oklart vad den gör under denna tiden.

Städresultatet är utmärkt. Sidoborsten får med sig skräp och eftersom den väljer att åka med borsten in mot möbler och liknande gör det inget att det saknas borste på andra sidan.

Robotdammsugaren har inga problem med trösklar på upp till 1,5 centimeter. Därefter börjar den få problem, men kommer den i rätt vinkel klarar den även högre än så. Lösa mattor är ett problem däremot. Trasmattor går exempelvis bara bra ibland, det krävs att du lägger något under dem så att roboten inte skjuter ihop dem till en hög framför sig. Tjocka, långhåriga mattor går bra.

Den har inga problem att hitta sin dockningsstation så länge du inte personligen har förflyttat den från där den befinner sig. Kör den fast måste den få starta från samma område igen, annars tappar den bort sig. Detta är en klar nackdel.

D7:s största nackdel är dock att den är så väldigt högljudd. Det är flera ljud som samverkar, både motorljud, ljud från roterande borstar och ljud från hjulmotorn när enheten rullar. Att lägga barn samtidigt som den är igång är exempelvis inte att rekommendera. Det tycker vi är trist med tanke på priset.

Det som den här robotdammsugaren framför allt har med sig är hur kraftfull den är och hur tidseffektivt och samtidigt noggrant som den rengör ytorna. Den må vara högljudd och sakna lullull, men det viktiga finns där och den gör det riktigt bra. Ska du ha en robotdammsugare som framför allt dammsuger när du inte är hemma och som är driftsäker och kommunikativ så är Neato D7 ett bra köp. Speciellt för dig som bor stort.

Relativt smart, klarar hinder bra, användarvänlig app, ganska driftsäker, mycket fint städresultat, funktionsrik
Mycket högljudd, tappar bort sig om du flyttar den manuellt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

12. Roborock S7

En av de bättre mopp-funktionerna

Arbetsyta: 300 kvadratmeter Dammbehållare: 0,47 liter Maximal arbetstid: 3 timmar Höjd: 9,65 cm Bredd: 35,3 cm Trappsensor: Ja Tillbehör: Sidoborste, våtrumsduk Övrigt: Moppfunktion, stöd för AI-assistenter, automattömning

Roborock S7 är en modern robotdammsugare med alla de funktioner man förväntar sig sett till prisklassen. Här finns punktstädning, möjlighet att utesluta rum via en karta i appen och automatisk tömning i tillhörande laddstation – om du köper versionen med sådan laddstation. Gör du inte det kan du köpa till specialladdstationen i efterhand, och får då med en vanlig laddstation innan dess.

Fokuset som man har haft när man tagit fram S7 är moppning. Många robotdammsugare har moppfunktion men få lyckas få helt rent. Roborock S7 moppar varje del av golvet upp till tre gånger, vilket innebär att städningen blir mer noggrant utförd. Den får utan problem bort allt ifrån kladdiga tassavtryck och kaffefläckar från parketten. Även om det kan finnas rester kvar så är dessa i betydligt mindre omfattning än en vanlig robotmopp.

Tack vare en ultraljudssensor undviker den med god precision mattor i hushållet. Den medföljande appen som man styr dammsugaren med är dessutom ett rent nöje att använda, och det finns mängder av smarta finesser och funktioner.

Det är heller inget fel på själva dammsugningen när det kommer till Roborock S7. Rörelsemönstret är precist och den klarar trösklar utan några stora problem. Vi noterar däremot problem med strumpor, sladdar och liknande hinder, men det beror sannolikt på att den här dammsugaren saknar en sensor för att upptäcka sådana saker. Den suger in dem i systemet och kör fast.

Att den saknar sensor för detta gör å andra sidan att den är snäppet billigare än de dammsugare som har en sådan sensor. Är du en ordningsam person som plockar upp efter dig kan du glädjas åt att det blir rent där Roborock S7 drar fram. Är du däremot en slarver rekommenderar vi att du kollar in S6 som ett alternativ till denna.

Tömmer sig själv i stationen

Den största nackdelen hos S7 är att den måste tömmas relativt ofta, gärna efter varje – eller i alla fall varannan – dammsugning. Missar du detta kommer den att ha smuts som hänger ut undertill och denna fastnar i moppduken som i sin tur blöter ner och drar runt smutsen över golvet.

Har du istället versionen med automatisk tömning så har den svårt att få ut allt ur behållaren. Finns det husdjur i hemmet tenderar dessa hår att stoppa smutsen från att ta sig ur behållaren och in i tornet på laddstationen. Därmed låter det som att den tömmer, men smutsen är kvar.

Ett stort plus däremot för att laddstationen med automattömning kan köras utan påse. De flesta kräver tillhörande dammsugarpåse, men S7:s lösning är mer miljövänlig. Har du behov av påse finns sådan att köpa till.

Vore det inte för den bristfälliga autotömningen så hade betyget blivit högre. Smutsbehållarens ringa storlek bidrar också till en del frustration. Men i övrigt så är det här en riktigt kompetent städrobot.

Städar bra & moppar ännu bättre, tömningsbehållaren går att använda utan påse, bra app med många inställningsmöjligheter
Dålig tömning, liten behållare
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

13. Irobot Roomba S9+

Makalöst cool, makalöst dyr

Gångtid: 120 minuter Dammbehållare: Automatisk tömning (byt påse efter ca 30 tömningar) Höjd: 9 cm hög Bredd: 31 cm Vikt: 9 kg Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Nej Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Tvättbart filter, sidoborste, 2 dammsugarpåsar till tömningsenheten Övrigt: Appstyrd, Google Assistant-stöd, Alexa-stöd

Irobot Roomba S9+ är en robotdammsugare som kan tömma sig själv. Laddstationen dubblar nämligen som dammbehållare deluxe. I laddstationens pelare hittar du en vanlig dammsugarpåse och när roboten åker tillbaka och dockar suger laddstationen ur allt smuts och skräp från robotens behållare och vidare in i påsen i stationen.

Trots att testmiljön innehåller flertalet husdjur, och att S9+ körs minst en gång per dag, behöver vi inte byta påse i laddstationen förrän efter en månad. Det är riktigt bra! Hela funktionen är som en gudagåva till den som inte orkar springa och tömma sin robotdammsugare flera gånger i veckan.

Inte bara guld och gröna skogar

Så långt imponerar robotdammsugaren på oss. Men med tiden märker vi av en del brister som inte borde finnas på en robot i den här prisklassen.

Exempelvis får den ofta för sig att locket på ovansidan inte är stängt. Det lyser rött och larmar om roboten trots att ingen har varit där och rört luckan. Då måste vi öppna och stänga den för att kunna trycka igång S9+.

irobot s9+

Städningen är generellt sett bra men lider en del vid nivåskillnader. Roboten får då inte riktigt med sig skräpet. Likaså tenderar den ibland att slarva en del längst listerna.

En annan smärre nackdel är att roboten, trots sin priset, inte kan moppa också. Istället måste du köpa till en Braava Jet för att få den funktionen.

Roomba S9+ har en form och konstruktion som gör att den lätt kommer åt även i trånga utrymmen. Den navigerar snyggt runt stolsben, kraftfullt upp över mattkanter och höga trösklar och med graciös träffsäkerhet i utrymmen. Detta både på hala, högblanka golv och på andra enklare golvtyper.

Installationen är superenkel och du kan, när roboten varit ute och dammsugit ett par gånger, få upp en karta över din planlösning och där döpa rummen till olika namn så att du vid ett senare tillfälle kan skicka Roomba S9+ för att städa ett specifikt rum. Du kan även lägga till förbjudna zoner. Har du exempelvis en glasvas du inte vill att den ska städa runt är det bara att lägga en förbjuden zon runt denna.

Irobot Roomba S9+ är som sagt en riktigt bra robotdammsugare med intressanta och givande funktioner. Städresultatet är inte alltid 100-procentigt vilket är synd med tanke på priset, vidare har den vissa svårigheter att starta igen efter att den kört fast. Åtgärdar man detta är den ett klockrent köp trots sitt pris. Framför allt för att den tömmer sig själv. I skrivande stund blir den dock inte riktigt prisvärd.

Tömmer sig själv, tar sig fram överallt, smidig storlek, hittar alltid hem
Sämre städning vid lister & nivåskillnader, buggigt lock, kan inte moppa
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

14. Trifo Max

Intressant kombo med engagerat utvecklingsteam

Dammbehållare: 0,6 liter Maximal arbetstid: 110 min Höjd: 8,3 cm Bredd: 36 cm Tillbehör: Filter Övrigt: Tillhörande app, inbyggd övervakningskamera

Trifo Max är en intressant robotdammsugare på så vis att den har en unik kombination av funktioner. Dammsugaren har en inbyggd övervakningskamera på ovansidan, vinklad snett uppåt. Detta gör att du kan åka runt och kika vad som pågår i ditt hem, även om du inte är hemma.

Bildkvaliteten är inte jättehög, och vinkeln gör det svårt att få en 100-procentig överblick. Men som simpel övervakningskamera och som komplement till ett övervakningssystem är den en kul och oväntat välkommen funktion.

Lättinstallerad men långt ifrån perfekt

Robotdammsugaren är däremot inte särskilt smart, i alla fall inte i jämförelse med toppmodeller i samma prisklass. Till sin fördel har Trifo Max ett engagerat utvecklingsteam som snabbt patchar felaktigheter vi hör av oss om. Flera av de saker vi reagerar negativt på är redan lösta när vi påpekar dem och ny mjukvara redan på väg ut.

Trifo Maxs1

Dock är den tyvärr ändå inte supersmart i skrivande stund. Roboten tenderar exempelvis ha svårt att hitta hem, och blir därför ofta ståendes i rum som den tidigare hittat hem från utan problem.

Enklare hinder kan göra att den hamnar i upprepade rörelsemönster där den åker över samma yta om och om igen utan att ta sig ur situationen. Det händer även att den inte förstår när den kört fast. Exempelvis blev den ståendes med hjulen igång på benen på ett tvättställ. Här har andra robotar noterat att de fastnat och sagt till via appen.

Detta är synd och skam eftersom den har utmärkt prestanda och bra drifttid. Denna robotdammsugare dammsuger bra både på hårda golv och på mattor, och har även många inställningsmöjligheter som gör att du kan anpassa ljudnivån utifrån ifall någon är hemma eller ej. Det enda vi upplever att den har svårt för är trägolv med glipor samt smuts i hörn, och den något haltande intelligensen gör även att den ibland missar områden där det finns många möbelben och annat i vägen för dess framfart.

Prismässigt kvalar den in i budgetklassen och därmed ser vi med lite mildare ögon på denna problematik än om roboten skulle kostat någon tusenlapp mer. Men samtidigt är det i övre änden av budgetklassen och det finns konkurrenter i mellanklassen som för bara några hundralappar mer har bättre driftsäkerhet.

Trifo Max är dock en ganska användarvänlig robot. Den är lätt att installera. Instruktionerna är tydliga och processen tidseffektiv. Appen går dock inte att få på engelska vilket vi får kritik för när den är ute på second opinion hos ett äldre par. De allra flesta kan engelska idag, men konkurrenterna har svenska som alternativ och det förväntas av många.

Trifo Max passar dig som har en enkel planlösning och specifikt söker en robotdammsugare med inbyggd övervakningskamera.

Rejäl prestanda, inbyggd kamera, enkel att installera
Inte så bra problemlösningsförmåga, hittar inte alltid hem, app ej på svenska
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

15. Neato Botvac D4 Connected

Passar mindre hushåll med måttligt städbehov

Gångtid: 75 minuter Dammbehållare: 0,7 L Höjd: 9,9 cm hög Bredd: 32 cm Vikt: 3,4 kg Maxyta: 250 m2 Sidoborste: Nej Fjärrkontroll: Nej (app-stöd) Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Filter Övrigt: Appstyrd, kartlägger bostaden, laserstyrd (kan rengöra i mörker), stöd för röstassistenter

Letar du efter en robotdammsugare till din lägenhet eller till ett litet enplanshus är Neato Botvac D4 Connected intressant. Navigeringssystemet är smart konstruerat, roboten missar inte en smutsfläck där den drar fram över golvet. Vidare har den bra sugkapacitet.

D4 saknar dock sidoborste och det gör att den har svårt att få upp allt smuts vid trösklar, lister och högre mattkanter.

En annan nackdel är att du är ganska låst till appen för att kontrollera robotdammsugaren, det finns bara en knapp på maskinen och du kan i princip bara starta och stoppa roboten på den. Vi skulle vilja ha en knapp för punktstädning och en för hem också. Vi saknar också röstinstruktioner när roboten inte vill starta. Nu måste vi konsultera appen för att få reda på vad den vill.

En bantad modell

Att ta sig upp över hinder eller navigera trånga utrymmen är däremot inte problem. D4 är både smidig och stark.

Botvac D4 är en av Neatos lite enklare robotdammsugare, men den ligger ändå ganska högt prissatt. Och även om det är en mycket bra robotdammsugare finns det ingen ursäkt till att välja bort sidoborsten eftersom den fyller en väldigt viktig funktion samt är något av ett standardtillbehör i prisklassen. Därmed inte sagt att detta är en undermålig städare, den städar bra, navigerar noggrant och är enkel att kontrollera via den medföljande appen.

God sugkraft, mycket bra navigeringsmönster, klarar hinder med galans
Fortfarande stökigt vid trösklar, få knappval, inte så informativ
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

16. Neatsvor X600 Pro

Fina specifikationer men halvbra resultat

Dammbehållare: 0,6 liter Maximal arbetstid: 2 tim 30 min Höjd: 9,8 cm Bredd: 33 cm Trappesensor: Ja Tillbehör: Våtrumsduk, vattentank (350 ml), 2 sidoborstar och filter Övrigt: Tillhörande app samt har stöd för både Google Assistant och Amazon Alexa

Neatsvor X600 Pro är en robotdammsugare som ser extremt bra ut på pappret, men som i praktiken inte levererar så bra som vi hoppats. Den har dock sina ljusglimtar. Appen är exempelvis väldigt lättanvänd och funktionsfylld. Inbyggt i denna finns också en fjärrkontroll så att du kan styra roboten till en särskild punkt själv, om den skulle ha svårt att navigera dit på egen hand.

Just navigeringen är helt okej men det händer att robotdammsugaren avslutar städningen innan den faktiskt är klar med hela ytan. Vidare är den så pass försiktig runt möbler och liknande att den ibland hamnar lite för långt ifrån dem för att faktiskt få med allt skräp.

X600 Pro dubbla sidoborstar, det får den förstås plus för. Samtidigt har borstarna en tendens att fastna under mattan medan robotens kropp åker över mattan, vilket gör att den inte alltid kommer upp. Det är ett problem vi inte har stött på förut, och här finns det förbättringspotential.

Rejäl sugkraft

X600 Pro har hela 6 000 Pa i sugkraft, vilket är mer än dubbelt mot andra robotar. Men det märks ingen större skillnad på städresultatet. Vi är osäkra på vad det är som gör att den ändå har svårt att få upp all smuts, om det handlar om avståndet ner till golvet eller hur konstruktionen ser ut inuti. Men i praktiken gör den alltså ungefär lika rent som vilken annan robotdammsugare som helst i samma prisklass.

Större smuts, såsom smågrus, blir exempelvis kvar på golvet eftersom den skjuter iväg det istället för att suga upp det. Damm och hundhår ligger kvar längs trösklar och andra nivåskillnader.

Sett till specifikationen borde städresultatet ha varit bättre, men sett till priset presterar den ungefär som andra budgetrobotar. Så det blir plus minus noll i betyget på denna punkten.

Denna robotdammsugare har trappsensor, men det händer vid ett par tillfällen att den ändå kör för långt över kanten.

Installationen är egentligen väldigt enkel när man vet hur man ska göra. Men manualen stämmer inte riktigt med stegen som ska utföras, och ett av stegen är inte ens med. Så det tar lite onödig tid på grund av detta.

Denna robotdammsugare klarar trösklar upp till drygt 1,5 centimeter. Högre än så ger den vanligen upp på och avslutar städningen. Det är något sämre än de bästa konkurrenterna.

Prislappen är inbjudande, men konkurrensen i budgetklassen är numera riktigt tuff. Även om denna robotdammsugare har dubbla sidoborstar, mer sugkraft och en marginellt större dammbehållare än konkurrenterna, så klår den ändå inte dem på fingrarna i praktiken, på vissa punkter faller den dessutom kort.

Smidig fjärrkontroll i appen, enkel att programmera, moppfunktionalitet för mikrodamm, stor vattentank
Mäktig sugkraft ger ingen reell effekt, ger upp när den ska över halvhöga trösklar, fastnar när den ska upp på vissa mattor, slutar ibland städa för tidigt, missar ibland smuts närmast trösklar, lister och möbler
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

17. Ecovacs Deebot Ozmo U2

Billig robotdammsugare med lättanvänd app

Dammbehållare: 0,4 liter Maximal arbetstid: Strax under 2 timmar Höjd: 7,9 cm Bredd: 34 cm Trappesensor: Ja Tillbehör: Vattentank, 2 sidoborstar och filter Övrigt: Tillhörande app

Ecovacs Deebot Ozmo U2 är en robotdammsugare i den lägre budgetklassen och sett till det låga priset har vi mycket positivt att säga. Den kör exempelvis inte in i saker med full kraft, såsom många andra billiga robotdammsugare tenderar att göra - utan den känner av sin omgivning och kör vid behov mer försiktigt.

Den städar också helt okej. Dels är den ganska låg så den kommer under många möbler som inte andra robotdammsugare gör. Dels fångar den upp det mesta som kommer i dess väg när det kommer till mindre partiklar och damm. Större objekt kastar den mest runt. Den har dubbla sidoborstar och kommer därför åt bra i vinklar och runt stolsben.

U2 har moppfunktionen, men den utgör mest en gimmick. Vattenflödet är riktigt dåligt och även om vi sätter högre vattenflöde blir det ingen reell skillnad.

Vidare är intelligensen och rörelsemönstret dåligt. Även om vi ställer in att den ska dammsuga ytan i ett kontrollerat zickzack-mönster räcker det att den stöter på en möbel längs vägen för att den ska åka ur banan och hamna i en helt randomiserad vinkel. Det händer även att den inte hittar alla rum, utan åker tillbaka i tron att den är färdig.

Ecovacs Deebot Ozmo U3

Ozmo U2 klarar ofta trösklar upp till två centimeter, men kan vid de allra högsta höjderna ha problem att ta sig upp på första försöket. Den behöver ibland flera försök på sig, och behöver komma mot tröskeln i en viss vinkel. Den låter en hel del när den får kämpa. Det händer även vid ett par tillfällen att den blir ståendes efter att ha kört ner för en tröskel, för att den tror att den har trillat ner från en höjd.

U2 hittar oftast tillbaka till laddstationen, men det tar ibland irriterande lång tid.

Råkar den köra in i stationen under dammsugning skjuter den iväg den och riskerar fastna i sladden, eftersom det saknas bra beklädnad undertill som håller stationen på plats.

Lätt att programmera denna robot

Installationen är enkel och appen är användarvänlig. Du har många funktioner att tillgå, såsom sugstyrka, rumsfördelning med mera. Själva robotdammsugaren är också lätt att förstå sig på. Den har en startknapp på ovansidan. Dammbehållaren hittar du inbyggd i vattenbehållaren, och du måste ta ut bägge två samtidigt. Lösningen är inte lika smidig som den där roboten har dammbehållaren under en lucka på ovansidan. En del av smutset faller exempelvis lätt ur när vi ska tömma den. Men det fungerar ändå okej sett till priset.

Ecovac Deebot U2 gör ett helt okej jobb med tanke på sitt låga pris. Du får gott om funktionalitet och ett helt okej städresultat när det kommer till själva dammsugningen. Men det finns bitar att jobba på.

Smidig app, gott om funktioner, bra dammsugningsresultat, enkel installation
Klumpig damm- & vattenbehållare, svårt med navigeringen, mycket dåligt moppresultat
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

18. Cleanmate S900

Användarvänlig robotdammsugare för öppna ytor

Gångtid: 90 minuter Dammbehållare: 0,5 L Höjd: 8,5 cm hög, 10 cm vid tornet Bredd: 35 cm Vikt: 3,5 kg Laddningstid: 240 minuter Sidoborste: 2 styck Fjärrkontroll: Ja Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Mopp (mikrofiberduk), virtuell vägg

Cleanmate S900 imponerar med sina snabba rörelser och sina röstinstruktioner. Den är lätt att använda tack vare just röstinstruktionerna. De talar vid behov om för dig vad den tar sig för, och hur du ska sköta om den - exempelvis “Jag laddar”.

Robotdammsugaren är också lätt att programmera, delvis på grund av rösten men också på grund av det användarvänliga gränssnittet. Vidare är ljudnivån klart godkänd. Det är inga problem att ha S900 städandes samtidigt som du befinner dig i samma rum.

Robotdammsugaren är också lättstartad och reagerar direkt vid kommandon. Det händer dock ibland att den har svårt att hitta hem till laddstationen.

S900 kommer med ett kit för våttorkning. Här är resultatet tyvärr nedslående, i princip blir det knappt någon skillnad alls efter moppning. Däremot tycker vi om den medföljande “väggen” - ett slags sändare du placerar ut som gör att robotdammsugaren håller sig borta från ett utvalt område. Plus även för den medföljande fjärrkontrollen som gör S900 enkel att styra.

Rör sig slumpmässig

När det kommer till robotdammsugarens viktigaste punkt, städningen, hittar vi både plus och minus. Den rör sig relativt snabbt över golvet och städar därmed också fort. Dess låga höjd gör att den enkelt tar sig in under exempelvis soffor. Dock upplevs rörelsemönstret ostrukturerat. Cleanmate S900 har en tendens att missa vissa områden, och rör sig mellan olika rum på ett betydligt mer slumpmässigt sätt än många konkurrenter.

Den har också svårt att få upp smuts nära hörn och andra mer komplicerade områden. I ett mer komplicerat hem blir städningen därmed ineffektiv. Medan den i ett enkelt hem utan hinder och gångar istället blir väldigt effektiv tack vare storleken och hastigheten.

När det kommer till höjdskillnader såsom trösklar finner vi att den klarar vissa medan den hos andra - ibland lägre - måste komma i rätt vinkel för att ta sig över. Vi har svårt att finna en logik över varför den ibland fastnar och ibland inte.

Sammantaget är detta en okej robotdammsugare för enkla hem med stora öppna ytor, men ett lite sämre val för dig med många möbler och mer “stängda” ytor.

Medföljer avgränsningssändare, svenska röstinstruktioner, användarvänligt gränssnitt, tystgående, tidseffektiv
Ostrukturerat rörelsemönster, ibland svårt att hitta hem, lite problem med trösklar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

19. Miele Scout RX 1

Låg vikt som gör den lätt att bära med en snygg ytfinish som står emot repor

Gångtid: 120 min Dammbehållare: 0,6 liter Höjd: 8,9 cm Bredd: 35,5 cm Vikt: 2,99 kg Maxyta: 150 m2 Laddningstid: 120 minuter Sidoborste: Två stycken Borstbredd undertill: 18,1 cm Fjärrkontroll: Ja Medföljande tillbehör: Fjärrkontroll, rengöringsborste, rumsavdelare, extraborstar och extrafilter.

Mieles Scout RX1 är en av marknadens mest populära robotdammsugare och estetiskt sett en av få modeller i testet som kan dubbeljobba som inredningsdetalj. Ovansidan är blank med snygg finish och en gummerad kant gör att repor undviks - både på Scout RX1 och på möbler och lister i hemmet.

Med en takkamera och sju stycken infraröda sidosensorer samt tre stycken fallsensorer orienterar sig roboten i rummet. Den rullar zick-zack över långa sträckor och vänder då den stöter på ett större hinder. Efter en lätt stöt kör den ett halvt varv runt stol- och bordsben och fortsätter sedan på andra sidan. Denna strategi fungerar för det mesta utmärkt men det händer att dammsugaren fastnar i ett mönster, särskilt i större rum. Exempelvis att den kör ett stort antal gånger mellan ett stolben och en golvlampa.

Den ovanligt låga profilen gör att Mieles Scout RX1 tar sig under de flesta soffor och den är också en av de bättre modellerna på att klättra över höga trösklar i testet. Städningen sker med två sidobostar samt en bred borste undertill som kräver regelbundet underhåll då det fastnar mycket hårstrån

Varierat städresultat

Scout RX1 är robust byggd samtidigt som den, med sina knappa tre kilo i vikt, är väldigt lätt - en fördel för den som vill alternera mellan under- och övervåning i hemmet. Det finns dock inget bärhandtag och vissa tekniska funktioner med Scout RX1 är besvärande. Exempelvis krävs manualen för att tolka felkoder och fjärrkontrollen behövs för att väcka den vid fel samt vid programmering.

Vi skulle hellre sett en tydlig intuitiv display eller att roboten gick att styra från en smartphone, fjärren har man nämligen inte alltid med sig i ett stort hus. Ett annat huvudbry är att batteriet snabbt laddar ur helt om man inte stänger av roboten manuellt då den inte står i laddaren.

På hårda golv som parkett, laminat och kakel dammsuger Scout RX1 bra men på täta persiska mattor och ryamattor får den kämpa och resultatet blir varierat. Miele Scout RX1 har låg höjd och låg vikt, den är därmed lätthanterlig och har lätt för att komma åt under soffor och andra låga möbler. Detta tillsammans med testets kanske snyggaste design utgör robotdammsugarens starkaste sidor.

Låg vikt, håller sig repfri, snygg finish
Tappar sugkraft på täta mattor, några tekniska irritationsmoment
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

20. Dyson 360

Futuristiskt designad robotdammsugare med stark motor och kompakt format

Gångtid: ca 45 - 75 minuter  Dammbehållare: 0,4 L Höjd: 11,2 cm hög, 12,1 cm vid kupolen Bredd: 23 cm Vikt: 2,5 kg Laddningstid: 120 minute Sidoborste: Nej Borstbredd undertill: 20,7 cm Fjärrkontroll: Nej Appstöd: Ja Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Inga

Dyson 360 är en frisk fläkt på den snabbt växande marknaden för robotdammsugare. Designen är iögonfallande med dess karakteristiska larvfötter och högblanka ytfinish. Till och med dockningsstationen är snygg. Tanken med robotens kompakta fotavtryck är att den ska kunna navigera obehindrat mellan stolsben och genom smala passager. Å andra sidan bygger Dyson 360 på höjden och kan därför inte köra in under låga möbler. Med mycket snäv marginal klarar den sig under nedersta steget på en vanlig trappa.

På toppen av chassit finns en liten plastkupol med en kamera som ger roboten 360-graders panoramasyn. Roboten navigerar systematiskt i rummet i ett koncentriskt mönster uppdelat i flera mindre zoner, på ungefär samma sätt som man använder en golvmopp fast med 90-graders vändningar. Det innebär att den vänder väldigt ofta, faktiskt så ofta att själva vändandet upptar stor del av städtiden. Det har direkt påverkan på batteritiden och därför måste roboten ladda relativt ofta.

Säger inte till när den kör fast

Via en snygg smartphone-app kan roboten startas, stoppas och programmeras. En detaljerad karta med körd rutt visas när städningen är klar. Det fungerar bra men vi hade gärna önskat att appen aviserade om roboten kör fast.

Ljudnivån är relativt hög då motorn utan tvekan är en av de starkaste vi testat. Även filtret imponerar och behöver inte rengöras särskilt ofta. I borsten fastnar dock mycket hår och dammbehållaren är liten och måste tömmas ofta.

Städresultatet är riktigt bra på hårda golv men på mattor med grövre struktur klarar borsten inte att fånga upp smulor som vissa andra robotdammsugare i testet klarar. Särskilt vid bords- och stolsben uppstår ostädade ytor då roboten inte kör nära runt dem utan passerar i en halvcirkel. Det uppstår också ibland smala ostädade glapp på golvet då överlappet i navigeringen inte alltid är hundraprocentig. Larvfötterna är onekligen häftiga och forcerar robotdammsugaren upp på höga mattor. På vanliga falsade trösklar gå den dock bet.

Hårdvaran i Dyson 360 har stor potential men i nuläget är det höga priset i förhållande till prestandan inte riktigt motiverat. Med en uppdaterad, smartare städalgoritm och bättre borste skulle Dyson 360 kunna sopa mattan med konkurrenterna, den är dock inte där ännu.

Stark motor, kompakt format, vardagsrumsvänlig design, bra filter
Högt chassi, medioker borste på mattor, kort batteritid
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

21. Irobot Roomba E5

Okej robot i en svår prisklass

Gångtid: 90 minuter Dammbehållare: 0,5 L Höjd: 9,1 cm hög Bredd: 33,7 cm Vikt: 3,3 kg Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Nej (app-styrd) Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Tvättbart filter, sidoborste Övrigt: Stöd för Google Assistant och Alexa (engelska)

Roomba E5 från Irobot påminner utseendemässigt mycket om den lite dyrare modellen 960 från samma tillverkare men det är ändå en hel del väsentliga skillnader. E5 navigerar exempelvis till synes oregelbundet över golvytorna när den städar. Du får ett bra städresultat om du låter den arbeta efter schemaläggning under en längre tidsperiod, men initialt blir städresultatet mindre noggrant med denna lösningen.

Det märks också att ljudkvaliteten på röstinstruktionerna är något mer budget. Men att det ens finns röstinstruktioner är mycket bra och du hör fortfarande tydligt vad som sägs. Kör den exempelvis fast larmar den att du måste komma och plocka loss den. Samma sak om dammbehållaren blir full under städning. Du behöver inte rådgöra appen först för att se vad som är fel.

Dammbehållaren är ganska liten och Roomba har problem med att den inte packar smuts särskilt bra. Du måste därför tömma E5 i princip dagligen. Det beror dock på om du har husdjur, barn samt på hur stort du bor.

Att rengöra filtret är enkelt. Vi lovordar även det faktum att du kan lossa främre hjulet utan verktyg, likaså spolarna undertill. Däremot är det lite synd att det krävs skruvmejsel för att rengöra sidoborsten.

Har koll på var den bor

Roomba E5 är mycket duktig på att hitta tillbaka till sin laddstation och docka korrekt i denna. Även om vi medvetet försvårar hemgången genom att flytta dockningsstationen eller ställa den snett så hittar den in. Råkar vi stöta i roboten så att den blir felplacerad backar den helt sonika ut och dockar om. Snyggt!

Något annat vi gillar är Hitta Roomba-funktionen där du kan klicka på denna funktion i appen och roboten avger då ett ljud där den befinner sig. Eftersom den även har fysisk knapp för hemgång kan du - om den kört fast - bara lossa den och skicka hem den utan att behöva plocka upp mobiltelefonen.

Något den däremot har lite emot sig är dess form och storlek i kombination med hur den navigerar slumpmässigt eftersom detta gör att den har svårt att komma in mellan stolsben. Vidare kan den inte hantera höga mattkanter utan tror snarare att dessa utgör en vägg och navigerar runt dem.

I samma prisklass hittar du exempelvis Neato D4 och Xiaomi S50 - så konkurrensen här är mycket tuff. Dessutom är det fortfarande mellanklassen. Sett till att den inte klarar högre mattkanter, trånga utrymmen och att den måste köras relativt ofta för att rummet ska hållas rent så känns den därmed inte särskilt prisvärd.

Roomba E5 är inte en dålig robot, absolut inte. Den är klart godkänd och städar enkla utrymmen utan problem - men gärna då att du schemalägger så att den städar lite varje eller varannan dag.

Träffsäker dockning, lätt att identifiera problem, bra utbud av knappar,
Klarar inte höga mattor, måste tömmas ofta, svårt för trånga utrymmen, något tidsineffektivt navigeringssystem, repas enkelt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 2 1

22. Eufy Robovac 15C

Billig robotdammsugare för flytande golv och öppen planlösning

Dammbehållare: 0,6 l Maximal arbetstid: 100 min Höjd: 7,2 cm Bredd: 34 cm Tillbehör: Flera sidoborstar, filter Sugkraft: 1 300 Pa Övrigt: Tillhörande app, 2 sidoborstar

Eufy Robovac 15C är en lågbudgetrobot med dubbla sidoborstar och en riktigt låg bygghöjd vilket gör att den tar sig fram även om du har låga möbler. Det medföljer en fjärrkontroll så att du kan styra den manuellt - och den behövs.

Den här robotdammsugaren är nämligen inte särskilt smart. Robovac 15C har framför allt svårt att navigera på ett tidseffektivt och träffsäkert vis. Det finns ett standardläge, men även om vi använder det så navigerar den helt på måfå och missar ofta utrymmen. Detsamma gäller snabbstädningsläget. Tanken är troligen att det med tiden, tack vare slumpen, ska bli städat överallt. Men i mer komplicerade utrymmen med mycket möbler fungerar inte denna lösning särskilt bra.

Ställer vi istället in den på punktstädning räcker det att den går emot ett objekt så tappar den fokus, lämnar platsen och fortsätter att städa någon annanstans.

Överlag har den svårt för hinder under städning, då dessa gör att den förvirrar sig i rummet. Vid ett par tillfällen upplever vi också att den råkar gå in på laddning av en slump och blir kvar där - den hade i alla fall långt ifrån städat klart.

Robovac 15 C klarar trösklar upp till 1,8 centimeter helt okej. Tillverkaren anger 1,6 centimeter som max, men den klarar vår lite högre tröskel då och då, vilket är bra för en så pass billig robot. Trösklar över två centimeter har den däremot mycket svårt att komma över. Den förstår dock när den inte klarat av att ta sig över, lämnar platsen och försöker igen när den stöter på tröskeln igen.

Eufy robovac 15c

Lättanvänd app och dubbla sidoborstar

Städresultatet är helt okej på hårda golv. De dubbla borstarna gör att den kan gå emot utstickande möbler med vilken sida den vill, roboten kommer ändå åt att svepa upp smuts en bit in under kanter. Tyvärr dras städresultatet ned rejält av att den inte hittar hela golvytan som ska städas, och missar områden både här och där. Vidare har den i princip ingen verkan alls på mattor.

Robovacs 15C:s installation är relativt enkel. Vi anmärker på uppkopplingen till routern som strular lite, vi måste hålla roboten bredvid routern för att inte installationsprocessen ska pinga ur. Men när den väl är uppkopplad är det inga problem för appen att hitta roboten. Appen är i sig lättanvänd.

Att tömma roboten på damm innebär att du måste lossa behållaren baktill på roboten. Det är ofta så på billigare modeller, men nackdelen med detta är att det spills ut damm på golvet igen när man tar ut den. Stort plus dock för att dammbehållaren är ganska stor.

Eufy Robovac 15C passar dig som har ett hem med flytande golv och få möbler - så att man inte rör till det för robotens framfart.

Fjärrkontroll, responsiv app, stor dammbehållare
Dålig navigeringsförmåga, klumpig dammbehållare, om den råkar åka nära eller in in laddstationen avbryts städningen
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vi har testat några av marknadens mest populära robotdammsugare, från Irobot, Neato, Miele, Dyson och Roborock. Testerna utförs under flera månaders tid i två etapper. De robotdammsugare som presterar väl har vi behållit för långtidstest, vissa modeller i mer än ett år. Vi lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

Vid första etappen har vi testat robotdammsugarna ur den vanliga användarens perspektiv. Vi har släppt dem lösa i olika privathem för att testa hur de fungerar i hushåll med barn och djur, både för kattägare och hundägare. Hemmen har haft olika mycket möblemang och typ av nedsmutsning, och vi har avgjort hur rent och välstädat golvet blivit när robotdammsugaren ansett sig vara färdig.

Under andra etappen har vi utfört ett laboratorietest, där vi genomfört en kontrollerad nedsmutsning på en begränsad yta och sedan jämfört hur mycket smuts de olika dammsugarmodellerna städat upp. Både hemmiljöerna och våra laboratorietest har genomförts på blandade ytor; trägolv, stengolv, tunna mattor och tjocka kompakta mattor. Resultatet av labbtesterna har vägts in i slutbetyget. Störst vikt har vi lagt vid hur väl robotdammsugarna presterar i vanliga hem, då det är där de kommer att användas. En dammsugare som klarar sig väl i laboratoriemiljö behöver nämligen inte fungera lika bra under verkliga förhållanden, något som våra långtidstester i vanliga hem tydligt visar.

I testet har vi fokuserat på att granska följande parametrar:

Funktion och dammupptagningsförmåga: Hur hanterar robotdammsugarna olika typer av hårda golv och mattor? Klarar de hår och sand lika väl som de städar upp grus och smulor? Vilken typ av kartläggning av rummet använder roboten? Hur effektiv är motorn, sugmunstycket och borsten?

Navigering och framkomlighet: Hur klarar roboten att orientera sig och städa runt möbler, under möbler och i flera rum? Hur skonsam är den mot möbler? Klarar den av att klättra över trösklar, höga mattor och andra hinder?  Hur hanterar algoritmerna för manövrering särskilt svåra situationer där det finns risk att roboten kör fast, exempelvis sladdhärvor?

Användning: Är robotdammsugaren enkel att hantera och programmera? Hur kommunicerar den? Vilka tillbehör medföljer för att underlätta städningen? Hur lång tid tar rengöringen och hur högt låter motorn? Är borsten enkel att rengöra?

Betyget är satt utifrån förväntningarna på parametrarna ovan i förhållande till priset. Vi har även bedömt finish på robotdammsugaren efter en tids användning samt tillgång till reservdelar men det har ingen avgörande effekt på betyget.


Fler tester av dammsugare:

Golvdammsugare

Grovdammsugare

Fler tester av robotar för hemmet

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor

Poolrobot

Tre saker att tänka på innan du köper robotdammsugare

En robotdammsugare kan vara en utmärkt avlastning i hemmet, eller en börda - beroende på om du köper en som fungerar i ditt hem. Varje hem har sina egna utmaningar. För att en robotdammsugare ska kunna hantera hemmet - vilket i praktiken innebär att den inte kör fast eller städar dåligt - måste den vara anpassad för att möta dessa utmaningar.

1. Bostadens storlek

Storleken på ditt hem är en sådan utmaning. Där är robotdammsugarens batteri högst väsentlig, men även städhastighet och navigeringsmönster.

Många av dagens robotdammsugare kan pausa städningen när det är dags att ladda batteriet. De åker vanligen hem när batteriet rör sig mot 30 procent, laddar fullt och återupptar sedan städningen där de slutade. Men även om denna funktionen finns är det intressant att kika på hur länge robotdammsugaren orkar städa i ett svep, och således hur stort hem den är byggd för. Detta eftersom du gärna vill att roboten hinner städa överallt på en runda. Varför? Dels för att uppladdningen kan ta uppemot en timma - ofta ännu längre - vilket gör att städpasset förlängs onödigt mycket. Dels för att det är större risk att robotdammsugaren kör fast om den ska ut och städa flera pass i rad. Köper du en robotdammsugare för ett för litet hem kommer den helt enkelt att behöva vara ute och städa oftare.

2. Hur bra den städar

Majoriteten av robotdammsugarna på marknaden städar bra på hårda golv i kombination med öppna ytor, detta är ingen större utmaning för något märke numera. Möjligen att de med lägre sugstyrka har svårt att få upp mikrodamm, men å andra sidan har dessa ofta en mopp baktill som i sin tur städar bort det som är kvar.
Utmaningen för robotdammsugare ligger snarare i hur bra de städar på begränsade ytor eller på andra underlag än golv. Här ser man stor skillnad, och det enda sättet att veta vilken som fungerar bäst i just ditt hem är egentligen att läsa oberoende tester samt att ha en förståelse för vilka utmaningar som hemmet besitter.
Många robotdammsugare kan rena din luft från vissa partiklar, vilket så klart är ett plus för luftkvalitén i ditt hem. Läs mer om luftburna partiklar här

Utöver att trösklar kan vara ett bekymmer rent navigeringsmässigt - det är inte alla robotdammsugare som kan ta sig över trösklar högre än 1,5 centimeter - så är trösklar också ett problem ur städsynpunkt. Många robotdammsugare tenderar att lämna smuts längs med tröskeln. Antingen för att deras sidoborste inte kommer åt hela vägen, eller för att de delvis går upp med kroppen på tröskeln och därmed kommer för långt från golvet för att få en kraftfull sugeffekt.
Ovan resonemang gäller egentligen alla nivåskillnader, inte bara trösklar. Har du exempelvis klinkers som övergår i parkettgolv uppstår ofta en nivåskillnad där dessa möts, och där kan du då få sämre städresultat.

Hörn och lister
Precis som trösklar är golvlister och hörn ett bekymmer ur städsynpunkt. Många robotdammsugare lämnar en smutsrand längs listerna, och kommer heller inte åt hela vägen in i hörn. Tillverkare som konstruerar D-formade robotdammsugare trycker ofta på att dessa är bättre i hörn eftersom de kommer längre in i dessa. Det stämmer till viss del, men inte ens de D-formade ger perfekt städresultat i vinklar.

Mattor
Det är här man skiljer agnarna från vetet. En riktigt bra robotdammsugare kan få en matta att se helt okej ut, medan de svagare knappt gör någon skillnad alls.
Sugstyrkan har påverkan på hur väl de presterar, men är långt ifrån den enda viktiga parametern. Exempelvis är markfri gång viktig, likväl som hur huvudborsten är konstruerad och hur bra denna är på att riva upp smutsen från botten av mattans lugg.

3. Funktioner

Robotdammsugare kan komma med många olika funktioner, vissa är mer viktiga än andra. Mest intressant är det ifall robotdammsugaren stödjer uppritande av karta. Gör den inte det kan du inte begränsa vilka rum den har tillgång till, eller be den att städa ett särskilt rum oftare än ett annat.

Vad spelar det för roll kanske du frågar dig nu? Dels spelar det roll för att många av dessa robotdammsugare kommer med moppfunktion och har du mattor vill du inte att den ska moppa dessa så att de blir blöta. Men du kan alltså inte begränsa dem från att ta sig upp på dessa. Ofta är de då programmerade att inte städa mattor, men det kan i sin tur göra att de har sämre förmåga att ta sig över höga trösklar. Dels spelar det också roll för att man ofta har rum som blir mer stökiga än andra. Ta köket som ett exempel, där smulas det med bröd och annat. Då är det smidigt att kunna programmera robotdammsugaren att exempelvis städa hela huset två gånger i veckan, men köket en gång per dag.

Ett exempel på en vanlig funktion är ekoläge - den suger då mer försiktigt men sparar på batteriet och kan därmed vid behov dammsuga längre städpass. Den blir också tystare när den städar vilket är bra om du jobbar hemifrån.

Om din robotdammsugare har inbyggt stöd för röstassistenter såsom Amazon Alexa eller Google Assistant kan du starta den med rösten - förutsatt att du har en smart högtalare.


Robotdammsugare har kommit att bli en allt vanligare syn ute i stugorna. Det är ett smidigt sätt att hålla vardagsrent mellan storstädningarna. Du kommer fortfarande behöva dra fram dammsugaren någon gång per månad, men slipper dammsuga med den flera gånger i veckan eftersom roboten sköter det jobbet.

Dessutom leder inköpet ofta till att man går och småplockar mer för att hålla golvet rent från leksaker och annat för roboten. Numera finns det dock robotar som har så pass hög intelligens att de kan känna igen strumpor, lego och annat och undvika dessa under städningen - men allt som oftast kommer du ju ändå vilja plocka upp sådant från golvet för att få ordentligt rent.

Så fungerar robotdammsugare

Tillverkarna använder olika typer av tekniker för att systematiskt kartlägga rummen och dess storlek. Exempelvis skannar vissa modeller taket med en kamera medan andra använder laser eller infraröd teknik. Robotarnas artificiella intelligens planerar därefter städningen tillsammans med direktinput från flera typer av sensorer, exempelvis gyroskop, trappsensorer och stötdetektorer.

Några modeller arbetar enligt ett strukturerat förutbestämt mönster och delar upp rummen i flera städzoner. Andra utgår ifrån en kaosalgoritm i kombination med zonindelning. Orienteringsförmågan påverkar hur lång tid städningen tar, men också hur väl de hittar tillbaka till basstationen när rummet är rent eller om batteriet är på väg att ladda ur.

Robotdammsugare är påslösa och sladdlösa. Det ingår alltid en dockningsstation som drivs med hjälp av nätadapter

Oavsett vilken dammsugare man använder är det viktigt med filtrering av utsläppsluften, särskilt för personer med allergi. Några av robotdammsugarna i testet har HEPA-filter, exempelvis Roomba och LG. HEPA är en certifiering som baseras på en standard och det är frivilligt för tillverkare att certifieras. Exempelvis har Neato ej HEPA-certifierat sina filter men de klarar ändå att fånga partiklar så små som 0,3 mikrometer, som mögel och allergena hudflagor från husdjur. Alltså på samma nivå som HEPA-filter.

För bästa långsiktiga städresultat rekommenderar vi att köra robotdammsugaren tre till fyra dagar i veckan och ibland komplettera med en vanlig dammsugare eller mikrofibertrasa i hörn och på golvlister. Att hålla golvet rent har aldrig varit enklare.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Roborock S50

Driftsäkert robotdammsugare med smarta funktioner och löpande uppdateringar

Gångtid: 150 minuter Dammbehållare: 0.5 L Höjd: 9 cm hög. 9.65 cm vid tornet Bredd: 35 cm Vikt: 3,5 kg Maxyta: 250 m2 Sidoborste: 1 styck Fjärrkontroll: Ja/Nej Trappsensor: Ja Medföljande tillbehör: Tvättbart filter, vattentank, våtrumsduk Övrigt: Appstyrd, Google Assistant-stöd
Xiaomi Mi Roborock S50

Roborock S50 är en driftsäker robotdammsugare med wifi, som klarar både trösklar och mattor. Den blir därför bästa robotdammsugare 2019. Just driftsäkerheten hos robotdammsugare är något som varierar kraftigt, och att denna exempelvis klarar av att hitta hem nästan jämt, samt att den kan hantera trösklar på 2 centimeter är ganska ovanligt. Den tar sig enkelt både över trösklar och runt leksaker. Heltäckningsmatta är inte heller några problem, inte heller mindre grus eller hus med två våningsplan. När det kommer till driftsäkerhet får således Roborock S50 starka pluspoäng.

En annan fördel med den här robotdammsugaren är hur effektivt den städar. När den åker ut tar den först yttre varvet, för att sedan köra som en orm som täcker hela inre ytan. På så vis fångar den upp både hundhår som samlats i hörn och damm på stora ytor.

Tyvärr känner den inte av om ett område är mer stökigt än ett annat, då måste du istället personligen bära dit roboten och ställa in den för spot cleaning. Den städar då av en yta på 3 kvadratmeter. De enda gångerna den eventuellt har svårt att hitta hem är efter detta program, det händer vid ett par tillfällen att vi får hjälpa den. Däremot aldrig när den påbörjar städningen från sin laddstation.

Så fort Roborock S50 börjar åka scannar den av platserna/väggarna där den är. Den navigerar relativt smidigt i rummet, och hittar ut fint från under stolar, bord och liknande. Du kan ställa in områden dit den inte får åka. Den känner själv av trappor och liknande och undviker att köra ut och trilla ned där.

Vi hade gärna sett att den strikt kommer ihåg alla rummen och att vi via genvägar kan välja att den till exempel bara ska åka och städa sovrummet eller köket. Nu är detta väldigt svajigt och den åker vilse ibland osv. Men just denna funktionen är beta och därför har vi överseende med det.

Styr den med rösten eller via app
Roborock S50 är appstyrd och appen är mycket enkel att förstå sig på. Det kommer också nya uppdateringar titt som tätt som gör både appen och robotdammsugaren smartare. Dessutom kan du koppla ihop den med röststyrning och exempelvis säga till den att dammsuga via röstassistenten i din smarta högtalare.

Både tömning och rengöring av dammsugarens behållare är mycket enkelt, du tar bara ut behållaren med en hand och diskar ur den. Behållaren behöver tömmas ett par gånger i veckan. Har du pälsdjur kan du behöva tömma den nästan varje dag.

Mi Roborock S50 är ganska tystgående och stör oss därför inte nämnvärt även om den dammsuger när vi är hemma. Den kan också våttorka. Den pytsar då ut vatten via en behållare som gör att den våttorkar samtidigt som den dammsuger. Vi rekommenderar inte att du har igång den här funktionen om du inte är hemma. Skulle roboten köra fast riskerar du att få vattenskador på golvet för den känner inte av och kan stänga av tillförseln då.

Roborock S50 är dock en riktigt bra robotdammsugare som sällan kör fast och som uppdateras regelbundet. Den är lättanvänd med sin smidiga app, och konstruktionen är välbyggd. Den passar dig som vill ha en prisvärd robotdammsugare som klarar en del hinder och är driftsäker.

Hög driftsäkerhet, användarvänlig app, ganska tystgående, uppdateras löpande
Känner inte av hur smutsigt det är

Vanliga frågor om robotdammsugare

Vilken robotdammsugare är bäst?

Vill du göra städningen lite enklare? Skaffa en robotdammsugare! Vi har testat flera olika modeller och kommit fram till att Roborock S5 Max är bäst i test. Detta då den har hög driftsäkerhet, en användarvänlig app och är tämligen tystgående. Neato D6 och iRobot Roomba 960 är också bra val. Xiaomi Mi Robot Vacuum är ett mycket bra budgetval.

Hur väljer jag robotdammsugare?

När du väljer robotdammsugare är det viktigt att du funderar igenom vilka funktioner du är i behov av, hur stor bostad du har samt hur komplicerad bostaden är. Om du exempelvis har tjocka mattor överallt och dessutom husdjur är det viktigt med en robot som har bra sugeffekt, såsom exempelvis Neato D6 har. Är det istället ett mer normalkomplicerat hem med någon matta här och var och vanlig dammsugning någon gång i månaden så är Roborock S5 Max ett riktigt bra och prisvärt köp eftersom den även moppar bort mikrodamm.

Är du en slarvig person som ofta glömmer att plocka bort strumpor från golvet kommer dock nästan alla robotdammsugare att köra fast på dem. Ett bra alternativ för dig är då Roborock S6 MaxV som analyserar rummet och undviker en stor del av de hinder som du kan ha glömt framme. Vill du istället slippa tömma robotdammsugaren efter var eller varannan dammsugarrunda är det en robotdammsugare med automatisk tömning som är rätt för dig. Dessa är ganska kostsamma och i skrivande stund är det bara Irobot som erbjuder den här funktionaliteten, S9+ eller S7-serien har exempelvis kit med behållare som rymmer upp till 30 dammsugningar.

Hur bra är robotdammsugare?

En robotdammsugare är inte lika kraftfull som en vanlig dammsugare, men ett fullgott komplement till denna som gör att du behöver städa betydligt mer sällan. De flesta robotdammsugare hanterar smulor och annat smuts utan problem. En robotdammsugare med kombinerad moppfunktion får dessutom upp mikrodamm. Robotar kan annars ha svårt för mikrodamm, likaså är de ofta ganska dåliga på att få upp smuts vid nivåskillnader såsom trösklar och liknande.

Hur höga trösklar klarar robotdammsugare?

En majoritet av alla robotdammsugare klarar trösklar upp till en centimeter utan problem. En stor andel av de vi testar klarar även trösklar som är upp till två centimeter. Över det börjar många modeller få svårt. Det kan till exempel krävas upprepade försök från olika vinklar, de kan fastna eller så kommer de inte upp alls.

Vem uppfann robotdammsugaren?

Företaget Electrolux var först ut med en robotdammsugare på marknaden, men det var företag som Dyson och Irobot som gjorde dem populära. Irobots Roomba-serie var den första att verkligen slå igenom på marknaden.