Robotdammsugare

Test av robotdammsugare

Baserat på 6 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi robotdammsugarna

Utbudet av robotdammsugare kan tyckas vara enormt, och en tillverkare har ofta en hel rad modeller med olika funktioner och olika pris. Vi har bedömt nio olika modeller och delat in dem i tre olika prisklasser; budget, mellan och premium. Vi har tagit ställning till följande saker i vår bedömning:

 • Hur effektivt dammsuger robotdammsugaren
 • Städförmåga – damm, grus, sand, hår och smulor
 • Vilken typ av filter har robotdammsugaren
 • Är navigeringen effektiv
 • Kan robotdammsugaren styras från mobilen
 • Hur stor är dammbehållaren
 • Vilken ljudnivå har robotdammsugaren
 • Hur effektiv är den på mattor, parkett, klinker och heltäckningsmatta
 • Klarar robotdammsugaren av trösklar och höga mattkanter
 • Kommer robotdammsugaren in under låga möbler
 • Hur lång är batteritiden och hur snabbt kan man ladda robotdammsugaren

Innehålls­förteckning

Bästa robotdammsugare 2019

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklassrobotdammsugaren Electrolux Pure i9 PI91-5SSM blir bäst i test. Miele Scout RX1 blir bästa billiga robotdammsugare och Neato Botvac D7 Connected blir bästa premiumrobotdammsugare.

90
89
84

Därför är Electrolux Pure i9 PI91-5SSM den bästa mellanprisrobotdammsugaren

Electrolux Pure i9 PI91-5SSM, Neato Botvac Connected och iRobot Roomba 680

Därför är Electrolux Pure i9 PI91-5SSM den bästa mellanprisrobotdammsugaren

Electrolux Pure i9 PI91-5SSM tar hörnstädningen på största allvar och är utformad just för att komma åt längst in i hörnen och mot golvlisterna. Den städar bra och systematiskt, men kan upplevas som något högljudd. Sammantaget är det ändå den vi anser är bäst i den här prisklassen och den blir därför vår testvinnare.

Även Neato Botvac Connected är designad för att komma åt på de där svåra ställena. Den har en rad smarta funktioner för att göra städningen effektivare, men i ett test har den visat på vissa problem med navigering och hur den forcerar hinder.

iRobot Roomba 680 har den mer ”traditionella” runda formen och får beröm i tester för hur lätt den tar sig fram. Städresultatet lämnar dock en del att önska och den är inte riktigt lika funktionsrik som vissa konkurrenter. Prisbilden är dock lite mer attraktiv än konkurrenternas.

Dammsugning

Electrolux Pure i9 får beröm i ett test för hur väl den dammsuger och hur bra den navigerar runt i bostaden. Räckvidden är däremot i minsta laget, den kan bara ta upp till 60 kvadrameter. Neato Botvac Connected ska enligt uppgift kunna städa upp till 460 m², vilket är en högst imponerande siffra och bland det bättre bland de robotdammsugare som finns att köpa idag.

iRobot Roomba 680 får minus i kanten på just navigering, och testaren upplever att den fastnar lite väl ofta. Resultatet blir heller inte det bästa och dammsugaren tenderade att missa en hel del större smutspartiklar.

Funktioner

iRobot Roomba 680 är i många avseenden en medelmodell, och den har inte lika många smarta funktioner som vissa konkurrenter. Den har förvisso sensorer som känner av hur smutsigt golvet är, och den kan justera höjden på borstarna för att ligga så nära underlaget som möjligt. Dock har den inget stöd för mobilapp.

Neato Botvac Connected och Electrolux Pure i9, däremot, har båda en tillhörande mobilapp, vilka i tester har bedömts som enkla att använda. Electrolux Pure i9 har dock inget stöd för virtuella avspärrningar, och Neato Botvac kan endast begränsas med magnetremsor istället för med en infraröd enhet, vilket vissa konkurrenter har som medföljande tillbehör.

92
83
81

Därför är Miele Scout RX1 den bästa budgetrobotdammsugaren

Miele Scout RX1, Eufy RoboVac 11 och Ecovacs Deebot Slim 2

Därför är Miele Scout RX1 den bästa budgetrobotdammsugaren

Miele Scout RX1 har en generellt sett högre prisbild än de andra två robotdammsugarna i den här prisklassen, men för de extra slantarna får man en del funktioner och en prestanda som de andra två inte riktigt kan nå upp till och den blir därför vår testvinnare i den här prisklassen.

Eufy RoboVac 11 erbjuder en rad olika inställningar, men den tycks ha vissa problem med att ta sig fram och den klarar inte av alla ytor i huset på ett tillfredsställande sätt. Laddningstiden är också något långt.

Ecovacs Deebot Slim 2 får plus för att den går att styra med en mobilapp, vilket inte är sjävklart för en billig robotdammsugare, men tyvärr halkar den efter sina konkurrenter lite baserat på hur bra den presterar på bland annat mattor. Den har en av de lägre prisbilderna i den här prisklassen, men så är också prestandan därefter.

Dammsugning

Till det här priset är det inga mirakelmaskiner man får, men prestandan överlag är god. Ecovacs Deebot Slim 2 har dock svårt att komma åt längst in mot golvlisterna, och mattor blir inte helt rena. I ett test hade den också problem med låga avsatser och fastnade ett par gånger.

Även Eufy RoboVac 11 hade svårt med mattor när den testades, och det hände även mer än en gång att den fastnade utan synbar anledning. Miele Scout RX1 klarar sig tvärtom bra på mattor, men inte riktigt lika bra på trägolv. Den klarar däremot alldeles utmärkt av att ta sig runt bland möbler och annat.

Funktioner

Eufy RoboVac 11 har sex olika städlägen, bland annat ett för att ta extra mycket runt kanterna på rummet och ett för att bara dammsuga ett rum. Det är också den enda av de tre dammsugarna i den här prisklassen som kan styras med en mobilapp.

Miele Scout RX1 och Ecovacs Deebot Slim 2 har fyra respektive tre städlägen. Som sagt så går ingen av dem att styra med mobilapp, men de har båda en medföljande fjärrkontroll. Miele Scout RX1 kan dessutom programmeras på en inbyggd touchskärm.

95
88
85

Därför är Neato Botvac D7 Connected den bästa premiumrobotdammsugaren

Neato Botvac D7 Connected, Dyson 360 Eye och iRobot Roomba 980

Därför är Neato Botvac D7 Connected den bästa premiumrobotdammsugaren

Neato Botvac D7 Connected bygger vidare på en redan utmärkt produkt i kusinen Botvac Connected och levererar en utmärkt städupplevelse. I tester anmärks det på väldigt få saker och den här dammsugaren blir därför bäst i test i den här prisklassen.

Även Dyson 360 Eye är en utmärkt produkt på många sätt. Den städar på ett alldeles förträffligt bra sätt och är väldigt effektiv i sin navigering. Den är utformad för att lättare ta sig över hinder, men är tyvärr högre än sina konkurrenter och det är främst det som gör att den inte når upp till Neato Botvac D7s nivå.

iRobot Roomba 980 gör sitt jobb bra, liksom de flesta dammsugarna från iRobot. Den har ett par smarta system för att städa på bästa sätt, men lyckas ändå inte göra helt rent i hörnen. Den går heller inte att fjärrstyra, något som är vanligt bland konkurrenterna.

Städning

Dyson 360 Eye har enligt tillverkaren en helt överlägsen sugkraft och städar också på ett väldigt bra sätt. Den har larvfötter istället för hjul, vilket gör att den lätt tar sig upp på mattor. Problemet med den är att den är för hög för att ta sig under vissa möbler, och detta gör den mindre användbar.

iRobot Roomba 980 kan automatiskt känna av vad för typ av underlag den kör på och justerar sugkraften automatiskt efter detta. Neato Botvac D7 Connected har en enastående räckvidd på hela 460 kvadratmeter och är D-formad för att bättre komma åt i hörnen.

Funktioner

Dyson 360 Eye har en kamera på taket som tar bilder i 360 grader för att hjälpa den att navigera bättre, och i en recension har den fått beröm för hur effektivt den tar sig fram genom rummen. Den har också en filtreringsfunktion som filtrerar bort allergener ur luften.

iRobot Roomba 980 går att starta och schemalägga med en mobilapp, men det går som sagt inte att fjärrstyra robotdammsugaren via denna. Neato Botvac D7 Connected har den smarta funktionen att du i appen kan sätta upp virtuella hinder för dammsugaren, om du vill att den undviker hela rum eller bara delar av dem.

Källor

Trusted Reviews - februari 2016
Experttest av Miele Scout RX1

Tom's Guide - oktober 2017
Experttest av Eufy RoboVac 11

Trusted Reviews - februari 2018
Experttest av Ecovacs Deebot Slim 2

M3 - februari 2019
Experttest av elva robotdammsugare

Wired - september 2018
Experttest av Neato Botvac Connected

Techradar - juli 2018
Experttest av Neato Botvac D7 Connected

Trusted Reviews - oktober 2017
Experttest av Dyson 360 Eye

Best Reviews - mars 2019
Experttest av fem robotdammsugare