Barstol bast i test

Bärstol för barn: 2 modeller i test

En bärstol kan komma väl till pass om man vill ta med sig sitt barn på långpromenader i miljöer och terräng där det inte fungerar att ha med sig barnvagn eller annat transportmedel, exempelvis vid fjällvandring. Det är också en fördel att man har båda händerna fria och att man kommer nära sitt barn medan man går. Bärstolar (eller bärmesar som de kallas i vissa delar av landet) går att hitta i många olika prisklasser och prisavgörande är ofta val av material samt vilka funktioner bärstolen har. Det finns många aspekter av en bärstol att ta hänsyn till inför inköpt. Bärkomforten för föräldern hänger både på hur det tyngdavlastande höftbältet är konstruerat och på hur axelremmarna är placerade och vadderade. För barnets del är sittdelens utformning mest relevant. Hos en del bärstolar finns möjlighet att reglera barnets sittyta, på en del är selen mer lättåtkomlig och det varierar även i tillgång och utformning av fot- och benstöd för barnet.

Det är även viktigt att notera att maxvikten på barnet inte är samma hos alla bärstolar. Vill man ha möjlighet att även bära annan packning på samma gång så har det i vårt test visat sig att förvaringsfickorna ser olika ut mellan olika modeller. En del bärmesar har två lite mindre packutrymmen, andra har ett större. Vad man föredrar är ofta en smaksak men har man en stor termos som ska rymmas i bärstolen så kan det vara klokt att gå igenom storleken på packutrymmet i förväg. Vidare har våra testfamiljer ofta saknat genomtänkta tillbehör till bärstolarna. Ska man röra sig i naturen med barn på ryggen så kan både regn och myggor vara något man behöver skydd mot. Det har även visat sig att bärstolarnas medföljande solskydd inte alltid varit så effektiva vid praktisk användning. 

Innehålls­förteckning

Bergans - Lilletind Child Carrier

Liten, lätt och smidig bärstol med genomtänkt sittutrymme och god bärkomfort

Vikt: 3,1 kg Längd på bäraren: 155-195 cm Maxvikt på barn: 17 Självstående: Nej

Bergans bärstol Lilletind Child Carrier är en liten, lätt och smidig modell, enkel att packa ihop och förvara utrymmessnålt. Användningen känns i många avseenden okomplicerad. Att fälla ut stolsstödet är snabbt gjort och barnets sittutrymme är genomtänkt, med bra sovstöd på sidorna. Dessa är dessutom ställbara och kan anpassas efter barn och behov. Det medföljande solskyddet, som finns i packväskan, skyddar bra när det är monterat på bärstolen. Sittkomforten för barnet är mycket god. Bergan Lilletind Child Carrier är utrusutad med stigbyglar, som både ger ett bra stöd för barnets ben men som dessutom håller fast skorna - ingen risk att upptäcka att en saknas först när dagsturen är avklarad.

Även för den som bär så är ergonomin god med Bergans Lilletind. Bärmesen sitter bra på höften och har ett skönt bälte som avlastar vikten med en jämn fördelning. Ramen är bekväm att hålla i medan man går med den på ryggen. Stolens tyngdpunkt är låg. Detta är en fördel för den som bär vad gäller både balans och belastning, men också för barnet eftersom att det innebär att barnet sitter djupt i stolen. Det gör bärstolen lite mer ombonad sett ur barnets perspektiv.  Selen för att spänna fast barnet är dock inte lika genomtänkt. Fempunktsbältet spänne ska knäppas ihop mitt på barnets mage, där det är svårt att komma åt. Sitsen är också ganska svår att ställa in, och det finns risk för att spännena på sidorna kan smälla till barnet om man är oförsiktig när man öppar dem. Både sittvinkel och sitthöjd är justerbara, vilken är en fördel med Lilletind.

Det hade varit önskvärt med ett större förvaringsutrymmen istället för de två mindre som finns på Bergans Lilletind Child Carrier - ett uppe på ryggen samt en avtagbar förvaringsfick under sätet. Ett större utrymme hade varit bra för att få plats med en rejäl termos eller dylikt. Vidare hade det varit positivt med fickor för småförvaring på höftbältet, exempelvis för en napp eller en mobiltelefon. Den otydliga instruktionsboken innebar också att vi blev osäkra på om solskyddet är korrekt monterat, då det under användning hände att det slog i bärarens bakhuvud. Vi saknar även både myggnät och regnskydd anpassade för bärstolen. Om Bergans Lilletind Child Carrier skulle råka bli blöt så torkade den dock snabbt och ett plus är att den är utrustad med reflexer, för bättre synlighet vinter- och nattetid.

  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Osprey - Poco Plus

Rejäl bärstol med generösa packutrymmen och smarta funktioner och detaljer

Vikt: 3,14 kg Längd på bäraren: 155-195 cm Maxvikt på barn: 22 Självstående: Ja Packutrymme: 14 L Volym: 23 liter Mått på bärstol: 69 x 33 x 31 cm

Ospreys Poco Plus är en rejäl bärstol som inte har den sladdriga känsla som en del andra bärmesar inger under användning. Poco Plus är tillverkad av tålig nylon och polyester, och känns materialmässigt slitstark. Bärstolen är ganska stor i omfång vilket är en nackdel när den ska förvaras eller transporteras i bil. Men i gengäld så har den också två rejäla förvaringsfack om totalt 14 liter. Det övre packutrymmet kan öppnas upp i princip helt, men har också en öppning upptil med en separat liten ficka för mindre värdesaker. Osprey Poco Plus höftbälte är utrustat med en dragkedjeförsedd ficka, perfekt för att förvara teleon och småsaker i. En liknande ficka finns även på vänster axelrem. Poco Plus får i vårt test höga betyg vad gäller packmöjligheter. Bärstolen är dessutom självstående och så pass stabil att vi har kunnat använda Poco Plus som matstol och babysitter under måltider och vid andra pauser.

I Osprey Poco Plus sitter barnet högt upp. Barnselen är väl genomtänkt med vadderade remmar. Ihopknäppningen sitter uppe vid barnets axlar, vilket gör det lätt att komma åt samtidigt som man ser vad man gör. För att ge ett bra stöd för benen så finns stigbyglar för barnet att ha fötterna i. De är enkla att använda, dock saknas en bakre rem som säkerställer att skorna sitter på plats. Barnets sittutrymme kan tightas till runt om barnet och sidorna ger ett bra stöd samtidigt som de är ventilerade.  Barnet sitter väldigt bekväm, men det är möjligt att det kan kännas trångt för ett större barn som är lite rundare om magen. Det medföljande solskyddet är mycket enkelt att montera och smidigt att använda, med bra solskydd för barnet utan bäraren störs av det.

Osprey Poco Plus kan även anpassas efter storleken på den som ska ha bärstolen på sin rygg. Längst ned på ryggplatten finns en spärr som lossas, sedan är det bara att höja ryggen så att en god passform uppnås. Det går att ändra rygglängden 15 cm, från motsvarande storlek XS upp till storlek L. Två stycken vadderade handtag gör det enkelt att lyfta upp bärmesen från marken. Osprey Poco Plus har rejäla axelremmar och ett avlastande höftbälte. Axelremmarnas stora minus är dock att de sitter för nära varandra i avstånd i det övre fästet, vilket innebär att de skaver bäraren i nacken när bärstolen används. Bröstbältet, som knäpps ihop med ett spänne, tenderar även att lossna när belastningen blir för tung. Istället för den blöjbytesmadrass som medföljer vid inköp av en Osprey Poco Plus så hade vi gärna sett ett anpassat regnskydd. Det hade också varit till hjälp med bättre manual för hur bärmesen kan ställas in, då inställningsmöjligheterna känns väldigt avancerade.