
Bästa trådlösa hörlurar: 5 modeller i test
Letar du efter ett par riktigt bra trådlösa hörlurar? Vi testar kontinuerligt nya hörlurar från märken som Bose, Philips och Marshall. För att ett par trådlösa hörlurar ska bli bäst i test ska de ha bra passform och riktigt bra ljud.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Trådlösa hörlurar
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi gör alltid våra tester själva och vi testar alltid produkterna på ett sätt som vi tänker oss att man använder dem till vardags. När det handlar om trådlösa hörlurar så har vi framför allt fokuserat på hur bra ljudkvalitet de levererar när man använder trådlös uppkoppling (vissa av hörlurarna i testet medger även att man kopplar in dem med sladd).
Vi har valt att arbeta med flera olika uppspelningskällor och vi har dessutom sett till att testa hörlurarna med flera olika musikstilar, för att få en så rättvis bild som möjligt.
I övrigt så har vi tittat på samma saker som när det gäller hörlurar rent generellt. Det vill säga:
Om de sitter skönt och är smidiga att ställa in.
Vi har även tittat på användarvänligheten. Hur enkelt är det att justera volymen, är gränssnittet intuitivt? Vilka funktioner kommer man åt utan att använda en tillkopplad app?
Allt det här och en del andra detaljer vägs samman med priset när vi sätter det slutgiltiga betyget.
1. Philips PH805 → BÄST I TEST TRÅDLÖSA HÖRLURAR
Riktigt bra ljud till en riktigt bra peng
Philips PH805 är ett par trådlösa hörlurar som lagt sig i en riktigt attraktiv prisklass sett till vad du får för pengarna. Här har du riktigt bra ljudkvalitet, modern teknik och schysst batteritid i ett och samma paket. Visst, de har gjort avkall på brusreduceringen och materialvalen, men ska man spara pengar någonstans är det nog mer vettigt att göra det där än att försämra ljudkvaliteten eller batteritiden.
Letar du dock primärt efter ett par trådlösa hörlurar med riktigt grym brusreducering? Då får du gå upp i prisklass. Philips PH805 har aktiv brusreducering, men den är förhållandevis begränsad jämfört med vassare konkurrenter. Inte minst så upplever vi ett susande ljud med brusreduceringen aktiverad, och den isolerar inte ut omgivningens ljud heltäckande.
Styr lurarna med touchteknik
De är lätta att kontrollera tack vare att kåporna utrustats med ett gestbaserad gränssnitt som du styr allting med genom svep- och knackgester. Det här fungerar alldeles ypperligt. Dessutom finns stöd för röstassistenter, som du når genom att hålla fingret mot kåpan en lite längre stund. Smidigt. Även batteritiden är riktigt fin med 30 timmar utan brusreducering och 25 timmar med.
PH805 känns tyvärr rätt plastiga, och de knakar lite när man justerar bygeln på huvudet. Men i övrigt kan vi inte annat än applådera dem. Ljudkvaliteten som man får för pengarna är grym. Visst, de kan inte matcha de allra dyraste over ear-alternativen, men med tanke på att prislappen ligger under 2 000 kronor är det riktigt fint ljud som du serveras. Mellanregistret är rikt och har god separation, medan basen är djup utan att bli för svampig. Diskanten är riktigt klar och tydlig. PH805 erbjuder utan tvekan det bästa ljudet i sin prisklass.
Låt inte skenet bedra. Huaweis första steg in på marknaden för over ear-hörlurar må rent visuellt kännetecknas av ett par rätt diskreta hörlurar. Men de är faktiskt häpnadsväckande bra. Ljudkvaliteten är utan tvekan det som är viktigast i det här segmentet, och Huawei levererar på alla plan. Framför allt så erbjuder Freebuds Studio ett riktigt sobert mellanregister, som släpper fram detaljer på ett sätt som vi inte är bortskämda med. Diskanten är klar och väldefinierad medan basen är spänstig och tydlig. Om vi ska anmärka på någonting så är det väl i så fall att ljudprofilen kanske känns lite väl balanserad, och att det därmed saknas identitet.
Men där de här hörlurarna verkligen kommer till sin rätta är när det gäller passformen. Jösses, så sköna de är att bära. Man glömmer till och med bort att det finns en huvudbygel efter en stund, och även när vi har hörlurarna på oss under längre stunder så känns de bekväma. Det skaver ingenstans och trycket mot öronen är i det närmaste perfekt.
Brusreducering både vid lyssning och samtal
De blir inte särskilt varma heller, vilket är skönt vid långlyssning.
Hur lång den lyssningen blir kan man däremot diskutera, eftersom batteritiden ligger på 24 timmar utan brusreducering aktiverad. Lite kortare än vad många rivaler erbjuder, med andra ord.
Brusreduceringen är helt okej, och det finns ett läge som släpper igenom ljud, vilket är smidigt att aktivera om man till exempel ska samtala med någon.
Freebuds Studio har även brusreducering vid samtal, men det här är ingenting vi tycker oss märka nämnvärt av. Inte heller de vi pratar med noterar att samtalskvalitén skulle vara annorlunda.
Bose är ju kända för att vara duktiga när det kommer till ljud, och Quietcomfort 35 II gör oss inte besvikna. Här får vi ett mycket välbalanserat ljud som utmärker sig genom att basen är kraftfull och alert, utan att den tar över och dränker mellanregistret. Finsmakaren lär inte bli besviken.
Även mikrofonljudet är riktigt bra på de här hörlurarna, något som innebär att vi får klara och tydliga samtal, och mottagarna hör oss riktigt fint. Vidare så håller de här hörlurarna en hög nivå även när det gäller passform och komfort. Det går att justera dem till bedrövelse utan att det uppstår några missljud eller att det blir obekvämt. Samtidigt är det ett par relativt kompakta hörlurar, vilket gör dem smidiga att ha med sig på resor.
Hör omvärlden
Bose Quitecomfort var en gång i tiden ett varumärke synonymt med helt överlägsen brusreducering. Så är det inte längre. Rivalerna har hunnit ikapp och i vissa fall till och med förbi. Men brusreduceringen i de här lurarna håller trots det okej kvalitet, de tillhör toppskiktet men når inte riktigt hela vägen.
Du kan ställa styrkan på brusreduceringen i tre olika nivåer, vilket gör att du kan anpassa dem efter rådande förhållanden med ganska god precision. Det här är något fler tillverkare borde testa. Väljer du maximal brusreducering slinker inte mycket av omgivningens ljud igenom alls.
Räckvidden är helt okej. Bose uppger 11 meter och vi mäter den till 10 meter, så det blir godkänt på det området också.
Det här är sammanfattningsvis ett mycket bra alternativ för den som primärt vill ha bra ljud, men som även uppskattar god brusreducering och ett smidigt format.
AKG är stora på studiosidan, och det märks tydligt med den här produkten. Frekvensåtergivningen är rak och ärlig, snarare än förskönande. Om man gillar den saken (något som primärt mer seriösa audiofiler gör) så är det här bland det bästa du kan uppbringa på marknaden just nu, men om man föredrar lite lyxdiskant och något djupare bas för optimal njutning så bör man leta vidare.
Tyvärr märks även studioinriktningen när det handlar om brusreducering. Det här är man inte lika bra på som rivalerna. Den aktiva reduceringen, det vill säga hörlurarnas konstruktion, bidrar mer till att hålla oljud borta än den aktiva brusreduceringen.
Det finns dessutom ingen möjlighet att stänga av brusreduceringen helt och hållet, utan man får nöja sig med tre lägen: Max, ett visst genomsläpp av prat, samt ett mer generöst läge som släpper in en större mängd omgivningsljud.
För den som tycker om vanliga knappar
Rent handhavandemässigt är de här hörlurarna ett glädjeämne. Allt styrs med gamla hederliga knappar istället för med gester, något som faktiskt känns väldigt trevligt och enkelt. Knapparnas placering är både logisk och intuitiv och man lär sig snabbt hantera den här produkten. De sitter också skönt även under långa stunder.
Ja, som namnet gör gällande så är det här helt enkelt en version av Marshalls toppmodell Monitor II med brusreducering. Därmed så känns designen bekant redan från start, och det här med rock’n’roll-estetik är förstås en vattendelare. Men om man gillar det, så kan de här hörlurarna absolut vara med och slåss om en plats på din topp 5-lista över brusreducerande hörlurar att köpa.
Ljudet är överlag bra. Basen är snärtig och fin och återgivningen i mellanregistret lämnar lite i övrigt att önska. Diskanten har däremot en tendens att sticka iväg och bli lite skrikig emellanåt, och möjligen så får du anledning att justera eq-inställningarna en smula innan du blir nöjd med resultatet.
Bra ljud men inte världsbäst på brusreducering
Brusreduceringen är okej, men inte mer. Det finns två lägen: ett där man kör maximal isolering och ett där omgivningens ljud släpps in i någon mån. Maxläget har i ärlighetens namn rätt långt till rivaler som till exempel Sonys brusreducerande over ear-lurar, men det duger om du inte har några stora krav.
Den tråkigast biten med Monitor II ANC är dock att de blir rätt obekväma att ha på sig under längre stunder. Detta då de blir oerhört varma. Det är lite synd, med tanke på att batteritiden är så generös.
Bra att veta om trådlösa hörlurar
Det har skett en smärre revolution på senare år när det gäller hörlurar. Inte nog med att segmentet växt så att det knakar, utbudet är ett myller av olika modeller. Vi har dessutom i allt högre utsträckning gått över till trådlösa hörlurar.
Apple har varit ledande i den här utvecklingen, då man tidigt bestämde sig för att skippa 3,5-millimetersutgången på Iphone och Ipad, Och att använda sladd är nu mer någonting som främst tilltalar hifi-entusiaster som inte tycker att den ljudkvalitet man får med trådlös teknik duger. Vi ska villigt erkänna att det ligger en hel del i det. För trots nya protokoll och förbättrad bluetoothteknologi, så låter det generellt sett fortfarande sämre om trådlösa hörlurar än om hörlurar med sladd. Med det inte sagt att det behöver låta dåligt. Det gäller bara att hitta ett par riktigt prisvärda och bra modeller.
Du kan förstås även använda trådlösa hörlurar med din dator. Det som krävs är att din dator (PC eller Mac) har stöd för Bluetooth, eller att du köper till en bluetooth-dongel.
Ska du använda dina trådlösa hörlurar med din spelkonsol måste de antingen vara certifierade för den aktuella konsolen, exempelvis PS4-certifierade eller certifierade för Playstation 5, Xbox Series X osv. Däremot kan du inte ansluta trådlösa hörlurar till Nintendo Switch då blåtandsenheten i denna inte tillåter andra enheter utöver Nintendos egna prylar.
Vi har tittat närmare på de bästa trådlösa hörlurarna.
Vanliga frågor om trådlösa hörlurar
Hur fungerar trådlösa hörlurar?
Trådlösa hörlurar kräver – som namnet på segmentet mindre subtilt antyder – att man inte behöver någon stadd för att koppla in dem. Men hur går det till? Ja, kortfattat så handlar det om att man använder sig av antingen radiosignaler eller infraröda signaler. Det vanligaste är bluetooth eller NFC. En trevlig fördel med bluetooth är att tekniken medger att man kopplar in flera enheter. Första gången man kopplar in ett par bluetooth-hörlurar så sker en så kallad parningsprocess, som man senare inte ska behöva upprepa, eftersom enheterna lärt sig ”skaka hand” med varandra med automatik.
Hur kopplar man trådlösa hörlurar till sin smartphone?
Se till att bluetooth är aktiverat på din smartphone. Det här är någonting man sköter via inställningsmenyn i telefonen, och man brukar kunna hitta bluetooth under rubriker som ”ljud” eller ”anslutning”, men det varierar lite från telefon till telefon. Se därefter till att hörlurarna är satta i så kallat parningsläge. Det här brukar aktiveras genom att man trycker på en eller flera knappar, och illustreras också ofta genom att en diod på hörlurarna blinkar eller lyser med en viss färg. Efter det är det bara att följa anvisningarna i hörlurarna och på telefonens skärm.
Hur kopplar man trådlösa hörlurar till sin dator?
Det här går till på ungefär samma sätt som när man använder en smartphone. Se till att din dator har bluetooth aktiverat, och gå sedan in i parningsläge på hörlurarna du vill koppla in dig till. Processen sköts sedan med tydliga instruktioner både i hörlurarna och på skärmen till din dator. Har du en äldre dator utan bluetooth så kan du skaffa en USB-dongle med bluetooth.
Hur kopplas trådlösa hörlurar till tv:n?
Egentligen skiljer sig inte uppkoppling mot en tv-apparat nämnvärt mot uppkoppling mot till exempel en smartphone. En förutsättning är att tv:n är utrustad med bluetooth- eller NFC-stöd, och man inleder bara en parningsprocess, precis som i exemplet ovan. Bluetooth kan aktiveras via tv-apparatens inställningar om det inte är aktiverat som förvald inställning. Det är även i tv-apparatens inställningsmeny som du kan välja dina bluetooth-hörluar som ut-enhet för ljud.
Vilka trådlösa hörlurar är bäst?
En fråga som alltid kommer att ha ett subjektivt svar. Det finns trådlösa hörlurar av väldigt många olika typer, och man får snarare titta på vilka hörlurar som är bäst i sin respektive underkategori. Men en sak är säker: Det finns idag väldigt bra trådlösa hörlurar, och även om ljudkvaliteten fortfarande inte kan matcha hörlurar som ansluts med sladd, så är ljudet idag tillräckligt bra för att de flesta ska vara nöjda. Men spana för all del in vårt test här ovanför, för några tips på bra trådlösa hörlurar.