Köpguide hörlurar för barn: 3 lämpliga modeller

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Mars 2022

Behöver man verkligen speciella hörlurar för barn? Borde det inte fungera med vilka hörlurar som helst? Ja, självfallet fungerar alla hörlurar även för barn. De är bara inte optimala i sammanhanget.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Hörlurar för barn

Experten förklarar

0 5 0 1

1. JBL JR300BT

Välbalanserat ljud

Typ: On ear-hörlurar för barn Frekvensomfång: 20 Hz-20 kHz Brusreducering: Ja, aktiv Färger: Blå, grön rosa Anslutning: Bluetoth Batteritid: 12 timmar

JBL JR300BT är ett par trådlösa hörlurar avsedda för barn, som framför allt utmärker sig genom att vara mycket bekväma.

JR300BT är lämpliga för barn upp till 10 års ålder, men även äldre barn kan använda dem eftersom de är utrustade med en bygel som är ganska enkel att justera så att den passar lite större huvuden. Ljudet är riktigt detaljerat och välbalanserat.

0 5 0 1

2. JVC KD7

Volymbegränsning för att skydda hörseln

Typ: On ear-hörlurar för barn Frekvensomfång: 15 Hz-23 kHz Färger: Blå, gul, rosa, röd Anslutning: 3,5 mm

De här hörlurarna från JVC har en volymbegränsning på 85 decibel, vilket innebär att dina barn inte riskerar att förstöra hörseln om även om de skruvar upp volymen rejält. KD7 är inte trådlösa utan kräver att man kopplar in ljudkällan med sladd, något som inte alltid är en toppenlösning när det handlar om barn. Men tror man att det kan fungera ändå, så är det här ett väldigt intressantalternativ, eftersom de är bra på flera andra sätt. Inte minst så är de riktigt bekväma.

0 5 0 1

3. Onanoff Buddyphones Play

Trestegs volymbegränsning

Typ: On ear-hörlurar för barn Frekvensomfång: 20 Hz-20 kHz Färger: Grå, blå, gul, orange, grön, rosa Anslutning: Bluetooth Batteritid: 14 timmar

Onanoffs Buddyphones Play har en volymbegränsning i tre steg, som håller vad den lovar enligt de tester som genomförts. De sitter förhållandevis skönt, även om de kanske inte tillhör toppskiktet just på det här området. Batteritiden på 14 timmar är helt okej, och de erbjuder dessutom ett klart och tydligt mellanregister när det handlar om tal.

Poängen med speciella barnhörnlurar är att de är anpassade för just barn. Så de skiljer sig från vanliga hörlurar på lite olika sätt. Det är framför allt på tre områden som barnhörlurar är annorlunda.

Passformen

En viktig faktor är passformen. Barnhörnlurar är anpassade för barns huvuden och är dessutom dimensionerade så att kåporna är mindre. Barn har mindre öron, och vanliga hörlurar blir ofta alldeles för stora.

Materialet och designen

En annan faktor är materialvalet. Barnhörnlurar är ofta tillverkade i hårdplast och tål lite tuffare tag. De tål helt enkelt barns ibland aningen omilda behandling av saker i högre utsträckning. Dessutom kommer barnanpassade hörlurar med lite roligare och mer färgglad design, något som säkerligen går hem hos de yngre.

Volymnivån

En tredje faktor är att hörlurar för barn – åtminstone oftast – har en volymbegränsning som innebär att barnen inte riskerar att förstöra hörseln för alla framtid. Här finns det dock anledning att vara en smula skeptisk. Undersökningar har nämligen visat att de hörlurar som uppges vara anpassade för barn – med volymbegränsning – inte alltid lever upp till löftet.

Det normala är att man stryper volymen vid 85 decibel, och hörlurarna kan då förses med märkningen ”Audio Safe, 85 dB”. Men tester har visat att vissa hörlurar levererar upp till nästan 90 decibel. Det låter kanske som en försumbar skillnad, men decibelkurvan är beskaffad så att en ökning med några få decibel innebär att ljudvolymen fördubblas. Det här handlar också i viss mån om vilken typ av enhet man kopplar in dem i. Är det en ljudkälla som levererar en högre spänning så kan volymen också bli betydligt högre. Kontrollera vilken typ av enhet hörlurarna är designade för att användas med.

Kom även ihåg att se till att barnen tar ljudpauser med jämna mellanrum, då deras öron kan ta skada av alltför intensivt användande av hörlurar.

Nedan finner du några exempel på hörlurar som är lämpliga för barn.