Gaminghörlurar: 6 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2022

Behöver du ett headset så att du kan snacka med dina kompisar när du spelar spel? Vi testar kontinuerligt nya gamingheadset från märken som Asus, HyperX och Steelseries. För att ett headset för gaming ska bli bäst i test måste det hålla hög ljudkvalitet på både mikrofon och hörlurar, samt sitta skönt på huvudet under långa spelsessioner.

Testvinnare - Headset för gaming

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi testar alltid produkter på ett sätt som ska spegla vardagligt användande i möjligaste mån. Det har vi gjort även med de gamingheadset som finns med i det här testet, och vi har förstås testat dem extra noga när det handlar om att spela spel.

Vi har dock inte nöjt oss med den saken, utan har även vägt in mängder av andra faktorer i betyget.

Ljudkvaliteten är förstås mycket viktig, och här har vi bland annat lyssnat på frekvensåtergivning, stereobredd, detaljåtergivning och bastryck.

Vi har även tittat på hur bra brusreduceringen är, i de fall då det erbjudits.

En särskilt viktig aspekt för gaminghörlurar är förstås att samtalskvaliteten är bra och att mikrofonen håller högsta möjliga kvalitet. Här har vi även slagit ned på om omgivningsljudet plockas upp, eller om medspelarna hör oss dåligt.

Användarvänligheten är en annan aspekt som spelar in, liksom ergonomin (som är extra viktig när det handlar om långa spelsessioner), och så har vi även vägt in priset som en faktor när vi satt slutbetyget.


Fler tester för gamers

Tangentbord

Spelkonsol

Gaminghörlurar

Gamingmus

Bärbar dator

0 5 4.5 1

1. Steelseries Arctis 5 — BÄST I TEST HÖRLURAR FÖR GAMING

Sitter skönt och erbjuder välbalanserat ljud

Typ: Gamingheadset Anslutning: USB/3,5-millimetersingång Element: 40 millimeter Frekvensomfång: 20 Hz – 20 kHz Övrigt: Utdragbar mikrofon, impedans på 32 ohm

Låt oss fastslå en sak direkt. Det här är ett oerhört bekvämt headset som fungerar bra under långa spelsessioner. Det handlar bland annat om att trycket mot öronen är mycket väl avvägt, något som dels innebär att de inte skaver mot öronen, dels att omgivningens ljud slipper igenom precis lagom mycket. Nackdelen med det här är att de läcker ljud utåt om du drar upp volymen ordentligt.

De här hörlurarna är tillverkade i plast, men känns inte plastiga eftersom man försett dem med en gummiaktig yta. Hörlurarna hålls på plats med hjälp av ett så kallat skidband. Den här lösningen är bra, eftersom den medger en steglös justering. Det är med andra ord enkelt att hitta en exakt passform.

Bra ljudkvalitet för priset

Ljudet håller också högsta klass, och hörlurarna fungerar bra i flera slags situationer. Det är inga problem att höra fiender som närmar sig, och de ger även en god återgivning som gynnar upplevelsen av atmosfären i spelen. Överlag är ljudbilden balanserad, med en tämligen återhållen bas.

Vi upplever inga problem med distorsion och mikrofonen levererar ett klart och tydligt ljud.

Välbalanserat ljud, bekväma
Läcker en del ljud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Roccat Elo 7.1 Air Wireless

PS5-kompatibla och bekväma

Typ: Gamingheadset Anslutning: USB-dongel (2,4 GHz), 3,5-millimetersanslutning Element: 50 millimeter Frekvensomfång: 20 Hz – 20 kHz Övrigt: 7.1 virtual surround, avtagbar mikrofon

Roccat Elo 7.1 Air presenteras av tillverkaren Roccat som ett headset framtaget för PC, men det går faktiskt att använda även med PS4. Den som spelar på båda plattformarna kan med andra ord spara en hel del pengar på att köpa just det här headsetet.

Om du inte kände till Roccat sedan tidigare så är det en väletablerad tysk tillverkare, som också haft framgånsrika e-sportlag i CS:Go och League of Legends.

Mellanregistret är den svagaste punkten i ljudåtergivningen, då det inte känns så högupplöst, medan diskanten är väldigt klar och väldefinierad och basen riktigt djup. Det låter överlag mycket bra, och virtuell 7.1-surround fungerar också alldeles utmärkt, även om det förstås inte kan ersätta äkta 7.1.

Förställ din röst

En trevlig sak med det här headsetet är att man kan konfigurera i stort sett allt, och dessutom är det väldigt enkelt och intuitivt. Du kan till och med välja att förvränga din röst så att du låter som det motsatta könet eller som ett monster. Skojigt.

Ska vi hitta något att anmärka på så är det att knapparna som sitter bakom den vänstra hörlurskåpan, och som används för att kontrollera det mesta, inte är särskilt lätta att hitta. Vi hade gärna sett att de hade haft någon form av yta som gör att man enklare kan lokalisera dem med fingret.

roccat elo 7.1 air wireless 2

Batteritiden tycks stämma hyfsat bra överens med de 24 timmar som tillverkaren uppger. Vi fick ut 23 timmar vid våra tester.

Sitter skönt, fungerar med både PC & PS4
Knapparna svåra att hitta snabbt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Asus ROG Strix Wireless

Stora men bekväma och bastunga

Typ: Gamingheadset Anslutning: Trådlös 2,4 Ghz samt 3,5-millimeters Element: 60 millimeter Frekvensomfång: 20 Hz-20 kHz Övrigt: 7.1 virtual surround, avtagbar mikrofon

Här har vi ett par trådlösa hörlurar som kopplas in med hjälp av USB-dongel. Du känner säkerligen igen varumärket ROG (Republic of Gamers) som är Asus gamingvarumärke och som är välrenommerat och uppskattat bland gamers.

Och visst levererar Asus med det här headsetet. Framför allt lär de här hörlurarna tilltala den som gillar kraftfull bas. Den blir dock inte svampig utan är väldigt snärtig och alert, vilket fungerar utmärkt i till exempel krigsspel. Tyvärr så ackompanjeras det här av ett lite mindre välbalanserat mellanregister, vilket ger en något burkig känsla. Spelar du musik med tonvikt på mellanregistret blir det här också ganska påtagligt, då frekvenserna gärna dränks av basen.

8 timmar batteritid i praktiken

Vi mäter räckvidden till 10 meter, vilket lär vara helt okej för de flesta användare. Batteritiden ligger på 10 timmar enligt Asus, och vi kör en LAN-session på 8 timmar utan att batteriet sviker, så det kan säkerligen stämma.

Vi har lite betänkligheter kring placeringen av knapparna. Vi hade gärna sett att man hade ersatt volymknapparna med en ratt och att on/off-knappen hade flyttats så att den inte sitter så nära mute-knappen. Här blir det lätt fel.

Tyvärr har vi inte haft möjlighet att testa den equalizer som ska följa med via drivrutinen. Vårt testexemplar saknar den mjukvaran, men den ska kunna användas för att justera ljudet när man använder headsetet med en pc. På konsolsidan får man nöja sig med hur det låter.

Sitter skönt, bra bas, bra batteritid
Tveksamma reglage, klent mellanregister
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

4. Turtle Beach Stealth 600 (andra generationen)

Späckade med funktioner

Typ: Gamingheadset Anslutning: Trådlöst (via dongel) Element: 50 millimeter Frekvensomfång: 20 Hz-20 kHz Batteritid: 15 timmar Övrigt: Omnidirektionell mikrofon av flip-up-typ

Nej, klassiska Turtle Beach vinner kanske inga priser för ljudkvaliteten i Stealth 600, även om det låter hyfsat med tanke på prislappen. Den som söker kraftfull bas bör leta vidare.

Med det sagt så är det inte direkt dåligt ljud. Mellanregistret är faktiskt helt okej, även om balansen gentemot övriga register är sisådär. Men de sitter väldigt skönt på huvudet och fungerar även bra för den med lite större öron, då kåporna är riktigt generösa. Just den här saken innebär också att de kan kännas lite otympliga under längre spelsessioner.

Utseendemässigt är det här ett headset som ser ut som ett gamingheadset, kort och gott. Det råder liksom inga tvivel kring vad det är vi har att göra med när man ser dessa. De ser lite plastiga ut, och det beror på att de faktiskt också är rätt plastiga. Men det betyder inte att det är rangligt eller missljud, utan allt känns ändå hållbart.

Gott om funktioner

När vi testar headsetet får vi ut 14 av de 15 timmar som tillverkaren anger, vilket är tillräckligt nära för att vi ska klassa det som att uppgiften stämmer (det här beror ju på volymen till exempel). Reglagen sitter alla placerade på bakdelen av vänsterkåpan, och här finns både ett par skrollhjul (varav ett för volymen) och USB C-porten.

Hörlurarna har tre EQ-lägen som man växlar mellan genom en knapptryckning. Här finns även ett specialläge kallat ”Superhuman Hearing” som förstärker enstaka detaljer i ljudet, något som kan ha en avgörande effekt när man spelar spel där det är viktigt med ljudbaserade ledtrådar (som fotstegen när någon närmar sig).

Givet de många funktioner som de här hörlurarna erbjuder, så får de klassas som väldigt prisvärda. Men ljudkvaliteten är inte riktigt där.

Många finesser, hygglig batteritid
Lite mediokert ljud, känns otympliga vid långa spelsessioner
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. MSI GH50

7.1 Hörlurar med kabel

Typ: Gamingheadset Anslutning: USB Frekvensomfång: 20 Hz-20 kHz Övrigt: Virtual 7.1, avtagbar mikrofon

Om du inte tillhör de som värdesätter trådlös koppling till din gamingdator så kan MSI:s GH50 vara ett intressant alternativ att spana in. Det här är ett mycket ergonomiskt headset med en relativt diskret design, men som ändå ser läcker ut om man väljer att använda sig av den inbyggda RGB-belysningen. Headsetet kommer tillsammans med en kontrolldosa som används för att ställa in bland annat mikrofonen och vibrationerna.

Headsetet har virtuellt 7.1-ljud, men vi kan inte påstå att det fungerar särskilt bra. Det låter buskigt och konstigt, och det här hade man lika gärna kunnat slopa till förmån för ett lägre pris. Paradoxalt nog låter 2.1-ljudet däremot väldigt bra, med en djup och tydlig bas, väldefinierad diskant och ett spänstigt mellanregister.

Ett rejält headset

Mikrofonen är avtagbar, något som vi alltid tycker är bra eftersom man kan använda hörlurarna som ett par mer gängse hörlurar och inte bara för gaming. När mikrofonen väl är fastsatt i lurarna saknar vi däremot möjligheten att justera den.

Vi vill även slå ned på att de här hörlurarna är lite i tyngsta laget med sina 300 gram. Det gör förvisso att de känns ganska robusta, men också att de blir lite jobbiga att ha på sig under längre spelsessioner.

Men letar du efter ett rejält headset och inte kräver trådlös uppkoppling, så är de trots allt ändå ett vettigt köp.

Bra 2.1-ljud, rejäla
7.1-ljudet kan du glömma, väger en hel del
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3 1

6. Asus Rog Fusion II 500

Bekvämt gamingheadset med sparsmakad design

Typ: Gamingheadset Element: 40 mm Frekvensomfång: 20-20000 Hz Impedans: 39 ohm Övrigt: Fast mikrofon, Mobil, PC, Konsol

Asus Rog Fusion II 500 är ett trådbundet gamingheadset som sitter ovanligt stabilt på huvudet, det är väldigt bra avvägt. Vidare är det bekvämt att använda även under längre spelsessioner.

Byggkvaliteten är tyvärr oväntat plastig, speciellt sett till att detta är ett premiumheadset. De saknar den lyx och flärd som vi förväntar oss att få i den här prisklassen. Men de följer i alla fall den minimalistiska trenden vi sett de sista åren i gamingvärlden.

RGB-belysningen har ett lite annorlunda men spännande utförande. Kåporna har som en LED-strip på baksidan. Fördelen med detta är att om du har glasögon på dig så slipper du reflektioner i glaset. Dessutom ser det riktigt bra ut.

Knapparna är lätta att hitta och du känner skillnad på dem tack vare mönstring och formgivning.

Du får med två olika set med kuddar så att du kan byta. Du kan även plocka loss mikrofonen.

Ljudkvaliteten hos Rog Fusion II 500 är bra men för att vara ett premiumheadset förväntar vi oss en större bredd. Vi saknar också detaljer i registren. Du kan urskilja fotsteg från övrigt ljud, men lyssnar du på musik grötar det ibland ihop sig.

Dessa hörlurar blockerar ljud från omvärlden passivt, trots sitt pris saknas alltså aktiv brusreducering. De är dock bra på att dämpa miljöljud trots detta, så att du kan njuta av spelljudet ostört.

Mikrofonen har brusreducering men tyvärr släpper den igenom en hel del ljud, till exempel hör dina medspelare när du hamrar på tangentbordet om du har ett tangentbord med mer ljudliga switchar.

Asus Rog Fusion II 500 kostar mer än vad de smakar. Även om de gör ett godkänt jobb på flertalet punkter så saknar vi det där lilla extra.

Hygglig byggkvalitet, avtagbar mikrofon, sitter bra
Mikrofonen släpper in tangentljud, känns inte premium
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra att veta om headset för gaming

Att spela spel kräver bra hårdvara. Det vet alla. En snabb mus med hög upplösning, ett bra tangentbord och en gamingfokuserad skärm kan göra underverk för din prestation. Men en detalj som ofta glöms bort, eller åtminstone är en aning förbisedd, är ett bra gamingheadset. Framför allt om man spelar onlinespel där kommunikationen med medspelarna är avgörande, då bör man vara noggrann i valet av gamingheadset.

Headset för gaming finns i mängder av utföranden – både sladdbundna och trådlösa varianter. Ett trådlöst headset ger större frihet, men behöver å andra sidan laddas med jämna mellanrum. Ett trådbundet ger dig begränsad rörelsefrihet men du slipper tänka på batteritid.

Och så finns det förstås olika sköna headsets, något som man också bör ta i beaktning. Spelar man långa sessioner så ska hörlurarna sitta bekvämt och inte bli för varma.

Andra viktiga aspekter att ta hänsyn till är eventuellt behov av surroundljud samt möjligheten att använda headsetet till olika plattformar – såsom PS4, dator (både PC och Mac), Xbox, mobiltelefoner med flera. Söker du exempelvis ett headset till Nintendo Switch fungerar inte trådlösa sådana eftersom blåtandskopplingen i spelkonsolen inte tillåter detta. Däremot finns det exempelvis headset som är certifierade att fungera med Xbox Series X, Xbox One, Playstation 5, Playstation 4 med flera. Det framgår ofta tydligt på förpackningen. 

Vanliga frågor om hörlurar för gaming

Vilka gaminghörlurar är bäst?

Det är som alltid ytterst en smaksak. Men man kan väl utan omsvep konstatera att man får vad man betalar för i det här segmentet. Högre prislapp betyder oftast bättre kvalitet på det mesta. Saker man bör titta på när man väljer gamingheadset är bland annat huruvida man vill ha ett trådlöst headset (vilket ger större frihet, men något sämre ljud om man jämför produkter ur samma prisklass) eller om man nöjer sig med enbart sladdbaserad uppkoppling. Man bör förstås även ta hänsyn till ergonomin, då gaming är en hobby som tenderar att dra ut på tiden.

Vilka hörlurar fungerar med Playstation?

De flesta hörlurar som kopplas in med sladd fungerar utmärkt även med PS4, då man kopplar in dem via handkontrollens 3,5-millimetersingång. Desto svårare blir det däremot när det handlar om bluetooth-hörlurar. Du kan inte koppla in vilka bluetoothhörlurar som helst till PS4, utan är hänvisad till hörlurar som är officiellt kompatibla med spelkonsolen. Det här brukar framgå av produktbeskrivningen hos handlarna, men är du osäker gör du bäst i att kontrollera med Sony, alternativt leta vidare efter ett par hörlurar med uttalat PS4-stöd.

Hur kopplar man hörlurar till Playstation?

Att koppla in hörlurar med sladd är väldigt smidigt, då dessa ansluts direkt till handkontrollen, Du hittar 3,5-millimetersjacket på den del av handkontrollen som vätter mot dig när du spelar. När det gäller bluetooth så bör du först sätta dina PS4-kompatibla hörlurar i parningsläge. Därefter går du in under inställningar/enheter på din PS4 och väljer bluetooth-enheter. Här bör ditt headset nu dyka upp i en lista. Välj headsetet och saken är biff. Vissa headsets som säljs som PS4-kompatibla kommer med en speciell USB-dongel som du måste installera för att det ska fungera, så får du beskedet att ditt headset inte är kompatibelt, bör du kolla en extra gång i förpackningen.