
Gaminghörlurar: 11 modeller i test
Behöver du ett headset så att du kan snacka med dina kompisar när du spelar spel? Vi testar kontinuerligt nya gamingheadset från märken som Asus, HyperX och Steelseries. För att ett headset för gaming ska bli bäst i test måste det hålla hög ljudkvalitet på både mikrofon och hörlurar, samt sitta skönt på huvudet under långa spelsessioner.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Headset för gaming
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi testar alltid produkter på ett sätt som ska spegla vardagligt användande i möjligaste mån. Det har vi gjort även med de gamingheadset som finns med i det här testet, och vi har förstås testat dem extra noga när det handlar om att spela spel.
Vi har dock inte nöjt oss med den saken, utan har även vägt in mängder av andra faktorer i betyget.
Ljudkvaliteten är förstås mycket viktig, och här har vi bland annat lyssnat på frekvensåtergivning, stereobredd, detaljåtergivning och bastryck.
Vi har även tittat på hur bra brusreduceringen är, i de fall då det erbjudits.
En särskilt viktig aspekt för gaminghörlurar är förstås att samtalskvaliteten är bra och att mikrofonen håller högsta möjliga kvalitet. Här har vi även slagit ned på om omgivningsljudet plockas upp, eller om medspelarna hör oss dåligt.
Användarvänligheten är en annan aspekt som spelar in, liksom ergonomin (som är extra viktig när det handlar om långa spelsessioner), och så har vi även vägt in priset som en faktor när vi satt slutbetyget.
Fler tester för gamers
1. Steelseries Arctis 5 → BÄST I TEST HÖRLURAR FÖR GAMING
Sitter skönt och erbjuder välbalanserat ljud
Låt oss fastslå en sak direkt. Det här är ett oerhört bekvämt headset som fungerar bra under långa spelsessioner. Det handlar bland annat om att trycket mot öronen är mycket väl avvägt, något som dels innebär att de inte skaver mot öronen, dels att omgivningens ljud slipper igenom precis lagom mycket. Nackdelen med det här är att de läcker ljud utåt om du drar upp volymen ordentligt.
De här hörlurarna är tillverkade i plast, men känns inte plastiga eftersom man försett dem med en gummiaktig yta. Hörlurarna hålls på plats med hjälp av ett så kallat skidband. Den här lösningen är bra, eftersom den medger en steglös justering. Det är med andra ord enkelt att hitta en exakt passform.
Bra ljudkvalitet för priset
Ljudet håller också högsta klass, och hörlurarna fungerar bra i flera slags situationer. Det är inga problem att höra fiender som närmar sig, och de ger även en god återgivning som gynnar upplevelsen av atmosfären i spelen. Överlag är ljudbilden balanserad, med en tämligen återhållen bas.
Vi upplever inga problem med distorsion och mikrofonen levererar ett klart och tydligt ljud.
Roccat Elo 7.1 Air presenteras av tillverkaren Roccat som ett headset framtaget för PC, men det går faktiskt att använda även med PS4. Den som spelar på båda plattformarna kan med andra ord spara en hel del pengar på att köpa just det här headsetet.
Om du inte kände till Roccat sedan tidigare så är det en väletablerad tysk tillverkare, som också haft framgånsrika e-sportlag i CS:Go och League of Legends.
Mellanregistret är den svagaste punkten i ljudåtergivningen, då det inte känns så högupplöst, medan diskanten är väldigt klar och väldefinierad och basen riktigt djup. Det låter överlag mycket bra, och virtuell 7.1-surround fungerar också alldeles utmärkt, även om det förstås inte kan ersätta äkta 7.1.
Förställ din röst
En trevlig sak med det här headsetet är att man kan konfigurera i stort sett allt, och dessutom är det väldigt enkelt och intuitivt. Du kan till och med välja att förvränga din röst så att du låter som det motsatta könet eller som ett monster. Skojigt.
Ska vi hitta något att anmärka på så är det att knapparna som sitter bakom den vänstra hörlurskåpan, och som används för att kontrollera det mesta, inte är särskilt lätta att hitta. Vi hade gärna sett att de hade haft någon form av yta som gör att man enklare kan lokalisera dem med fingret.
Batteritiden tycks stämma hyfsat bra överens med de 24 timmar som tillverkaren uppger. Vi fick ut 23 timmar vid våra tester.
Här har vi ett par trådlösa hörlurar som kopplas in med hjälp av USB-dongel. Du känner säkerligen igen varumärket ROG (Republic of Gamers) som är Asus gamingvarumärke och som är välrenommerat och uppskattat bland gamers.
Och visst levererar Asus med det här headsetet. Framför allt lär de här hörlurarna tilltala den som gillar kraftfull bas. Den blir dock inte svampig utan är väldigt snärtig och alert, vilket fungerar utmärkt i till exempel krigsspel. Tyvärr så ackompanjeras det här av ett lite mindre välbalanserat mellanregister, vilket ger en något burkig känsla. Spelar du musik med tonvikt på mellanregistret blir det här också ganska påtagligt, då frekvenserna gärna dränks av basen.
8 timmar batteritid i praktiken
Vi mäter räckvidden till 10 meter, vilket lär vara helt okej för de flesta användare. Batteritiden ligger på 10 timmar enligt Asus, och vi kör en LAN-session på 8 timmar utan att batteriet sviker, så det kan säkerligen stämma.
Vi har lite betänkligheter kring placeringen av knapparna. Vi hade gärna sett att man hade ersatt volymknapparna med en ratt och att on/off-knappen hade flyttats så att den inte sitter så nära mute-knappen. Här blir det lätt fel.
Tyvärr har vi inte haft möjlighet att testa den equalizer som ska följa med via drivrutinen. Vårt testexemplar saknar den mjukvaran, men den ska kunna användas för att justera ljudet när man använder headsetet med en pc. På konsolsidan får man nöja sig med hur det låter.
Den som är ute efter ett par riktigt snygga och stilrena gaminghörlurar – som skulle kunna passera som ett par dyra hifi-lurar – kan med fördel titta närmare på Logitechs G Pro X Wireless. Här får man en produkt med en design som för tankarna mer till hifi-hörlurar från Sennheiser eller Bose än till RGB-sprakande gamingfuturism. Ja, faktum är att G Pro X Wireless ser ut som ett par fullfjädrade hifi-lurar om man plockar bort mikrofonen.
Men det är trots allt ett par gaminghörlurar, och ska också bedömas just som sådana. Och det här är – glädjande nog – även ett riktigt bra gamingheadset. Ljudet är riktigt välbalanserat, och vi uppskattar framför allt att basen är tydlig och definierad snarare än mullrig, och att den inte inkräktar på mellanregistret, vilket många gaminghörlurar har en tendens att göra. Även diskanten är mycket fin. Allt vore med andra ord väl om det inte vore för att headsetet dras med ett störande brus, vilket hörs rätt väl om man använder headsetet på lägre volym. Det här drar ned betyget ett snäpp.
Mikrofonen är riktigt bra. Du hörs klart och tydligt, och det gäller även om du sitter i en miljö med mycket brus och skrän runt om dig.
Vi vill även ge ett plus för mjukvaran, som gör det möjligt att ställa in ljudet på alla sätt och vis. Här kan du till exempel justera mikrofonljudet och det virtuella surroundljudet (stöd för virtuellt 7.1-ljud). Utöver att du kan leka runt med inställningarna på egen hand, så finns också mängder av förprogrammerade inställningar.
Räckvidden är bra, och du kan lämna rummet utan att signalen bryts. Batteritiden ligger på 20 timmar, vilket är godkänt men inte mer.
Sammanfattningsvis så är det här ett headset som är fantastiskt på alla sätt och vis, förutom att det dras med ett trist bakgrundsbrus. Och det sticker ut genom sin diskreta och sobra design.
Sitter man och spelar under lång tid så kan det här headsetet bli en smula obekvämt. Vi upplever nämligen att det efter några timmar börjar klämma mot käken på ett obehagligt sätt. Med det sagt så är det i övrigt ett rätt välbyggt headset i mellansegmentet, som bjuder på en del fördelar som många rivaler har oerhört svårt att matcha.
Den kanske främsta detaljen som sticker ut är batteritiden. Här får man ut upp till 40 timmar på en laddning. Det är smått makalöst, och ett solklart köpargument i sig. Tyvärr finns däremot ingen snabbladdningsfunktion, så när headsetet väl behöver kräm har man runt tre timmar av laddning framför sig innan man når full kapacitet. Man behöver däremot inte gripas av panik om batterierna tar slut, då headsetet även fungerar med 3,5-millimeterssladd.
Ljudet är lite speciellt. Om man uppskattar det eller ej beror lite på vem man är. Det klassiska JBL-signumet – riktigt rejäl bas – är nämligen extra påtagligt hos JBL Quantum 60. Det kan förstås vara häftigt när man spelar spel med tunga ljudeffekter, men basen äter också en del mellanregister. Gillar du mycket bas lär du uppskatta det här headsetet, men är du lite av en hifi-nörd så kommer du sannolikt att vilja ha någonting annat.
Mikrofonen är riktigt bra. Den levererar ett klart och tydligt ljud och fångar inte upp en massa skrän i bakgrunden. Om vi ska anmärka på något så är det i så fall att mikrofonen inte är avtagbar.
Vi upplever JBL Quantum 610 som ett mycket välbyggt och rejält headset. Batteritiden är minst sagt grym, och mikrofonen levererar fin ljudkvalitet. Om man uppskattar bastrycket eller ej är däremot högst individuellt.
De flesta gamingheadsets kommer med en design som för tankarna till – just det – gaming. Vi snackar en rätt påflugen och futuristisk design med mycket RGB-ljus. Här skiljer sig Corsair HS80 RGB Wireless från mängden på ett fundamentalt plan. Designen kan – åtminstone i sammahanget – utan omsvep beskrivas som minimalistisk. Med det inte sagt att de är tråkiga. Tvärtom, så är det ett par riktigt snygga gaminghörlurar.
Ljudkvalitén är bättre än genomsnittet i det här segmentet. Framför allt så upplever vi att bas, mellanregister och diskant alla är korrekt balanserade, både var för sig och tillsammans. Ja, åtminstone om du tar dig lite tid att ställa in ljudet ordentligt. Och samma sak kan sägas om ljudkvalitén när det gäller mikrofonen. Den levererar ett krispigt och tydligt ljud, men även här är det en bra idé att gå in och justera känsligheten så att det inte uppstår distorsion eller bli för lågt. Mikrofonen är fastmonterad och kan enbart justeras i sidled, men det räcker faktiskt ganska bra.
Corsair HS80 RGB Wireless får även ett stort plus i kanten för något tillsynes så trivialt som att det är försett med en volymratt. Den är lätt att använda och man hittar den utan problem. Utöver den och en på/av-knapp så finns inga reglage. Mikrofonen aktiverar man genom att lyfta den. Tyvärr så är spännet för huvudbandet inte alls lika väldesignat. Vi får brottas med ett krångligt kardborreband, vilket känns lite för krångligt. Får man till det så sitter hörlurarna dock rätt bra på skallen.
Batteritiden på 20 timmar är inte fantastisk, men godkänd. Det går att klämma ur någon timme ytterligare om man stänger av RGB-belysningen. En trevlig detalj är att man kan ladda headsetet samtidigt som det används.
Vi vill även höja ett varningens finger för räckvidden, som inte är klockren. Är man typen som ofta lämnar rummet, så får man finna sig i att anslutningen bryts emellanåt. Är man inte den typen så är det förstås ett ickeproblem.
Överlag är det här ett mycket bra headset, som vi kan rekommendera.
Trådlösa gaminghörlurar är idag en så etablerad och vanlig företeelse att man knappt behöver nämna trådlösheten. Ungefär som att ordet ”platt” i platt-tv är rätt överflödigt. Men i fallet med HyperX Cloud Flight S så finns faktiskt anledning att trycka på ordet. Här snackar vi nämligen inte bara trådlöst ljud, utan även trådlös laddning. För den som avskyr kablar är det här därmed dubbel jackpot, då man kan ladda headsetet med en vanlig Qi-laddare.
Man skulle kunna tänka sig att det vore de enda fördelarna med det här headsetet, men icke då. Det är i övrigt ett riktigt bra headset på alla andra sätt också. Batteritiden ligger till exempel på 30 timmar, vilket är en bit över snittet i segmentet. Det räcker med andra ord att du laddar dem en enda gång för att de ska klara ett helt LAN-party över en helg.
Designen är förhållandevis diskret för att vara ett gamingheadset. Mattsvart finish och ganska enkelt designade kåpor ger dem en sober framtoning. Kåporna är ganska stora, vilket innebär att de täcker öronen bra, och även om headsetet är ganska tungt så sitter det ändå väldigt skönt, även under längre sessioner.
Ljudet är riktigt bra, med mejslad diskant, välavvägt mellanregister och lagom mycket bas. Headsetet har även stöd för virtuellt 7.1-ljud, vilket är lite häftigt, även om det i ärlighetens namn inte tillför särskilt mycket.
Mikrofonen är däremot lite av en besvikelse. Den är inte usel, men har långt ifrån så bra ljudupptagning som man brukar kunna vänta sig i det här prissegmentet. Här hade betyget kunnat bli högre.
Det här är framför allt en produkt som lär tilltala den som vill ha bra ljud och så sladdar som möjligt.
Nej, klassiska Turtle Beach vinner kanske inga priser för ljudkvaliteten i Stealth 600, även om det låter hyfsat med tanke på prislappen. Den som söker kraftfull bas bör leta vidare.
Med det sagt så är det inte direkt dåligt ljud. Mellanregistret är faktiskt helt okej, även om balansen gentemot övriga register är sisådär. Men de sitter väldigt skönt på huvudet och fungerar även bra för den med lite större öron, då kåporna är riktigt generösa. Just den här saken innebär också att de kan kännas lite otympliga under längre spelsessioner.
Utseendemässigt är det här ett headset som ser ut som ett gamingheadset, kort och gott. Det råder liksom inga tvivel kring vad det är vi har att göra med när man ser dessa. De ser lite plastiga ut, och det beror på att de faktiskt också är rätt plastiga. Men det betyder inte att det är rangligt eller missljud, utan allt känns ändå hållbart.
Gott om funktioner
När vi testar headsetet får vi ut 14 av de 15 timmar som tillverkaren anger, vilket är tillräckligt nära för att vi ska klassa det som att uppgiften stämmer (det här beror ju på volymen till exempel). Reglagen sitter alla placerade på bakdelen av vänsterkåpan, och här finns både ett par skrollhjul (varav ett för volymen) och USB C-porten.
Hörlurarna har tre EQ-lägen som man växlar mellan genom en knapptryckning. Här finns även ett specialläge kallat ”Superhuman Hearing” som förstärker enstaka detaljer i ljudet, något som kan ha en avgörande effekt när man spelar spel där det är viktigt med ljudbaserade ledtrådar (som fotstegen när någon närmar sig).
Givet de många funktioner som de här hörlurarna erbjuder, så får de klassas som väldigt prisvärda. Men ljudkvaliteten är inte riktigt där.
Bra pris hos:
Om du inte tillhör de som värdesätter trådlös koppling till din gamingdator så kan MSI:s GH50 vara ett intressant alternativ att spana in. Det här är ett mycket ergonomiskt headset med en relativt diskret design, men som ändå ser läcker ut om man väljer att använda sig av den inbyggda RGB-belysningen. Headsetet kommer tillsammans med en kontrolldosa som används för att ställa in bland annat mikrofonen och vibrationerna.
Headsetet har virtuellt 7.1-ljud, men vi kan inte påstå att det fungerar särskilt bra. Det låter buskigt och konstigt, och det här hade man lika gärna kunnat slopa till förmån för ett lägre pris. Paradoxalt nog låter 2.1-ljudet däremot väldigt bra, med en djup och tydlig bas, väldefinierad diskant och ett spänstigt mellanregister.
Ett rejält headset
Mikrofonen är avtagbar, något som vi alltid tycker är bra eftersom man kan använda hörlurarna som ett par mer gängse hörlurar och inte bara för gaming. När mikrofonen väl är fastsatt i lurarna saknar vi däremot möjligheten att justera den.
Vi vill även slå ned på att de här hörlurarna är lite i tyngsta laget med sina 300 gram. Det gör förvisso att de känns ganska robusta, men också att de blir lite jobbiga att ha på sig under längre spelsessioner.
Men letar du efter ett rejält headset och inte kräver trådlös uppkoppling, så är de trots allt ändå ett vettigt köp.
Asus ROG Delta S Wireless sitter både väldigt bekvämt och förvånansvärt stabilt på huvudet. Det, tillsammans med att vi bjuds på en oerhört effektiv snabbladdning (2-3 timmats batteritid på bara 15 minuters laddning) är produktens starkaste kort. På de övriga punkterna är vi däremot en aning besvikna.
Batteritiden ligger på ett dygn. Det är ingen katastrof på något sätt, men med tanke på vad det här headsetet kostar så hade vi faktiskt förväntat oss mer. En annan sak som vi saknar givet prisklassen är brusreducering, något som de flesta av konkurrenterna faktiskt kan erbjuda.
Ljudet då? Det duger. Mellanregistret är har hygglig separation och diskanten glittrar rätt tjusigt och välbalanserat. Men basen är alldeles för klen, och de olika registren samspelar dåligt. Även här rimmar inte prestandan med prisklassen, tycker vi.
Även mikrofonen brottas med en del problem. Det knastrar och låter statiskt, vilket blir väldigt jobbigt i längden.
Det här headsetet ska tillhöra premiumsegmentet, men vi tycker inte riktigt att det platsar där.
Asus Rog Fusion II 500 är ett trådbundet gamingheadset som sitter ovanligt stabilt på huvudet, det är väldigt bra avvägt. Vidare är det bekvämt att använda även under längre spelsessioner.
Byggkvaliteten är tyvärr oväntat plastig, speciellt sett till att detta är ett premiumheadset. De saknar den lyx och flärd som vi förväntar oss att få i den här prisklassen. Men de följer i alla fall den minimalistiska trenden vi sett de sista åren i gamingvärlden.
RGB-belysningen har ett lite annorlunda men spännande utförande. Kåporna har som en LED-strip på baksidan. Fördelen med detta är att om du har glasögon på dig så slipper du reflektioner i glaset. Dessutom ser det riktigt bra ut.
Knapparna är lätta att hitta och du känner skillnad på dem tack vare mönstring och formgivning.
Du får med två olika set med kuddar så att du kan byta. Du kan även plocka loss mikrofonen.
Ljudkvaliteten hos Rog Fusion II 500 är bra men för att vara ett premiumheadset förväntar vi oss en större bredd. Vi saknar också detaljer i registren. Du kan urskilja fotsteg från övrigt ljud, men lyssnar du på musik grötar det ibland ihop sig.
Dessa hörlurar blockerar ljud från omvärlden passivt, trots sitt pris saknas alltså aktiv brusreducering. De är dock bra på att dämpa miljöljud trots detta, så att du kan njuta av spelljudet ostört.
Mikrofonen har brusreducering men tyvärr släpper den igenom en hel del ljud, till exempel hör dina medspelare när du hamrar på tangentbordet om du har ett tangentbord med mer ljudliga switchar.
Asus Rog Fusion II 500 kostar mer än vad de smakar. Även om de gör ett godkänt jobb på flertalet punkter så saknar vi det där lilla extra.
Bra pris hos:
Fem saker att tänka på när du köper ett gamingheadset
Marknaden svämmar mer eller mindre över av headsets för gaming. En del av dem är dåliga, ett fåtal är riktigt bra. Här är de viktigaste sakerna att hålla reda på när du står inför ett köp.
1. Komfort
Gamingsessioner tenderar att dra ut på tiden, och i vissa fall handlar det om flera dygn av konstant spelande. Att det headset man använder sitter skönt – att det varken blir för varmt eller att det blir obekvämt med tiden – är med andra ord avgörande för din gamingupplevelse och i förlängningen även för din prestation. Kontrollera att huvudspännet är vadderat och att hörlurskåporna inte riskerar att skava eller blir för varma. Titta även på vilka möjligheter det finns till justering av headsetet.
2. Material
Gör en noggrann kontroll av hur headsetet är byggt och vilka materialval som tillverkaren gjort. Ett gamingheadset ska vara stabilt, lättmanövrerat och bra isolerat, utan att för den sakens skull bli otympligt och tungt.
- Byggkvalité: Många gamingheadsets är tillverkade i ganska lätt och förhållandevis billig plast, vilket innebär att de kan kännas instabila och att plasten ”knakar” och avger missljud, något som lätt blir irriterande i längden. Det är bättre att hitta en produkt där till exempel metall ingår i konstruktionen. Metall innebär också att headsetet blir mer tåligt. Här får man dock göra en avvägning så att det inte blir för tungt. Men undvik om du kan de headset som uteslutande är tillverkade i plast.
- Isolering: Bra isolering är nödvändigt för att du ska höra detaljerna och få rätt ljudåtergivning, inte minst när det handlar om surroundljud. Kudden på hörlurskåpan bör täcka hela ditt öra och den bör även isolera ut omgivningsljudet så mycket som möjligt. Har headsetet aktiv brusreducering är det här inte lika viktigt. Se mer om den saken längre ned.
- Mikrofon: Det finns ingen anledning att stirra sig blind på mikrofonens ljudegenskaper. De flesta mikrofoner till gamingheadsets är ganska dåliga i det hänseendet och har ofta klen basåtergivning. Det innebär att ljudet kan upplevas som burkigt, men det gäller å andra sidan för de flesta headsets avsedda för gaming. Det du bör fokusera på är möjligheterna att ställa in mikrofonen så att du hörs ordentligt. Små justeringar av mikrofonens placering i förhållande till munnen kan göra enorm skillnad.
3. Surroundstöd och 3D-ljud
Stöd för surroundljud av olika slag kan ge dig en fördel i många spel, då du hör från vilket håll hot och faror kommer. Surroundljud ska inte blandas samman med 3D-ljud, som är en annan typ av teknologi.
- Surroundljud: Det finns en uppsjö surroundprotokoll. Hörlurar kan förstås inte prestera äkta surround, givet att konceptet kräver flera olika högtalare placerade på olika platser i ett rum. Men det finns gott om gamingheadsets med stöd för virtuella surroundprotokoll. Det här fungerar ofta förvånansvärt bra, och definitivt bättre än när det handlar om virtuell surround från soundbars. Två av de vanligare och bättre protokollen är Dolby och DTX.
- 3D-ljud: 3D-ljud är en annorlunda teknologi, som lurar hjärnan så att ljuden i spelet upplevs komma från flera olika håll. Till skillnad från surroundljud så kan man även åstadkomma effekten av att ljud kommer ovanifrån eller underifrån, inte bara från sidorna eller bakifrån/framifrån. Många hörlurstillverkare har sina egna 3D-ljudlösningar, och det finns även 3D-ljudteknik som utvecklats av konsoltillverkare.
4. Trådlöst eller inte
Att välja ett trådlöst headset kan låta som en självklarhet. Men faktum är att det finns många fördelar med trådbundna headsets. En är att de inte behöver laddas upp med jämna mellanrum, något som kan vara förödande om du befinner dig mitt i en intensiv spelsituation och plötsligt får slut på batteri. En annan är att du inte behöver förlita dig på bluetooth, som ibland kan krångla när det handlar om såväl anslutning som stabilitet. Trådbundna headsets är i regel också betydligt billigare än motsvarande produkter med trådlös teknik, och sitter du primärt framför datorn och spelar så lär sladden knappast störa dig ändå.
5. Brusreducering
Spelar du spel där ljudet har en avgörande betydelse för din framgång, så kan det vara vettigt att välja ett headset med brusreducering. På så vis stänger du ute omgivningsljudet och kan koncentrera dig helt och hållet på ljudet i spelet.
- Passiv brusreducering: Hörlurar med passiv brusreducering är isolerade rent fysiskt så att minimalt med ljud från omgivningen släpps in. Sådana här lurar sluter ofta mycket tätt runt öronen och har tjockare vaddering. Nackdelen är att brusreduceringen inte blir lika effektiv som med aktiv brusreducering, och dessutom kan de här hörlurarna tendera att bli varma att bära under längre perioder.
- Aktiv brusreducering: En mer sofistikerad variant av brusreducering. Här används avancerad teknologi som med hjälp av mikrofoner och mjukvara filtrerar bort omgivningsljudet. De icke önskvärda ljuden neutraliseras med fasinvertering. Det här är en långt mer effektiv typ av brusreducering, men innebär också att headsetet blir dyrare.
Bra att veta om headset för gaming
Att spela spel kräver bra hårdvara. Det vet alla. En snabb mus med hög upplösning, ett bra tangentbord och en gamingfokuserad skärm kan göra underverk för din prestation. Men en detalj som ofta glöms bort, eller åtminstone är en aning förbisedd, är ett bra gamingheadset. Framför allt om man spelar onlinespel där kommunikationen med medspelarna är avgörande, då bör man vara noggrann i valet av gamingheadset.
Headset för gaming finns i mängder av utföranden – både sladdbundna och trådlösa varianter. Ett trådlöst headset ger större frihet, men behöver å andra sidan laddas med jämna mellanrum. Ett trådbundet ger dig begränsad rörelsefrihet men du slipper tänka på batteritid.
Och så finns det förstås olika sköna headsets, något som man också bör ta i beaktning. Spelar man långa sessioner så ska hörlurarna sitta bekvämt och inte bli för varma.
Andra viktiga aspekter att ta hänsyn till är eventuellt behov av surroundljud samt möjligheten att använda headsetet till olika plattformar – såsom PS4, dator (både PC och Mac), Xbox, mobiltelefoner med flera. Söker du exempelvis ett headset till Nintendo Switch fungerar inte trådlösa sådana eftersom blåtandskopplingen i spelkonsolen inte tillåter detta. Däremot finns det exempelvis headset som är certifierade att fungera med Xbox Series X, Xbox One, Playstation 5, Playstation 4 med flera. Det framgår ofta tydligt på förpackningen.
Vanliga frågor om hörlurar för gaming
Vilka gaminghörlurar är bäst?
Det är som alltid ytterst en smaksak. Men man kan väl utan omsvep konstatera att man får vad man betalar för i det här segmentet. Högre prislapp betyder oftast bättre kvalitet på det mesta. Saker man bör titta på när man väljer gamingheadset är bland annat huruvida man vill ha ett trådlöst headset (vilket ger större frihet, men något sämre ljud om man jämför produkter ur samma prisklass) eller om man nöjer sig med enbart sladdbaserad uppkoppling. Man bör förstås även ta hänsyn till ergonomin, då gaming är en hobby som tenderar att dra ut på tiden.
Vilka hörlurar fungerar med Playstation?
De flesta hörlurar som kopplas in med sladd fungerar utmärkt även med PS4, då man kopplar in dem via handkontrollens 3,5-millimetersingång. Desto svårare blir det däremot när det handlar om bluetooth-hörlurar. Du kan inte koppla in vilka bluetoothhörlurar som helst till PS4, utan är hänvisad till hörlurar som är officiellt kompatibla med spelkonsolen. Det här brukar framgå av produktbeskrivningen hos handlarna, men är du osäker gör du bäst i att kontrollera med Sony, alternativt leta vidare efter ett par hörlurar med uttalat PS4-stöd.
Hur kopplar man hörlurar till Playstation?
Att koppla in hörlurar med sladd är väldigt smidigt, då dessa ansluts direkt till handkontrollen, Du hittar 3,5-millimetersjacket på den del av handkontrollen som vätter mot dig när du spelar. När det gäller bluetooth så bör du först sätta dina PS4-kompatibla hörlurar i parningsläge. Därefter går du in under inställningar/enheter på din PS4 och väljer bluetooth-enheter. Här bör ditt headset nu dyka upp i en lista. Välj headsetet och saken är biff. Vissa headsets som säljs som PS4-kompatibla kommer med en speciell USB-dongel som du måste installera för att det ska fungera, så får du beskedet att ditt headset inte är kompatibelt, bör du kolla en extra gång i förpackningen.