Bästa budgetmobilen: 7 modeller i test

Senast uppdaterat September 2022

Vill du ha en bra och billig mobiltelefon, men är osäker på vilka modeller som är köpvärda? Då har du hittat rätt test. Vi har testat ett gäng riktigt bra budgetmobiler från Samsung, Apple, Motorola och många fler. Vårt test visar att det även bland de allra billigaste mobilerna så är det numera ganska lätt att hitta modeller med snabb processor, bra skärm och helt okej kamera. Medan de allra lyxigaste toppmodellerna hela tiden fortsätter att stiga i pris är det faktiskt i de billigare prisklasserna som den riktiga utvecklingen sker.

Läs även våra tester av de bästa iPhonemodellerna och bästa mobilerna från Samsung.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Billig mobil

Så gjorde vi testet

Vi har testat alla mobilerna precis som de är tänkta att användas och i helt vanliga miljöer. Under vår testperiod har vi, förutom prislappen, tagit hänsyn till följande testparametrar:
Byggkvalitet: Bara för att en telefon har ett lågt pris ska den inte kännas som en leksak. Det gör att byggkvaliteten är en viktig bedömningspunkt.
Prestanda: Allt från skärmen till snabbheten är viktigt att ta hänsyn till hos en telefon, särskilt om du ska ha den i ett par år.
Kamera: En bra kamera är nog det viktigaste hos många telefoner. Billiga mobiler har ofta lite enklare kameror, men överraskar ändå ganska ofta.
Batteri: Ofta brukar batteritiden på billiga telefoner vara riktigt bra till följd av enklare hårdvara, men det är fortfarande en väldigt viktig faktor.

0 5 4.5 1

1. Xiaomi 11 lite 5G NE BÄST I TEST MOBILTELEFON

Bäst i klassen

Typ: Smartphone i budgetsegmentet Skärm: 6,55-tums AMOLED (1080 x 2400 pixlar), 90 Hz Systemkrets: Snapdragon 778G Operativsystem: Android 11 Batteri: 4 250 mAh Kameror bak: 64+8+5 megapixlar Kamera fram: 20 megapixlar Vikt: 158 gram Övrigt: IP53-klassad (vattentålig)

Frågan är om någon annan telefon på marknaden är mer prisvärd än Xiaomi 11 lite 5G NE. Vi är benägna att svara nej på den frågan.

Det är framför allt kameran som får den här telefonen att stå ut i mängden i det här segmentet. Stjärnan i trion som huserar på bakstyckets ovansida är huvudlinsen som är långt mycket bättre än rivalernas huvudkameror. Vi snackar imponerande skärpa, framför allt. I övrigt är telefonen utrustad med en ultravidvinkellins samt en tele/makro-lins, som är helt okej, men inte mer.

Snabb skärm

Telefonen har en riktigt fin skärm av AMOLED-typ på 6,55 tum som erbjuder en uppdateringsfrekvens på 90 Hz och en upplösning på 1080 x 2400 pixlar. Även här är man snäppet vassare än många rivaler i prisklassen. Och ingen lär bli besviken på prestandan som Qualcomms Snapdragon 778G-chipp levererar. Skillnaden mellan flaggskeppschipp och mellansegmentschipp är mindre än någonsin tidigare, och den här processorn räcker till även för tyngre spel.

Många funktioner

Vattentäthet, IR-fjärrkontrollfunktion och ett rejält batteri är andra bitar som gör att den här telefonen utan tvekan borde finnas med på din ”short list” om du är ute efter en billig telefon med fina specifikationer.

Kameran, prestandan
Ej trådlös laddning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

2. Nokia G21 BÄSTA BUDGETVAL

Uppföljaren som gör det mesta rätt

Typ: Smartphone i budgetklassen Skärm: 6,5-tums IPS (720 x 1080 pixlar), 90 Hz Systemkrets: Unisoc T606 Operativsystem: Android Batteri: 5 050 mAh Kameror bak: 50+2 megapixlar samt djupsensor Kamera fram: 8 megapixlar Vikt: 190 gram Övrigt: Dubbla SIM-kortplatser

I föregångaren till den här luren – G20 – satt ett Helio G35-chipp som stundtals kändes plågsamt segt. Det här har Nokia fixat med uppföljaren G21, som fått ett betydligt rappare Unisoc T606-chipp. Den här systemkretsen är måhända inte heller någon oljad blixt, men gör åtminstone telefonen behaglig att använda så länge du inte utsätter den för några tyngre spel.

Hyggliga kameror

Nokia har även försett telefonen med rätt hyggliga kameror. Selfiekameran med sina 8 megapixlar är inget att jubla över, men bakkameran bjuder på både fin detaljrikedom och riktigt bra färgåtergivning. Vid mörka förhållanden sjunker kvalitén däremot drastiskt, men annat är inte att vänta sig i den här prisklassen.

Batteriet kan vara det primära säljargumentet. 5 050 mAh med så här blygsam skärmupplösning och processor ska ge upp till tre dygns drift. Och det stämmer, makalöst nog.

Trist skärm

Skärmen är inte ett lika stort glädjeämne som kamerorna, batteriet och chippet. Här får vi en rätt låg upplösning (720p) och en trist och urvattnad ton. Att den har ett 90 Hz-läge är förstås trevligt och bidrar till att scrollning och animationer blir mjukare, men på det hela taget är det en rätt medioker skärm.

Det här är en telefon för den som framför allt vill ha lång batteritid och hyfsade kameror, utan att tömma plånboken.

Batteriet, kamerorna
Skärmen
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. Samsung Galaxy A42

Inte så flashig, men är den telefon du egentligen behöver

Typ: Smartphone i mellansegmentet Skärm: 6,6 rum AMOLED Systemkrets: Snapdragon 750G Operativsystem: Android 10 Batteri: 5000 mAh Bakkamera: 48+8+5+5 megapixlar Frontkamera: 20 megapixlar Vikt: 193 gram Övrigt: Skärmbaserad fingeravtrycksläsare

Chansen att du som svensk ska köpa en Galaxy A42 är förhållandevis liten. Vi är dels ett flaggskeppsland, dels ett Iphoneland. Vi gillar maxade lurar. Men sanningen är att det här är precis den telefon du behöver. Varken mer eller mindre.

Förnuftig telefon

Nej, Galaxy A42 är verkligen ingen statussymbol. Men den är rakt igenom förnuftig. För att vara en telefon i mellansegmentet lämnar den nämligen inte mycket i övrigt att önska. Du får en 6,6-tums AMOLED-skärm, en kameralösning med 48+8+5+5 megapixlar (vidvinkel, ultravidvinkel, makro samt djupsensor). Selfiekameran klockar in på 20 megapixlar, och på videosidan noterar vi stöd för både slow motion och hyperlapse.

Arbetsminnet ligger på rejäla 8 GB och lagringsutrymmet på 128 GB. Det är i huvudsak den aningen lågupplösta skärmen (720 x 1600 pixlar) och Snapdragon 750G-chippet som skvallrar om att det här är en mellansegmentstelefon. Prestandan och helhetsupplevelsen ligger trots det inte nämnvärt långt bakom flaggskeppen. 5G-stödet gör dessutom Galaxy A42 framtidssäker.

Ganska plastig

Är det något som lite mer tydligt ger vid handen att det här är en enklare telefon så är det kvalitetskänslan. Det är en rätt plastig enhet, vilket paradoxalt nog också innebär att den är riktigt bekväm att hålla i. Snygg? Nja, det vete tusan. Men att det här är en förnuftig telefon till ett extremt bra pris, det kan inget ta ifrån den.

Fin skärm, hög prestanda
Inte jättesnygg
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

4. Apple Iphone SE (2020)

Överkomlig Iphone med hög prestanda

Typ: Smartphone i mellansegmentet Skärm: 4,7-tums IPS-skärm (1334x750 pixlar) Systemkrets: Apple A13 Bionic Kameror: Bakkamera på 12 megapixlar, selfiekamera på 7 megapixlar Operativsystem: IOS 13 Vikt: 148 gram Övrigt: Trådlös laddning

Apples produkter kan aldrig betraktas som billiga. Inte Iphone SE heller, trots att det handlar om en med dagens mått mätt väldigt kompakt enhet på ”bara” 4,7 tum. Det handlar i princip om en Iphone 8, fast utan Force Touch (funktionen för olika hårda tryck på skärmen som ingen använde). Borde den inte vara billigare?

Budget för att vara Apple

Ja, med Applemått mätt så är det här faktiskt rena budgetalternativet, och är man ute efter just en mindre telefon, så erbjuder den trots allt riktigt fin prestanda för pengarna. Under skalet sitter ett Apple A13 Bionic-chipp, som i ärlighetens namn fortfarande sparkar röv med de flesta rivaler i det här segmentet, och till och med vissa Androidflaggskepp.

Och med det har vi i princip sammanfattat fördelarna.
Kameran baktill (ja, bara en) är inte dålig och får god hjälp av A13 Bionic-chippet med bilderna, men ligger inte i toppskiktet av segmentet, och den hänger inte alls med när det råder dunkla förhållanden.

Godkänd batteritid

Batteritiden ligger på en dag, vilket är nätt och jämt godkänt i dagsläget.

Vill man ha en kompakt telefon med hög prestanda som utan problem kan användas med bara ena handen, ja då ska du definitivt överväga en Iphone SE. Gillar du dessutom IOS är det här enheten som gäller.

Kompakt, hög prestanda
Kameran och batteritiden
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

5. Oneplus Nord CE 2 5G

Förlorar mot sitt eget syskon

Oneplus valde för ett par år sedan att gå samma väg som andra tillverkare på flaggskeppssidan, och företagets topptelefoner är inte längre att betrakta som budgetenheter. Därmed inte sagt att man inte längre tillverkar billigare telefoner. Oneplus Nord-serien är den kinesiska mobiltillverkarens bidrag i mellansegmentet. Och Nord CE 2 (CE står för Core Edition) är en avskalad variant av Nord 2. Oneplus har till exempel plockat bort trådlös laddning och IP-klassning.

Bra batteritid

Under skalet hittar man dessutom ett Mediatek-chipp med lite klenare prestanda än det chipp som sitter i Nord 2. Skillnaden är dock inte större än att de flesta knappast lär känna av den. Det finns även en fördel med det enklare chippet, nämligen att batteritiden landar på nästan två dygn, förutsatt att man inte är en så kallad power user som bränner batteri så det sjunger om det.

Fin skärm

Skärmen mäter 6,43 tum och är av AMOLED-typ. Dessutom har den begåvats med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz, vilket gör att den känns ganska exklusiv.
På kamerasidan bjuds vi en vidvinkel på 64 megapixlar som sällskapar med en ultravidvinkellins på 8 megapixlar och en makrolins på 2 megapixlar. Bilderna blir hyfsat bra på dagen, men kamerorna tappar rejält vid dunkla förhållanden.

Det här är ingen dålig telefon i segmentet, men frågan är varför man inte skulle välja den aningen bättre Nord 2? Den har funnits längre på marknaden och är också billigare.

Bra skärm, bra batteritid
Kameran
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

6. Nokia XR20

Tålig telefon utan att det syns

Typ: Smartphone i budgetsegmentet Skärm: 6,67-tums IPS (1080 x 2400 pixlar) Systemkrets: Snapdragon 480 5G Operativsystem: Android 11 Batteri: 4 630 mAh Kameror bak: 48+13 megapixlar Kamera fram: 8 megapixlar Vikt: 248 gram Övrigt: Mil-STD-810H-klassad

Har du någon gång stiftat bekantskap med Nokia X20, så känner du genast igen dig här. XR20 är nämligen mer eller mindre en ny och lite tåligare version av just den telefonen. Inte för att det är särskilt uppenbart när man tittar på den.

Diskret tålig

Den väger lite mer än andra smartphones och den har räfflad yta på bakstycket. Men annars är det väldigt lite som skvallrar om att det här faktiskt är en telefon som är Mil-STD-810H-klassad. Det innebär bland annat att den ska palla att du släpper den i ett betonggolv från 1,5 meter. Den är dessutom både vatten- och dammtålig enligt IP-klass 68.

Mesig prestanda

Just det här med att telefonen klarar lite tuffare tag utan att det syns är egentligen hela grejen med Nokia XR20. I övrigt bjuder den på rätt mesig prestanda och en kamera som lirar i gärdsgårdsserien. Det är inte så att den inte duger för vardagligt användande, men du får inte ha några högre krav om du ska bli nöjd. Det finns mer prestanda att få för pengarna från andra tillverkare. Men värdesätter du tåligheten framför allt, ja då kan den vara vad du söker.

Damm-, vatten- och stöttålig
Klen prestanda, halvtaskig kamera
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

7. Sony Xperia 10 III

Varken bu eller bä

Typ: Smartphone i mellansegmentet Skärm: 6-tums OLED (1080 x 2520 pixlar) Systemkrets: Snapdragon 690 Operativsystem: Android 11 Batteri: 4 500 mAh Kameror bak: 12+8+8 megapixlar Kamera fram: 8 megapixlar Vikt: 169 gram

Ibland undrar man vem som är den potentiella målgruppen för en viss telefon. Som i det här fallet. Sony Xperia 10 III är egentligen ingen dålig telefon, men den är inte speciellt bra på någonting heller.

Finns bättre telefoner

Det finns helt enkelt en del telefoner i den här prisklasen som är bättre, och det finns en del telefoner som är sämre. Och ingenting – och då menar vi verkligen absolut ingenting – får den här enheten att stå ut i mängden. Den saknar en så kallad USP (Unique Selling Point) för att snacka reklambyrålingo.

Vi noterar en OLED-skärm med hygglig upplösning (1080 x 2050 pixlar) men lite sämre ljusstyrka och endast med 60 Hz uppdateringsfrekvens. Vi noterar även en Snapdragon 690-processor som klarar det mesta, men som definitivt inte kan mäta sig med de bästa. Och vi får tre bakkameror (vidvinkel, ultravidvinkel och tele) på 12+8+8 megapixlar som presterar helt okej.

Har hörlursuttag

Det är en dock en Sonytelefon, vilket kan ha en lockande effekt i sig. Den är välbyggd och den är utrustad med hörlursuttag, vilket också kan avgöra saken för vissa konsumenter. Men sammanfattningsvis är det här inte en telefon som lämnar något bestående intryck vare sig tekniskt, designmässigt eller prismässigt.

Duglig prestanda
Trist skärm, halvbra kameror
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5