Blender: 12 modeller i test

Senast uppdaterat Juli 2023

Har du också funderat på att komplettera köket med en blender? Du är inte ensam. Vi blir allt fler som är medvetna vad vi stoppar i oss. Trenden med ekologisk mat, raw food, fler veganer och folk som bara snabbt och enkelt vill äta nyttigt växer sig starkare. En blender är ett redskap för mycket av detta och har idag blivit lika vanligt på köksbänken som kaffemaskinen eller brödrosten. Blender, som ibland kallas för mixer, är en köksapparat med många användningsområden; blanda smoothies, juice och drinkar, göra soppor och röror och krossa is. I flera delar ersätter en blender det en matberedare, stavmixer eller juicepress förväntas göra. Det finns massor av recept på nätet på smarriga smoothies och soppor som du kan tillreda på bara ett par minuter. Det är en härlig och fräsch känsla på söndagsmorgonen att snabbt kunna mixa ett glas smoothie gjord på kokosmjölk, chiafrön, banan och äpple. Utbytet av blenders har också ökat explosionsartat under senare år med fler modeller och starkare motorer. Det har blivit en statussymbol med en blender som kan göra allt – Blendtecs serie av video på Youtube ”Will it blend?” har tiotals miljoner visningar. Vissa varumärken har till och med ersatt att mäta motorstyrkan i watt till hästkrafter. Det finns blenders upp till 4 hk – stark som en liten båtmotor! Blenders är också en av de första köksapparater som barn tycker är kul att använda och ”smoothie challenge” är ett välkänt begrepp i sociala medier för många barn och ungdomar.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt test av blenders har letts av en besjälad matentusiast och prylnörd. Samtliga modeller har testats genom att tillreda många olika rätter under samma förutsättningar; smoothies, soppor, röror och krossad is. Vissa tester har upprepats flera gånger. Vid utvärdering av tillredningarna har vi använt oss av en jury bestående av flera personer. Vi har också låtit barn använda produkterna. Vi har testat ljudnivån och hur enkelt det är att diska ur blendern. En noggrann granskning av bruksanvisningar och garantier har gjorts. Vi har också talat med anställda på juicebarer för att kunna ta del av deras erfarenheter av olika modeller.

Vi har utvärderat de löften som tillverkarna själva ger, exempelvis hur snabbt is kan krossas. Alla modeller har testats under en längre period och vissa har testats under flera år. De modeller som presterat bäst behåller vi för långtidstest och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

Funktionalitet och prestanda: Hur många förinställda program finns och hur stark är motorn? Hur väl utför blendern det den är avsedd för? Blir smoothien slät och hur blir hummus eller majsdip? Är det enkelt att krossa is?

Användarvänlighet: Hur lättanvänd är blendern? Är knappar och reglage enkla att förstå och använda? Hur lätt är den att diska och tar den mycket plats? Låter blendern så mycket att grannarna vaknar? Hur säker är blendern för barn att använda? Hur lång är sladden och går den att linda upp?

Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är blendern? Hur stora påfrestningar klarar den av – både vad gäller vibrationer och temperatur? Hur länge kan man köra blendern utan att den blir överhettad? Har den tillverkats av kvalitativa och giftfria material? Vilka garantier gäller?

Vi har betygsatt varje blender efter dess prisvärde, det vill säga hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom.

Välja blender

Så vad är viktigt när du väljer blender? I stort sett alla blenders består av samma fem delar; en hög kanna av hårdplast eller en glaskanna, en motorenhet med manöverpanel, lock, ett mindre mittlock som också kan användas som mätbägare och i vissa fall en blenderstav för att röra och skrapa ur kannan. Alla är förhållandevis enkla att använda och rengöra. Viktigast tycker vi är om blendern gör jobbet som du tänkt dig; hur blir resultatet när man gör röror, smoothie och soppor eller krossar is? Utöver detta finns andra praktiska aspekter såsom kvalitet, användarvänlighet, ljudnivå, hur lättförvarad blendern är, om den tål maskindisk och hur de olika delarna är utformade – och priset förstås. En fördel med blenders att tänka på är att alla modeller är rätt lätta att rengöra. Vi har därför lagt mindre vikt vi detta.

En enkel tumregel är att välja bland blenders med rejäla motorer, från 800 watt och uppåt. Många utsätter sina blenders för stor påfrestning. De förväntas snabbt kunna slå sönder stora grönsaksbitar och nötter, tillreda glass och blanda mastiga röror. Många är de som svurit över alldeles för svaga motorer som luktar bränt och till slut går sönder. En stark motor är därför bra, men mindre miljövänlig kanske då man förbrukar mer energi. Samtidigt använder man oftast inte en blender mer än någon minut, så väldigt stor skillnad i energiförbrukning är det inte. Ett annat enkelt tips är att blendern bör ha en blenderstav, som underlättar väsentligt vid tillredningen av mat.

Kanske lika viktigt för ett bra resultat som att välja rätt blender är att följa några enkla tips vid tillredningen. Börja alltid med att hälla i vätskan. Är det mycket hårda ingredienser och större bitar, så lägg i lite i taget. Annars är risken att ingredienserna fastnar ovanför kniven. Lägg alltid det tyngsta högst upp, så att de hjälper till att trycka ned allt mot knivarna. När du krossar is (eller andra fasta ingredienser), så häll alltid i lite vatten till att börja med. Vi har testat tolv av de mesta välkända blenders i olika prisklasser inklusive Vitamix, Blendtec och Magimix. Vi har dock valt bort de billigaste varianterna med svaga motorer samt de dyraste modellerna som i första hand är avsedda för professionellt bruk i restauranger eller juicebarer.

Vanliga frågor om blenders

Vilken blender är bäst?

Vi har testat 15 olika blenders och utser Magimix LeBlender till bäst i test. Förutom att resultatet blir riktigt bra, har den dessutom enkla reglage som gör den väldigt lätt att hantera. Till bästa premiumval utses Blendtec Classic 575.

Vad är det för skillnad på blender och mixer?

En blender och en mixer är samma sak. Men ibland kallar folk även matberedare för mixer. Skillnaden på en matberedare och en blender/mixer, är att en blender har ett mer avgränsat användningsområde. En blender briljerar när det kommer till soppor, smoothies, röror och iskross, medan en matberedare kan hjälpa dig hacka, strimla och få ihop en pajdeg eller en mindre bröddeg.

Vad använder man en blender till?

En blender används i huvudsak till att göra soppor, röror, drinkar, smoothies och kanske rentav till att krossa is. Barnmat, nötsmör, eller helt enkelt fluffig vispad grädde till tårtan – en blender innebär att du själv slipper stå och mosa eller vispa eller pressa, den gör jobbet åt dig och den gör det riktigt snabbt. En frukostsmoothie tar inte mer än några sekunder att mixa ihop och en slät och god hummus gör du i en handvändning med en mixer.

Hur gör man en milkshake med en blender?

Att göra en milkshake, kunde nästan inte vara lättare. Häll upp önskad mängd mjölkdryck – välj mellan mejeri- eller veganska alternativ. Skopa sedan i ett par kulor av din favoritglass och mixa ihop. Det tar bara några sekunder för milkshaken att bli klar. Toppa med en klick vispad grädde och kanske lite chokladsås Vill du inte använda glass, kan du göra milkshake med fryst frukt eller bär som bas – med fryst banan istället för glass, kommer barnen inte ha en aning om att deras milkshake faktiskt är nyttig.

Hur gör man iskaffe utan en blender?

Det behövs faktiskt inte en blender för att göra ett gott iskaffe. Bara om man nödvändigtvis vill ha krossad is i sitt svalkande sommarkaffe, kan en blander vara bra. Att göra iskaffe utan blender är busenkelt. Antingen gör man kallbryggt kaffe som man förvarar i kylen när det är klart. Då behöver man bara blanda med en skvätt mjölk och is då behovet att svalka sig dyker upp. Eller så kan man frysa in kaffe i en isbricka. Lägg sedan dina kaffeisbitar i ett glas, slå på lite mjölk. För en riktigt lyxig och lite sötare drink, ringa i lite kondenserad mjölk!