Bästa bluetoothhögtalare för utomhusbruk: 6 modeller i test

Senast uppdaterat Februari 2022

Vilken portabel högtalare är egentligen det bästa valet om du ska ut i naturen och föra oväsen?

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Bluetoothhögtalare utomhus

0 5 4.5 1

1. Ultimate Ears Megaboom 3 BÄST I TEST BLUETOOTHHÖGTALARE UTOMHUS

Bäst i test för din utomhusfest

Produkttyp: Portabel bluetooth-högtalare IP-klassning: IP67 (damm - och vattentålig) Batteritid: 19 timmar (uppmätt) Anslutningar: USB, Bluetooth Yttermått: 87 (B) x 225 (H) x 87 (D) Vikt: 925 gram Övrigt: Kan kopplas samman med flera andra UE-högtalare

Det finns väldigt mycket som talar för Ultimate Ears Megaboom 3 om du är ute efter en högtalare som kan följa med till parken på lite brännboll i ur och skur. Det finns väldigt hård konkurrens i det här prissegmentet, men ingen annan portabel bluetoothhögtalare presterar lika bra på så många områden som UE Megaboom 3.

Precis som namnet antyder så låter det rätt rejält om den här pjäsen, den ringa storleken till trots. Den som gillar en väl tilltagen bas blir inte besviken. Snarare tvärtom. Basen kan faktiskt bli lite för dominerande, vilket tenderar att äta upp delar av mellanregistret. En alltför svulstig bas kan även medföra att det låter svampigt snarare än snärtigt. Men som tur är så finns en EQ-funktion i den tillhörande appen, om man vill ställa ned bastrycket en smula. I det läget får ljudåtergivningen en aning mer finess, något som bland annat manifesteras i att sångljud framträder tydligt och klart.

Men det här är framför allt en högtalare som är gjord för hög volym. Brassar man på för allt vad tygen håller så kan det förvisso uppstå en del distorsion, men det är knappast något som är unikt för just den här högtalaren. Och att lira den på max behövs sällan, eftersom den är så kraftfull.

Vill man ha ett större ljud så går det dessutom bra att koppla ihop den här högtalaren med upp till åtta andra högtalare, något som ger en riktigt maffig ljudbild. I andra änden går det även att koppla upp flera användare via funktionen Block Party. Då kan fler bidra med musik, om än med en lite trist begränsning, det går nämligen bara att använda funktionen med lokalt lagrad musik på de inkopplade användarnas enheter, alternativt musik från Amazon Music.
Det saknas stöd för Spotify i den tillhörande appen, vilket är lite trist. Men det går förstås att spela upp musik från Spotify-appen på sin telefon.

Så hur bra håller den för väder och vind? Riktigt bra, vill vi påstå. IP67-klassningen innebär att du kan slänga den i poolen eller sjön utan att den slutar spela, och dessutom så klarar den dammpartiklar från till exempel en sandstrand utan problem. Trycker man ned högtalaren under vattnet slutar den däremot att spela.

En portabel högtalare ska ju helst ha riktigt bra batteritid också. Och här får UE Megaboom 3 mycket väl godkänt. Vi testar den på någorlunda normal volym under arbetstid, och då fixar den 2,5 dagar utan problem. Spelar man på högre volym så går batteriet förstås åt betydligt snabbare, men det är ändå en imponerande batterikapacitet.

Den enkla cylinderformade designen och distorsionen vid extremt hög volym är i stort sett de enda tillkortakommanden vi kan hitta, och ingen av de sakerna är egentligen något som borde fälla avgörandet till nackdel för UE Megaboom 3. Som utomhushögtalare under den stundanden våren och sommaren är den ett utmärkt val.

Hög volym, rejäl basåtergivning, fin räckvidd och bra batteritid
Lite tråkig design, distorsion vid högsta volym
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. JBL Flip 6

Tålig pjäs med bra ljud och räckvidd

Produkttyp: Portabel bluetooth-högtalare IP-klassning: IP67 (damm - och vattentålig) Batteritid: 12 timmar (uppmätt) Anslutningar: Bluetooth Yttermått: 180 (B) x 74 (H) x 69 (D) Vikt: 540 gram

Nej, Flip 5 är inte död. Men trots det: Länge leve Flip 6! Det här är – som du sannolikt har förstått vid det här laget – uppföljaren till Flip 5, som fortfarande är en av de bästa portabla bluetoothhögtalarna på marknaden. Det handlar om en cylinderformad och rätt rejäl enhet vars tyngd gör att den känns dyr och exklusiv. Den är dock inte så tung att den är jobbig att bära med sig, utan mest tung på ett förtroendeingivande sätt. Det här är rent visuellt – och i någon mån även när det gäller ljudet – fortfarande en Flip 5. Skillnaden består i en något större logga samt att man har klämt in dubbla passiva element och en separat tweeten för lyxdiskanten. Skillnaden hörs om du jämför de båda enheterna sida vid sida, men vi kan ta gift på att du inte kommer att uppleva någon hejdundrande skillnad om du tidigare testat Flip 5. Nu gör inte det särskilt mycket, eftersom ljudet redan var utomordentligt bra med Flip 5. Vi vill framför allt lyfta fram det utmärkta mellanregistret, som är tydligt och definierat utan att det någonsin blir skränigt. Det här har JBL en fantastisk koll på. Diskanten är mejslad och ren och bjuder på förträfflig separation och luftighet. Basen blir givet högtalarens storlek inte direkt massiv, men är ändå förvånansvärt rejäl.

Att bluetoothpara den här högtalaren går som en dans, vilket också är något som kännetecknar JBL. Exakt vad man gör rätt ska vi låta vara osagt, men det krånglar betydligt mer sällan med bluetoothkopplingen när vi testar JBL-enheter än när vi testar andra högtalare. Vi testar med två telefoner (en Iphone och en Huawei med Android) samt med en Ipad, och vi stöter aldrig på patrull i parningsprocessen. Som om inte det vore nog så är räckvidden eminent också. Vi har en notoriskt svårflirtad lägenhet som testbädd, men här överträffar Flip 6 alla andra högtalare vi testat. De flesta ger upp när man går ut på balkongen, men inte Flip 6. Faktum är att den till och med hänger med ut i trapphuset, och vi får ta hissen en våning ned innan kopplingen ger upp. Imponerande.

Vi får även ut den batteritid som uppges (12 timmar). Drygt två arbetsdagar blir det, även om vi låter högtalaren vila några korta stunder samt på lunchen. Då kör vi ändå på hyggligt hög volym.

Kan den här pjäsen med alla sina fördelar verkligen även vara någonting att ha med sig ut i skog och mark, undrar du nu? I allra högsta grad, skulle vi vilja påstå. Till skillnad från Flip 5 – som var IPX7-klassad och därmed klarar regn men inte så mycket mer – så är Flip 6 IP67-klassad. Det innebär bland annat att du kan ta den med dig i poolen eller lägga den i sjön utan att den lägger av. Ja, du kan till och med trycka ned den på en meters djup i upp till 30 minuter utan att den lägger av. Dessutom innebär klassningen att den även klarar damm. Den robusta konstruktionen med det rejäla meshnätet och de gummiinfattade kanterna gör den dessutom slagtålig och robust.

Och här har vi det kanske främsta skälet att uppgradera från en Flip 5. För är det en högtalare du verkligen inte behöver tveka kring att ta med dig ut så är det det Flip 6. Det enda vi saknar för att det ska bli maxbetyg är en AUX-ingång.

Oerhört bra ljud, IP67-klassning, fin räckvidd
Saknar AUX-ingång
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. JBL Charge 5

En rejäl pjäs för dig som vill höras mycket

Produkttyp: Portabel bluetooth-högtalare IP-klassning: IP67 (damm - och vattentålig) Batteritid: 20 timmar Anslutningar: Bluetooth Yttermått: 223 (B) x 96,5 (H) x 94 (D) Vikt: 976 gram Övrigt: Kan synkroniseras med fler JBL-högtalare

Letar du efter en portabel bluetoothhögtalare i samma storleksklass som en klassisk ”bergsprängare”? Ja, då kan JBL:s maxade modell Charge 5 vara precis det du söker. Sin storlek till trots så väger den inte mer än ett kilo, vilket förvisso är en hel del för att vara en bluetoothhögtalare, men rätt lite för att vara en pjäs som fyller en fjullfjädrad stereoanläggnings skor utan problem.

Det handlar om en riktigt robust och rejäl pjäs, med ett skyddande meshnät runt hela den cylinderformade konstruktionen och gummerade sidor som gör att den är stöttålig. Givet att det handlar om en stor högtalare så är det inte så konstigt att den också låter mycket. Tillräckligt för att räcka som enda högtalare i en någorlunda normalstor festlokal. Den bjuder också på riktigt imponerande bastryck, men det blir aldrig så dominerande att mellanregistret går förlorat. Alla frekvenser kommer igenom på ett elegant sätt. Däremot så är ljudet riktningskänsligt, och du får med andra ord lägga lite möda på att placera den så att den hörs ordentligt.

Charge 5 är IP67-klassad, vilket innebär att det är en mycket tålig högtalare som du utan problem kan ha med på stranden. Den är vattentät ned till en meters djup i upp till en halvtimme, och du kan använda den även när den flyter i vattnet. Den är även dammtålig och kommer inte att gå sönder även om det blåser styv kuling på sandstranden. Den går dessutom att synkronisera med andra JBL-högtalare för en större ljudbild.

En trevlig finess är att högtalaren dessutom går att använda som powebank och ladda upp smartphones och surfplattor. Det här påverkar naturligtvis batteritiden, men den är å andra sidan rätt väl tilltagen från början. Du ska få ut runt 20 timmar om du spelar på måttlig volym.

Med en maximal decibelnivå på 90,9 och IP67-klassning så är det svårt att hitta ett bättre alternativ om du letar efter en stor portabel bluetoothhögtalare.

Rejält ljudtryck med kraftfull bas, IP67-klassad, kan ladda upp andra prylar
Kräver noggrann placering, inte den lättaste pjäsen på marknaden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. Marshall Emberton

En av de bästa Marshallhögtalarna

Produkttyp: Portabel bluetooth-högtalare IP-klassning: IPX7 (vattentålig) Batteritid: 20 timmar Anslutningar: Bluetooth Vikt: 700 gram Övrigt: Snabbladdning

En av de mer imponerande Marshallhögtalarna från svenska Zound Industries är också en högtalare som passar utmärkt att ta med till parken på lite saft och bullar med kompisarna. Vi snackar om lilla smidiga Emberton, som förutom att vara just liten och smidig väger rätt mycket, närmare bestämt hela 0,7 kilo. Det här är inget problem ur portabilitetssynvinkel. Det är bara ett förvånande faktum, när det handlar om en så kompakt produkt. Den där vikten gör å andra sidan också att den känns lite dyr och exklusiv.

Designen är som vanligt när det gäller den här kategorin produkter hämtad direkt från gitarrförstärkarna med samma namn. Det innebär att den är svart och har detaljer i mässing, samt den klassiska logotypen i fronten. Snyggt, helt enkelt.

Och så var det då det här med ljudet. Det låter föredömligt, faktiskt. Marshallhögtalarna brukar brottas med ett lite bröligt mellanregister, men här är det balans för hela slanten. Utsökt diskantåtergivning och ett finmejslat mellanregister som gör rättvisa åt vad man än stoppar in för musik. Bastrycket är förstås som det är i en liten högtalare, och Emberton skiljer sig inte nämnvärt från snittet i storleksklassen. Helt okej ändå.

Batteritiden ligger på 20 timmar, förutsatt att man inte kör på en volym som gör att man riskerar att bli vräkt. En kul detalj är att man kan ladda högtalaren från tom till fem timmars kapacitet på bara 20 minuter. Det kan vara en riktigt räddare i nöden om bullfesten i parken visar sig bli lång.

Och i parken lär Emberton trivsas bra oavsett förutsättningar, eftersom den tack vare sin IPX7-klassning klarar ett regnväder utan problem. Svårt att inte motivera ett köp, kanske du tänker nu? Det stämmer alldeles utmärkt.

Låter mycket bra, IPX7-klassning, snabbladdning
Aningen tung, men inte så tung bas
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. JBL Go 2

En extremt portabel högtalare med batteriet som akilleshäl

Produkttyp: Portabel bluetooth-högtalare IP-klassning: IPX7 (vattentålig) Batteritid: 5 timmar (uppmätt) Anslutningar: Bluetooth Yttermått: 71,2 (B) x 86 (H) x 31,6 (D) Vikt: 184 gram

Om JBL Charge är högtalaren för den som vill ha maximalt ljudtryck så är JBL Go 2 det här anrika hifi-varumärkets representant i den andra änden av det portabla högralarsegmentet. Det är med andra ord en oerhört kompakt bluetoothhögtalare. Man skulle kunna tro att det innebär att den också är klen när det handlar om ljudresurserna, men inget kunde vara mer fel. Visst, den där riktiga djupbasen går förstås inte att klämma ur en produkt med de här yttermåtten, men i övrigt så är det ett riktigt fylligt och rejält ljud vi bjuds på. Den medger även att du spelar på rätt hög volym utan att det uppstår distorsion.

Rent funktionellt erbjuder den mycket av det vi hittar hos JBL:s dyrare och större högtalare, inte minst möjligheten att med reglage direkt på högtalaren höja och sänka volymen samt att pausa och spela upp musik. Den har även stöd för att ta emot samtal, då den har en inbyggd mikrofon. Det är förvisso ingen lösning som ger någon banbrytande samtalskvalitet, men det fungerar.

Det här är en IPX7-klassad högtalare, vilket innebär att den fungerar fint att ha med på utflykten. Den går att bada med, även om den inte tål att sänkas ned i vattnet, och du bör även hålla den borta från sandstränder eller andra dammiga miljöer. Ett rejält regnväder ska den däremot stå pall för.

Huvudnumret är dock den kompakta designen och den låga vikten, vilket gör JBL Go 2 till ett riktigt attraktivt alternativ i det här segmentet. Det låter bra, men inte så högt. Den har många finesser, men saknar också en del funktioner ( till exempel NFC-stöd och detaljerad information om batteristatusen). Batteritiden är till följd av storleken även begränsad till lite väl snåla 5 timmar, men utöver dessa tillkortakommanden så kan vi inte annat än rekommendera den.

Kompakt och smidig, bra ljud, IPX7-klassning
Ingen kraftfull bas, lite väl snålt tilltagen batteritid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1
Produkttyp: Portabel bluetooth-högtalare IP-klassning: IPX7 (vattentålig) Batteritid: 6 timmar (uppmätt) Anslutningar: Bluetooth, USB (Micro) Övrigt: Kommer med en rem för upphängning

Bose är riktigt duktiga på att pressa ur förhållandevis små enheter väldigt mycket ljud. Det är Bose Soundlink Micro ett av många exempel på. Det är framför allt balansen som imponerar. Visst, det är lite dovt, men med tanke på storleken så är det ändå långt över förväntningarna. Det här är utan tvekan en högtalare som kan hänga med till stranden eller parken utan att det riskerar att låta för mesigt. Ja, den är ju dessutom IPX7-klassad, så den överlever även om du skulle spilla på den eller om det börjar regna. Vi har till och med testat den i badkaret utan att den protesterade.

En annan kul grej är möjligheten att koppla samman flera högtalare via Bose connect-system. Det här kan väl framför allt bli aktuellt om någon av dina vänner också skulle ha en Bose-högtalare, och ni vill göra ljudet lite större. Vill du ha mer ljud köper du sannolikt en större högtalare.

Designen är smart och enkel med knappar som går att komma åt lätt, även om man väljer att hänga högtalaren på någonting. För det följer med ett fäste med ett knäppe på baksidan som gör att man kan fästa högtalaren på olika sätt och på så vis förbättra ljudspridningen. Knapparna för att para och stänga av sitter på sidan, så att man inte råkar trycka fel. Smart tänkt. Materialet som sitter runt högtalaren tycks vara någon typ av silikonmaterial. Det är bra för att det inte drar till sig smuts, men samtidigt inte klockrent när det handlar om att få grepp om högtalaren.

En röst talar om vilken laddningsnivå batteriet har varje gång du slår på högtalaren, vilket gör att man alltid har rätt god uppfattning kring huruvida en laddning står för dörren eller inte.

Bra IP-klassning och ett förhållandevis välbalanserat och stort ljud trots det ringa omfånget gör att det här är en riktigt intressant kandidat till att få följa med på skoj ut i skog och mark.

IPX7-klassad, smidig att ta med, låter bra
Tveksamt materialval
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos: