0 100 93 1

Test: Crescent Elina - Svensktillverkad kvalitetscykel

Ramtyp: Dam Modellår: 2021 Antal växlar: 7 Stötdämpare: Odämpad Bromstyp: Skivbroms och navbroms Vikt: 25,2 kg Spänning: 36 V Motoreffekt: 250 W Max hastighet: 25 km/h Batterityp: Li-Ion Batterikapacitet: 11,6 Ah Laddningstid: 6 timmar Max räckvidd: 80 km

Svenska Crescent har i över hundra år haft både utveckling och tillverkning av sina cyklar i Varberg. Även om den här modellen har en del delar från andra tillverkare, såsom bromsar från Shimano, så tillverkar de mycket själva. Elsystemet i Elda är Crescents eget E-Going-system, och de har också tillverkat ramen själva och lämnar tio års garanti på denna.

Den här cykeln är på ett sätt väldigt praktisk när det gäller att ha packning med sig. Om du har en väska eller korg som har så kallade AVS-fästen så kan de enkelt klickas på och av pakethållaren. Så du behöver aldrig oroa dig över att väskan ska trilla av eller att du ska behöva lägga alltför mycket tid på att fästa väskan på pakethållaren.

Växlar väldigt fint, men batteriet krånglar
Crescent Elina får blandade omdömen av M3. Testaren ger den beröm för växelsystemet, som beskrivs som blixtsnabbt och fungerar helt utan krångel. Pedalbromsen och komforten är andra saker som drar upp betyget.

Å andra sidan så upplever testaren problem med batteriet. Crescent har en tjänst som heter Koppla, som gör att ett batteri bara fungerar med en specifik cykel. Men M3 hade problem att få detta att fungera och fick be om ett nytt batteri. Testaren upplevde också problem med att elassistansen slog ifrån så fort man slutar trampa, vilket leder till en del lufttramp och ryckigt tempo.

  • God byggkvalitet
  • Felfritt växelsystem
  • Bra komfort
  • Crescents Koppla-tjänst kan krångla
  • Mycket lufttramp
93

Källor

M3 – juni 2020
Experttest av Crescent Elina