Gamingmus: 7 modeller i test

Senast uppdaterat September 2021

Spelar du mycket spel på datorn och är ute efter att få bästa möjliga prestation och hastighet är en riktigt bra gamingmus a och o. Den kan vara avgörande för huruvida du vinner eller förlorar matchen. För att hjälpa dig att vinna har vi testat några av de bästa mössen på marknaden och utser bästa gamingmus i tre olika prisklasser. 

Det är många faktorer som spelar in när det kommer till hur bra en mus presterar. Allt från byggkvalitet och funktionalitet till ergonomi och passform. Du kan lära dig mer om gamingmöss längre ner på sidan.

Testvinnare - Gamingmus

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi har testat gamingmöss under en längre tid såsom de är tänkta att användas i vardagen. Vi har i första hand spelat spel med dem, men även använt dem i mer precisionsbaserade uppgifter såsom bildredigering och liknande där musrörelsen kräver en precis mus.

Några av de faktorer vi tagit stor hänsyn till när vi satt betyget är:

Funktionalitet: Vi testar DPI och reaktionsförmåga genom att köra flera olika spel. Mestadels reflexbaserade spel såsom League of legends, CS:GO, Call of Duty mfl.
Ergonomi: Komfort och ergonomi spelar stor roll för hur väl du presterar i längre spelsessioner. Vi spelar såväl korta som långa gamingsessioner för att säkerhetsställa hur bekväma eller obekväma mössen i testet är. Vi tar även hänsyn till om de fungerar bra för vänsterhänta.
Anslutning: Är musen exempelvis trådlös testar vi hur länge du kan spela innan musen måste laddas. Vi testar även hur lång räckvidd den har och hur den ansluter till datorn. Är musen trådbunden testar vi kabelns funktionalitet, hur lång den är, om den lätt trasslar sig och vilket material den är gjord av.

Varje mus testas på flera olika underlag och i olika miljöer. Alla faktorer vägs mot musens pris och utifrån detta sätts ett betyg.


Fler tester för gamers

Tangentbord

Spelkonsol

Gaminghörlurar

Bärbar dator

0 5 4.5 1

1. HyperX Pulsefire Dart — BÄST I TEST GAMINGMUS

Riktigt precis och prisvärd mus med lång batteritid

Antal knappar: 6 st Sensor: Premium Pixart 3389, 16 000 DPI Batteritid: 50/90 h med/utan RGB Anslutning: Trådlös, USB-dongel, 2,4 GHz, RF-stöd Vikt: 114 g Storlek (Längd): 6,8 cm Storlek (Bredd): 12,5 cm Storlek (Höjd): 4,4 cm Funktioner: Konfigurerbar via Ngenuity, RGB, räckviddsförlängare Uppladning: USB-C, Qi-certifierad för trådlös laddning Respons: 1 ms Övrigt: 450 IPS

HyperX Pulsefire Dart har funnits på marknaden ett par år och många uppskattar den här solida musen. Batteritiden är grym både med och utan RGB-belysningen igång. Spelar du dagtid och stänger av belysningen har du hela 90 timmar innan du behöver ladda musen, och det som tillverkaren anger stämmer ganska väl med vad du faktiskt får ut i praktiken.

Pulsefire Dart ser ut som en klassisk gamingmus, dock i ett ganska stilrent utförande. Sidoknapparna har gummibeklädnad på höger och vänster sida vilket gör att den både blir bekväm att hålla i och att du får ett bra grepp.

Musen har robust byggkvalitet. Klickljuden och responsen i knapparna inger förtroende och en känsla av hög kvalitet. Denna mus väger en del, men det är inget som stör, det kan till och med vara en fördel i vissa fall.

HyperX Pulsefire Dart

Placeringen av knappar och dylikt följer standard. Ovanför skrollhjulet hittar du en DPI-knapp där du väljer mellan fem olika konfigurerbara lägen. Det följer även med en USB-receiver som gör att du kan få bättre räckvidd. Dock har denna mus riktigt bra räckvidd även utan denna.

Söker du en mus som är pålitlig, lättanvänd och har grym precision är HyperX Pulsefire Dart ett riktigt bra alternativ - den fungerar lika bra till dig som spelar på en högre nivå som du som är nybörjare. Det tar lite tid att vänja sig vid att den bygger en del på höjden, men har du väl kommit in i det har den mycket skön passform och ger en fenomenal precision.

Fantastisk precision, bra batteritid, bekväm i långa sessioner
Något hög bygghöjd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Logitech G Pro X Superlight Wireless — BÄSTA PREMIUMVAL

Kompetent mus med låg vikt och grym spelkänsla

Antal knappar: 5 st Sensor: Hero, 25 600 DPI Batteritid: 70 h Anslutning: Trådlös, USB-dongel, 2,4 GHz Vikt: 61 g Storlek (Längd): 6,4 cm Storlek (Bredd): 12,5 cm Storlek (Höjd): 4 cm Funktioner: Konfigurerbar via Logitech G Hub Uppladning: Mikro-USB Respons: 1 ms Övrigt: 400 IPS

Logitech G Pro X Superlight Wireless är uppföljare till G Pro. Föregångaren kom att bli mäkta populär, och uppföljaren tar den här musen till nästa nivå. Den är lätt, solid och riktigt bekväm i handen även under långa spelsessioner.

G Pro X är en kompakt, optisk gamingmus. Den väger väldigt lite och ser kanske inte ut som den klassiska spelmusen med sin minimalistiska och mycket stilrena design. Den gör så att säga inte mycket väsen av sig. Trots detta finns det plats för förvaring av dongeln under en lucka på undersidan av musen, för de tillfällen då musen inte används.

När du väl spelar med den kommer den dock snabbt till sin rätt. Passformen i handen är kanon, både i testpersonens ganska stora hand och på second opinion hos testare med mindre händer. Dessutom kan du välja DPI upp till hela 25 600, så det finns lägen för i princip alla.

Konstruktionen på den här musen gör att den nästan flyter fram på skrivbordet. Det känns riktigt smidigt och stabilt under hela spelsessionerna. Den låga vikten, ihop med underredet på musen, bidrar till denna sköna spelkänsla. Rörelserna blir enkla att utföra, och precisa i sin natur.

Logitech G Pro X Superlight Wireless

Du har en batteritid på upp till 70 timmar att se fram emot, vilket är klart godkänt. Tyvärr är uppladdningen via mikro-USB vilket känns lite trist nu när allt fler produkter går över till USB-C. Vi hade föredragit det senare. Speciellt som den här musen kostar en hel del.

Det finns även en mjukvara till Logitech G Pro X. Den är användarvänlig och går snabbt att navigera i.

Väljer du Logitech G Pro X som din spelmus har du många roliga speltimmar att se fram emot. Visst, den kostar lite mer än snittet, men är grymt kompetent och ger mycket skön spelkänsla. Här betalar du för kraftfulla komponenter, funktionell design och låg vikt.

Väger väldigt lite, grym spelkänsla, bekväm, mycket bra precision
“Bara” 5 knappar, inte USB-C för laddning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Deltaco Gaming DM430 — BÄSTA BILLIGA GAMINGMUS

En ganska enkel men bekväm mus för billig peng

Antal knappar: 5 st Sensor: Pixart PMW3335, 16 000 DPI Batteritid: 45 h Anslutning: Trådlös, USB-dongel, 2,4 GHz Vikt: 100 g Storlek (Längd): 6,3 cm Storlek (Bredd): 12,3 cm Storlek (Höjd): 4,3 cm Funktioner: Konfigurerbar via mjukvara Deltaco Gaming, RGB Uppladning: USB-C Respons: 1 ms

Deltaco Gaming DM430 är en av de bättre gamingmössen i budgetklassen. Du får väldigt mycket mus för pengarna. Dels har den fem knappar, varav en DPI-knapp inkluderad i detta för snabbåtkomst till dina sjua favoritinställningar för DPI, dels riktigt bra finjustering när det kommer till precisionen.

Mjukvaran till DM430 är svår att lokalisera. Men har du väl hittat och installerat den så har du ett användarvänligt och lättanvänt program för att göra justeringar i dina inställningar. Allt från att ändra DPI och känslighet till klickhastighet, RGB och liknande.

Den här musen är ganska bekväm. Det vi saknar är gummering på sidorna, vilket hade gett bättre grepp. I dagsläget är den ganska hal. Vidare skulle vi säga att den främst passar medelstora till större händer, och dessutom enbart för högerhänta. Passar du in på detta har du en mus med en mjuk design som ger den en skön passform i handen.

Deltaco Gaming DM430

Batteritiden anges till 45 timmar, vilket stämmer ganska bra med vad vi får ut. Det är godkänt sett till prisklassen. Du som spelar ofta och mycket får ladda den runt en gång i veckan för att känna dig trygg med batteritiden.

En stor fördel hos Deltaco Gaming DM430 är hur den automatiska nedstängningen är utformad. Man måste aktivt klicka på någon av knapparna för att DM430 ska gå igång igen. Normalt sett är det en rörelse som krävs, vilket gör att man ibland slösar batteri, men här har man löst detta på ett smart sätt. Speciellt som batteritiden är något begränsad jämfört med många andra spelmöss.

0 5 4 1

4. Asus ROG Pugio II Wireless

Prisvärd datormus för vänsterhänta och högerhänta

Typ: Optisk Anslutning: Kabel, trådlös, bluetooth DPI: 16 000 DPI Responsivitet: 1000 Hz Max Acceleration: 50 G Gränssnitt: USB-C, USB dongel, 2.5 GHz Knappar: 7 Vikt: 102 gram Bredd: 6,8 cm Djup: 12,5 cm Höjd: 4,4 cm Övrigt: RGB, receiver, utbytbara brytare

Pugio II är en mus med hög byggkvalitet samtidigt som den håller en rimlig vikt. Den tillhör Asus produktserie med möss byggda för gamers, och ingår därmed i deras Republic of Gamers-serie.

En kul detalj hos Pugio II är att du får med två extra brytare. Skulle en brytare gå sönder behöver du inte köpa nya, utan kan direkt fixa den själv. Du får med andra ord förbättrad livslängd för produkten. En annan liten, men ändock viktig detalj, är att du har en lucka på baksida där du kan förvara USB-dongeln. På så vis minskar du risken att tappa bort den. Det är fint att hitta dessa egenskaper hos en ändå ganska billig trådlös mus.

Batteritiden på 100 timmar imponerar också. Exakt hur lång den blir beror på hur du använder den. Här finns också gott om uppkopplingsmöjligheter. Allt från wifi-dongel till bluetooth, och till och med sladd om du skulle vilja köra med det. Du kan med andra ord koppla denna musen till det mesta.

Asus ROG Pugio II Wireless

Vi tycker det är ganska skön spelkänsla men kanterna är både hårda och hala vilket märks när du spelat ett tag och blir svettig om handen. Det drar ner betyget och intrycket en hel del.

Pugio II fungerar däremot lika bra för vänsterhänta som den gör för högerhänta. Du konfigurerar enkelt knapparna i den medföljande mjukvaran Asus Armoury Crate. Där sköter du även uppdateringar, DPI-inställningar med mera.

Asus ROG Pugio II Wireless är överlag en ganska prisvärd mus. Hade den haft lite bättre ergonomi skulle det ha blivit full pott. Det är synd för här finns så mycket annat att njuta av, såsom tre olika anslutningsmöjlighter, hög byggkvalitet och en bred målgrupp.

Funkar för vänster- & högerhänt, bra batteritid, funktionell
Hårda & hala sidokanter
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Asus Rog Gladius II Wireless

Lite tyngre mus med god greppbarhet

Antal knappar: 6 st Sensor: Optisk, 16 000 DPI Batteritid: 24/36/25/57 h RF+RGB/RF-RGB/Bluetooth+RGB/Bluetooth-RGB Anslutning: Trådlös, USB-dongel, 2,4 GHz, Bluetooth-stöd Vikt: 130 g Storlek (Längd): 6,7 cm Storlek (Bredd): 12,6 cm Storlek (Höjd): 4,5 cm Funktioner: Konfigurerbar via Armoury Crate, RGB Uppladning: USB-C Respons: 1 ms

Asus Rog Gladius II är en trådlös mus med bra byggkvalitet och en relativt hög vikt, dock inte i paritet med de allra tyngsta. Vikten märks av lite grann jämfört med de lättare mössen. Du märker det exempelvis vid flicks eller när du spelar längre sessioner. Du får en lite högre friktion.

Du har sex knappar att tillgå, varav två knappar på sidorna, knapp för DPI samt skrollhjul - ganska standard för prisklassen med andra ord. DPI-knappen har bara stöd för två olika lägen. Det borde dock räcka för en bred majoritet.

Sidoknapparna är gummerade för att ge bästa möjliga grepp. Det tillför en hel del stadga och gör att du har bra grepp även om du blir svettig om händerna.

Inställningar gör du i den medföljande mjukvaran Asus Armoury Crate. Det är ett ganska segarbetat och tungjobbat program, där det tar en stund att exempelvis spara ändringar för knappar. Du kan heller inte använda det om du inte startar om när uppdateringar kräver det.

Asus Rog Gladius II Wireless

Batteritiden är den största nackdelen hos den här musen. Kör du med belysning igång och wifi för anslutningen så håller batteriet ungefär ett dygn, vilket är riktigt kort både sett till konkurrens och prislapp. Det innebär att du får ladda den flera gånger i veckan om du spelar ofta och mycket. Skippar du allt lullull och kör på anslutning via blåtand så räcker det att ladda den någon gång per vecka för att vara säker på att batteriet håller hela spelsessionen. Bortsett från batteritiden gillar vi att du har så många anslutningsmöjligheter med den här musen.

En bra grej är också att du kan spela och ladda musen samtidigt. Så har du laddkabeln med dig behöver du i alla fall inte oroa dig över att behöva lämna spelet.

Den här musen passar dig som gillar lite tyngre spelmöss och som inte bryr dig om ifall du får köra med laddkabeln i ibland. Prismässigt står den sig ganska bra sett till att den ändå har ett bra utbud knappar, bra ergonomi och gummerade grepp.

Bra byggkvalitet, skönt grepp
Seg mjukvara, något tung
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Deltaco DM210

En ultralätt och billig spelmus

Typ: Gaming/optisk Anslutning: Kabel DPI: 6400 dpi Responsivitet: 1000 Hz Gränssnitt: USB-A Knappar: 7 Vikt: 90(med sladd 109) gram Bredd: 6,6 cm Djup: 12,6 cm Höjd: 4,5 cm Övrigt: Rgb

Deltaco DM210 är en spelmus i den absoluta budgetklassen. För dig som vill komma riktigt billigt undan, och som klarar sig med maximalt 6 400 DPI är den dock något av ett kap. Här finns gott om knappar, samt en app för att göra egna makroinställningar.

Du skrollar enkelt mellan olika lägen genom att trycka in RGB-knappen på toppen. Vidare har du snabbknapp för DPI. Överlag känns det som att man tänkt till kring funktionaliteten hos den här musen.

En nackdel med Deltaco DM210 är att den bygger en del på höjden. För dig som har medelstora till stora händer är detta inget problem, men detta är inte en mus för dig med små händer. Oavsett storlek på handen är den också ganska hal, detta trots att den har gummerade ytor på sidan.

Deltaco DM210

Deltaco DM210 är i övrigt välbyggd. Den känns skön, om än lite glatt, i handen - så även under längre spelsessioner.

Den här musen passar dig som vill ha en billig och lätt mus med gott om funktioner, och som inte spelar med högre DPI än 6400.

Snygg RGB, bra funktionalitet, ganska bekväm design
Halt material, begränsad DPI, passar inte små händer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Asus Rog Strix Impact II Wireless

Lång batteritid och plats för dongel

Antal knappar: 7 st Sensor: Pixart PMW3335, 16 000 DPI Batteritid: 90 h Anslutning: Trådlös, USB-dongel, 2,4 GHz Vikt: 93 g Storlek (Längd): 6,5 cm Storlek (Bredd): 12,1 cm Storlek (Höjd): 3,5 cm Funktioner: Konfigurerbar via Asus Rog Armoury Uppladning: USB-C Respons: 1 ms

Asus Rog Strix Impact II Wireless är en kompakt mus med 6 konfigurerbara knappar och en knapp för att välja bland dina DPI-inställningar. I det medföljande programmet Asus Armoury gör du dessa inställningar. Du kan exempelvis skapa profiler för DPI och för RGB-belysning.

Programmet är ganska trögjobbat. Det går långsamt när vi navigerar i det och tar tid att spara. Dessutom finner vi det problematiskt att varje gång programmet ska uppdateras så måste vi starta om datorn för att kunna ändra saker.

Men det viktiga hos musen är förstås precision, passform och byggkvalitet. Just byggkvaliteten är gedigen. Knapparna är responsiva och det förekommer inga missljud. Dessutom är musen utrustad med en förvaringsplats för USB-dongeln - denna gömmer du bakom en lucka när du åker till och från LAN. Uppladdning sker via USB-C vilket känns modernt och gör att du säkert redan har kablar liggandes hemma.

Designen på Impact II Wireless gör att den passar medelstora och lite mindre händer. Har du stora händer kan det vara svårt att finjustera sikte och liknande i FPS-spel. Här har denna mus ett klart tillkortakommande.

Asus Rog Strix Impact II Wireless

Batteritiden på 90 timmar är däremot riktigt bra, det krävs dock att du stänger av belysningen om du ska komma upp i detta. Kör du med belysning på får du ladda den ungefär varannan vecka, men det är fortfarande riktigt bra.

Vi upplever att Asus Rog Strix Impact II Wireless fungerar bra att spela både långa och korta spelsessioner med. Men den kräver som sagt att du inte har allt för stora händer om det ska bli trivsamt och om du ska få ett precist resultat.

Grym batteritid, lucka för förvaring av dongel, bra byggkvalitet
Passar inte stora händer, småknölig mjukvara
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Köp rätt mus till datorn

Datormusen uppfanns på 1960-talet och har sedan dess kommit att bli ett oumbärligt tillbehör. Visst, du kan använda pekplattan på datorn. Men bäst ergonomi och precision får du om du kopplar en mus till datorn.

När Douglas Engelbart uppfann musen hade den en inbyggd “boll” som rullade över ytan när du förde musen i olika riktningar, en så kallad mekanisk mus. Den innehöll också två hjul, ett på vertikalled och ett på horisontalled, som läste av hur kulan rullade, och skickade denna data till datorn så att den förstod var på skärmen muspekaren skulle befinna sig i. Så här såg musen ut under många år, men numera har den mekaniska musen i mångt och mycket ersatts av två andra tekniker. Kulan är borta och numera sitter det istället enhet på undersidan som läser av ytan genom laser eller optiska sensorer. Den så att säga fotograferar ytan undertill.

Det är viktigt att du har en så slät yta som möjligt undertill, med lagom friktion. En musmatta ger ofta en bättre upplevelse, än om du kör musen direkt mot skrivbordet. Det ökar också precisionen. Det finns både mjuka och hårda musmattor. De mjuka är sköna att vila handleden mot och enkla att bära med sig mellan olika platser eftersom du kan vika eller rulla ihop dem. Däremot blir de väldigt lätt smutsiga och är svårare att rengöra. De hård musmattorna är lite klurigare att förvara i väskan och inte lika sköna mot handleden. Men istället väldigt enkla att rengöra.

Köpa mus - trådlös eller trådbunden?

När du ska köpa en mus hamnar du ganska snabbt inför vägskälet trådlös eller trådbunden. De trådlösa mössen har rasat i pris, och blivit extremt mycket snabbare och bättre än för bara några år sedan. Men det är fortfarande så att du får ganska mycket mer mus för pengarna om du väljer en trådbunden. Det kan exempelvis handla om fler knappar som du i sin tur kan programmera.

Den trådade musen ansluts via USB-kabel, och den trådlösa kan antingen anslutas via Bluetooth eller via USB och då ofta på 2,4-gigahertzbandet. En del trådlösa möss kan numera laddas trådlöst som komplement.

Fördelen med trådlös mus är att du slipper ha en kabel som i värsta fall drar i musen eller är ivägen. Men förr föredrog många trådad mus eftersom den trådlösa inte kunde skicka lika många signaler samt att batteritiden var ganska kort. Så är det inte längre. Batteritiden är ofta minst en vecka även för den som spelar mycket, och de går snabbt att ladda upp. Många trådlösa möss kan du dessutom använda samtidigt som de laddas.

Vanliga frågor om gamingmus

Vad skiljer en gamingmus från vanlig mus?

När det kommer till gaming är precision avgörande. Den ska kunna läsa av ytan snabbt och vara mycket precis i sitt resultat, eftersom det kan vara fråga om liv eller död i spelet.

Men det är flera faktorer som avgör om ens mus är byggd för gaming eller mer allmänt bruk. Många gånger vill du ha genvägsknappar (makron) och många knappar till hands när du spelar spel. I MMO är det exempelvis mycket att hålla reda på och snabbt kunna bläddra mellan och då är det bra att ha många knappar till hands. Vidare är det viktigt att kunna programmera dessa. 

Vad är DPI?

DPI är ett begrepp som används mycket i samband med gaming. Det står för dots per inch, eller bilder per tum - således hur mycket musmarkören flyttas på skärmen i förhållande till hur långt du rör musen på skrivbordet.

Gamers föredrar lite olika inställningar för DPI, dels handlar det om tycke och smak, dels om vilken genre man spelar spel inom. I vissa fall vill du kanske kunna röra musen väldigt snabbt över en stor yta. I andra fall vill du kanske kunna följa ett objekt långsamt över skärmen och då kan låg DPI vara bättre. Men det handlar förstås även om hur duktig du är på precision i förhållande till hur snabbt den rör sig.