Gamingmus: 18 modeller i test

Senast uppdaterat Juni 2023

Söker du efter en kompetent spelmus? Vi testar kontinuerligt nya gamingmöss från kända märken som Asus, Roccat och HyperX. För att bli bäst i test måste musen vara ergonomisk, välbyggd och ha gott om funktioner till ett rimligt pris.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Gamingmus

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi har testat gamingmöss under en längre tid såsom de är tänkta att användas i vardagen. Vi har i första hand spelat spel med dem, men även använt dem i mer precisionsbaserade uppgifter såsom bildredigering och liknande där musrörelsen kräver en precis mus.

Några av de faktorer vi tagit stor hänsyn till när vi satt betyget är:

Funktionalitet: Vi testar DPI och reaktionsförmåga genom att köra flera olika spel. Mestadels reflexbaserade spel såsom League of legends, CS:GO, Call of Duty mfl.
Ergonomi: Komfort och ergonomi spelar stor roll för hur väl du presterar i längre spelsessioner. Vi spelar såväl korta som långa gamingsessioner för att säkerhetsställa hur bekväma eller obekväma mössen i testet är. Vi tar även hänsyn till om de fungerar bra för vänsterhänta.
Anslutning: Är musen exempelvis trådlös testar vi hur länge du kan spela innan musen måste laddas. Vi testar även hur lång räckvidd den har och hur den ansluter till datorn. Är musen trådbunden testar vi kabelns funktionalitet, hur lång den är, om den lätt trasslar sig och vilket material den är gjord av.

Varje mus testas på flera olika underlag och i olika miljöer. Alla faktorer vägs mot musens pris och utifrån detta sätts ett betyg.


Fler tester för gamers

Tangentbord

Spelkonsol

Gaminghörlurar

Bärbar dator

0 5 4.5 1

1. HyperX Pulsefire Dart BÄST I TEST GAMINGMUS

Riktigt precis och prisvärd mus med lång batteritid

Antal knappar: 6 st Sensor: Premium Pixart 3389, 16 000 DPI Batteritid: 50/90 h med/utan RGB Anslutning: Trådlös, USB-dongel, 2,4 GHz, RF-stöd Vikt: 114 g Storlek (Längd): 6,8 cm Storlek (Bredd): 12,5 cm Storlek (Höjd): 4,4 cm Funktioner: Konfigurerbar via Ngenuity, RGB, räckviddsförlängare Uppladning: USB-C, Qi-certifierad för trådlös laddning Respons: 1 ms Övrigt: 450 IPS

HyperX Pulsefire Dart har funnits på marknaden ett par år och många uppskattar den här solida musen. Batteritiden är grym både med och utan RGB-belysningen igång. Spelar du dagtid och stänger av belysningen har du hela 90 timmar innan du behöver ladda musen, och det som tillverkaren anger stämmer ganska väl med vad du faktiskt får ut i praktiken.

Pulsefire Dart ser ut som en klassisk gamingmus, dock i ett ganska stilrent utförande. Sidoknapparna har gummibeklädnad på höger och vänster sida vilket gör att den både blir bekväm att hålla i och att du får ett bra grepp.

Musen har robust byggkvalitet. Klickljuden och responsen i knapparna inger förtroende och en känsla av hög kvalitet. Denna mus väger en del, men det är inget som stör, det kan till och med vara en fördel i vissa fall.

HyperX Pulsefire Dart

Tillbehör ger ännu bättre räckvidd

Placeringen av knappar och dylikt följer standard. Ovanför skrollhjulet hittar du en DPI-knapp där du väljer mellan fem olika konfigurerbara lägen. Det följer även med en USB-receiver som gör att du kan få bättre räckvidd. Dock har denna mus riktigt bra räckvidd även utan denna.

Söker du en mus som är pålitlig, lättanvänd och har grym precision är HyperX Pulsefire Dart ett riktigt bra alternativ - den fungerar lika bra till dig som spelar på en högre nivå som du som är nybörjare. Det tar lite tid att vänja sig vid att den bygger en del på höjden, men har du väl kommit in i det har den mycket skön passform och ger en fenomenal precision.

Fantastisk precision, bra batteritid, bekväm i långa sessioner
Något hög bygghöjd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Logitech G Pro X Superlight Wireless BÄSTA PREMIUMVAL

Kompetent mus med låg vikt och grym spelkänsla

Antal knappar: 5 st Sensor: Hero, 25 600 DPI Batteritid: 70 h Anslutning: Trådlös, USB-dongel, 2,4 GHz Vikt: 61 g Storlek (Längd): 6,4 cm Storlek (Bredd): 12,5 cm Storlek (Höjd): 4 cm Funktioner: Konfigurerbar via Logitech G Hub Uppladning: Mikro-USB Respons: 1 ms Övrigt: 400 IPS

Logitech G Pro X Superlight Wireless är uppföljare till G Pro. Föregångaren kom att bli mäkta populär, och uppföljaren tar den här musen till nästa nivå. Den är lätt, solid och riktigt bekväm i handen även under långa spelsessioner.

G Pro X är en kompakt, optisk gamingmus. Den väger väldigt lite och ser kanske inte ut som den klassiska spelmusen med sin minimalistiska och mycket stilrena design. Den gör så att säga inte mycket väsen av sig. Trots detta finns det plats för förvaring av dongeln under en lucka på undersidan av musen, för de tillfällen då musen inte används.

När du väl spelar med den kommer den dock snabbt till sin rätt. Passformen i handen är kanon, både i testpersonens ganska stora hand och på second opinion hos testare med mindre händer. Dessutom kan du välja DPI upp till hela 25 600, så det finns lägen för i princip alla.

Konstruktionen på den här musen gör att den nästan flyter fram på skrivbordet. Det känns riktigt smidigt och stabilt under hela spelsessionerna. Den låga vikten, ihop med underredet på musen, bidrar till denna sköna spelkänsla. Rörelserna blir enkla att utföra, och precisa i sin natur.

Logitech G Pro X Superlight Wireless

Lite dyrare, men grym spelkänsla

Du har en batteritid på upp till 70 timmar att se fram emot, vilket är klart godkänt. Tyvärr är uppladdningen via mikro-USB vilket känns lite trist nu när allt fler produkter går över till USB-C. Vi hade föredragit det senare. Speciellt som den här musen kostar en hel del.

Det finns även en mjukvara till Logitech G Pro X. Den är användarvänlig och går snabbt att navigera i.

Väljer du Logitech G Pro X som din spelmus har du många roliga speltimmar att se fram emot. Visst, den kostar lite mer än snittet, men är grymt kompetent och ger mycket skön spelkänsla. Här betalar du för kraftfulla komponenter, funktionell design och låg vikt.

Väger väldigt lite, grym spelkänsla, bekväm, mycket bra precision
“Bara” 5 knappar, inte USB-C för laddning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Deltaco Gaming DM430 BÄSTA BILLIGA GAMINGMUS

En ganska enkel men bekväm mus för billig peng

Antal knappar: 5 st Sensor: Pixart PMW3335, 16 000 DPI Batteritid: 45 h Anslutning: Trådlös, USB-dongel, 2,4 GHz Vikt: 100 g Storlek (Längd): 6,3 cm Storlek (Bredd): 12,3 cm Storlek (Höjd): 4,3 cm Funktioner: Konfigurerbar via mjukvara Deltaco Gaming, RGB Uppladning: USB-C Respons: 1 ms

Deltaco Gaming DM430 är en av de bättre gamingmössen i budgetklassen. Du får väldigt mycket mus för pengarna. Dels har den fem knappar, varav en DPI-knapp inkluderad i detta för snabbåtkomst till dina sjua favoritinställningar för DPI, dels riktigt bra finjustering när det kommer till precisionen.

Mjukvaran till DM430 är svår att lokalisera. Men har du väl hittat och installerat den så har du ett användarvänligt och lättanvänt program för att göra justeringar i dina inställningar. Allt från att ändra DPI och känslighet till klickhastighet, RGB och liknande.

Den här musen är ganska bekväm. Det vi saknar är gummering på sidorna, vilket hade gett bättre grepp. I dagsläget är den ganska hal. Vidare skulle vi säga att den främst passar medelstora till större händer, och dessutom enbart för högerhänta. Passar du in på detta har du en mus med en mjuk design som ger den en skön passform i handen.

Deltaco Gaming DM430

En genomtänkt budgetmus

Batteritiden anges till 45 timmar, vilket stämmer ganska bra med vad vi får ut. Det är godkänt sett till prisklassen. Du som spelar ofta och mycket får ladda den runt en gång i veckan för att känna dig trygg med batteritiden.

En stor fördel hos Deltaco Gaming DM430 är hur den automatiska nedstängningen är utformad. Man måste aktivt klicka på någon av knapparna för att DM430 ska gå igång igen. Normalt sett är det en rörelse som krävs, vilket gör att man ibland slösar batteri, men här har man löst detta på ett smart sätt. Speciellt som batteritiden är något begränsad jämfört med många andra spelmöss.

 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4.5 1

4. HyperX Pulsefire Haste Wireless

Prisvärd trådlös gamingmus

Typ: Gaming/optisk Anslutning: Trådlös DPI: 16000 dpi Responsivitet: 1000 Hz Max Acceleration: 50 G Gränssnitt: USB-C, USB dongel, 2.5 GHz Knappar: 6 Vikt: 59 gram Bredd: 6,6 cm Djup: 12,4 cm Höjd: 3,8 cm Övrigt: Rgb, Nguenity mjukvara ←-

HyperX Pulsefire Haste Wireless är en av de bästa trådlösa gamingmöss vi haft äran att testa. Vi imponerades stort av dess trådade variant, och att den nu finns i trådlös version är grymt uppskattat.

Bra ergonomi

Precis som sin trådade namne så har denna gamingmus en låg vikt, grymt bra ergonomi där den fungerar för både vänster- och högerhänta (dock med sidoknappar enbart på ena sidan) samt riktigt bra respons. Du får en härlig spelkänsla med denna musen till ett rimligt pris.

mus HyperX Pulsefire Haste Wireless 16000dpi 01

Möjligen att den kan kännas något liten i handen. Har du väldigt långa fingrar är detta något du kan reagera på. Men i övrigt gillar vi designen starkt.

100 timmar batteri

Detta är som sagt den trådlösa versionen. Du får upp till 100 timmar batteritid och den väger endast 5 gram mer än sitt lätta trådade syskon - vilket är imponerande.

HyperX Pulsefire Haste Wireless ger fin precision både i FPS-spel och andra typer av sammanhang. Trots att den saknar gummerade grepp ger den väldigt bra greppbarhet och slinter inte i handen under längre spelsessioner. Du har hela sex olika knappar tillgängliga för konfigurering. Du återfinner sedvanlig DPI-knapp på ovansidan bakom scrollen.

mus HyperX Pulsefire Haste Wireless 16000dpi 02

Scrollen kan som sin tidigare version kännas obekväm om man har längre fingrar då den sitter relativt långt bak.

Denna gamingmus kommer att passa de flesta. Den har ett hyggligt pris, en god ergonomi som ger bra precision samt lyxen som sladdlösa möss bjuder på.

Lätt vikt, god ergonomi, trådlös med bra batteritid
Klumpigt placerat scrollhjul
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

5. Roccat Burst Pro

Bekväm gamingmus för den som gillar trådat

Typ: Gaming/optisk Anslutning: Trådad DPI: 16 000 dpi Responsivitet: 1000 Hz Max Acceleration: 50 G Gränssnitt: USB-A Knappar: 6 Vikt: 68 gram Bredd: 5,8 cm Djup: 12 cm Höjd: 3,9 cm Övrigt: Roccat Swarm

Roccat Burst Pro är en trådad gamingmus med extremt låg vikt. Dess 68 gram gör den till en av de lättaste vi har testat.

Den ger ett intryck av att vara ganska långsmal, och det gör också att den ligger riktigt bra i handen. Konstruktionen gör att den passar både små och stora händer, likväl höger- som vänsterhänta. Dock sitter de två sidoknapparna illa till rent tekniskt för den som är vänsterhänt. Men utformningen i övrigt har inga begränsningar för vänsterhänta.

Vi upplever att den fungerar riktigt bra till FPS-spel. Den ger ett stabilt intryck och är riktigt responsiv.

Här finns sedvanlig RGB, men i måttlig mängd vilket gör att designen känns väldigt smaklig. Sladdar och andra detaljer är välbyggda. Du har ett fullgott utbud av knappar, varav två sidoknappar. Samt en scroll. På så vis ser designen ut som många andra gamingmöss.

Burst Pros klickljud är relativt högt så är man lite känslig kan detta vara något man borde testa innan man köper denna mus.

Roccat Burst Pro

Lätt att göra inställningar

När det kommer till mjukvara så har du Roccats Swarm som gör sig väl kan vara lite långsam ibland men för det mesta väldigt funktionellt. Här kan du anpassa DPI, macro, polling rate, RGB och mycket mer. Mjukvaran känns väldigt funktionell och genomtänkt.

Detta är en solid mus som passar de flesta gamers. Det enda som egentligen är synd är att den inte är trådlös.

Många konfigurationsmöjligheter, passar olika slags händer, snygg RGB, lättanvänd mjukvara
Relativt höga klickljud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Steelseries Aerox 9 Wireless

Utmärkt för dig som söker ett extremt utbud knappar för makron

Typ: Gaming/optisk Anslutning: Trådlös DPI: 18000 DPI Responsivitet: 1000 Hz Max Acceleration: 40 G Gränssnitt: USB-A Knappar: 16 Vikt: 66 gram Bredd: 5,8 cm Djup: 12 cm Höjd: 4,2 cm Övrigt: USB-C

Steelseries Aerox 9 Wireless är en lätt gamingmus med en rejäl uppsättning tillgängliga knappar. Det gör den lämplig för MMORP och andra typer av spel där du vill kunna programmera många makron, och ha lättillgängliga genvägar. Här finns hela 14 individuella knappar.

Tyvärr är knapparna identiska. Det hade varit enkelt för Steelseries att låta exempelvis varannan rad skilja ut sig, lägga dem på olika höjd eller liknande, så att man instinktivt vet var man befinner sig. Men istället har du 12 stycken knappar samlade bredvid varandra där alla är lika stora och har samma textur.

Mus gamingmus Steelseries Aerox 9 Wireless 01

Bra ergonomi

Precis som hos sina syskon Aerox 5 och Aerox 5 Wireless, har Aerox 9 Wireless ett skal med håligheter för att hålla nere vikten. Trots alla knappar kvalar vikten in på 89 gram, klart godkänt.

Ergonomin är över förväntan, speciellt löper pekfingret smidigt över muskroppen, så det är lätt att skrolla och navigera. De primära musknapparnas urskålning gör så att fingrarna lägger sig med bra kontroll över dem.

Då sidoknapparna kan vara lite förvirrande så varierar spelkänslan beroende på vad man värderar. Tittar man enbart på helheten av musen finner vi en god ergonomi, men när det kommer till macros finner vi att det hela känns överdrivet och lite rörigt.

App för bästa kontroll

Steelseries app Steelseries Engine är en väldesignad app som är enkel att förstå vilket gör processen enkel att lägga in macros och liknande.

Steelseries Aerox 9 Wireless är en bra gamingmus för den som gillar World of Warcraft eller andra spel där du har stor nytta av den extrema mängden knappar. Men vill du ha en mus där du premierar snabbhet och överblickbarhet över knapparna är den inte rätt för dig. En riktigt bra mus men för en något mer begränsad målgrupp.

Bra greppbarhet, lätt vikt, skön ergonomi
Svårt att skilja knapparna från varandra, ej för vänsterhänta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. HyperX Pulsefire Haste

Extremt lätt mus med bra greppbarhet

Typ: Gaming/optisk Anslutning: Kabel, Trådlös DPI: 16000 dpi Responsivitet: 1000 Hz Max Acceleration: 50 G Gränssnitt: USB-C, USB dongel, 2.5 GHz Knappar: 6 Vikt: 59 gram Bredd: 6,6 cm Djup: 12,4 cm Höjd: 3,8 cm Övrigt: Rgb, Nguenity mjukvara ←-

HyperX Pulsefire Haste är en trådad ultralätt mus som väger in på ynkliga 59 gram. Vi har högt ställda förväntningar när vi får denna gamingmus i handen. Dess luftiga yttre med sina synliga håligheter märks inte av alls, även om vi klämmer åt hårt. Och trots att musen saknar gummerade sidor ligger den riktigt stabilt i handen.

Pulsefire Haste har totalt sex olika knappar för konfigurering. Du återfinner sedvanlig DPI-knapp på ovansidan bakom scrollen.

Scrollen i sig är välgjord och funktionell, men har du lite större händer - alternativt längre fingrar - kan det kännas som att den sitter väl högt upp och att den är lite liten. Du måste flytta handen för att komma åt den.

Haste går att använda oavsett om du är höger- eller vänsterhänt. Dock går den som är vänsterhänt miste om sidoknapparna för det finns bara på vänster sida.

HyperX Pulsefire Haste är en gamingmus som passar de flesta. Med sin lätta vikt och utmärkta ergonomi blir den riktigt köpvärd. Dock bör du som har lite större händer se upp eftersom scrollen kan bli svårnådd i pressade situationer.

Mycket lätt, funktionell design, fungerar för höger- & vänsterhänta
Klumpigt placerat scrollhjul
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Corsair Sabre RGB Pro Wireless

Passar för FPS-spel och andra precisionskrävande uppgifter

Antal knappar: 7 st Sensor: Optisk Corsair Marksman med 26 000 DPI Batteritid: 90 h Anslutning: Trådlös (2.4GHz & Bluetooth 4.2) Vikt: 79 g Storlek (Längd): 13,5 cm Storlek (Bredd): 6,8 cm Storlek (Höjd): 4,2 cm Funktioner: Konfigurerbar via mjukvara Icue, RGB Uppladning: USB-C Respons: 1 ms (avfrågningshastighet på 2 000 Hz)

Corsair Sabre RGB Pro Wireless är en trådlös spelmus med stöd för både Bluetooth och Wi-Fi.

Till det yttre gör den inte mycket väsen av sig. Dess design är stilren och enkel. Det är en lätt mus, inte den lättaste vi har testat men vikten är lagom för att ge bra spelkänsla och rappa rörelser.

Här återfinns tyvärr varken gummistöd för bättre grepp eller andra lyxiga detaljer. Däremot har den RGB-scroll precis som sin trådade motsvarighet.

Storleken passar både medelstora och stora händer. För dig som har lite mindre händer kan höjden eventuellt ge sämre spelkänsla.

Du har ett utbud på sju tillgängliga knappar, varav en DPI-knapp med totalt fyra olika lägen.

Hög precision

Det yttre må vara anspråkslöst, men insidan är det inte. Här finner du en avfrågningshastighet på upp till 2 000 Hz vilket är imponerande högt. Du finner även 26 000 DPI och det lär locka många spelsugna. Musen är snabb och ger enormt bra precision. Spelar du mycket FPS är detta absolut en mus du kan överväga.

Mjukvaran Icue har dessutom gott om funktioner och är riktigt smidig att använda.

Sabre RGB Pro Wireless är ett bra alternativ för FPS-spelare som inte svettas så värst om händerna och som inte är beroende av så många knappar. Du bör dock fundera kring om den trådlösa friheten är värd de extra pengarna när den trådade nästan är identisk i övrigt.

Snabb & med bra precision, både Bluetooth & WiFi, smidig mjukvara
Inga gummigrepp på sidorna, sämre ergonomi för små händer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Asus ROG Pugio II Wireless

Prisvärd datormus för vänsterhänta och högerhänta

Typ: Optisk Anslutning: Kabel, trådlös, bluetooth DPI: 16 000 DPI Responsivitet: 1000 Hz Max Acceleration: 50 G Gränssnitt: USB-C, USB dongel, 2.5 GHz Knappar: 7 Vikt: 102 gram Bredd: 6,8 cm Djup: 12,5 cm Höjd: 4,4 cm Övrigt: RGB, receiver, utbytbara brytare

Pugio II är en mus med hög byggkvalitet samtidigt som den håller en rimlig vikt. Den tillhör Asus produktserie med möss byggda för gamers, och ingår därmed i deras Republic of Gamers-serie.

En kul detalj hos Pugio II är att du får med två extra brytare. Skulle en brytare gå sönder behöver du inte köpa nya, utan kan direkt fixa den själv. Du får med andra ord förbättrad livslängd för produkten. En annan liten, men ändock viktig detalj, är att du har en lucka på baksida där du kan förvara USB-dongeln. På så vis minskar du risken att tappa bort den. Det är fint att hitta dessa egenskaper hos en ändå ganska billig trådlös mus.

Batteritiden på 100 timmar imponerar också. Exakt hur lång den blir beror på hur du använder den. Här finns också gott om uppkopplingsmöjligheter. Allt från wifi-dongel till bluetooth, och till och med sladd om du skulle vilja köra med det. Du kan med andra ord koppla denna musen till det mesta.

Asus ROG Pugio II Wireless

Spelkänslan skaver lite

Vi tycker det är ganska skön spelkänsla men kanterna är både hårda och hala vilket märks när du spelat ett tag och blir svettig om handen. Det drar ner betyget och intrycket en hel del.

Pugio II fungerar däremot lika bra för vänsterhänta som den gör för högerhänta. Du konfigurerar enkelt knapparna i den medföljande mjukvaran Asus Armoury Crate. Där sköter du även uppdateringar, DPI-inställningar med mera.

Asus ROG Pugio II Wireless är överlag en ganska prisvärd mus. Hade den haft lite bättre ergonomi skulle det ha blivit full pott. Det är synd för här finns så mycket annat att njuta av, såsom tre olika anslutningsmöjlighter, hög byggkvalitet och en bred målgrupp.

Funkar för vänster- & högerhänt, bra batteritid, funktionell
Hårda & hala sidokanter
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

10. Asus Rog Gladius II Wireless

Lite tyngre mus med god greppbarhet

Antal knappar: 6 st Sensor: Optisk, 16 000 DPI Batteritid: 24/36/25/57 h RF+RGB/RF-RGB/Bluetooth+RGB/Bluetooth-RGB Anslutning: Trådlös, USB-dongel, 2,4 GHz, Bluetooth-stöd Vikt: 130 g Storlek (Längd): 6,7 cm Storlek (Bredd): 12,6 cm Storlek (Höjd): 4,5 cm Funktioner: Konfigurerbar via Armoury Crate, RGB Uppladning: USB-C Respons: 1 ms

Asus Rog Gladius II är en trådlös mus med bra byggkvalitet och en relativt hög vikt, dock inte i paritet med de allra tyngsta. Vikten märks av lite grann jämfört med de lättare mössen. Du märker det exempelvis vid flicks eller när du spelar längre sessioner. Du får en lite högre friktion.

Du har sex knappar att tillgå, varav två knappar på sidorna, knapp för DPI samt skrollhjul - ganska standard för prisklassen med andra ord. DPI-knappen har bara stöd för två olika lägen. Det borde dock räcka för en bred majoritet.

Sidoknapparna är gummerade för att ge bästa möjliga grepp. Det tillför en hel del stadga och gör att du har bra grepp även om du blir svettig om händerna.

Inställningar gör du i den medföljande mjukvaran Asus Armoury Crate. Det är ett ganska segarbetat och tungjobbat program, där det tar en stund att exempelvis spara ändringar för knappar. Du kan heller inte använda det om du inte startar om när uppdateringar kräver det.

Asus Rog Gladius II Wireless

Tyvärr måste den laddas ofta

Batteritiden är den största nackdelen hos den här musen. Kör du med belysning igång och wifi för anslutningen så håller batteriet ungefär ett dygn, vilket är riktigt kort både sett till konkurrens och prislapp. Det innebär att du får ladda den flera gånger i veckan om du spelar ofta och mycket. Skippar du allt lullull och kör på anslutning via blåtand så räcker det att ladda den någon gång per vecka för att vara säker på att batteriet håller hela spelsessionen. Bortsett från batteritiden gillar vi att du har så många anslutningsmöjligheter med den här musen.

En bra grej är också att du kan spela och ladda musen samtidigt. Så har du laddkabeln med dig behöver du i alla fall inte oroa dig över att behöva lämna spelet.

Den här musen passar dig som gillar lite tyngre spelmöss och som inte bryr dig om ifall du får köra med laddkabeln i ibland. Prismässigt står den sig ganska bra sett till att den ändå har ett bra utbud knappar, bra ergonomi och gummerade grepp.

Bra byggkvalitet, skönt grepp
Seg mjukvara, något tung
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

11. Deltaco DM210

En ultralätt och billig spelmus

Typ: Gaming/optisk Anslutning: Kabel DPI: 6400 dpi Responsivitet: 1000 Hz Gränssnitt: USB-A Knappar: 7 Vikt: 90(med sladd 109) gram Bredd: 6,6 cm Djup: 12,6 cm Höjd: 4,5 cm Övrigt: Rgb

Deltaco DM210 är en spelmus i den absoluta budgetklassen. För dig som vill komma riktigt billigt undan, och som klarar sig med maximalt 6 400 DPI är den dock något av ett kap. Här finns gott om knappar, samt en app för att göra egna makroinställningar.

Du skrollar enkelt mellan olika lägen genom att trycka in RGB-knappen på toppen. Vidare har du snabbknapp för DPI. Överlag känns det som att man tänkt till kring funktionaliteten hos den här musen.

En mus för större händer

En nackdel med Deltaco DM210 är att den bygger en del på höjden. För dig som har medelstora till stora händer är detta inget problem, men detta är inte en mus för dig med små händer. Oavsett storlek på handen är den också ganska hal, detta trots att den har gummerade ytor på sidan.

Deltaco DM210

Deltaco DM210 är i övrigt välbyggd. Den känns skön, om än lite glatt, i handen - så även under längre spelsessioner.

Den här musen passar dig som vill ha en billig och lätt mus med gott om funktioner, och som inte spelar med högre DPI än 6400.

Snygg RGB, bra funktionalitet, ganska bekväm design
Halt material, begränsad DPI, passar inte små händer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

12. Asus Rog Strix Impact II Wireless

Lång batteritid och plats för dongel

Antal knappar: 7 st Sensor: Pixart PMW3335, 16 000 DPI Batteritid: 90 h Anslutning: Trådlös, USB-dongel, 2,4 GHz Vikt: 93 g Storlek (Längd): 6,5 cm Storlek (Bredd): 12,1 cm Storlek (Höjd): 3,5 cm Funktioner: Konfigurerbar via Asus Rog Armoury Uppladning: USB-C Respons: 1 ms

Asus Rog Strix Impact II Wireless är en kompakt mus med 6 konfigurerbara knappar och en knapp för att välja bland dina DPI-inställningar. I det medföljande programmet Asus Armoury gör du dessa inställningar. Du kan exempelvis skapa profiler för DPI och för RGB-belysning.

Programmet är ganska trögjobbat. Det går långsamt när vi navigerar i det och tar tid att spara. Dessutom finner vi det problematiskt att varje gång programmet ska uppdateras så måste vi starta om datorn för att kunna ändra saker.

Men det viktiga hos musen är förstås precision, passform och byggkvalitet. Just byggkvaliteten är gedigen. Knapparna är responsiva och det förekommer inga missljud. Dessutom är musen utrustad med en förvaringsplats för USB-dongeln - denna gömmer du bakom en lucka när du åker till och från LAN. Uppladdning sker via USB-C vilket känns modernt och gör att du säkert redan har kablar liggandes hemma.

Designen på Impact II Wireless gör att den passar medelstora och lite mindre händer. Har du stora händer kan det vara svårt att finjustera sikte och liknande i FPS-spel. Här har denna mus ett klart tillkortakommande.

Asus Rog Strix Impact II Wireless

Riktigt bra batteritid

Batteritiden på 90 timmar är däremot riktigt bra, det krävs dock att du stänger av belysningen om du ska komma upp i detta. Kör du med belysning på får du ladda den ungefär varannan vecka, men det är fortfarande riktigt bra.

Vi upplever att Asus Rog Strix Impact II Wireless fungerar bra att spela både långa och korta spelsessioner med. Men den kräver som sagt att du inte har allt för stora händer om det ska bli trivsamt och om du ska få ett precist resultat.

Grym batteritid, lucka för förvaring av dongel, bra byggkvalitet
Passar inte stora händer, småknölig mjukvara
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

13. Steelseries Aerox 5

Knappar formgivna för bästa grepp

Typ: Gaming/optisk Anslutning: Trådad DPI: 18000 DPI Responsivitet: 1000 Hz Max Acceleration: 40 G Gränssnitt: USB-A Knappar: 8 Vikt: 66 gram Bredd: 5,8 cm Djup: 12 cm Höjd: 4,2 cm Övrigt: USB-C

Steelseries Aerox 5 är en väldesignad gamingmus i segmentet ultralätta möss. En klar fördel är att den har så många programmerbara knappar, hela åtta stycken, perfekt för dig som spelar mycket MMORPG med mera.

Mus gamingmus Steelseries Aerox 5 wired 01

Ramp på knapparna

Knapparna är placerade så att man inte kan råka komma åt dem av misstag. De ordinarie knapparna (1 och 2) är formade efter fingrarna så att de har som en liten ramp. Det ger extra skjuts åt spelkänslan. Du får exempelvis bra skärpa när du siktar.

Steelseries app Steelseries Engine är väldesignad och enkel att förstå, vilket gör processen enkel för den som vill lägga in macros och liknande.

Mus gamingmus Steelseries Aerox 5 wired 02

Bra vikt

Vi finner att vikten gör en stor skillnad för spelkvaliteten. Det är en mus som man kan spela längre sessioner med utan att bli utmattad på grund av motstånd eller vikt.

Det som gör att Aerox 5 tappar lite i betyg är att den ligger väldigt högt i pris. Både för att vara en trådad ultralätt mus, och i förhållande till sin trådlösa namne, där den senare är en riktigt bra mus. Den trådlösa väger bara 8 gram mer och blir därför ett attraktivt val för många när de ligger så nära i prisklass.

Därmed inte sagt att Aerox 5 är dålig, den är bara lite dyr för att vara en trådad gamingmus.

Låg vikt, god ergonomi, många knappar
Högt pris för att vara trådad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

14. Asus Rog Chakram

Funktionell mus som passar för mmorpg

Antal knappar: 6 st. + joystick Sensor: X, 16 000 DPI Batteritid: 80 h Anslutning: Trådlös, USB-dongel, 2,4 GHz, Bluetooth Vikt: 122 g Storlek (Längd): 13,3 cm Storlek (Bredd): 7,7 cm Storlek (Höjd): 4,3 cm Uppladning: USB-C, finns möjlighet för trådlös laddning Respons: 1 ms Övrigt: 400 IPS, RGB, Armoury Crate, extra Omron-brytare och joystick, snabbladdning

Asus Rog Chakram är en relativt ny mus från Asus Republic of Gamers. Den kvalar in i det lite dyrare prissegmentet, men har också en hel del funktioner. Här hittar du flera anslutningsmöjligheter plus snabbladdning som på bara 15 minuter ger dig upp till 12 timmar speltid. Vi testar att snabbladda och har då inga problem att spela en hel dag utan att behöva ladda igen.

Denna mus känns både robust och solid. Byggkvaliteten motsvarar kort och gott priset. Musen är dock bara byggd för högerhänta, vilket gör målgruppen mer begränsad. Dessutom passar den inte särskilt bra för dig med lite mindre händer.

Det följer med två extra brytare. På så vis kan du byta brytare efter tycke och smak, men du har också extrabrytare ifall någon skulle gå sönder. Ett plus i kanten för Rog Chakram.

Kan byggas ut

Asus Rog Chakram kommer med sex knappar och stöd för en medföljande joystick som är avtagbar. Joysticken bygger ut knappantalet på musen till tio stycken eftersom den dels kan användas för att styra musen, dels som fyra individuella knappar. Dock sitter joysticken placerad väldigt långt fram på musen. Du måste flytta fram hela handen för att nå den – även om du har långa fingrar.

Asus Rog Chakram

När det kommer till batteritid tar sig Chakram upp till nästan 80 timmar, beroende på inställningar och läge. Chakram är även utrustad så att det finns möjlighet till trådlös laddning, vilket är något som många efterfrågar och ett tillägg som vi nästan kommit att förvänta oss i premiumklassen.

På grund av vikten och ergonomin passar denna mus mindre bra för hardcore FPS-spelare eller för dig med små händer. Den är snarare konstruerad för att fungera bra med spel som exempelvis WOW och League of Legends samt för dig med stora händer. Chakram passar även den som vill kunna använda musen för bildredigering och liknande, eftersom den har många funktioner.

Hög byggkvalitet, följer med reservdelar, många funktioner
Begränsad målgrupp, måste flytta hela handen för att nå joystick
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

15. Roccat Kone XP

Gott om knappar för MMO-spelare som gillar att synas

Typ: Gaming/optisk Anslutning: Trådad DPI: 19000 dpi Responsivitet: 1000 Hz Max Acceleration: 50 G Gränssnitt: USB-A Knappar: 8 Vikt: 89 gram Bredd: 5,5-7.2 cm Djup: 13 cm Höjd: 1,8-4 cm

Roccat Kone Xp är en gamingmus med 3D-belysning. För dig som gillar möss som sticker ut och ser fräcka ut så gör den helt klart sitt jobb.

Denna mus har också fin ergonomi. Tummen vilar skönt mot sidan, och musen har bra greppbarhet.

Dock har Roccat placerat en knapp väldigt närliggande tummen, och det är lätt hänt att man kommer åt den av misstag. Det slutar med att vi programmerar om knappen så att den saknar funktion. Klickljudet och det faktum att den är ivägen stör fortfarande upplevelsen, men vi får i alla fall inga fel i spelet.

Scrollen fungerar väl och musen har snabb reaktionsförmåga.

Många knappar för egna makron

Eftersom det är hela åtta knappar tillgängliga så är Kone XP ett intressant alternativ för dig som spelar mycket MMO-spel - och andra spel där du vill kunna programmera och ha egna makron i så stor utsträckning som möjligt.

För att vara en trådad mus är den dock ganska dyr - även om den har fräcka detaljer och många knappar.

Roccat Kone Xp passar dig som gillar att synas och som är lite av en RGB-entusiast.

Skön att greppa, många knappar, fräck belysning
Mycket knepigt placerad sidoknapp
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

16. AOC GM510

Ultralätt trådad gamingmus

Typ: Gaming/optisk Anslutning: Trådad DPI: 16000 dpi Responsivitet: 1000 Hz Max Acceleration: 50 G Gränssnitt: USB-A Knappar: 6 Vikt: 89 gram Bredd: 5,8 cm Djup: 12 cm Höjd: 4,2 cm Övrigt: Aoc G-tools, RGB

AOC GM510 är en billig mus för gamers som söker en instegsmus att spela kortare sessioner med. Du som föredrar trådbundet framför trådlöst.

Formen på musen känns inte 100 procent dedikerad för gaming tyvärr - den upplevs budget och väldigt rundad, lite som en skalbagge, och det gör att den ligger något klumpigt i handen. Det är absolut inte en dålig gamingmus, men den saknar det där sportiga yttre som gör att du slipper krama om den så hårt när du spelar.

Precision, friktion och låg vikt gör att du ändå får okej spelkänsla.

Designen är annars ganska inbjudande rent visuellt. Det finns RGB-belysning, och den lyser statiskt rött. Utöver detta har du sex knappar att tillgå.

De stora knapparna är lite fladdriga och musen fungerar tyvärr bara för högerhänta. Men utöver dessa nackdelar håller den bra byggkvalitet, i alla fall utifrån vad du kan förvänta dig av prisklassen.

Men trots att priset är ganska lågt för denna trådbundna mus är AOC GM510 inte ett givet val i konkurrensen. Den är bra, men formen och byggkvaliteten kunde varit bättre.

Prisvärd precision, lätt vikt
Bullig form, fladdriga knappar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

17. AOC Agon AGM700

Gaming mus med bra koncept som gör sig väl ibland men också dysfunktionella

Typ: Gaming/optisk Anslutning: Trådad DPI: 16000 dpi Responsivitet: 1000 Hz Max Acceleration: 50 G Gränssnitt: USB-A Knappar: 8 Vikt: 89 gram Bredd: 5,8 cm Djup: 12 cm Höjd: 4,2 cm Övrigt: Aoc G-tools

Denna gamingmus från AOC kommer med både funktioner och design som i vissa fall presterar bra men sämre i vissa andra.

AGM700 är en ganska stor gamingmus med kromade musknappar samt en RGB som gör sig väldigt väl där man själv kan konfigurera RGBn och tillsammans med Light FX finner vi 16.8 miljoner olika färger varför vi säkert kan säga att det finns något för alla. Däremot är ingen av de nio individuella knapparna placerad på musens högra sida vilket gör att den inte är lämplig för vänsterhänta.

De övre sidoknapparna på AGM700 fungerar bra men vi hittar även en nedre knapp i rött utförande under sidoknapparna. Via knappen kan man exempelvis justera så att sensitiviteten minskar när man trycker in den. Nackdelen är dock att knappen är placerad precis där man vilar tummen vilket leder till att man ofta trycker in den av misstag. Exempelvis när man spelar ett fps spel och snabbt behöver flytta musen från en plats till en annan, eller om man är i en strid och behöver korrigera sin aim.

AOC Agon AGM700 gör sig väl hos personer som gillar en gamingmus med lite mer tyngd i sig och de som har behovet av många knappar och inte använder sig så mycket av tummen när dom flyttar musen. Den passar tyvärr inte för vänsterhänta.

Sjysst RGB, känns stabil
Klumpig sidoknapp, lite tung
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

18. AOC GM500

Platt mus lämplig för både vänster- och högerhänta

Antal knappar: 8 st Sensor: Pixart PMW3325, 5 000 DPI Anslutning: Trådad USB 2.0 Vikt: 145 g Storlek (Längd): 12,7 cm Storlek (Bredd): 7,4 cm Storlek (Höjd): 4 cm Funktioner: Konfigurerbar via AOC G-Tools, RGB, ambidextriös Respons: 1 ms

AOC GM500 är en minimalistisk, trådad mus anpassad för gamers - oavsett om de spelar med höger eller vänster hand. Den har nämligen knappar på bägge sidorna, och du kan programmera dessa för snabbkommandon.

Samtidigt är det lite klurigt att ha den här typen av design som fungerar för alla. Risken med konstruktionen är nämligen att du kommer åt knapparna av misstag när du spelar intensiva sessioner.

Musens blanka yttre är överlag väldigt avskalat. Konstruktionen är platt, musen saknar den sedvanliga kurvaturen för handflatan vilket kan kännas lite ovant. Vid längre spelstunder blir den lätt obekväm. Den flyter dock bra med i spelet.

AOC GM500

Lätt att programmera

Du kan förstås programmera RGB-belysningen, DPI och sedvanligt i den medföljande mjukvaran. AOC G-Tools innehåller det mesta du kan tänkas vilja göra i konfigurationsväg för din mus.

Spelmässigt är AOC GM500 en okej mus. Den har fin tyngdkänsla och stabilitet mot underlaget, men samtidigt är den väldigt kantig och platt vilket försämrar greppet. Den passar både höger- och vänsterhänta, men det är lätt hänt att man kommer åt sidoknapparna av misstag.

Passar såväl vänster- som högerhänt, många knappar
Obekväm vid längre spelstunder, lätt att råka trycka in knappar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

Fem saker att tänka på när du köper en gamingmus

Det är lätt att stirra sig blind på designen när man ska köpa en gamingmus. Men det finns väldigt mycket mer att ta hänsyn till än den estetiska aspekten. Med rätt mus kan din spelupplevelse bli flera gånger bättre.

1. Spelen avgör vilken mus du bör ha

En renodlad gamingmus är i princip ett måste om du är någorlunda seriös med ditt spelande. Gamingmusen har högre upplösning och mindre latency och erbjuder därmed bättre och snabbare respons än en traditionell mus.

Den viktigaste faktorn när du ska välja mus är vilka spel du har tänkt använda den till. När det gäller strategi- eller MMO-spel så är det till exempel viktigt att musen har extra knappar som kan programmeras för diverse funktioner och makron i spelen.

Spelar du primärt FPS-spel där man skjuter mycket räcker en enklare gamingmus, men tänk på att välja en mus som tål intensivt tryckande på den knapp man skjuter med under lång tid.
Det finns även hybridprodukter som gör anspråk på att klara alla typer av spel, men dessa är i regel ganska dyra.

2. Trådlöst eller USB

Det kanske låter som en självklar sak att välja en trådlös mus, och de flesta föredrar utan tvekan friheten som den typen av mus erbjuder. Men det finns fördelar även med trådbundna möss. Den kanske mest uppenbara är att en trådlös mus behöver laddas emellanåt, och att råka ut för att batterierna tar slut när du sitter och spelar är ingen kul historia. Att behöva förlita sig på Bluetooth kan också vara en chansning som man kanske inte är villig att ta om det är skarpt läge i ett spel.

En trådlös mus är i regel också dyrare än en USB-ansluten mus, vilket man bör ta i beaktning om man har en tajt budget. Fråga dig själv om sladden verkligen kommer att störa. Du sitter ju förmodligen ändå framför din skärm och nära din dator.

3. Förkortningar att hålla koll på

Det blir enklare att göra rätt val om du håller koll på DPI och CPI.

DPI: Förkortningen står för Dots Per Inch (punkter per tum) och beskriver hur många pixlar på skärmen som pekaren rör sig per tum när musen förflyttas på bordet eller musmattan. Ett högt värde ger en känsligare mus, men är värdet för högt finns risken att man tappar kontrollen. Man bör också ha i åtanke att en större skärm kräver högre DPI.

CPI: Den här förkortningen står för Counts Per Inch och blandas ofta samman med DPI (se ovan). Men här handlar det om den fysiska upplösningen i kameran som används av musens sensorer. Även CPI-värdet har effekt på hur känslig musen upplevs. Ett högre CPI-värde är bättre än ett lågt, men de flesta professionella gamers föredrar ett CPI-värde under 3 000.

4. Design

Med design tänker vi inte primärt på det estetiska värdet, utan snarare på hur musen är beskaffad.

Vikt: Har du en spelstil där du viftar runt med musen och tar många omtag med den så är vikten förstås av avgörande betydelse. En tyngre mus ger å andra sidan avsevärt mer stabilitet, vilket kan vara önskvärt i vissa fall där det krävs mer precision än snabbhet. Det finns även gamingmöss med justerbara vikter, så att du kan anpassa hårdvaran efter uppdraget.

Grepp: Den här biten är den mest individuella. Att musen känns naturlig och enkel att greppa är ett måste och det enda sättet att få klarhet i det är att känna sig fram. Alla har vi olika händer och grepp. Vissa föredrar gummerade ytor och en väl tilltagen bredd, medan andra är mer bekväma med en smalare och hårdare mus.

RGB-ljus: Snyggt och inspirerande eller förvirrande trams, åsikterna går isär när det gäller RGB-ljus. Oftast går det att avaktivera ljuset om det skulle störa, men det är å andra sidan onödigt att betala för finesser man inte använder. Om du väljer en mus med RGB-ljus, så kontrollera i vilken mån du kan skräddarsy ljuset och om det går att stänga av helt.

5. Sensortyp

Om priset inte är avgörande bör du välja en mus med lasersensor. Är din budget tajt så kan du överväga en mus med optisk sensor istället.

Laser: Lasersensorerna har mycket högre precision än optiska sensorer. En annan fördel med laser är att du kan använda musen på i princip alla typer av underlag. Du behöver med andra ord inte ens ha en musmatta för att det ska fungera optimalt.

Optisk: Saknar den precision som möss med lasersensor kan erbjuda, men är å andra sidan betydligt billigare. Spelar du spel där precisionen är mindre avgörande så kan det här vara ett alternativ. Var dock på det klara med att du behöver en bra musmatta för att en mus med optisk sensor ska fun


Spelar du mycket spel på datorn och är ute efter att få bästa möjliga prestation och hastighet är en riktigt bra gamingmus a och o. Den kan vara avgörande för huruvida du vinner eller förlorar matchen. För att hjälpa dig att vinna har vi testat några av de bästa mössen på marknaden och utser bästa gamingmus i tre olika prisklasser. 

Det är många faktorer som spelar in när det kommer till hur bra en mus presterar. Allt från byggkvalitet och funktionalitet till ergonomi och passform. 

Köp rätt mus till datorn

Datormusen uppfanns på 1960-talet och har sedan dess kommit att bli ett oumbärligt tillbehör. Visst, du kan använda pekplattan på datorn. Men bäst ergonomi och precision får du om du kopplar en mus till datorn.

När Douglas Engelbart uppfann musen hade den en inbyggd “boll” som rullade över ytan när du förde musen i olika riktningar, en så kallad mekanisk mus. Den innehöll också två hjul, ett på vertikalled och ett på horisontalled, som läste av hur kulan rullade, och skickade denna data till datorn så att den förstod var på skärmen muspekaren skulle befinna sig i. Så här såg musen ut under många år, men numera har den mekaniska musen i mångt och mycket ersatts av två andra tekniker. Kulan är borta och numera sitter det istället enhet på undersidan som läser av ytan genom laser eller optiska sensorer. Den så att säga fotograferar ytan undertill.

Det är viktigt att du har en så slät yta som möjligt undertill, med lagom friktion. En musmatta ger ofta en bättre upplevelse, än om du kör musen direkt mot skrivbordet. Det ökar också precisionen. Det finns både mjuka och hårda musmattor. De mjuka är sköna att vila handleden mot och enkla att bära med sig mellan olika platser eftersom du kan vika eller rulla ihop dem. Däremot blir de väldigt lätt smutsiga och är svårare att rengöra. De hård musmattorna är lite klurigare att förvara i väskan och inte lika sköna mot handleden. Men istället väldigt enkla att rengöra.

Köpa mus - trådlös eller trådbunden?

När du ska köpa en mus hamnar du ganska snabbt inför vägskälet trådlös eller trådbunden. De trådlösa mössen har rasat i pris, och blivit extremt mycket snabbare och bättre än för bara några år sedan. Men det är fortfarande så att du får ganska mycket mer mus för pengarna om du väljer en trådbunden. Det kan exempelvis handla om fler knappar som du i sin tur kan programmera.

Den trådade musen ansluts via USB-kabel, och den trådlösa kan antingen anslutas via Bluetooth eller via USB och då ofta på 2,4-gigahertzbandet. En del trådlösa möss kan numera laddas trådlöst som komplement.

Fördelen med trådlös mus är att du slipper ha en kabel som i värsta fall drar i musen eller är ivägen. Men förr föredrog många trådad mus eftersom den trådlösa inte kunde skicka lika många signaler samt att batteritiden var ganska kort. Så är det inte längre. Batteritiden är ofta minst en vecka även för den som spelar mycket, och de går snabbt att ladda upp. Många trådlösa möss kan du dessutom använda samtidigt som de laddas.

Vanliga frågor om gamingmus

Vad skiljer en gamingmus från vanlig mus?

När det kommer till gaming är precision avgörande. Den ska kunna läsa av ytan snabbt och vara mycket precis i sitt resultat, eftersom det kan vara fråga om liv eller död i spelet.

Men det är flera faktorer som avgör om ens mus är byggd för gaming eller mer allmänt bruk. Många gånger vill du ha genvägsknappar (makron) och många knappar till hands när du spelar spel. I MMO är det exempelvis mycket att hålla reda på och snabbt kunna bläddra mellan och då är det bra att ha många knappar till hands. Vidare är det viktigt att kunna programmera dessa. 

Vad är DPI?

DPI är ett begrepp som används mycket i samband med gaming. Det står för dots per inch, eller bilder per tum - således hur mycket musmarkören flyttas på skärmen i förhållande till hur långt du rör musen på skrivbordet.

Gamers föredrar lite olika inställningar för DPI, dels handlar det om tycke och smak, dels om vilken genre man spelar spel inom. I vissa fall vill du kanske kunna röra musen väldigt snabbt över en stor yta. I andra fall vill du kanske kunna följa ett objekt långsamt över skärmen och då kan låg DPI vara bättre. Men det handlar förstås även om hur duktig du är på precision i förhållande till hur snabbt den rör sig.