Hemlarm: KÖPGUIDE

Senast uppdaterat Februari 2021

Oroar du dig över inbrott? Enligt officiell statistik drabbas cirka 1 procent av hushållen av bostadsinbrott varje år, men siffrorna varierar utifrån en rad faktorer. Husägare utsätts exempelvis oftare än boende i flerfamiljshus, och storstadsbor drabbas oftare än boende på landsbygden. Vissa områden är mer utsatta än andra. Likaså kan karaktären på tomt och hus påverka hur stor risken är att du ska drabbas, exempelvis om du har en stor häck som skymmer och gör att inbrottstjuvarna kan arbeta ostört.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Experten förklarar

Fem saker att tänka på när du köper hemlarm

Ett inbrott i hemmet innebär inte bara materiella förluster, utan kan även vara traumatiserande på grund av den känsla av otrygghet som följer. Vill man i någon mån gardera sig mot inbrott så kan ett hemlarm vara en bra lösning, speciellt om det kombineras med andra åtgärder som till exempel grindar och säkerhetslås på dörrar och fönster.
Men att välja ett hemlarm är ingen enkel sak, eftersom utbudet är så stort och varierat.

Vi har tagit fram fem punkter som vi tycker att du ska tänka över ordentligt innan du gör din investering.

Köpa eller hyra

Det är oerhört vanligt att man hyr sitt hemlarm. Några av fördelarna med det är att man slipper en hög engångssumma för inköp av hårdvaran, och att man ofta får hjälp av leverantören med att installera produkterna som ingår i hemlarmet. Det ingår ofta även koppling till en bemannad larmcentral, och så får du skyltar och dekaler att sätta upp, som kan ha en avskräckande effekt. Nackdelen är primärt att du får en relativt hög månadskostnad. Det går ibland att hyra ett hemlarm även utan att abonnera på uppkoppling mot en larmcentral.

Ett friköpt larm ger ingen månadskostnad, men å andra sidan får du en hög engångskostnad för produkterna som ska ingå. Du får också installera dem själv, vilket inte alltid är så enkelt. Du kan koppla upp ett friköpt larm mot en larmcentral, men det kostar förstås en slant varje månad. Den främsta fördelen är att du kan skräddarsy ditt hemlarm i detalj.

Vad och hur vill du övervaka?

Handlar det om utomhusmiljön eller inomhusmiljön, eller rent av båda? Här skiljer sig utbudet och produkterna åt från leverantör till leverantör, och det gäller att vara på det klara med vad man vill ha redan innan man börjar titta på utbudet. Vill du övervaka flera rum, eller bara några få? Fråga dig även om du bara vill skydda dig mot inbrott, eller om du även vill ha sensorer för brandvarning och läckage av olika slag.
Kontrollera alltid noga vad som ingår.

Fundera även kring om du vill ha ett hemlarm helt utan kameror. Det finns hemlarm med enbart rörelsesensorer, vilket kan vara ett alternativ för den som är skeptisk kring integriteten.

Väljer du ett larm med kamera finns dessutom olika typer av filmupptagning. Vissa kameror filmar bara när larmet löser ut. Andra kan filma på begäran eller vid specifika förbestämda scenarion. Vissa kameror spelar in konstant och raderar med jämna mellanrum innehållet.

Kontrollera även hur inspelat material lagras och hur du kommer åt innehållet. Tänk också på att läsa på om lagar och regler för privatpersoner när det gäller kameraövervakning. Läs mer om det här: https://www.imy.se/privatperson/kamerabevakning/om-du-vill-kamerabevaka/

Stöd för smart hem

Att integrera sitt hemlarm med ett smart hem är förstås trevligt. Men det är inte alltid det går. Har du redan en smarta hem-lösning? Se då till att kontrollera att hemlarmet du köper är kompatibelt med den plattform du använder i sammanhanget.

Har du inte redan investerat i ett smart hem, så kan det här mycket väl vara början på ett intresse för området. Så titta lite på vilka andra typer av smarta hem-lösningar du eventuellt vill ha, och se till att hemlarmet du tittar på har stöd för dessa.

Vissa hemlarm har inget stöd för andras smarta hem-plattformar, men kommer med mängder av egna smarta hem-lösningar och kan byggas ut med leverantörens egna kontroll- och styrenheter för elektronik. Kanske räcker det som leverantören erbjuder för dig?

Djur- och barnanpassning

Har man hemlarmet påslaget med ett barn eller husdjur i hemmet så kan det trigga larmet att aktiveras när det upptäcker rörelse. Det här kan förstås bli en jobbig upplevelse för både barn och husdjur, och därför har vissa leverantörer speciella lägen som gör att larmen anpassar sig efter barn och husdjur. Ibland handlar det om avancerade funktioner med ansikts- och objektsigenkänning, men oftare om att larmets rörelsesensorer bara aktiveras vid rörelse på en viss höjd över marken.

Tillstånd

Det är tillåtet att använda kameraövervakning i hemmet och på tomten. Man behöver med andra ord inget tillstånd från Länsstyrelsen för att sätta upp en övervakningskamera. Men man måste vara noggrann med att vinkla kameran så att den inte täcker in annat än den egna tomten. Vägen utanför kan till exempel räknas som offentlig plats. Tänk även på att dina grannar har rätt att säga nej till kamerabevakning, om deras hus eller tomter fångas in av kameran.

Ska du övervaka utomhus, så se till att välja en kamera som både kan monteras och justeras på ett sätt som gör att du undviker att filma offentliga platser.


Med ett hemlarm på plats känner många en ökad trygghet. Dels kan de larmas om ett inbrott begås när de inte är hemma, dels om något sker i realtid när de befinner sig i huset. Larmsystemen har mängder av olika utformningar så att de ska passa gemene man. I grund och botten består de ofta av en larmpanel där du larmar av/på systemet, ett antal sensorer och någon form av app eller liknande för att kunna kontrollera systemet. Ett system som bara larmar fönster och dörrar kallas för skalskydd eftersom du kan leva och verka i hemmet medan systemet övervakar. Men du kan även skydda insidan, exempelvis genom att sätta upp rörelsedetektorer. Vidare finns det system med zonindelning där bara vissa delar är skyddade och andra inte.

I larmsystemen ingår ibland även övervakningskameror. Det innebär att du, förutom att uppmärksammas på om någon befinner sig i eller utanför din bostad, även kan se denna i realtid. Kamerorna har ofta rörelsesensorer som känner av om någon rör sig framför dem. Många kameror har inspelningsmöjlighet och lagringskapacitet utöver realtidssändning. Vissa är smarta och ser skillnad på människor och föremål, vilket innebär att de inte reagerar på om en robotdammsugare åker förbi men däremot på om tjuven gör det.

Kamerorna har också olika användningsområden. Vissa är motoriserade så att du kan styra dem på distans, vissa är IP-klassade för utomhusbruk, vissa har mörkerseende och så vidare. Vilka kameror du väljer till hemmets olika platser beror på behov och platsens beskaffenhet.

Du kan även skaffa tillbehör till hemlarmet som gör att din omgivning uppmärksammas på att du har ett pågående bostadsinbrott - lampor som lyser och blinkar tillsammans med sirener som ger ifrån sig höga signaler som ljuder över grannskapet.

Bygga själv eller köpa färdigt system?

När du tittar på lösningar för hemlarm kommer du snabbt att upptäcka att det finns två vägar att gå. Den ena är att du själv väljer att sätta ihop ett system, den andra är att köpa ett komplett system med installation från en tillverkare/återförsäljare.

I första fallet innebär det att du köper produkter, antingen ett färdigt kit eller flera fristående, som du själv installerar hemma. I dessa system medföljer sällan några löpande kostnader, utan du betalar på plats för produkterna och sköter sedan övervakningen själv. Kameror och sensorer kan exempelvis notifiera dig på mobiltelefonen om någon rör sig i ditt hem.

Köper du istället ett färdigt system från en larmleverantör kommer de hem och installerar systemet åt dig. Du väljer vanligen mellan olika stora paket och har sedan en installationskostnad samt en fast månadskostnad. Månadskostnaden brukar vara ett par hundralappar, medan den fasta installationen ofta innebär ett par tusen kronor. Priset varierar med valet av leverantör, vilket paket du väljer och vilka funktioner du önskar. I några fall är det så att operatören behåller äganderätten över systemet ett antal år - säger du upp systemet har de med andra ord rätt att ta tillbaka det. Tänk också på att vissa system har bindningstid. En annan faktor som kan variera är huruvida utryckningar ingår i månadskostnaden eller ej.

Vissa system är sådana att du själv får larmet först för att verifiera att det är ett faktiskt inbrott, därefter skickar du det vidare till larmoperatören. Andra går till larmoperatören direkt och de kontaktar i sin tur dig. I några fall kan de till och med se de som är i hemmet och tala med dem. Det innebär i sig en ytterligare trygghet i och med att om någon skulle skada sig eller liknande kan du snabbt få hjälp. Å andra sidan handlar det även om integritet och vad du är beredd att visa upp för en främmande människa vid eventuella falsklarm.

De allra flesta larmsystemen idag är trådlösa. Det finns fortfarande modeller där du bygger in kablar i väggarna men då handlar det vanligen om att du gör detta redan vid nyproduktion.

När det kommer till de trådlösa systemen är de olika känsliga för störningar. Sådant som inbyggd kryptering och vilken frekvens de sänder på påverkar hur bra de anses vara. Vissa har till exempel dubbel kryptering, andra bara enkel sådan. Kommunicerar systemet på en vanlig frekvens kan de i värsta fall störas ut av andra prylar på den frekvensen. Ska du investera i ett trådlöst hemlarm bör du välja en produkt med hög säkerhet.


När du ska köpa hemlarm går det inte att säga att si eller så är rätt för alla. Dina behov och önskemål om funktioner, ditt teknikintresse, din budget och din familjekonstellation påverkar alla vilka val du bör göra. Några frågor du kan ställa dig själv är:

  • Vill du bygga och sköta ditt system själv eller gå via en larmoperatör?
  • Är du bara ute efter ett skalskydd (fönster, dörrar mm så att du kan larma in dig själv när du är hemma) eller önskar du fler funktioner, exempelvis brandvarnare, rörelsesensorer inomhus mm?
  • Vill du både kunna larmas och se vad som pågår i hemmet, eller räcker det med larmfunktionen?
  • Har du husdjur hemma under dagarna, eller andra ting som rör sig, som kan trigga eventuella rörelsesensorer?
  • Vill du ha ett system där en larmoperatör direkt undersöker vad som sker i ditt hem, eller vill du först själv kontrollera om det är ett falsklarm?
  • Vill du ha kontroll över systemet från mobiltelefonen?
  • Har du barn som kommer hem före dig? Klarar de av att hålla reda på en hemlig kod och knappa in den eller krävs det ett system med brickor? Vill du kunna bli notifierad när de kommit hem?
  • Ska det ingå tillbehör såsom siren och strålkastare i systemet?
  • Vill du kunna bygga ut systemet med smarta hem-funktioner, exempelvis uppkopplade brandvarnare, temperatursensorer, fuktsensorer med mera?
  • Vill du att eventuell väktare bara ska kontrollera skalskyddet, eller ska den även kunna ta sig in i din bostad och kontrollera alla rum?
  • Vill du ha batteribackup så att larmet inte slås ut vid strömavbrott?
  • Vill du ha ett system som du äger direkt, eller ett som hamnar i din ägo först efter ett par år (kolla friköpt-villkoren hos larmoperatören)?

Här är några av de största tillverkarna av hemlarmsprodukter på marknaden idag:




alertalarmAlert Alarm

Alert Alarm är en larmoperatör som fokuserar på trådlösa hemlarm som de utvecklar själva istället för att köpa in från tredje part. När du köper ett larmsystem från dem är tanken att du själv monterar det, och enligt dem själva är det inte svårare än att montera en brandvarnare. De samarbetar med Securitas Direct larmcentral.







cubsecCubsec

Cubsec är en helhetsleverantör vilket innebär att det paket du köper hos dem får du installerat för att därefter betala en fast månadskostnad. De erbjuder allt från skalskydd till zonindelning. Cubsec har egna väktare, och där dessa inte finns tillgängliga har de ett grannsamverksansystem som kallas AlarmView.







sector alarmSector Alarm

Sector Alarm är en larmoperatör som erbjuder larmpaket till en fast månadskostnad, då ingår både produkter och installation. De utgör idag den näst största aktören på marknaden och har en egen bevakningstjänst. Larmsignalöverföringen sker både över GSM och över ethernet.







verisureVerisure

Verisure har flera olika paket men i grund och botten handlar det om att de både kan se, höra och tala med de som befinner sig i ditt hem. Precis som övriga larmoperatörer har de en fast månadskostnad.








gardioGardio

Gardios koncept är att erbjuda kameraövervakningspaket till en fast månadskostnad - det är alltså inga sensorer och liknande det handlar om utan kameror som övervakar. Gardio samarbetar med larmcentralen och utryckningstjänsten Nokas, men du kan välja att få larmen själv först för att undvika utryckningar vid falsklarm.







sikkerthjemSikkertHjem

Sikkerthjem erbjuder färdiga larmpaket utan fasta kostnader. Du installerar paketet själv. Systemet har ett inbyggt grannsamverkankoncept så att både du och grannarna kan notifieras till mobiltelefonen vid pågående bostadsinbrott.







protexusProtexus

Protexus erbjuder larmpaket utan månadskostnad där du själv äger produkterna direkt från start. Du installerar dem själv men samtliga produkter levereras färdigkonfigurerade så att det bara är att sätta upp dem. De har samarbeten med olika larmcentraler men du kan även välja att inte ansluta dig och istället låta larmet gå till en privatperson.







svenska alarmSvenska Alarm

Svenska Alarm erbjuder hemlarm med kameraövervakning till en fast månadskostnad. Vid aktiverat larm skickas bilder till din mobiltelefon och du kan sedan välja om du vill agera på dessa själv eller skicka iväg begäran om väktarutryckning.







webehomeWeBeHome

WeBeHome säljer larmpaket som du kan installera själv och bygga ut efter behov. Du har en fast månadskostnad men det finns flera olika abonnemang i olika prisklasser. Larmet kopplas, om du så vill, upp till Securitas larmcentral mot en avgift.

Vanliga frågor om hemlarm

Vilket hemlarm är bäst?

Det du känner dig trygg med och har råd med. Vissa nöjer sig med en uppkopplad magnetsensor eller enklare övervakningskamera för att se om någon rör sig hemma eller om dörren öppnas när du inte är hemma. För andra är det tryggast med hela paketet av sensorer och kameror för att hålla koll när du inte är hemma. Fundera över vad du själv behöver, läs tester och undersök vad både larmföretagen och egenkomponerade system kan erbjuda dig.

Vad kostar hemlarm?

Det beror helt på hur stort ditt hem är, hur pass många delar ditt larm ska ha och vilket system du väljer. Ett standardlarm består vanligen av en centralenhet, en manöverpanel (ibland är den ihopbyggd med centralenheten), en sirén och ett antal sensorer för rörelse och dörrar. Det kan byggas ut i närmast oändlighet med fler sensorer, kameror lås och liknande.
Du kan även gå via ett företag som installerar larm och erbjuder utryckning eller annan kommunikation över telefon. Den lösningen kostar då en prenumerationsavgift per månad. I vissa fall står larmföretaget för sensorer och installation mot att du binder upp dig på prenumerationen, i vissa fall behöver du bara stå för sensorerna eller installationen. Exakt vilket upplägg det handlar om varierar mellan larmföretagen.

Hur fungerar ett hemlarm?

Den enklaste formen av hemlarm aktiveras via en strömbrytare eller manöverpanel och är kopplad till en magnetsensor. När magnetsensorn bryts, exempelvis när ytterdörren öppnas, börjar en nedräkning och om larmet inte avaktiverats efter en viss tidsperiod ‘går larmet’, det vill säga att en sirén sätter igång och tjuter.
Den principen gäller även för mer avancerade system. Ju mer avancerat system, desto fler möjligheter att upptäcka intrång. Ett ganska vanligt steg idag är att ha hemlarmet kombinerat med övervakningskameror för att se vad som fått larmet att gå igång, exempelvis i mobilen. Det är även vanligt att vara uppkopplad mot en larmcentral som kan kolla med dig om det är du som råkat utlösa larmet eller om det kan röra sig om ett inbrott.
Larmets olika delar kommunicerar med varandra över antingen kabel eller en trådlös överföringsteknik (ofta tillverkarspecifik för att vara svårare att hacka).

Hur effektivt är hemlarm?

Hur effektivt ett larm är beror lite på hur du vill se det. Generellt sett har såväl larmdekaler och siréner/övervakningskameror en avskräckande effekt på spontaninbrott och småbrottslingar. När det gäller mer organiserad form av brottslighet har däremot larmet en väldigt liten effekt. Detta eftersom de snabbt plockar med sig det av värde i hemmet innan eventuell larmtjänst (som ändå inte får ingripa) eller polis anländer till platsen.
Samtidigt kan sensorer för smarta hem, eller hemlarm, hjälpa till att hålla koll på andra saker. Uppkopplade översvämningssensorer kan varna om det uppstått en vattenläcka och uppkopplade brandvarnare kan varna om det uppstått en brand som du, eller en larmcentral, kan agera på.