0 100 93 1

Test: Hitachi Premium 35 RAK-35PSB/ RAC-35WSB - Rostfritt stål för färre bakterier

Den här luft/luftvärmepumpen kan stoltsera med en god energiklassning både på kylning och uppvärmning, A++ och A+++. SCOP- och SEER-värdena är det heller inget fel på, 4,7 respektive 8,5. Den är främst lämplig för hus upp till 165 m². För att minska bakterieansamlingar inne i pumpen är de invändiga ytorna gjorda i rostfritt stål.

Praktiskt nog har fjärrkontrollen till pumpen en inbyggd energimätare, som ger dig god överblick över hur mycket energi pumpen förbrukar. Om du så skulle önska kan du aktivera en ECO-funktion som spar energi (hur mycket besparing beror på sådana saker som utomhustemperatur och vald inomhustemperatur, bland annat).

Goda testbetyg, med vissa minuspunkter

Hitachi Premium 35 blir utsedd till “Bra val” i Folksams test av luftvärmepumpar. De bedömningskategorier där den sticker ut mest är de som rör energiförbrukning, miljövänlighet och garanti. Den når inte riktigt upp till högsta poäng i de två förstnämnda, men betygen i sig (14 av 17 respektive 6 av 9) anser Folksam ändå är mycket bra.

Minuspunkterna är inte många, men som enda “Bra val”-produkt får den lågt betyg på försäkring (något som naturligtvis är bedömt enligt Folksams egna försäkringskriterier för värmepumpar) och för funktionalitet.

  • God enerigklassning
  • Tyst utomhusdel
  • Bra SEER-värde
  • SCOP-värdet inte mer än godkänt för prisklassen
93

Källor

Folksam - 2016
Experttest av 25 luftvärmepumpar