Högtalare med Google Assistant, Apple Siri och Amazon Alexa

Vill du ha en smart högtalare hemma? Läs vidare i så fall, för vi har testat ett helt gäng av dem och utsett den bästa.

En smart högtalare är egentligen mer vilken rösttjänst du använder i kombination med vad som passar hemma hos dig. De flesta frågor och kommandon du kan använda din smarta högtalare till skickas över internet till en server, där frågan behandlas innan ett svar skickas tillbaka.

Det är därför som alla högtalare med exempelvis Google Assistant är lika “smarta” så att säga. Skillnaden ligger istället mycket i design och, minst lika mycket, i ljudkvaliteten.

I det här testet har vi fokuserat på högtalare med Googles röstassistent i första hand, men Apples Siri får vara med på ett hörn också. I skrivande stund är Amazons Alexa-system inte riktigt haj på svenska och inte riktigt officiellt lanserat här, så de högtalarna väntar vi med.

Testvinnare - Smart högtalare

Så gjorde vi testet

Alla högtalare har testats i hemmamiljö, där de är tänkt att användas. I de fall fristående tillbehör kan användas har även de kopplats in, till exempel lampor. Främst är det följande parametrar vi tittat på.

Ljudkvalitet: Det är ju i första hand en högtalare och därför bedömer vi ljudet. Men såklart gör vi det baserat på vad för högtalare det är och vad den är tänkt att klara av.
Design: En smart högtalare ska stå framme så att du kan höra den bra (och den dig). Då måste designen vara snygg, eller åtminstone diskret nog för att stå framme.
Prisvärde: Sett till vad det är för typ av smart högtalare, är den värd sitt pris eller är det mer yta utan innehåll?

0 5 4 1

1. Apple HomePod Mini

Typ: Smart högtalare med Siri Skärm/Mikrofon: Bluetooth, Wifi Uppkoppling: Bluetooth, Wifi Vikt: 345 gram Mått: 84 x 98 millimeter

HomePod var en bra högtalare, men mindre bra som smart högtalare och väldigt dyr. De här bitarna har Apple åtgärdat med sitt nya försök i segmentet: HomePod Mini. Den kostar nästan en tredjedel av vad originalversionen av HomePod gjorde (den är nu nedlagd) men är också betydligt mindre, närmare bestämt 84 x 98 millimeter.

Högtalaren är sfäriskt formad och ser ut som en liten bandyboll ungefär. Den är faktiskt rätt snygg, och fungerar även bra som prydnad, vilket gör den lättplacerad. Att ljudet dessutom sprids i 360 grader bidrar ytterligare till den saken. Mindre smart är att strömsladden sitter fast i bakstycket.

Apple har ju släppt en del högtalarprodukter genom åren, och gemensamt för dem har varit att de låtit väldigt bra. HomePod Mini är inget undantag. Den låter förbluffande bra för sin storlek. Och vill du använda två som stereopar så går det också bra.

Den kanske största nackdelen är paradoxalt nog Siri. Apples AI-assistent är inte i närheten av lika bra som Google Assistant, trots att Apple var extremt tidiga med konceptet. Först, till och med. Ett annat typiskt Appleproblem är att det är Apple Music som gäller om du vill röststyra din musiklyssning. I annat fall är du hänvisad till Airplay. Är du redan djupt rotad i Apples ekosystem lär det här inte bry dig nämnvärt, och då är det här en utmärkt högtalare. I annat fall får du vara mer intresserad av ljudkvalitén än något annat.

Mycket bra ljud, lättplacerad
Siri, fast i Apples ekosystem
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

2. Lenovo Smart Clock 2

Perfekt för nattduksbordet

Produkttyp: AI-högtalare med Google Assistant-stöd Element: 3 wat Skärm: 4 tum (480 x 800 pixlar) Uppkoppling: Wifi, Bluetooth Mikrofon/Kamera: Ja/Nej Vikt: 240 gram Mått: 11,3 x 7,1 x 9,3 cm Övrigt: Trådlös laddning, nattlampa

Lenovo börjar bli varma i kläderna när det handlar om väckarklockor med stöd för Google Assistant. Smart Clock 2 är namnet till trots den tredje produkten av det här slaget, och den här gången bjuder man på en del extra, inte minst en laddplatta för trådlös laddning.
Det går att välja bort laddplattan, om du vill spara utrymme på nattduksbordet.

Enheten har en ganska liten skärm på 4 tum och är klädd i grått, sobert tyg. Den är förhållandevis snygg och diskret, och den är även lätthanterad till följd av att det mesta sköts via pekskärmsgränssnittet. Trevligt nog (speciellt i sovrummet) så finns en knapp för att stänga av mikrofonen. Mikrofonen är för övrigt riktigt bra och plockar upp kommandon utan några som helst problem. Högtalaren är inte lika bra, och levererar ett ljud i klass med en Nest Mini, ungefär.

Det här är kort och gott en riktigt duktig produkt som fungerar utmärkt som klockradio, förutsatt att du inte har för stora krav på ljudet. Laddplattan är en kul bonus som gör att den dessutom slår flera flugor i en smäll.

Smidig klockradio, laddplatta ingår
Inget jättebra ljud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. Nest Audio

Den klart bästa smarta högtalaren

Typ: Smart högtalare med Google Assistant Anslutning: Bluetooth + wifi Element: 3-tumsbas samt 0,75-tumsdiskant Mikrofon/Kamera: Ja/nej Vikt: 1,1 kg Mått: 175x124x47 millimeter Övrigt: Touchkontroll

När Google Home blev Nest Audio förändrade man en hel del saker. Det mesta, faktiskt. Och det till det bättre. Istället för en plastklump i vitt så får man nu en enhet klädd i grått tyg (eller någon annan av de andra fyra färger som erbjuds). Bara en sådan sak. Touchkontrollerna finns däremot precis som tidigare på ovansidan av högtalaren, medan lysdioderna har fått flytta in bakom det sobra tyget. Det här är en snygg högtalare, som är betydligt mer lättplacerad än föregångaren.

När det gäller Google Assistant-biten så har den förbättrats på två sätt: Dels genom att enheten har fått betydligt bättre mikrofoner än tidigare, dels genom att en inbyggd AI gör sökningarna avsevärt mycket snabbare än förr.

Ljudet är dessutom riktigt bra. Faktum är att vi förvånas över hur en så liten högtalare är kapabel till så här fint ljud. Man kan till och med jämföra den med Sonos minsta högtalare. Nest Audio förlorar förstås den kampen, men inte med någon jättelik marginal. I huvudsak så tycker vi separationen är sämre i mellanregistret, och så är diskanten inte riktigt lika finmejslad. Men det låter bra, även på hög volym. En kul bonus är att man kan skapa ett stereopar av två högtalare.

Det här är kort sammanfattat en fantastiskt fin uppgradering av Googles första Home-högtalare. Vore det inte för en något klumpig strömadapter och ett lite sämre mellanregister, så hade betyget blivit högre.

Bra ljud, snygg, bättre Google Assistant-prestanda
Klumpig strömadapter, mellanregistret
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. Xiaomi Mi Smart Speaker

Hyfsat ljud till lågt pris

Produkttyp: AI-högtalare med Google Assistant-stöd Skärm/Mikrofon: Nej/Ja Element: 2 Uppkoppling: Wifi, Bluetooth Vikt: 842 gram Mått: 13,1 x 10,4 x 15,1 cm

Xiaomi Mi Smart Speaker ser ut ungefär som en gammal Sonos One som har tryckts ihop från ovansidan.Den är med andra ord rätt snygg och lättplacerad. Och den stora lockelsen i högtalaren är som så ofta när det gäller Xiaomi priset. Det här är onekligen ett väldigt billigt sätt att uppgradera arsenalen av Google Home-enheter.

Så hur låter den då? Ja, faktiskt riktigt bra med tanke på vad den kostar. Den fungerar faktiskt för att lyssna på musik, förutsatt att man inte är alltför kräsen. Något bastryck är det inte att tala om, så den gör sig kanske bäst i mindre rum. Varför inte köra lite Google Home i badrummet, till exempel? Bristerna i bas och lägre mid kan förstås inte vägas upp av mer diskant, men det verkar vara ungefär så Xiaomi har tänkt. Håll volymen nere så fungerar den.

Det saknas en knapp som stänger av mikrofonen, vilket är ett klart minus, även om man får en visuell indikering så fort högtalaren lyssnar. En annan liten plump i protokollet är att laddningen inte sker via USB-C utan med en proprietär kontakt.

Köp den här högtalaren om du letar efter en enhet som fyller tomrummet mellan Nest Audio och Nest Mini, både ljud- och prismässigt.

Snygg, hyfsat ljud, lågt pris
Ingen mikrofonswitch
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

5. HK Citation Oasis

Klockradio, men inte klockren

Anslutning: Wifi, Bluetooth Produkttyp: AI-högtalare med Google Assistant Element: 1 x tweeten (20 mm) + 1 x woofer (89 mm) Övrigt: Chromecast- och Airplay 2-stöd, 3,5 mm AUX-ingång. Qi-laddning

Harman Kardon har släppt ett antal utmärkta AI-högtalare med Google Assistant under namnet Citation One. Det här är ett slags klockradiovariant på samma tema. Med tanke på hur bra Citation One låter så hade vi nog väntat oss minst liga fin grannlåt från den här enheten. Men riktigt så skoj skulle vi uppenbarligen inte ha det.

Vi bjuds på en rätt spänstig bas, men givet att det här är en rätt kompakt produkt så blir den inte särskilt fyllig. Det kan man väl i och för sig leva med, för det här är en klockradio. Däremot hade vi gärna sett ett lite bättre mellanregister. Varför det känns urgröpt är oklart, men sannolikt har det att göra med formfaktorn. Diskanten är helt okej, men kunde också ha varit mer detaljerad. Intrycket blir lite splittrat. Det låter fantastiskt för att vara en klockradio, men rätt mediokert för att vara en AI-högtalare.

Vi upplever även en del problem när vi försöker ansluta via Google Home-appen. Vi får trilskas och installera högtalaren flera gånger innan det löser sig. Efter det så har vi dock inga problem med att hitta den i nätverket.

Plus i kanten för stödet för DAB och att det finns Qi-laddning (du kan lägga telefonen på högtalaren och ladda upp den).

Det här är en bra högtalare, men givet priset och varumärket så hade vi förväntat oss lite mer.

Väldigt mångsidig enhet
Låter inte tillräckligt bra för prisklassen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1
Produkttyp: AI-högtalare med Google Assistant Skärm/Mikrofon: Nej/Ja Kamera: Nej Vikt: 730 gram Mått: 8,8 x 17 cm Övrigt: IPX7-klassad

JBL Link Portable har två fördelar jämfört med många andra AI-högtalare, nämligen att den är portabel och att den är IPX7-klassad. Det innebär att du till exempel kan ta med den ut på skogsturen, eller till stranden, och glädjas åt upp till sju timmars oavbruten musik. Batteriet är inbyggt i enheten och laddas när den står i sitt laddningsställ hemma.

Nu är det här även en JBL-produkt, och att ljudet därför även är riktigt bra kommer inte som någon direkt överraskning. Du får rätt mycket bas, vilket kan tendera att kväva bitar av mellanregistret om du drar på för mycket volym, men det är inte någon större irritationskälla. Högtalaren har dessutom 360-gradersljud och är därmed inte heller särskilt placeringskänslig.

Det känns även som att den här enheten är riktigt välbyggd, och den läckra designen bidrar yttermera till en ambiens av premiuimvrodukt.

När det gäller assistentbiten så funkar det överlag bra, även om mikrofonen ofta får problem med att tolka dina kommandon om du spelar musik på lite högre volym.

En plump i protokollet är att JBL Link Portable tar förhållandevis lång tid att starta. Dessutom har vi lite strul med parkopplingen via bluetooth.

Sammanfattningsvis så är det här en högtalare som framför allt briljerar med fint och kraftfullt ljud. Att den dessutom är portabel gör ju inte saken sämre.

Portabel, vattentålig, bra ljud
Seg att starta, basen sväljer mellanregistret på hög volym
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

7. Nest Display

Inte så många funktioner, men snygg

Produkttyp: AI-högtalare med skärm Element: 1 x woofer (1,57”) + 1 x diskant Skärm: 7 tum (1024 x 600 pixlar) Uppkoppling: Wifi, bluetooth Mikrofon/Kamera: Ja/Nej Vikt: 479 gram Mått: 17,8x11,8x6,73 cm

Nest Hub Max, som är den här produktens storasyskon med större skärm, finns inte att köpa i Sverige. Det är lite trist, för den här mindre varianten är inte lika bra. Fördelen är att den givet sin minimala display är rätt smidig att placera i hemmet. Den ser även rätt bra ut nästan var som helst, även om det förstås krävs att den finns förhållandevis nära om man ska se vad som händer på skärmen.

Här saknas kamera för videosamtal, vilket är ett riktigt avbräck rent funktionellt. Men visst finns det stunder då en AI-högtalare med skärm är att föredra. Till exempel i köket, alternativt om man använder den som ett slags glorifierad fotoram, eller om man använder enheten som klockradio.

Det låter däremot inte tillräckligt bra om den här pjäsen för att den ska kunna ersätta en vanlig Google Home-högtalare, så står musik högt på agendan kanske du bör tänka om.

Nest Display är ett bra köp om du har rätt förväntningar och användningsområde. Fundera lite över den biten innan du slår till.

Snygg och lättplacerad
Ingen kamera, inget toppenljud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

8. Nest Mini

En fin uppdatering

Produkttyp: AI-högtalare Skärm/Mikrofon: Nej/Ja Uppkoppling: Wifi, bluetooth AI-assistent: Google Assistant Vikt: 173 gram Mått: 42x99x98 millimeter

Japp. Det här är uppföljaren till gamla Google Home Mini, som precis som de övriga produkterna i Googles portfölj i det här segmentet nu går under beteckningen Nest. Men det är faktiskt mer än bara namnet som skiljer produkterna åt, även om det kanske inte märks så väl exteriört.

Den uppmärksamme noterar dock att det istället för en USB-kontakt sitter en vanlig strömkontakt på enheten. Varför? För att den nya versionen av högtalaren drar mer ström, helt enkelt. På undersidan har man dessutom satt ett väggmonteringsfäste, något som var ett tillbehör till den äldre versionen.

När man väl är igång med Nest Mini så framgår det också med all önskvärd tydlighet att den blivit bättre på att förstå vad man säger. Det här beror på att Google har lagt till ytterligare en mikrofon. Det låter även bättre om högtalaren än tidigare, och framför allt så ger den nu mer bas. Det innebär inte att det är mycket bas, för det här är en enhet i storlek med en hockeypuck, och det finns gränser för vad som går att åstadkomma med en sådan formfaktor.

Ett nytt AI-chipp under skalet ska bidra till att göra sökningarna snabbare, men det är inget som vi upplever som särskilt påtagligt.

Köpa den? Nja. Det finns ingen anledning att byta ut en äldre Google Home Mini mot Nest Mini. Men är du ute efter en liten högtalare som komplement till ett antal större Nest-enheter så är den både bra och prisvärd.

Bra mikrofoner och bra ljud
Drar mer ström än sin föregångare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5