In ear horlurar bast i test

Hörlurar in ear: 10 modeller i test

Senast Uppdaterad Oktober 2017

Det finns hundratals tillverkare av hörlurar. Från Sennheiser och Koss som grundades för över 60 år sedan till moderna märken som WeSC och Skullcandy som bara funnits några år. Vissa sticker ut med sin iögonfallande design, andra lever på kvalitetsljud och lite högre priser - allt beroende på målgruppen för hörlurarna. För du kan faktiskt få riktigt bra ljudkvalitet även i in ear-hörlurar idag. Vårt test visar att de, trots det lilla formatet, många gånger ger ett välbalanserat och kraftfullt ljud. Ljudchipen i elektroniska produkter blir allt bättre, och funktioner såsom brusreducering och förstärkning gör att du kan få precis den ljudbild som passar dig - utan skräp eller brus från omgivningen.

Vissa av tillverkarna skickar med små smidiga förvaringspåsar. Det är ett bra initiativ då du slipper trassliga sladdar i fickan. Andra utrustar hörlurarna med trasselfri sladd, vilket i princip är en tygbeklädd kabel som inte trasslar ihop sig lika lätt. En tredje grupp väljer trådlösa hörlurar. Det är en kategori som växer fort eftersom drifttiden idag ofta är flera timmar - du slipper då ladda dem mellan varje användning.

Du som tänkt använda dina in ear-hörlurar under träningspass gör bäst i att välja ett par som är vattentåliga. Dels behöver du då inte oroa dig över svett som skadar hörlurarna, dels kan du skölja av dem efter träning så att de håller sig rena.

Köpa hörlurar

När du väljer vilken in ear-hörlur du ska köpa bör du först utgå ifrån vad du ska använda dem till. Är du typen som vill ha riktigt bra ljudkvalitet? Bor du nära en hårt trafikerad väg och vill slippa bli störd av trafiken under promenader? Ska du använda hörlurarna under träningspass? Vill du ha trådlösa eller gör det inget om de är utrustade med kabel?

När du vet användningsområde och behov är det dags att börja jämföra modeller som passar in i dina krav. Ljudkvaliteten brukar då ligga överst på önskelistan, men ibland även andra funktioner såsom brusreduceringens kvalitet, headsetfunktionalitet och kanske till och med möjligheten att mäta hur långt du har sprungit eller promenerat (inbyggd stegräknare mm).

Viktigt att poängtera är att hörlurens passform har stor betydelse för den ljudkvalitet och det frekvensomfång du upplever. Du bör därför anpassa storleken på hörsnäckan efter hörselgången istället för att vrida musiken till högsta volym. Då framträder också musikens olika nyanser bäst samtidigt som du minskar risken för hörselskada. Om du tar ditt musiklyssnande på allvar bör du investera i ett par in-ear hörlurar med högre akustisk kvalitet än de billiga, enklare pluggar som följer med på köpet.

Produkter i testet

Sony EX650AP

Skönt designade hörlurar med ett detaljerat, naturligt ljud med hög närvarokänsla

Prisklass: Mellan Typ av kontakt: 3,55 mm Sladdlängd: 120 cm Elementstorlek: 12 mm Headset: Ja Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 5 - 28 000 Hz
Bäst-i-test.se 2017.png

Både sett till ljud- och byggkvalitet så ger Sony EX650AP ett imponerande intryck. För att minimera resonans och förvanskningar av ljudet är höljet tillverkat av mässing, alltså samma material som används i bleckblåsinstrument som trumpeter och valthorn. Mässingen ger också hörlurarna sin karakteristika gyllene färg.

Ljudbilden är detaljerad och välbalanserad med fantastisk närvarokänsla. Överlag är hörlurarna raka i frekvensgången och ger ett öppet, naturligt ljud. Basen är punschig och energisk men för att vara nitiska saknar vi lite värme i nedre mellanregistret. Lurarnas vridna design gör att sitter perfekt i öronen, även på joggingturen. Sladden är trasselfri och ljudkvaliteten i mikrofonen är utmärkt. Vi är som sagt mycket imponerade, detta ett givet köp för alla musikälskare.

+Detaljerat naturligt ljud med hög närvarokänsla, hög byggkvalitet
Volymkontroll saknas
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

Jabra Elite Sport

Kanonbra hörlurar för verkliga träningsnördar

Typ: Träningshörlur Vattentåligt: Ja (IP67: upp till 1 m i 30 min) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.1) Batteritid: 4,5 h Vikt: 41 g Vikt: 41 g Övrigt: Realtidscoachning, pulsmätare, treaxlig accelerometer för repsberäkning, app (Android, IOS), headsetfunktion, etui med inbyggd powerbank

Jabra Elite Sport är trådlösa hörlurar med en rad smarta och välfungerande funktioner såsom pulsmätare och reps-räknare. Exempelvis räknar lurarna korrekt antal armhävningar trots att vi försöker lura dem. Appen ”personlig tränare” fungerar pushande, motiverande och informerande. Ljudmässigt presterar Elite Sport mycket bra för ett par in ear-hörlurar med både både tung bas och utmärkt djup i ljudet. Mellanregistret dränks något av basen, men diskanten är ändå tydlig. Hörlurarnas brusreducering dämpar omvärldsljuden så effektivt att du måste vara försiktig vid utomhuslöpning. Busreduceringen ska kunna avaktiveras genom att knacka på lurnarna två gånger, men i praktiken fungerar detta dåligt. Vidare kunde hörlurens diskreta knappar varit något större och haft lägre inbyggt motstånd. Nu är det svårt att trycka in knapparna utan att rubba luren i örat, speciellt under ett löppass.

Elite Sport är en premiumprodukt och det märks inte minst på tillbehören. Ett litet etui avsett för både förvaring och uppladdning medföljer. Det inkluderar både inbyggd LED-belysning och laddningsstation i powerbankform som räcker cirka två fulla laddningar. Det medföljer även mängder av öronpluggar i olika storlekar, både av silikon och formskum. Likaså flera olika pulsmätarvingar. Manualen är trots sitt kompakta format tydlig med stora bilder och textanvisningar. En röst i hörlurarna ger enkla instruktioner på engelska om hur du parar ihop dem med mobiltelefonen. Konceptet är användarvänligt rakt igenom. Öronpluggarna är inte obekvämare än genomsittet, men efter 1,5 timme börjar de göra lite ont. Hörlurarna går bra att springa med, men kan ändå trilla ut någon enstaka gång, speciellt under övningar såsom armhävningar. Jabra Elite Sport har en ganska saftig prislapp, men du får samtidigt mycket kvalitet och funktionalitet för pengarna. Det märks att tillverkaren har tänkt till kring varje aspekt och hörlurarnas svagheter är både få och små. Om du registrerar dem ingår dessutom tre års garanti.

+Bra byggkvalitet, grymt ljud, många tillbehör, många träningsfunktioner, stänger ute mycket ljud
Pyttesmå tröga knappar, något kort batteritid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

Urbanears Active Stadion

Tuff hörlur för träningstokiga som söker skön design

Typ: Träningsheadset Vattentåligt: Ja (anges som svettåligt) Anslutning: Trådlös (Bluetooth 4.0) Mikrofon: Inbyggd Max SPL: 115 dB Batteritid: 7 h

Urbanears Active Stadion är ett trådlöst ”in ear-headset” med en smart design som gör att det håller sig på plats utan att du måste sticka in det i örongångarna. Det är formgivet så att en bygel bakom örat samverkar med en mjuk mindre bygel på framsidan. Headset sitter riktigt komfortabelt. Framför allt behöver du aldrig känna dig orolig att det ska trilla ur, det ruckas inte ens under våra tuffaste terrängpass, exempelvis OCB. Det skruvade nackbandet gör också att det passar alla, oavsett hur stort eller litet huvud du har. Dock kan det vara lite klurigt att få det på plats innan du vant dig. Likaså är det minimalistiska kontrolltänket inte helt självklart att förstå sig på. De tillämpar ett tidsystem med en enda knapp för styrning. Ett två sekunder långt klick på play startar headsetet, men ska du para det med en ny enhet måste du först stänga av det och sedan hålla inne knappen fem sekunder. En LED-lampa indikerar status. Det är enkelt när du vet hur man gör men användarvänligheten kan absolut förbättras.

Ljudkvaliteten är vad du kan förvänta dig av ett headset i den här kategorin. Det är ett klart och rent ljud med bra återgivning av de högre registren, men basen och djupet saknas tyvärr. Det klara ljudet gör sig bra för samtal - skulle någon ringa under träningspasset är det med andra ord inga problem att höra vad de säger. Stadion tar dock in en hel del miljöljud. För den som tränar på stökiga gym kan detta upplevas irriterande, medan den som hellre tränar utomhus och måste ha koll på omgivningen snarare har nytta av det. Säkerhetsmässigt är det med andra ord ett plus. Stadion klarar också de vattentester vi utsätter det för. Allt från svettiga löppass i regn till att köras en omgång (av misstag) i tvättmaskinen. Med tanke på hur bekvämt och lätt de sitter i örat och den helt okej ljudbilden tillsammans med övriga nämnda fördelar är slutsatsen att detta är ett mycket bra headset - speciellt för den som ofta tränar utomhus.

+Bekväm design, vattentåliga, sitter stadigt i örat
Mindre bra i bullriga miljöer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Supra Nitro

Påkostade hörlurar med kraftfull bas och mikrofon med bra volymkontroll

Prisklass: Budget Typ av kontakt: 3,55 mm Sladdlängd: 120 cm Elementstorlek: 9 mm Headset: Ja Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 22 000 Hz

Supra är ett svenskt företag som är en världsledande tillverkare av kvalitetskablar för HiFi-system. Nitro är deras första in-earhörlurar och konstruktörerna har inte sparat på krutet vad gäller materialval - kevlar, titan och kolfiber. Satsningen är mycket ambitiös och Supra har till och med instruktioner för hur lurarna ska spelas in under några timmars tid för optimal ljudkvalitet.

Vid lyssning slås man omedelbart av basen som djup och kraftfull likt en käftsmäll. Det är knappt man tror att det är ett par öronpluggar man lyssnar på. Samtidigt upplever vi dem något vassa vid i röstfrekvenserna runt 2 kHz, exempelvis sch-ljud. Volymkontrollen fungerar för både iPhone och Android men skrapande sladdljud fortplantar sig när man rör sig. Vi gillar Supra Nitro men tycker att de bäst kommer till sin rätt med musik som är mild i mellanregistret, exempelvis elektronisk musik.

+Kraftfull bas, bra mikrofon med volymkontroll
Något vass i diskanten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

Creative EP-630

Prisvärda hörlurar med bra dämpning mot omgivningen och ett levande ljud

Prisklass: Budget Typ av kontakt: 3,55 mm Sladdlängd: 120 cm Elementstorlek: 9 mm Headset: Nej Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 16 - 23 000 Hz Impedans: 106 dB/mW

Dessa in-ear hörlurar har i flera år varit några av de bäst säljande på marknaden och vi förstår varför. Creative EP-630 är otroligt prisvärda då de levererar ett stort och levande ljud i ett mycket kompakt format. Basen är kontrollerad utan att ta överhand och lurarna är ovanligt lättdrivna. De stänger effektivt ute ljud från omgivningen och är sköna i örat, faktum är att de sitter inne i örongången likt en öronpropp. Utmärkt om man reser mycket med buss eller tåg. Sladden är lite ”klibbig” mot kläderna vilket kan skapa skrapljud. Det är emellertid en sladd som förblir mjuk och smidig även i flera minusgrader.

+Billiga, bra dämpning mot omgivningen, lättdrivna
Aninngen onyanserat mellanregister
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

Sennheiser CX 300 II

Bekväma hörlurar som sitter säkert i örat även på joggingrundan

Prisklass: Budget Typ av kontakt: 3,55 mm Sladdlängd: 120 cm Headset: Ja Elementstorlek: Nej Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 19 - 20 000 Hz Impedans: 16 Känslighet: 113 dB/mW

Sennheiser har tillverkat hörlurar i 70 år och är legendariska i branschen. CX 300 II är extremt lätta, små och diskreta. De sitter skönt i öronen och det medföljer tre storlekar på öronkuddar. Närhetskänslan och detaljrikedomen i musiken är hög. Vi tycker att ljudkvaliteten är en bra bit över genomsnittet i denna prisklass. Mellanregistret är dock något obestämt medan basen har en tendens att ta överhanden, det lär dock tilltala personer som gillar tyngre musik. Anslutningskontakten är vinklad och sladden asymmetrisk så man kan dra den bakom nacken.

+Bekväma, sitter kvar i örat även på joggingrundan
En för dominant bas för medelsvensson
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bose QC30

Trådlösa hörlurar med suverän brusreducering och någorlunda bra ljud

Typ: In ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Bluetooth, USB Räckvidd: 10 meter (uppmätt) Kabellängd: 30,5 cm (USB) Batteritid: 10 h Vikt: 65 g Headset: Ja Frekvensomfång: 20-20 000 Hz Vikt: 65 g Övrigt: NFC

Bose QC30 är några av de mest sofistikerade in-ear-hörlurar som finns på marknaden, om detta råder inget tvivel. Serien har sedan den lanserades varit helt enastående. Det är många aspekter av QC30 som är imponerande. Inte minst brusreduceringen, som sannolikt inte några andra in-ear-lurar kan komma i närheten av att matcha. Det är stundtals förbluffande hur mycket ljud som hålls borta, och att vandra in till en tätt trafikerad motorled i centrala Stockholm med ett par QC30 på sig är nästan en absurd upplevelse. Dessutom är de här hörlurarna oerhört bekväma, oavsett om man sitter still eller rör på sig, något som verkligen inte är vanligt när det gäller just in-ear-kategorin. De få reglage du behöver är lättillgängliga på den tillhörande bygeln, som faktiskt är enklare att lära sig navigera med än vad många over ear-lurar med reglage på kåporna är. Räckvidden matchar angivna 10 meter även i verkligheten, men går man längre än så spricker signalen snabbt.

Det finns dessvärre vissa tillkortakommanden med QC30 när det kommer till ljudet. Det rör primärt de övre delarna av frekvensspektrat där det låter lite instängt och ”muffligt”. Mellanregistret är däremot okej och basljudet riktigt detaljrikt. Ljudet är totalt sett inte direkt dåligt, men å andra sidan vill man ju gärna att det låter bättre om man lägger ut så mycket pengar som de här hörlurarna kostar. Att de här hörlurarna klarar 10 timmars uppspelning utan att gå på knäna är däremot ett faktum som talar till deras fördel.

+Mycket bra brusreducering, sitter bekvämt
Instängd diskant
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Skullcandy Ink´d

Prisvärda hörlurar med en bra mikrofon för handsfree till mobiler

Prisklass: Budget Sladdlängd: 130 cm Elementstorlek: 11 mm Typ av kontakt: 3.55 mm Headset: Nej Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 20 - 20 000 Hz Impedans: 16

Vid en första anblick ger Skullcandy Ink´d intryck av ett par söta godisinspirerade färgklickar. Därför blir man förvånad då lurarna levererar en dynamisk ljudbild med fin rymd. Vi saknar dock tyngd i det nedre mellanregistret och diskanten blir ibland på gränsen till vass. Prisvärdheten förblir dock hög.

+Billiga hörlurar, mikrofon för handsfree till mobiler
Saknar tyngd i nedre mellanregistret, plastiga
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

AKG K 321

Unikt designade hörlurar, enkelt att känna skillnad på vänster och höger lur

Prisklass: Budget Typ av kontakt: 3,55 mm Sladdlängd: 100 cm Headset: Nej Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 13 - 22 500 Hz Impedans: 16 Känslighet: 121 dB/mW

Hörsnäckorna har en unik design som bokstavligt talat sticker ut ur örat i en streamlinad krokform. Det förenklar att få dem på plats men är knappast diskret. Ljudbilden är relativt neutral men ibland blir diskanten för skarp. Vi får inte riktigt den klarhet, rymd och närvarokänsla i musikupplevelsen som vi annars vant oss vid hos AKG:s hörlurar. Detta är dock AKG:s billigaste modell.

+Unik design, enkelt att känna höger och vänster hörlur med en smart plastprick
Ljudmässigt kan AKG bättre
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Koss KE29

Hörlurar med livstidsgaranti, lång sladd och en välkonstruerad volymkontroll

Prisklass: Budget Typ av kontakt: 3,55 mm Sladdlängd: 120 cm Elementstorlek: 3,5 mm Headset: Nej Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 15 - 20 000 Hz Impedans: 16 Känslighet: 100 dB/mW

Vi saknar den skärpa och närhet i ljudbilden som exempelvis Koss Porta Pro uppvisar. Istället känns det som en tunn våt filt ligger över membranen. Frekvensomfånget liknar den klassiska hängmattan med fokus på bas och diskant. Sladden är längst i detta test, asymmetrisk och försedd med en volymkontroll som vi gillar skarpt.

+Den enda tillverkaren med livstidsgaranti, volymkontroll
Saknar rymd och närhet i ljudet i dessa in-ear hörlurar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Skullcandy TiTan

Prisklass: Budget Sladdlängd: 130 cm Typ av kontakt: 3.55 mm Headset: Nej Elementstorlek: 11 mm Akustisk konstruktion: Sluten Frekvensomfång: 20 - 20 000 Hz Impedans: 16 Känslighet: 100 dB/mW
Skullcandy TiTan 1

Skullcandys hörlurar är extremt prisvärda i sitt exklusiva precisionsskurna metallhölje. Normalt får man titta en bra bit högre upp på prisskalan för att nå denna detaljrikedom, dynamik och närhet i musikupplevelsen. Samtidigt är ljudet välbalanserat, kraftfullt och aggressivt på ett positivt sätt.

+Volymkontroll på sladden, gedigen byggkvalitet, grym ljudkvalitet
Förpackningen är alltför inbrottssäker

WeSC Piccolo

WeSC Piccolo 1

Med sin nyfunkisinspirerade design och fina ljudkvalitet är WeSC Piccolo ett mycket bra köp. Detta trots den högsta prislappen i testet. Den fylliga basen dominerar ljudbilden men på ett välavvägt sätt utan att ta överhand. Sladden är lagom lång för att passa en aktiv livsstil och har en bra mikrofon för handfree. Bra jobbat WeSC!

+Förlängningssladd medföljer, bra rymd i ljudet
Kan ibland sakna den extra briljansen i diskanten, något tungdrivna