Horlurar bast i test

Hörlurar: 17 modeller i test

Updated November 2018

Att skaffa sig ett par hörlurar är ett bra sätt att säkerställa att du kan lyssna på musik både på bussen och när resten av familjen sover där hemma. Dagens hörlurar kommer i en rad olika utföranden. Allt från hörsnäckan du stoppar i örat (in ear-hörlurar) till stora kåpor som placeras över öronen (over ear-hörlurar). Mellanmodellen kallas för on ear-hörlurar och det innebär att kåpan ligger mot örat. I det här testet testar vi täckande hörlurar och i denna kategori ingår både on ear och over ear. Fördelen med dessa är att deras storlek och form gör att du kan få väldigt bra ljudkvalitet i en ergonomisk design. I de bästa hörlurarna är ljudet balanserat, rikt och detaljerat över hela spektrat. Hörlurarna levererar också i bästa fall enbart musik och ljudeffekter så att du som bär dem hör det, i sämsta fall läcker de ljud så att även omgivningen till viss del hör vad du lyssnar på.

En särskild typ av hörlur är de brusreducerande. Det har tagit tid, men teknikutvecklingen har till slut möjliggjort hörlurar som både kan hålla externt oljud borta och inte kräver någon sladd. Under de senaste tre åren har det skett en smärre explosion på området, i takt med att konsumenterna inte nöjer sig med antingen eller, utan vill ha både och. Vi har testat några av de senaste tillskotten i segmentet och kan konstatera att det gjorts enorma framsteg inom framför allt brusreducering, vilket gör att samtliga produkter är riktigt imponerande.

Välj rätt hörlurar

När du väljer mellan olika hörlurar är första frågan du bör ställa dig vad för typ av hörlur du är ute efter. Är det kvalitetshörlurar till en riktig ljudfantast som bara ska lyssna i lugn och ro hemma? Är det hörlurar som ska kunna följa med på resor och i stökiga miljöer? Eller är det kanske till och med hörlurar som ska hänga med på gymmet?

Fundera igenom dina behov och besvara sedan följande frågor: Vill jag att hörlurarna ska vara trådlösa? Fördelen är att du slipper trasslande sladdar som begränsar dig. Nackdelen är att du måste komma ihåg att ladda dem, men väljer du ett par med bra batteritid behöver detta inte utgöra en negativ faktor. Vill du att hörlurarna ska kunna filtrera bort ljud från omgivningen? I så fall är det brusreducerande hörlurar, gärna med aktiv brusreducering, som är aktuella.

Vill du istället kunna höra omgivningen? Ett par on ear-hörlurar släpper igenom mer ljud än over ear-hörlurar och passar därför bra i exempelvis kontorsmiljö. Over ear-hörlurar skapar en mer sluten miljö men utan brusreducering släpper de flesta igenom en del miljöljud ändå så du blir inte helt isolerad.

Ljudkvalitet och passform är såklart minst lika viktigt när du letar hörlurar. Men det är först när du vet vilken kategori du ska leta i som det är dags att börja tänka på de punkterna.

När det kommer till ljudkvalitet så är devisen att “smaken är som baken”. Vissa gillar mer bas, andra mer diskant. När vi testar hörlurar letar vi därför efter en balanserad ljudbild där samtliga register framträder. Testar vi hörlurar som annonserar att de ska ha lite mer krut i ett visst register, exempelvis basförstärkta, så tar vi hänsyn till det under testet men förväntar oss ändå att samtliga register låter bra.

Passformen är också individuell. Testa gärna flera hörlurar och låt dem sitta på ett tag medan du går runt i butiken. Känn även på stoppningen i kåporna, hur väl vadderade är de? Hur gedigen känns byggkvaliteten i övrigt? Tänk även på hur kompakta de blir i ihopfällt format ifall du reser mycket och lätt vill kunna stoppa undan dem.

Slutligen är det viktigt att du väljer ett par hörlurar som är prisvärda. De ska utifrån din plånboks storlek ha så bra ljudkvalitet och passform som möjligt och vara både användarvänliga och ha alla önskade funktioner. Genom att läsa det här testet får du en bra bild över hur olika produkter presterar på alla dessa punkter.

Innehålls­förteckning

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Hörlurarna har testas på en rad olika sätt och i flera olika miljöer, exempelvis knäpptyst inomhusmiljö, i lugn utomhusmiljö och på promenad i stimmig stadsmiljö. Handlar det om hörlurar med brusreducering testas de även intill motorväg, och är det istället hörlurar avsedda för gaming testar vi dem i spel tillsammans med andra. Om hörlurarna har flera olika typer av uppkoppling testar vi dem med samtliga, men är de trådlösa är det i första hand ljudkvaliteten vid trådlös uppkoppling som vägs in i bedömningen.

Vi använder även en rad olika uppspelningskällor. I ett av de senaste testen använde vi exempelvis en Samsung Galaxy S7 Edge med Tidal, en Macbook Pro samt Itunes som ljudkällor. Likaså testas de med olika typer av musikgenrer för att vi ska kunna bedöma deras allsidighet. Några exempel på låtar som brukar ligga med i spellistan är: Mew – Carry Me To Safety, Lana del Rey - White Mustang, Ulrich Schnauss – A Forgotten Birthday, Dâm Funk – Hood Pass Intact, RSO Ljubjana – Dvorák: Symphony No 9 in E Minor, Op. 95. Några viktiga aspekter som vi väger in i testet är:

Ljudkvalitet: Hur låter hörlurarna? Är ljudet balanserat? Är diskanten klar och ren? Hur bra bas får du? Hur bred är ljudbilden? Kommer mellanregistret fram på ett bra sätt?

Ergonomi: Hur sitter hörlurarna? Vilka inställningsmöjligheter finns det? Känns de sköna även efter ett par timmars användning?

Användarvänlighet: Går det att justera ljudvolym och andra funktioner direkt på kåpan? Finns det liknande möjlighet på sladden? Hur lång är sladden? Är det enkelt att justera storleken?

Men även andra aspekter testas och viktas in i betyget - sådant som räckvidd om hörlurarna är trådlösa, byggkvalitet och materialval samt medföljande tillbehör. Vi tar även hänsyn till priset på produkterna i bedömningen – dyra hörlurar bedöms hårdare än billiga. Betyget avspeglar hur prisvärda vi anser att hörlurarna är.

Sennheiser Momentum On-Ear

Stilrent designade hörlurar med föredömlig ljudkvalitet och utbytbar ljudkabel

Street-hörlurar är galet populära, men deras coola yttre döljer ofta en medioker ljudkvalitet. Därför har de ratats av musikaliska finsmakare - tills nu. Med Momentum On-Ear visar tyska Sennheiser att man inte längre måste välja mellan portabel, trendig design och hög ljudkvalitet. Dessa hörlurar har nämligen ett föredömligt ljud med en klar och mycket välbalanserad ljudbild. Basen är potent men till skillnad från flertalet konkurrerande streetlurar – exempelvis Beats – så förblir basen alltid kontrollerad och dränker inte ljusare toner. Designen är stilren och hörlurarna finns i en rad trendiga färger. Byggkvaliteten är mycket hög med stryktåliga byglar i rostfritt stål och utbytbar ljudkabel. Då detta är On-Ear-hörlurar är avskärmingen från omgivande ljud begränsad. Lurarna värmer, men i vårt kalla land blir detta troligen något positivt. Slutbetyget blir därför högsta möjliga och Sennheiser Momentum On-Ear utnämns till bäst i test.

+Föredömlig ljudkvalitet, stilren design, hög byggkvalitet, utbytbar ljudkabel
Begränsad ljud-avskärmning, något varma sommartid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Sony WH-1000XM3

Extremt bra brusreducering och förträffligt ljud

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv och passiv Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (3,5 mm), NFC Räckvidd: 14,5 meter (uppmätt) Headset: Ja Vikt: 255 g Batteritid: 30 h Övrigt: Touchstyrning på kåpan

Sony WH-1000XM3 är intressanta - inte bara för att styrningen är inbyggd som touch direkt på kåpan utan även för den fina balansen i ljudet. Prislappen må vara saftig, men du får verkligen vad du betalar för. Brusreduceringen är i världsklass. Den som sitter på ett kontor kommer inte att ha några problem att stänga ute ljudet runtomkring sig, inte heller den som går längs en motorväg. Dessutom läcker de i princip inget ljud alls. Vi måste maximera volymen för att personer i ett helt tyst rum - ståendes precis bredvid - över huvud taget ska uppfatta att det kommer ljud från dem. Det tar ett tag att vänja sig vid att du styr volym, låtbyten med mera via touch direkt på kåpan. Hörlurarna har faktiskt bara två fysiska knappar, det är av/på - som även aktiverar blåtandsparning vid längre knapptryck. Samt en som styr brusreducering av/på och ett läge som kallas ambient sound control. Det senare innebär att du kan styra styrkan på brusreduceringen och justera equalizern via en app. Det är viktigt att du förstår de här inställningarna för att du ska kunna anpassa brusreduceringen efter dina behov, men det lär du dig å andra sidan snabbt. Vi upplever att touchstyrningen för övriga inställningar fungerar bra, men det är mer en cool funktion än en förbättring av det standardiserade knappsystemet. Batteritiden är däremot långt över standard. 1000XMX3 klarar utan problem två fulla arbetsdagar med alla funktioner igång. Räckvidden för blåtandsuppkopplingen mäter vi till cirka 15 meter vilket är klart godkänt.

Sony WH-1000XM3 har även riktigt bra ljudkvalitet. Dessa hörlurar passar dig som är en musikalisk allätare. De fungerar exempelvis mycket bra ihop med klassisk musik, men lika bra till pop eller RnB. Det är bara om du är en riktig basälskare som lyssnar på hardstyle och liknande som du kanske skulle vilja skruva upp basen lite. Den är dock punchig och omslutande så det är egentligen en väldigt bra bas även för dessa genrer. Vidare håller diskanten en lagom nivå. Detaljer i mellanregistret kommer igenom fint, och det uppstår inte distorsion vid högre volym. Enda egentliga nackdelen med 1000XM3 är mikrofonen. Ljudet upplevs lite burkigt och distanserat av de vi pratar med. Det är dock vanligt hos headset utan mikrofon som kan placeras framför munnen. De vi samtalar med hör oss ändå bra så detta är kritik på detaljnivå. Passformen är god och det är enkelt att ställa in lurarna. Kanske kunde materialvalen varit lite mer varierade än övervägande plast för att rimma bättre med priset. Å andra sidan är de väldigt lätta viktmässigt. Dessa hörlurar utgör ett mycket bra köp för dig som vill ha den bästa brusreduceringen på marknaden, riktigt bra ljudkvalitet med ett väl avvägt ljud som passar många genrer och dessutom skön passform.

+Extremt bra brusreducering, mycket bra ljudkvalitet & batteritid, försumbart ljudläckage, lång räckvidd
Burkig mikrofon
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Jabra Evolve 75

Makalös ljudkvalitet förenad med mycket bra brusreducering

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv och passiv Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (USB) Räckvidd: 30 meter (uppmätt) Headset: Ja (med mikrofonarm) Vikt: 177 g Batteritid: 30 h Övrigt: Laddningsställ

Jabra Evolve 75 utmärker sig genom att kombinera mycket bra ljud, skön design och imponerande brusreducering. Brusreduceringen sväljer i stort sett allt utan att försämra ljudkvalitén nämnvärt. Även som mobilt headset levererar de här hörlurarna hela vägen, med svårslagen ljudkvalitet hos båda samtalsparter. Det finns inte en tillstymmelse till artefakter eller förvrängningar. Och det finns ytterligare en sak som talar för de här hörlurarna som headset, nämligen att de har en fantastisk räckvidd. I vårt inomhustest kunde vi inte bara gå de 10 meter som krävs för godkänt resultat, utan vi fick bege oss ned i trapphuset en våning och lite till innan signalen ens gjorde en antydan till att börja spricka. Uppgiven räckvidd är 30 meter, och det stämmer också. Ska man hitta något tillkortakommande är det möjligen att knappar och reglage stundtals kan vara lite svåra att hitta på kåporna, men å andra sidan är det i detta fallet främst en vanesak.

Jabra Evolve 75 har ett förhållandevis anspråkslöst utseende. De är absolut inte fula, bara enklare designade än de flesta andra produkter i det här segmentet. De har även förhållandevis små kåpor. Det innebär att de sitter oerhört skönt, utan att det trycker eller skaver någonstans. Rimligtvis borde den saken även innebära ett sämre ljud än vad hörlurar av mer omslutande karaktär är kapabla till. Men här förvånar Jabra enormt. Evolve 75 bjuder nämligen på en riktigt mäktig lyssningsupplevelse av den typ man primärt förknippar med större kåpor. Vi känner oss verkligen omslutna av ljudet. Diskanten är extremt väldefinierad och basen bjuder på en direkt imponerande spänst. Möjligen är mellanregistret en aning tillbakahållet, men det känns mer som en tanke än som ett tillkortakommande, eftersom det ger ett behagligt ljud. Ett tjusigt laddningsställ medföljer dessutom, som kan kopplas till en USB-port. Sammantaget gör

+Underbar ljudkvalitet, skön passform, god handsfree-prestanda, bra brusreducering
Anspråkslöst utseende, lite malplacerade knappar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bose QuietComfort 35 II

Mycket bra ljud och grym brusreducering

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (3,5 mm, USB) Räckvidd: 11 meter (uppmätt) Kabellängd: 1.2 Headset: Ja Vikt: 234 g Batteritid: 20 h Övrigt: NFC, FM-radio, vändbara kåpor

Bose QuietComfort 35 II är bekväma och håller hög ljudkvalitet rakt igenom. De har mycket bra brusreducering men är inte bäst i klassen. Brusreduceringen är dock långt över standard och det är inga problem att blockera ut dova ljud, såsom trafikbuller och liknande. I kontorsmiljöer kan det slinka igenom ljud från människor som samtalar med varandra, speciellt ljusa röster. Men det är kritik på detaljnivå för det är fortfarande väldigt lite av ljudet som slinker igenom. För den som vill ha koll på omgivningen är det lätt att ställa ner styrkan på brusreduceringen. Detta gör du med ett simpelt knapptryck och det finns hela tre olika nivåer. Onknappen sitter direkt på kåpan och har kombinerad blåtandsparningsfunktion. Placeringen gör det väldigt lätt att urskilja knappen så att du snabbt kan stänga av för att spara batteri. Batteritiden är godkänd, men hade gärna fått vara några timmar längre med tanke på priset. Något vi gillar skarpt är att du kan starta Siri eller Google Assistant med ett simpelt knapptryck. I praktiken är dessa hörlurar så pass genomtänkta att du väldigt sällan behöver plocka fram mobiltelefonen.

Bose QuietComfort 35 II har mycket bra passform och hög byggkvalitet. Vi kan stretcha och snurra i dem utan att det känns ömtåligt eller kommer missljud. Ljudkvaliteten i själva lurarna är extremt bra. Ljudet är välbalanserat med en spänstig bas som märks samtidigt som den inte tar överhanden. Mellanregistret kommer fram fint och detaljerna i diskanten är inte överdrivna. Ett annat plus i protokollet är appen där du bland annat kan detaljstyra brusreduceringen. Dessutom kan två personer ansluta samtidigt, så har du en kompis med likadana hörlurar kan ni lyssna på en och samma spellista tillsammans. Bäst av allt är att Bose inte har snålat på mikrofonen. Ljudet är klart och tydligt för mottagaren i andra änden trots att mikrofonen inte är visuellt synlig och därmed inte placerad framför munnen. Räckvidden för hörlurarna mäter vi till strax över 10 meter vilket är godkänt. Bose QuietComfort 35 II passar dig som söker mycket bra ljudkvalitet men samtidigt vill ha en bra headsetfunktion och brusreducering i ett.

+Mycket bra brusreducering & mikrofon, utmärkt ljudkvalitet, skön passform
Relativt kort batteritid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bose QC35

Imponerande ljud och fantastisk brusreducering

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (3,5 mm, USB) Räckvidd: 10 meter (uppmätt) Kabellängd: 1,2 m Headset: Ja Vikt: 234 g Batteritid: 20 h Övrigt: NFC, FM-radio, vändbara kåpor

Bose QC35 har nästan inga brister att anmärka på, det är bara att kapitulera, mycket bättre än så här blir inte ett par over ear-lurar i den här prisklassen. Hörlurarna har exceptionellt bra brusreducering. Alla de mest irriterande frekvenserna hålls effektivt borta av motsignalen. Likaså är ljudkaliteten superb. Bose har förstärkt basfrekvenserna något, vilket ger en stadig, spänstig men inte överdriven bas. Detaljåtergivningen är riktigt imponerande och diskanten väl avvägd. Visst kan man hitta hörlurar med lite finare upplösning i toppfrekvenserna, men då får man hoppa upp ett par snäpp prismässigt också. För en normal musikkonsument, ja till och med för en kräsen musikkonsument, är det inget som märks. Den mest härdade hifi-nörden lär däremot reagera, men frågan är om vederbörande ens skulle vara intresserad av trådlösa lurar med brusreducering från första början?

QC35 fungerar även alldeles utmärkt som handsfree-hörlurar, och i kombination med brusreduceringen ger de en telefoni-upplevelse som faktiskt får en att haja till. Vi hör helt enkelt saker vi annars inte hör, och känslan av att vi befinner oss alldeles intill den vi pratar med är påtaglig. Vi noterar inga problem med bluetoothsignalen förrän vi kommit drygt tio meter från vår tillkopplade smartphone. Som grädde på moset är hörlurarna dessutom oerhört bekväma. Bygeln känns knappt alls och kåporna vilar så mjukt mot huvudet att vi nästan glömmer bort att vi har på oss dem. En varm dag kan de förstås bli varma, men det får man nog finna sig i om det ska vara riktigt bekvämt. Vill man inte lägga fler tusen kronor på ett par hörlurar, gör man bäst i att inte lyssna på ett par QC35. Att välja ett annat alternativ är nämligen svårt om man en gång har prövat dem.

+Låter bra, sitter skönt, brusreducering i världsklass
Saftig prislapp
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

AKG K 518 LE

Prisvärda hörlurar med grymt ljud och naturlig brusreducering

AKG K 518 LE har en kortare sladd än AKG K 518 DJ och passar därför bättre för MP3-spelare. Ljudet är kraftfullt och kontrollerat med en distinkt bas som samtidigt låter resten av ljudbilden komma fram. Det ger en total ljudbild med både rymd och närhet. Lurarna sitter tight över öronen vilket skärmar av omgivningen och gör dem perfekta för bussresan. Byggkvaliteten är hög med bra materialval och vridbarhet i tre axlar. Bäst i test bland de täckande hörlurarna.

+Billiga, grymt ljud, naturligt brusreducerande, fullt ihopvikbara
Har man stort huvud kan de sitta för tight efter någon timmes lyssnade
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Koss iPorta Pro

Hörlurarna som funkar i alla lägen, både löpning och till iPhone, har livstidsgaranti

Detta är egentligen samma hörlur den hyllade Koss Porta Pro men Koss iPorta Pro har även en handsfree-mikrofon för iPhone på sladden. De levererar ett förvånansvärt stort ljud i förhållande till storlek och pris. Ljudbilden är luftig och transparent samtidigt som basen är distinkt utan att vara påträngande. Hörluren klarar därför musik av både tyngre och akustisk typ. Komforten är helt ok och lurarna kan regleras i både höjdled och hårdhet mot öronen. Livstidsgaranti!
+Funkar för allt; löpning, shoppingturen eller iPhone headset, naturligt ljud, livstidsgaranti
Något bräcklig konstruktion och tunna, trassliga sladdar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

AKG N60NC

Imponerande ljud och brusreducering i kompakt format

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Trådlös (bluetooth 4.0 aptX), trådad (3,5 mm, USB) Räckvidd: 10 meter (uppmätt) Kabellängd: 1,2 m Frekvensomfång: 10-22 000 Hz Impedans: 32 ohm Headset: Ja Batteritid: 15 h (brusreducering och trådlös) 30 h (ANC) Vikt: 150 g Övrigt: Ihopfällbara

AKG N60NC är ett par riktigt kvalitetsosande hörlurar på alla plan, hela vägen från ljudbilden till brusreduceringen. Ljudkvalitén är direkt fantastisk, på det området matchar man faktiskt många dyrare hörlurar. Framförallt imponerar den lena diskanten, men även mellanregister och bas håller exceptionellt hög klass. Man kan nästan utgå från att ljudåtergivningen är tämligen ”ärlig”, givet AKG:s gedigna studioarv. Även brusreduceringen håller högsta klass. Den lyckas eliminera påträngande och bullriga frekvenser med bravur. Hörlurarna läcker däremot en del ljud utåt vilket gör att omgivningen kan störas av dem om du är typen som gillar att dra på hög volym. Möjligen stör det kanske inte så mycket i kollektivtrafiken, men om du sitter i en tyst avdelning på tåget läcker de så pass mycket att folk garanterat kommer att reagera.

AKG N60NC kategoriseras av tillverkaren som hörlurar men de har även inbyggd mikrofon. Som headset fungerar N60 helt okej. Mottagarna av våra testsamtal anmärkte på att ljudet lät aningen instängt, men detta var först när vi frågade om de upplevde några bristfälligheter i ljudet - inte spontant. Hörlurarna är förhållandevis lätta för sin storlek och även hyfsat bekväma att bära under lång tid. Dessutom är de mycket kompakta i hopfällt läge, vilket är en egenskap som definitivt inte bör underskattas. AKG uppger ingen bluetoothräckvidd i specifikationerna, men vi kan konstatera att det börjar spricka först efter cirka tio meter, vilket är godkänt. Knappar och reglage är intuitivt placerade och nås enkelt med hörlurarna på när man väl vet var de sitter.

+Bra ljudkvalitet, bra brusreducering, mycket kompakta ihopfällda
Läcker ljud, aningen instängt samtalsljud på mottagarsidan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

JBL E65BTNC

Något basförstärkta med bra brusreducering till lågt pris

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Trådlös (Bluetooth), trådad (3,5 mm) Räckvidd: 12 meter (uppmätt) Headset: Ja Batteritid: 15 h (med allt igång) Vikt: 258 g

JBL E65BTNC är ett par prisvärda brusreducerande hörlurar som ger en ganska bra ljudkvalitet för den som söker ett något basförstärkt ljud. Brusreduceringen är godkänd, men här finns helt klart rum för förbättring. Det är just en brusreducering och inte en bruseliminering som det är hos flera av premiumhörlurarna. Brusreduceringen är tillräcklig för att delvis blockera fläktljudet från datorn samt omgivningen vid mindre trafikerade gator, men inte för att effektivt motverka ljud från samtal på kontoret eller trafiken längs en motorväg. Bäst jobb gör lurarna på mer lågfrekventa ljud än i det övre registret. Brusreducering i kombination med musik på låg volym utgör därför en bra kombination. Trots en ganska stum bygel sitter E65BTNC bra runt öronen. Möjligen är kuporna något små. Bygeln är textilförsedd vilket ger kvalitetskänsla. Stoppningen runt kuporna är mjuk och skön, men hade gärna fått vara något stummare. De är dock sköna även efter ett par timmars användning. Räckvidden på angivna 10 meter stämmer bra. Vi lyckas till och med ta oss 12 meter bort med en dörr emellan innan de tappar uppkopplingen.

JBL E65BTNC har ganska stor rymd i ljudet men det är också något dovt och odetaljerat - speciellt om du lyssnar mycket på klassisk musik. Ljudet känns bäst lämpat för pop och RnB, då får du bra punch i basen och ett skönt djup. På hög volym dränks tyvärr detaljerna och basen lägger sig som en hinna över mellanregistret. Headsetfunktionen fungerar däremot utmärkt. Personer i andra änden upplever ljudet som att vi talar rakt in i mobiltelefonens mikrofon, detta trots att hörlurarnas mikrofon inte sitter direkt framför munnen. E65BTNC är utrustade med ganska många knappar och det tar ett tag att lära sig alla funktioner utantill. Stort plus för att strömknappen är räfflad så att den är lätt att känna med fingret när hörlurarna sitter på. Den är av skjutreglagetyp med lysdiod så att man även kan se om man glömt att stänga av dem. Detta är bra eftersom de inte har automatisk avstängning när du inte skickar ljud till dem. Samtliga knappar har en skön haptisk feedback. Batteritiden är bra men vi skulle uppskattat om strömknappen vid uppstart gett röstinformation om återstående batteritid. JBL E65BTNC passar dig som söker ett par brusreducerande hörlurar i budgetklassen. För att vara just brusreducerande hörlurar har dessa lagt sig på en mycket rimlig nivå prismässigt. De passar musikallätaren som vill ha lite mer lugn och ro runt sig när den sitter på kontoret eller åker kollektivt.

+Bra ljudkvalitet (dock viss basförstärkning), prisvärd brusreducering
Bra ljudkvalitet (dock viss basförstärkning), prisvärd brusreducering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Sennheiser HD238

Sköna hörlurar som sitter bra på huvudet och har ett fylligt, behagligt ljud

Dessa välbyggda och vuxet designade hörlurar anpassar sig bra efter öronen och sitter bekvämt även efter längre tids lyssnande. Man kan bära dem i timmar i sträck, även med glasögon. Ljudet är dynamiskt och levande där bas och diskant dominerar ljudbilden. Ett sådant sound brukar i HiFi-sammanhang beskrivas som en hängmatta i frekvensomfånget. Detta ”trick” bidrar till ett kraftfullt och samtidigt snällt ljud men som ibland kan sakna viss karaktär i mellanregistret.

+Sköna på huvudet, fylligt och välbehagligt ljud, bra för gaming
Tungdrivna, isolerar inte så bra mot ljudläckage
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Sennheiser PX100 II/IIi

Stabila och lättdrivna hörlurar som ger en nyansrik ljudbild

Ljudbilden har en generös rymd och ger en bra närhetskänsla. Bas, mellanregister och diskant kommer till sin fulla rätt och med denna välavvägda balans får man en riktigt bra allroundhörlur. Komfortmässigt sitter de dock inte lika bekvämt på huvudet som Koss Porta Pro. Konstruktionen känns relativt stabil trots bygeldesignen. Ett av Sennheiser PX100:s signum är att de är helt ihopvikbar och får enkelt plats i en ficka. Hörluren är bland testets mest lättdrivna vilket gör att batteriet på mp3-spelaren håller längre.

+Välavvägt nyansrikt ljud, stabila trots bygeldesignen, lättdrivna
Stort ljudläckage
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Skullcandy Hesh

Bekväma hörlurar som sitter skönt över båda öron och huvud, till ett lågt pris

Skullcandy är pionjärerna bland coola designade streetlurar och finns i mängder av färger och kombinationer, vita, rosa, håriga, you name it! De stora mjuka kåporna bidrar till att hörlurarna sitter skönt, dock läcker de ljud både ut och in. Lurarna levererar ett kraftfullt sound även om de olika frekvensområdena inte är så åtskilda som vi hade önskat. Detta bidrar till att ljudbilden saknar rymd och närhet. Hörlurarna är billiga men känns ganska plastiga i materialvalen.

+Billiga, sitter skönt både över öronen och mot huvudet
Plastig, knarrig och bräcklig byggkvalitet, uddlös ljudkvalitet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Miiego AL3+ Freedom Woman

Trådlösa träningshörlurar med bra batteritid

Miiego AL3+ Freedom Woman är ett kompakt, trådlöst headset med mjuka kåpor som ligger mot öronen istället för att stoppas in i dem. Headsetet ska enligt förpackningen vara särskilt framtaget för kvinnor, därför har nackbandet kortats. Huruvida detta har någon avgörande inverkan på passformen är svårt att säga då vi ej testat någon variant med längre sådant. Nackbandet är annars som en halvmjuk plastbygel. Du vecklar ut den när headsetet ska användas och den drar automatiskt ihop sig när du släpper den. Det gör att headsetet tar mycket liten plats då det ej används. Kåporna ligger som sagt mot ytterörat. Lösningen med en så pass tjock bygel över örat är tyvärr obekväm, och det blir mer och mer påtagligt under träningens gång. De halkar ner och örat på testpersonerna viks då i en onormal position som skapar obehag. Vi upplever också att de sitter sämre med tiden, speciellt då vi blir varma och svettiga. Vid ett flertal löprundor glider de ner under örat.

En fördel med AL3+ är att de har tydligt markerade knappar direkt på högerkåpan. Det är enkelt att hitta rätt med fingret utan att behöva ta av sig dem. De har även god räckvidd och klarar bland annat tio meter med stängd dörr emellan. Men bäst av allt är batteritiden. Du kan köra flera längre träningspass utan att behöva ladda dem emellan och de talar om när det börjar bli dags att tänka på laddningen. Ljudmässigt presterar de okej för den här typen av utanpåliggande headset. Du förlorar en hel del fyllighet och tryck i ljudet men så är det ofta med dessa headset. Tyvärr saknar AL3+ också en hel del detaljrikedom i mellanregistret vilket däremot inte kan skyllas på designen. Ljudet drar mest åt det dova hållet. De dämpar dock lagom mycket omvärldsbrus och du kan få kraftig volym i dem. För vanlig träningspopmusik i stimmig miljö får de klart godkänt.

+Användarvänliga knappar, mycket bra batteritid, lång räckvidd
Obekväm bygel, något obalanserat ljud, glider ner
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Sony MDR-XB950N1

Tunga och maffiga med mycket djup bas

Typ: Brusreducerande on ear-hörlurar Brusreducering: Aktiv Anslutning: Trådlös (bluetooth), trådad (3,5 mm, USB) Räckvidd: 10 meter (uppmätt) Kabellängd: 1,2 m Frekvensomfång: 20-20 000 Hz Headset: Ja Vikt: 290 g Batteritid: 22 h Övrigt: NFC, ihopfällbara, app med equalizer

Sony MDR-XB950N1 är ett par snygga hörlurar med riktigt maffig bas. De är också ganska stora och tunga, något som inte sällan brukar innebära att det också låter oerhört bra. Att vi är bortskämda med bra Sony-hörlurar sedan tidigare bidrar säkert också till högt ställda förväntningar, men faktum är att MDR-XB950N1 blir lite av en besvikelse. De låter inte dåligt, men däremot inte riktigt så bra som de borde i den här prisklassen. Dels saknas den där allra finaste lyxdiskanten, dels känns mellanregistret en smula återhållsamt. Det stora problemet är dock basen, trycket från denna upplevs lite för högt. Döm därför om vår förvåning när vi försöker stänga av extrabasen och finner att den faktiskt redan är avstängd. Med Bass Effect-knappen intryckt låter det förvisso mycket basfyllt, och hade det samtidigt varit balanserat ljud hade vi uppskattat funktionen men något bra ljud kan man inte säga att det är. Är man däremot ute efter en extremt dominerande bas bör man bli nöjd.

Brusreduceringen i MDR-XB950N1 fungerar hyggligt, men imponerar inte. En hel del ljud släpps helt enkelt igenom. Som headset fungerar hörlurarna däremot bra. Dessutom sitter de skönt på skallen, även om storleken kan bli något av ett problem om man till exempel vill luta sig mot väggen på flygplanet eller tåget medan man lyssnar. De är också ganska tunga, vilket är trist om man till exempel ska resa med dem i handbagaget och varje gram är viktigt. Räckvidden stämmer mycket väl med vad man uppger, och bluetooth-signalen börjar spricka först när vi kommit drygt tio meter från den tillkopplade telefonen. Ett stort plus för Sonys lurar är att de är riktigt snygga, speciellt i det militärgröna utförande som våra testlurar har.

+Bra headsetfunktion, skön ergonomi
Obalanserat ljud, medioker brusreducering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

WeSC Maraca

Unikt designade hörlurar med sköna färgval, förlängningssladd medföljer på köpet

Ljudet i WeSC Maraca är relativt öppet och klart även om mellanregistret till viss musik får en något nasal och ansträngd karaktär. Basen är godkänd men den framträder först då hörlurarna sitter riktigt tätt mot örat vilket en av testpersonerna inte lyckades få dem att göra. Konstruktionen och designen är nyskapande och cool så du kommer garanterat sticka ut från mängden på stan. Lurarna finns i mängder av snygga färgkombinationer men har en hög prislapp.

+Förlängningssladd medföljer, unik design med sköna färgval
På tok för dyra
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Urbanears Plattan

Snyggt och smart designade hörlurar tillgängliga i många olika färger, med bra byggkvalitet

Urbanears Plattan har en snygg skandinaviskt clean streetdesign och handsfree mikrofon på sladden. Tyvärr är ljudbilden platt och aningen burkig. Varken diskant eller djup bas får något utrymme vilket bidrar till avsaknad av rymd och närhet i ljudet. Öronkuddarna går att justera i höjdled men är ganska hårda. Därför sluter de inte riktigt tätt mot öronen och ljudläckaget blir relativt stort. Som ett rent fashion statement är Urbanears dock bland de coolaste hörlurarna på marknaden.

+Snygg smart design och byggkvalitet, oändliga färgval, mikrofon för mobiltelefoner
En ganska tam ljudupplevelse
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

WeSC Oboe

Billiga hörlurar med bra sladd och en hållbar och snygg konstruktion

WeSC Oboe är en billig populär streetlur i sköna färger med snygga detaljer. Konstruktionen är lätt, enkel och hållbar med en riktigt bra textilsladd som inte trasslar till sig. Ljudet är dock ganska onyanserat, okontrollerat och saknar dynamiskt djup. Detta bidrar till en något burkig och lite tråkig ljudbild. Öronkuddarna sitter hårt och kontrollerat mot huvudet men komforten kan efter någon timmes lyssnande bli lidande av trycket mot öronen.

+Billig, bra sladd, hållbar snygg konstruktion
Något onyanserat ljud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5