Bästa iPhone: 10 modeller i stort test

Senast uppdaterat Oktober 2022

Funderar du på vilken Iphone som är bäst eller mest prisvärd just nu? Då har du hittat rätt. I detta test går vi igenom alla detaljer och komponenter hos olika Iphone-modeller. Vi guidar dig till att hitta den perfekta Iphone-modellen just för dig, oavsett om du är mest intresserad av fotografering, batteritid eller andra faktorer.

Läs även våra tester av bästa mobilerna från Samsung och bästa billiga mobilerna.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Iphone

Så gjorde vi testet

För att kunna guida dig till rätt Iphone har vi testat alla modeller i vardagen och noterat både bra och mindre bra detaljer hos vardera modell. Några av de faktorer som vi har fokuserat mest på är kamera, batteri och prestanda.

Kamera: Hur bra bilder kan du ta med din Iphone? Hur presterar den dagtid när du har fullgott ljus att tillgå? Hur fungerar den i mörka miljöer? Vilka funktioner finns det?
Batteri: Hur länge håller mobiltelefonens batteri? Kan du använda den en hel dag? Kanske till och med flera dagar? Hur lång tid tar det att ladda den?
Prestanda: Klarar Iphone-modellen av alla de senaste spelen och apparna? Hur snabb är den i gränssnittet? Var går gränsen för vad denna Iphone klarar?

Andra faktorer som design, materialval, hållbarhet och samtalskvalitet är förstås också viktiga. Hur bra presterar Iphone-modellen i förhållande till vad den kostar? Mobilens prisvärde avspeglas i slutbetyget.

0 5 4.5 1

1. Apple Iphone 13 Pro BÄST I TEST IPHONE

Mycket prisvärd iphone med bra batteritid och kamera

Skärmvidd: 6,1-tums heltäckande OLED-skärm Chip: A15 Bionic-chip Kamera: Proffskamera­system med 12 MP tele, vidvinkel och ultravidvinkel Batteri: 3100 mAh Mått: H146,7mm, B71,5mm, D7,65mm Vikt: 174 gram Operativsystem: IOS 15 Övrigt: FaceID, vattentålig ner till 6 m

Uppdateringarna hos Iphone 13 Pro är inte speciellt stora, men vid användning märker man hur modellen skiljer sig från de tidigare. Framför allt är den ett utmärkt val för den som gillar att fotografera. Men mer om detta snart.

Vi börjar med att ta en titt på konstruktionen. Designen har inte förändrats nämnvärt från den tidigare Iphone 12 Pro, Apple har adderat 0,25 mm i djup och mobilen har blivit 16 gram tyngre. Skillnaden är desto större mellan Iphone 13 och Iphone 13 Pro där det skiljer 30 gram på samma mått. Är du alltså ute efter en lätt mobil är Iphone 13 Pro inte förstahandsvalet.

Precis som Iphone 13, har Pro-modellen en 0,02 centimeter större kamera-ö. Skärmen har en ny ProMotion-teknik med adaptiv uppdaterings­frekvens på 120 Hz istället för den tidigare uppdateringshastigheten på 60 Hz.

Skärmen har, precis som förra årets modeller, Ceramic Shield, vilket är ett starkare glas som ska klara fyra gånger så mycket än tidigare.

Professionell kamera

Är du främst intresserad av fotografering är detta en mobil för dig. Kamerorna på Iphone 13 Pro är dess främsta och största uppgradering. Bildstabilisering, som tidigare endast fanns på Pro Max, finns nu även på Iphone 13 Pro. Det är optisk bildstabilisering med sensorförskjutning, som gör att kameran fångar upp mer ljus och kan ge färgstarkare mer detaljerade bilder än tidigare.

Vidvinkelkameran har den största sensorn av alla tidigare modeller vilket ger fantastiska bilder även i mörker. Iphone 13 Pro har även LiDAR-tekniken som endast Pro och Pro Max har.

Cinematiskt läge ger möjligheten att filma med kort skärpedjup och automatiskt flytta fokus mellan olika motiv.

Det vi saknar är mer optisk zoom, här tycker vi att de snålat till det lite med tanke på priset på telefonen. Men kameran är fortfarande mycket kompetent så är den en avgörande faktor för dig är Pro ett rekommenderat val.

Enormt kompetent kamera, riktigt vass skärm, bra batteritid
Något begränsad optisk zoom, saknar USB-C
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

2. Iphone 14 Pro BÄSTA PREMIUMVAL

En oerhört bra telefon med få större nyheter

Produkttyp: Smartphone i premiumsegmentet Systemkrets: Apple A16 Bionic Skärm: OLED, 6,1 tum, 1 179 x 2 556 pixlar Batterikapacitet: 3 200 mAh Kameralösning: 48 + 12 +12 megapixlar Vikt: 206 gram Yttermått: 14,7 x 7,2 x 0m79 cm OS: IOS 16 Övrigt: Face ID

Apple ville göra ett något större nummer av Iphone 14 Pro än vad telefonen förtjänar. Visst, en hel del är nytt. Men det handlar fortfarande om en rätt blygsam uppdatering av förra årets modell.
Till det yttre finns det nästan ingenting som skiljer Iphone 14 Pro från Iphone 13 Pro, men det tränade ögat ser till exempel att sensorpanelen nu är utbytt mot en utskärning i skärmen som ligger som en ö i mitten på övre kortsidan. Här finns även nyheten ”Dynamic Island”, som i korthet är ett slags formbart och kontextbaserat fönster som ger snabb åtkomst till reglage för appar eller kan visa notifieringar. Det är väldigt snyggt, men kräver förstås att utvecklarna använder sig av möjligheten.

En annan iögonfallande nyhet är att telefonen nu har begåvats med en så kallad always-on-skärm. Det innebär att låsskärmen inte är svart, utan visar grundläggande och enkel information, som tiden och enklare notiser. Här är Apple dock sena på bollen, då Androidtelefoner har haft den här typen av skärmar i snart åtta års tid. Men vi ska villigt erkänna att Apples lösning är väldigt snygg.

Bättre kameror

Huvudkameran har fått en betydligt högre upplösning än tidigare. På Iphone 13 Pro har sensorn en upplösning på 12 megapixlar, något som man nu uppgraderat till hela 48 megapixlar. De andra två kamerorna (tele och ultravidvinkel) ligger däremot kvar på 12 megapixlar. Rent konkret så innebär det här egentligen mest att bilderna blir bättre vid dunkla förhållanden. Och så har Apple lagt till ytterligare ett steg i zoomen.
Selfiekameran har begåvats med autofokus, något som ger avsevärt mycket bättre selfies.

Tidigare så jobbade Apple enligt principen att man släppte en S-version av förra årets modell, om förändringarna inte var tillräckligt omfattande. Det känns på sätt och vis som att det hade varit lämpligt i det här fallet. Det här är mer av en Iphone 13S Pro än en Iphone 14 Pro, som vi ser det. Nu innebär det absolut inte att Iphone 14 Pro är en dålig telefon. Tvärtom. Den är fantastisk. Men har man redan en Iphone 13 Pro eller Iphone 12 Pro känns uppdateringen onödig. Har du en äldre Iphone än så är Iphone 14 Pro däremot ett utmärkt köp.

Kameran, Dynamic Island
Inte så mycket nytt i övrigt, ej USB-c
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

3. Apple Iphone SE (andra generationen) BÄSTA BUDGETVAL

Simpel och användarvänlig

Skärmvidd: 4,7-tums LCD-skärm i widescreenformat med IPS-teknik Chip: A13 Bionic-chip Kamera: Dubbelkamera med 12 MP Batteri: 1815 mAh Mått: H138,4mm, B67,3mm, D7,3mm Vikt: 148 gram Operativsystem: IOS 13 Övrigt: Touch ID, vattentålig ned till 1m

Iphone SE är inte lika flashig som övriga Iphone-modeller som släppts på senare år, men är man intresserad av en okomplicerad mobil till ett lite lägre pris är den ett perfekt alternativ.

Iphone är kända för att bygga hanterbara mobiler och det gäller hela företagets produktlinje. Är man inte superintresserad av fotografering eller skärmuppdateringar så behöver man inte heller de allra senaste modellerna, såsom Iphone 13 och 14. Då är Iphone SE en bra kompromiss.

Storleksmässigt är Iphone SE i mitten av en Iphone Mini och en standardmodell. Skärmen är däremot mindre än Mini-modellerna vilket beror på att nedre delen av skärmen har en ram och en hemknapp, något som nyare modeller inte har. Utseendemässigt är Iphone SE väldigt lik Iphone 8, så även när det kommer till batteri och upplösning.

Batteriet i Iphone SE håller för upp till 13 timmars videouppspelning, vilket är två timmar mindre än Iphone 12 Mini.

Hållbar mobil

Trots att det är en mindre flashig Iphone-modell kan man räkna med att Iphone SE kommer att hänga med i många år. Apple uppdaterar kontinuerligt sina gamla modeller och förra generationens Iphone SE får kostnadsfria uppdateringar än idag. Man kan räkna med att Iphone SE nya generationen kommer att hålla i alla fall i fyra år.

Lagringsutrymmet är lite snålt tilltaget. Du får nöja dig med 64 eller 128 gigabyte. Men är du heller ingen storfantast när det kommer till fotografering och film lär det räcka en bra bit.

Tyvärr har vi blivit vana vid högt detaljerade och färgstarka bilder, samt kompetent natt-fotografering, med de senare Iphone-modellerna. Har du detta som utgångspunkt blir du nog inte jätteimponerad av vad Iphone SE:s kamera har att erbjuda.

Kameran har en vidvinkellins. Ljusupptaget är begränsat och i mörka miljöer blir bilderna väldigt detaljlösa. I dagsljus är kvalitén bättre, och man kan ta färgstarkare bilder med fokus. Men det är fortfarande en bra bit till den nivå som exempelvis Iphone 13 levererar.

Den här mobiltelefonen passar dig som vill ha en billig Iphone med lång hållbarhet.

Kommer att leva i många år, väldigt smidig storlek, bra prestanda
Kort batteritid, detaljlösa kvällsbilder
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 4 1

4. Iphone 14

Nästan samma telefon som förra året

Produkttyp: Smartphone i premiumsegmentet Systemkrets: Apple A15 Bionic Skärm: OLED, 6,1 tum (1 170 x 2 532 pixlar) Batterikapacitet: 3 279 mAh Bakkameror: 12+12 megapixlar Selfiekamera: 12 megapixlar Vikt: 172 gram Yttermått: 14,7 x 7,2 x 0,78 cm OS: IOS 15 Övrigt: Face ID

Apple har varit ovanligt snåla med uppgraderingar när det handlar om den enklare varianten av årets flaggskeppstelefoner, Iphone 14. Det handlar praktiskt taget om samma telefon som förra året, fast till ett högre pris. Designmässigt är det i princip omöjligt att skilja dem åt, då den nya enheten är 0,1 millimeter grövre och två gram lättare. Batterikapaciteten är en annan intressant historia, då den ökat med ynka 49 mAh sedan senast.

En förbättring som är lite mer tydlig är att Iphone 14 har fått en bakkameralösning där den ena av sensorerna begåvats med en större sensor. Det här renderar förstås något bättre bilder vid mörka förhållanden. Att selfiekameran har fått autofokus lyfter självporträtten ett snäpp också.

Kraschdetektion och satellitkommunikation

Det finns ett par saker vi inte har lyckats testa. Det ena är den kraschdetektion som årets nyheter är utrustade med, och som med automatik larmar nödkontakter om den identifierat att man varit med om en bilolycka. Det andra är möjligheten att meddela sin position och skicka nödmeddelanden via satellit, om man befinner sig utanför det mobila datanätets täckningsområde. Den funktionen är än så länge bara tillgänglig i Nordamerika. Om den är på väg till Sverige är fortfarande oklart.

IOS 16 utgör större skillnad

Man kan utan omsvep konstatera att IOS 16 är en mer intressant uppdatering än den här telefonen. Och med tanke på att IOS 16 går utmärkt att köra även på äldre Iphonemodeller, så finns egentligen inte så många anledningar att uppgradera till Iphone 14. Det är samma trista 60 Hz-skärm vi bjuds på, det fattas fortfarande USB-C-port, kameralösningen är snarlik förra årets och som grädde på falukorven så sitter även förra årets systemkrets under skalet på den här enheten. Du bör nog ha en Iphone 11 eller äldre för att vi ska kunna motivera att du uppgraderar.

Något bättre kamera
I princip en Iphone 13
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Apple Iphone 13

Små uppdateringar men signifikant skillnad

Skärmvidd: diagonalt 6,1-tums heltäckande OLED-skärm Chip: A15 Bionic-chip Kamera: Dubbelkamera med 12 MP Batteri: 3227mAh Mått: H146,7mm, B71,5mm, D7,65mm Vikt: 174 gram Operativsystem: IOS 15 Pris: >9795 kr Övrigt: FaceID, vattentålig ner till 6 m

Iphone 13 har inte så många nya uppdateringar på pappret som man kan förvänta sig av en ny Iphonemodell, men är ändå en av våra absoluta favoriter. Den är helt enkelt väldigt prisvärd.

Den främsta uppdateringen av den nya Iphone-modellen är kameran som har en ny bildstabilisering samt en förbättrad nattkamera.

Bildstabiliseringen är optisk med sensorförskjutning vidvinkel. Den förbättrade sensorn har större sensorpunkter som tar in ljus och ger skarpare bilder med rätt fokus. Bildstabiliseringen fanns tidigare endast hos Iphone Pro Max.

Dagsljuskamerans kvalité är nästintill oskiljbar från tidigare modellers bilder i bra ljus. Den stora uppdateringen här är fotografering i mörka miljöer. Nattläget är signifikant bättre än tidigare modellers, då kamerans sensorer tar in mer ljus vilket gör det möjligt att se fler detaljer och få färgstarkare mörkerbilder.

Iphone 13 har dubbelkamerasystem med Ultra Wide-kamera och 12 megapixel vidvinkelkamera samt ett nytt cinematiskt videoläge i 1080 p med 30 bilder/sekund som ger bättre videokvalité.

Bekväm design

Designen på Iphone 13 har fått små men intressanta uppdateringar. Skärmen har rundade hörn och en aliminiumram som gör att vikten landar på 173 gram vilket är 11 gram mer än Iphone 12.

Modellen har en 0,02 centimeters större kamera-ö. Till skillnad från Iphone 12:s djup på 7,4 millimeter har Iphone 13 ett djup på 7,65 vilket ger plats för det större uppdaterade batteriet. Det räcker drygt en dag, och har en videouppspelningstid på två timmar mer än den föregående modellen.

Utöver dessa förändringar skiljer sig inte Iphone 13 designmässigt och systemmässigt mycket från Iphone 12. Så har du redan 12:an lär du nöja dig med den. Men ska du byta upp dig från en äldre modell är Iphone 13 ett riktigt bra köp.

Bra batteritid, trådlös laddning med smidigt magnetfäste, grym kamera, fin byggkvalitet
Fortfarande ingen USB-C, snålt med nyheter
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Apple Iphone 13 Mini

En fortsatt unik mobil av superb kvalité

Skärmvidd: diagonalt 5,4-tums heltäckande OLED-skärm Chip: A15 Bionic-chip Kamera: Proffskamera­system med 12 MP tele, vidvinkel och ultravidvinkel Batteri: 3100mAh Mått: H131,5mm, B64,2mm, D7,65mm Vikt: 140 gram Operativsystem: IOS 15 Pris: >8595 kr Övrigt: FaceID, vattentålig ner till 6 m

Iphone 13 Mini är unik i dess format och kvalité om vi jämför den mot andra tillverkares telefoner. Skillnaden och uppdateringen från Iphone 12 Mini är däremot inte särskilt signifikant.

Designmässigt är skillnaden mellan Iphone 13 Mini och Iphone 12 Mini minimal. Modellen har en 0,02 centimeters större kamera-ö än tidigare, precis som övriga Iphone 13-modeller, och ett adderat djup på 0,25 millimeter för att få plats med ett större batteri.

Det nya batteriet har två timmar längre videouppspelning än föregående modellen. Har man svårt att få batteriet att räcka hela dagen i sin Iphone 12 är det definitivt värt att välja den nya mini-modellen som är riktigt dryg i jämförelse, men fortfarande är batteritiden i kortaste laget sett till konkurrenterna.

Liten mobil, stor kamera

Kameran har fått nya uppdateringar såsom exempelvis optisk bildstabilisering med sensorförskjutning. Denna nya uppdatering gör att dina bilder blir skarpare och får ett bättre fokus, detta även om du har en skakig hand.

Kamerorna har även fått ett nytt läge, nu sitter de diagonalt precis som hos övriga Iphone 13-modeller. Denna uppdatering gör att ultravidvvinkelkameran fångar upp fler detaljer även i mörka miljöer, och att vidvinkelkameran tar in nästan dubbelt så mycket ljus som tidigare vilket ger både färgstarkare och mer fokuserade bilder.

Här kommer även det nya videoläget ”cinematiskt läge” som ger dig möjligheten att spela in video av hög kvalité. Läget har ett kort skärpedjup med 1080p och 30 bilder per sekund. Fokus flyttas automatiskt när ett nytt motiv kommer in i bilden.

Iphone 13 Mini har också den nya uppdateringen “fotografiska stilar” som gör att man kan förstärka och dämpa färger utan att komponenter som hudton förändras.

Det här är såklart roligt för den som vill ha en liten, smidig mobiltelefon som fortfarande tar riktigt bra bilder och videoklipp.

I övrigt är skillnaden mellan Mini-modellen och Iphone 13 Pro och Pro max att Minin inte har den nya ProMotion-teknik med uppdaterings­frekvens på 120 Hz, utan samma 60 Hz som tidigare. Minin har inte heller verktygen ProRAW och ProRes. Är man främst intresserad av fotografering är därför Iphone 13 Pro och Pro Max ett bättre alternativ. Vill man istället ha en liten mobil med mycket hög kvalité till ett lägre pris så är Iphone 13 Mini rätt val.

Hög bildkvalitet, smidigt format, fin byggkvalitet
Något kort batteritid, saknar USB-C, snålt med nyheter från föregående års modell
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Apple Iphone 12 Pro Max

Extra large Iphone med extra många nyheter

Skärmvidd: Diagonalt 6,7-tums heltäckande OLED-skärm Chip: A14 Bionic-chip Kamera: 12 MP Batteri: 3687 mAh Mått: H160,8mm, B78,1mm, D7,4mm Vikt: 226 gram Operativsystem: IOS 15 Pris: Endast hos återförsäljare Övrigt: FaceID, vattentålig ner till 6 m

Iphone 12 Pro Max har alla nya uppdateringar och kvalitéer som man vill ha i en Iphone förutom att den inte får plats i fickan. Likt resterande Iphone 12-modeller är den fylld av uppdateringar sedan föregående version.

Kameran är det mest intressanta. Den kommer med fördelar såsom optisk bildstabilisering med sensorförskjutning som gör att bilderna du tar blir mer fokuserade trots att du har en skakig hand. Sensorn tar in mer ljus än tidigare vilket ger bilderna starkare färger och gör dem mer detaljerade än hos tidigare modeller. Detta gör även att nattporträttläget får bättre kvalité, vilket märks när vi ger oss ut och fotograferar.

Kameran har ett kamerasystem om 12 megapixel samt tre linser: tele, vidvinkel och ultravidvinkel. Kamerans zoomfunktioner har 2,5x optisk inzoomning, 2x optisk utzoomning och upp till 7x digital zoom.

Både inzoomningen och digitala zoomen har blivit större än Iphone 12 Pro-modellen. I övrigt har Iphone 12 Pro Max Apple ProRaw och videoinspelning med Dolby Vision HDR i 4K med 60 bilder per sekund.

Nygammal design

Designvis är Iphone 12 Pro Max lik övriga Iphone 12-modeller och de äldre Iphone 4 och 5, den har den kantiga designen istället för rundade hörn. En elegant design, men efter ett par timmar blir det tyvärr en aning obekvämt att hålla i telefonen.

Skärmen är vass men har väl långsam uppdateringsfrekvens för att vi ska bli riktigt nöjda sett till pris och målgrupp. Vidare saknar vi USB-C.

En av nyheterna hos Pro Max är möjligheten till 5G. Till skillnad från Iphone 12 som har problem med batteritiden i relation till 5G, är Iphone 12 Pro Max bättre anpassad genom sitt större batteri, men vi har inte haft möjlighet att testa hur väl detta rimmar i praktiken.

MagSafe, den nya trådlösa laddningsfunktionen med en magnet som automatiskt placerar laddpunkten på rätt ställe, finns givetvis även på denna modell.

Bra bildkvalitet, trådlös laddning, hög prestanda
Något långsam uppdateringsfrekvens, ingen USB-C, obekväm storlek
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

8. Apple Iphone 12 Pro

Elegant med många nya detaljer

Skärmvidd: Diagonalt 6,1-tums heltäckande OLED-skärm Chip: A14 Bionic-chip Kamera: Dubbelkamera med 12 MP Batteri: 2815 mAh Mått: H146,7mm, B71,5mm, D7,4mm Vikt: 187 gram Operativsystem: IOS 15 Pris: Endast hos återförsäljare Övrigt: FaceID, vattentålig ner till 6 m

Läs vår långa recension av Iphone 12 Pro här

Iphone 12 Pro är näst högst på listan - efter Iphone 12 Pro Max - med flest och vassast uppdateringar. Detaljvis är Iphone 12 Pro något annorlunda från den tidigare Iphone 11 Pro och dess standardversion Iphone 12. Skärmen har vuxit och likaså vikten.

Precis som Iphone 12 har den skarpa hörn istället för de avrundade som vi är vana vid. Det ger en elegant design, men kan bli obekvämt att hålla i efter ett par timmar.

Iphone 12 Pro har precis som Iphone 11 Pro rostfritt stål vilket gör den något tyngre än Iphone 12 som har aluminium. Skärmstorleken har ökat från tidigare versionens 5,8 tum till nuvarande 6,1 tum.

Skärmen är OLED vilket märks på både upplösning och färger. Kvaliteten är slående. En del av uppdateringarna som kameran fått är dock inte synliga på skärmen, den saknar nämligen stöd för exempelvis 10-bitarsdjup. Men den räcker gott och väl för dig som ska filma och fotografera för nöjes skull.

De nya modellerna har nu även Ceramic shield på skärmen på framsidan som gör glaset fyra gånger starkare än tidigare. Modellen har den nya trådlösa QI-laddningen, Magsafe, med en magnet som automtisk placerar laddpunkten på rätt ställe.

Ny kamera-uppdatering

Kameran ser utvändigt ut som förra årets modell med sina tre linser i form av tele, vidvinkel och ultravidvinkel, men har invändigt nya uppdateringar. LiDAR-tekniken gör att det nu är möjligt med porträtt i nattläge, och ger även snabbare autofokus i mörkare miljöer. Kameran är ett system om 12 megapixel.

En mycket uppskattad detalj på Iphone 12 Pro är den tredje linsens förmåga att ge dig två gånger mer zoom. Detta är exklusivt till Pro och Pro Max och finns alltså inte på standardversionen Iphone 12.

Nytt för i år smart HDR 3, detta finns däremot i alla de nya Iphone 12-modellerna.

Dolby Vision HDR är den nya videouppdateringen som gör att du kan spela in video i upp till 4K med 30 bilder per sekund.

Bildkvaliteten blir tack vare dessa uppdateringar avsevärt bättre än hos fjolårets modell, detta både i ljus och mörka miljöer.

Enormt bra prestanda, hög kvalitet på bilder och filmer, trådlös laddning med magnet
Något litet batteri för att vara framtidssäker för 5G, saknar USB-C, skärmen är inte lika vass som kamerauppdateringarna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

9. Apple Iphone 12 Mini

Extra liten men därför också extra bra

Skärmvidd: Diagonalt 5,4-tums heltäckande OLED-skärm Chip: A14 Bionic-chip Kamera: Dubbelkamera med 12 MP Batteri: 2227 mAh Mått: H131,5mm, B64,2mm, D7,4mm Operativsystem: IOS 15 Övrigt: FaceID, vattentålig ner till 6 m

Iphone 12 Mini är den första Iphone mini-modellen, perfekt för alla som söker efter en billig men också lite mindre mobil än vad som är standard idag.

Kameran på Iphone 12 Mini är precis samma som på Iphone 12, vilket innebär en dubbelkamera på 12 MP och två linser: vidvinkel och ultravidvinkel. Kameran har också 2x optisk zoom, 5x digital zoom samt optisk bildstabilisering för detaljerade och fokuserade bilder. Det märks på bilderna som ju blir riktigt bra. Man behöver alltså inte offra kamerans kvalité om man väljer Mini-modellen istället för det standardstora syskonet Iphone 12.

Mini-modellen har även, som resterande Iphone 12-modeller, A14 Bionic chip. Prestandan är med andra ord på topp.

Så vad skiljer Mini från syskonet Iphone 12?

Skillnaden mellan Iphone 12 och mini-modellen ligger förstås i dess storlek, och därmed påverkas även batteritiden till viss del negativt. Man kan tänka att den mindre skärmstorleken skulle göra att batteritiden går i par med 12:ans, men tyvärr får du lite försämrad tid. Det märks framför allt när vi kör den på 5G. Vid vanlig 4G-användning är skillnaden inte lika märkbar.

Designen är samma som övriga Iphone 12-modeller med kantiga kanter, något som många föredrar. Skärmen är utrustad med Ceramic Shield på framsidan vilket ska göra glaset fyra gånger starkare än tidigare.

Mini-modellen är även i flygindustriklassat aluminium som gör att Iphone 12 Mini inte endast är liten men även lätt. MagSafe, den trådlösa QI-laddningen, med en magnet som automatiskt placerar laddpunkten på rätt ställe, finns givetvis även på denna modell. Dock laddar den något långsammare på grund av sin storlek.

Iphone 12 Mini är en utmärkt Iphone-modell för den som söker en kompakt och ganska billig Iphone som inte tummar på prestandan.

Smidigt med trådlös laddning, hög byggkvalitet, lättanvänd pga sin storlek
Något kort batteritid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

10. Apple Iphone 12

En ganska standard modell men som har allt man behöver

Skärmvidd: diagonalt 6,1-tums heltäckande Chip: A14 Bionic-chip Kamera: Dubbelkamera med 12 MP Batteri: 2815 mAh Mått: H146,7mm, B71,5mm, D7,4mm Vikt: 162 gram Operativsystem: IOS 15 Pris: >8495 kr Övrigt: FaceID, vattentålig ner till 6 m

Läs vår långa recension av Iphone 12 här

Iphone 12 är den perfekta mixen mellan Iphone 11 och Iphone 13. Uppdateringarna från den tidigare modellen är många och till skillnad från både äldre och nyare modeller har Iphone 12 den nygamla formen med skarpa kanter istället för rundade hörn. Detta återfanns senast hos Iphone 4- och 5-modellerna, så är det något man saknar är Iphone 12 ett perfekt val.

Modellen har nu 5G, vilket är bra för hastigheten men sämre för batteritiden, ett problem som åtgärdas först i den nyare Iphone 13-modellen. Behöver du inte 5G byter mobilen automatiskt till 4G.

Skärmen på Iphone 12 har förbättrats signifikant från Iphone 11. Numera har den Ceramic shield på framsidan vilket gör glaset fyra gånger starkare än tidigare. Har man en vana att tappa sin mobil i marken kan detta vara en avgörande faktor när du står och väger mellan modeller.

Oled-skärmen har högre upplösning och starkare färger än föregående modell.

Baksidan av mobilen har den nya trådlösa QI-laddningen, Magsafe, med en magnet som automtiskt placerar laddpunkten på rätt ställe.

Nytt förbättrat chip

Systemchipet på Iphone 12 är nytt och hastigheten blir nästan den dubbla som hos många av de andra toppmodellerna. Det är ett A14 Bionic-chip med 16-kärnig Neural Engine, istället för A13 och 8-kärning som Iphone 11 har. Skillnader syns i FaceID som numera är betydligt snabbare, samt en stor bildförbättring.

Kamerans sensorer är uppdaterade med HDR 3 och man kan nu spela in video med Dolby Vision HDR med 30 bilder per sekund.

Överlag är Iphone 12 den bäst uppdaterade Iphone på flera år. Kvalitén är hög och nödvändiga åtgärder har gjorts. Är man intresserad av en icke komplicerad standardmobil är detta det perfekta alternativet.

Smidigt med trådlös laddning med magnetfäste, massor av uppdatering från föregångaren, riktigt bra prestanda, fin skärmkvalitet
Något kort batteritid, saknar USB-C
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5