
Iphone 12
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Fler mobiltester
Fler tester av iPhonekompatibla prylar
Apple uppdaterar allt
Att Apple återanvänder design är inget nytt. Det togs till mer eller mindre absurda nivåer när Iphone såg i stort sett identisk ut i fyra års tid, från Iphone 6 via 6S och 7, fram till iphone 8. Därför kanske det låter en smula märkligt att Iphone 12 tagit många delar av sin form från Iphone 4 och 5, men att det bara är till godo?
Vi ska återkomma till den biten, men Iphone 12 är den största uppdateringen av vanliga Iphone på väldigt många år och på alla punkter utom en är det rejäla förbättringar.
Utsidan sitter som en smäck
Alla Iphone 12-modeller kör på samma design, från mini upp till Pro Max. Skillnaden mellan Iphone 12 Pro och den vanliga Iphone 12 vi testat här ligger i materialvalet. Kanten runt telefonen är av aluminium istället för rostfritt stål. Det ger en förhållandevis lätt telefon, trots storleken, samtidigt som aluminium är lite mer känsligt för repor än stål. Ett skal rekommenderas således. Samtidigt kommer Iphone 12 i en hel rad skojiga färger som borde passa de flesta.
Designen är som hämtad från tiden med Iphone 4 och 5 i det att kanten runt telefonen är rak istället för avrundad. Trots det upplever vi telefonen som bekvämare att hålla i än den avrundade varianten. Även om kanterna inte är skarpa eller vassa på något sätt ger de ett lite bättre grepp.
Formen i övrigt känns som lite av ett magitrick. Skärmen, som dikterar telefonens storlek i allmänhet, är lika stor som förra årets modell med sina 6,1 tum. Samtidigt har ramarna kring skärmen blivit mindre, vilket för att hela telefonen faktiskt är en smula mindre än fjolårets Iphone 11 på alla håll och kanter.
Ska vi säga något negativt om det så handlar det i så fall om tjockleken, som är omkring millimetern tunnare än sist. Här hade Apple väldigt gärna fått snegla lite till på modellerna från förr och istället ökat på tjockleken en aning. På så vis hade vi både fått plats med ett större batteri och kanske en gång för alla blivit av med kamerabulan på baksidan. Just kamerabulan bruka försvinna så snart du får på ett skal på telefonen, men redan i naket tillstånd hade vi gärna sett att den låt platt mot baksidan.
Baksidan är av glas, färgat för att matcha aluminiumramens färger. För att göra plats för trådlös laddning är den just i glas och inte metall som Iphone körde på för några generationer sedan. Just laddningen ska vi däremot återkomma till, men nämnas bör är att baksidan “bara” kör på det stryktåliga Gorilla Glass.
Ingen skärm att skämmas för
En av många nyheter med skärmen på framsidan är att den täcks av något Apple kallar för Ceramic Shield. Med risk för att låta som en dålig science fiction-film har skärmglaset blandats med nanopartiklar av keramiskt material. Tekniskt mumbo jumbo kanske, men i praktiken betyder det att du får ett skärmglas som tål betydligt mer än vad tidigare glastyper gör.
Vi ska erkänna att vi inte vågat misshandla vårt testex av Iphone 12 för att se exakt hur mycket stryk det tål, men det finns det andra som vågat göra. Resultatet är att åtminstone framsidan av telefonen är rejält mycket tåligare än tidigare mot såväl repor som sprickor.
Kanterna är de känsligaste delarna av skärmen, men även de ska tåla betydligt mer stryk än tidigare.
Men skärmen i sig då? Äntligen behöver köpare av den vanliga iphone inte känna sig efter Pro-modellerna. Det sitter nämligen samma skärm i Iphone 12 som i Iphone 12 Pro. 6,1 tum har vi redan nämnt, men du bjuds även på de enormt vackra färgerna som Oled-tekniken medger. Upplösningen har ökats på en hel del även den, vilket faktiskt gör att årets standardmodell av Iphone faktiskt för första gången tar sig över full HD i upplösning, 1170x2532 pixlar för att vara exakt.
Du får även stöd för HDR och betydligt mer ljusstyrka än tidigare. Den senare landar på 625 nits som standard och med maxnivåer upp till 1200 nits. Maxnivåerna kommer du däremot inte upp till under normal användning, utan mer i HDR-material som filmer. Den högre generella ljusstyrkan gör däremot att du får lättare att se vad som händer på skärmen i starkt solljus.
Apple kallar det hela för Super Retina XDR OLED, vi kallar det snarare för äntligen.
Är det något som saknas så är det att uppdateringshastigheten stannar på 60 hertz, medan många av konkurrenterna erbjuder såväl 90, 120 och 144 hertz i sina skärmar. Högre uppdateringshastighet drar såklart mer batteri och vi kan i ärlighetens namn säga att vi knappt ser någon skillnad på en skärm i 90 eller 120 hertz. Däremot är det skillnad på 60 och 90 hertz sett till hur text flyter på skärmen när du exempelvis scrollar på en hemsida.
Apple kör redan med 120 hertz i sina Ipad Pro-modeller, så det hoppas vi på även hos mobilerna till nästa år.
Laddad för framtiden på gott och ont…
Ytterligare en sak som samtliga Iphones i år kan skryta med är stöd för 5G. Apple själva vill till och med hävda att de har stöd för flest 5G-frekvenser av alla just nu. För Sveriges del betyder det inte speciellt mycket i dagsläget. De stora operatörerna må skylta med att de har dragit igång 5G på vissa orter i Sverige, men det får för stunden ses som testprojekt.
I dagarna kring att den här texten skrivs (oktober 2020) kommer Post- och telestyrelsen att auktionera ut frekvenserna som ska användas för 5G i Sverige och det är först när de är på plats som operatörerna kommer kunna bygga ut 5G-nätet på riktigt och faktiskt erbjuda den nya tekniken på allvar.
Att Iphone 12 har stöd för 5G betyder alltså inte så mycket i praktiken just exakt idag. Däremot är Iphone i det närmaste ensam på mobilmarknaden att vara byggd för att hålla länge, vilket gör att 5G idag blir allt mer intressant om ett eller två år.
Även här hade vi däremot mått bra av en lite tjockare telefon för att få plats med ett större batteri. Varje gång en ny mobilteknik dyker upp är de första modemen väldigt strömhungriga och det gäller även denna gång. De flesta konkurrenter som erbjuder 5G har löst det genom ett större batteri. Apple har istället löst det genom att Iphone 12 hoppar ner till 4G när de allra högsta hastigheterna inte behövs. På så vis är det alltså först när du spelar intensiva onlinespel eller strömmar riktigt högupplöst video exempelvis som den ska sparka igång 5G-biten för snabbast möjliga uppkoppling.
Däremot har tester i länder där 5G är lite mer moget än i Sverige visat att batteritiden sjunker närmast oroväckande fort i de fallen.
...men vi får en smart ny laddningstyp
Om vi ska ta och avhandla batteriet i Iphone 12 när vi ändå är i farten. Ja, batteriet är mindre. Ja, det nya chippet är mer strömsnålt, ja, skärmen är mer högupplöst. Ja, 5G drar mer ström.
Summa summarum är att Iphone 12 har sämre batteritid än sin föregångare. Vi skulle däremot inte hävda att den är dramatiskt superusel. Du tar dig igenom en dags normalt användande, helt klart. Men använder du telefonen mer intensivt kommer du att snegla på laddaren tidigare än förr.
När det gäller laddaren… den ingår inte. Apple har beslutat sig för att skrota såväl hörlurar som USB-adapter i lådan. En laddsladd med Lightning-kontakt i ena änden och USB-C i andra ingår däremot.
Anledningen till att detta görs är enligt Apple för att spara in på elektronikskrot och därmed göra telefonen mer miljövänlig. Mindre skrutt i lådan betyder mindre skrutt på soptippen. Samtidigt blir lådan mindre, vilket gör att det kan fraktas fler telefoner på samma mängd bränsle. Gott så, helt klart. Samtidigt förstår vi såklart att det här är ett gyllene tillfälle för Apple till merförsäljning av både laddare och hörlurar.
Har du en Iphone sedan tidigare har du å andra sidan troligen en hel drös laddare och sladdar, så det lär inte gå någon nöd på dig direkt. Har du en laddplatta för trådlös laddning fungerar den precis lika bra som tidigare också. Har du en nyare dator med USB-C-kontakt kan du även använda sladden som medföljer för att ladda telefonen via den.
Samtidigt kan vi tycka att om Apple ändå tar det här steget kunde de lika gärna ha fått ta steget till USB-C som kontakt i telefonen också. Den “nya” USB-kontakten har samma fördel som Lightning-kontakten hade när den kom, det vill säga att du kan stoppa i den åt vilket håll som helst och det är ändå den kontakten Apple använder på alla sina Macbooks och numera även merparten av sina Ipads. Världen är redo för en Iphone med USB-C.
Särskilt eftersom Apple numera har återupplivat Magsafe. Nostalgiska Macbook-användare får säkert en tår i ögonvrån när de hör det namnet och nu har Apple återupplivat namnet för Iphone 12.
Magsafe till Iphone 12 är kort förklarat trådlös laddning plus magneter. På baksidan av Iphone 12 sitter mottagaren för trådlös laddning och runt den sitter ett gäng magneter. Om du köper till en Magsafe-laddare kan du enkelt “klicka fast” laddare på telefonens baksida för att börja ladda. Det stora problemet med trådlös laddning hittills har varit att många laddplattor (och telefoner) är ohemult känsliga för hur de placeras, vilket har gjort det rätt pilligt att pricka rätt. Ofta har det inneburit att du lagt telefonen på laddplattan över natten, bara för att på morgonen märka att telefonen inte laddats ett skvatt eftersom den låg fel.
Det problemet åtgärdar Magsafe till Iphone 12 och vi vågar faktiskt påstå att det är den bästa lösningen för trådlös laddning vi sett.
Apple må strunta i racet om vem som kan erbjuda snabbast laddning, trådbundet som trådlöst, men bäst trådlös laddning gör de i alla fall.
Magsafe är även ett smart första steg mot en helt portlös Iphone som vi hört det tisslas om i flera år. I dagsläget säger Apple att Magsafe enbart är till för laddning. Det finns ett NFC-chip med i paketet för att identifiera vad för tillbehör som anslutits, men mer än så har inte sagts från officiellt håll. Däremot har andra människor grävt vidare i tekniken och kommit fram till att det går att skicka data i åtminstone 12 megabit per sekund via Magsafe. Det är knappast superfort i dagsläget, men det är ett första steg. På så sätt kommer Apple att kunna gå över till USB-C, eller fimpa portarna helt, och ändå kunna erbjuda en proprietär laddningslösning som är unik för Iphone.
Vi kollade även in hur allt det här lirar med befintlig trådlös laddning. Magsafes trådlösa laddning bygger på samma QI-standard som är rådande idag. Det betyder att Iphone 12 även fungerar med vanliga trådlösa laddare, fast utan magnet. Det betyder också att andra telefoner och tillbehör (som Airpods) kan laddas trådlöst på en Magsafe-platta fast utan magnetfästet då.
Kameran gör skillnaden
Lämnar vi laddningen för en stund, men håller oss kvar på baksidan hittar vi vad som först ser ut som samma kamerapaket som förra året.
Två linser, en vidvinkel och en ultravidvinkel på 12 megapixel stycket. Skillnaden ligger i de fina detaljerna. Bägge kameror har slipats en hel del, särskilt på bländarfronten för att kunna ta in mer ljus. Det i sig ska göra att kamerorna presterar bättre i mörker och skymning.
Samtidigt har Apple lagt till sitt nattläge på alla kameror numera, inte bara huvudlinsen. Det ger dig betydligt mer möjligheter att ta bra bilder i mörka miljöer, även med selfiekameran.
Vad vi genast märker är också hur pass mycket bättre bilderna blir överlag, inte bara under natten. Förra året lanserade Apple tekniken Deep Fusion, som använder sig av telefonens enorma beräkningskraft för att förbättra bilderna på pixelnivå. Först fick vi bara se tekniken i Pro-modellerna men nu får vi den även i vanliga Iphone 12.
Iphone har alltid varit mobilen som, oavsett miljö ger absolut jämnast resultat. Även om konkurrenterna förbättrat sig genom åren kan de fortfarande sticka iväg i lite underliga färger ibland, vilket vi alltid sluppit hos Iphone. Bara det har gjort kameran till en fröjd att använda och nu har Apple på allvar börjat utnyttja kraften i sina egna processorer för att ge oss riktigt bra bilder. Många konkurrerande tillverkare har haft bättre kameror och bildbehandling överlag, men med Iphone 12 tar Apple stora kliv för att återigen vara med i toppen.
När det kommer till video ser det fortfarande bra ut och även här får vi extra hjälp av bildbehandlingen. Letar du däremot efter nyheter inom video är det Iphone 12 Pro och Iphone 12 Pro Max du ska snegla på.
Det är även i kameran som vi i ärlighetens namn hittar de största skillnaderna mellan vanlig Iphone 12 och Pro-modellen. Främst i att Iphone 12 saknar den tredje linsen för lite extra zoom-möjligheter och även Lidar-sensorn för bättre autofokus och djupseende.
Springer cirklar kring konkurrenterna
A14 Bionic, så nu var det sagt. Hittills har vi medvetet valt att inte nämna processorn i Iphone 12 vid namn, för den kräver faktiskt sitt eget avsnitt.
A14 är nämligen ett rejält lyft från förra året även den, även om det kanske inte märks på rena prestandasiffror. I exemplet ovan med kameran kommer dock det hela verkligen till sin rätt.
Grejen med A14 är nämligen inte att den blivit mångdubbelt snabbare vid vanlig användning eller vid spelande. Den är lite snabbare än fjolårets A13 Bionic på den punkten, men inte märkvärdigt. Det spelar samtidigt ingen roll eftersom Iphone 11 var den snabbaste telefonen på marknaden ända fram tills Iphone 12 kom. Konkurrenterna med Android är konsekvent långsammare och förvånansvärt ofta är A14-chippet dubbelt så snabbt i syntetiska prestandatester än vad racermodellerna med Android är.
Men det är inte där Apple lagt krutet i år, för att de behöver inte. Istället har delarna i processorn som sköter maskininlärning och artificiell intelligens fått de absolut största uppgraderingarna. Det gör bland annat att kameran kan förbättras så pass mycket som den gjort.
Det gör även att ansiktsupplåsningen Face ID fungerar märkbart snabbare än förra året. Biten med artificiell intelligens är svårare att mäta än traditionell prestanda, men där vi kan se skillnader är det tydligt hur mycket snabbare Iphone 12 är från förra året.
Iphone 12 behöver inte skämmas
Årets upplaga av Iphone har fått många nyheter på flera håll. Standardmodellen Iphone 12 har äntligen fått den rejäla uppgradering som vi väntat på egentligen ända sen Apple introducerade Iphone X. Numera behöver den inte skämmas för skärmen, du har 5G för när det blir aktuellt på riktigt och du har mer tryck under huven än vad du vet var du ska göra av den.
Den stora fördelen med Iphone jämfört med alla andra telefoner i dagsläget är hur länge de håller. Det är först senaste året som Android-lägret börjat lova uppgraderingar i åtminstone tre års tid (ett år har länge varit standarden) medan du som Iphone-ägare kunnat köra på i åtminstone fem år utan att missa allt för mycket. Eventuellt har du fått lämna in luren på batteribyte efter två år, men det är också allt.
Samma sak gäller för Iphone 12, som med den toksnabba A14 och 5G-stödet har alla möjligheter att hålla i bra många år framöver. Vi hade hemskt gärna sett ett större batteri i telefonen, men i övrigt är det klockrena uppgraderingar över hela brädet för Iphone 12! Det är till och med så att ägare av Iphone 11 skulle kunna uppgradera, för så stort är hoppet denna gång.
+ Magsafe är riktigt smart, riktigt trevlig skärm, vansinnigt snabb
- Saknar USB-C, borde haft större batteri