
Iphone 12 Pro
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Fler mobiltester
Fler tester av iPhonekompatibla prylar
Försiktig uppdatering åt proffshållet
Vad gör Iphone 12 Pro just Pro? Det är inte en supertydlig fråga att besvara i en mening. Men i vårt stora test benar vi ut det och alla andra nyheter.
Vad gör en pryl “Pro” i jämförelse med den vanliga modellen? Fetare hårdvara brukar vara svaret. För Apples del har det tidigare varit ganska tydligt. Macbook Pro har haft bättre skärmar och på många håll bättre hårdvara än Macbook (de gånger den modellen funnits) och lite bastantare design än Macbook Air.
När det var dags för Pro i Ipad-världen snackade vi snabbare systemchip, smart lösning för tangentbord och en riktigt bra penna. I senare steg innebar det även USB-C-kontakt och betydligt bättre skärmar. Just i fallet Ipad har skillnaderna däremot minskat på sistone, med senaste Ipad Air som plockat det mesta (utom snabb uppdatering av skärmen) från Pro-modellerna till ett lägre pris.
Men Iphone då? Förra året fick vi de första Pro-modellerna i Iphone 11 Pro och 11 Pro Max. En extra kameralins, skal med inslag av stål istället för aluminium och en betydligt bättre skärm. Sett till proffsfunktioner var det egentligen kameran som stack ut gentemot Iphone 11, medan de andra funktionerna mer kunde skrivas in i lyxfacket.
Skimrande design
I år handlar det om en mer otydlig distinction mellan Iphone 12 och Iphone 12 Pro – på pappret. Skärmarna är lika stora och lika bra, designen är snarlik. Till det yttre är det kamerapaketet som skiljer dem åt.
I likhet med sin billigare kusin har Iphone 12 uppdaterat designen rejält. Avrundade kanter har fått ge vika för raka sådana. Skärmen och glaset på baksidan sitter ihop med en ram av stål. Det hela bygger väldigt mycket på en förfinad variant av designen vi såg hos främst Iphone 4 och 4S, men även en det från Iphone 5.
Stålramen fyller flera funktioner. Vårt testexemplar i silver närmast lyser i sin blankhet, något aluminiummodeller inte kommer i närheten av. Stål som material är samtidigt betydligt mer hållbart och reptåligt än aluminium. Samtidigt väger det mer, vilket lägger på 20 gram på vikten jämfört med Iphone 12. Det ger en ytterligare kvalitetskänsla på en nivå som den vanliga modellen inte kommer i närheten av.
Just vikten hade troligen ökat för mycket om vi hade fått vår främsta önskan uppfylld, nämligen tjockleken. Ett utstickande kamerapaket har alltid varit ett störande moment, även om alla gör det numera. Samtidigt hade en lite tjockare telefon gett oss större batteri, vilket alltid är önskvärt. Stålramen hade i så fall blivit tjockare också, vilket gjort telefonen betydligt tyngre, kanske lite för tung.
Den yttre skillnaden från förra året ligger annars i just måtten. Kanterna kring skärmen har blivit tunnare, vilket har gjort att skärmen kunnat växa från 5,8 till 6,1 tum utan att göra enheten större i sig. Vid sidan av kommande Iphone 12 Mini är Iphone 12 Pro faktiskt en riktigt smidig telefon att bära med sig. Samtidigt gör de skarpa kanterna att den känns betydligt mer bekväm att hålla i.
Magsafe är framtiden
På baksidan sitter nyheten som inte syns, Magsafe. Laddning med infästning tack vare magneter, precis som det en gång var på Macbooks. Här handlar det däremot inte om en fysisk kontakt, utan om trådlös laddning.
Den trådlösa laddningen bygger på den vanliga QI-standarden som alla använder numera. Det betyder att din Iphone 12 Pro fortfarande fungerar med alla trådlösa laddare som redan finns ute. Skillnaden med Magsafe är att laddplattan omges av magneter, vilket gör att du alltid fysiskt känner när laddningen sitter på rätt plats. Det har annars varit ett problem med trådlös laddning, just att lägga telefonen på exakt rätt ställe för att laddningen ska komma igång.
Magsafe är däremot mer än bara ett smidigt sätt att ladda. Apple och tredjepartsutvecklare har en rad skal och tillbehör till tekniken. Genom ett litet NFC-chip märker telefonen av när ett tillbehör anslutits, som ett skal exempelvis. Magneterna kommer även göra exempelvis bilfästen betydligt smidigare, oavsett de innehåller trådlös laddning eller ej.
Samtidigt innebär det här framtiden för Apple. Magsafe har stöd för att överföra data, vilket gör att det skulle kunna vara en väg att helt ta bort portarna på Iphone. Det kan även vara ett sätt att enkelt överföra data från ett minne till telefonen och tvärtom exempelvis, eller för att ansluta ett tangentbord.
Precis som med förra årets Iphone 11 sitter det en hemlighet i den trådlösa laddningen också. Tekniken för omvänd trådlös laddning finns på plats, men är inte aktiverad. Ryktet säger att nästa generations Airpods kommer att ha stöd för Magsafe och därmed kommer även funktionen för omvänd trådlös laddning att slås på i telefonerna, så att du kan ladda dina hörlurar med hjälp av telefonens batteri om så behövs.
Medan Magsafe i sig är en smidig teknik visar den också att Apple är redo att lämna sin Lightning-kontakt för laddning. När den kom var den revolutionerande i det att du kunde stoppa in kontakten åt valfritt håll och det fungerade ändå. Idag gör USB-C samma sak och Apple själva använder den kontakten i alla sina Macbooks och merparten av sina Ipads. Här hade det varit ett guldläge för Apple att påbörja övergången till USB-C genom att ge Pro-modellerna den kontakten, men istället är vi kvar vid Lightning även detta år (andra änden på Lightning-kabeln som följer med i förpackningen är dock USB-C).
Med Magsafe kan Apple fortsätta ha en lukrativ licensiering av tillbehör, samtidigt som de kan gå över till den universella standarden USB-C för laddning. Trist nog hände det inte i år.
Skärmen kunde väl varit pro också?
Skärmen har som sagt blivit större denna gång, 6,1 tum istället för 5,8 tum. Eftersom vanliga Iphone 12 också har samma skärmstorlek är vi äntligen av med den ologiska lösningen att den billiga modellen är den mellanstora, medan proffsmodellerna är den minsta respektive största i sortimentet.
Super Retina XDR OLED kallar Apple skärmen. Det innebär Oled med fantastiska färger, bra upplösning och lite extra godis som True Tone för att hela tiden ge bra färg oavsett omgivning. Den här gången är ljusstyrkan även utökad till 800 nits och 1200 som max. Det senare används dock bara i HDR-situationer.
Just ljusstyrkan är faktiskt det enda som skiljer Iphone 12 Pro från Iphone 12 sett till skärmen. Den billigare modellen får nöja sig med 600 nits i ljusstyrka och fungerar således lite sämre i starkt solljus än Pro-varianten.
Samtidigt är det som sagt samma skärm som i Iphone 12. En inte på något sätt dålig skärm ska sägas, men också ett ställe där vi hade kunnat få mer än ljusstyrkan för att särskilja Pro från vanlig.
Ipad Pro har exempelvis en uppdateringshastighet på 120 hertz, något även många konkurrenter kör med. Skärmen i Iphone 12 Pro ligger på 60 hertz och det är såklart mer påfrestande för batteriet att gå upp till högre hastigheter, även om det är med variabel hastighet. Men upplevelsen av en högre uppdateringshastighet är samtidigt väldigt angenäm, vilket gör att vi gärna hade sett åtminstone 90 hertz i Iphone 12 Pro.
Apropå Pro-funktioner har telefonen åtta bitars färgdjup, medan kameran filmar i tio. Något som känns en aning avigt.
Lidar är mer än bara AR
Den uppenbara skillnaden mellan Iphone 12 och Iphone 12 Pro sitter på baksidan i form av kamerapaketet.
Likt förra året får vi tre linser: vidvinkel, ultravidvinkel och tele. Den sistnämnda är skillnaden och översätts i kameraappen till två gångers zoom. Tekniken för vidvinkel, eller “0,5” som det heter i kameraappen, har förbättrats även den för att i stort sett helt eliminera distorsionen som tidigare kunnat uppstå.
Linserna i sig har uppdaterats sedan förra året. De släpper igenom mer ljus, vilket i sig förbättrar foton i mörker. Just mörkerläget har även förbättrats, genom att numera vara aktivt på alla kameror, fram- som baksida.
Det är även vid filmning som Pro-aspekterna av Iphone 12 Pro lyser. Som standard filmar telefonen i Dolby Vision HDR, vilket ger en rejäl skjuts i den generella kvaliteten vid filmande. Samtidigt ställer det krav på enheten som spelar upp filmerna. Iphones med stöd för HDR kommer att se filmerna i HDR, så även TV-apparater och bildskärmar med stöd för Dolby Vision. Samtidigt sparas en version av det filmade materialet i SDR för de enheter som inte har stöd för Dolby Vision.
Men tillbaka till foto. Redan från start ger Iphone 12 Pro fantastiska bilder med fantastiskt jämnt resultat. Det nya A14-chippet har i första hand utvecklats med förbättringar inom maskininlärning och AI-funktioner. Den biten manifesteras tydligt i bilderna och den bildförbättringsteknik Apple Kallar Deep Fusion. Vi kanske inte sätter Iphone 12 Pro på toppen av kameratronen, men det är inte långt därifrån.
Det förbättras ytterligare av den stora nyheten på kameraområdet, Lidar. En avancerad sensor för att mäta djup med såväl laser som ljus. Vi såg den senast i Ipad Pro och nu har den kommit ner till Iphone 12 Pro också.
I första hand hjälper sensorn till med det som blivit lite av Apples favoritämne på senare år, augmented reality, eller AR, eller förstärkt verklighet. Helt enkelt att visa det kameran ser på skärmen och lägga över ett lager av effekter på det. Med Lidar blir den tekniken mer exakt, så att mjukvaran exempelvis kan se och mäta utrymmet i ett rum så att en app kan visa hur den där nya bokhyllan skulle se ut om du ska möblera om. Eller om du slänger in ett datoranimerat djur på skärmen så visas det i naturlig storlek och undviker bordsben och liknande. En väldigt intressant och rolig teknik, men som än så länge lite saknar ett praktiskt användningsområde.
Den dagen vi får AR-glasögon eller liknande och kan lägga på samma effekter på vad vi ser med våra egna ögon kommer den här tekniken att bli avgörande och det är troligen något sådant Apple lägger grundarbetet för med det här.
Men Lidar har även användningsområden inom foto och filmning. Tydligast blir det i kamerans porträttläge som förbättrats rejält när det kommer till detaljer som hår och liknande. Även avståndet har kunnat gå ner en bit, där vi tidigare behövde någon meters avstånd till objektet räcker det numera med ungefär hälften.
Samma sak gäller även vid filmning. Beroende på vilken app du använder kan avståndsdata användas för att frigöra en person som rör sig från bakgrunden, så att du kan få effekter att hoppa fram bakom denne exempelvis.
Lidar är inte beroende av dagsljus i samma utsträckning som kamerans vanliga ljussensor. Det gör att porträtt kan tas i mörkare miljöer än tidigare och även att autofokusen lättare och snabbare hittar rätt även i mörka miljöer. De uppgraderade linserna och teknikerna i A14-chippet är således bara två tredjedelar av historien bakom de förbättrade mörkerbilderna, medan Lidar-sensorn är den tredje delen.
5G och batteriet
A14-chippet är, föga förvånande, fortfarande snabbast på marknaden. Det finns inte en Android-telefon med Snapdragon-chip som kommit i närheten av förra årets A13-chip ännu. A14 är ännu lite snabbare vid vardaglig användning, om än inte dramatiskt. Genom att komma ner på en tillverkningsteknik på 5 nanometer har de fått plats med fler transistorer och därmed kunnat peta in mer kraft i sitt chip.
Det mesta av denna extra kraft har lagts på de processorer som sköter maskininlärning och AI-funktioner, NPU eller neural processing unit som det brukar kallas i allmänhet. Att det syns som allra tydligast i kamerans prestanda har vi redan nämnt. Samma sak gäller även Face ID, tekniken för att låsa upp såväl telefon som säkerhetsfunktioner i appar med ansiktet, som nu fungerar märkbar snabbare än förra årets modell.
I och med A14 introducerar Apple även 5G på hela brädet av modeller för i år. Med stöd för fler frekvenser än någon annan om vi ska tro dem själva. Här i Sverige har vi Post- och telestyrelsens auktion för 5G-frekvenser nu i slutet av 2020. Något som innebär att de 5G-nät operatörerna skyltar med idag mest får ses som testverksamhet och den riktiga utbyggnaden kommer att ske med början av nästa år. Ur den synvinkeln är 5G-delen helt ointressant i dagsläget, men den blir intressant inom kort.
5G innebär samtidigt, som alltid det kommer ett nytt mobilsystem, att strömförbrukningen går upp. Alla Iphone 12-modeller ska automatiskt växla mellan 4G och 5G beroende på hur mycket datahastighet som behövs. Samtidigt har tester visat att strömförbrukningen är oroväckande hög för Iphone 12 på 5G-nät. Här hade ett större batteri kommit väl till pass, samtidigt som ett större batteri hade kunnat möjliggöra förbättringarna i skärmen som vi nämnde.
Men batteriet har inte blivit större. Vilket även med enbart 4G igång visar på en något sämre batteriupplevelse än vad vi fick med fjolårets Iphone 11-serie. Utan 5G är det däremot ingen dramatisk försämring, men om vi vid vardagligt bruk hade 40 procent batteri med en Iphone 11 Pro i slutet av dagen ligger det på 25-30 procent med Iphone 12 Pro på samma mängd användning.
Klämd mellan modeller
Utöver zoomlinsen och kameraförbättringarna som Lidar-sensorn ger är det däremot mindre skillnad mellan Iphone 12 och Iphone 12 Pro än vad det var mellan fjolårets modeller.
Många kommer att vara fullt nöjda med såväl prestanda som kameraupplevelsen hos Iphone 12. Sedan gäller det att du har en förståelse och användning av de extra funktioner som Iphone 12 Pro ger på den fronten.
På så sätt blir den även lite klämd mellan Iphone 12 och Iphone 12 Pro Max. Utöver samma funktioner som den lilla Pro-modellen får vi en ytterligare förbättrad kamera i Iphone 12 Pro Max, med bland annat en ny typ av bildstabilisering. Har du kunskapen och viljan att utnyttja kamerafunktionerna blir det därför en fråga om Iphone 12 Pro “räcker” eller om du ska satsa på den större modellen.
Till fördelarna med Iphone 12 Pro gentemot sitt storasyskon har du istället de flesta funktioner i ett mindre och betydligt smidigare format. Iphone 12 Pro är en nästan genomgående fantastisk telefon, men vi hade gärna sett en tydligare avgränsning mellan vanliga Iphones och Pro-modellerna.
+ Riktigt bra kamera för foto och film, magsafe är framtiden på många sätt, A14-chippet ger kraft för många år framåt
- Skärmen kunde ha haft flertalet Pro-funktioner, batteriet borde ha varit större, bärlden är redo för Iphones med USB-C
Betyg: 4,5/5