Mediacenter bast i test

Mediaspelare: 6 modeller i test

Mediaspelare är en produkt för vilken intresset formligen exploderat på senare år. Ett mediacenter fungerar som navet i din hemmabioanläggning och gör att du kan överföra och spela upp film och musik på din TV från en dator, extern hårddisk, USB-minne eller en filserver. Detta åstadkommer mediacentret genom att agera tolk och översätta ljud och bild till signaler som din TV förstår. Istället för namnet mediacenter används ofta andra namn, inte minst då ett mediacenter kan vara en del av flera andra produkter. Andra vanliga namn är Mediaspelare, Media Extender, HTPC (Home Theatre Personal Computer), Media Streamer och Media Server.

En del använder idag sin dator som mediacenter genom att koppla ihop den med sin TV genom sin Xbox eller Playstation. Detta kan fungera något så när bra om man är tekniskt kunnig, men vill man ha bästa möjliga mediaspelare, med god prestanda och tillförlitlighet som hela familjen kan använda bör man skaffa ett dedikerad mediacenter som är så lättanvänt som möjligt. Som väl är så är detta idag inte bara möjligt utan även förvånansvärt billigt. Det finns dock en uppsjö av olika mediacenter/mediaspelare, vilket ofta gör det svårt för den oinvigde att navigera i djungeln och göra det bästa köpvalet. Därför har vi valt ut de bästa och mest populära modellerna på marknaden och testat dem grundligt. Vår målsättning är att man ska hitta det bästa mediacentret för just sina behov och sin budget. Då priset för de flesta är en mycket viktig faktor har vi delat upp modellerna i olika prisklasser. Testet inkluderar därför allt från budgetmodeller för ca 500 kr till mer påkostade premium-modeller för uppåt 4000 kr. Gemensamt för samtliga mediacenter är ett användarvänligt gränssnitt, app-stöd, möjligheten att streama ljud och bild samt stöd för de vanligaste video- och ljud-formaten.

Bästa mediaspelare

Vårt test för bästa mediacenter/mediaspelare visar tydligt att utvecklingen gått starkt frammåt jämfört med bara ett par år sedan. Inte bara i bättre hårdvaruprestanda utan även i bättre användarvänlighet av mjukvaran och fler funktioner. Till exempel är appar för Facebook och YouTube idag standard och stöd för andra populära appar såsom Spotify, Skype, Viaplay, Netflix, SVT Play ökar ständigt. Priserna har också pressats och man får nu riktigt bra mediacenter för under tusenlappen.

Bäst i test blir D-Links numera väletablerade mediacenter Boxee Box som kombinerar en rad styrkor till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Boxee Box är så användarvänligt att hela familjen kan använda det. Det har ett utmärkt formatstöd och spelar upp det allra mesta i video-, ljud- och text-väg. Prestandan är tillräckligt hög för att spela upp tunga filer med hög bitrate utan att hacka. Anslutningsmöjligheterna är goda och inkluderar en SD-slot. Sist men inte minst har den innovativa fjärrkontrollen ett qwerty-tangentbord som är guld värt när man ska skriva in lösenord, internetadresser och dyl.

För den mer avancerade användaren som är beredd att lägga några tusen för ett high end-mediacenter är Xtreamers Ultra 2 Deluxe ett utmärkt köpval. Förutom förstklassig prestanda kommer det förinstallerat med världens kanske bästa mediaspelare XBMC. Förutom en riktigt snygg design är XBMC mycket lättnavigerat och har stora möjligheter till användaranpassningar. Formatstödet är utmärkt och prestandan sanslöst hög.

Innehålls­förteckning

Google Chromecast (3:e generationen)

Extremt lättanvänd och billig, men med få nyheter.

CPU: Ingen uppgift GPU: Ingen uppgift Ram: Ingen uppgift Mjukvara: Google Cast Bredd: 51,8 mm Höjd: 51,8 mm Djup: 13,8 mm Vikt: 40 Anslutningar: WiFi, USB (2.0), HDMI Fjärrkontroll: iOS/Android-app

Google Chromecast i tredje generationen är lika välfungerande som den är billig, och utnämns därför till bäst i test. Men på samma gång som den är grym, är den också lite av en besvikelse och inte riktigt en traditionell mediaspelare. Mer om detta längre ner.

Vad är Chromecast?
Chromecast består av en liten puck med HDMI-sladd som du smidigt gömmer bakom din TV och kopplar upp mot hemmets wifi-nät (adapter för trådat internet finns som tillbehör). Efter det fungerar den enbart som en mottagare för det du skickar från din telefon, surfplatta eller dator.

Det finns inget direkt gränssnitt att tala om och ingen speciell fjärrkontroll. Det kan låta förvirrande, men eftersom hela gränssnittet kan sammanfattas i att du trycker på en Cast-knapp i en app på telefonen är det extremt simpelt.

Cast-knappen dyker upp i de appar som har stöd för den, vilket i praktiken är i stort sett alla appar för streaming av film som vi har idag. Den kan även visa hela skärmen från en dator eller Androidmobil också om det skulle behövas.

Youtube, Netflix, SVT Play, Cmore, HBO Nordic, SF Anytime och många andra har stöd för Chromecast och det är sällan vi känner att något saknas.

Är det värt att köpa nya generationen?
Samtidigt finns det ganska få skäl för dig som redan har andra generationens Chromecast att uppgradera. Google själva hävdar att den nya generationen är 15 procent snabbare än generation två, vilket vi märker genom att klipp startar någon sekund snabbare än den tidigare versionen. Knappt märkbart alltså.

Den största tekniska nyheten är att 1080p-upplöst material kan visas i 60 hertz, men har det varit ett irritationsmoment för dig har du nog redan investerat i en Chromecast Ultra som både klarar det och 4k-upplösning.

Du kan även använda din TV som högtalare om du kör Google Assistant via Google Home-högtalarna. Här har den videobetonade Chromecast lånat funktionen från Chromecast Audio, vilket gör att din TV kan ingå i en multirumslösning för musik om du vill.

Standardfunktionen är fortfarande densamma och det fungerar lika stabilt som tidigare. Det gör Chromecast till den troligen billigaste och definitivt smidigaste lösningen för dig som vill ha moderna smart-TV-funktioner på vilken TV som helst. Men har du redan versionen innan finns det få anledningar att uppgradera.

+Extremt lättanvänd, priset, brett streamingstöd
Minimala nyheter mot föregående generation
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Google Chromecast (2:a generationen)

Litet och innovativt mediacenter med lågt pris och som är mycket lätt att använda

CPU: Marvell 88DE3006 GPU: GC1000 Ram: 512MB Mjukvara: Chrome Bredd: 51,9 mm Höjd: 51,9 mm Djup: 13,49 mm Vikt: 0.391 kg Anslutningar: WiFi, USB (2.0), HDMI Fjärrkontroll: iOS/Android-app

Google Chromecast är en lika billig som liten och innovativ mediaspelare och utnämns därför till bäst i test. När den första generationens Chromecast lanserades 2013 blev den snabbt en försäljningssuccé. Den andra generationen är begåvad med en effektivare processor och en bättre antenn som ska ge 2-4 gånger högre prestanda. Resultatet är att filmer startar snabbare och det blir mindre mindre buffring. Chromecast sätts i ett HDMI-uttag på teven och kopplas sedan med ett knapptryck ihop med en smartphone, surfplatta eller dator. Idén är att enkelt skapa en smart-TV av en ”dum”-teve genom att låta den få tillgång Android-appar. Med andra ord kan Chromecast liknas vid en Google-version av den så populära Apple-TV, men till ett pris på bara några hundralappar.

Chromecast app är numera ganska bra, vi har främst testat YouTube, SVT Play, Viasat, Spotify, HBO Nordic och Netflix. Att ”casta” dessa Video on Demand-tjänster genom att använda mobilen eller läsplattan som fjärrkontroll funkar faktiskt suveränt. Vi hade även velat se en möjlighet att strömma lokalt sparat innehåll till teven via Chromecast. Även om det rent tekniskt är möjligt att göra detta så har upphovsrätts-maffian hittills satt stopp för denna funktionalitet. Filmindustrin är nämligen livrädd för att en så billig och lättanvänd pryl ska göra det alltför enkelt för gemene man att strömma piratkopierad video till teven. Detta är definitivt en nackdel för Chromecast, men förhoppningsvis blir det möjligt i framtiden. Säkert är i varje fall att alltfler Andoid-appar kommer att bli tillgängliga på Chromecast framöver och då Android-plattformen är så enorm innebär detta nästintill oanande möjligheter. Detta är marknadens mest praktiska och prisvärda streaminglösning och vi tycker att varje TV förtjänar en Chromecast,

+Innovativ & liten, lågt pris, extremt lättanvänd
Vi skulle gärna sett ett Ethernetuttag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Apple TV 4K

Uppdatering med lyxiga funktioner i samma format som sist

CPU: Apple A10X Fusion GPU: Apple A10x Fusion Ram: 3 GB Mjukvara: Apple TVOS Bredd: 98 mm Höjd: 35 mm Djup: 98 mm Vikt: 425 g Anslutningar: WiFi, HDMI Fjärrkontroll: Fjärrkontroll med röststyrning, iOS-app

Apple TV 4K är fjärde generationens Apple TV, och i och med denna introduceras såväl App Store som Siri, Homekit och ett helt nytt gränssnitt i den lilla mediaspelaren. Det är ett enormt steg upp från tredje generationens simpla och ganska låsta system. Apple TV 4K känns mer som en plusmodell av föregångaren.

Utsidan är dock i det närmaste identisk. Vi saknar exempelvis ett uttag för USB-C på baksidan, och fjärrkontrollen är densamma. Vad som är nytt i denna generation hörs till stor del i namnet. Numera har Apple TV stöd för 4K-upplösning och HDR för riktigt bra bildkvalitet. I och med senaste uppdateringen av operativsystemet TVOS har enheten även fått stöd för ljudformatet Dolby Atmos.

Men utöver de tekniska läckerbitarna, och snabbare hårdvara för att backa upp det, är det samma maskin till en högre prislapp.

Vad är nytt i Apple TV 4K?
Många av nyheterna består i uppdateringar av TVOS, som även generationen innan drar nytta av. Senaste bland dem är bland annat Apples TV-app, som låter dig fortsätta titta på material i mobilen i ett liknande gränssnitt som på Apple TV.

Antalet appar för film, TV-serier och musik är på den nivån att vi inte känner att det saknas något. Samtidigt känns det som att hela App Store står och stampar lite, särskilt spelavdelningen där det är långt mellan de intressanta nyheterna.

Fjärrkontrollen är densamma och fortfarande bra, även om pekplattan är lite yxig att använda jämfört med ett vanligt styrkors. Siri hänger med så gott hon kan, men att prata med vår TV har å andra sidan inte varit högsta prio. Den lite passiva funktionen där Apple TV agerar hemmaserver åt Homekit-inkopplade prylar är fortfarande guld värd om du kör det systemet, och Airplay från en Iphone eller Mac fungerar precis lika smidigt som alltid.

Klarar inte allt den matas med
Samtidigt klarar den inte av Youtube i 4K-upplösning, och Netflix interaktiva serier (som Black Mirror: Bandersnatch) fungerar inte alls på enheten. Anledningarna bakom är flera, men en av marknadens dyrare mediaspelare bör inte dras med sådana begränsningar.

Som en ren mediaspelare för strömmad video är den fortfarande ett starkt kort. Men eftersom spel aldrig tagit fart på Apple TV är det bara värt en uppgradering om du har en 4K-TV och vill nyttja den fullt ut. Har du inte det (eller inte bekymrar dig nämnvärt) kommer du betydligt billigare undan med förra generationens Apple TV.

+Stort stöd för streamingtjänster, Homekit och Airplay, 4K och HDR-stöd
Få nyheter mot sist, lite dyr, vissa appar har inte alla funktioner
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Western Digital TV Live Gen 3

Litet men kraftfullt mediacenter

CPU: Sigma SMP8670AD Bredd: 125 mm Höjd: 30 mm Djup: 100 mm Vikt: 0,19 kg Anslutningar: Ethernet, WiFi, USB (2.0): 2 st, HDMI (v1.4), komposit, optisk Fjärrkontroll: Ja + iOS/Android-app Specialfunktioner: Internetradio

Western Digital TV Live Gen 3 är som namnet antyder den 3:e generationen av detta populära mediacenter. Den har de tidigare generationernas styrkor, såsom ett utmärkt formatstöd, användarvänligt gränssnitt, många anslutningsmöjligheter och passiv kylning. Mediacentret har dock även nya funktioner såsom stöd för Spotify och användning av sin smartphone som fjärrkontroll. Detta gör att Western Digital TV Live Gen 3 är bättre och mer prisvärd än någonsin.

+Användarvänlig, bra formatstöd, tyst, Spotify-stöd
"Tung" video (hög bitrate) hackar, litet app-utbud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Apple TV3

Snyggt, kompakt och tyst mediacenter som till ett lågt pris ger en bra strömning

CPU: Apple A5 GPU: PowerVR SGX543MP2 Ram: 512 MB Mjukvara: iOS Bredd: 98 mm Höjd: 23 mm Djup: 98 mm Vikt: 0,27 kg Anslutningar: Airplay, Bluetooth, Ethernet, WiFi, USB (2.0), HDMI (v1.4), optisk digital Fjärrkontroll: Ja

Den lika snygga som kompakta och tysta Apple TV3 får plats i handflatan och är på många sätt en värdig arvtagare till den mycket populära Apple TV2. För att få ut det mesta av sin Apple TV väljer många att låsa upp (även kallat jailbreaka) den och t.ex. installera mediaspelaren XBMC, vilket ger den ett otroligt snyggt och lättanvänt gränssnitt. Då ingen ännu lyckats jailbreaka Apple TV3 finns i nuläget tyvärr inte denna möjlighet. Strömning fungerar utmärkt, såväl trådlöst som via kabel. Man kan även strömma sitt iTunes-bibliotek på datorn direkt till sin Apple TV3. Till skillnad från Apple TV2 så spelar Apple TV3 upp full HD och gör det riktigt bra så länge videofilerna inte är för tunga. Är bitraten för hög blir det nämligen hackigt då processorn inte riktigt orkar med.

+Snygg, kompakt & tyst, lågt pris, bra strömning
Går ännu ej att jailbreaka, hackar vid alltför hög bitrate
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Dune HD Base 3D

Stabilt mediacenter med hög prestanda, bra formatstöd samt stöd för 3D och plats för HDD

CPU: Sigma Designs 8642 SoC Ram: 512 MB Bredd: 430 mm Höjd: 55 mm Djup: 252 mm Vikt: 2,5 kg Ljud: 7,1 Anslutningar: LAN, WiFi, SD-slot, USB (2.0): 3 st, HDMI (v1.3), eSATA, koaxial, komposit, digital Fjärrkontroll: Ja Specialfunktioner: 3D-stöd, inbyggd hårddisk (3,5 tum), internetradio

Dune HD Base 3D är ett premium-mediacenter och som namnet antyder stöder det 3D-video. Hårdvarumässigt är Dune rustat till tänderna. En mycket kraftfull processor spelar med lätthet upp ”tunga” filer med mycket hög bitrate. Formatstödet är gott vad gäller bild och ljud, däremot misslyckas spelaren ofta att visa undertexter.

Operativsystemet är stabilt och pålitligt men gränssnittet är bedrövligt omodernt och tråkigt. Detta kan åtgärdas med tredjepartstillägg såsom YAMJ, Yadis och Zappitti, men kräver mer tekniskt expertis än gemene man besitter. Anslutningsmöjligheterna är goda och inkluderar bland annat SD-slot och utrymme för en 3,5 tums hårddisk. Då effektiv ljud- och vibrationsdämpning saknas kan emellertid hårddisken lätt göra mediaspelaren ljudlig.

+Hög prestanda, stabil, bra formatstöd, 3D-stöd, goda anslutningsmöjligheter, plats för HDD
Omodernt gränssnitt, misslyckas ofta visa undertexter, HDD kan upplevas ljudlig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Rikomagic MK802 IV

Litet och innovativt mediacenter till lågt pris med kraftfull processor

CPU: Rockchip RK3188, fyra kärnor GPU: Cortex A9 Internminne: 2 GB Anslutningar: Bluetooth, WiFi, USB (2.0): 2 st, HDMI (v1.3) Fjärrkontroll: Nej

MK802IV från Rikomagic är en smart liten mediaspelare och har stora likheter med den betydligt mer kända konkurrenten Chromecast. Rikomagic är exempelvis inte större än en USB-sticka och kräver därmed ingen mediamöbel eller liknande. Detta är inte minst smidigt om teven är upphängd på väggen. Till skillnad från Chromecast kräver dock Rikomagic en separat transformator vilket gör den snäppet mindre smidig. Idén med Rikomagic är att skapa en smart-TV genom att ge en vanlig ”osmart” teve tillgång till operativsystemet Android med dess många appar och därigenom göra den smart. I praktiken fungerar dock detta inte så bra som man skulle önska. Dels för att många appar inte är kompatibla med hårdvaran, dels för att WiFi-mottagningen är otillräcklig.

+Innovativ & liten, lågt pris, kräver ingen mediamöbel
Dålig WiFi-mottagning, hårdvaru-kompatibilitetsproblem med vissa appar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Bästa pris hos:

Viktiga egenskaper för ett mediacenter

Mediacenter har en mängd olika användningsområden och därför många olika egenskaper att ta hänsyn till när man ska göra en jämförelse. Här listar vi de egenskaper vi använt oss av i vår jämförelse.

film add2Video- och ljud-formats-kompatibilitet: Hur många olika typer av video- och ljudformat som mediacentret kan spela upp. Detta är en mycket viktig egenskap då det idag finns en uppsjö av olika format.

film link2Videouppspelningsprestanda: Hur hög bitrate mediacentret klarar av att spela upp utan att hacka. För att klara okomprimerad full HD måste mediaspelare klara en mycket hög bitrate.

map2Navigationsvänlighet: Hur lätt är det att navigera sig runt i gränssnittet. Har man stora samlingar film, musik och bilder krävs också en god navigerbarhet för att man lätt ska kunna hitta det man är ute efter.

comment3Stöd för undertexter: Då de flesta filmer och serier vi idag tittar på är på engelska vill vi kunna använda oss av undertextfiler för att få svensk text på filmer och serier. Det finns dock flera olika format på dessa undertextfiler och därför bör en bra mediaspelare klara av så många format som möjligt.

drive add2Möjlighet att installera en intern hårddisk: Även om vi kan streama innehåll direkt till TV:n via mediacentret vill många även kunna lagra innehåll på en intern hårddisk. Att ett mediacenter har inbyggd hårddisk (eller möjlighet att installera en) blir därför en styrka.

user female2Sambo-kompatibilitet/WAF: Sambo-kompatibilitet, eller på engelska WAF (Wife Appeal Factor) omfattar de egenskaper som gör en teknikpryl mer attraktiv för en tekniskt ointresserad sambo och därmed ökar chansen att hon/han inte motsätter sig ett köp. Detta innefattar faktorer som hur estetisk/snygg produkten är, hur lättanvänd den är för den tekniskt ointresserade, priset, etc.

drive web2App-stöd: Förutom att titta på video (YouTube, Netflix, Viaplay, HBO) och lyssna på musik (Spotify) ökar hela tiden kraven på att stödja allt fler appar. Exempelvis sociala medier (Facebook, Twitter) och nyheter (SVT Play, TV3 Play, Kanal 5 Play). Mediecentrets app-stöd blir därför en allt viktigare egenskap.

transmit2Fjärrkontroll: Kvaliteten på fjärrkontrollen är faktiskt en väldigt viktig faktor då den ju används hela tiden och en dålig fjärrkontroll kan förstöra upplevelsen av ett i övrigt bra mediacenter.

disconnect2Anslutbarhet: Att kunna ansluta sitt mediacenter via en rad olika anslutningar (ex. ethernet, Wifi, HDMI, USB, eSATA), med många olika typer av enheter (ex. hemdator, NAS (nätverkshårddisk), extern hårddisk, USB-minne, SD-minne, kamera) är viktigt då det ökar möjligheten att välja den anslutning som passar varje användare bäst. 

coins2Prisvärde: Priset är ju trots allt bland de allra viktigaste faktorerna när man ska köpa något. Billigast är dock inte alltid bäst. Ett mediacenter kan vara dyrare än ett annat men samtidigt erbjuda mer valuta för pengarna. Vi har därför bedömt prisvärde istället för enbart pris. 

computer link2Streamingprestanda: Även om alla mediacenter i vårt test kan streama, så kan vissa streama bättre än andra. Det kan t.ex. handla om överföringshastighet eller förmåga att streama direkt från en USB-hårddisk till mediacentret för uppspelning på TV:n.

sound delete2Tysthet: Mediaspelare har ofta minst en fläkt som motverkar överhettning. Hur mycket denna låter blir därför viktigt då en högljudd fläkt av vissa kan upplevas som störande.

Utgångna produkter

CPU: Intel Atom 1,2Ghz GPU: Nvidia GT520M (512 MB) Ram: 4 GB Mjukvara: Boxee Mått (BxHxD): 115x115x115,5 mm Ljud: 5.1 surround Anslutningar: Ethernet, WiFi, SD-slot, USB (2.0): 2 st, HDMI (1.3), komposit, digital Fjärrkontroll: Dubbelsidigt med qwerty-tangentbord + iOS/Android-app Specialfunktioner: SD-slot
D Link Boxee Box 1

D-Links Boxee Box är ett av de populäraste mediacentren på marknaden och väl värt denna position. Detta är nämligen ett mycket prisvärt mediacenter och vi utnämner det till bäst i test. Boxee Box har ett grymt bra pris i förhållande till sin prestanda och en rad smarta funktioner. Designen är kompakt men också iögonfallande. Formatstödet är utmärkt, även vad gäller undertexter och kapitel. Boxee Box spelar oklanderligt upp även ”tunga” filer med riktigt hög bitrate. Gränsnittet är intuitivt och navigeringen underlättas av den smarta fjärrkontrollen som har ett qwerty-tangentbord på baksidan. Operativsystemet är stabilt, förutom vi uppstart då det ibland låser sig, vilket löses med en reboot. App-utbudet är helt ok och inkluderar Spotify men inte Netflix eller Viaplay.

+Innovativ fjärrkontroll, prispressad, stabil, hög prestanda, användarvänligt gränssnitt, många anslutningar
Låser sig ibland vid uppstart

Xtreamer Ultra 2 DELUXE

CPU: Intel Atom D2700, 2-kärnor, 2.13GHz GPU: Nvidia GT520M (512 MB) Ram: 4 GB Mjukvara: XBMC Mått (BxHxD): 53,5×213×142 mm Ljud: 7.1 Anslutningar: Bluetooth, Ethernet (Gigabit), WiFi, SD-slot, USB (2.0 & 3.0): 6 st, HDMI (v1.4), eSATA, koaxial, komposit, digital Fjärrkontroll: Ja Specialfunktioner: 3D-stöd, inbyggd hårddisk (2,5 tum), internetradio
Xtreamer Ultra 2 DELUXE 2

Ultra 2 från Xtreamer är ett high end-mediacenter med prestanda och funktionalitet i toppklass. Ultra 2 finns i två versioner där ”Deluxe”-versionen är den mest påkostade. Ultra 2 Deluxe kommer förinstallerat med den mycket populära mjukvarumediaspelaren XBMC som är intuitivt och pålitligt med ett utmärkt formatstöd. Dessutom är XBMC:s användargränssnitt riktigt snyggt. I kombination med sin grymt högpresterande hårdvara gör detta Ultra 2 Deluxe till ett formidabelt lyx-mediacenter men också en fullödig HTPC. Förutom utrymme för en intern HDD levereras Ultra 2 Deluxe med en 32 GB SSD på vilken man kan installera exempelvis Windows. Den kraftfulla hårdvaran kräver aktiv kylning och detta innebär ett visst fläktljud som känsliga öron kan irritera sig på. XBMC är tveklöst användarvänligt men gränssnittet tar ändå för givet ett grundläggande tekniskt kunnande.

Därför bör man som novis vara öppen för att ta till sig en del ny kunskap, för att få ut det mesta ur detta mediacenter. Förutsatt att detta inte är en showstopper, så är Xtreamer Ultra 2 Deluxe fantastiskt prisvärt trots sin relativt höga prislapp.

+Förstklassig hård- & mjukvara, användarvänlig mediaspelare (XBMC), äkta HTPC, inbyggt SSD
XBMC kan vara utmanande för tekniska noviser

AC Ryan Playon!HD2

Mycket kraftfull med imponerande funktionalitet

AC Ryan PlayonHD2 1

Den andra generationen av AC Ryans mediacenter ”AC Ryan Playon!” har likt sin föregångare en exemplarisk video- och ljud-formats-kompatibilitet och spelar upp oerhört många format, även HD-filmer med extremt hög bitrate. AC Ryan har förbättrat mjukvaran sedan den förra generationen med bättre användarvänlighet och gränssnitt inklusive bra indexering och sökfunktion. Även anslutningsmöjligheterna är i toppklass med t.ex. USB 3 och Gigabit Ethernet för nätverks-playback (t.ex. NAS) samt generöst med medföljande kablar. Den har även möjlighet att busenkelt installera en 3,5-tums hårddisk.


+Utmärkt formatstöd, prestanda & anslutningar, lättanvänd, snygg desig

Western Digital TV Live

Mycket mediacenter för liten peng

Western Digital TV Live 1

Western Digital TV Live stöder trots sin lilla storlek de flesta video- och ljud-format (även tunga HD-filmer). Gränssnittet är användarvänligt och andra godbitar är imponerande många anslutningsmöjligheter, passiv kylning (dvs. fläktlös och tyst), internetradio och synkning av undertexter. Även om Western Digital TV Live inte har en lika hög prestanda som sina mer välutrustade konkurrenter är den fortfarande ett mycket prisvärt mediacenter som levererar mycket för sitt låga pris.

+Prisvärd, användarvänlig, bra formatstöd & prestanda, liten, fläktlös & tyst

Xtreamer SideWinder

Knäpptyst mediacenter med gott formatstöd

Xtreamer SideWinder 2

Xtreamer SideWinders mediaspelare spelar upp ett imponerande antal typer av video- och ljud-format. Mediacentret har en passiv kylning vilket gör att man slipper fläktljud. Xtreamer SideWinder har också en förbättrad jukebox-interface med detaljerad film- och -poster-information. Likt de flesta andra av dagens mediacenter stöder även Xtreamer SideWinder internettjänster, ex. YouTube, Bittorent och Picasa. Andra funktioner är internetradio och möjlighet att använda sin smartphone som fjärrkontroll samt möjlighet att installera en intern hårddisk.

+ott formatstöd & internet-tjänster, tyst passiv kylning

Popcorn Hour A-210

Mediaextender för den tekniskt intresserade

Popcorn Hour A 210 1

Popcorn Hour var det första dedikerade mediacentret på marknaden när det kom och blev snabbt en braksuccé. Popcorn Hour är alltjämt dominerande i branschen vad gäller ex. hårdvaruprestanda, video- och ljudformatstöd, antalet internet- och nätverks-tjänster samt kvalitén på dessa. Mycket är detta tack vare sitt stora community som bidrar med egenutvecklad mjukvara. Popcorn Hour A-210 är, likt sina föregångare, främst gjord för de mer teknikintresserade. Den tekniskt välutrustade Popcorn Hour A-210 stöder såväl streaming och kopiering via ethernet och har även en rejäl, bakbelyst fjärrkontroll.

+Exemplariskt formatstöd & prestanda, bra fjärrkontroll & internet-tjänster

TViX HD N1

Billigt mediacenter med fantastiskt snyggt användargränssnitt

TViX HD N1

TViX HD N1 styrka är dess utmärkta användargränssnitt byggt på det populära TViXiE-GUI:t. Mediacentret har också ett gott formatstöd och med tanke på sitt låga pris har TViX HD N1 även förhållandevis goda anslutningsmöjligheter inkluderandes möjlighet att koppla in SD-kort och externa hårddiskar. TViX HD N1 stöder även ett antal Internettjänster, t.ex. Youtube, Picasa och väderprognoser. Förutom ett häftigt utseende gör TViX HD N1:s cylindriska form även att den kyler sig själv utan fläkt vilket gör den knäpptyst.

+Lågt pris, utmärkt användargränssnitt (TViXiE), bra formatstöd, fläktfri