
Meshrouter: 6 modeller i test
Har du dålig wifi-täckning hemma. För dig med större ytor att täcka, eller helt enkelt bara jobbiga betongväggar hemma kan en vanlig router vara lite begränsad. Därför har vi testat meshroutrar, som markant ökar täckningen hemma hos dig.
Principen är superenkel. Istället för att hemmets wifi utgår från en central punkt har du två, tre eller fler noder runt om i hemmet som pratar med varandra. Det gör att du enkelt kan fixa wifi-täckning på flera våningsplan eller över större ytor.
Det är den uppenbara fördelen med en meshrouter istället för en vanlig router. Nackdelen är såklart att det blir fler platser som internettrafiken måste studsa över för att nå ut, vilket i vissa fall kan göra svarstiden långsammare (något gamers inte vill höra såklart).
Dagens meshroutrar är i alla fall riktigt bra på sin uppgift och riktigt snabba, vilket gör det till en riktig utmaning att hitta den bästa.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Meshrouter
Experten förklarar
Så gjorde vi testet
Vi har testat alla routrar i hemmiljö för att de ska komma till sin rätt. Främst har vi kollat på följande parametrar.
Installation: Det ska vara enkelt att både få igång alla enheter och att komma igång med ditt nya wifi. Ingen gillar dåliga första intryck.
Täckning: Bara för att du har två eller tre noder behöver det inte betyda att de är bra. Därför är täckningen viktig.
Hastighet: Wifi-täckning är inget om det inte går undan också. Därför testar vi såklart hastigheten.
Prisvärde: Meshroutrar kan ofta vara dyra, därför är det viktigt att du får mycket för pengarna.
Netgears lite enklare meshlösning Orbi RBK852 bjuder på en router och en satellit. Den som vill ha fler satelliter och bättre täckning slår med fördel till på RBK863 istället. Men för de allra flesta räcker den här lösningen.
Netgear håller nämligen flaggan högt när det gäller både hastighet och täckning. Vi får inte mindre än 847 Mbps alldeles intill routern. Och även om vi flyttar en våning upp till ett rum där ett betonggolv står i vägen för signalen så får vi hela 821 Mbps, vilket är enastående. I husets mest svårpenetrerade rum (tre betaonväggar) når vi ändå 251 Mbps, vilket också är mycket bra. Utomhus noterar vi 71 samt 13 Mbps på våra två mätpunkter, vilket är riktigt bra det med.
Vi lyckas dessutom knappt provocera den här meshlösningen till att hacka, och vi får ladda på med 4K-klipp till en tv och två datorer i kombination med filöverföring från en NAS och hastighetsmättning med både Bredbandskollen och Wifi Speed Test innan vi lyckas få till ett litet hack i videoströmmen.
Att installationsappen är smidig och intuitiv och att det finns stöd för både Alexa och Google Assistant är andra fina fördelar. Ska vi klaga på något så får det bli att det saknas USB-port.
Är du på jakt efter ett riktigt bra meshsystem, kosta vad det kosta vill, ja då är Netgear Orbi RBKE963 en produkt som nästan garanterat inte lär göra dig besviken. Det här är Netgears flaggskeppslösning som går att komplettera med extra satelliter om man önskar. I grundpaketet ingår en router och två satelliter.
Installationsproceduren är en aning omständlig eftersom det inte räcker med att uppdatera routern. Satelliterna kräver separat handpåläggning, något som i och för sig går snabbt via appen, men som ändå kunde ha ordnats på ett smartare sätt. Nu tar det rätt lång tid att uppdatera och starta om samtliga enheter.
När man väl är igång bjuder den här lösningen dock på topprestanda. Direkt intill routern mäter vi 819 Mbps. En våning upp med ett betonggolv som barriär får vi fortfarande ut 813 Mbps, vilket är sanslöst bra. I vårt klassiska mardrömsrum med tre betongväggar i vägen för signalen noterar vi nytt rekord med 484 Mbps. Även utomhus blir siffrorna bra på våra två mätpunkter (179 respektive 17 Mbps) vilket är det näst bästa vi någonsin noterat.
Systemet klarar dessutom riktigt tung belastning. 4K-video på en tv och två datorer stöter inte på minsta patrull, inte ens när vi lägger till en filöverföring från en NAS. Inte ens när vi lägger på prestandamätning via både Bredbandskollen och Wifi Speed Test protesterar systemet. Makalöst.
Ska vi slå ned på något är det att det tillhörande säkerhetspaketet med föräldrakontroll kräver ett abonnemang.
Prestandan är fenomenal. Det får vi utan omsvep konstatera efter att ha testat TP-Links Deco X60-system. Efter den mycket smidiga installationen –som kort och gott går ut på att man laddar hem den tillhörande appen, registrerar sig och ger huvudenheten ett namn – så är man igång.
Håller man sig intill routern så får man hastigheter på runt 840 Mbps, vilket är suveränt. Då gör det inte så mycket att man tappar prestanda en våning upp i huset (betonggolv), för man får ändå en hastighet på strax över 540 Mbps. Inte ens det rum bakom tre betongväggar som brukar rendera enorma problem för många meshsystem utgör något nämnvärt hinder för Deco X60. Vi når upp till en bit över 350 Mbps, vilket är med beröm godkänt. Och flyttar vi oss utomhus så får vi det bästa resultat vi någonsin uppmätt med 107 respektive 30 Mbps. Hatten av.
Wifi 6-stöder borgar även för bra prestanda vid hög belastning, även om Deco X60 inte tillhör det absoluta elitskiktet på det här området. Vi testar 4K-strömmar till en tv-apparat och två datorer simultant utan problem, men försöker vi samtidigt mäta hastigheten hackar det till för en kort stund.
Ska vi anmärka på något så får det bli att det saknas USB-port.
Säga vad man vill om meshsystem men särskilt vackra och lättplacerade är enheterna oftast inte. Men det finns så klart undantag, och Asus ZenWifi AX Mini är ett exempel på den saken. Det här systemet med en router och två åtkomstpunkter är väldigt smidigt och diskret, och som grädde på moset kommer dessutom gratis virusskydd med teknologi från Trend Micro på köpet.
Systemet är förhållandevis lättinstallerat, då allt sköts med Asus-appen. Lite tråkigt bara att åtkomstpunkterna får vara maximalt tre meter från routern under själva installationen.
Står vi alldeles intill routern får vi en hastighet på 700 Mbps. Det är helt okej, men rätt långt ifrån någon toppnotering. Förflyttar vi oss en våning upp med ett betonggolv som barriär sjunker hastigheten till 415 Mbps, vilket också är helt okej. Ska signalen passera tre betongväggar så sjunker hastigheten till 162 Mbps, även det dugligt men inte mer. Utomhus uppmäter vi däremot en aning bättre prestanda än vad många andra meshsystem levererar, och vi noterar 47 samt 13 Mbps på våra två mätpunkter.
Vi upplever i princip inga problem vid hög belastning. Utöver en filöverföring från en NAS-enhet så strömmar vi video i 4K-upplösning till två datorer och en tv, utan minsta darr på manschetten. Tillför vi samtidigt dubbla hastighetsmätningar så lyckas vi få till ett litet hack i videoströmmen, men nätet är snart på banan igen och allt flyter på som det ska. Mycket bra.
Letar du efter ett prisvärt meshsystem som klarar hög belastning kan det här vara en riktigt fin kandidat, förutsatt att du inte har skyhöga prestandakrav.
Bra pris hos:
Att ansluta till ett Huawei Wifi Mesh 3-nätverk kan vara en av de enklaste sakerna i världen, ja åtminstone om enheten som ska anslutas har NFC-stöd. För då är det bara att lägga den ovanpå routern eller någon av satelliterna.
Det är också på det viset man installerar den här lösningen. Upp med telefonen på routern och följ instruktionerna på skärmen. Samtliga enheter uppdateras därefter med ett klick, och man är igång. Mycket bra.
Vi kommer upp i 700 Mbps alldeles intill routern, vilket är en bra hastighet, men inte fantastisk. I rummet ovanför, med ett betonggolv i vägen, sjunker hastigheten till strax under 430 Mbps, vilket är helt okej. I husets tuffaste rum där det finns tre betongväggar noterar vi 134 Mbps. Även det helt okej, om än inget att direkt jubla över.
Vi kan även konstatera att prestandan svajar en del vid hög belastning. Kör vi 4K-strömmar till två datorer och en tv märks inget. Men om vi samtidigt flyttar filer från en NAS och kör Bredbandskollen och Wifi Speed Test, ja då blir det lite ryckigt stundtals. Faktum är att filöverföringen går ned till noll emellanåt.
Här finns en del kul finesser, som NFC-stödet, föräldrakontroll och möjligheten att använda en VPN-server. Med det i bagaget och helt okej prestanda så kan vi rekommendera Huawei Wifi Mest 3, även om systemet inte tillhör eliten i sitt segment.
Bra pris hos:
Google var mycket tidiga med en meshlösning för wifi med Google Wifi. Google Nest Wifi är ersättaren som utöver namnändringen bjuder på en hel del nyheter rent tekn sikt. Med den här lösningen får man nämligen en router och en åtkomstpunkt, istället för två likadana enheter. Det går även att komplettera med fler åtkomstpunkter om man vill.
En trist detalj är att åtkomstpunkterna inte har någon ethernetanslutning, så du får förlita dig på trådlös kommunikation mot dem. Vad de däremot är utrustade med är högtalarelement, vilket gör dem till Google Home-enheter på samma gång som de agerar åtkomstpunkter. Det innebär att du bland annat kan använda Google Assistant och lyssna på musik i dem.
Vi kan konstatera att prestandan inte är särskilt hög med dagens mått mätt. Det tar oss 36 minuter att flytta 11 GB data över nätverket, något som gick på bara 23 minuter med föregångaren Google Wifi. Det här är inget för den som har bråttom, med andra ord. Tyvärr är räckvidden rätt bristfällig också, och vi får hack i videoöverföring redan vid 15 meters avstånd utomhus. Däremot är uppkopplingen stabil.
Vi får även ge ett plus i kanten för att det är väldigt enkelt att installera och hantera det här systemet. Vore det inte för det så hade betyget blivit lägre. Det här är primärt en lösning för den utan nämnvärt höga prestandakrav och som vill ha en enkel resa in i meshvärlden.
Bra pris hos:
Fem saker att tänka på när du ska köpa meshrouter
Så kallade meshsystem har blivit allt mer populära på senare tid. Det är inte så konstigt. Nästan alla har någon gång upplevt problem med täckningen när det handlar om traditionella routrar, och att få till en uppkoppling som är jämngod i hela sitt boende är näst intill omöjligt med bara en enhet. Här stavs lösningen just mesh.
En meshlösning är egentligen en variant på en gammal lösning som paketerats under ett annat namn, och som gjorts mer tillgänglig för allmänheten. Det handlar om routrar med räckviddsförlängare (satelliter, om man så vill) som vidarebefordrar signalen och stärker den i utrymmen dit routern själv inte når. Dessa bilder ett nät (en mesh) som säkerställer att signalstyrkan är god inom hela täckningsområdet.
De flesta system som säljs på marknaden är extremt enkla att installera. I många fall räcker det med att konfigurera routern och sedan smälla in räckviddsförlängarna i kontaktuttag runt om i boendet. De hittar oftast själva routern och etablerar meshnätverket utan att du behöver göra någonting alls. Därefter kan du (förhoppningsvis) njuta av fin bandbredd i alla rum.
1. Behov och förutsättningar
Yta: De flesta meshsystem säljs tillsammans med två eller tre räckviddsförlängare. Hur många just du behöver handlar dels om hur stor yta du vill kunna täcka in, dels om hur ytan du vill täcka in är beskaffad. Har du många våningar och tjocka betongväggar så är det förstås bättre med fler räckviddsförlängare. Bor du i en lägenhet räcker det oftast med bara två räckviddsförlängare.
Kapacitet: Hur många enheter ska kopplas upp? Kontrollera att meshsystemet har stöd för alla prylar som ska kopplas upp. I ett smart hem blir det snabbt väldigt många saker.
Strömförsörjning: Varje räckviddsförlängare behöver ström, och måste alltså finnas i närheten av ett uttag (många pluggas rakt in i en väggkontakt).
2. Hur avancerad meshrouter behöver du
Wifi-stöd: Precis som vanliga routrar så kommer meshroutrar med stöd för olika wifistandarder. Den senaste heter Wifi 6E, och om du vill vara maximalt framtidssäker med ditt meshnätverk så ska du se till att den standarden stöds. De flesta meshsystem använder teknik som MU-MIMO eller OFDMA, vilket innebär att man ofta kan koppla upp många enheter utan att uppleva kapacitetsproblem.
Frekvensband: I dag finns tre slags meshroutrar: Dual band, tri band och quad band. Dual band är den variant som de flesta känner igen från vanliga routrar (2,4 samt 5 GHz). Det här är ofta alldeles tillräckligt för de flesta användare, men routrar med stöd för fler band ger fler kanaler och högre överföringshastigheter.
Ingångar: Meshsystem har sällan särskilt många portar. Och ibland finns det inga alls på satelliterna. En bra grej är om satelliterna har Ethernetportar, så att du kan koppla in saker med sladd till dem.
Installation: Kontrollera alltid hur lätt det är att installera systemet. Är du inte bevandrad i IT-teknik så kan det ibland vara förhållandevis klurigt att installera den här typen av lösningar. Det finns också rena ”plug and play”-varianter på temat, som alla klarar av att hantera. Men det kan också vara tidskrävande att hitta den optimala placeringen av både router och räckviddsförlängare. Är man inte tillräckligt noggrann så utnyttjar man inte potentialen i lösningen.
3. Hastighetsbehov
De flesta meshsystem har väldigt fina bandbreddssiffror och kan sannolikt hantera din uppkoppling utan nämnvärda brister. Men det kan vara värt att kolla recensioner och läsa på lite, så att man inte köper grisen i säcken och får en wifi-hastighet som är långt sämre än vad man betalar för.
4. Säkerhet
Här finns en uppsjö detaljer som skiljer meshsystemen åt. Kontrollera att routern har stöd för WPA-kryptering. Om du använder en VPN-tjänst, så var noggrann med att kontrollera stöd för dessa.
5. Extra finesser att fundera på
Det finns en rad olika finesser som man kan tänkas vilja ha. Stöd för AI-assistenter som Google Assistant eller Alexa är ett exempel. Föräldrakontrollfunktion ett annat.
Vanliga frågor om meshrouter
Är ett meshsystem värt pengarna?
Upplever du problem med täckningen på vissa platser i ditt hushåll? Är det något som stör dig i vardagen? Ja, då är ett meshsystem definitivt värt pengarna. Tekniken fungerar mycket bra och ger oftast väsentligt bättre resultat än med vilken svindyr router som helst.
Kan man lägga till meshsystem till en befintlig router?
Ja, det är ofta möjligt. Det är också ofta ganska komplicerat, och ingenting för den som inte är duktig på att konfigurera nätverk i största allmänhet. Det är i de flesta fall betydligt enklare att ersätta din router med en helt ny och komplett meshlösning.
Är meshsystem bättre än en räckviiddsförlängare?
Ja, meshsystem agerar smartare än räckviddsförlängare, då de olika noderna jobbar tillsammans för att förbättra täckningen överallt i hushållet.
Hur stort hushåll behöver jag för att motivera ett meshsystem?
Det finns inget givet svar på den frågan, eftersom även små lägenheter kan ha räckviddsproblem. Men någonstans runt 100 kvadratmeter yta så lönar det sig nästan alltid med ett meshsystem.
Vilka är nackdelarna?
Inte många. Den största skillnaden mot bara en router är priset. Och så behöver du ström till räckviddsförlängarna. Det kan också vara lite svårare att installera ett meshsystem än en vanlig router, men det varierar kraftigt från produkt till produkt.
Vilka är nackdelarna?
Inte många. Den största skillnaden mot bara en router är priset. Och så behöver du ström till räckviddsförlängarna. Det kan också vara lite svårare att installera ett meshsystem än en vanlig router, men det varierar kraftigt från produkt till produkt.