Mikrofon: 8 modeller i test

Senast uppdaterat Januari 2023

Den som sysslar med poddar eller livestreaming inser snabbt att en av de svåraste bitarna är att få till ett bra ljud. Det är samtidigt en nödvändighet för att hålla lyssnare och tittare intresserade. Här krävs en mikrofon som är snäppet vassare än vad den inbyggda mikrofonen i din dator, surfplatta eller telefon är. Och den typen av mikrofoner har vi testat.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Mikrofon

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

När vi genomför våra tester handlar det uteslutande om redaktörens ärliga åsikt. Vi väljer själva ut vilka produkter vi testar, och våra omdömen påverkas inte av vare sig tillverkare, återförsäljare eller andra externa parter.

Vi strävar efter att genomföra testerna på ett sätt som i möjligaste mån påminner om hur man använder produkterna i vardagen. När det gäller mikrofontestet så har vi till exempel använt mikrofoner avsedda för poddinspelningar just i den typen av miljö, och när det handlar om medtagbara mikrofoner så har vi även testat den typen av användande.

Vi har anslutit mikrofonerna enligt de instruktioner som följer med dem, och vi har även testat dem med mängder av olika hårdvara, för att säkerställa att tillkortakommanden och problem inte beror på externa faktorer.

Ljudet är förstås den i särklass viktigaste egenskap som vi bedömt i testet. Här har vi tittat på om återgivningen är naturlig och klar, om det är ett välbalanserat ljud och hur riktningskänsliga mikrofonerna är. Vi har även tittat på om mikrofonerna plockar upp mycket bakgrundsljud, och därmed är olämpliga i bullriga miljöer.

Utöver det så har vi granskat byggkvalitén ordentligt. En mikrofon ska inte ha delar som avger oljud. Det kan handlar om att det uppstår ovälkomna ljud när man vrider på gainreglaget eller använder knappen för att byta ljudläge, till exempel. Vi har även bedömt hur pass stadig och gedigen produkten är.

Eventuella finesser har också bedömts. Vi har dels tittat på hur mycket dessa faktiskt tillför, dels på om de fungerar som utlovat. Och så har vi förstås försökt bedöma hur användarvänliga mikrofonerna är i största allmänhet.

Allt det här har vi bakat samman och ställt mot priset när vi satt ett slutgiltigt betyg. Mikrofonerna som finns med i testet är de mest populära på marknaden.

0 5 4.5 1

1. Blue Microphones Yeti BÄST I TEST MIKROFON

Produkttyp: Bordsmikrofon Lägen: Stereo, omni, bi, kardioid Anslutning: 3,5-millimeterssladd, USB Reglage: Volym, mute, känslighet, ljudläge Frekvensomfång: 20 – 20 000 Hz Max SPL: 120 dB

Den här mikrofonen har du säkert sett på Youtube många gånger. Den är populär bland innehållsskaparna av flera goda anledningar. Den låter bra och är välbyggd och stabil, men trots det så kostar den inte jättemycket. Mikrofonen bjuder även på en rad olika ljudlägen, och det är smidigt att hitta ett som passar för sammanhanget.

Det är även en väldigt lättanvänd mikrofon, och allt man behöver göra är att plugga in USB-kabeln och köra. En riktigt trevlig detalj är att det finns en fysisk muteknapp, vilket gör det förhållandevis enkelt att tillfälligt stoppa allt ljud från att komma in, till exempel om någon kommer in i rummet när du spelar in.

Det är en rätt stor mikrofon, men den är å andra sidan väldigt snygg, så den stör inte så farligt. Den finns även i en rad olika färger, vilket gör att du kan anpassa den till inredningen i övrigt.

Mycket mikrofon för pengarna

Kvalitén på det inspelade ljudet kan sammanfattas som mycket hög. Tittar man enbart på mikrofoner i det här prissegmentet går det faktiskt inte att hitta en bättre produkt. Nackdelen är att mikrofonen plockar upp rätt mycket omgivningsljud. Har du en dator vars fläktar går på högvarv, eller ett rum intill en livligt trafikerad gata, så kan det här bli en källa till irritation. Du får mixtra en del med känslighetsinställningarna för att få till ett optimalt ljud.

Det här är sammanfattningsvis en mikrofon som lämpar sig utmärkt för den som vill spela in poddar, Youtubeklipp eller streama på plattformar som exempelvis Twitch. Det är långt ifrån världens bästa mikrofon, men i prisklassen äger den fullkomligt.

Bra ljud, många fysiska reglage, lättanvänd
Omgivningsljudet läcker in
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Sennheiser MK4 Digital BÄSTA PREMIUMVAL MIKROFON

Produkttyp: Mikrofon Maximalt ljudtryck: 141 dB Anslutning: USB Frekvensomfång: 20 – 20 000 Hz Bitrate: 16/24 bit Vikt: 485 gram

Det här är en digital version av Sennheisers ordinarie MK4, en mikrofon som lanserades fem år tidigare än den här. Analogversionen var redan känd för sin oerhört fina ljudkvalitet, och den saken gäller även den här produkten.

MK4 Digital ser även ut precis som föregångaren, men går alltså att koppla rakt in i din dator eller surfplatta och börja spela in på en gång. Den har ett minimalistiskt och klassiskt mikrofonformspråk, och den ser mer ut som någonting du hittar i en musikstudio än hemma hos en poddare eller Youtuber.

Tung pjäs

Som alltid när det gäller avancerade och gedigna produkter så väger den här mikrofonen rätt mycket. Närmare bestämt 485 gram, eller strax under halvkilot om man så hellre vill. Därmed kan man diskutera hur medtagbar den faktiskt är, men den är å andra sidan inte direkt skrymmande till formatet.

När det gäller ljudkvalitén så är den kort sagt utomordentlig. Allting hörs klart och tydligt, och upptagningen är så djup och verklighetstrogen att helhetsintrycket blir väldigt smickrande. Den håller även irriterande bakgrundsljud borta förtjänstfullt, samtidigt som den fokuserar på det som är närmast.

Att mikrofonen dessutom är väldigt lättanvänd gör att vi inte kan annat än ge den våra varmaste rekommendationer. Nackdelen är väl i så fall det förhållandevis höga priset, men är man villig att betala för hög kvalitet så får man det onekligen med Sennheiser MK4 Digital.

Mycket fint ljud, lättanvänd
Väger en del
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Sennheiser MK4

Produkttyp: Mikrofon (analog) Ljudlägen: 1 (kardioid) Reglage: Inga fysiska Frekvensomfång: 20 – 20 000 Hz

Den som producerar musik har här ett ypperligt alternativ till dyrare mikrofoner för att spela in sång och akustiska instrument. Sennheiser MK4 är utan tvekan väldigt mycket mikrofon för pengarna, och den bjuder på ett kristallklart ljud som också kan upplevas som befriande luftigt, då topparna jämnas av med finess. Den har ingen magnifik basåtergivning, men om man nu intresserar sig mest för sång, tal eller akustiska instrument, så är det sällan ett problem då man ändå kapar de frekvenserna i mixen.

Mikrofonen är även riktigt bra på att inte fånga upp störande omgivningsljud, vilket är guld värt om man till exempel poddar.

Nackdelen med en analog produkt av det här slaget är förstås att man inte kan koppla den direkt till sin dator eller surfplatta, utan man måste ha ett externt ljudkort som tar hand om konverteringen från analogt till digitalt. Ljudkortet måste ha XLR-ingång, då det är en XLR-utgång som finns på MK4. Det bör även nämnas att någon XLR-kabel inte följer med, så det behöver du också köpa.

Välbyggd och tung

Det här är en rätt tung pjäs som man knappast bär runt på. Å andra sidan är den gjort för fast montering, så det är väl i ärlighetens namn inget man kan lasta den för. Den extremt fina ljudkvalitén och den låga brusnivån gör det här till ett riktigt proffsalternativ, och att den är lite dyrare innebär också att den levererar på alla plan.

Har du ett ljudkort så är det här en farlig utmanare till betydligt dyrare mikrofoner. Har du inte ett ljudkort, alternativt är skeptisk till att krångla med sådant, så tycker vi du ska kika närmare på den digitala versionen av MK4 som finns här ovanför i testet.

Oerhört fint ljud, lågt brus
XLR-kabel ingår ej
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Antlion Audio Modmic 4

Produkttyp: BOM-mikrofon Ljudlägen: 1 (kardioid) Reglage: Mute Frekvensomfång: 100 – 10 000 Hz

Modmic är en mikrofon av så kallad BOM-typ som kommer med en rad olika plastclips och klisterlappar som gör att du kan fästa den på ett optimalt sätt oavsett sammanhanget. Den går även att ställa direkt på att plant underlag. Mikrofonen kopplas direkt in i datorns mikrofoningång.

Det är en ganska lång mikrofon, vilket bara är bra. Och den är smidig att rikta rätt tack vare en sinnrik liten skruv. Att den dessutom har ett fysiskt mutereglage är oerhört bekvämt jämfört med att behöva krångla med mjukvara om någon till exempel skulle komma in i rummet och störa.

Det låter riktigt bra om ljudet från Modmic 4, men kopplar man in den analogt så dyker det ibland upp statiska störningar. Du gör bäst i att kontrollera så att det inte sker i den miljö där du ska använda den. Du kan förstås använda ett externt ljudkort istället, men det känns eventuellt lite väl avancerat och innebär ju dessutom kanske en ytterligare utgift.

Duktig på att plocka upp ljud

Modmic 4 gör ett bra jobb med att snappa upp ljud även på långt håll, vilket är på både gott och ont. Det som är bra är att du inte behöver befinna dig precis intill mikrofonen för att det du säger ska fångas upp. Det som är dåligt är att irriterande omgivningsljud som till exempel datorfläktar även fångas upp.

Mikrofonen gör dock ett godkänt jobb när det kommer till att dämpa de mest störande ljuden, så det är ingen katastrof.

Det här är en mikrofon för den som inte har några enorma krav på ljudkvalitén, utan kanske främst letar efter en smidig lösning för LAN-spel eller när man sänder på Twitch. För poddare och musikproducenter finns bättre alternativ.

Fint ljud, lätt att fästa på olika sätt
Fångar upp brus
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

5. Elgato Wave:3

Produkttyp: Mikrofon med bordsstativ Frekvensomfång: 70 - 20 000 Hz Vikt: 595 gram (med stativ) Samplingsfrekvens: 48 kHz

Det är framför allt ljudet som är grejen med den här mikrofonen. Prioriterar du bra ljud, men har en begränsad budget, så är den ett ypperligt alternativ. Speciellt om du sysslar med att spela in poddar eller streama dina gamingsessioner på Twitch eller Youtube.

I övrigt är det här en rätt enkel historia. Elgato Wave:3 kommer med väldigt få tillbehör. Det vi saknar mest är ett pop-filter. Ett stativ för bordsplacering är faktiskt allt du får med i kartongen. Mikrofonen har en USB-C-port, ett hörlursuttag, ett reglage för ljudinställningar, en gainratt och en muteknapp. Inga konstigheter, och inget utöver det vanliga.

Det fungerar även utmärkt att placera mikrofonen i ett externt stativ, om man nu har ett sådant, då det är en enkel match att plocka bort bottenplattan.

Kräver få justeringar

Vi behöver inte krångla särskilt mycket för att få till ett riktigt bra ljud. Mikrofonen levererar en klar och tydlig upptagning, och det brusar inte nämnvärt heller. De där riktiga bottenfrekvenserna fångar den däremot inte upp, men ska du inte spela in instrument med den så är det egentligen bara bra.

Bakgrundsljudet är inte helt eliminerat, men skruvar man lite kan man få bort det mesta. Sitter du i en stökig miljö blir det förstås en större utmaning, men det gäller ju å andra sidan nästan alla produkter i det här segmentet.

Priset ligger förhållandevis högt i förhållande till vad man får med i paketet. Men är det ljudkvalitén du bryr dig mest om så är håller Elgato Wave:3 ändå hög klass, måste vi tillstå.

Låter riktigt bra, smidig att använda
Endast bordsstativ följer med, lite högt pris
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Hyper X Quadcast S

Produkttyp: Mikrofon med bordstativ Frekvensomfång: 20 – 20 000 Hz Vikt: 646 gram (inklusive stativ) Samplingsfrekvens: 48 kHz

Det är uppenbart redan när man ser bilden på kartongen att Quadcast S är något för den som vill visa upp sin mikrofon i bild. Den är nämligen försedd med RGB-belysning av samma typ som man hittar på tangentbord och möss av klassiskt gamingsnitt. Du betalar förstås också för den här finessen, så det vill till att du kör streaming av dina gamingsessioner eller har en Youtubekanal om du ska kunna motivera den saken. Med det inte sagt att man inte kan spela in poddar med den också, men det är i någon mån att elda för kråkorna. Det här är en snygg produkt som förtjänar att synas.

Den som är bekant med Hyper X-katalogen vet att det finns en ordinarie Quadcast (utan suffixet S). Den har inte RGB-belysning och saknar även USB-C-kontakt, vilket den här varianten däremot har. I övrigt handlar det om samma produkt.

Känslig för bakgrundsljud

Quadcast S har fin ljudupptagning och levererar ett klart ljud direkt ur kartongen. Pillar du lite extra med inställningarna kan du däremot få bort irriterande bakgrundsljud också. Men det kräver lite jobb. Mikrofonen är lätt att komma igång med, och den har fyra olika ljudllägen som du enkelt byter mellan med ett fysiskt reglage på mikrofonen (stereo, omni, kardioid eller bi).

En smart detalj är att man har placerat funktionen för att justera gain i botten av mikrofonen. I andra änden sitter muteknappen som aktiveras med en liten touch. Smidigt.

Är det värt de extra pengarna att ha RGB-belysning och USB-C? Ja, i så fall är det bara att slå till. Ska mikrofonen däremot inte synas så finns det mer mikrofon att få för pengarna på annat håll. Men det här är trots allt en bra mikrofon med fint ljud.

Cool RGB-belysning, fint ljud
Du betalar extra för RGB-ljuset
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

7. Hyper X Solocast

Produkttyp: Mikrofon med bordsstativ Ljudlägen: 1 (kardioid) Frekvensomfång: 20 - 20 000 Hz Fysiska knappar: Mute Max SPL: 120 dB

Vill man pröva på det här med livestreaming eller poddar, men är osäker på om man kommer att fortsätta, så är det förstås önskvärt att pröva sina vingar med hårdvara som inte kostar allt för mycket. Vem vill sitta med en oanvänd proffsmikrofon på skrivbordet?

Trist nog så är det väldigt ont om budgetprodukter i det här segmentet. Ja, i alla fall om man letar efter någonting som inte låter direkt uselt.
Hyper X-mikrofonen Solocast gör ett riktigt bra försök i att muta in den här delen av marknaden. Det är en relativt enkel mikrofon av kardioid-typ (läs: den plockar mest upp det ljud som kommer rakt framifrån), och den är därmed inte särskilt bra att använda om man är flera som ska höras.

Den bjuder på ett rätt fint och klart ljud, som faktiskt imponerar givet prisklassen. Men den plockar dessvärre också upp en del störningsljud. Det här går förstås att justera och filtrera bort med hjälp av mjukvaran man använder för inspelning, men då måste man lära sig den biten först.

Smidigt format

Det är en väldigt kompakt mikrofon, vilket är sällsynt i de här sammanhangen. Det är i huvudsak positivt, då den inte blir skrymmande på skrivbordet. Dels är den inte i vägen hela tiden, dels så passar det bra om man jobbar med video, då den inte tar upp värdefull bildyta.

Solocast saknar även fysiska reglage helt och hållet, sånär som på en muteknapp. Den är dock ovärderlig, och den i särklass viktigaste knapp man har att tillgå på en mikrofon av det här slaget. Den sitter även på en lättillgänglig plats, vilket vi tycker är bra.

Sammanfattningsvis så är det här en utmärkt mikrofon om man bara vill pröva på konceptet med att podda eller streama. Chansen är dock rätt stor att man ”växer ur” den snabbt, om man får blodad tand. Och då måste man ändå köpa en dyrare mikrofon. Om det är värt pengarna att bara testa lite kan bara du själv avgöra. Men som testmikrofon är det här ett bra alternativ.

Bra ljud för pengarna, muteknappen
Plockar upp störande omgivningsljud, inga finesser
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

8. Razer Seiren Pro

Produkttyp: Mikrofon med bordsstativ Frekvensomfång: 20 – 20 000 Hz Max SPL: 120 dB

Razer släpper inte vad som helst, och att en mikrofon från det här gamingfokuserade hårdvaruföretaget är bra förvånar oss därför inte nämnvärt. Den är välbyggd, stabil, låter utmärkt och har rejäla reglage. Ändå räcker den inte riktigt hela vägen, anser vi.

Ljudkvalitén är överlag väldigt bra, men basen känns kraftigt överdriven, vilket innebär att du måste skära i basen i inspelningen. Mikrofonen plockar även upp omgivningsljud av olika slag på ett sätt som inte får godkänt. Ska du använda mikrofonen i ett tyst utrymme spelar det här ingen jättestor roll (såvida du själv inte för väsen med till exempel tangentbordet), men i bullriga miljöer funkar den helt enkelt inte så bra.

Det går inte att styra känsligheten i upptagningen i tillräckligt hög grad för att kompensera för det här problemet heller.

Lättanvänd

Det är en snygg mikrofon med en riktigt cool OLED-skärm, som visar uppgifter om till exempel ljudvolym på ett väldigt tydligt och bra sätt. Men den där skärmen gör också att mikrofonen blir ganska dyr. Vi tycker inte att det är riktigt värt den extra kostnaden, om man nu inte av någon anledning behöver veta allt som skärmen förmedlar i realtid.

Det är lite synd, för det här är en produkt som i grunden låter väldigt bra och utstrålar hög kvalitet. Den är dessutom oerhört lättanvänd, vilket kan vara värt en del. Men det råder inget tvivel om att man kan få bättre ljud för pengarna.

Fint ljud, hög kvalitetskänsla, OLED-skärm
Dyr, fångar upp störande ljud
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Allt du behöver veta om mikrofoner

En mikrofons uppgift är att omvandla ljudvågor till elektriska signaler. Det är en produktkategori som idag finns inbyggd i mängder av konsumentelektronik, och även som fristående produkter.

Man kan kortfattat säga att den som vill ha ett naturligt och klart ljud bör investera i en extern mikrofon, då dessa alltid är bättre på att fånga upp ljudet på ett naturtroget sätt.

Dyrare mikrofoner är oftast av kondensatortyp. De här mikrofonerna har två kondensatorplattor som är elektriskt ledande, en fast och en rörlig. Det elektriska fältet mellan plattorna gör att den rörliga vibrerar och skapar olika avstånd till den fasta plattan beroende på hur ljudvågen ser ut. Kondensatormikrofoner används ofta i musikstudios, men även av radiostationer och av poddare och Youtubers.

Det finns en rad andra typer av mikrofoner också, till exempel elektretmikrofoner. Det är en något enklare variant på konceptet som kondensatormikrofoner bygger på, och gör att mikrofonerna blir snäppet billigare. Det finns även dynamiska mikrofoner och bandmikrofoner.

Se till att skaffa rätt mikrofontyp

Att välja rätt mikrofon handlar förstås till stor del om att vara på det klara med vad den ska användas till. Det ställs till exempel avsevärt högre krav på en mikrofon för att spela in sång i en hemmastudio än på en mikrofon avsedd för att genomföra Teamsmöten.

Det finns mängder av mikrofontyper: Handhållna, bordsplacerade, mikrofoner avsedda att monteras i stativ, clip-on-mikrofoner (även känt som mygga), shotgunmikrofoner och integrerade mikrofoner.

En del lite dyrare mikrofoner kan fånga upp ljud på flera sätt. En vanlig variant att använda är det så kallade kardioidläget, då mikrofonen plockar upp ljudet enligt ett njurformat mönster framför den. Ett annat läge kallas för omni, och används med fördel när man ska fånga upp omgivningsljud. Genomför man en intervju med någon väljer man bidirektionellt läge, vilket innebär att mikrofonen plockar upp ljud åt två håll simultant. Det finns mikrofoner med fler lägen än så, och det finns även mikrofoner med bara ett ljudläge.

Ditt användningsområde styr vilket läge du ska använda, och eventuella behov av fler lägen.

Specialiserade tillverkare

Mikrofonutbudet är tämligen nischat, och många tillverkare jobbar enbart med mikrofoner för specifika användningsområden. Blue är ett exempel på ett varumärke som blivit stort bland innehållsskapare som sysslar med poddar eller livestreaming, medan AKG och Shure är klassiska studiovarumärken. Danska Røde är ett intressant undantag, då man tillverkar förstklassiga produkter i båda dessa segment.

För den som sysslar med poddar, Youtube eller Twitch så är en mikrofon med USB-anslutning i princip alltid att föredra. De är lätthanterade och enkla att förstå sig på.
Den som spelar in musik använder oftast en mikrofon med så kallad XLR-kontakt, och här behövs det ett ljudkort som gränssnitt mellan mikrofonen och datorn.

Det finns även mikrofoner som ansluts via 3,5-millimetersingången på en dator, men dessa blir allt ovanligare. Något som däremot blir vanligare är trådlöst anslutna mikrofoner.

Vissa mikrofoner är specifikt avsedda för att användas med mobiltelefoner eller surfplattor.

Undvik störande ljud

De flesta mikrofoner har en del brus. Ju mindre desto bättre, så klart. Men här får din budget och dina behov styra. Tänk på att en del brus även kan filtreras bort med mjukvaran du använder för inspelning.

Ska du spela in utomhus kan ett vindskydd vara ett lämpligt tillbehör att skaffa, för vinden tenderar att förstöra ljudet fullkomligt annars.

Även inomhus kan otrevliga biljud uppstå, framför allt med vissa konsonanter, som ”p” eller ”k”. Här kan ett popfilter vara vettigt, då det eliminerar så kallade puffljud,

Avslutningsvis vill vi rekommendera dig att använda ett stativ av något slag. Stativet bör inte vara stötkänsligt, då det kan innebära att sådant som fotsteg eller tangentbordssmatter plockas upp. Ett golvstativ ger ofta mindre rummel och oljud.