
Test: Bästa mobilerna från Samsung
Läs även våra tester av de bästa iPhonemodellerna och bästa billiga mobilerna.
Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.
Testvinnare - Mobil Samsung
Så gjorde vi testet
Vi har testat alla mobiltelefonerna i dess rätta miljöer och precis som vilken telefon som helst under normala förhållanden. Under testandet har vi särskilt tittat närmare på följande:
Skärm: Samsung gör bra skärmar och med de vikbara mobilerna även riktigt coola skärmar. Men det är ändå mobilens viktigaste fönster åt ditt håll, så givetvis har vi varit extra noga med skärmen.
Prestanda: De flesta Samsungmobiler kommer med riktigt snabba chip inuti. Men ibland känns det som att Samsung inte tänkte hela vägen och prestanda kontra pris inte vägdes samman helt.
Funktioner: Om det är något Samsung är bra på så är det att lasta sina mobiler fulla med funktioner för pennor, mobila betalningar, fotolägen och mycket mer.
Batteri: Alla coola funktioner tär på batteriet. Därför är det såklart av högsta bikt att kolla hur batteriet håller.
Det är sannerligen inte lätt att hitta ett fack att stoppa den här telefonen i. En smartphone med ett Exynos 2200-chipp tillhör ju knappast mellansegmentet, även om den har en lite mindre skärm på 6,1 tum. Men den är samtidigt rätt långt ifrån ett fullfjädrat flaggskepp som Galaxy S22+ eller S22 Ultra. På egna meriter är Galaxy S22 dock en mycket trevlig bekantskap.
Väldigt lik S22+
Det som skiljer den här telefonen från sina storasyskon är primärt just storleken. Dessutom är skärmen lite mindre ljusstark. Kan man leva med det sistnämnda tillkortakommandet så är det här faktiskt en mycket starkt utmanare till just Galaxy S22+. Telefonerna har bland annat samma kameralösning, vilket innebär genomgående mycket imponerande bilder.
Bra batteri
Vi konstaterar även att batteriet är ganska spänstigt och klarar långa dagar med intensivt användande utan problem. Tyvärr ligger ”snabbladdningen” på bara 25 watt, vilket får betraktas som ganska klent med dagens mått mätt. Det tar med andra ord en stund att ladda den här luren, när krämen väl är slut. Och när vi ändå är inne på trista detaljer så kan vi nämna kameramodulens vassa och obehagliga hörn. En designmiss som är något beklaglig.
Det går dock inte att värja sig mot att det här är en alldeles förträfflig mobiltelefon, inte minst om man är ute efter en enhet som kan manövreras med bara ena handen och som garanterat får plats i jeansfickan.
Med Galaxy S22 Ultra har Samsung åter blivit ett kaxigt företag med en tydlig kung på tronen. Det här är en telefon som kombinerar det bästa med både Note och S-serien i en och samma enhet, utan tillstymmelse till kompromisser.
Ny design
En intressant aspekt av den här telefonen är att den till skillnad från de övriga enheterna i serien inte har en kamera-ö. Linserna sitter direkt i bakstycket. Och kamerorna är för övrigt helt fantastiska, och när det gäller stillbilder så levererar de i princip det bästa man kan uppbringa i segmentet.
Skärmen är dessutom häpnadsväckande, med både svärta och färgåtergivning som få kan matcha. Det enda vi vill anmärka på är att 120 Hz faktiskt känns som en förhållandevis snål uppdateringsfrekvens nu mer, även om det ser bra ut.
Pennans återkomst
Det är även kul att den här enheten har stöd för S Pen (pennan följer med), och att det finns ett förvaringsfack inbyggt i telefonen.
Om vi får gnälla lite så hade vi önskat lite mer kraftfull snabbladdning. 45 watt med sladd och 15 trådlöst känns inte jättehett 2022.
Hur som helst så är det här utan tvekan ett av de i särklass tyngsta flaggskeppen på marknaden just nu. Och det är egentligen bara toppmodellerna av Iphone som kan matcha den. Vill du ha den bästa Androidtelefonen på marknaden just nu, så slå till, om du har råd.
Vissa hävdar att det här är den bästa vikbara telefonen på marknaden just nu. Och visst kan man väl hålla med om det. Det handlar ju om ett enklare koncept än storebror Galaxy Z Fold 3, och det finns därför inte riktigt lika mycket som behöver mogna eller som skaver. Men det handlar trots allt i princip om en klassisk fliptelefon, om än med en skärm som sträcker sig hela vägen från botten till toppen, över gångjärnen i mitten.
Otroligt snygg
Det är en väldigt snygg telefon, ska vi villigt erkänna. Den är välbyggd och känns lyxig i handen. I och med att det här är andra generationens Z Flip (trean är missvisande, och primärt ett sätt att hålla jämna steg med Fold) så har en del förbättringar tillkommit. En av de viktigaste är att telefonen nu är vattentålig. Det betyder att du kan använda den i regnet, men inte så mycket mer.
Skärmen på 6,7 tum är riktigt läcker, då den är av AMOLED-typ och har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Men där tar i princip lovsången slut. För trots att det sitter ett Snapdragon 888-chipp under skalet så är Z Flip 3 inte särskilt snabb.
Trist kamera
Kameran på bakstycket (i den mån man kan kalla det så) har bara två linser och bjuder på dugliga bilder. Dock inte bättre än förra årets flaggskepp från Samsung.
Det buggar dessutom betänkligt emellanåt när det handlar om skärmupplösningen och stödet för dubbla appar.
Du får onekligen vara väldigt förtjust i designen för att vi ska kunna rekommendera ett köp. För det här är inte någon billig telefon, direkt.
Tredje generationens vikbara flaggskepp från Samsung är förstås långt bättre än både första och andra generationens Z Fold. Det är en rätt bra telefon, men man kan fortfarande fråga sig vad konceptet tillför. Man bör ha i åtanke att det här är en extremt dyr telefon. Trots det känns den mer klumpig än sofistikerad. Det är svårt att hitta vettiga användningsområden. I hopfällt läge är den mest ett lite sämre tillskott till Samsungs redan utmärkta premiumsegment, med fantastiska enheter som Galaxy S22+ och Galaxy S22 Ultra. I utfällt läge är den i sina bästa stunde en rätt medioker surfplatta.
Långsmal skärm
Skärmen på utsidan är väldigt långsmal, medan den utfällda skärmen på insidan mäter 7,6 tum och är kvadratisk. Både den yttre och den inre skärmen har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz.
Bakkameran – som brukar vara riktigt bra i premiummobiler från Samsung – består dessutom endast av två linser på 12+12 megapixlar (en vidvinkel och en ultravidvinkel). De gör ett förtjänstfullt jobb men lär inte vinna några utmärkelser. Selfiekameran på 10 megapixlar är dold på innerskärmen, och du slipper med andra ord både kamera-ö och sensorpanel.
Vattentålig vikbar
Nytt för den här generationen är dessutom vattentåligheten, men det är ju å andra sidan något som borde vara en självklarhet på en modern smartphone.
Att det dessutom blir problem med upplösningen på apparna på innerskärmen gör att det här fortfarande mest känns som ett stort experiment. Frågan är var det ska sluta?
Samsungs Galaxy S22+ är lite av ett mysterium. För varför ska man välja den här telefonen framför den betydligt billigare Galaxy S22? Javars, man får en något mer ljusstark och aningen större skärm, större batteri och snabbare laddning. That’s it. Vill man se större förändringar i specifikationerna är man hänvisad till den betydligt dyrare Galaxy S22 Ultra.
Fin skärm
Nåväl. Det här är absolut ingen dålig Samsungtelefon. Här finns prestanda så det räcker och blir över, tack vare det blixtsnabba Exynos 2200-chipet. Och skärmen är på klassiskt Samsungmanér galet läcker, med oerhört fin svärta och sprakande färgåtergivning. Den har naturligtvis en uppdateringsfrekvens på 120 Hz också, vilket dock börjar bli ganska vanligt.
Superkamera
Kameralösningen består av en vidvinkellins, en ultravidvinkellins och en telelins som har megapixeltalen 50, 12 och 10. Bilderna blir alldeles utmärkta, oavsett om det råder dagsljus eller om du tar bilder en decemberkväll i Sverige. Ja, faktum är att de här kamerorna tillhör det absoluta toppskiktet på smartphonesidan.
Är det här en bra telefon? Absolut. Ska man köpa den? Det är desto mindre säkert. Är man prestigelös men gillar Samsung så är Galaxy S22 ett mer förnuftigt val. För den här telefonen känns mest som ett sätt att fylla tomrummet mellan den och den långt tyngre specificerade Ultramodellen.
FE står för ”Fan Edition” och vad det handlar om är egentligen att man tagit flaggskeppsmodellen och plockat bort en del funktioner, vilket gör enheten lite billigare. Inte tillräckligt mycket billigare, anser vi. För om du väljer förra årets flaggskepp istället för den här enheten så får du högre prestanda och slipper kompromisser, till nästan samma pris.
Mellan S21 och S21+
Nu innebär inte det här att S21 FE är en dålig telefon. Det är ju trots allt ett slags kombination av Galaxy S21 och S21+. Skärmen är av AMOLED-typ och 6,4 tum stor. Under skalet sitter Qualcomms Snapdragon 888-chipp. Så långt allt riktigt bra, till och med.
Trista kameror
Det främsta tillkortakommandet är kamerorna, som är avsevärt sämre än kamerorna som S21 och S21+ erbjuder. Det här märks framför allt när det råder dunkla förhållanden. Man har även slopat möjligheten att filma i 8K-upplösning.
Nej, det här är ingen dålig telefon, Men det är Samsungs kanske minst begripliga modell. Det är helt enkelt högst oklart vilka ”fans” som verkligen skulle välja den här modellen och varför.