Mobilt bredband: 9 modeller i test

Senast uppdaterat Januari 2019

Vilket mobila bredband är bäst i test i jämförelser mellan bredbandsleverantörer som Telia, Tre, Telenor, Hallon, Net1 och Tele2? Det går inte att ge ett specifikt besked på den frågan. Istället är täckningen och hastigheten för 3G och 4G där just du rör dig är den viktigaste parametern.

Innan du köper mobilt bredband bör du alltså själv testa att jämföra utbyggd täckning hos de olika operatörerna i det område som är intressant för just dig. Det gör du enklast med operatörernas täckningskartor som finns nedan och mer detaljerat på deras hemsidor.

Vissa av operatörerna ger olika typer av garantier. Exempelvis har Telenor täckningsgaranti vilket innebär att om det mobila bredbandet inte fungerar där du bor så kan du lämna tillbaka det helt kostnadsfritt 14 dagar från köptillfället. Comviq och Tele2 har Nöjd-Kund-Garanti som fungerar på motsvarande sätt. Detta är ett utmärkt och riskfritt sätt att testa sig fram till vilken operatör som fungerar bäst för dig.

I jämförelsen listar vi för- och nackdelar med de olika operatörerna. Exempelvis är vissa operatörer billiga, men ofta på bekostnad av försämrad kundservice. Andra operatörer lever på sitt stora varumärke utan att leverera de fördelar som kan motivera det högre priset. Ibland har operatörerna kampanjpriser, man kan då spara tusenlappar på längre sikt.

Många i Sverige skulle faktiskt klara sig bäst med att bara använda mobilt bredband till sin bärbara dator. Då får man också friheten med billigt trådlöst internet och snabbt mobilt 3G och 4G överallt. Det funkar med både billiga kontantkort och abonnemang. Idag har 1,3 miljoner svenskar köpt mobilt bredband enligt PTS (Post och Telestyrelsen). Testa du också!

Täckningskartor

Jämför täckningen i de områden som är intressanta för dig. Alla operatörerna har god täckning i större städer och tätorter, exempelvis täcker Telenor hela 98 % av Sveriges befolkade yta. Det är på landsbygden som skillnaderna blir uppenbar. Net 1 täcker 95 % av Sveriges totala yta med Turbo 3G (även fast stora delar är obefolkade), övriga operatörer bara når 50% av den totala ytan. Net 1 når dock bara upp till en hastighet av 9,3 Mbit/sek då de använder den äldre NMT450-frekvensen. Det är långt under övriga operatörer som klarar upp till 80 Mbit/sek genom 4G-tekniken. Därför behöver inte rikstäckande mottagning vara bäst för just dig, däremot kan det vara intressant för personer med fjällstugor, husbilar eller segelbåtar.

Sök på din ort i täckningskartor här: Hallon - Telenor -  Tre  -  Tele2  -  Telia  -  Net1  

Täckningskartorna tar inte så bra hänsyn till topografi och skog som kan försvåra mottagningen. Antennen ska alltid placeras så högt upp som möjligt. Om du kommer att använda det mobila bredbandet regelbundet på samma plats, exempelvis i sommarstugan, rekommenderar vi att man installerar en fast antenn utomhus, det kan förbättra mottagningen markant.

mobilt bredband img

Operatörerna har ofta gemensamma nät

Telia och Tele2 har ett gemensamt Turbo 3G-nät som byggs av deras gemensamma infrastrukturbolag Svenska UMTS-Nät AB, det innebär att de har samma 3G-täckning. Tele2 bygger dock ett 4G-nät tillsammans med Telenor, vilket innebär samma täckning i 4G-nätet. Halebop är helägt av Telia och delar därför samma 3G-nät. 3 och Telenor delar 3G-nät på landsbygden genom deras gemensamma bolag 3GIS, de har dock egna 3G-nät i storstäderna. Net 1 har ett eget 3G-nät på den äldre NMT450-frekvensen vilket gör att hastigheten är betydligt lägre än hos övriga operatörer.

Mobilt bredband - Kontantkort

Kontantkort för mobilt bredband fungerar precis som kontantkort för mobilen. Man laddar det enkelt på internetbanken eller köper värdebevis hos t.ex. Pressbyrån eller bensinmackar. Ett gratis litet USB modem ingår i de flesta startpaket och det är ingen bindningstid på kontantkorten. Jämför bredband nedan, startavgift tillkommer men utnyttja kampanjpriserna för bästa erbjudande.

Mobilt bredband - Abonnemang

Abonnemang för mobilt bredband är bästa alternativet om du surfar mycket eller planerar att säga upp ditt fasta bredband. Det kostar olika mycket beroende på hastighet och den datamängd du behöver per månad. Ett gratis USB-modem för trådlöst internet ingår hos vissa bredbandsleverantörer. Hastigheter upp till 80 Mbit/s gör det snabbare än många fasta bredband. Jämför priser och utnyttja kampanjer för bästa pris.

Testvinnare - Mobilt bredband

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

0 5 0 1

2. Hallon

är en ny och enkel mobiloperatör som kör på 3:s nät. All försäljning sker online.

3G (32 Mbit/s): Från 89 kr/mån
3G med 20GB surf: 149 kr/mån

Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid, ingen faktura
Enbart 3G-hastighet

Bästa pris hos:

0 5 0 1

3. 3 Mobilt Bredband kontant

1 dag: 29 kr (1 GB data)
7 dagar: 99 kr (5 GB data)
30 dagar: 299 kr (30 GB data)

Höga hastigheter, 64 Mbit/s
Ganska dyrt startpaket
0 5 0 1

4. Tre Abonnemang

har supersnabbt bredband och ofta bra kampanjerbjudanden.

3G (32 Mbit/s): Från 119 kr/mån
4G (64 Mbit/s): Från 99 kr/mån Omdöme

Höga hastigheter, Fri aktivering
Ganska hög faktureringsavgift
0 5 0 1

5. Comviq Surf kontant

30 dagar: 50 kr (max 1 GB data)
30 dagar: 100 kr (max 3 GB data)
30 dagar: 200 kr (max 10 GB data)
Täckningsgaranti, Låga priser
Något begränsade öppentider för kundservice
0 5 0 1

6. Telenor Abonnemang

snabbt internet, 14 dagars öppet köp. Bra för storsurfaren.

4G-mini (20 Mbit/s): Från 199 kr/mån
4G (40 Mbit/s): 399 kr/mån

Täckningsgaranti
Oflexibel bindningstid
0 5 0 1

7. Telia kontant

1 dag:  39 kr (max 1 GB data)
7 dagar: 99 kr (max 3 GB data)
6 månader: 299 kr (max 5 GB data)

Stor operatör
Lite datatrafik ingår, Mycket dyrt startpaket
0 5 0 1

8. Tele2 Abonnemang

har ett av världens snabbaste 4G-nät och är kända för att pressa priserna.

4G (3 GB data): 119 kr/mån
4G (60 GB data): 699 kr/mån

Låga priser, Supersnabbt nät
Relativt dyra modem
0 5 0 1

9. Telia Abonnemang

har 4300 supersnabba surfzoner utbyggt nät för 4G - upp till 100Mbit/s.

4G (3 GB data): 99 kr/mån
4G (40 GB data): 399 kr/mån

Många surfzoner i storstäderna
Lite data ingår och det är dyrt att köpa extra

Hur mycket data drar streamingtjänster som Spotify, Netflix, SVTplay, Skype och ViaPlay?

Jämfört med surf på vanliga webbsidor drar streamingtjänster mycket data. 400 sidvisningar av Aftonbladet drar 1 GB vilket är det samma som 1 timmes filmtittande på Netflix eller 7 timmars musiklyssnande på Spotify i hög kvalitet. I vissa av streamingtjänsterna kan man själv ställa in den kvalitet som ska användas, exempelvis Spotify, Netflix och SVTplay. I andra tjänster som ViaPlay och Skype så sker detta automatiskt via så kallad adaptiv bitrate. Därmed är det svårt att säga exakt hur mycket data som kommer att förbrukas. I Spotify kan man lyssna offline i sparade spellistor och då drar programmet ingen data. Skype drar upp till 1,8 MB data per timme även om du inte använder programmet aktivt, det räcker med att du är påloggad och uppkopplad. Stäng därför av Skype då du inte använder programmet.

I tabellen visas hur mycket dataförbrukning som går åt för en timmes aktivitet med olika streamingkvalitet.

     Lägsta  Mellan  Hög  HD-kvalitet
 Spotify  43 MB  72 MB  144 MB  
 Netflix  300 MB  700 MB  1 GB  2,8 GB
 SVTplay  158 MB  391 MB  718 MB  1,2 GB
 ViaPlay      1,4 GB  
 Skype röstsamtal    30 MB    
 Skype videosamtal    180 MB    

Att tänka på

Många kvällstidningar och andra medier brukar utse vilket mobilt bredband som är bäst i test. Glöm deras test och betyg. Det enda viktiga är hur bra det mobila bredbandet fungerar där du ska använda det. Vi rekommenderar därför att du kollar på de detaljerade täckningskartorna och utnyttjar operatörernas "nöjd-kund" garantier. Det är först när du undersökt själv som du vet vilket vilket kontantkort eller abonnemang för trådlöst bredband som passar dig.

Vanliga frågor om mobilt bredband

Hur mycket surf behöver man?

Det beror såklart helt på hur många ni är som delar på surfpotten och vad ni gör. Som en grov förenkling kan en surfmängd på tio gigabyte motsvara 20 timmars video eller 160 timmars normal surf. Om du tittar på lågupplöst video via Youtube i mobilen eller 4K-upplöst HDR-film via Netflix gör däremot enorm skillnad på hur mycket data som videotittande tar i anspråk.
Prova med en mängd som känns lagom, kolla i slutet av varje månad vad du gjort av med och gör förändringar efter det. Förbrukar du all din data kan du alltid köpa lite extra de månader du storförbrukar.

Hur fungerar mobilt bredband

Mobilt bredband använder samma nät och teknik som när du surfar på nätet i din smartphone. Den enda praktiska skillnaden mellan ett mobilabonnemang och mobilt bredbandsabonnemang är att du inte kan ringa eller SMS:a med det senare. SIM-kortet stoppar du in i antingen en USB-dongel eller direkt i det kombinerade modemet och routern.

Hur fungerar mobilt bredband med router

En router med stöd för mobilt bredband fungerar på samma sätt som en vanligt router. Skillnaden är att den antingen har modem och plats för SIM-kort inbyggt i sig, eller har stöd för USB-modem via routerns inbyggda USB-portar.

Vad kostar mobilt bredband

Priserna för mobilt bredband ändras kontinuerligt och är svåra att sätta ett fast pris på. men det du i praktiken betalar för är hur mycket du tror att du kommer använda. När du surfar, lyssnar på strömmad musik eller kollar på video förbrukar du olika mycket data. De olika abonnemangen baseras på hur mycket data du köper på förhand. Förbrukar du mindre än det du köpt per månad märker du inget, men förbrukar du mer meddelas du om det och ges möjlighet att ‘toppa upp’ datapotten för den månaden.

Vad är en mobil bredbandsdongel

Ett modem, kort och gott. Dongeln i fråga ser ut ungefär som ett vanligt USB-minne, men innehåller såväl en kortplats för SIM-kort som alla nödvändiga antenner för mobilmottagning (i vissa fall även en kontakt för extern antenn).