Mobilt Bredband Bast I Test

Mobilt bredband: 9 modeller i test

Updated December 2016

Vilket mobila bredband är bäst i test i jämförelser mellan bredbandsleverantörer som Telia, Tre, Telenor, Hallon, Net1 och Tele2? Det går inte att ge ett specifikt besked på den frågan. Istället är täckningen och hastigheten för 3G och 4G där just du rör dig är den viktigaste parametern.

Innan du köper mobilt bredband bör du alltså själv testa att jämföra utbyggd täckning hos de olika operatörerna i det område som är intressant för just dig. Det gör du enklast med operatörernas täckningskartor som finns nedan och mer detaljerat på deras hemsidor.

Vissa av operatörerna ger olika typer av garantier. Exempelvis har Telenor täckningsgaranti vilket innebär att om det mobila bredbandet inte fungerar där du bor så kan du lämna tillbaka det helt kostnadsfritt 14 dagar från köptillfället. Comviq och Tele2 har Nöjd-Kund-Garanti som fungerar på motsvarande sätt. Detta är ett utmärkt och riskfritt sätt att testa sig fram till vilken operatör som fungerar bäst för dig.

I jämförelsen listar vi för- och nackdelar med de olika operatörerna. Exempelvis är vissa operatörer billiga, men ofta på bekostnad av försämrad kundservice. Andra operatörer lever på sitt stora varumärke utan att leverera de fördelar som kan motivera det högre priset. Ibland har operatörerna kampanjpriser, man kan då spara tusenlappar på längre sikt.

Många i Sverige skulle faktiskt klara sig bäst med att bara använda mobilt bredband till sin bärbara dator. Då får man också friheten med billigt trådlöst internet och snabbt mobilt 3G och 4G överallt. Det funkar med både billiga kontantkort och abonnemang. Idag har 1,3 miljoner svenskar köpt mobilt bredband enligt PTS (Post och Telestyrelsen). Testa du också!

Täckningskartor

Jämför täckningen i de områden som är intressanta för dig. Alla operatörerna har god täckning i större städer och tätorter, exempelvis täcker Telenor hela 98 % av Sveriges befolkade yta. Det är på landsbygden som skillnaderna blir uppenbar. Net 1 täcker 95 % av Sveriges totala yta med Turbo 3G (även fast stora delar är obefolkade), övriga operatörer bara når 50% av den totala ytan. Net 1 når dock bara upp till en hastighet av 9,3 Mbit/sek då de använder den äldre NMT450-frekvensen. Det är långt under övriga operatörer som klarar upp till 80 Mbit/sek genom 4G-tekniken. Därför behöver inte rikstäckande mottagning vara bäst för just dig, däremot kan det vara intressant för personer med fjällstugor, husbilar eller segelbåtar.

Sök på din ort i täckningskartor här: Telenor  -  Teleno  -  Tre  -  Tele2  -  Telia  -  Net1  -  Hallon

Täckningskartorna tar inte så bra hänsyn till topografi och skog som kan försvåra mottagningen. Antennen ska alltid placeras så högt upp som möjligt. Om du kommer att använda det mobila bredbandet regelbundet på samma plats, exempelvis i sommarstugan, rekommenderar vi att man installerar en fast antenn utomhus, det kan förbättra mottagningen markant.

Tackningkarta

Operatörerna har ofta gemensamma nät

Telia och Tele2 har ett gemensamt Turbo 3G-nät som byggs av deras gemensamma infrastrukturbolag Svenska UMTS-Nät AB, det innebär att de har samma 3G-täckning. Tele2 bygger dock ett 4G-nät tillsammans med Telenor, vilket innebär samma täckning i 4G-nätet. Halebop är helägt av Telia och delar därför samma 3G-nät. 3 och Telenor delar 3G-nät på landsbygden genom deras gemensamma bolag 3GIS, de har dock egna 3G-nät i storstäderna. Net 1 har ett eget 3G-nät på den äldre NMT450-frekvensen vilket gör att hastigheten är betydligt lägre än hos övriga operatörer.

Mobilt bredband - Kontantkort

Kontantkort för mobilt bredband fungerar precis som kontantkort för mobilen. Man laddar det enkelt på internetbanken eller köper värdebevis hos t.ex. Pressbyrån eller bensinmackar. Ett gratis litet USB modem ingår i de flesta startpaket och det är ingen bindningstid på kontantkorten. Jämför bredband nedan, startavgift tillkommer men utnyttja kampanjpriserna för bästa erbjudande.

Mobilt bredband - Abonnemang

Abonnemang för mobilt bredband är bästa alternativet om du surfar mycket eller planerar att säga upp ditt fasta bredband. Det kostar olika mycket beroende på hastighet och den datamängd du behöver per månad. Ett gratis USB-modem för trådlöst internet ingår hos vissa bredbandsleverantörer. Hastigheter upp till 80 Mbit/s gör det snabbare än många fasta bredband. Jämför priser och utnyttja kampanjer för bästa pris.

Produkter i testet

Hallon

är en ny och enkel mobiloperatör som kör på 3:s nät. All försäljning sker online.

3G (32 Mbit/s): Från 89 kr/mån
3G med 20GB surf: 149 kr/mån

+Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid, ingen faktura
Enbart 3G-hastighet

Bästa pris hos:

3 Mobilt Bredband kontant

1 dag: 29 kr (1 GB data)
7 dagar: 99 kr (5 GB data)
30 dagar: 299 kr (30 GB data)

+Höga hastigheter, 64 Mbit/s
Ganska dyrt startpaket

Tre Abonnemang

har supersnabbt bredband och ofta bra kampanjerbjudanden.

3G (32 Mbit/s): Från 119 kr/mån
4G (64 Mbit/s): Från 99 kr/mån Omdöme

+Höga hastigheter, Fri aktivering
Ganska hög faktureringsavgift

Telenor Abonnemang

snabbt internet, 14 dagars öppet köp. Bra för storsurfaren.

4G-mini (20 Mbit/s): Från 199 kr/mån
4G (40 Mbit/s): 399 kr/mån

+Täckningsgaranti
Oflexibel bindningstid

Telia kontant

1 dag:  39 kr (max 1 GB data)
7 dagar: 99 kr (max 3 GB data)
6 månader: 299 kr (max 5 GB data)

+Stor operatör
Lite datatrafik ingår, Mycket dyrt startpaket

Tele2 Abonnemang

har ett av världens snabbaste 4G-nät och är kända för att pressa priserna.

4G (3 GB data): 119 kr/mån
4G (60 GB data): 699 kr/mån

+Låga priser, Supersnabbt nät
Relativt dyra modem

Telia Abonnemang

har 4300 supersnabba surfzoner utbyggt nät för 4G - upp till 100Mbit/s.

4G (3 GB data): 99 kr/mån
4G (40 GB data): 399 kr/mån

+Många surfzoner i storstäderna
Lite data ingår och det är dyrt att köpa extra

Hur mycket data drar streamingtjänster som Spotify, Netflix, SVTplay, Skype och ViaPlay?

Jämfört med surf på vanliga webbsidor drar streamingtjänster mycket data. 400 sidvisningar av Aftonbladet drar 1 GB vilket är det samma som 1 timmes filmtittande på Netflix eller 7 timmars musiklyssnande på Spotify i hög kvalitet. I vissa av streamingtjänsterna kan man själv ställa in den kvalitet som ska användas, exempelvis Spotify, Netflix och SVTplay. I andra tjänster som ViaPlay och Skype så sker detta automatiskt via så kallad adaptiv bitrate. Därmed är det svårt att säga exakt hur mycket data som kommer att förbrukas. I Spotify kan man lyssna offline i sparade spellistor och då drar programmet ingen data. Skype drar upp till 1,8 MB data per timme även om du inte använder programmet aktivt, det räcker med att du är påloggad och uppkopplad. Stäng därför av Skype då du inte använder programmet.

I tabellen visas hur mycket dataförbrukning som går åt för en timmes aktivitet med olika streamingkvalitet.

     Lägsta  Mellan  Hög  HD-kvalitet
 Spotify  43 MB  72 MB  144 MB  
 Netflix  300 MB  700 MB  1 GB  2,8 GB
 SVTplay  158 MB  391 MB  718 MB  1,2 GB
 ViaPlay      1,4 GB  
 Skype röstsamtal    30 MB    
 Skype videosamtal    180 MB    

Att tänka på

Många kvällstidningar och andra medier brukar utse vilket mobilt bredband som är bäst i test. Glöm deras test och betyg. Det enda viktiga är hur bra det mobila bredbandet fungerar där du ska använda det. Vi rekommenderar därför att du kollar på de detaljerade täckningskartorna och utnyttjar operatörernas "nöjd-kund" garantier. Det är först när du undersökt själv som du vet vilket vilket kontantkort eller abonnemang för trådlöst bredband som passar dig.