Mobiltelefon Android bast i test

Mobiltelefon: 21 modeller i test

Updated Mars 2019

Mobiltelefonen har kommit att bli en allt-i-allo-produkt för gemene man idag. Vi använder den för avancerade uppgifter i arbetslivet. Men även för så enkla saker som att hålla koll på klockan, för tidsfördriv och underhållning eller för socialt umgänge via sociala medier, för nyheter, mejl mm  - och självklart för att ringa med.

Det som först och främst skiljer mobiltelefonerna från varandra idag är vilket mobilt operativsystem de använder. Tillverkaren Apple har sitt eget mobila operativsystem som heter IOS. Likaså har Google sitt eget (Android), men de tillverkar relativt få egna mobiltelefoner. Det används främst av en rad andra tillverkare exempelvis i mobiltelefoner från Sony, Samsung, HTC, ZTE och LG. Ibland väljer dock Google att ta fram en egen mobiltelefon i samarbete med en tillverkare. Även Microsoft hade ett eget mobilt operativsystem: Windows Phone. Det var mer omtalat för ett par år sedan, men efter en tids försök valde Microsoft att lägga ner stödet för Windows Phone sommaren 2017. Färska siffror visar att en bra bit över 90 procent av de mobiltelefoner som säljs idag kommer med Android eller IOS som mobilt operativsystem.

Utöver dessa mobila operativsystem för smarta telefoner, finns det också enklare modeller. Dessa mobiltelefoner är ofta anpassade för äldre människor och har därmed färre funktioner, ett mer avskalat gränssnitt och stora knappar. Doro är exempel på en tillverkare som gör mobiltelefoner för äldre. Det finns också en del riktigt billiga mobiltelefoner som är av enklare modell men samtidigt inte riktade mot äldre – telefoner som nästan uteslutande är tänkta att kommunicera via, inte för andra saker såsom underhållning, surf och liknande.

Köpa mobiltelefon

Gemensamt för dagens mobiltelefoner är att de har pekskärm och är snabba och lättanvända. De har också GPS-navigering, bra integration med sociala medier och tillgång till en app-butik med hundratusentals appar och spel som du kan ladda ner för att utöka funktionaliteten i telefonen. App-butiken i Android heter Play och programbutiken i IOS heter App Store. I dessa digitala butiker hittar du appar för allt från sociala medier, spel och videobutiker till skrivprogram, träningshjälp och mätverktyg för husbygget. Här går att finna både nödvändigt och onödigt.

Det som främst skiljer mobiltelefonerna åt idag är gränssnitt och prestanda. IOS har sitt unika gränssnitt som skiljer dem från mängden. Likaså väljer många mobiltillverkare att skapa sitt eget unika gränssnitt ovanpå Android där de ger användaren en rad extrafunktioner som de inte skulle ha fått om de bara lagt in Android som det är i original. Ett fåtal tillverkare väljer dock att göra det sistnämnda, nämligen att inte skapa sin egen unika touch på gränssnittet. Gränssnittet kallas då för Android vanilj, konsumenten får kort och gott en mindre bearbetad och unik upplevelse.

Mobiltelefonerna har som sagt också olika bra prestanda. Prestandan är avhängig den hårdvara som tillverkaren väljer att stoppa under skalet på mobiltelefonen, men även mjukvaran som har till uppgift att göra det bästa av den hårdvara som sitter där. Nästan alla mobiltelefoner är snabba utan lagg i gränssnittet idag, även de flesta budgettelefoner. Så var det inte för ett par år sedan. Däremot kan prestationen variera när du ska köra många appar samtidigt, eller när du kör en särskilt krävande app eller ett spel som nyttjar senaste hårdvaran till max.

När du köper en mobiltelefon är det därför viktigt att du vet om dina behov. Vad har du tänkt använda telefonen till? Behöver du den tuffaste hårdvaran, eller räcker det kanske med en mobiltelefon från andra sidan av skalan - nämligen en budgettelefon?

Dock bör du alltid vara försiktig med att köpa äldre mobiltelefoner som inte kan uppdateras till senaste version av det mobila operativsystemet. Operativsystemen uppdateras med jämna mellanrum. Tillverkaren täpper till säkerhetshål som genom hackingattacker annars skulle kunna skada konsumenten, exempelvis i form av dataförlust eller till och med ekonomisk sådan. När operativsystemet uppdateras följer ofta även apparna med. Det kan även vara så att vissa appar anpassas mot den nya versionen av operativsystemet och slutar att fungera i äldre versioner. Köper du då en mobiltelefon med en äldre version av operativsystemet, som inte klarar av att uppdateras till en nyare version, kommer du ha en mobiltelefon där vissa appar inte fungerar och där du i värsta fall har säkerhetshål i själva operativsystemet som kan utnyttjas av hackare. Välj därför alltid en ganska ny mobiltelefonmodell - oavsett om du letar i budget-, mellanklass- eller premiumsegmentet. 

Hitta bästa pris

De billigaste priserna på mobilerna, både med och utan abonnemang samt kontantkort hittar du i länkarna under våra tester. Vi uppdaterar kontinuerligt testet med nya mobiltelefoner för att kunna ge dig den bästa kollen på de senaste mobiltelefonerna och dessutom köpa rätt telefon för dina behov.

Vi har delat in mobiltelefonerna i följande prisklasser:

0-2500 kronor: Budget
2500-5500 kronor: Mellanklass
>5500 kronor: Premium

Innehålls­förteckning

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vi använder mobiltelefonen i vardagen precis som konsumenterna själva skulle använda den. Under användandets gång noterar vi både stort och smått som kan tänkas spela roll för den som köper mobiltelefonen. Några av de viktigaste faktorerna vi tar i beaktande är:

Prestanda: Hur snabb är mobiltelefonen i gränssnittet? Kan den hantera krävande spelappar? Hur reagerar den när många appar är igång samtidigt?

Användarvänlighet: Är gränssnittet enkelt att sätta sig in i? Finns det smarta lösningar för genvägar till de allra vanligaste funktionerna mm? Personifieras gränssnittet, funktioner mm utifrån varje unik användare?

Kamera: Hur bra presterar kameran under normala ljusförhållanden? Hur presterar den i sämre ljusförhållanden? Hur god är färgåtergivningen? Finns det brus i bilderna? Hur hanterar kameran kontraster? Hur skarpa blir bilderna? Är det lätt att hitta skärpa?

Drifttid: Hur länge håller batteritiden innan mobiltelefonen måste laddas igen under normala förhållanden? Hur förändras detta när vi belastar telefonen? Hur fort laddas batteriet upp igen?

Andra faktorer vi tar med i vår analys är materialval, byggkvalitet, om tillverkaren har valt bort viktiga funktioner/hårdvara och hur prisvärd mobiltelefonen är - både gentemot vad du får för pengarna och hur den står sig mot konkurrenterna. Slutbetyget avspeglar prisvärdet.

Huawei P20 Pro

En toppmobil i toppsegmentet

Skärm: 6,1 tum - 2240 x 1080 pixlar Processor: Huawei Kirin 970, 4 x 2,36 Ghz 4 x 1,8 Ghz Kamera: 40 + 20 + 8 Megapixel, selfiekamera 24 megapixel Batteri: 4 000 mAh Bredd: 155 mm Arbetsminne: 6 GB Höjd: 73,9 mm Djup: 7,8 mm Vikt: 180 g Android-Version: 8.1 (Oreo) Övrigt: IP67-klassad (vattentålig), biometrisk inloggning, USB Type-C

Huawei P20 Pro är en tunn, stilren mobiltelefon med en riktigt bra kamera. Huvudkameran, eller snarare de tre huvudkamerorna, som sitter på baksidan slår till och med kameradominanten Samsung S9 Plus på fingrarna. Färgerna, detaljerna och hanteringen av olika ljusförhållanden är samtliga på toppnivå. Den optiska zoomen kan förstora objekt upp till fem gånger, och upplösningen på hela 40 megapixel är inte fy skam den heller. Dessutom finns ett intressant ultrarapidläge. Med detta filmar du i 960 bilder per sekund vilket skapar väldigt häftiga effekter när du lyckas fånga det du tänkt filma. Det kan dock vara svårt att fånga ögonblicket när tidsomfånget för effekten endast är 0,25 sekunder. Dessutom kräver funktionen bra ljusförhållanden så det blir inte ofta som den kommer till användning. Själva kamera-appen är användarvänligt utformad. En trevlig detalj är att funktionshjulet ser ut som fokusringen på en digitalkamera. Det finns mängder av alternativ för både den ovana och den mer erfarna mobilfotografen. Mobiltelefonens selfiekamera ståtar med hela 24 megapixel upplösning och gör även den ett utmärkt jobb. En intressant detalj på P20 Pro är att mobiltelefonen nyttjar hela skärmens övre del, den så kallade sensorpanelen. Du kan dock välja att ha svart där om du föredrar ett mer traditionellt utseende.

Huawei P20 Pro imponerar när det kommer till batteritid - även vid krävande användning. Inte en enda gång behöver luren fyllas på under dagen utan det räcker att du laddar den över natten. Operativsystemet flyter på bra, appar öppnas snabbt och är laggfria. Det som imponerar mest är den extremt snabba och felfria ansiktsigenkänningen som låser upp mobilen. Man får vara rejält petig om man ska hitta saker att klaga på med Huawei P20 Pro, men det finns faktiskt utrymme för förbättring. Skärmen, som är utmärkt när det kommer till färgåtergivning och ljusstyrka, har inte riktigt samma höga upplösning och DPI (bildpunkter per tum) som vissa av toppkonkurrenterna. Dock märks det bara om man verkligen anstränger sig för att se det. Det saknas också en ordentlig "alltid på"-funktion (Always on display) så att du kan få information även när knapplåset är på. Den finns där, gömd långt ner i inställningsmenyn, men den visar bara basfunktioner som klockan och vilken låt som spelas. Det finns tyvärr ingen förhandsvisning av meddelanden och det går inte att exempelvis styra musiken när skärmen är släckt. Man kan även sakna en hederlig 3,5-millimeters ljudkontakt och möjligheten till trådlös laddning. Att mobilen saknar minneskortplats spelar däremot mindre roll med tanke på att det interna lagringsminnet är på hela 128 gigabyte. Med Huawei P20 Pro har den kinesiska mobiltillverkaren med råge etablerat sig i toppen av premiumsegmentet. P20 Pro har mycket av det man kan önska sig, och utgör ett bra köp för dig som letar efter mobiltelefon i toppsegmentet.

+Mycket bra kamera, snabb ansiktsigenkänning, bra batteritid, stort lagringsminne
Ingen trådlös laddning eller 3,5 mm ljudkontakt, sparsam information på låsskärm
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Huawei Mate 20 Pro

Extra allt med grym kamera och batteritid

Prisklass: Premium Skärm: 6,39" - 3120x1440 p Processor: HiSilicon Kirin 980 Octa core 2,26 GHz Kamera: HiSilicon Kirin 980 Octa core 2,26 GHz Batteri: 4 200 mAh Mått: 157.8 Längd: 72.3 Höjd: 8.6 Vikt: 189 g Android-Version: 9 (Pie) Övrigt: IP68-klassad (vatten- och dammtålig), fingeravtrycksläsare i skärmen, iris-scanner, trådlös laddning (tvåvägs)

Huawei Mate 20 Pro är utan tvekan en av årets mest välbyggda lurar som - trots sin storlek - även är riktigt bekväm att hålla i. Kroppen är i glas med aluminiumram, framsidan med något välvd skärm men utan att böjen stör skrivandet som det ibland kan göra hos andra tillverkare.

Skärmen har knivskarp skärpa och är färgrik. Tyvärr lider vissa exemplar, bland annat vårt, av ett produktionsfel som ger ett grönaktigt skimmer längs med kanterna på skärmen. Det är något som åtgärdas med garantin, men ändå trist.

Grym batteritid

Mate 20 Pro kommer med trådlös laddning som komplement till den riktigt snabba uppladdningen över kabel. Det finns även omvänd trådlös laddning så att du trådlöst kan ladda andra prylar. Det är mest tänkt om dina hörlurar eller klocka stödjer trådlös laddning, men vi får det faktiskt även att fungera med andra mobiltelefoner, om än med varierat resultat.

Utöver ansiktsigenkänning finns även fingeravtrycksläsare gömd under skärmglaset. Bägge är välfungerande och kompletterar varandra så att det alltid är enkelt att låsa upp telefonen.

Batteritiden är visserligen inte på samma monsternivå som fjolårets Mate 10 Pro, men ändå imponerande på två dagar vid lättare användning. Detsamma gäller mottagningen som är bättre än många andra smartphones i problematiska områden, men inte riktigt lika vass som föregångaren.

Kameran briljerar
Sedan P20 Pro har Huawei seglat upp som en av de bästa tillverkarna av kameramobiler och Mate 20 Pro är inget undantag. Linserna samarbetar, framför allt för att skapa förlustfri zoom upp till fem gånger men också för att ge bättre bilder i allmänhet.

Kameran innehåller de flesta av AI-funktionerna Huawei skryter med. Dels anpassas bilden efter motivet bättre än tidigare, dels finns Hivision. Det senare är ett läge i kameran där du i realtid kan översätta text (dock inte till svenska), identifiera produkter och även räkna kalorier i din mat vilket är riktigt coolt - om än med en än så länge rätt begränsad matdatabas att gå på. All AI sitter i Huaweis eget Kirin 980-chip, som prestandamässigt står sig väl gentemot konkurrensen.

Du får även senaste möjliga version av Android och Huaweis eget EMUI-gränssnitt ovanpå. Detta inkluderar flera praktiska extrafunktioner och inställningar, men tyvärr även en hel del skräpiga reklamappar. Mate-serien har gått från att ha växt upp i och med fjolårets modell, till att med Mate 20 Pro ta ledningen i konkurrensen på många områden. Kliven mellan höstens Mate-telefoner och vårens P-modeller har blivit lite mindre, men Mate 20 Pro är en fenomenalt imponerande pjäs för dig som söker en mobiltelefon i framkant.

+Grym kamera & batteritid, kul AI-funktioner, snabb, funktionsrik
Vissa modeller har produktionsfel på skärmen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Oneplus 6T

Stabil toppmodell till lägre pris

Prisklass: Premium Skärm: 6,41 tum - 2340 x 1080 pixlar Processor: Snapdragon 845 2,8 GHz Kamera: 16 + 20 Megapixel, selfiekamera 16 megapixel Batteri: 3 700 mAh Mått: 157.5 x 74.8 x 8.2 mm Vikt: 185 g Android-Version: 9 (Pie) Övrigt: Fingeravtrycksläsare i skärmen, ansiktsupplåsning,

Oneplus har redan från början gjort telefoner med toppspecifikationer till en lägre prislapp. 6T är den senaste modellen i skaran och även om prislappen gått upp en hel del mellan versionerna ligger den fortfarande bra till gentemot de allra senaste telefonerna, medan telefoner med ett halvår eller mer hunnit krypa ner till närliggande priser.

Men Oneplus 6T är fortfarande "billig" sett till vilka de konkurrerar med. Samtidigt är det ganska generösa grundfunktioner det är tal om. Upp till åtta gigabyte arbetsminne och 256 gigabyte för lagring är fortfarande förhållandevis ovanligt även i toppmodeller (instegsvarianten för några hundringar mindre känns även den rätt generös med sina sex respektive 128 gigabyte arbets- och lagringsminne, vilket också är det enda som skiljer dem åt).

Just arbetsminnet gör att fler appar kan hållas kvar i minnet utan att det blir fullt eller långsamt. Snabbheten späs på ytterligare av senaste Snapdragon-chippet som inte lämnar någon besviken sett till prestanda.

Spännande val på både in- och utsidan
Oneplus 6T har även, via sitt ovanliggande gränssnitt OxygenOS, en del extrafunktioner för att hjälpa appar att ligga kvar i minnet och för att ge lite extra skjuts i spel. Ärligt talat märker vi ingen större skillnad med funktionerna på eller avslagna, för det går snabbt ändå.

Tillsammans med senaste version av Android får du både de senaste funktionerna från Google och en del extra inställningsmöjligheter från Oneplus, vilket sammantaget är riktigt bra.

Även skärmen är av den lite lyxigare Amoled-typen med vassare svärta. Den når inte riktigt upp till Samsungs toppnivåer, men det finns absolut inget att klaga på. Samma sak gäller upplösningen, som kanske inte är den högsta men fullt tillräcklig.

Skärmen döljer även den största innovationen i telefonen, en fingeravtrycksläsare direkt på skärmen. Den fungerar utmärkt för BankID och i liknande appar, men för att låsa upp ligger den av okänd anledning en bit efter exempelvis Huawei Mate 20 Pro med liknande teknik.

Som backup kan du även slå på ansiktsigenkänning som upplåsning och de två kompletterar varandra rätt bra.

Kameraprestation
Även kamerorna håller hög nivå. I dagsljus kan baksidans dubbelkamera mäta sig med de bästa och vid lite sämre belysning gör den inte bort sig. I mörkare bilder syns däremot klasskillnaden mot exempelvis Huawei mate 20 Pro, som fixar skärpa betydligt bättre.

Oneplus 6T har ett speciellt nattläge, men för att det ska bli bra krävs det att motivet står helt still (exempelvis om du fotograferar hus nattetid). Kameran ska även känna skillnad på olika motiv och anpassa bilden efter det. Det är inget som syns i appen och vi får intrycket att det inte är lika vasst som andra AI-lösningar för kameran.

Ett bra alternativ i den lägre premiumklassen
Vad är haken då? Egentligen inte allt för mycket, men Oneplus 6T känns mer som en bastant utförd basmodell än många andra tillverkares toppmodeller. Kameran skulle exempelvis gärna fått känna igen dokumentskanning automatiskt, och vi önskar olika alternativ för skärmupplösning för att spara batteri (inte för att batteritiden är direkt dålig, utan du klarar lätt en dag med normal användning). Skojiga eller nyttiga extrafunktioner som trådlös laddning, vattentålighet eller IR-port (för att extraknäcka som fjärrkontroll) saknas.

Det är i många fall saker du kan leva utan, men utöver fingeravtrycksläsaren är det lite snålt med "lullull" på gott och ont.

Oneplus 6T är i vilket fall ett riktigt snabbt och rymligt alternativ till de ofta lite dyrare toppmodellerna utan att det känns som att du saknar några allt för viktiga funktioner.

+Priset, generöst med minne & lagring, bra kamera
Saknar hörlursuttag & trådlös laddning, ej vattentålig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Apple Iphone 8 Plus

En riktigt bra fotomobil

Prisklass: Premium Skärm: 5,5 tum - 1920x1080 pixlar Processor: A11 Bionic med 64 bitars arkitektur, inbäddad M11 rörelseprocessor Kamera: Dubbel 12 MP med vidvinkel- och teleobjektiv, selfiekamera 7 MP Bredd: 78,1 mm Höjd: 158,4 mm Djup: 7,5 mm Vikt: 202 g Kapacitet: 64/256 GB Övrigt: IP67-klassad (står emot vatten, stänk och damm), biometrisk inloggning, lightning-kontakt, stöd för trådlös laddning

Apple Iphone 8 Plus är en stor och ganska tung, men samtidigt tunn och stilren mobiltelefon. Storleken kombinerat med den fantastiska skärmen gör det angenämt att kolla på video och bilder. Skärmen har knivskarp skärpa och en mycket vid betraktningsvinkel. Men det som är allra bäst med Iphone 8 Plus är kameran. Bilderna ser inte bearbetade ut såsom de tenderar att göra på de flesta mobiltelefoner. Kameran har ett porträttläge där bakgrund och förgrund kring motivet blir suddigt, medan motivet förblir skarpt. Den här typen av funktion finns hos de flesta mobiltelefoner i premiumskiktet idag, men Apple har den enbart på sina två senaste Plusmodeller. Porträttläget får tyvärr ofta problem när det blir många detaljer i bilden. Vi testar exempelvis att fotografera en hund mot ett fält - kameran har då svårt att bena ut skärpa respektive oskärpa i området precis runtomkring hunden. Likaså kan den ibland få samma problem när det är ett motiv med yvigt hår. Men i 8 fall av 10 kommer den att prestera mycket bra och då är det nästan som om du tagit bilderna med en systemkamera. Färgerna är naturtrogna, den hanterar stora ljusskillnader med bra resultat och ger fina bilder även i mörka miljöer. Tyvärr är kameran något seg när du fotograferar i porträttläge. Det tar en halv sekund från det att du knäpper av tills dess att den tar bilden, så det gäller att ha detta i åtanke så att man inte missar fotoögonblicket. Det här problemet återfinns inte när vi tar bilder med det vanliga "bild-läget".

Iphone 8 Plus har okej batteritid sett till storleken, men räkna med att du behöver ladda den minst en gång per dygn. Använder du den intensivt måste du dessutom ladda en extra gång under dagen. Iphone 8 Plus har stöd för trådlös laddning och för snabbladdare, men Apple skickar bara med en vanlig laddare i paketet, vilket framstår som onödigt knussligt. När det kommer till prestandan märker vi ingen större skillnad från exempelvis Iphone 7 Plus eller en premiummobil från någon av Androidtillverkarna. Det är möjligt att de prestandaförbättringar som ändå har gjorts kommer att bli mer märkbara under specifika förhållanden, exempelvis i VR-appar. Är du redan inbiten Iphoneanvändare och söker en stor mobiltelefon med riktigt bra kamera är Iphone 8 Plus ett bra köp. Men Iphone 8 Plus utgör inte någon revolution jämfört med föregångaren Iphone 7 Plus, speciellt med tanke på prisskillnaden. Det enda som skiljer dem åt rent upplevelsemässigt är stödet för trådlös laddning. I övrigt har de ungefär samma batteritid, funktioner och utseende. Därmed inte sagt att Iphone 8 Plus är ett dåligt val. Iphone 7 Plus är trots allt en av de absolut bästa mobiltelefonerna på marknaden idag, så dess uppföljare med något förbättrad prestanda är förstås också ett bra köp.

+Grym kamera, hög prestanda
Få nyheter jämfört med Iphone 7 Plus
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Samsung Galaxy S8+

Högpresterande och funktionsspäckad men inte helt felfri

Prisklass: Premium Skärm: 6,2 tum - 2960x1440 pixlar Processor: Samsung Exynos 9 Octa 2,3 Mhz Kamera: 12 Megapixel, selfiekamera 8 megapixel Batteri: 3 500 mAh Bredd: 159,5 mm Höjd: 73,4 mm Djup: 8,1 mm Vikt: 173 g Android-Version: 7.0 (Nougat) Övrigt: IP68 klassad (vatten- och dammtålig), biometrisk inloggning, 3,5 millimeter ljudkontakt, USB Type-C, Micro sd-kortplats

Samsung Galaxy S8+ är fullproppad med teknik i en läcker design och med en imponerande specifikation. Ta bara inloggningsmöjligheterna. Du kan välja mellan pinkod, mönster, ansiktsigenkänning, irisavläsning eller fingeravtryckskoll. Här finns allt. Tyvärr får vi konstatera att det främst är pin- eller mönsteralternativet som presterar ett fullgott resultat, övriga fungerar inte alltid tillfredställande. Fingeravtryckslösningen är till exempel snabb, men placeringen illa vald. När du väl är inne i S8+ för den första utforskningsvändan fortsätter kavalkaden av olika funktioner och valmöjligheter att formligen skölja över dig. Som tur är lär man sig med tiden, men för den ovana kan det kännas överväldigande. De flesta alternativen går att stänga av, men en funktion du tyvärr inte blir av med är Bixby som är Samsungs väldigt mycket sämre Google Now-variant.  Oavsett vad man tycker om funktionsöverflödet så kan man inte klaga på Galaxy S8:as hårdvara eller prestanda. Luren är trots all hårdvara och alla funktioner grymt snabb. Appar öppnas med ilfart och vi hittar inget spel som får mobilen att kippa efter andan. 6,2-tumsskärmen (med det lite udda formatet 18.5:9) är bland de bästa vi stött på – särskilt i direkt solljus.

En hårdvarufunktion som saknas är den fysiska ”hemknappen”. Den är ersatt med en tryckkänslig digital variant som är en del av skärmen. Det tar ett tag att vänja sig vid att trycka på den men med tiden känns det okej. Det går även att ställa in hur känslig den ska vara. Mobiltelefonens kamera är suverän, särskilt när det kommer till fotografering i sämre ljusförhållanden. Färgåtergivningen är riktigt fin och det råder ingen brist på inställningsmöjligheter om du vill ha mer manuell kontroll. Batteritiden är bra utan att vara anmärkningsvärd. Generellt sett har vi omkring 30 procent kräm kvar i luren när dagarna går mot läggdags. Ljudmässigt uppskattar vi att Samsung inkluderat en 3,5-millimeterskontakt på telefonen. Däremot tycker vi att det är synd att luren endast har en extern högtalare. Sammanfattningsvis finns det inte mycket Galaxy S8+-användare kommer att sakna när det gäller prestanda och funktioner, däremot är flaggskeppsmobilen inte helt utan fläckar som synes ovan och betyget blir därför ingen fullpott.

+Prestandan, kameran, skärmen
Fingeravtryckknappens placering, Bixby, storleken är inte för alla
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Huawei P20

Lagom med bra kamera och bra skärm

Prisklass: Premium Skärm: 5,8 tum - 2240 x 1080 pixlar Processor: HiSilicon Kirin 970 2,4 GHz Kamera: 2x12 Megapixel, selfiekamera 24 megapixel Batteri: 3 400 mAh Bredd: 149,1 mm Höjd: 70,8 mm Djup: 7,7 mm Vikt: 165 g Android-Version: 8.1 (Oreo) Övrigt: IP53 klassad (vatten- och dammtålig), biometrisk inloggning

Huawei P20 är en premiumtelefon med vass kamera och grym batteritid. Trots att vi pressar telefonen klarar batteriet en hel dag och vid normal användning är 1,5-2 dagar inga problem. P20:s skärm är bra, men inte toppkvalitet. Den får godkänt på färgåtergivning och kontrast, men färgåtergivningen är inte riktigt i klass med en OLED-skärm. Däremot har den mycket hög upplösning och det gör sitt för bildkvaliteten. Fingeravtrycksläsaren är snabb och likaså ansiktsigenkänningen. Telefonens vattentålighet är under genomsnittet och tål bara lättare väta såsom svett, spillda drycker och måttligt regn. Insidan ger oss senaste versionen av Android med Huaweis eget mjukvaruskal EMUI ovanpå. Det skiljer sig lite från vanliga Android, främst genom avsaknad av applådan, går dock att slå på, men också genom en hel drös extra inställningar såsom nattläge på skärmen. Det är överlag ett riktigt trevligt skal, men räkna med att avinstallera en hel del gratisappar som kommer förinstallerade med systemet. Hela paketet drivs av samma snabba Kirin 970-chip - Huaweis eget - som storebror P20 pro och det är i stort sett aldrig vi upplever att något går långsamt.

Kamerorna i P20 presterar bra, men når inte upp till samma fenomenala nivå som storebror P20 Pro. P20 kommer lite i kläm mellan företagets billigare modeller och P20 Pro som har en hel trio kameror på baksidan. Men dålig är den absolut inte för det. Huaweis mångåriga akilleshäl, mörkerbilder, blir faktiskt godkända i P20 och foton i andra miljöer ligger något pinnhål över tidigare toppmodellen Mate 10 Pro. Här syns även det dedikerade chippet för artificiell intelligens tydligast, då den automatiskt anpassar bilderna efter motivet. I många fall, som läget 'blå himmel' eller automatisk identifiering av dokument för scanning, fungerar det ruskigt bra. Grönska tenderar dock att bli lite överdriven i färgerna, men det går att stänga av effekten. En kul detalj i sammanhanget är att samtliga fotograferade hundar identifieras som 'katt' av telefonen. Vill du komma en aning billigare undan än med P20 Pro, mycket billigare undan än många andra toppmodeller samt få ett något mer lätthanterligt format så kommer Huawei P20 knappast att göra dig besviken.

+Grym batteritid, bra kamera
Många onödiga förinstallerade appar, foton får överdriven grön färg, vattentålighet under medel
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Apple Iphone X

Snabb med härlig, stor skärm

Prisklass: Premium Skärm: 5,8 tum - 2436x1125 pixlar Processor: A11 Bionic med 64 bitars arkitektur, inbäddad M11 rörelseprocessor Kamera: Dubbel 12 MP med vidvinkel- och teleobjektiv, selfiekamera 7 MP med true depth Bredd: 70,9 mm Höjd: 143,6 mm Djup: 7,7 mm Vikt: 174 g Kapacitet: 64/256 GB Övrigt: IP67-klassad (står emot vatten, stänk och damm), ansiktsigenkänning, lightning-kontakt, stöd för trådlös laddning

Apple Iphone X är en mobiltelefon med bra kamera och riktigt grym skärm. Det är dessutom den första mobiltelefonen från Apple som nyttjar hela telefonytan till skärm - och inte begränsar den i över- och underkant såsom förr. Denna större skärmyta, ihop med den mycket ljusstarka, responsiva och färgrika OLED-skärmen, ger en mycket bra visuell upplevelse. Dels i form av en maxad läsyta när du surfar på nätet och dels när du tittar på film eller spelar spel. Tyvärr nyttjar dock inte Apple tekniken för uppdelad skärm. Vi saknar möjligheten att i horisontellt läge kunna ha två appar igång samtidigt bredvid varandra. Men mobiltelefonen är snabb i gränssnittet och vi upplever inget lagg. I Iphone X har fingeravtrycksläsaren fått stryka på foten helt. Telefonen är endast utrustad med ansiktsigenkänning. Den är snabb och fungerar bra, men vi saknar fingeravtrycksläsaren som komplement eftersom vi nu alltid måste lyfta upp telefonen framför ansiktet för att snabbt kunna låsa upp den. Dessutom fungerar ansiktsigenkänningen sämre i mörker.

Apple Iphone X har normal batteritid, den räcker cirka en dag. Vi tycker att Apple med tanke på priset kunde skickat med en snabbladdare, men det får man köpa till separat. De skyltar dessutom med stöd för trådlös laddning, men det följer inte med någon sådan laddare heller. Med standardladdare tar det hela 2,5 timme att ladda batteriet fullt. Hade Apple valt en USB-C-port hade det gått betydligt fortare, men tyvärr är Iphone X istället utrustad med företagets egna lightningport. Sammantaget känns detta onödigt knussligt med tanke på telefonens mycket saftiga prislapp. Kameran i Iphone X är riktigt bra. Färgerna är naturliga och ganska klara, kontrasten är mycket god. Kameran har dock lite svårt att hitta rätt när det är stora kontraster i omgivningen, då blir delar av bilden lätt över- eller underexponerade. Iphone X har ett porträttläge som gör att motivet blir skarpt och bakgrunden suddig. Det ger otroligt fina bilder när det fungerar, vilket det gör i cirka 8 fall av 10. När det inte fungerar handlar det om oskärpa eller skärpa som hamnar fel i bilden, exempelvis tenderar mobiltelefonen att ha svårt för yvigt hår, stora fält och liknande. Men överlag är detta en riktigt bra premiumtelefon, med grym kamera och hög prestanda. Den är dock högt prissatt jämfört med fåtalet konkurrerande modeller i toppskiktet och därför inte riktigt lika prisvärd. Är du dock ett troget Apple-fan kommer du förmodligen att bli mycket nöjd med Iphone X.

+Grym kamera, bra ansiktsigenkänning, mycket bra skärm
Snabbladdning måste köpas till, något buggigt porträttläge
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Asus Zenfone 3

Välbyggd och rapp mellanklassmobil med inbjudande skärm

Prisklass: Mellan Skärm: 5,2 tum - 1920x1080 Super IPS+-skärm med 600 cd/m2 ljusstyrka Processor: Qualcomm Snapdragon 625 Kamera: 16 Megapixel, selfiekamera 8 megapixel Batteri: 3 000 mAh Bredd: 147 mm Höjd: 74 mm Djup: 8 mm Vikt: 144 g Android-Version: 7.0 (Nougat) Övrigt: Dubbla simkort (alternativt 1 sim-kort och 1 micro-sd), biometrisk inloggning, 3,5 millimeter ljudkontakt, USB Type-C

Asus Zenfone 3 är en mobiltelefon med en kristallklar skärm med mycket bra kontrast och färgrikedom oavsett om du befinner dig inomhus eller utomhus i starkt solljus. I den här prisklassen är det en av de bästa skärmar vi sett. Skärmen är också mycket snabb på att svara - hela mobiltelefonen känns faktiskt mycket rapp när vi rör oss i gränssnitt och appar även om den inte har den värsta processorn på marknaden. Kameran är dock inte mer än okej. Bilderna blir godkända under goda ljusförhållanden, men den får problem så fort det uppstår kontraster i miljön. Exempelvis om kameran befinner sig i direkt solljus men riktas mot en skuggig plats. I sämre belysning blir bilderna väldigt lätt oskarpa och kameran har svårt att hitta fokus. Bilderna känns även överbehandlade. Videoklipp tenderar bli väldigt mörka med konsekvensen att många detaljer försvinner - om du inte har mycket god och jämn belysning. Sett till prisklassen är kameran godkänd, men förvänta dig inga underverk.

Men det finns mycket annat som är bra med den här mobiltelefonen. Den är välbyggd utan glapp i knapparna. En liten LED-lampa på framsidan indikerar om du fått nya notiser utan att höra det. Materialet är måhända lite glatt så du gör gott i att köpa ett skyddande skal så att den inte tar skada om den faller ur fickan. Delvis är det också av denna anledning som vi skulle önskat att fingeravtrycksläsaren satt på framsidan istället för högt upp på baksidan. Det vore också en bättre placering rent ergonomiskt. Batteritiden är bra trots ett ganska litet batteri. Mobiltelefonen gör ett bra jobb på att hålla energiförbrukningen nere och blir aldrig särskilt varm ens när vi spelar spel och pressar hårdvaran. Dessutom får den mycket höga poäng i de prestandatester vi utsätter den för. Allt som allt är detta ett mycket bra val i mellanklassen, även om Asus har en del som skulle kunna förbättras inför nästa version av Zenfone 3.

+Mycket bra skärm, hög byggkvalitet, dubbla sim-kort, bra prestanda
Sämre kamera, lite halkigt materialval, fingeravtrycksläsarens placering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Apple iPhone 7

Användarvänlig mobiltelefon med grym kamera men något kort batteritid

Prisklass: Premium Skärm: 4,7 tum - 1334x750 pixlar Processor: A10 Fusion med 64 bitars arkitektur, inbäddad M10 rörelseprocessor Kamera: 12 Megapixel, selfiekamera 7 megapixel Batteri: 3500 mAh Bredd: 138 mm Höjd: 67 mm Djup: 7 mm Vikt: 138 g Övrigt: IP67-klassad (står emot vatten, stänk och damm), biometrisk inloggning, lightning-kontakt

Apple Iphone 7 är en lättanvänd mobiltelefon med ett slimmat yttre och en riktigt bra kamera. Apples operativsystem iOS har ett gränssnitt som även den mest ovana snabbt sätter sig in i och förstår sig på. Detta är en stor fördel. Operativsystemet har ett fenomenalt app-utbud och är mycket snabbt. Vi är exempelvis inne i kameran och kan ta kort i princip omedelbart efter att vi tryckt på kameraikonen. Kameran presterar riktigt bra både i goda och i sämre ljusförhållanden. Även när det börjar skymma ordentligt lyckas mobilkameran knäppa fotografier av helt klart godkänd standard. I goda ljusförhållanden är färgrikedomen hög, kontrasten god och skärpan knivskarp. Själva telefonen är som sagt ganska slimmad och storleken upplevs lagom både för att ringa med och för att kolla på video. Den är vattentålig vilket är ett plus. Det är värt att notera att Iphone 7 saknar hörlursutgång. Det krävs med andra ord trådlösa hörlurar för den som vill lyssna på musik eller använda headset under samtal, alternativt trådade hörlurar med Lightningkontakt eller en adapter. Detta är en nackdel för den som redan har ett par favorithörlurar liggandes hemma som nu inte bara kan plugga in dem. En annan nackdel är att Apple fortfarande använder en egen, särskild port för uppladdning, en så kallad Lightningkontakt, istället för micro-USB som är standard i branschen. Det gör dig lite låst. Å andra sidan är utbudet av tillbehör väldigt stort idag. Den får även ett minus för att den saknar micro-SD-kortplats, så du kan aldrig bygga ut lagringsutrymmet i takt med behov.

Iphone 7 har utmärkt skärmkvalitet. Färgåtergivningen är kanon, likaså betraktningsvinkeln och kontrasten. På skärmen hittar du en nedsänkning som utgör en virtuell hem-knapp kombinerad med fingeravtrycksläsare. Den är lätt att nå och reagerar direkt när vi för dit tummen. Batteritiden är relativt kort och räcker ungefär en dag vid sparsam användning, men dräneras på bara ett par timmar vid belastning – exempelvis då du använder en och samma app kontinuerligt. Laddningen är däremot mycket snabb och batteriet går från tomt till halvfullt på bara någon halvtimme.

Det är ingen tvekan om att Iphone 7 är en bra mobiltelefon, speciellt för den som värderar bra kamera och användarvänligt gränssnitt högt. Med längre batteritid, mindre inlåst utförande och ett något lägre pris hade betyget blivit högre. Priset blir ett extra stort minus med tanke på att det kommit nya Iphonemodeller sedan det här testet men 7:an fortfarande ligger högt i pris. De konkurrenter den då jämförs med har bättre specifikationer och i många fall skarpare utförande. Men detta är ändå en mobiltelefon som vi inte har några problem att rekommendera. Den är snabb, snygg, användarvänlig och presterar på toppnivå i de allra viktigaste kategorierna.

+Intuitivt gränssnitt, snabb respons, mycket bra kamera & skärm, snabb uppladdning
Låst till Applelösningar, kort batteritid, ej 3,5 mm hörlursutgång, ej micro-SD-kortplats
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Sony Xperia XZ Premium

Kvalitet rakt igenom men skärmens storlek nyttjas inte optimalt

Prisklass: Premium Skärm: 5,5 tum - 3840 x 2160 pixlar Processor: Qualcomm Snapdragon 835 4x 2,45 Mhz - 4 x 1,9 Mhz Kamera: 19 Megapixel, selfiekamera 13 megapixel Batteri: 3 230 mAh Bredd: 156 mm Höjd: 77 mm Djup: 7,9 mm Vikt: 195 g Batteri: 3230 mAh Taltid (3G): Ingen uppgift Android-Version: 7.0 (Nougat) Övrigt: IP65/IP68-klassad (vatten- och dammtålig), biometrisk inloggning, 3,5 millimeter ljudkontakt, USB Type-C, Micro sd-kortplats

Sony Xperia XZ Premium är en mobiltelefon som formligen andas kvalitet med sin glasbaksida och metallram runtom - ett intryck som förstärks av att hårdvaran på insidan är av toppklass. Ska vi anmärka på något så är det att den har tydliga kanter, vilket många andra tillverkare gått ifrån idag. Det kan nog av många upplevas gammalmodigt, och skapar även onödiga döda ytor som skulle kunnat ha använts åt att ge telefonen större skärmyta. Enligt Sony själva är det 4K HDR-skärmen och möjligheten att ta ultrarapidvideo i hela 960 bildrutor per sekund som är mobiltelefonens riktiga skrytpunkter. De är å ena sidan kul tillskott, men lider båda av begränsningar i dagsläget. För skärmens del är det bara ett fåtal appar som ännu stödjer 4K, så fördelarna syns sällan. I framtiden lär det dock bli annorlunda. När det kommer till ultrarapidfunktionen är det värre ställt. Den kan bara ta en kort videosnutt i den högsta hastigheten och det gäller att både ljusförhållanden och motiv är gynnsamma för ett lyckat slutresultat. Med lite övning och en gnutta tur kan det resultera i helt fantastiskt resultat, men det är lite för krångligt att få till för att den här funktionen verkligen ska sticka ut. 

I övrigt är kameran väldigt bra, särskilt färgåtergivningen. Den tar även högkvalitetsbilder under sämre ljusförhållanden, men det finns premiumtelefoner som presterar bättre på just den punkten. Det funktionella gränssnittet bidrar till att kameraanvändningen blir till en smidig upplevelse. Smidigt är också gränssnittet rent generellt, mycket tack vare att systemet är det snabbaste och mest laggfria som vi har upplevt på en Androidmobil. Fingeravtrycksläsaren, som är inbakad i på-/av-knappen på sidan av mobilen, är även den rapp och fungerar felfritt. Xperia XZ Premium har dessutom stereohögtalare vilket är ett stort plus. Självklart är den även vatten- och dammtålig, något som sedan gammalt är ett av Sonys paradnummer. Det finns också en del smarta AI-funktioner inbakade i systemet, som att mobilen påminner dig om när du ska ladda den utifrån dina generella laddningsvanor. AI-delen ska över tid lära sig fler av dina användarvanor och ge rekommendationer utifrån dem. Vi upplever detta som hjälpsamt, men det är svårt att säga om den uppfattningen ändras beroende på hur tjatig XZ Premium blir på sikt. Sony har lyckats riktigt väl med Xperia XZ. Om man gillar formgivningen och tycker att priset är rimligt för en toppmobil som inte har en ”kantlös” skärm kommer man förmodligen inte att ångra sitt val.

+Rasande snabb, grym kamera, hög byggkvalitet
Något bred, inte ”kantlös” skärm
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Sony Xperia XZ2

Mjuka former och mycket bra ljud

Skärm: 5,7 tum - 2160 x 1080 pixlar Processor: Qualcomm Snapdragon 845 2,8 Ghz Kamera: 19 Megapixel, selfiekamera 5 megapixel Batteri: 3 180 mAh Bredd: 153 mm Höjd: 72 mm Djup: 11,1 mm Vikt: 198 g Taltid (3G): Ingen uppgift Lagringsminne: 64 GB Android-Version: 8.0 (Oreo) Övrigt: IP65-/IP68-klassad (vattentålig), biometrisk inloggning, USB Type-C, Micro sd-kortplats

Sony Xperia XZ2 har en inbjudande och fördelaktig design. Borta är äntligen den fyrkantiga designen från tidigare Xperia-serier. Istället stoltserar Xperia XZ2 med kurviga former och en 18:9-skärm som sträcker sig ut mot kanterna. Rundningen gör att mobilen ligger väldigt bra i handen. Samtidigt är den inte så pass framträdande att den lider av andra rundade skärmars tendens att ibland inte vilja känna av användarens fingrar vid ytterkanten. Det finns dock en nackdel, och det är att den ligger väldigt dåligt på plana ytor. Om du exempelvis laddar mobilen trådlöst och underlaget lutar det minsta kan luren lätt börja glida iväg mot potentiellt katastrofala destinationer. Detta kan förstås åtgärdas med ett lämpligt skal. Xperia XZ2:s prestanda är i toppklass och operativsystemet är verkligen rappt. Det märks när vi har många appar igång och växlar mellan dessa, men även i mer krävande applikationer. Det bara flyter på. Kameran är bra, men det finns ett frågetecken. Med tanke på att konkurrenterna har två eller till och med tre huvudkameror är det aningen underligt att Sony insisterar på att endast ha en. Det gör att man vare sig har tillgång till optiskt djupeffekt eller zoom och att den inte kan mäta sig med toppmodellerna i mörka miljöer. Kameran gör dock ett utmärkt jobb när ljusförhållanden är fördelaktiga och den kan filma i 4K HDR, vilket är bra om man har en TV som stödjer det formatet.

På Xperia XZ2 sitter fingeravtrycksläsaren som branschkutym på baksidan, en bit under kameralinsen. Läsaren är snabb och tar dig direkt in i systemet. Problemet med dess storlek och placering är att användare med längre fingrar lätt kan blanda ihop den med kameralinsen innan de vant sig.  Den unika 3D-scanningsfunktionen finns kvar sedan förra modellen men har uppdaterats och blivit bättre. Resultatet blir mer trovärdigt. När det kommer till ljud är XZ2 en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden. Sony’s digitala ljudförbättringar är väldigt bra och detsamma gäller stereohögtalarna. Den dynamiska vibrationsfunktionen, som gör att mobilen vibrerar i takt med bastoner i film, appar och musik är däremot bara intressant i teorin. Den fungerar bara när skärmen är på, vilket gör att den egentligen endast är aktiv när du håller mobilen i handen. Dessutom är funktionen ganska batterikrävande. Batteriet räcker ungefär en dag vid sparsam användning. Vi saknar en 3,5-millimetersutgång. Men överlag är detta ett intressant val för dig som letar efter en mobiltelefon med mycket bra ljud och samtidigt hög prestanda.

+Rundade formen, rappt gränssnitt, mycket bra ljud
Endast en huvudkamera, onödiga ljudvibrationer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Huawei Mate 10 Pro

Ren arbetshäst med tveksam extrafunktion

Prisklass: Premium Skärm: 6 tum - 2160 x 1080 pixlar Processor: HiSilicon Kirin 970 2,4GHz Kamera: Dubbla kameror med 20+12 Megapixel, selfiekamera 8 megapixel Batteri: 4 000 mAh Bredd: 154,2 mm Höjd: 74,5 mm Djup: 7,9 mm Vikt: 178 g Android-Version: 8.0 (Oreo) Övrigt: IP68 klassad (vatten- och dammtålig), fingeravtrycksläsare, ir-port, dubbla SIM-kort

Huawei Mate 10 Pro är en kraftfull och fullpackad mobiltelefon. Den tillhör den sortens telefoner vars skärm täcker nästan hela framsidan. Det, samt en mer långsmal skärm, gör att den rejäla sextumsskärmen faktiskt inte gör att telefonen känns otympligt stor. Amoled-skärmen ger dessutom riktigt fina färger och svärta. Inuti sitter Huaweis eget chip, som på alla sätt gör telefonen jämnsnabb med konkurrenterna. Här sitter även en separat processor för hantering av AI-funktioner (artificiell intelligens). Den ska hjälpa dig att ta bilder av bättre kvalitet och även lära sig hur du använder mobiltelefonen för att snabba upp den och spara lite batteri. Någon observerbar förbättring tack vare AI:n är dock tveksam. Batteriet är det absolut mest trevliga med telefonen. Det är rejält tilltaget och klarar faktiskt av att driva en tungt använd telefon en hel dag utan ta slut. Använder du telefonen sparsamt når du lätt upp i de utlovade två dagarnas batteritid. Medföljande laddare tankar samtidigt upp telefonen riktigt snabbt, även om trådlös laddning saknas. Saknas gör även hörlursuttaget, men istället är den vattentålig. 

Mate 10 Pro kan även kopplas till en extern skärm och fungera ganska likt en vanlig dator. Dock ingår inte adaptern för detta, det känns lite snålt. Mobiltelefonen kommer med Huaweis egna tillägg ovanpå Androids gränssnitt och det ger en hel del trevliga extrafunktioner, exempelvis smarta genvägar, extra inställningar och ett riktigt smart löst enhandsläge. Samtidigt upplever vi mottagningen och samtalskvalitet som riktigt bra. Vidare gör både den främre och de bakre kamerorna gör ett riktigt bra jobb. I bra ljus blir bilderna i toppklass och de dubbla linserna på baksidan ger både en lättare zoomfunktion och riktigt användbara porträttlägen. I sämre ljus sköter den sig bra, förutsatt att inget rör sig då det snabbt blir ganska oskarpt. Mate 10 Pro hoppar över flashiga funktioner som trådlös laddning och böjda skärmar till förmån för att vara en renodlad arbetshäst. Med bra kamera, kraftig hårdvara och ett batteri som står pall för det mesta vinner den mycket på att vara just en renodlad arbetshäst där andra inte orkar lika länge.

+Grym batteritid, smarta funktioner i gränssnittet, lyxig hårdvara
AI-funktionen märks inte av, svårt med rörliga motiv i dåligt ljus
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Sony Xperia XZ Compact

Unik i sitt slag – fortfarande

Prisklass: Premium Skärm: 4,6 tum - 1280x720p Processor: Qualcomm Snapdragon 835 2,45GHz Kamera: 19 MP, selfiekamera 8 MP Batteri: 2 700 mAh Bredd: 65 mm Höjd: 129 mm Djup: 9,3 mm Vikt: 143 g Android-Version: 8.0 (Oreo) Övrigt: IP68-klassad (vatten- och dammtålig), fingeravtrycksläsare

Sony Xperia XZ Compact har under många år varit unik, detta enbart till följd av dess storlek. Medan de flesta andra telefoner med topprestanda blir allt större, har Compact-serien stannat i ett nätt format med en skärm under fem tum. Så även denna gång - trots att den i övrigt delar många av de egenskaper som dess fullstora syskonmodell XZ skryter med. Skärmstorleken är bra om du letar efter något mer kompakt än vad som är standard idag. Samtidigt ska det sägas att Sony knappast varit fantasifulla med designen. Det är nästan svårt att se skillnad på den här och föregångarna. En annan nackdel är de vassa kanterna, som gör den mindre bekväm att hålla i.

Xperia XZ Compact har en kamera som levererar bra resultat. Detaljer tenderar att se digitalt komprimerade ut, men överlag ger telefonen riktigt bra bilder även i mörkare miljöer. En kul extrafunktion är en app som gör kameran till en 3D-skanner. Prestandamässigt är XZ Compact en positiv upplevelse, allt flyter på rejält fort, till och med lite snabbare än många konkurrenter. En hjälp är att den lilla skärmen har betydligt färre pixlar att hantera, dels som en följd av dess ringa storlek, dels för att uppösningen faktiskt är lägre. Det senare märks inte heller, just för att skärmen är så liten. Den lägre upplösningen gör också att batteriet räcker längre och du får ut en full dags användning utan större problem. För den som söker en relativt kompakt mobiltelefon är XZ Compact ett klockrent val, dels för att du inte sparar in på någon som helst snabbhet och dels för att den egentligen är ensam i sin storleksklass.

+Snabb i gränssnitt, nätt storlek, bra batteritid
Vassa kanter, väldigt lik föregångarna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Sony Xperia XZ3

Den fina skärmen passar filmälskare

Prisklass: Premium Skärm: 6 tum - 2880x1440 pixlar Processor: Snapdragon 845 2,8 GHz Kamera: 19 Mp, selfiekamera 13 Mp Batteri: 3 330 mAh Bredd: 158 mm Höjd: 73 mm Djup: 9,9 mm Vikt: 193 g Android-Version: 9 (Pie) Övrigt: Fingeravtrycksläsare (baksidan), IP65-klassad

Sony Xperia XZ3 är en premiumtelefon med elegant välvd P-Oled-skärm av högsta bildkvalitet. Skärpan är kanonfin, och färgrikedomen mycket bra med en precis färgåtergivning. App-ikonerna är så tydliga på skärmen att vi nästan luras att tro att de utgör en klistrad bild ovanpå själva skärmytan.

De välvda kanterna på skärmen ger hela mobiltelefonen ett sobert intryck. Den ligger stabilt i handen samtidigt som mobiltelefonens byggkvalitet känns stabil och gedigen. Utseendemässigt har Sony med andra ord lyckats riktigt bra.

Men allt är inte guld som glimmar. Även om vi föredrar den välvda skärmen rent designmässigt medför den också en smärre nackdel - den är väldigt känslig på sidorna, och det är därför mycket lätt att du kommer åt funktioner av misstag bara genom att du håller i den. Ska du exempelvis hålla i den för att titta på film, spela ett spel eller läsa en artikel är det lätt hänt att du råkar trycka fram genvägsmenyn eller starta olika funktioner. 

Genvägsmenyn är annars ett riktigt bra tillskott. Genom att snabbt tappa på sidan av telefonen får du upp dina mest använda appar och kan på så sätt direkt komma åt dem.

Fingeravtrycksläsare placerade på baksidan av mobiltelefonen kan man se lite som en smaksak, men denna telefon har dessutom en kamerasensor placerad precis ovanför läsaren, det är därför lätt hänt att man tar fel på dessa och kladdar ner linsen med fingret istället.

Lek med dinosaurier eller klä ut dig

Xperia XZ3 är en rapp mobiltelefon med ett gränssnitt där du både känner igen dig, och har fått ett tillskott av spännande funktioner och appar. 

En sådan app är AR Effect som är som en blandning mellan en spelapp och Snapchat. Du kan dels leka runt med olika AR-världar på skärmen, dels ta bilder på dig själv i roliga utstyrslar. En annan app är Bokeh som gör att du kan ställa skärpedjupet i efterhand. Bägge dessa går att komma åt direkt från kamera-appen, eller via appmenyn. Bokeh hade vi föredragit om den var en inbyggd funktion i kamera-appen istället.

Batteriet håller riktigt länge

Kameran är helt okej. Den kan knappast mäta sig med premiumlurarna på marknaden avseende färger, skärpa och bildbehandling, men för dig som inte har kameran som högsta prioritet när du köper mobiltelefon är den ändå godkänd.

Det största problemet med den är att den är lite seg från det att du trycker på avtryckaren tills dess att bilden tas. Du riskerar därför oskarpa bilder. Det är lite av en vanesak att vänta in rätt läge.

En höjdpunkt hos den här mobiltelefonen är batteriet. Batteritiden är mycket bra både under och mellan användningarna. Vid sparsam användning håller den lätt 3-4 dagar. Vid mycket frekvent användning håller batteriet cirka en dag, således ungefär lika länge som många andra mobiltelefoner presterar vid normalanvändning.

Den här mobiltelefonen passar inte dig som är ute efter en regelrätt kameramobil. Istället passar den dig som söker en mobiltelefon med mycket bra batteritid och en fantastisk skärm så att du kan titta på film, spela spel och läsa artiklar i högsta kvalitet. Då gör den sig allra bäst.

+Smidig genvägsmeny, fantastisk skärm, mycket bra batteritid
Något omständlig kamera-app, lite trist kameraresultat, lätt att komma åt funktioner av misstag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

Apple Iphone XS

Både ett riktigt monster och en ganska blek uppdatering

Skärm: 5,8 tum - 2436 × 1125 pixlar OLED Processor: A12 Bionic Kamera: 12 + 12 + 7 MP med vidvinkel ƒ/1,8, tele ƒ/2,4, true depth-kamera ƒ/2,2 Bredd: 70,9 mm Höjd: 143,6 mm Djup: 7,7 mm Vikt: 177 g

Apple Iphone XS är en mobiltelefon med riktigt bra skärm och flera spännande funktioner. En av de saker vi gillar bäst är möjligheten att ställa skärpedjupet i efterhand när du tagit porträttbilder. Det gör att du kan lätta upp den oskarpa bakgrunden om effekten blivit för stark, eller förstärka oskärpan om motsatt förhållande råder. Tyvärr går det inte att rädda felaktiga skärpedjup som vi hade hoppats från början. Iphone XS tenderar nämligen, precis som tidigare modeller, att ha svårt med var den ska lägga oskärpa i bilden (se testbilderna för exempel). Detta syns extra tydligt på bilder med många detaljer, exempelvis flygigt hår eller blommande fält. Att ändra skärpedjup i efterhand utgör tyvärr ingen räddning för det här. Däremot är det praktiskt när du tagit en bild där skärpedjupet hamnat rätt men blivit överdrivet åt något håll. Kameran har också förbättrats på andra punkter. Det är tydligt att den presterar bättre i mörker, dels mer detaljrika bilder, dels mer ljusstarka. Men det finns mobiltelefoner på marknaden som är snäppet vassare både vad avser skärpedjup och bilder tagna under svåra ljusförhållanden. Det nya smart HDR-läget lämnar däremot ifrån sig riktigt fina bilder. Iphone XS har batteritid som räcker ungefär en dag, ingen direkt skillnad från föregångaren med andra ord. Tyvärr följer det inte med någon snabbladdare med telefonen, det hamnar på minuskontot. Men å andra sidan laddas den ganska snabbt ändå. Vidare saknas USB-C som ju till och med är standard på Mac idag. Istället får du fortsatt hålla till godo med lightningkontakten som ju gör att du blir ganska låst till Applespecifika tillbehör. Du kan förstås köra blåtandshörlurar av valfritt märke om du skulle vilja det.

Apple Iphone XS är rapp i gränssnittet, har ganska snabb ansiktsigenkänning och får höga utslag i benchmarkprogrammen. Men för den som haft någon av förra årets modeller lär skillnaden inte vara märkbar rent praktiskt. Det krävs att du sitter på en Iphone med några år på nacken för att du verkligen ska uppleva skillnaden. Prestandan är dock mycket hög - även sett till toppkonkurrenterna. Särskilt på grafikfronten finns det mycket muskler som borgar för högklassiga spelupplevelser framöver. Telefonen blir ganska varm även under mindre krävande uppgifter, men det blir de flesta flaggskeppsmobilerna idag. Iphone XS är överlag en mobiltelefon som presterar i det absoluta toppskiktet. På punkt efter punkt gör den bra eller mycket bra ifrån sig. Men det finns fortfarande ett fåtal konkurrenter som presterar lite bättre på ett par avgörande delar - framför allt kameran och priset. XS är alltså inte avsevärt bättre än sin föregångare, snarare en blygsam uppgradering. Samtidigt är prisuppgraderingen raka motsatsen, där skäms inte Apple för att ta i - men ändå snålar företaget med tillbehören. Så trots att Iphone XS kvalar in i toppen på mobilmarknaden, blir inte betyget högre än så här. Det lär dock inte stoppa Iphonetrogna från att byta upp sig. Du som sitter på en lite äldre modell kommer att märka tydlig skillnad. För dig som redan har en Iphone X eller en Iphone 8 Plus med senaste IOS blir ett XS-köp långt ifrån en revolution, men troligen inte en besvikelse heller. Apple Iphone XS passar dig som vill ha en lättanvänd mobiltelefon med mycket hög prestanda, en bra kamera samt en utmärkt skärm och är beredd att betala rejält för det.

+Mycket hög prestanda, ställ skärpedjup i efterhand, bra kamera
Porträttläget något buggigt, saknar USB-C, följer inte med snabbladdare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Sony Xperia XZ2 Compact

Ett bra men inte klockrent val

Prisklass: Premium Skärm: 5 tum - 2160 x 1080 pixlar Processor: Qualcomm Snapdragon 845 2,7GHz Kamera: 19 Megapixel, selfiekamera 5 megapixel Batteri: 2 870 mAh Bredd: 65 mm Höjd: 135 mm Djup: 12,1 mm Vikt: 168 g Android-Version: 8.0 (Oreo) Övrigt: IP68-klassad (vatten- och dammtålig), fingeravtrycksläsare

Sony Xperia XZ2 Compact är uppföljaren till XZ1 Compact och den kommer med ett snabbt gränssnitt i ett nätt format. Den är dock - med sin välvda glasbaksida och bulliga formgivning - både tjock och tung för att vara en kompakt mobiltelefon. Till och med tyngre än en del flaggskeppsmodeller. Samtidigt råkar Compact-modellen ut för en del kompromisser gentemot fullstora XZ2. Den saknar exempelvis den innovativa vibrationsmotorn och vibrerar därför inte olika beroende på typ av notifiering - något som storebror gör. Till följd av formatet har även trådlös laddning fått stryka på foten. Däremot sitter fingeravtrycksläsaren numera logiskt placerad på baksidan istället för på strömknappen som på föregångaren XZ1 Compact. Även skärmen har förstorats och landar nu på fem tum. Detta utan att göra telefonens ytmått större, även om skärmen är lite mer avlång denna gång. Upplösningen är mer än tillräcklig på en mobiltelefon i det här formatet, och överlag rör det sig om en riktigt fin skärm.

Sony Xperia XZ2 Compact har mycket kraft på insidan och telefonen är lika snabb som konkurrenterna. Kameran och dess bildbehandlingsmjukvara ger ett klart godkänt resultat, även om det är en bit kvar till toppskiktet. Jämfört med föregångaren är den bättre på att fånga upp detaljer i bilden. Batteriet räcker till cirka en dags aktiv användning. Utsidan och skärmen är dock det som är nytt här på det stora hela. Känner du att det är vad du saknat hos Sonys kompaktserie är detta ett bra alternativ, men den numera betydligt billigare föregångaren är en enormt vass konkurrent.

+Snabb, ganska nätt format
Tung, något bantad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Samsung Galaxy Note 8

Extra allt men med kompromisser

Prisklass: Premium Skärm: 6,3 tum - 2960x1440p Processor: Samsung Exynos 8895 Octa 4x2,3GHz Kamera: 2x12 MP, selfiekamera 8 MP Batteri: 3 300 mAh Bredd: 162,5 mm Höjd: 74,8 mm Djup: 8,6 mm Vikt: 195 g Android-Version: 7.1.1 (Nougat) Övrigt: IP68-klassad (vatten- och dammtålig), fingeravtrycksläsare, penna, iris-scanner

Samsung Galaxy Note 8 är en mobiltelefon som kommer med en grym kamera och en bjässe till skärm. Formatet är dock väldigt avlångt, så det blir aldrig jobbigt att hålla i telefonen. Däremot blir den väldigt lång och därmed inte helt enkel att få plats med i byxfickan i alla lägen. Skärmen har krökta sidor som en designegenskap, och presterar riktigt bra bildkvalitet oavsett om du bara surfar eller om du kollar på film i hög upplösning. Samma sak gäller prestandan i stort som definitivt ligger på toppklassnivå. Nytt i Note-serien i och med lanseringen av Note 8 är de dubbla kamerorna. De ger dig ett slags simulerad zoom utan kvalitetsförlust och möjligheten till korta skärpedjup. Bildresultatet är bland det bästa du kan få ut av en mobiltelefon idag med god kontrast, bra bildbehandling och härligt färgspektra. Bredvid kameran sitter fingeravtrycksläsaren, vilket tyvärr är en mycket ogenomtänkt placering eftersom du ständigt råkar peta på kameralinsen när du fumlar med fingret. Med ett skal på blir det dessutom svårt att nå läsaren. Den biometriska inloggningen skulle istället kunna ha räddats av iris-skannern eller ansiktsigenkänningen. Dessvärre fungerar den förra inte med glasögon och den senare är otroligt seg. Således underpresterar Galaxy Note 8 i dagsläget totalt på biometri-fronten.

Galaxy Note 8 kommer såklart också med en penna – som alltid med ett eget fack för förvaring i telefonen. Den ger enorm precision i jämförelse med ett finger. Pennan är perfekt för såväl handskrivna anteckningar som skisser och pillande i kalkylark. Ser du ett behov av de här arbetsuppgifterna i din vardag eller i ditt yrkesliv är pennan ett ovärderligt hjälpmedel. Det vi har att klanka ner på är den något glatta skrivkänslan mot skärmglaset. Samtidigt kryllar det av extrafunktioner för smarta skärmklipp, gif-animeringar, översättningar och annat direkt kopplat till pennan som ger den ytterligare mervärde. Något trist för en enhet som ska erbjuda extra allt är att telefonen ett halvår efter släpp ännu inte uppgraderats till senaste versionen av Android. Lika trist är batteriet, som trots batterisparlägen i bästa fall orkar en dags användning. Fingeravtrycksläsaren, Androidversionen och batteritiden lämnar en sur eftersmak till en mobiltelefon som inte borde ha den här typen av brister. Men pennan är grym om du ser behovet av den, och telefonen i stort bjuder verkligen på extra allt. Vill du ha en mobiltelefon med stor inbjudande skärm, penn-funktionalitet och grym kamera är den ett bra köp och dessutom ensam i klassen stora premiumtelefoner med penna.

+Utmärkt pennfunktionalitet, högkvalitativ bildkvalitet hos skärmen, toppresterande kamera
Dålig batteritid, fingeravtrycksläsarens placering, gammal Androidversion
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Sony Xperia XZ1

Förfining men ingen revolution

Skärm: 5,2 tum - 1920 x 1080 pixlar Processor: Qualcomm Snapdragon 835 4x 2,35 Mhz - 4 x 1,9 Mhz Kamera: 19 Megapixel, selfiekamera 13 megapixel Batteri: 2 700 mAh Mått: 148 Längd: 73 Höjd: 7.4 Vikt: 156 Android-Version: 8.0 (Oreo) Övrigt: IP65-/IP68-klassad (vattentålig), biometrisk inloggning, 3,5 millimeter ljudkontakt, USB Type-C, Micro sd-kortplats

Sony Xperia XZ1 är en strömsnål mobiltelefon med spännande 3D-scanningsfunktion och intressant placering av fingeravtrycksläsaren. Sony:s genidrag att ha fingeravtrycksläsaren inbyggd i strömknappen som sitter på mobilens långsida gör telefonen extra strömsnål. Vissa kanske irriterar sig på att man först måste trycka på strömknappen innan man kan läsa av fingret, men det sparar på batteriet. Xperia XZ1 har även fördel i sin AI-inlärning och andra inbyggda strömsparfunktioner. Det är tur att Sony varit så innovativa med energibesparingen. Batteriet är verkligen i snålaste laget. Energibesparingsfunktionerna gör att batteriet trots allt håller en hel dag – i de flesta fall. Men det är på gränsen om du nyttjar mycket strömkrävande funktioner eller använder telefonen ofta under dagen.

Sony Xperia XZ1 har en kamera som presterar mycket bra i dagsljus. Det finns konkurrenter med vassare kameror, speciellt under svårare ljusförhållanden, men XZ1:s är absolut i toppskiktet. Den roliga 3d-scanningsfunktionen samt möjligheten att filma i vad Sony kallar för superslowmotion (må vara i endast 6 sekunder) är trevliga och unika egenskaper. Det är inte lätt att finna lämpliga användningstillfällen för dem men när man väl gör det är slutresultatet över förväntan. Vi utdelar även plus för mobilens ljudegenskaper, särskilt alternativen som ger möjlighet till högupplöst ljud. Utseendemässigt är det inte mycket som skiljer XZ1 från tidigare Sonymobiler. Mobilens lite stabbiga hörnkanter gör det svårt att hålla mobilen bekvämt i handen i vissa lägen. Detaljer som inger känslan av att Xperia XZ1 ligger efter konkurrenterna är att skärmen inte går ända ut i kanterna och den stora massan metall som återfinns över och under skärmen. Men ser vi till det inre så har ”gammalmodigheten” fördelar, exempelvis genom att du får ett par stereohögtalare som låter rejält mycket bättre än de konkurrenter som bara har en högtalare. Xperia ZX1 är bra på många sätt. Den har en bra skärm, smarta mjukvarufunktioner, levererar bra ljud, en kompetent kamera, dedikerad kameraknapp och mobilen ser helt okej ut även om man kanske saknar den där lyxkänslan. Den passar dig som inte använder mobiltelefonen alltför ofta under dagen och därför inte har behov av ett mer kraftfullt batteri.

+Innovativa funktioner, bra kamera & skärm & ljud, smart energibesparing
Uttjatad formgivning, döda ytor runt skärmen, klen batterikapacitet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

Xiaomi Redmi Note 5

Budget på gränsen

Prisklass: Budget Skärm: 5,99 tum – 1080x 2160 pixlar Processor: Qualcomm Snapdragon 636 8x1,8 GHz Kamera: 12+5 Megapixel, selfiekamera 20 megapixel Batteri: 4 000 mAh Bredd: 158,6 mm Höjd: 75,4 mm Djup: 8,05 mm Vikt: 181 g Android-Version: 8 (Oreo) Övrigt: Fingeravtrycksläsare, IR-sändare

Xiaomi Redmi Note 5 är en av de äldsta telefonserierna från Xiaomi som länge utmärkt sig med just ett utmärkt pris och förvånansvärt mycket telefon för pengarna. Note-delen har däremot inget att göra med avancerade skrivpennor som hos Samsungs Note-telefoner, utan det var ett namn som mobiler med lite större skärm än genomsnittet ofta fick för några år sedan. Med sin knappt sex tum stora skärm är Redmi Note 5 knappast en av bjässarna längre - snarare ganska standard.

Har ganska hög byggkvalitet

Skärmen gör inte bort sig kvalitetsmässigt, trots telefonens låga pris. Men färgåtergivning och liknande blir såklart bättre några prisklasser högre upp.

Telefonens metallskal ger även det ett stadigt intryck som för några år sedan var förunnat dyrare telefoner. Baksidan innehåller en fullt godkänd, men inte blixtsnabb fingeravtrycksläsare och på övre kortsidan hittar vi ett IR-öga så att du kan använda telefonen som fjärrkontroll, vilket är ett oväntat trevligt tillskott hos de telefoner som har det.

Så bra är kameran

På baksidan i närheten av fingeravtrycksläsaren hittar vi dubbla kameror. Porträttläget som det medger kräver rätt enkla motiv för att bli bra, vilket även gäller mörkerfoton i allmänhet. Dagtid ger kameran godkända bilder, överraskande bra för priset men inget revolutionerande.

På insidan hittar vi den främsta besparingen för att hålla ner priset, nämligen hårdvaran. Den funkar okej i de flesta lägen, men korvar gärna igen när det börjar hända mycket samtidigt.

Känns lite föråldrad ibland

Ovanpå Android hittar vi även Xiaomis eget gränssnitt MIUI som ger en mängd extrafunktioner till telefonen, främst extra inställningar och egna appar. Alla tillägg är knappast fenomenala och många delar av grafiken i gränssnittet känns en aning föråldrat, men på det stora hela fungerar det bra.

Redmi Note 5 har det låga priset till sin fördel, även om det märks var det sparats in. Samtidigt behöver du inte gå upp mycket i pris, särskilt hos Xiaomis egna telefoner, för att besparingarna ska kännas mindre tydliga. Men trots allt handlar det om en väldigt prisvärd modell.

+Priset, IR-sändare, stort batteri
Stundtals långsam, svagt porträttläge i kameran
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Xiaomi Mi A2

Ren Android till reapris

Prisklass: Budget Skärm: 5,99 tum - 1080 x 2160 pixlar Processor: Namn Qualcomm Snapdragon 660 4x2,2 GHz Kamera: 20+12 Megapixel, selfiekamera 20 megapixel Batteri: 3 000 mAh Bredd: 158,7 mm Höjd: 75,4 mm Djup: 7,3 mm Vikt: 168 g Android-Version: 8.1.0 (Oreo) Övrigt: Fingeravtrycksläsare, IR-port

Xiaomi Mi A2 är en prisvärd mobiltelefon utan krusiduller. Ur ett svenskt perspektiv har Xiaomi på många sätt gjort sig kända för riktigt prisvärda mobiler med flaggskeppsprestanda. Samtidigt är det en strategi de kör med i alla prisklasser och det är i det lite högre budgetsegmentet vi hittar Mi A2.

Fördelen med rent Android

Till skillnad från de flesta andra telefoner från Xiaomi, eller någon annan tillverkare för den delen, hittar vi inget tillverkarspecifikt gränssnitt i telefonen. Istället handlar det om Android One, vilket är Googles satsning för att ge en ren Android-upplevelse till lite billigare modeller. 

Även om många tillverkares tillägg kan tillföra nyttiga funktioner och extra inställningar innebär Android One att du slipper onödiga tillägg och ska få uppdateringar snabbare. Under vår testperiod är det Android 8 som gäller, men en uppdatering ska vara på väg.

Xiaomi har enbart lagt till ett par egna appar, bland annat för att styra IR-sändaren på telefonens ovandel (så att du kan använda den som fjärrkontroll till din TV exempelvis), vilket gör att allt hålls rent och snyggt från start. Det gör även telefonen hyfsat rapp i användningen, åtminstone sett till vad vi kan förvänta oss av prislappen.

Den har fin byggkvalitet

Själva telefonen känns oväntat välbyggd med sitt metallskal, om än enormt hal. Ett plastskal ingår i förpackningen, vilket rekommenderas för att både motverka halkigheten och minska intrycket av den enorma kameraklumpen som sitter på baksidan.

Även om batteritiden håller för en heldag hade vi nog gärna sett en tjockare telefon för både ett större batteri och mindre kameraklump på baksidan.

Kameran har både för- och nackdelar

Utöver att sticka ut rejält handlar det om en kamera med två linser, bland annat för att kunna ta porträttbilder med suddig bakgrund. Just porträttdelen kräver såväl bra ljus som motiv utan för många detaljer i kanterna för att ge bra resultat dock.

Som vanlig kamera ger den fullt godkända bilder i dagsljus, om än med lite konstig färgåtergivning i vissa lägen. I mörkare miljöer blir det snabbt brusigt, vilket är akilleshälen för många mobilkameror.

Samtidigt handlar det om vad du får för prislappen och i fallet Mi A2 är det faktiskt en hel del, oavsett om du ser till kameran, allmän prestanda eller byggkvalitet. Har du en begränsad budget är det helt klart ett bra val utan allt för stora kompromisser.

+Prisvärd, fjärrkontroll, rent Android-gränssnitt
Hal som en tvål, enorm kameraklump, inte världens vassaste porträttläge i kameran
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

Nokia 8

Bra hårdvara men opersonlig och för lite Nokia

Skärm: 5,3 tum - 2560 x 1440 pixlar Processor: Qualcomm Snapdragon 835 (4 x 2.5GHz + 4 x 1.8GHz) Kamera: 2 x 13 Megapixel, selfiekamera 13 megapixel Batteri: 3 090 mAh Bredd: 151,5 mm Höjd: 73,7 mm Djup: 7,9 mm Vikt: 160 g Android-Version: 7.1.1 (Nougat) Övrigt: Biometrisk inloggning, 3,5 mm ljudkontakt, USB Type-C, stänksäker (IP54)

Nokia 8 är en intressant mobiltelefon, i alla fall på pappret. En modern snabb processor trots det lite lägre priset, dubbla bakre kameror med respektingivande Zeiss-märkning och en ljusstark skärm med god skärpa. Men utöver den högst kapabla ljudinspelningslösningen tar inte Nokia 8 vara på hårdvaran på bästa sätt. Tillverkaren HMD har i princip lämnat Googles operativsystem intakt. Det finns knappt någonting som säger att det är en Nokia 8 du håller. Detta gör mobiltelefonen anonym och långt ifrån så funktionsfylld som vi är vana vid när det kommer till premiumtelefoner. Vi hade gärna sett ett eget gränssnitt ovanpå Googles Android-grund. Det lilla unika som finns hittar du i kamera-appen. Med den kan du ta bilder och spela in video med selfie-kameran och huvudkameran samtidigt. Då delas skärmen upp i två halvor där vardera kamerans synvinkel visas. I marknadsföringsspråket kallas det en ”bothie” istället för en ”selfie”. Filmar du kan ”bothie”-materialet direktströmmas till Youtube eller Facebook. De två huvudkamerorna, en färg och en monokrom, kan tyvärr inte användas till att skapa och manipulera skärpedjupet. Istället ska upplägget hjälpa till att skapa mer detalj i bilderna i sämre ljusförhållanden. Tyvärr lyckas den inte riktigt med det. Dessutom har Nokia 8 bitvis problem med autofokusen som inte kan bestämma sig särskilt snabbt. I gynnsamma förhållanden så blir bilderna helt okej, men med tanke på hur mycket fokus Nokia 8 har på just kamerorna så förväntar man sig mer.    

Utseendemässigt är det dock svårt att klaga på Nokia 8. Den är stilren och generellt sett är mobilen relativt tunn och smidig i handen. Skärmen är skarp och ljusstark och att mobilen har SD-kortplats ger den ett plus i kanten. Att det inte är några som helst problem att gå en hel dag utan att behöva ladda mobilen är också positivt. Det som kanske talar mest för Nokia 8 är det relativt konkurrenskraftiga priset. Frågan är dock om det räcker? Flera konkurrenter har fler unika lösningar, mer eller mindre likvärdig hårdvara och någon är dessutom ännu mer prisvärd. I jämförelse blir Nokia 8 en mobiltelefon som har väldigt få fel men som ändå inte känns riktigt rätt. Dessutom är mobilen inte vattentät som konkurrenterna i samma kategori, utan endast vattentålig. Det är synd att tillverkaren inte tar bättre vara på hårdvaran för Nokia 8 är intressant både sett till prislapp och sitt spännande arv.

+Bra selfiekamera, plats för micro-SD-kort, snabb processor
Ej vattentät, opersonlig upplevelse, problematiskt autofokus
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

Utgångna produkter

Samsung Galaxy S3

Skärm: 4,8 tum - 720x1280 pixlar Processor: 1400 Mhz Quad Core Kamera: 8 Megapixel Taltid (3G): 11.6 Standbytid (3G): 770 h Mått: 70,6×136,6×8,6 mm Vikt: 133g Android-Version: 4.1 Jelly Bean
Samsung Galaxy S3

Ända sedan vi testade den första Galaxy S för några år sedan har modellprogrammet haft en speciell plats i våra hjärtan. Telefonen kanske inte sticker ut designmässigt, men under huven levererar både hårdvara och mjukvara på absolut högsta nivå. Den senaste versionen av Android 4.1 Jelly Bean i kombination med Samsungs nya snabba Exynos-processor gör att appar, webbläsare, spel, menysystem och widgets flyter på som smör. Kameran tar utmärkta bilder och har funktionalitet i nivå med de bättre kompaktkamerorna på marknaden. Även videokvalitet är bra men vi upplever att autofokus trilskas ibland. Den 4,8-tum stora högupplösta displayen är utmärkt och responsiv, men som många andra skärmar av AMOLED-typ har den en lätt blå ton. Mobilen är utrustad med ett kraftfullt 2100mAh batteri som dessutom är utbytbart. Vi klarar utan extra laddning en hel dags flitigt användande. Ljud- och samtalskvalitet sätter en ny standard, även de medföljande hörlurarna är riktigt bra. På många sätt har Samsung tagit över ledartröjan från iPhone då Galaxy S III visar riktningen mot framtiden för hela branschen.

+Otrolig prestanda, bra kamera och ljud, bra batteri
Lätt blå tonad skärm

HTC One X

Skärm: 4,7 tum - 720x1280 pixlar Processor: 1400 Mhz Quad Core Kamera: 8 Megapixel Taltid (3G): 6.6 Standbytid (3G): 400 h Mått: 69,9×134,4×8,9 mm Vikt: 130g Android-Version: 4.1 Jelly Bean
HTC One X

Det första som slår en med HTC One X är den stora fantastiska LCD-skärmen. Färger, kontrast och upplösning är bland det bästa vi sett på en skärm, någonsin. Mobilen är tillverkad ur ett stycke polykarbonat och ger ett exklusivt intryck, den är dessutom mycket greppvänlig. En nackdel med unibodydesignen är att batteriet inte är löstagbart. Batteritiden är ändå godkänd och klarar utan problem en dags normal användning med surfande, spelande och ett antal telefonsamtal. Interfacet HTC Sense är rejält nedtonat jämfört med tidigare versioner och är numera snabbt, snyggt och pålitligt. Tegra 3 processon gör ett utmärkt jobb. Även de mest krävande spelen på Google Play flyter på bra utan lagg, telefonen blir dock riktigt varm. Kameran är ok men har svårt att hävda sig mot de vassaste konkurrenterna, iPhone 5, Samsung Galaxy S3 och Nokia Lumia 920. Samtalskvalitet och högtalare möter våra förväntningar men de medföljande hörlurarna är under all kritik med dålig passform och burkigt ljud. Köp nya direkt! Sammanfattningsvis gillar vi verkligen HTC One X, det är utan tvekan en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden.

+Fantastisk display, bra flyt i appar och spel, uppseendeväckande design
Batteri går ej att byta

Samsung Galaxy S

Skärm: 4 tum - 480×800 pixlar Processor: hastighet: 1000 Mhz Kamera: 5 Megapixel Taltid (3G): 12.9 Standbytid (3G): 750 h Mått: 64,2×122,4×9,9 mm Vikt: 118g Android-Version: 2.2
Samsung Galaxy S 2

Touch-skärmen på Samsung Galaxy S är den bästa vi testat på en mobiltelefon. Responsen är blixtsnabb, upplösningen är hög och svärtan och färgerna är fantastiska, även i solljus. Storleken på 4 tum gör det till ett nöje att surfa på internet eller titta på film. Mobilen klarar mängder av filmformat och är både lätt och smal (under 1 cm). Mobilkameran tar bra bilder och tål att jämföras med Sony Ericssons kameror i dagsljus men tyvärr finns det ingen blixt. Mobiltelefonen är tyvärr inte heller billig ens med abonnemang. Många bra program från Samsung medföljer och det nya menysystemet är snyggt, snabbt och logiskt.

+Snabb, tunn, fantastisk skärm, filmar i HD, klarar DivX och MKV i 720p
Något burkig samtalskvalitet & plastig känsla

Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro

Skärm: 2,55 tum - 240×320 pixlar Processor: hastighet: 600 Mhz Kamera: 5 Megapixel Taltid (3G): 4 Standbytid (3G): 360 h Mått: 52×90×17 mm Vikt: 120g Android-Version: 1.6
Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro 2

Detta är den bästa mobiltelefonen i Sony Ericssons Xperia serie hittills. Telefonen är liten, lätt och snygg och responsen i touch-skärmen och det utskjutande tangentbordet är direkt och exakt. Skärmen är dock något liten för att surfa på internet men i övrigt funkar den bra. Menysystemet är kanske inte så flashigt men är både logiskt, funktionellt och lättmanövrerat. Det är framförallt som musikmobil och kameramobil som telefonen sticker ut. Högtalaren och hörlurarna som medföljer som tillbehör är riktigt bra. Kameran är som vanligt med Sony Ericssons mobiltelefoner av högsta kvalitet.

+Bra högtalare, hörlurar och kamera, Android i mini format
Något liten skärm för internet

HTC Wildfire

Skärm: 3,2 tum - 240×320 pixlar Processor: hastighet: 528 Mhz Kamera: 5 Megapixel Taltid (3G): 8.16 Standbytid (3G): 690 h Mått: 60,4×106,75×12,19 mm Vikt: 118g Android-Version: 2.1
HTC Wildfire

HTC Wildfire ger intrycket av att vara en betydligt dyrare 3G mobil än vad den är. Den har ett exklusivt designat skal och med HTC:s Sense teman får man en cool och initiativ upplevelse i menyerna. Touchskärmen har bra färger och touch-respons men upplösningen är låg och man ser pixlarna. På grund av den lägre upplösningen fungerar inte heller riktigt alla gratis spel och program i Android Market till mobilen. Kameran har blixt, tar skarpa bilder men har ett överdrivet blått färgstick utomhus. Högtalaren för musik är lite tam, testet på samtalskvalitet ger dock ett mycket bra betyg. En snygg mobil till ett bra pris.

+Bra pris, hög byggkvalitet, flashgrafik på internet, snyggt menysystem
Klen processor, WiFi slukar batteri, mer än en minut start-upp tid

LG GT540 Optimus

Skärm: 3 tum - 320×480 pixlar Processor: hastighet: 600 Mhz Kamera: 3 Megapixel Taltid (3G): 7 Standbytid (3G): 650 h Mått: 54,5×109×12,7 mm Vikt: 115,5g Android-Version: 1.6
LG GT540 Optimus

Detta är en av de billigaste Android mobiltelefonerna på marknaden utan abonnemang. Den är dessutom snygg, smal och lätt men samtidigt robust. Internet är snabbt och upplösningen på skärmen är godkänd om än blek i färgerna. Tyvärr är skärmen resistiv vilket innebär att man måste trycka för respons (jämfört med en kapicativ skärm där det räcker med en lätt touch). Vi rekommenderar att använda fingernaglarna, då funkar skärmen bäst i våra test. Den rosa mobilen har ett grymt snyggt mobilskal och lär bli en bästsäljare till 20-something tjejer, finns även i svart och vitt. Billig med kontantkort och nästan gratis med abonnemang!

+Billig, riktigt bra samtalskvalitet, stödjer DivX video filformat
Resistiv skärm, lågupplöst kamera på 3 megapixel