0 100 95 1

Test: Panasonic VE9NKE - Känner av om det är soligt

Den här luft-luftvärmepumpens utomhusdel har så kallad Heatcharge-teknologi, vilket innebär att den kan fortsätta producera kontinuerlig värme även under avfrostning. Den gör det genom att ta tillvara på på värme från kompressorn, vilken den sedan använder vid avfrostningen.

Inomhusdelen har ett luftreningssystem som kallas Nanoe-G som renar luften från partiklar. Den har också en solsensor för att kunna optimera prestandan efter om det är dag eller natt/molnigt. Energiklassningen på både uppvärmning och kylning är utmärkta A+++, och SCOP- och SEER-värdena är även de bra, 5,4 respektive 8,6.

Högt rankad i test

Panasonic VE9NKE får utmärkta betyg av norska Forbrukerrådet i deras stora test av luftvärmepumpar och blir tvåa totalt bland 35 olika modeller. Den får framförallt väldigt höga betyg på prestanda sett över hela säsongen, SEER-värdet och för att den klarar av så låga temperaturer som -30°, vilket är praktiskt till exempel för bostäder i Norrland. 

Minuspunkterna är inte särskilt många, men Forbrukerrådet bedömde priset vid testtillfället som väldigt högt, och pumpens värmeproduktion kontra energiförbrukning var inte helt optimal vid temperaturer under -15°. De upplevde också pumpen som något högljudd.

  • Utmärkt energiklassning
  • Fjärrkontroll
  • Bra SCOP- och SEER-värden
  • Något dyr
  • Något högljudd
95

Källor

Forbrukerrådet - juni 2015
Experttest av 35 luftvärmepumpar