Soundbar: 3 modeller i test

Updated Januari 2018

En soundbar, alternativt ljudlimpa eller allt-i-ett-högtalare som de ibland kallas, är en högtalarpanel som kort och gott innehåller ett flertal högtalare. Det kan till exempel vara två fronthögtalare, en center och en bas som är inbyggda i en enda lång panel, eller bara två fronthögtalare med en extern bas. Den utgör ett stilrent alternativ att hänga upp under TV:n istället för att trassla med flera fristående högtalare. Soundbaren är ett bra alternativ för den som inte vill investera i ett hemmabiosystem, men som heller inte nöjer sig med TV:ns inbyggda högtalare. Många gånger kan ljudet i TV:ns högtalare upplevas platt och otillräckligt för att tydligt höra vad som sägs eller för att få en mäktig filmupplevelse. Samtidigt kan en investering i ett komplett hemmabiosystem både kännas kostsam och komplicerad med kabeldragningar, förstärkare och olika systemlösningar. Då är soundbaren ett bra mellanting. Den har vanligen en rikare ljudbild och betydligt mer tryck i basen än TV:ns inbyggda högtalare - däremot får du aldrig äkta surroundljud utan att införskaffa en lösning med fristående bakre högtalare.

Soundbaren kräver sällan någon större expertis att installera. I princip brukar det bara vara att plugga in den och starta TV:n. Många modeller kommer också med trådlösa uppkopplingsalternativ såsom exempelvis bluetooth och inbyggda streamingtjänster. Detta gör att du kan spela musik utan att ha TV:n igång.

Köpa soundbar

När du ska köpa en soundbar är självklart ljudkvaliteten i relation till priset den viktigaste faktorn. Olika modeller har olika lösningar för de olika registren. Exempelvis finns det 2.1-modeller som då har två fronthögtalare i ljudlimpan och en extern subwoofer. Men det finns även 3.0-modeller som alltså är utrustade med två fronthögtalare, en centerhögtalare men som saknar extern subwoofer. Vissa modeller kommer också med så kallat virtuellt surroundljud. Det innebär att de med olika tekniker ska ge dig ett slags fejkad surroundupplevelse som upplevs som en riktig. Det fungerar tyvärr sällan bra i praktiken. Vill du ha äkta surroundljud finns det bara en väg att gå, det är att skaffa ett 5.1-ljudsystem (eller större). Som du säkert förstår går det inte att bygga in en 5.1-lösning i ljudlimpan eftersom de bakre högtalarna måste placeras bakom dig för att du ska få äkta surroundljud. Vill du ha en lösning som stödjer äkta surroundljud finns det därför modeller som har system som kan byggas ut. Det innebär att du kan koppla in två bakhögtalare till soundbaren. Om du har den här kravbilden bör du dock sondera marknaden av kompletta hemmabiosystem och jämföra dessa mot den soundbar du tittar på för att se vad du får för pengarna.

När du letar efter en passande soundbar är det också viktigt att granska dess anslutningsmöjligheter och ställa dem mot dina behov. Har du många teknikprylar på TV-hyllan, såsom spelkonsoler, mediaspelare och annat? I så fall måste du ha en soundbar med flera HDMI-portar. De lite billigare modellerna kommer dock sällan med särskilt många HDMI-anslutningar. Har du däremot bara 1-2 apparater som ska kopplas in finns det många soundbars som skulle kunna passa dina behov.

Värt att notera är att många soundbars kan styras med TV:ns fjärrkontroll. En annan funktion som kan vara värd att överväga är om du önskar inbyggda streamingtjänster såsom exempelvis Spotify. Det gör att det blir enkelt att streama från mobiltelefonen om du saknar dessa tjänster i TV:ns app- och funktions-utbud.

Innehålls­förteckning

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vi har testat varje soundbar i den miljö som den är avsedd för, med andra ord ett normalstort vardagsrum möblerat med soffor, tv-bänk med mera. Detta för att skapa en så representativ upplevelse som möjligt, så att betyget rimmar väl med konsumentens kravbild och förutsättningar. Varje soundbar har först kopplats in utan bruksanvisning för att vi ska få en bild av hur lättförståelig produkten är och hur tydliga knappar, reglage och övrigt är. Därefter har vi gjort om inkopplingen och enheten har konfigurerats - samt vid behov kalibrerats - utifrån tillverkarnas angivna instruktioner. När vi har testat alla soundbars har vi använt oss av musik från olika källor och av olika karaktär. Det har varit en blandad mix av genrer, allt från klassisk musik och elektrojazz till hiphop och dubstep. Vi har även ett antal referenslåtar med på spellistan som är där för att testa specifika aspekter. Exempelvis använder vi The Whos:s Baba O’Riley eftersom den ofta låter dåligt i obalanserade ljudsystem. Vi lyssnar även alltid på Dead can Dance:s Yulungan (spirit dance) för att få en god bild av hur högtalarna hanterar ljud i olika kanaler.

Några av de faktorer vi lägger särskilt stor vikt vid är: 

Ljudkvalitet: Hur presterar varje register? Hur väl framträder detaljer i de olika registren? Hur bred och rik är ljudbilden? Hur hanterar högtalaren hög ljudvolym? Klarar soundbaren av att separera ljud i olika kanaler?

Funktioner: Vilka uppkopplingsmöjligheter och portar finns det? Har soundbaren stöd för några streamingtjänster? Vilka övriga funktioner finns det? Finns det någon app för styrning?

Användarvänlighet: Hur enkelt och snabbt går det att komma igång med soundbaren för första gången? Behöver den kalibreras, och hur smidig är i så fall den processen? Behöver du öppna bruksanvisningen för att göra inställningar?

Andra faktorer vi väger in i betyget är fjärrkontrollen och andra medföljande tillbehör, garantier, byggkvalitet och materialval. Vi tittar slutligen på det aktuella priset och gör en samlad bedömning över hur mycket soundbar vi tycker att man får för pengarna, d.v.s. hur prisvärd soundbaren är.

Bose Soundtouch 300

Omfångsrikt ljud och grym app men lite mesig bas

Kanaler: 3.0 Effekt: 200 W Anslutningar: HDMI in, HDMI ut, 3,5 mm subwoofer ut, optisk, Bluetooth, Wi-Fi Strömförbrukning: 50 W (normal användning), 0,5 W (standby) Mått: 1305 Vikt: 6,3 kg Vikt: 6,3 kg

Bose Soundtouch 300 är en stilren soundbar som du inte behöver skämmas över i vardagsrummet. Den nätta designen ihop med de diskreta LED-dioderna - som håller dig uppdaterad om vilka val du har gjort - fungerar bra. Det vi kan sakna är fysiska knappar på soundbaren, du blir i dagsläget väldigt beroende av fjärrkontrollen. Fjärrkontrollen är i princip en TV-kontroll både avseende storlek och funktionsmässigt. Den har sköna knappar och många funktioner som sagt, men känns onödigt omfattande. Vi föredrar appen som är riktigt bra. Du ansluter enkelt soundbaren till ditt trådlösa nätverk, skapar ett konto och sedan är du igång. Vi tycker om att Spotify Connect är inbyggt och att det finns möjlighet att lägga till dator och NAS som uppspelningskällor. Tyvärr är appen emellanåt lite buggig, men startar du om den kommer du igång igen på nolltid. Vi gillar möjligheten att spara låtlistor som “förvalda” då detta sparar tid för den med stort musikbibliotek. Du kan också välja att koppla upp dig direkt till soundbaren via Bluetooth. Det fungerar bra men vid ett par tillfällen upplever vi att den av någon anledning gör någon bråkdels sekund uppehåll i ljudet. Tyvärr går det inte att ansluta direkt via 3,5-millimetersingång för att eventuellt komma runt detta problem. Däremot ger vi stort plus för att det är ARC-stöd i HDMI-porten så att du kan spela upp 4K. Det kunde dock varit fler HDMI-portar sett till priset.

Ljudbilden hos Soundtouch 300 är generellt riktigt bra, men det finns en del att jobba på. Vi hade förväntat oss mäktigare ljud sett till priset. Det är framför allt punchigheten och djupet i basen som saknas, den upplevs platt, speciellt sett till hur fylligt övriga register presterar. En annan skavank är att ljudet är lite obalanserat, det drar åt det lägre registret och blir därför alltför dovt i vissa musikgenrer. Det låter dock absolut inte dåligt på det stora hela, tvärtom. Ljudet är ett stort steg upp från TV:ns inbyggda högtalare. Ljudbilden är väldigt bra - bortsett från basen - upplevelsen blir att du nästan som omfamnas av ljudet som lyssnare. Det är också enkelt att skilja mellan ljud som kommer från höger respektive vänster, vilket är bra både när du ser på film och när du lyssnar på musik som nyttjar detta som effekt. Soundbaren går att bygga ut till ett system med flera trådlösa fristående högtalare och en baslåda. Just baslådan skulle vi absolut rekommendera att du köper till med tanke på ljudbilden - i alla fall om du kollar mycket på film eller spelar spel. Hade basen varit bättre hade betyget blivit ännu högre. Tittar du däremot mest på vanliga TV-program är ljudkvaliteten ett klart steg upp från de konventionella TV-högtalarna.

+Tydligt var ljud kommer ifrån, bra app, omfångsrikt mellan- och diskantregister
Platt bas, lite dov ljudbild
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

Samsung HW-MS660/XE

Stabil soundbar med välbalanserat ljud men inom snäva marginaler

Kanaler: 3.0 Effekt: 200 W Anslutningar: HDMI in, HDMI ut, 3,5 mm, optisk toslink, Bluetooth, Wi-Fi Strömförbrukning: 50 W (normal användning), 0,5 W (standby) Mått: 1305 Vikt: 6,3 kg Vikt: 6,3 kg

Samsung HW-MS660/XE är en soundbar med mycket som talar för sig, både vad gäller ljudkvalitet och användarvänlighet. Den har en mycket väldesignad fjärrkontroll som ligger bra i handen och är lätt att förstå sig på. Soundbaren har också ett par fysiska knappar diskret placerade på kortsidan. Du ser vilka val du gör genom en LED-display som lyser upp genom fronttyget, och som släcks kort därpå för att inte störa. Sitter du snett i förhållande till texten kan den dock vara svår att läsa. HW-MS660/XE är ingen liten pjäs. Den både väger en hel del och tar upp en relativt stor yta på väggen för att vara en soundbar. För dig med lite större TV gör det dock ingenting, det ser absolut inte konstigt ut. Den har dessutom tre inbyggda högtalare vilket såklart påverkar storleken. Med tanke på de tre kanalerna förväntar vi oss riktigt bra ljudfördelning, och här presterar HW-MS660/XE utmärkt. Vi hör direkt från vilket håll ljudeffekterna kommer.

HW-MS660/XE levereras inte med en extern bas, men det gör absolut ingenting. Det är okej tryck i den inbyggda basen. Ljudet är överlag väldigt rent. Det vi framför allt har att anmärka på är att ljudbilden är snäv. Du blir inte omfamnad av ljudet på samma sätt som hos en del konkurrenter. I denna snäva ljudbild är ljudet dock mycket välbalanserat. En låt som exempelvis Baba O´Riley kan vara svår att få fram alla register i, men här presterar Samsungs soundbar utmärkt. Trots det begränsade omfånget i ljudbilden så passar dess försiktiga uttryck flera musikgenrer. Det som blir lidande är främst filmtittande och klassisk musik. På plussidan noterar vi stöd för 4K tack vare HDMI ut med TV-ARC, och möjlighet att koppla upp soundbaren på ditt trådlösa nätverk. Uppkopplingen till det trådlösa nätverket är en smula omständlig och fungerar av någon anledning inte alltid 100 procent. Det händer att vi kopplas ifrån. Appen till soundbaren är lättnavigerad och innehåller stöd för en rad streamingtjänster, vilket är toppen. Vi skulle däremot gärna sett fler funktioner i appen som gjorde den intressantare att öppna istället för respektive musiktjänsts egen app. För dig med många Samsungprodukter är den dock mycket bra eftersom du då får en bra överblick.

+Genomtänkt design, bra stereoljud, balanserat ljud
Snäv ljudbild, ibland något svajig wi-fi
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Panasonic SC-HTB488

Genomtänkt soundbar med fristående baslåda

Kanaler: 2.1 Effekt: 200 W Anslutningar: HDMI, optisk, Bluetooth Strömförbrukning: 19 W (normal användning), 0,5 W (standby) Mått: 853 x 60.5 x 90 mm (soundbar), 185 x 303 x 337 mm (subwoofer) Vikt: 1,9 kg (soundbar), 4,3 kg (subwoofer) Övrigt: Trådlös fristående subwoofer

Panasonic SC-HTB488 är en kompakt soundbar som det är väldigt enkelt att komma igång med. Från det att du har packat upp den ur lådan tills dess att du fått igång en låt eller en film tar inte mer än någon minut. Du behöver i princip aldrig använda manualen, hela enheten är ytterst självförklarande. Knapparna på soundbaren är tydligt markerade trots diskret placering. LED-dioder på den visar begripligt vad du har gjort för val. Även fjärrkontrollen är användarvänlig och dessutom av mycket kompakt storlek. Likaså är soundbaren kompakt och nätt i designen. Den känns överlag dyrare än vad den faktiskt är. SC-HTB488 kommer med en trådlös fristående subwoofer, vilket i och för sig är ganska vanligt i den här prisklassen. Subwoofern fungerar sömlöst ihop med soundbaren så fort du har stoppat i strömkabeln. Användarvänligheten är med andra ord mycket hög.

SC-HTB488 kommer som sagt med en extern baslåda. Den är helt klart nödvändig för att du ska få en bra ljudbild. Utan den blir ljudet väldigt platt. Med den inkopplad är ljudet godkänt, speciellt sett till att denna soundbar kvalar in i budgetsegmentet. Det är klart och rent så på så vis passar det bra när du tittar på TV och vill ha lite mer kräm och volym än vad de inbyggda högtalarna klarar av att leverera. Är du däremot ute efter en mäktig film- eller musikupplevelse är SC-HTB488 för klen. Soundbaren har svårt att sortera ut och fördela stereoljudet så att du upplever det som just stereo, det grötas ihop en hel del. Baslådan ger bas i det riktigt låga registret, men tenderar att dränka mellanregistret om du inte är försiktig. Du kan sänka basen via fjärrkontrollen men då är det istället svårt att få balans i ljudet. Samtidigt är diskanten lite vass. Det krävs med andra ord en del justering innan du hittar en ljudbild som är godkänt balanserad. När du väl gjort det är ljudet dock en trevlig upplevelse och betydligt bättre än vad en genomsnittlig TV skulle leverera. Det är kanske inte soundbaren du väljer om du tittar mycket på film eller är en inbiten musikfantast, men däremot ett intressant val för dig som till ett vettigt pris vill uppgradera TV-ljudet.

+Snabb konfiguration, användarvänlig design
Obalanserat ljud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5