Speltangentbord: 6 tangentbord för gaming i test

Senast uppdaterat Mars 2021

Går du i planerna på att köpa ett nytt tangentbord, ett tangentbord avsett för spel? Vi har testat de senaste modellerna från de mest populära tillverkarna. Alla tangentbord i testet är avsedda för gaming. Vissa är dock mer fokuserade på enbart spel medan andra har brytare som fungerar även för mer generella syften.

När du ska köpa tangentbord är det viktigt att du funderar igenom hur du tänkt använda det. Är det endast avsett för spel bör du välja ett med makroknappar, brytare avsedda för spel, god bakgrundsbelysning samt anti-ghosting. Du bör även tänka på ergonomin eftersom man ofta spelar flera timmar i sträck. Handledsstöd är exempelvis ett bra komplement.

Speltangentbord är vanligen kabelanslutna. Det finns även trådlösa modeller men det är än idag lite i sin linda när det kommer till just tangentbord. Möss är enklare att hitta bra trådlösa varianter av för gaming.

Vi uppdaterar löpande testet i takt med att nya intressanta modeller blir tillgängliga.

Testvinnare - Tangentbord

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vi har testat dessa tangentbord under en längre tid. Vi har spelat spel med dem, och även använt dem i andra precisionsbaserade sammanhang.

Några av de parametrar vi tittar på när vi testar tangentbord är:

Funktionalitet: Vilka funktioner har tangentbordet? Finns det möjlighet att programmera snabbknappar? Hur är tangentbordets simultana förmåga?

Ergonomi: Bekvämligheten och ergonomi är viktiga faktorer för att du ska kunna använda det länge. Vi testar därför tangentborden genom att spela såväl korta som långa sessioner, och undersöker hur de presterar.

Anslutning: Är tangentbordet trådat undersöker vi längd och kvalitet på kabel. Är det trådlöst testar vi batterikapaciteten. Vi testar även räckvidd.

Konstruktion: Vilka materialval har tillverkaren valt? Vilka switchar? Hur är byggkvaliteten?

Ovanstående faktorer har vägts samman och ställt mot priset för att ta reda på hur prisvärd produkten är. Betyget speglar prisvärde.


Fler tester för gamers

Gamingmus

Spelkonsol

Gaminghörlurar

Bärbar dator

0 5 4.5 1

1. HyperX Alloy FPS RGB — BÄST I TEST TANGENTBORD

Väldigt responsivt och rappt tangentbord för gaming

Avsett för: Spel Anslutning: Kabel Typ: Mekaniskt Brytare: Kailh Silver Speed Storlek: Längd: 44 cm Bredd: 13 cm Vikt: 1,1 kg Övrigt: USB för laddning av externa prylar, anti-ghosting

HyperX Alloy FPS RGB är ett mekaniskt tangentbord som har hög byggkvalitet. Materialvalen och konstruktionen gör att det är ganska tungt så det är kanske inte tangentbordet du köper för att bära med dig till LAN, men å andra sidan ligger det tack vare tyngden riktigt stabilt på skrivbordet.

Samtidigt upplevs ändå detta tangentbord minimalistiskt. Den tunna konstruktionen och de upphöjda tangenterna ihop med RGB-belysningen blir väldigt effektfullt.

Alloy FPS RGB har Silver Speed-brytare som är utmärkta för just gaming. De är väldigt responsiva och känsliga, och tangenterna känns inte alls vobbliga såsom de kan göra hos vissa andra modeller. En annan kul detalj är att du kan ladda mobilen från Alloy FPS USB-uttag.

Vidare är detta tangentbord utrustat med så kallad anti ghosting. Denna kan du konfigurera i HyperX egen mjukvara NGenuity. Det är enkelt och smidigt att använda.

HyperX Alloy FPS RGB

HyperX Alloy FPS RGB passar utmärkt för gaming, och till viss del även för den som ska ha det för att skriva på. Dock bör du ge det lite invänjningstid om du ska just skriva, eftersom det som sagt är känsliga tangenter. Vill man ha ett tangentbord för att skriva mycket på bör man leta vidare. Men är du okej med att inte hamra på tangenterna, och framför allt tänkt använda tangentbordet till gaming så är detta ett mycket prisvärt alternativ.

Mycket bra respons, utmärkt byggkvalitet, ligger tungt & stabilt mot underlaget, bra RGB-belysning
Inte särskilt portabelt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

2. HyperX Alloy Origins — BÄSTA BILLIGA TANGENTBORD

Prisvärt mekaniskt tangentbord

Avsett för: Spel Anslutning: Kabel Typ: Mekaniskt Brytare: Red Cherry linjär Storlek: Längd: 44.3 cm Djup: 13.3 cm Vikt: 1,07 kg Övrigt: Anti-ghosting

HyperX Alloy Origins är ett mekaniskt tangentbord som vid testtillfället kvalade in under tusenlappen prismässigt, vilket gör det intressant för den som vill ha ett relativt välutrustat tangentbord utan att behöva ta på sig spenderabyxorna. När vi skriver och uppdaterar texten idag så har prisets höjts med ett par hundra kronor. Alloy Origins är då fortfarande ett väldigt bra tangentbord, men inte ett givet bästa budgetval längre. Med det sagt så har du som köper detta tangentbord en massa att se fram emot. Det är utrustat med Cherry Red-brytare med linjär funktion och 1,8 millimeter distans till aktiveringspunkten. Det går till viss del att vila fingrarna mot tangenterna utan att det uppstår feltryck, men är ändå relativt känsligt. Tangentbordet känns responsivt utan att upplevas för känsligt. Lagom helt enkelt.

Ljudet från tangenterna är, som nästan alltid hos röda brytare, lite mer distinkt. Det är inte tangentbordet du köper om du stör dig på miljöljud när du spelar. Däremot finns ju samtidigt fördelen att du direkt hör om du har tryckt ned tangenten ordentligt. Vissa uppskattar detta.

Det är enkelt att justera tangentbordet efter egna preferenser i det medföljande programmet Ngenuity. Det är ett lättnavigerat och smidigt program.

Detta tangentbord väger en hel del sett till sin storlek. Det kvalar in över kilot och är därför inte särskilt portabelt. En fördel med detta är att det ligger stabilt även i mer intensiva spelsessioner.

hyperx alloy origins

Bra överblick när du spelar
RGB-belysningen är kraftfull och ger god överblick när du spelar kvällstid. Du kan ställa in belysningen i mjukvaran.

HyperX Alloy Origin är en mycket trevlig bekantskap. Priset är attraktivt sett till att det är ett mekaniskt tangentbord och du får de funktioner en gamer kan önska sig. Tangenternas motstånd är väl avvägt. Det enda som stör är ljudet. Spelar du med hörlurar spelar detta mindre roll.

Lättsamt att spela såsom skriva på, Bra RGB, Bra byggkvalitet
Relativt högljutt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Asus Rog Strix Scope TKL Deluxe

Välbyggt och passar den som både spelar och skriver mycket

Avsett för: Spel Anslutning: Kabel Typ: Optisk-mekaniskt Brytare: Cherry MX Silent Red Storlek: Längd: 35,5 cm Bredd: 12,5 cm Vikt: 823 g Övrigt: Anti-ghosting

Asus Rog Strix Scope TKL Deluxe är ett optisk-mekaniskt tangentbord för gamers som har ett minimalistiskt tänk. Brytarna är Cherry Red Silent, vilket gör att tangentbordet passar bra både för att skriva och spela på. Det är även relativt tyst. Lyssnar vi noggrant kan vi höra ett litet klingande efterljud i brytarna, men har du spelljud på och kanske till och med hörlurar är det inget du märker av. Brytarna är något tröga i motståndet, men även detta är marginellt och lite att vänta av just Red-brytare.

Tangentbordet är bakgrundsbelyst med ett RGB-system Det finns även en belysningsstrip framtill, men det medföljande handledsstödet döljer denna.

Att det följer med ett handledsstöd är ett riktigt stort plus. Ur ergonomisk synvinkel är detta utmärkt, speciellt om du skriver eller spelar längre sessioner. Handledsstödet är bekvämt och det fäster stabilt tack vare magneterna.

Du har gott om snabbknappar och det finns en mjukvara som heter Armoury Crate II där du gör alla inställningar. Där finns exempelvis åtta färdiga inställningar för RGB-belysningen. Tyvärr är mjukvaran långsam att arbeta i. Vidare irriterar det oss lite att den kräver att vi startar om datorn varje gång det kommer en uppdatering.

Asus Rog Strix Scope TKL Deluxe

Stabilt och solitt bygge
Konstruktionen på Asus Rog Strix Scope TKL Deluxe innebär att det väger en del. Fördelen är att det ligger stabilt på skrivbordet, nackdelen att det är ganska jobbigt att ta med sig om du ofta åker på LAN och likvärdigt. Även om du kör bärbar dator vill du ofta ha ett dedikerat gamingtangentbord när du spelar - även på bortaplan. Däremot tar det inte särskilt stor plats i väskan, det saknar numpad och är därför inte särskilt brett.

Detta tangentbord passar sig riktigt bra som ett gaming-tangentbord och med sin starka RGB-belysning samt smidiga format får du bra överblick och dessutom plats över på skrivbordet. Är du en person som gillar numpad rekommenderas inte Rog Strix Scope TKL Deluxe. Men behöver du ingen sådan är det ett riktigt bra tangentbord för dig som både spelar och skriver mycket.

Följer med handledsstöd, skönt att spela & skriva på, stark RBG-belysning
Dovt klingande efterljud, krånglig mjukvara, ingen numpad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Asus Strix Scope RX

Vattentåligt tangentbord med mycket hög känslighet

Avsett för: Spel Anslutning: Kabel Typ: Optisk-mekaniskt Brytare: Cherry MX Red Storlek: Längd: 44,5 cm Bredd: 13,2 cm Vikt: 870 g Övrigt: 1 ms responstid, USB för ex mus, anti-ghosting

Letar du efter ett välutrustat gamingtangentbord med bra funktionalitet är Asus Strix Scope RX ett intressant val. Dels har det riktigt hög byggkvalitet, dels en svarstid på låga 1 millisekund. Vi vill flagga för att det är väldigt känsligt - även för att ha Cherry MX Red-brytare. Det tar ett tag att vänja sig och passar inte dig som ofta vilar fingrarna mot tangenterna när du spelar, då riskerar du knapptryck du inte vill ha registrerade. Men föredrar du väldigt hög känslighet när du spelar kommer du inte att bli besviken här. Det går också väldigt fort och lätt att skriva på.

Tangentbordet är vattentåligt. Så gillar du att dricka dricka när du sitter vid datorn behöver du inte oroa dig. Det är även utrustat med USB-uttag vilket är trevligt när man spelar med dedikerad mus.

Ljudnivån när du skriver på tangentbordet är noterbar, detta är långt ifrån det tystaste tangentbord vi testat men heller inte högljutt så att det stör. Ljudprofilen är kort och gott godkänd.

Asus Strix Scope RX

Asus mjukvara Armoury Crate är ganska seg och varje gång det kommer uppdateringar måste du starta om datorn. Detta blir irriterande i längden. I programmet kan du, för detta tangentbord, konfigurera RGB-belysningen hos enskilda knappar och individanpassa ljuset.

Asus Strix Scope RX är ett tangentbord som fungerar för en ganska bred målgrupp. Det passar både dig som spelar mycket spel, och dig som skriver uppsatser eller rapporter mellan spelsessionerna. Det har hög känslighet så det krävs att detta är något som du uppskattar, det kan exempelvis vara en invänjningsperiod för den som gillar att vila fingrarna på tangenterna. Men föredrar du detta är Asus Strix Scope RX ett funktionsrikt och genomtänkt tangentbord med hög byggkvalitet.

Mycket snabb svarstid, vattentåligt, välkommet USB-uttag
Irriterande mjukvara, reagerar lite för lätt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

5. Deltaco DK420 (GAM-111)

Intressant lågbudgetalternativ för gamers som spelar mer sporadiskt

Avsett för: Spel Anslutning: Kabel Typ: Optisk-Mekaniskt Brytare: Outemu röd brytare Storlek: Längd: 44 cm Bredd: 14 cm Vikt: 0,57 kg Övrigt: Anti-ghosting, lågprofil

Deltaco DK420 är ett mekaniskt tangentbord som passar den som söker en låg profil. Gillar du att spela på lågprofils-tangentbord kommer du nog att uppskatta den här modellen. Byggkvaliteten känns överlag helt okej sett till priset. Det håller kanske inte för 100 miljoner tangenttryckningar, men spelar du bara sporadiskt lär du kunna ha kul ett bra tag. Fem års garanti känns inte heller fy skam.

Brytarna är av märket Outemu. Är du van att spela på Cherrys röda MX-modell kommer du att märka att dessa är lite trögare i motståndet, men i praktiken skulle vi säga att detta inte gör någon skillnad för spelupplevelsen. Tangenterna är stabila och responsiva. Vi märker inte av någon sladdrighet eller liknande.

Det vi däremot saknar är höjdinställning undertill. De flesta tangentbord kommer med möjligheten att justera vinkeln på dem, men det går inte här. Så trots att vi snabbt vänjer oss vid den låga profilen är det ändå ingen 100-procentigt bekväm upplevelse att knappa på tangenterna. Det är hemskt synd, för i övrigt presterar GAM-111 riktigt bra.

Deltaco DK420 GAM 111

Det finns ingen mjukvara till det här tangentbordet som gör det konfigurerbart. Allt sköt istället via fn-tangenterna vilket gör det lite krångligt att navigera inställningarna eller spara dem. 

Det finns tyvärr ingen app eller mjukvara för att konfigurera detta tangentbord. Belysningen styr man med olika knapp-kommandon, exempelvis så ändrar man olika lägen genom att trycka Fn+Ins-knappen. Vilket såklart fungerar, men man är också tvungen att memorera allt.

DK420 väger en del med tanke på sin kompakta storlek, men det gör också att det ligger stabilt mot underlaget. Med tanke på priset har vi överseende med detta. Det är nog snarare budgetmodellen du köper för att spela ibland i hemmets lugna vrå.

Vill du inte lägga mer än några hundralappar på ditt tangentbord, du kanske inte spelar särskilt ofta eller helt enkelt har en mer begränsad budget, då är Deltaco DK420 ett intressant alternativ. Du får ingen numpad och det väger en hel del trots en slimmad design. Men det är sköna tangenter med bra avstånd sinsemellan och skönt att både skriva och spela på trots lite högre motstånd.

Bekvämt låg profil, bra avstånd mellan tangenterna
Ingen mjukvara för konfigurering, ingen höjdinställning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 2.5 1

6. Deltaco GAM-075

Lätt tangentbord för gamers på resande fot

Avsett för: Spel Anslutning: Kabel Typ: Optisk-Mekaniskt Brytare: Okänd röd brytare Storlek: Höjd: 2.2-3 cm Längd: 35 cm Bredd: 12.5 cm Vikt: 552 g Övrigt: Anti-ghosting, minitangentbord

Deltaco GAM-075 är ett ultrabärbart minitangentbord i det lägre prissegmentet. Det märks framför allt på byggkvaliteten. USB-C-uttaget har inte 100-procentig passform och det saknas ställning undertill för att justera vinkeln på tangentbordet. Vidare bygger det en hel del på höjden.

Det finns en problematik kring kombinationen ej ställbart och hög höjd, det är att du lätt får kramp i handleden. Du blir väldigt mallad i hur du måste sitta och på vilken höjd du måste befinna dig för att tangentbordet ska upplevas bekvämt att skriva på. Den kompakta storleken gör också att många tangenter har dubbel funktionalitet. Här finns en stor fördel i att du själv kan bestämma vad du vill att tangenterna ska göra, det är enkelt att nappa om – i alla fall om du får stil på hur mjukvaran fungerar, den är nämligen inte helt användarvänlig.

Däremot är det trevligt att det, trots sitt låga pris, är utrustat med RGB-belysning och hela 19 olika profiler. Det finns till och med dedikerad tangent för de olika profilerna.

Deltaco GAM 075

Mekaniska brytare till billig peng
Gam-075 är ett mekaniskt tangentbord. Det kommer med röda brytare av okänt märke. Tyvärr känns tangenterna ganska vobbliga. Det är inte skönt att skriva på någon längre tid och byggkvaliteten upplevs låg. Ska du bara game:a och vill ha ett väldigt portabelt tangentbord fungerar det okej. Då är det främst höjden som styr den något negativa upplevelsen. Men ska du skriva mycket blir den lägre byggkvaliteten snabbt kännbar.

Deltaco GAM-075 är ett intressant alternativ för den som söker ett ultraportabelt tangentbord för spel - inte för att skriva längre essäer på. Det får lätt plats i väskan. Det fungerar okej att spela på men räkna inte med att det håller någon längre tid.

Mycket portabelt, bra belyst
Dålig ergonomi, ranglig byggkvalitet, lite vobbliga tangenter
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Allt om tangentbord

När du köper tangentbord är det viktigt att du utgår från hur du tänkt använda det. Vilka behov har du - både nu och framöver? Är du student och behöver kunnat skriva uppsatser på det? Ska du använda det på jobbet? Ska du spela spel med det? Spelar du exempelvis MMORPG är tangentbord med macro-knappar ofta välkommet eftersom du kan ställa in dessa efter eget tycke och smak. Exempelvis kan de bli genvägar till ett snabbkommando i spelet.

Vidare är det viktigt att tänka på ergonomin. Tangentbordet ska vara utformat så att du kan skriva på det en längre tid utan att få exempelvis smärtor i axlarna. Sådant som höjd, eventuellt handledsstöd, placeringen av knapparna med mera, spelar in. Knapparna ska också vara smidiga och lätta att trycka ned.

När det kommer till tangentbord och upplägg finns det ett upplägg för varje land, exempelvis har engelska tangentbord en uppsättning medan ett svenskt tangentbord har en annan - det svenska har ju till exempel ÅÄÖ. Därför är det också viktigt att du köper ett tangentbord avsett för det språk du oftast skriver på.

Tangentbord har sett olika ut genom tiderna. Idag finns det många olika typer av tangentbord både trådade och trådlösa. De trådlösa drivs på batterier och kopplas till datorn via bluetooth eller USB-dongel.

Hur tangentborden är uppbyggda skiljer sig också åt. Det vanliga membrantangentbordet var vanligt förr, och dominerar än idag när det kommer till kontorstangentbord och liknande. Det bygger på ett system där tunna membran aktiverar ett kretsskikt när man trycker ned tangenten. Då skickas signaler till datorn.

Medan membran är vanligt på kontor, är det istället vanligt med mekaniska tangentbord när vi snackar gaming. När du spelar spel behöver du kunna trycka ned flera tangenter samtidigt utan att någon missas att registreras, olika tangentbordskombinationer ger olika utfall. I ett tangentbord som bygger på membransystemet kommer det här inte att fungera. Men i ett mekaniskt tangentbord har du individuella brytare som skickar enskilda signaler för varje tangent, istället för ett stort kretskort. Olika tangentbord har olika begränsningar när det kommer till Ghost-funktionen. Vissa klarar att man trycker ner fler knappar samtidigt än andra.

Brytare på tangentbord

Vidare finns det olika slags brytare. De fem vanligaste listar vi nedan, men det finns ännu fler.

Cherry MX Blue

Cherry MX Blue låter lite högre än de andra brytarna och passar sig inte riktigt för gaming. Däremot är de trevliga att skriva på.

Cherry MX Red

Det här är mer av en generell brytare som fungerar för en bred uppsättning uppgifter. Cherry MX Red kännetecknas av en lätt skrivkänsla, och passar lika bra att skriva på som att spela spel. Red:s brytare aktiveras fortare och är känsligare än exempelvis Black.


Cherry MX Black

Cherry MX Black är inte brytaren du väljer på ett tangentbord du ska skriva mycket på, däremot är denna typ av brytare utmärkt om du spelar spel som exempelvis WoW eftersom den är bra på enskilda knapptryck. Det är en tyst linjär brytare som har god reaktionsförmåga men samtidigt inte är för känslig, aktiveringen av knappen sker ungefär halvvägs ner.

Cherry MX Brown

Cherry MX Brown känner du igen på dess dova ljud när du klickar på den. Precis som Cherry MX Red är det något av en allroundbrytare, men det är en taktil sådan vilket är det som gör att den får en dov ljudprofil. Brown passar bra för både gaming och att skriva på.

Cherry MX Speed silver

Det här är en brytare avsedd för specifikt gaming. Cherry MX Speed Silver har kort avstånd och aktiveras därmed mycket fort, vilket gör att man blir snabb i spelet. Den passar bra för exempelvis MMORPG-spel där snabba klick premieras.

Vanliga frågor om Tangentbord

Vem uppfann tangentbordet?

De tangentbord vi använder idag härstammar från skrivmaskinen. Den som uppfann tangentbordet heter Sholes, han patenterade det system vi har idag som kallas för QWERTY-systemet. QWERTY är helt enkelt de första bokstäverna på tangentbordet, och det är dessa som systemet är döpt efter.

Hur byter jag språk på tangentbordet?

Om språket är felinställt är det enkelt att justera det i Windows. Du går till startmenyn, navigerar till kontrollpanelen och väljer alternativet Språk. Där kan du ändra till det önskade språket.