Test av aktivitetsarmband

Senast uppdaterad 10 Augusti 2020. Baserat på 24 experttester och recensioner.

Aktivitetsarmband riktar sig främst till dig som vill få ut lite mer av din träning. Tämligen standardiserade funktioner inkluderingar mätning av antal steg, puls och förbrända kalorier, och vissa kan även hjälpa dig övervaka din sömn.

Vi har bedömt nio olika modeller i tre olika prisklasser: budget, mellan och premium. Vi har tagit hänsyn till följande aspekter:

  • Skärmstorlek
  • Vikt
  • Vattentäthet
  • Kompatibilitet med mobiltelefoner
  • Om armbandet kan sätta upp automatiska stegmål
  • Om det finns stegräknare
  • Om det finns sömnövervakning
  • Om armbandet kan mäta förbrända kalorier
  • Batterityp och batteritid

Innehålls­förteckning

Testvinnare

Vi har utsett tre testvinnare - Fitbit Charge 3 blir bäst i test. Xiaomi Mi Band 3 blir bästa budgetaktivitetsarmband och Fitbit Charge 4 blir bästa premiumaktivitetsarmband.

95
93
92

Därför är Fitbit Charge 3 det bästa aktivitetsarmbandet

Fitbit Charge 3, Garmin Vivosmart 4 och Fitbit Alta HR

Därför är Fitbit Charge 3 det bästa aktivitetsarmbandet

Fitbit Charge 3 blir vårt val för bästa aktivitetsarmband i mellanprisklassen. Den kan automatiskt känna av typ av aktivitet och den visar också vilken “pulszon” du befinner dig i för att du ska kunna optimera din träning. Avsaknaden av GPS ådrar sig en del kritik.

Så är även fallet med Garmin Vivosmart 4. Dock kan den, med rätt tillbehör, mäta syresättning i blodet, och den kan också hjälpa dig hålla stressen i schack. Den har ett lättviktigt, lätthanterligt format.

Fitbit Alta HR har inte heller den någon inbyggd GPS-sensor, men den har några andra smarta funktioner för att hjälpa dig logga din träning. Den har de flesta funktioner man kan förvänta sig, men skärmen drar ner betygen från testarna.

Funktioner och batteritid

Alla tre aktivitetsarmband i den här prisklassen har en batteritid på upp till sju dagar i klockläge, vilket är en ganska bra siffra, men samtidigt inget ovanligt för aktivitetsarmband idag.

Som nämns ovan mäter Fitbit Charge 3 hjärtzoner, vilket är olika nivåer av puls som är lämpliga för olika typer av träning. För maximal fettförbränning, till exempel, bör du ligga mellan 50 och 69% av din maxpuls. Den känner också automatiskt av vilken typ av aktivitet du gör. Dessa funktioner delar den med Fitbit Alta HR.

Fitbit Alta HR får en del kritik i tester för skärmen. Den ska kunna väckas antingen genom att knacka på den eller höja bandet mot ansiktet. Ingen av dessa fungerar helt felfritt när armbandet testas, och vissa testare reagerar också på att skärmen är svår att läsa av i vissa förhållanden.

93
92
91

Därför är Xiaomi Mi Band 3 det bästa budgetaktivitetsarmbandet

Xiaomi Mi Band 3, Fitbit Charge 2 och Garmin Vivofit 4

Därför är Xiaomi Mi Band 3 det bästa budgetaktivitetsarmbandet

Xiaomi Mi Band 3 är i våra ögon det bästa aktivitetsarmbandet av de tre modellerna i den här prisklassen. Den utmärker sig främst genom en imponerande lång batteritid, en låg vikt och en del smarta funktioner gällande integrationen med sin smartphone. Det enda som ligger den till last är att vissa testare har några saker att anmärka på vad gäller pulsmätaren och sömnövervakningen.

Fitbit Charge 2 har den största displayen av de här tre modellerna, men det är också den enda som inte är helt vattentät och det är också den tyngsta. Den beskrivs dock som lättanvänd och den tillhörande mobilappen får beröm, men det lämnas frågetecken för meddelandefunktionen.

Garmin Vivofit 4 är den enda av de här tre modellerna, och för den delen den enda av alla nio modeller i hela det här testet, som inte har ett uppladdningsbart batteri. Den drivs istället av ett knappcellsbatteri, vilket ger en mycket lång batteritid. Även den lämnar dock en del att önska gällande att visa meddelanden direkt på skärmen.

Funktioner och batteritid

Om Xiaomi Mi Band 3 är i konstant klockläge så räcker batteriet upp till 20 dagar på en full laddning. Om du aktiverar pulsmätningen så är dock batteritiden mer blygsamma tre dagar som mest. Fitbit Charge 2 har en batteritid på upp till fem dagar, vilket inte är något utöver det vanliga.

Det är som sagt Garmin Vivofit 4 som sticker ut hakan med gällande batteritiden. Knappcellsbatteriet ska, enligt Garmin, räcka i upp till ett år, trots sådana saker som att skärmen till exempel är på konstant. Användandet av engångsbatteri är också praktisk på det sättet att du inte behöver tänka på att armbandet ska laddas med jämna mellanrum.

En fiffig funktion med Xiaomi Mi Band 3 är att när du kan låsa upp din telefon utan lösenord om du har armbandet precis intill. Fitbit Charge 2 har ett så kallat Relax-läge, där armbandet coachar dig i hur du ska andas för att bli så lugn och avslappnad som möjligt.

92
87
89

Därför är Fitbit Charge 4 det bästa premiumaktivitetsarmbandet

Polar A370, Fitbit Charge 4 och TomTom Touch

Därför är Fitbit Charge 4 det bästa premiumaktivitetsarmbandet

Fitbit Charge 4 blir vårt val till bästa aktivitetsarmband i premiumklassen. Det har en bra batteritid, en stor display och även kompabilitet med tredjepartsappar. Det som drar ner betyget i tester är att GPS:en upplevs som oexakt och att designen är i densamma som hos Fitbit Charge 3.

TomTom Touch kan beskrivas som den funktionsfattigaste av de här tre modellerna, och den har också den kortaste batteritiden. Den är dock inte helt utan praktiska funktioner.

Polar A370 har en tillhörande app som kan lagra en oerhört mängd statistik åt dig och även hjälpa dig planera både träning och återhämtning. Den saknar dock inbyggd GPS-sensor och testare upplever den som klumpig.

Funktioner och batteritid

Fitbit Charge 4 kan skryta med en batteritid på upp till sju timmar, och den är vattentät ner till 50 meters djup. Du kan styra Spotify direkt från armbandet och antalet inbyggda aktiviteter får beröm av en testare. Som nämns ovan kan dock GPS:en upplevas som oexakt.

TomTom Touch har som sin kanske främsta fördel att den kan mäta kroppsfett och muskelmassa. Testarna menar också att den är bekväm att bära och lättanvänd. Dock får appen inga goda omdömen.

Batteritiden på Polar A370 är upp till 4 dagar, vilket är den lägsta siffran av alla tre modeller i den här prisklassen. En batteritid på minst fem dagar är det vanligaste idag. Den får dock plus i kanten för den oerhörda mängd statistik den kan lagra, men den upplevs också som klumpig.

Källor

Techradar – juni 2020
Experttest av Fitbit Charge 4

Mobil – juni 2020
Experttest av Fitbit Charge 4

M3 – maj 2020
Experttest av Fitbit Charge 4

M3 – november 2016
Experttest av TomTom Touch

Digital Trends – oktober 2016
Experttest av TomTom Touch

Techradar – juli 2019
Experttest av Fitbit Alta HR

Mobil – april 2017
Experttest av Fitbit Alta HR

Cnet – mars 2017
Experttest av Fitbit Alta HR