mature 2875251 1920

Test av högtryckstvätt

Baserat på 11 experttester och recensioner

Så betygsatte vi högtryckstvättarna

En högtryckstvätt är ett verktyg med många användningsområden. Många har säkert använt en för att tvätta bilen, men den fungerar också utmärkt för att spola av ett trädäck, en båt, rengöra utemöbler och tvätta av stenplattorna utanför entrén. En högtryckstvätt kan vara ett väldigt mångsidigt verktyg för hemmabruk, då den även kan användas till sådana saker som avloppsrensning.

Högtryckstvättens förmåga att göra rent beror på en rad olika saker, bland annat hur den spolar vattnet (vissa kan också spola med så kallad ”roterande” stråle, vilket i vissa fall kan fungera bättre än ”vanlig” stråle) och om du använder varmvatten. Det som i slutändan har störst betydelse är hur högt vattentrycket är. Generellt sett kan man säga att allt upp till 130 bar duger för lättare jobb, men för grovgörat behövs en högtryckstvätt med ett vattentryck på åtminstone 140 bar, kanske till och med över 150 bar.

Även om Nilfisk eller Kärcher är det märket som de flesta kommer att tänka på så har vi även testat några modeller från andra tillverkare. I det här testet har vi delat in högtryckstvättarna i tre olika prisklasser: budget, mellan och premium. Vi har tagit hänsyn till följande saker i vår bedömning:

  • Slanglängd
  • Vattentryck
  • Vattentemperatur
  • Effekt
  • Vattenförbrukning
  • Vikt
  • Antal medföljande tillbehör

Innehålls­förteckning

Bästa högtryckstvätt 2019

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklasshögtryckstvätten Bosch AQT 45-14 X blir bäst i test. Kärcher K4 Full Control blir bästa billiga högtryckstvätt och Kärcher K7 Full Control Plus Flex blir bästa premiumhögtryckstvätt.

95
90
95

Därför är Bosch AQT 45-14 X bäst i test

Bosch AQT 45-14 X, Husqvarna PW 360 och Stihl RE 129 Plus

Därför är Bosch AQT 45-14 X bäst i test

Bosch AQT 45-14 X är bäst i mellanprisklassen. Den placerar sig ovanför konkurrenterna på grund av dess goda specifikationer och framförallt på grund av de många medföljande tillbehören. Den har fått mycket goda omdömen i test och har som sin egentligen enda stora last att den är något tung och därmed inte särskilt portabel.

Husqvarna PW 360 får mycket beröm i ett test för att den har en god effekt och är lätt att jobba med. Slanglängden är god och den har också de vanligaste tillbehören. Ett minus när den testas är att det hade varit optimalt om den hade haft en högre maxtemperatur för att kunna hantera fler sorters smuts.

Stihl RE 129 har även den få tillbehör, endast ett flatmunstycke och ett roterande munstycke. Den är något tyngre än Bosch AQT 45-14 X, men också något lättare än Husqvarna PW 360. Dock är den blygsammast av de tre när det gäller vattentrycket.

Rengöring och tillbehör

Bosch AQT 45-14 X levereras med fem olika tillbehör; ett terrassmunstycke, ett roterande munstycke, ett munstycke för applicering av rengöringsmedel, ett vinklat munstycke och ett så kallat fjädermunstycke. Den får högsta betyg av Aftonbladet i ett test.

Husqvarna PW 360 levereras med ett spraymunstycke, ett jetmunstycke och ett roterande munstycke, så den har alla de grundläggande verktygen för att klara av det mesta. Den har samma maxtemperatur som de andra två, 40 grader, men en testare lyfter att det hade varit önskvärt med en högre maxtemperatur, då det hade gjort det enklare att tvätta bort exempelvis olja. Förmågan överlag bedöms dock som god.

Nilfisk C 130.2-8 levereras med tre olika munstycken; ett vanligt för högtrycksstråle, ett för roterande stråle och ett för applicering av rengöringsmedel. Detta är ett tämligen grundläggande utbud av tillbehör och får därför se sig slagen av Bosch AQT 45-14 X på den fronten. Den får dock goda testomdömen.

94
90
92

Därför är Kärcher K4 Full Control den bästa budgethögtryckstvätten

Kärcher K4 Full Control, Bosch AQT 35-12 Plus och Husqvarna PW 235

Därför är Kärcher K4 Full Control den bästa budgethögtryckstvätten

Kärcher K4 Full Control blir bäst i test i den här prisklassen, bland annat på grund av att den har ett mångsidigt spolrör och en praktisk lösning för påfyllning av rengöringsmedel. Den är inte den lättaste av de tre modellerna i den här prisklassen, men den rengör bra och har en lösning som gör det lätt att se vilken inställning du använder på munstycket. Detta gör den prisvärd för att vara en billig högtryckstvätt och den får också bra testbetyg av Råd och Rön.

Bosch AQT 35-12 Plus har som sin främsta fördel att den har praktiska, medföljande tillbehör. Den är också betydligt lättare och därmed mer bärbar än Kärcher K4 Full Control, vilket såklart är praktiskt du rengör en större yta och behöver flytta på högtryckstvätten då och då. Tyvärr saknar den inbyggd behållare för rengöringsmedel.

Husqvarna PW 235 utses till bästa billiga högtryckstvätt i ett test och den har en fullt godkänd prestanda, i synnerhet sett till prisklassen. Den väger inte särskilt mycket, men den har få medföljande tillbehör och i vissa avseenden kunde manualen ha varit tydligare.

Rengöring och tillbehör

Kärcher K4 Full Control får beröm i ett test för hur bra den rengör bland annat tegel och utemöbler, men får minus i kanten i en recension för att den är tung att släpa runt på. Även Bosch AQT 35-12 Plus bedöms som i allmänhet bra på rengöring, men medföljande terrasstvätt får inte helt och hållet positiva omdömen.

Husqvarna PW 235 beskrivs som välfungerande och dess låga vikt gör att det inte är något problem om man behöver flytta runt den. Däremot så har den inget medföljande terrassmunstycke, utan endast ett flatmunstycke och ett roterande munstycke.

Ingen av de tre maskinerna har en inbyggd behållare för rengöringsmedel, men Bosch AQT 35-12 Plus är självsugande och kan med slang suga upp rengöringsmedel från en extern behållare och sedan applicera det på ytan som ska rengöras. Med Kärcher K4 Full Control kan du sätta i en flaska rengöringsmedel direkt i maskinen (dock fungerar detta endast med Kärchers egna flaskor). Med Husqvarna PW 235 ingår en skumflaska som du kopplar på slangen för att applicera rengöringsmedel.

93
92
88

Därför är Kärcher K7 Full Control Plus Flex den bästa premiumhögtryckstvätten

Kärcher K7 Full Control Plus Flex, Nilfisk P 160.2-15 X-TRA och Kränzle K 1152 TST

Därför är Kärcher K7 Full Control Plus Flex den bästa premiumhögtryckstvätten

Kärcher K7 Full Control Plus Flex är bästa högtryckstvätten i premiumklassen. Den har en god rengöringsfunktion och trots att den bara har ett medföljande munstycke så är det ett mångsidigt sådant. Maskinen har också ett lättanvänt system för justering av vattentryck, vilket kan vara praktiskt till exempel i samband med biltvätt.

Nilfisk P 160.2-15 X-TRA är även den en välfungerande maskin med en ordentligt lång slang, men åstadkommer inte ett lika högt vattentryck som Kärcher K7 Full Control Plus Flex, och är också betydligt tyngre.

Kränzle K 1151 TST har som sin främsta nackdel att den är väldigt dyr, den generella prisbilden är betydligt högre än de andra två modellerna i den här prisklassen och kan mer betraktas som en maskin för proffs. Funktionaliteten är det inget fel på och en testare beskriver den som robust och välbyggd. Den har dock inte några medföljande tillbehör.

Rengöring och tillbehör

Alla tre av de här maskinerna rengör på ett bra sätt, bland annat på grund av ett bra vattentryck och en högre temperatur än billigare maskiner. Det vanligaste är att vattnet håller en temperatur på 40 grader, medan de här tre maskinerna åstadkommer en vattentemperatur på 60 grader.

Tyvärr har ingen av dem några medföljande tillbehör. Kärcher K7 Full Control Plus Flex har dock ett flexibelt munstycke som kan spola vatten på två olika sätt och även applicera rengöringsmedel. Trycket justeras genom reglage på handtaget och åskådliggörs på en digital display.

Nilfisk P 160.2-15 X-TRA har också två olika spolfunktioner, men kräver att du byter mellan två olika medföljande munstycken. Det ingår också ett munstycke för applicering av rengöringsmedel. Kränzle K 1152 TST har bara ett munstycke, men trycket går att justera genom ett vred på maskinen.

Kränzle K 1152 TST kan ta in rengöringsmedel med en slang, medan Nilfisk P 160.2-15 X-TRA som sagt har ett speciellt munstycke med en påkopplad flaska för det ändamålet. Kärcher K7 Full Control Plus Flex funkar så att man sätter hela flaskan rengöringsmedel upptill på maskinen.

Vad är viktigt att kontrollera efter att ha tvättat bilen med högtryckstvätt?

Vid tvätt av bilen med högtryckstvätt, och tvätt av bilen rent allmänt, är det viktigt att provbromsa några gånger direkt efteråt. Detta eftersom fukt på bromsarna kan försämra bromseffekten.

Hur många bar ska en högtryckstvätt ha?

Det beror helt och hållet på vad för arbetsuppgifter den är tänkt att utföra. Ett vattentryck på omkring 140 bar borde klara av det mesta. Man ska dock inte underskatta hur viktig vattenflöde är, ett vattenflöde på runt 400 liter per timme kombinerat med ett gott vattentryck är önskvärt för tyngre smuts.

Vidare är värmen på vattnet viktig om du ska tvätta svårrengjorda ytor, såsom oljerester och annat. Då är stöd för varmt vatten en bra funktion att leta efter.

Ska man undvika att använda högt tryck vid tvättning av träytor?

Egentligen inte. Snarare är det viktigare att du använder rätt verktyg. Att spola av ett trädäck med ett vanligt högtrycksmunstycke kan i värsta fall orsaka onödigt slitage på träet. Till många högtryckstvättar går det att köpa till ett speciellt terrassmunstycke, och i bästa fall ingår det när du köper själva maskinen.

Hur kopplar man in en högtryckstvätt?

En högtryckstvätt behöver två saker: strömförsörjning och vattenanslutning. Detta förutsätter då att du på ett eller annat sätt har tillgång till el utomhus (högtryckstvättar använder i regel kontakter för vanliga vägguttag), såvida du inte har möjlighet att dra el inifrån med skarvdosa eller liknande. Vattnet ansluter du enklast till ett vattenutkast utomhus, eller möjligtvis till en vattenkran inomhus om du har rätt anslutning på vattenslangen.

Källor

Which? - februari 2014
Experttest av Kärcher K2 Compact

Good Housekeeping - november 2014
Experttest av Kärcher K2 Compact

Reevoo
Kundrecensioner av Kärcher K2 Compact

Råd & Rön - mars 2017
Experttest av 13 högtryckstvättar

Which? - februari 2014
Experttest av Bosch AQT 35-12 Plus

Good Housekeeping - juli 2016
Experttest av Kärcher K4 Full Control

Which? - maj 2017
Experttest av Kärcher K4 Full Control

Aftonbladet - augusti 2018
Experttest av fem högtryckstvättar

Smartworld - april 2017

Experttest av Kärcher K7 Full Control Plus Flex

Cool Blue
Kundrecensioner av Nilfish P 160.2-15 X-TRA

PriceRunner - mars 2019
Experttest av 10 högtryckstvättar