mature 2875251 1920

Test av högtryckstvätt

Uppdaterad senast 8 april 2019. Baserat på 11 experttester och recensioner

Så betygsatte vi högtryckstvättarna

En högtryckstvätt är ett verktyg med många användningsområden. Många har säkert använt en för att tvätta bilen, men den fungerar också utmärkt för att spola av ett trädäck, en båt, rengöra utemöbler och tvätta av stenplattorna utanför entrén. En högtryckstvätt kan vara ett väldigt mångsidigt verktyg för hemmabruk, då den även kan användas till sådana saker som avloppsrensning.

Högtryckstvättens förmåga att göra rent beror på en rad olika saker, bland annat hur den spolar vattnet (vissa kan också spola med så kallad ”roterande” stråle, vilket i vissa fall kan fungera bättre än ”vanlig” stråle) och om du använder varmvatten. Det som i slutändan har störst betydelse är hur högt vattentrycket är. Generellt sett kan man säga att allt upp till 130 bar duger för lättare jobb, men för grovgörat behövs en högtryckstvätt med ett vattentryck på åtminstone 140 bar, kanske till och med över 150 bar.

Även om Nilfisk eller Kärcher är det märket som de flesta kommer att tänka på så har vi även testat några modeller från andra tillverkare. I det här testet har vi delat in högtryckstvättarna i tre olika prisklasser: budget, mellan och premium. Vi har tagit hänsyn till följande saker i vår bedömning:

  • Slanglängd
  • Vattentryck
  • Vattentemperatur
  • Effekt
  • Vattenförbrukning
  • Vikt
  • Antal medföljande tillbehör

Innehålls­förteckning

Bästa högtryckstvätt 2019

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklasshögtryckstvätten Bosch AQT 45-14 X blir bäst i test. Kärcher K4 Full Control blir bästa billiga högtryckstvätt och Kärcher K7 Full Control Plus Flex blir bästa premiumhögtryckstvätt.

95
89
84

Därför är Bosch AQT 45-14 X bäst i test

Bosch AQT 45-14 X, Kärcher K5 Premium Full Control Plus och Nilfisk C 130.2-8

Därför är Bosch AQT 45-14 X bäst i test

Bosch AQT 45-14 X är bäst i mellanprisklassen. Den placerar sig ovanför konkurrenterna på grund av dess goda specifikationer och framförallt på grund av de många medföljande tillbehören. Den har fått mycket goda omdömen i test och har som sin egentligen enda stora last att den är något tung och därmed inte särskilt portabel.

Kärcher K5 Premium Full Control Plus är, liksom de flesta högtryckstvättar från Kärcher, en välfungerande produkt som passa bra för vardagsbehovet. Den har sparsamt med tillbehör, men det går att göra diverse olika inställningar på det medföljande spolröret, och fler tillbehör går givetvis att köpa till.

Nilfisk C 130.2-8 har även den få tillbehör, men de som medföljer kan utföra flera olika uppgifter. Det är den lättaste maskinen av de tre i den här prisklassen, men är trots detta inte helt fjäderlätt. Vattentrycket är också något blygsamma än hos de två andra modellerna vi har bedömt.

Rengöring och tillbehör

Bosch AQT 45-14 X levereras med fem olika tillbehör; ett terrassmunstycke, ett roterande munstycke, ett munstycke för applicering av rengöringsmedel, ett vinklat munstycke och ett så kallat fjädermunstycke. Den får högsta betyg av Aftonbladet i ett test.

Kärcher K5 Premium Full Control Plus har som sagt bara ett medföljande spolrör, men munstycket går att ställa in på antingen vanlig högtrycksstråle, roterande stråle eller applicering av rengöringsmedel. Det finns också reglage på handtaget för att justera trycket i strålen. Den här maskinen får goda omdömen i test, även om testaren menar att den envisaste smutsen på en bil inte går att få bort med den här högtryckstvätten.

Nilfisk C 130.2-8 levereras med tre olika munstycken; ett vanligt för högtrycksstråle, ett för roterande stråle eller ett för applicering av rengöringsmedel. I jämförelse med till exempel Kärcher K5 Premium Full Control Plus, där ett munstycke har alla dessa funktioner, ter det här sig som en mindre smidig lösning. Den får dock goda testomdömen.

94
90
84

Därför är Kärcher K4 Full Control den bästa budgethögtryckstvätten

Kärcher K4 Full Control, Bosch AQT 35-12 Plus och Kärcher K2 Compact

Därför är Kärcher K4 Full Control den bästa budgethögtryckstvätten

Kärcher K4 Full Control blir bäst i test i den här prisklassen, bland annat på grund av att den har ett mångsidigt spolrör och en praktisk lösning för påfyllning av rengöringsmedel. Den är inte den lättaste av de tre modellerna i den här prisklassen, men den rengör bra och har en lösning som gör det lätt att se vilken inställning du använder på munstycket. Detta gör den prisvärd för att vara en billig högtryckstvätt och den får också bra testbetyg av Råd och Rön.

Bosch AQT 35-12 Plus har som sin främsta fördel att den har praktiska, medföljande tillbehör. Den är också betydligt lättare och därmed mer bärbar än Kärcher K4 Full Control, vilket såklart är praktiskt du rengör en större yta och behöver flytta på högtryckstvätten då och då. Tyvärr saknar den inbyggd behållare för rengöringsmedel.

Detsamma gäller för Kärcher K2 Compact, men liksom Bosch AQT 35-12 Plus har den en annan lösning för rengöringsmedlet. Den har två olika medföljande spolrör och det är också den lättaste av dessa tre maskiner, liksom den generellt sett billigaste. Den klarar inte av någon tyngre rengöring, men kan passa bra för enklare behov.

Rengöring och tillbehör

Kärcher K4 Full Control får beröm i ett test för hur bra den rengör bland annat tegel och utemöbler, men får minus i kanten i en recension för att den är tung att släpa runt på. Även Bosch AQT 35-12 Plus bedöms som i allmänhet bra på rengöring, men medföljande terrasstvätt får inte helt och hållet positiva omdömen.

Kärcher K2 Compact beskrivs som välfungerande och dess låga vikt gör att det inte är något problem om man behöver flytta runt den. Däremot så har den inget medföljande terrassmunstycke och rengöring av altaner och annat med det medföljande spolröret beskrivs i ett test som väldigt tidsödande.

Ingen av de tre maskinerna har en inbyggd behållare för rengöringsmedel, men Kärcher K2 Compact och Bosch AQT 35-12 Plus är självsugande och kan med slang suga upp rengöringsmedel från en extern behållare och sedan applicera det på ytan som ska rengöras. Med Kärcher K4 Full Control kan du sätta i en flaska rengöringsmedel direkt i maskinen (dock fungerar detta endast med Kärchers egna flaskor).

93
92
88

Därför är Kärcher K7 Full Control Plus Flex den bästa premiumhögtryckstvätten

Kärcher K7 Full Control Plus Flex, Nilfisk P 160.2-15 X-TRA och Kränzle K 1152 TST

Därför är Kärcher K7 Full Control Plus Flex den bästa premiumhögtryckstvätten

Kärcher K7 Full Control Plus Flex är bästa högtryckstvätten i premiumklassen. Den har en god rengöringsfunktion och trots att den bara har ett medföljande munstycke så är det ett mångsidigt sådant. Maskinen har också ett lättanvänt system för justering av vattentryck, vilket kan vara praktiskt till exempel i samband med biltvätt.

Nilfisk P 160.2-15 X-TRA är även den en välfungerande maskin med en ordentligt lång slang, men åstadkommer inte ett lika högt vattentryck som Kärcher K7 Full Control Plus Flex, och är också betydligt tyngre.

Kränzle K 1151 TST har som sin främsta nackdel att den är väldigt dyr, den generella prisbilden är betydligt högre än de andra två modellerna i den här prisklassen och kan mer betraktas som en maskin för proffs. Funktionaliteten är det inget fel på och en testare beskriver den som robust och välbyggd. Den har dock inte några medföljande tillbehör.

Rengöring och tillbehör

Alla tre av de här maskinerna rengör på ett bra sätt, bland annat på grund av ett bra vattentryck och en högre temperatur än billigare maskiner. Det vanligaste är att vattnet håller en temperatur på 40 grader, medan de här tre maskinerna åstadkommer en vattentemperatur på 60 grader.

Tyvärr har ingen av dem några medföljande tillbehör. Kärcher K7 Full Control Plus Flex har dock ett flexibelt munstycke som kan spola vatten på två olika sätt och även applicera rengöringsmedel. Trycket justeras genom reglage på handtaget och åskådliggörs på en digital display.

Nilfisk P 160.2-15 X-TRA har också två olika spolfunktioner, men kräver att du byter mellan två olika medföljande munstycken. Det ingår också ett munstycke för applicering av rengöringsmedel. Kränzle K 1152 TST har bara ett munstycke, men trycket går att justera genom ett vred på maskinen.

Kränzle K 1152 TST kan ta in rengöringsmedel med en slang, medan Nilfisk P 160.2-15 X-TRA som sagt har ett speciellt munstycke med en påkopplad flaska för det ändamålet. Kärcher K7 Full Control Plus Flex funkar så att man sätter hela flaskan rengöringsmedel upptill på maskinen.