mature 2875251 1920

Test av högtryckstvätt

Uppdaterad senast 8 april 2019. Baserat på 11 experttester och recensioner

Så betygsatte vi högtryckstvättarna

En högtryckstvätt är ett väldigt mångsidigt verktyg. Många har säkert använt en för att tvätta bilen, men den fungerar också utmärkt för att spola av altanen, rengöra utemöbler och tvätta av stenplattorna utanför entrén.

Högtryckstvättens förmåga att göra rent beror på en rad olika saker, bland annat hur den spolar vattnet (vissa kan också spola med så kallad ”roterande” stråle, vilket i vissa fall kan fungera bättre än ”vanlig” stråle) och vattentemperatur. Det som i slutändan har störst betydelse är hur högt vattentrycket är. Generellt sett kan man säga att allt upp till 130 bar duger för lättare jobb, men för grovgörat behövs en högtryckstvätt med ett vattentryck på åtminstone 140 bar, kanske till och med över 150 bar.

I det här testet har vi delat in högtryckstvättarna i tre olika prisklasser: budget, mellan och premium. Vi har tagit hänsyn till följande saker i vår bedömning:

  • Slanglängd
  • Vattentryck
  • Vattentemperatur
  • Effekt
  • Vattenförbrukning
  • Vikt
  • Antal medföljande tillbehör

Innehålls­förteckning

Testvinnare

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklasshögtryckstvätten Bosch AQT 45-14 X blir bäst i test. Kärcher K4 Full Control blir bästa budgethögtryckstvätt och Kärcher K7 Full Control Plus Flex blir bästa premiumhögtryckstvätt.

Bästa budgethögtryckstvätten

Topp 3

Karcher K4 Full Control

Kärcher K4 Full Control

Bosch AQT 35 12 Plus

Bosch AQT 35-12 Plus

Karcher K2 Compact

Kärcher K2 Compact

94
90
84

Därför är Kärcher K4 Full Control den bästa budgethögtryckstvätten

Kärcher K4 Full Control, Bosch AQT 35-12 Plus och Kärcher K2 Compact

Kärcher K4 Full Control blir bäst i test i den här prisklassen, bland annat på grund av att den har ett mångsidigt spolrör och en praktisk lösning för påfyllning av rengöringsmedel. Den är inte den lättaste av de tre modellerna i den här prisklassen, men den rengör bra och har en lösning som gör det lätt att se vilken inställning du använder på munstycket.

Bosch AQT 35-12 Plus har som sin främsta fördel att den har praktiska, medföljande tillbehör. Den är också betydligt lättare än Kärcher K4 Full Control, vilket såklart är praktiskt du rengör en större yta och behöver flytta på högtryckstvätten då och då. Tyvärr saknar den inbyggd behållare för rengöringsmedel.

Detsamma gäller för Kärcher K2 Compact, men liksom Bosch AQT 35-12 Plus har den en annan lösning för rengöringsmedlet. Den har två olika medföljande spolrör och det är också den lättaste av dessa tre maskiner, liksom den generellt sett billigaste. Den klarar inte av någon tyngre rengöring, men kan passa bra för enklare behov.

Rengöring och tillbehör

Kärcher K4 Full Control får beröm i ett test för hur bra den rengör bland annat tegel och utemöbler, men får minus i kanten i en recension för att den är tung att släpa runt på. Även Bosch AQT 35-12 Plus bedöms som i allmänhet bra på rengöring, men det medföljande terrassmunstycket får inte helt och hållet positiva omdömen.

Kärcher K2 Compact beskrivs som välfungerande och dess låga vikt gör att det inte är något problem om man behöver flytta runt den. Däremot så har den inget medföljande terrassmunstycke och rengöring av altaner och annat med det medföljande spolröret beskrivs i ett test som väldigt tidsödande.

Ingen av de tre maskinerna har en inbyggd behållare för rengöringsmedel, men Kärcher K2 Compact och Bosch AQT 35-12 Plus kan med slang suga upp rengöringsmedel från en extern behållare och sedan applicera det på ytan som ska rengöras. Med Kärcher K4 Full Control kan du sätta i en flaska rengöringsmedel direkt i maskinen (dock fungerar detta endast med Kärchers egna flaskor).

Bästa mellanklasshögtryckstvätten

Topp 3

Bosch AQT 45 14 X

Bosch AQT 45-14 X

Karcher K5 Premium Full Control Plus

Kärcher K5 Premium Full Control Plus

Nilfisk C 130.2 8

Nilfisk C 130.2-8

95
89
84

Därför är Bosch AQT 45-14 X den bästa mellanklasshögtryckstvätten

Bosch AQT 45-14 X, Kärcher K5 Premium Full Control Plus och Nilfisk C 130.2-8

Bosch AQT 45-14 X är bäst i den här prisklassen. Den placerar sig ovanför konkurrenterna på grund av dess goda specifikationer och framförallt på grund av de många medföljande tillbehören. Den har fått mycket goda omdömen i test och har som sin egentligen enda stora last att den är något tung.

Kärcher K5 Premium Full Control Plus är, liksom de flesta högtryckstvättar från Kärcher, en välfungerande produkt som passa bra för vardagsbehovet. Den har sparsamt med tillbehör, men det går att göra diverse olika inställningar på det medföljande spolröret, och fler tillbehör går givetvis att köpa till.

Nilfisk C 130.2-8 har även den få tillbehör, men de som medföljer kan utföra flera olika uppgifter. Det är den lättaste maskinen av de tre i den här prisklassen, men är trots detta inte helt fjäderlätt. Vattentrycket är också något blygsamma än hos de två andra modellerna vi har bedömt.

Rengöring och tillbehör

Bosch AQT 45-14 X levereras med fem olika tillbehör; ett terrassmunstycke, ett roterande munstycke, ett munstycke för applicering av rengöringsmedel, ett vinklat munstycke och ett så kallat fjädermunstycke. Den får högsta betyg av Aftonbladet i ett test.

Kärcher K5 Premium Full Control Plus har som sagt bara ett medföljande spolrör, men munstycket går att ställa in på antingen vanlig högtrycksstråle, roterande stråle eller applicering av rengöringsmedel. Det finns också reglage på handtaget för att justera trycket i strålen. Den här maskinen får goda omdömen i test, även om testaren menar att den envisaste smutsen på en bil inte går att få bort med den här högtryckstvätten.

Nilfisk C 130.2-8 levereras med tre olika munstycken; ett vanligt för högtrycksstråle, ett för roterande stråle eller ett för applicering av rengöringsmedel. I jämförelse med till exempel Kärcher K5 Premium Full Control Plus, där ett munstycke har alla dessa funktioner, ter det här sig som en mindre smidig lösning. Den får dock goda testomdömen.

Bästa premiumhögtryckstvätten

Topp 3

Karcher K7 Full Control Plus Flex

Kärcher K7 Full Control Plus Flex

Nilfisk P 160.2 15 X TRA

Nilfisk P 160.2-15 X-TRA

Kranzle K 1152 TST

Kränzle K 1152 TST

93
92
88

Därför är Kärcher K7 Full Control Plus Flex den bästa premiumhögtryckstvätten

Kärcher K7 Full Control Plus Flex, Nilfisk P 160.2-15 X-TRA och Kränzle K 1152 TST

Kärcher K7 Full Control Plus Flex är bästa premiumhögtryckstvätt. Den har en god rengöringsfunktion och trots att den bara har ett medföljande munstycke så är det ett mångsidigt sådant. Maskinen har också ett lättanvänt system för justering av vattentryck.

Nilfisk P 160.2-15 X-TRA är även den en välfungerande maskin, men åstadkommer inte ett lika högt vattentryck som Kärcher K7 Full Control Plus Flex, och är också betydligt tyngre.

Kränzle K 1151 TST har som sin främsta nackdel att den är väldigt dyr, den generella prisbilden är betydligt högre än de andra två modellerna i den här prisklassen. Funktionaliteten är det dock inget fel på och en testare beskriver den som robust och välbyggd. Den har dock inte heller några medföljande tillbehör.

Rengöring och tillbehör

Alla tre av de här maskinerna rengör på ett bra sätt, bland annat på grund av ett bra vattentryck och en högre temperatur än billigare maskiner. Det vanligaste är att vattnet håller en temperatur på 40 grader, medan de här tre maskinerna åstadkommer en vattentemperatur på 60 grader.

Tyvärr har ingen av dem några medföljande tillbehör. Kärcher K7 Full Control Plus Flex har dock ett flexibelt munstycke som kan spola vattten på två olika sätt och även applicera rengöringsmedel. Trycket justeras genom reglage på handtaget och åskådliggörs på en digital display.

Nilfisk P 160.2-15 X-TRA har också två olika spolfunktioner, men kräver att du byter mellan två olika medföljande munstycken. Det ingår också ett munstycke för applicering av rengöringsmedel. Kränzle K 1152 TST har bara ett munstycke, men trycket går att justera genom ett vred på maskinen.

Kränzle K 1152 TST kan ta in rengöringsmedel med en slang, medan Nilfisk P 160.2-15 X-TRA som sagt har ett speciellt munstycke med en påkopplad flaska för det ändamålet. Kärcher K7 Full Control Plus Flex funkar så att man sätter hela flaskan rengöringsmedel upptill på maskinen.