Blender Bast i test

Test av blender

Uppdaterat senast 4 februari 2019. Baserat på 10 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi blendrarna

Det är idag väldigt populärt att göra egna smoothies eller egna juicer. Om du köper en bra blender så klarar den dessutom av en rad andra funktioner, så som att göra pannkakssmet, vispa grädde och göra mandelsmör. Vi har bedömt nio olika produkter i tre olika kategorier: smoothieblender, blender i mellanprisklassen och blender i premiumprisklassen.

Vi har tagit hänsyn till följande parametrar i vår bedömning:

  • Vad har kannan för volym
  • Hur många kannor medföljer blendern
  • Vilken effekt har blendern
  • Hur många varv per minut roterar knivarna
  • Vilka hastighetsinställningar har blendern
  • Finns det en pulsfunktion
  • Har blenden några förvalda program – iskross, soppor, smoothies
  • Hur jämnt mixar blendern
  • Är det lätt att rengöra blendern och kan delarna köras i diskmaskin

Innehålls­förteckning

Testvinnare

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklassblendern Magimix 11610 blir bäst i test. NutriBullet Pro blir bästa smoothieblender och Vitamix S30 blir bästa premiumblender.

Bästa mellanklassblendern

Topp 3

Bast i test Magimix 11610

Magimix 11610

Oster Versa 1

Oster Versa

Smeg BFL01 1

Smeg BLF01

91
84
73

Därför är Magimix 11610 den bästa mellanklassblendern

Smeg BLF01, Oster Versa och Magimix 11610

Magimix 11610 är något så fantastiskt som en blender som är en certifierat tyst produkt. Den har en kraftfull motor, en generös kanna och ett flertal olika program att välja på. Den blir också testvinnare i den här prisklassen.

Smeg BLF01 är precis som övriga produkter från Smeg ett exempel på snygg design, och den har ett flertal program och en kanna med generös volym. En testare är dock tveksam till om den är värd pengarna.

Oster Versa har en något högre prisbild, men får goda omdömen i test och beskrivs som ett mer prisvärt alternativ till vissa premiumprodukter. Testaren tillstår dock att det inte nödvändigtvis är så att Oster Versa alltid presterar lika bra som en dyrare blender.

Effekt och funktioner

Magimix sticker ut väldigt mycket då den har fått certifieringen Quiet Mark, som delas ut till produkter med hög prestanda som samtidigt är tystare än konkurrenterna. Detta är anmärkningsvärt då den ändå har en kraftfull motor på 1200 watt. I övrigt har den fyra olika program, bland annat ett för puls.

Oster Versa har hela tio olika hastigheter och fyra olika program för diverse ändamål, samt en motor på 1400 watt. Den har också en generös kanna på 1,9 liter som går att maskindiska. Smeg BLF01 har den lägsta effekten av de tre i den här prisklassen, 800 watt, och har också tre olika program.

Slutresultat

Oster Versa klarar av det mesta den utsätts för i ett test och bedöms av testaren som jämförbar med betydligt dyrare blenders, även om resultatet inte alltid blir lika klumpfritt. Dock tillstår testaren att skillnaden är så pass liten att de flesta nog inte märker någon skillnad.

Även Magimix 11610 får fina omdömen av testare, som beskriver prestandan som mycket god. Smeg BLF01 gör även den sitt jobb bra, men en testare ifrågasätter om den verkligen är bättre än en billigare modell eller om det är designen man betalar för.

Bästa premiumblendern

Topp 3

Basta premiumblender Vitamix S30 1

Vitamix S30

Blendtec Designer 625 2

Blendtec Designer 625

Vitamix TNC5200 1

Vitamix TNC 5200

85
84
83

Därför är Vitamix S30 den bästa premiumblendern

Vitamix TNC 5200, Blendtec Designer 625 och Vitamix S30

Alla tre produkter i den här prisklassen är utmärkta blenders som alla har saker som talar för dem. Men vår testvinnare blir i slutändan Vitamix S30. Den har inte lika hög effekt på motorn som de andra två, men producerar ändå ett bra resultat, har ett flertal hastighetsinställningar och har också en medföljande take away-mugg.

Blendtec Designer 625 är liksom andra produkter från Blendtec kapabel att mixa det mesta, vilket Blendtec gärna visar i videos på YouTube där de mixar mobiltelefoner och annat. Resultatet i Blendtec Designer 625 blir mycket bra, men den saknar vissa tillbehör som hade underlättat mixningen.

Vitamix TNC 5200 är en rejält byggd maskin som presterar bra och som håller i många år. Helhetsintrycket dras dock ner av att kannan inte går att maskindiska och att maskinen saknar pulsfunktion.

Effekt och funktioner

Vitamix S30 är som sagt den klenaste sett till effekt, då motorn ligger på ”bara” 790 watt. På högsta hastigheten snurrar dock bladen i 37 000 varv per minut, vilket gör processen kort med de flesta ingredienser. Den har tio olika hastighetsinställningar och klarar av att mixa varma ingredienser.

Blendtec Designer 625 och Vitamix TNC 5200 ligger på 1560 respektive 1200 watt, men snurrar något långsammare (29 000 respektive 30 000 varv per minut). Blendtec Designer 625 har sex olika hastighetsinställningar, medan Vitamix TNC 5200 liksom sin billigare kusin har tio olika hastigheter.

Slutresultat

I ett test spekuleras det i att Vitamix TNC 5200 skulle kunna mixa en golfklubba, och slutresultatet när denna blender används blir mycket bra. Testaren berättar att andra blenders inte klarar av till exempel frön från bär, men att Vitamix TNC 5200 mixar helt slätt. Inte heller hos Vitamix S30 går det att klaga på slutresultatet, då den i ett test visade på god förmåga att mixa alla tänkbara ingredienser.

Blendtec Designer 625 är i sig en välfungerande maskin, men det medföljer ingen tamper (som används för att trycka ner ingredienserna mot knivarna) och i ett test spekuleras det i att resultatet i vissa fall hade kunnat bli bättre om det hade funnits en sådan.

Bästa smoothieblendern

Topp 3

Basta smoothieblender NutriBullet Pro

NutriBullet Pro

NutriNinja BL450 1

Ninja BL450

Electrolux ESB2500 1

Electrolux ESB2500

83
77
71

Därför är NutriBullet Pro den bästa smoothieblendern

Ninja BL450, Electrolux ESB2500 och NutriBullet Pro

NutriBullet Pro är inte den billigaste smoothieblendern man kan köpa, men den gör sitt jobb på ett bra sätt. Trots sin kompakta storlek har den en motor med förhållandevis hög effekt. Detta, kombinerat med de medföljande tillbehören, gör den till vår testvinnare i den här kategorin.

Electrolux ESB2500 kan inte riktigt mäta sig med NutriBullet Pro vad gäller effekt, men om man frågar köparna så säger de ändå att den klarar sig bra. Det finns några saker som köparna hakar upp sig på, såsom att den kan ha lite problem med saker som är alltför frusna.

NutriNinja BL450 får agera ”premiumalternativet” i den här kategorin, då prisbilden är betydligt högre än hos konkurrenterna. Det är dock ett litet kraftpaket man får och i ett test får den goda omdömen, dock inte utan anmärkningar.

Effekt och funktioner

Electrolux ESB2500 är den klenaste av de tre vad gäller effekt, då motorn i den bara har en effekt på 300 watt. Detta är dock tillräckligt för grundläggande uppgifter, såsom att mixa smoothies och soppor, och den har en pulsfunktion.

Även NutriBullet Pro och NutriNinja BL450 har pulsfunktion, och de har också en högre effekt på 900 watt. Vad gäller hastigheten på knivarna så är den snarlik på alla tre: Electrolux ESB2500 ligger på 23 000 varv per minut, NutriBullet Pro 25 000 och NutriNinja BL450 21 000.

Slutresultat

Electrolux ESB2500 får som sagt betraktas som en ganska grundläggande maskin då effekten inte tillåter några tyngre åtaganden. Enligt köparna så är den dock full kapabel att mixa till exempel smoothie, även om det kan hända att det blir några enstaka större bitar kvar i kannan. Vissa kunder upplever att frysta bär kan behöva tinas lite innan mixning för bästa resultat.

NutriNinja BL450 beskrivs som mångsidig i ett test och slutresultatet får goda omdömen. Så är även fallet med NutriBullet Pro, som i ett test visade på en förmåga att inte bara kunna göra smoothies, utan även att kunna vispa grädde och göra pesto.