speaker 820005 1920

Test av bluetooth-högtalare

Uppdaterad senast 22 maj 2019. Baserat på 9 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi högtalarna

Den trådlösa högtalaren är en synnerligen mångsidig produkt, då de inte bara kan flyttas runt i våra hem utan även tas med till både strand och park för att bistå med musikunderhållning.

Vi har i det här testet valt att fokusera på högtalare med uppladdningsbart batteri, då det även finns bluetooth-högtalare som drivs med sladd. Vi har tagit hänsyn till följande aspekter i vår bedömning för detta test:

  • Om högtalaren har inbyggd mikrofon
  • Typ av trådlös anslutning
  • Om högtalaren är vatten/dammtålig
  • Räckvidd
  • Om högtalaren har AUX-ingång
  • Batteritid
  • Laddningstid
  • Vikt

Innehålls­förteckning

Bästa bluetooth-högtalare 2019

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklasshögtalaren JBL Charge 3 blir bäst i test. Ultimate Ears Boom 2 blir bästa budgethögtalare och Bose SoundLink Revolve+ blir bästa premiumhögtalare.

Bästa bluetooth-högtalare mellanklassen

Topp 3

JBL Charge 3 1

JBL Charge 3

Bose SoundLink Revolve 2

Bose SoundLink Revolve

Marshall Kilburn 1

Marshall Kilburn

91
83
80

Därför är JBL Charge 3 den bästa mellanklasshögtalaren

JBL Charge 3, Bose SoundLink Revolve och Marshall Kilburn

JBL Charge 3 är, liksom flera andra produkter från JBL, en högtalare som producerar bra ljud, samtidigt som den är väldigt portabel och är vattentät. Batteritiden är också god, och den kan kopplas ihop med andra högtalare från JBL. Den blir bästa bluetoothhögtalare i den här prisklassen.

Bose SoundLink Revolve ger en mycket bra ljudbild på det sättet att den sprider ljudet i 360 grader, vilket gör att du hör lika bra oavsett var i rummet du befinner dig. Räckvidden är dock inte alltför imponerande.

Marshall Kilburn har ett stort plus i sin design, då det är en mycket snygg högtalare. Den ger också bra ljud och de analoga vreden ger en väldigt trevlig känsla. Den har dock ingen inbyggd mikrofon, är inte vattentålig och är dessutom väldigt tung, hela 3 kg, för en högtalare som ska vara bärbar.

Ljud och batteri

JBL Charge 3 och Marshall Kilburn har båda en batteritid på 20 timmar, vilket är mer än godkänt. Bose SoundLink Revolve har i jämförelse ”bara” 12 timmars batteritid, vilket i sig inte är en dålig siffra. Alla tre behöver ungefär samma tid för att ladda, 4–4,5 timme.

Marshall Kilburn har en stor fördel i att du själv kan justera nivåerna på bas och diskant och få till den ljudbild som just du vill ha. JBL Charge 3 ger väldigt bra ljud, bland annat på grund av en bra basåtergivning. I ett test får Bose SoundLink Revolve omdömet att ljudet kunde ha varit något mer detaljerat.

Funktioner

Marshall Kilburn saknar som sagt mikrofon, vilket gör att den, till skillnad från de andra två, inte kan kopplas till en telefon och användas som högtalartelefon. Den har däremot en AUX-ingång. Bose SoundLink Revolve kan användas för att styra röstassistenten i din telefon.

Både JBL Charge 3 och Bose SoundLink Revolve kan med hjälp av en tillhörande app kopplas ihop med andra högtalare, antingen för att få mer heltäckande ljud i ett rum eller för att åstadkomma stereoljud.

Bästa bluetooth-högtalare premium

Topp 3

Bose SoundLink Revolve+ 1

Bose SoundLink Revolve+

JBL Boombox

JBL Boombox

Dali Katch

Dali Katch

91
89
77

Därför är Bose SoundLink Revolve+ den bästa premiumhögtalaren

Dali Katch, JBL Boombox och Bose SoundLink Revolve+

Bose SoundLink Revolve+, bäst i den här prisklassen, kombinerar en snygg design med en bra batteritid, smart ljudteknik och en användbar mobilapp. Jämfört med de andra två modellerna i den här prisklassen är den tämligen billig.

JBL Boombox har väldigt många bra egenskaper, såsom vattentäthet, mycket bra ljud och möjligheter till att ladda din mobiltelefon. Det är dock en skrymmande högtalare och inget som man alltför ofta bär omkring på, och prisbilden är generellt sett väldigt hög.

Dali Katch är väldigt snygg och förhållandevis kompakt, och ljudet är bra. Den saknar dock en del hårdvara som Bose SoundLink Revolve+ och JBL Boombox har. Batteritiden är dock imponerande.

Ljud och batteri

JBL Boomboox gör skäl för sitt namn och i en recension beskrivs ljudet som mycket bra och även mycket högt. Batteritiden ligger på hela 24 timmar och laddas upp igen på 6,5 timme.

Dali Katch slår den dock lite på fingrarna i det avseendet, då den också har batteri för 24 timmars uppspelning men bara behöver två timmar för att ladda fullt. En testare kallar ljudet för utmärkt och ger Dali Katch beröm för detaljåtergivningen.

Bose SoundLink Revolve+ är byggd för att spela upp ljud i 360 grader, och denna funktion får beröm i ett test. Batteritiden på 16 timmar är i sig inte dåligt, men ändå klart kortare än JBL Boombox och Dali Katch.

Funktioner

Om du någonsin skulle känna ett behov av att koppla ihop hundra högtalare samtidigt så kan JBL Boombox vara behjälplig med det. Den har också två USB-portar, vilket gör att den kan ladda två mobiltelefoner samtidigt.

Även Bose SoundLink Revolve+ kan kopplas ihop med andra kompatibla enheter, antingen för att få stereoljud i ett rum eller för att skapa ett multi room-system för att spela upp samma musik i flera rum. Den kan också användas för att aktivera din telefons röststyrning.

Dali Katch har även den en USB-port där du till exempel kan ansluta en Chromecast Audio för att ansluta högtalaren till ditt hemsystem. Parkopplingen förenklas av stöd för NFC, men tyvärr saknar Dali Katch både mikrofon och vattentålighet.

Bästa bluetooth-högtalare budget

Topp 3

Ultimate Ears Boom 2 2

Ultimate Ears Boom 2

JBL Go 2 1

JBL Go 2

Bose SoundLink Micro 1

Bose SoundLink Micro

90
85
83

Därför är Ultimate Ears Boom 2 den bästa budgethögtalaren

Ultimate Ears Boom 2, JBL Go 2 och Bose SoundLink Micro

Ultimate Ears Boom 2 är en förbättring på en redan bra produkt och blir bäst i test i den här prisklassen. Den har god batteritid, bra räckvidd och levererar ett bra ljud. Till skillnad från föregångaren så är den också vattentät. Allt detta gör att vi tycker att den är väl värd utmärkelsen.

JBL Go 2 får plus i kanten för sitt kompakta format och den har dessutom både AUX-ingång och inbyggd mikrofon. Ljudet är dock inte mer än godkänt och batteritiden är inte den längsta.

Även Bose SoundLink Micro har en blygsam batteritid, och en testare beskriver den som tung. Ljudet är dock bra och den har ett par smarta inbyggda funktioner.

Ljud och batteri

JBL Go 2 är en väldigt kompakt bluetoothhögtalare, och ljudprestandan blir därefter. Omdömet från en testare är att ljudet är godkänt, men basåtergivningen är inte den bästa. Även Bose SoundLink Micro kämpar lite när det blir för mycket bas, men har i övrigt en god detaljåtergivning.

Ultimate Ears Boom 2 har så kallad 360-gradersljud och en testare beskriver dess prestanda som god och ljudet som kraftfullt. Den har också den överlägset längsta batteritiden på 15 timmar, jämfört med 6 timmar på Bose SoundLink Micro och 5 timmar på JBL Go 2.

Funktioner

Överlag har alla tre högtalare i den här prisklassen väldigt liknande funktionalitet, då alla är vattentäta och har inbyggd mikrofon. Detta gör att alla tre går att koppla till din telefon och använda som högtalartelefon.

Bose SoundLink Micro halkar dock efter lite på grund av att den saknar AUX-ingång. Detta är så klart en praktisk funktion, då det är ett väldigt enkelt och rättframt sätt att ansluta en telefon. Dock är bluetooth standard på både mobiltelefoner och surfplattor idag och det är rimligtvis det vanligaste sättet att ansluta till en högtalare.

Källor

Cnet - maj 2018
Experttest av JBL Go 2

Mobil - januari 2018
Experttest av Bose SoundLink Micro

Techradar - oktober 2018
Experttest av Ultimate Ears Boom 2

M3 - maj 2016
Experttest av JBL Charge 3

What HiFi - februari 2019
Experttest av Bose SoundLink Revolve

Techradar - juli 2018
Experttest av Marshall Kilburn

Trusted Reviews - november 2017
Experttest av Bouse SoundLink Revolve+

M3 - oktober 2017
Experttest av JBL Boombox

What HiFi - september 2016
Experttest av Dali Katch