Test: Bosch BCH6LNG25 - Bästa skaftdammsugare

Snygg och välfungerande

Produkt: Dammsugare Typ: Skaft Ljudnivå: 72 dB Dammbehållare: 0,9 liter Löstagbar handenhet: Nej Laddtid: 6 timmar Filter: Tvättbart Batteritid: 60 min Vikt: 3 kg

Om du tycker att skaftdammsugare per definition är fula så bör du ta dig en titt på Bosch BCH6LNG25, även kallad Athlet. Den har en mycket snygg design och finns i flera färger, bland annat vitt och svart, och skulle nästan kunna påstås fungera som en inredningsdetalj i hemmet. Monteringen är väldigt rättfram, dammsugaren består av tre komponenter som enkelt klickas ihop.

På skaftet finns en digital display som informerar dig om när det börjar bli dags att rengöra filtret och när dammsugaren behöver laddas. Batteriet räcker i ungefär en timme, och på tre timmar kan batteriet laddas upp till 80%. Dock behövs ytterligare tre timmar för att ladda batteriet helt fullt.

Det finns tre olika hastighetslägen; 1, 2 och Turbo. Effekten på läge 2 och i synnerhet på Turbo är högre gentemot läge 1, men de drar också mer batteri. Dammsugaren har ett litium-jon-batteri på 25,5 volt som Bosch menar ger den samma effekt som en vanlig dammsugare på 2400 watt.

Batteriet räcker kanske inte till hela huset

Dammsugaren laddas inte på ett laddstativ, utan bara med sladd. Den är dock helt självstående, så den behöver inget stativ för att hålla sig upprätt. Tyvärr har den här modellen ingen löstagbar handenhet. Det finns däremot diverse tillbehör för att till exempel dammsuga i soffor eller i bilen. Dessa säljs dock separat.

Vi i Villa Norge har testat den här dammsugaren och är överlag väldigt nöjda med den. De framhåller den som mycket smidig att använda, i motsats till en vanlig dammsugare där man också behöver tänka på sladden. Dock upplever de den som lite tung att hantera om det är så att man behöver lyfta den över olika hinder.

De har även vissa betänkligheter kring batteritiden, som inte är den bästa om man kör på Turbo-läget. I deras test behövde de göra dammsugningen i två omgångar då en laddning inte räckte för att göra klart hela huset. Men överlag anser de att den fungerar mycket bra och klarar av att dammsuga upp det mesta. Den blir också vår testvinnare i kategorin skaftdammsugare.

  • Bra storlek på dammbehållare
  • Självstående
  • Flera olika hastighetslägen
  • Ingen löstagbar handenhet
94

Bästa pris hos:

Källor

Vi i Villa - juli 2015
Experttest av Bosch BCH6LNG25