Dammsugare bast i test

Test av dammsugare

Uppdaterat senast 4 februari 2019. Baserat på 14 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi dammsugarna

Dammsugare är något som de flesta behöver, men att välja en kan vara allt annat än enkelt. Det finns idag flera olika typer av dammsugare, men vi har i det här testet valt att fokusera på den klassiska golvdammsugaren och skaftdammsugare. Golvdammsugarna har vi delat in i två prisklasser: mellan och premium. Vi har tagit hänsyn till följande saker i vår bedömning:

 • Städförmåga – damm, hår, sand, grus och smulor
 • Aktionsradie – längd på sladd och dammsugarslang
 • Dammsugarens funktioner och reglage
 • Storlek på dammbehållare och påse
 • Hantering av olika golv – mattor, parkett och klinker
 • Ljudnivå
 • Energiklassning
 • Vad väger dammsugaren och hur är den att bära
 • Munstyckets åtkomst vid lister, i hörn och under möbler
 • Skaftdammsugares batteritid och laddning
 • Hur är det att tömma och byta påse på dammsugaren
 • Vilket slags filter har dammsugaren

Innehålls­förteckning

Bästa dammsugare 2019

Vi har utsett tre testvinnare – mellanklassdammsugaren Electrolux EUO9GREEN blir bäst i test. Bosch BCH6LNG25 blir bästa skaftdammsugare och Electrolux PD91-8SSM blir bästa premiumdammsugare.

96
87
82

Därför är Electrolux EUO9GREEN den bästa mellanklassdammsugaren

Miele Complete C3 PowerLine, Philips FC8721 och Electrolux EUO9GREEN

Därför är Electrolux EUO9GREEN den bästa mellanklassdammsugaren

Electrolux EUO9GREEN är ytterligare ett exempel på en välbyggd och välfungerande produkt från Electrolux. Den är till stor del byggd av återvunna material och har en mycket låg ljudnivå, utöver att den städar på ett bra sätt. Detta, tillsammans med en mycket bra miljöklassning, gör den till bäst i test i den här prisklassen.

Philips FC8721 har även den en hög energiklassning och är mycket bra på att filtrera bort partiklar ur luften. Dock anser testare att den presterar mindre bra under vissa förutsättningar. Den är också mer högljudd än Electrolux EUO9GREEN, vilket gör att den inte riktigt kan mäta sig.

Som man kan vänta sig med produkter från Miele så är Miele Complete C3 PowerLine en välbyggd produkt som överlag städar bra och lämnar kvar ytterst få partiklar i luften efter filtrering. I ett test har den fått anmärkan på dammupptagningen i vissa områden, och miljöklassningen är sämre än hos konkurrenterna.

Städning

Att påstå att Electrolux EUO9GREEN är ljudlös är att ta i, men en ljudnivå på 65 db är anmärkningsvärt lågt. Den låga ljudnivån till trots så är dammupptagningen effektiv, dock anser testare att dammsugning av mattor inte är det enklaste. Dammsugaren har också visat på svårigheter att dammsuga upp djurhår från mattor.

Philips FC8721 och Miele Complete C3 PowerLine kan inte skryta med att vara lika tystlåtna som Electrolux EUO9GREEN, men de städar överlag bra. I båda fallen anmärker testare på hur svåra de är att dammsuga i trappor med, och de har även problem med bland annat dammsugning längs väggar och i springor i trägolv.

Funktioner

Philips FC8721 har tre olika effektlägen; möbler, matta och hårt golv. Dessa ställs in genom ett vred ovanpå dammsugaren. Electrolux EUO9GREEN har även den ett vred för att välja effektläge, men har fem lägen istället för tre, bland annat två olika lägen för olika tjocklek på mattor och ett läge för gardiner.

Dessa lösningar kräver dock att du böjer dig ner och snurrar på vredet, medan Miele Complete C3 PowerLine har en smidigare lösning. Ovanpå dammsugaren finns en plus- och en minusknapp för att välja bland de sex olika lägena, vilket gör att du kan justera effekten genom en tryckning med foten istället för att behöva böja dig ner.

94
89
87

Därför är Bosch BCHL6NG25 den bästa skaftdammsugaren

Dyson V8 Absolute, Electrolux EER77SSM och Bosch BCH6LNG25

Därför är Bosch BCHL6NG25 den bästa skaftdammsugaren

Bästa skaftdammsugare blir Bosch BCHL6NG25. Det är en snyggt designad produkt som dammsuger mycket bra och är smidig att använda. Electrolux EER77SSM är även det en mycket bra produkt, men får se sig slagen av Bosch BCH6LNG25 på grund av en kortare batteritid och en mindre dammbehållare, trots en attraktivare prisbild.

Dyson V8 Absolute är en produkt som i de allra flesta aspekter är en testvinnande produkt. Den har en prestanda som är jämförbar med nästan vilken dammsugare som helst, ovansett kategori, och den är dessutom snygg att titta på. Men tyvärr är den inte billig, med ett pris som är betydligt högre än hos konkurrenterna och det känns inte helt motiverat.

Städning

Både Electrolux EER77SSM och Bosch BCH6LNG25 är designade för att klara av att dammsuga hund- och katthår. Städförmågan får goda omdömen, och Electrolux EER77SSM har dessutom en funktion där dammsugaren själv kan rengöra borstrullen om det har uppstått trassel med hårstrån och annat.

Dyson V8 Absolute får omdömet i ett test att den dammsuger på ett oklanderligt sätt och på en nivå som kan matcha inte bara andra skaftdammsugare, utan även vissa golvdammsugare. Den levereras också med ett flertal praktiska tillbehör med olika användningsområden.

Batteritid och laddning

I en recension anmärks det på batteritiden hos Bosch BCHL6NG25, då testaren behövde ta städningen i två omgångar då dammsugaren behövde laddas. Den har dock den längsta batteritiden av skaftdammsugarna i det här testet på 60 minuter, och den har också en digital display som visar batterinivån.

Electrolux EER77SSM och Dyson V8 Absolute har en batteritid på 45 respektive 40 minuter, vilket kan anses vara något snålt, i synnerhet i konkurrens med Bosch BCHL6NG25. Om man bor i ett mindre hus eller en lägenhet så kan det dock vara fullt tillräckligt.

90
87
83

Därför är Electrolux PD91-8SSM den bästa premiumdammsugaren

Bosch Zoo’o ProAnimal BGS5335, Miele Complete C3 Cat&Dog PowerLine och Electrolux PD91-8SSM

Därför är Electrolux PD91-8SSM den bästa premiumdammsugaren

Electrolux PD91-8SSM blir vår testvinnare i den här kategorin, bland annat för dess låga ljudnivå och utmärkta energiklassning. Den har dessutom flera smarta lösningar såsom en digital display som visar information om dammsugaren och finurligt placerade reglage för effekten. Om det är något som det anmärks på i tester så är det hur den hanterar djurhår, men vi anser ändå att den är fullt värt att köpa.

Miele Complete C3 Cat&Dog PowerLine och Bosch Zoo’o ProAnimal BGS5335 är desto bättre på detta, då de är framtagna speciellt för att kunna hantera djurhår på ett bra sätt. Överlag dammsuger de mycket bra, men når inte upp till Electrolux PD91-8SSM på grund av en sämre energiklassning och en högre ljudnivå.

Städning

Miele Complete C3 Cat&Dog PowerLine har en klart högre effekt än de andra två och producerar också ett mycket bra städresultat. Den har ett medföljande turbomunstycke som får mycket beröm i ett test. Djurhår har den inga som helst problem med och även hårda golv klarar den av bra.

Bosch Zoo’o ProAnimal BGS5335 beskrivs i ett test som tystlåten och mycket bra på att dammsuga djurhår och i springor och mellanrum. Electrolux PD91-8SSM är överlag bra på de flesta underlag, men dess förmåga att dammsuga upp djurhår beskrivs som bristfällig i ett test.

Funktioner

Bosch Zoo’o Pro Animal BGS5335 använder inga påsar, utan den har en dammbehållare som töms vid behov. Den har också sensorer som automatiskt justerar effekten, och dammsugaren kan själv rengöra filtret vid behov. Miele Complete C3 Cat&Dog PowerLine har sex olika effektinställningar och den avger också en lätt parfymerad doft vid användning.

Electrolux PD91-8SSM är väldigt praktiskt utformad på det sättet att den har strömbrytare och reglage för effekt på handtaget, så att du slipper böja dig ner för att trycka på knappar på dammsugaren. Den har även LED-belysning på munstycket.