0 100 84 1

Test: Flymo Turbo 400 - Annorlunda designad gräsklippare

Kraftkälla: Elnät Klippyta: Ingen uppgift Motoreffekt: 1.5 kW Klippbredd: 40 cm Vikt: 8.2 kg Ljudnivå: 83 dB Uppsamlare: Nej Klippteknik: Rotorklippare Max klipphöjd: 4,1 cm Antal höjdlägen: 5 st

Flymo Turbo 400 sticker kanske som mest ut med sin design. Det första man lägger märke till är att den inte har några hjul, utan den här är en så kallad “svävande” gräsklippare som flyter runt på en kudde av luft. Den här teknologin medför bland annat att gräsklipparen går att dra i sidled och inte bara framåt och bakåt.

Klippbredden är god, 40 cm, men klipphöjden på maximalt 4,1 cm ter sig som lite fattigt jämfört med vissa konkurrenter. Det finns heller ingen inbyggd uppsamlare, så lite krattning efter klippningen kan behövas. Klipparen är dock ganska lätt, så den bör inte vara alltför besvärlig att exempelvis stuva in i uteförrådet.

Lättkörd, men kommer inte åt överallt

Omdömena om den här gräsklipparen är blandade. Which? menar att den är fantastiskt bra på ojämnt eller sluttande underlag på grund av att den svävar istället för rullar på hjul, och de tycker också att den klipper bra. PriceRunner håller med om det förstnämnda och tillägger även att den är billig i drift och tar upp lite plats.

PriceRunner ger den dock minus i kanten för att den är sladdbunden, något som de menar ger den en klar nackdel mot de allt vanligare batteridrivna modellerna. Which? ger den kritik för att formen gör att det svårt att klippa nära vissa hinder, och de menar också att den inte klipper så bra som de hade önskat. Which? höjer också ett varningens finger för att man behöver samla ihop det klippta gräset manuellt.

  • Lättkörd
  • Tar lite plats
  • Billig i drift
  • Kommer inte åt överallt
  • Saknar uppsamlare
84

Källor

Which? – mars 2017
Experttest av Flymo Turbo 400

PriceRunner – september 2019
Experttest av 26 gräsklippare