meat 1440105 1920

Test av gasolgrill

Baserat på 8 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi gasolgrillarna

Gasolgrill har ett övertag gentemot kolgrillar på ett par punkter. För det första blir grillen klar snabbare, då det går fortare att värma upp en gasolgrill än en kolgrill. Och du har ofta större möjlighet att finjustera värmen på en gasolgrill än på en kolgrill, om det skulle vara så att du till exempel skulle vilja grilla på lägre temperatur.

Vi har tagit hänsyn till följande saker i vår bedömning:

  • Hur många huvudbrännare grillen har
  • Om den har någon sidobrännare
  • Typ av tändningsmekanism
  • Hur stor grillytan är
  • Om grillen har sidobord, och om denna är fällbar
  • Eventuell upphängning för redskap
  • Om grillen har inbyggd termometer

Innehålls­förteckning

Bästa gasolgrill 2019

Vi har utsett tre testvinnare - mellanklassgasolgrillen Bluegaz Z-1 blir bäst i test. Eva Solo Fireglobe blir bästa budgetgasolgrill och Broil King Baron 490 blir bästa premiumgasolgrill.

97
96
95

Därför är Broil King Baron 490 den bästa premiumgasolgrillen

Broil King Baron 490, Landmann Avalon PTS+ 3.1 och Weber Genesis II E-410 GBS

Därför är Broil King Baron 490 den bästa premiumgasolgrillen

Broil King Baron 490 blir bästa premiumgasolgrill, bland annat på grund av att den utöver de fyra huvudbrännarna också har en sidobrännare och en rotisseriebrännare. Den får mycket beröm för sin kvalitetskänsla, och det enda minuset är en inte alltför snabbt avklarad montering och vissa problem med grillning på lägre temperaturer.

Weber Genesis II E-410 GBS är, precis som många andra produkter från Weber, en kvalitetsprodukt. Den är rejält byggt och har en väl tilltagen grillyta. Den har dock ett minus gentemot Broil King Baron 490, och det är att den saknar sidobrännare.

Landmann Avalon PTS+ 3.1 använder, liksom vissa andra grillar från Landmann, ett speciellt system för att ge jämn värme över hela grillytan. Den har tre huvudbrännare och en sidobrännare, samt avställningsytor och upphängningskrokar. Liksom med de andra två är det monteringstiden som drar ner intrycket mest.

Utformning

Alla tre grillar har en väldigt “klassisk” utformning för en gasolgrill. De har två sidobord, hjul och skåp under grillytan. Broil King Baron 490 är dock den enda av de tre som har fällbara sidobord, vilket gör grillen enklare att förvara.

Broil King Baron 490 har ytterligare en fördel i att den är godkänd för att gasoltuben ska kunna förvaras i skåpet under grillytan (något som annars inte är helt självklart). Weber Genesis E-410 GBS har ribbor som är utformade för att så lite som möjligt ska fastna och en plåt som samlar upp allt fettdropp, vilken går att ta ur och diska.

Funktioner

Weber Genesis II E-410 GBS har ett system som Weber kallar iGrill, där det går att ansluta en bluetooth-kompabitel stektermometer direkt till grillen. Med hjälp av denna kan du sedan få en notis i mobilen när köttet har uppnått önskad temperatur.

Landmann Avalon PTS+ 3.1 använder Landmanns PTS-system (Power Thermal Spead), som är framtaget för att ge en jämnare värme över hela grillytan. Broil King Baron 490 är den enda av de tre som kan skryta med att den har en rotisseriebrännare som standard.

95
88
86

Därför är Eva Solo Fireglobe den bästa budgetgasolgrillen

Eva Solo Fireglobe, Weber Go-Anywhere Gas och Weber Q1200

Därför är Eva Solo Fireglobe den bästa budgetgasolgrillen

Eva Solo Fireglobe är bäst i test för den här prisklassen. Den är snyggt designad, enkel att hantera och har dessutom tre huvudbrännare och inbyggd termometer. Den får fina betyg i test, med enda minus att den saknar avlastningsyta – vilket förvisso är genomgående för de tre produkterna i den här prisklassen.

Weber Go-Anywhere Gas är en väldigt liten och behändig grill som är byggd för att vara portabel. Den är praktisk för utflykter, men det kompakta formatet (och följaktligen den kompakta grillytan) är kanske inte helt lämplig för vardagsbruk i hemmet. Den saknar också inbyggd termometer, vilket inte nödvändigtvis går att förvänta sig av en billig gasolgrill

Weber Q1200 har även den ett mindre, kompaktare format som gör att den är lämplig för att ta med på utflykter och annat. Den har dock en större grillyta en Weber Go-Anywhere Gas, vilket gör den något mer praktisk. Den är byggd i hållbara material och har ett par praktiska funktioner.

Utformning

Weber Go-Anywhere Gas är som sagt främst lämplig för att ta med sig på utflykt. Både grillen i sig och kompatibla gasoltuber är av ett lätthanterligt och kompakt format, så det är inte fråga om någon stor grill som ska släpas med ut. Den har bärhandtag för att göra transporten ytterligare lite smidigare.

Weber Q1200 kan även den beskrivas som portabel, men den är klart större än Weber Go-Anywhere Gas. Detta medför en större grillyta, och den har även fällbara sidobord på sidorna. Skulle det droppa väldigt mycket fett från grillgallret så har grillen en utdragbar dropplåda som du enkelt kan ta ur och diska.

Eva Solo Fireglobe har en på vissa sätt väldigt klassisk klotgrillsdesign, dock med vissa skillnader. Grillen är högre i bakkant, vilket gör att gallret har ett visst vindskydd. Benen är också gjorda för att vara lätta att plocka bort om det skulle behövas utifrån förvaringssyfte.

Funktioner

Eva Solo Fireglobe är klart bäst sett till brännarna, då den har tre huvudbrännare. Den har också ett medföljande tillbehör för att ge en varmluftseffekt. Locket har en inbyggd termometer, och Eva Solo uppger att grillen kan komma upp i över 300 grader.

Weber Q1200 har inte mer än en huvudbrännare, som dock regleras steglöst, och den har en inbyggd termometer i locket. Tändningen av grillen är inget problem, då den har elektrisk tändning.

Weber Go-Anywhere Gas är tämligen funktionsfattig, då även den bara har en brännare och dessutom, som enda grill av de tre i den här prisklassen, saknar inbyggd termometer. Den antänds med en manuell gnisttändare.

Bästa mellanklassgasolgrillen

Topp 3

94
91
89

Därför är Bluegaz Z-1 den bästa mellanklassgasolgrillen

Weber Q3200, Bluegaz Z-1 och Landmann Miton PTS 4.1

Därför är Bluegaz Z-1 den bästa mellanklassgasolgrillen

Landmann Miton PTS 4.1 har en bra storlek på grillytan och sidobrännare, samt ett par andra praktiska funktioner. Den får dock minuspoäng i vissa avseenden i recensioner, men den får desto bättre betyg sett till andra aspekter.

Bluegaz Z-1 är en väldigt kompetent grill som har en bra storlek på grillytan och som står sig väl över flera säsongers användning. Den har dock ingen sidobrännare, till skillnad från Landmann Miton PTS 4.1, och kan heller inte riktigt mäta sig med den vad gäller storlek på grillytan. Dock bedömer vi totalt sett att det är ett bättre val än Landmann Triton PTS 4.1 och utser den till bäst i test i den här kategorin.

Weber Q3200 har även den avställningsytor med smart utformning. Likt Bluegaz Z-1 saknar den sidobrännare, men den har däremot en fiffig lösning för när ljusförhållandena runt gasolgrillen inte är helt optimala.

Utformning

Landmann Miton PTS 4.1 har en väldigt typisk, men snygg design. Den har sidobord på båda sidor, samt förvaring för redskap och annat. Grillgallret är gjort av gjutjärn och grillen är utrustad med hjul för att enkelt kunna flyttas på.

Bluegaz Z-1 delar många av de här egenskaperna, med sidobord, upphängning för redskap och ett praktiskt förvaringsskåp. Den är rejält byggd och tål att användas under flera säsonger.

Även Weber Q3200 har två sidobord, men på den här modellen är de fällbara. Detta är praktiskt då de underlättaren förvaringen av grillen.

Funktioner

Weber Q3200 har ingen uppsjö av funktioner, dock har den inbyggd termometer och framförallt inbyggd belysning. En liten lampa i handtaget på locket hjälper till att lysa upp grillytan och underlättar för dig om det skulle vara så att det är lite mörkt.

Bluegaz Z-1 är kanske ingen grill som slår på stora trumman vad gäller extrafunktioner, men den har ändå allt det som krävs av en modern grill, såsom inbyggd termometer och elektrisk tändning. Däremot saknar den sidobrännare.

Landmann Miton PTS 4.1 är utrustad med det som Landmann kallar Power Thermal Spreading-System, vilket används på flera av deras gasolgrillar och som tjänar till att åstadkomma en jämnare värmespridning. Liksom Bluegaz Z-1 har den inga iögonfallande extrafunktioner, men den har allt man kan förvänta sig och är dessutom uturstad med sidobännare.