meat 1440105 1920

Test av gasolgrill

Uppdaterad senast 28 mars 2019. Baserat på 8 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi gasolgrillarna

Gasolgrill har ett övertag gentemot kolgrillar på ett par punkter. För det första blir grillen klar snabbare, då det går fortare att värma upp en gasolgrill än en kolgrill. Och du har ofta större möjlighet att finjustera värmen på en gasolgrill än på en kolgrill, om det skulle vara så att du till exempel skulle vilja grilla på lägre temperatur.

Vi har tagit hänsyn till följande saker i vår bedömning:

  • Hur många huvudbrännare grillen har
  • Om den har någon sidobrännare
  • Typ av tändningsmekanism
  • Hur stor grillytan är
  • Om grillen har sidobord, och om denna är fällbar
  • Eventuell upphängning för redskap
  • Om grillen har inbyggd termometer

Innehålls­förteckning

Bästa gasolgrill 2019

Vi har utsett tre testvinnare - mellanklassgasolgrillen Landmann Avalon PTS 4.1 blir bäst i test. Eva Solo Fireglobe blir bästa billiga gasolgrill och Broil King Baron 490 blir bästa premiumgasolgrill.

97
96
95

Därför är Broil King Baron 490 den bästa premiumgasolgrillen

Broil King Baron 490, Weber Genesis E-330 GBS och Landmann Avalon PTS+ 3.1

Därför är Broil King Baron 490 den bästa premiumgasolgrillen

Broil King Baron 490 blir bästa premiumgasolgrill, bland annat på grund av att den utöver de fyra huvudbrännarna också har en sidobrännare och en rotisseriebrännare. Den får mycket beröm för sin kvalitetskänsla, och det enda minuset är en inte alltför snabbt avklarad montering och vissa problem med grillning på lägre temperaturer.

Weber Genesis E-330 GBS är, precis som många andra produkter från Weber, en kvalitetsprodukt. Den har ett extra brännarrör för att kunna grilla på höga temperaturer, och den har vissa designinslag som gör den enkel att rengöra. Liksom Broil King Baron 490 tar monteringen en stund.

Landmann Avalon PTS+ 3.1 använder, liksom vissa andra grillar från Landmann, ett speciellt system för att ge jämn värme över hela grillytan. Den har tre huvudbrännare och en sidobrännare, samt avställningsytor och upphängningskrokar. Liksom med de andra två är det monteringstiden som drar ner intrycket mest.

Utformning

Alla tre grillar har en väldigt “klassisk” utformning för en gasolgrill. De har två sidobord, hjul och skåp under grillytan. Broil King Baron 490 är dock den enda av de tre som har fällbara sidobord, vilket gör grillen enklare att förvara.

Broil King Baron 490 har ytterligare en fördel i att den är godkänd för att gasoltuben ska kunna förvaras i skåpet under grillytan (något som annars inte är helt självklart). Weber Genesis E-330 GBS har ribbor som är utformade för att så lite som möjligt ska fastna och en plåt som samlar upp allt fettdropp, vilken går att ta ur och diska.

Funktioner

Weber Genesis E-330 GBS har en så kallad “Sear Station”, som är ett extra brännarrör som gör att en del av grillytan håller högre temperatur. Denna är tänkt att användas till att exempelvis grilla kött på hög temperatur och är praktiskt om du inte hade tänkt grilla allt annat på lika hög temperatur.

Landmann Avalon PTS+ 3.1 använder Landmanns PTS-system (Power Thermal Spead), som är framtaget för att ge en jämnare värme över hela grillytan. Broil King Baron 490 är den enda av de tre som kan skryta med att den har en rotisseriebrännare som standard.

95
90
86

Därför är Eva Solo Fireglobe den bästa budgetgasolgrillen

Eva Solo Fireglobe, Outdoor Chef City 420 och Weber Go-Anywhere Gas

Därför är Eva Solo Fireglobe den bästa budgetgasolgrillen

Eva Solo Fireglobe är bäst i test för den här prisklassen. Den är snyggt designad, enkel att hantera och har dessutom tre huvudbrännare och inbyggd termometer. Den får fina betyg i test, med enda minus att den saknar avlastningsyta – vilket förvisso är genomgående för de tre produkterna i den här prisklassen.

Outdoor Chef City 420 har en platseffektiv design och ett system för att enkelt reglera om man vill grilla direkt eller indirekt. Indirekt innebär att man inte har maten direkt ovanför värmekällan, vilket är praktiskt för råvaror som tar längre tid på sig att tillagas och vilka annars hade kunnat brännas vid om de placeras direkt ovanpå värmekällan. Den har dock bara en brännare och har en mindre grillyta än Eva Solo Fireglobe.

Weber Go-Anywhere Gas är en väldigt liten och behändig grill som är byggd för att vara portabel. Den är praktisk för utflykter, men det kompakta formatet (och följaktligen den kompakta grillytan) är kanske inte helt lämplig för vardagsbruk i hemmet. Den saknar också inbyggd termometer, vilket inte nödvändigtvis går att förvänta sig av en billig gasolgrill.

Utformning

Weber Go-Anywhere Gas är som sagt främst lämplig för att ta med sig på utflykt. Både grillen i sig och kompatibla gasoltuber är av ett lätthanterligt och kompakt format, så det är inte fråga om någon stor grill som ska släpas med ut. Den har bärhandtag för att göra transporten ytterligare lite smidigare.

Outdoor Chef City 420 kan närmast beskrivas som högsmal. Den har ett väldigt platseffektivt format, vilket är praktiskt om du till exempel vill kunna ställa in grillen i ett förråd eller liknande mellan användningarna. Det är även praktiskt vid vinterförvaring.

Eva Solo Fireglobe har en på vissa sätt väldigt klassisk klotgrillsdesign, dock med vissa skillnader. Grillen är högre i bakkant, vilket gör att gallret har ett visst vindskydd. Benen är också gjorda för att vara lätta att plocka bort om det skulle behövas utifrån förvaringssyfte.

Funktioner

Eva Solo Fireglobe är klart bäst sett till brännarna, då den har tre huvudbrännare. Den har också ett medföljande tillbehör för att ge en varmluftseffekt. Locket har en inbyggd termometer, och Eva Solo uppger att grillen kan komma upp i över 300 grader.

Om grillen bara har en brännare kan det vara svårt att köra indirekt grillning, men Outdoor Chef City 420 har en konformad insats som, beroende på hur den är vänd, kan leda värmen på olika sätt och skapa direkt eller indirekt värme.

Weber Go-Anywhere Gas är tämligen funktionsfattig, då även den bara har en brännare och dessutom, som enda grill av de tre i den här prisklassen, saknar inbyggd termometer. Den antänds med en manuell gnisttändare.

94
93
89

Därför är Landmann Avalon PTS 4.1 den bästa mellanklassgasolgrillen

Landmann Avalon PTS 4.1, Outdoor Chef Ascona 570 G och Weber Q3200

Därför är Landmann Avalon PTS 4.1 den bästa mellanklassgasolgrillen

Landmann Avalon PTS 4.1 blir bäst i mellanprisklassen. Den har en bra storlek på grillytan och sidobrännare, samt ett par andra praktiska funktioner. Den får dock minuspoäng i vissa avseenden i recensioner, men vi anser ändå att den är värd att köpa.

Outdoor Chef Ascona 570 G har en smart lösning för att reglera värmespridningen på grillen. Den har praktiska avställningsytor och en bra storlek på grillytan, dock inte lika stor som Landmann PTS 4.1. Den saknar även sidobrännare.

Weber Q3200 har även den avställningsytor med smart utformning. Liksom Outdoor Chef Ascona 570 G saknar den sidobrännare, men den har däremot en fiffig lösning för när ljusförhållandena runt gasolgrillen inte är helt optimala.

Utformning

Landmann Avalon PTS 4.1 har en väldigt typisk, men snygg design. Den har sidobord på båda sidor, samt upphängning för redskap, grytvantar och liknande. Både grillgaller och stekyta är gjorda av gjutjärn och grillen är utrustad med hjul för att enkel kunna flyttas på.

Outdoor Chef Ascona 570 G har inga sidobord, men däremot en hylla under grillen om det är något du behöver lägga ifrån dig. Detta är dock inte lika praktiskt som sidobord då man behöver böja sig ner. Två av grillens ben har hjul, så att flytta på grillen är inte svårt.

Detta är något den har gemensamt med Weber Q3200. Dock trumfas Outdoor Chef Ascona 570 G något av Weber Q3200 då den sistnämnda har två sidobord, som dessutom är fällbara för att underlätta förvaring av grillen.

Funktioner

Weber Q3200 har ingen uppsjö av funktioner, dock har den inbyggd termometer och framförallt inbyggd belysning. En liten lampa i handtaget på locket hjälper till att lysa upp grillytan och underlättar för dig om det skulle vara så att det är lite mörkt.

För att tydliggöra för dig huruvida en brännare är igång eller inte har vreden på Landmann Avalon PTS 4.1 inbyggd LED-belysning. Landmann har också ett speciellt så kallat PST-system (Power Thermal Spreading) för att ge bästa möjliga värmespridning.

Liksom vissa andra modeller från Outdoor Chef har Outdoor Chef Ascona 570 G en liten “kon” som läggs över brännarna. Denna går att vända på och beroende på åt vilket håll den ligger så kan du reglera om det ska vara indirekt eller direkt värme på grillytan.