lawn mower 2430725 1922

Test av gräsklippare

Baserat på 11 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi gräsklipparna

Vi lever i en värld där det finns ett enormt utbud av maskiner som kan klippa din gräsmatta. Vi har i det här testet valt att fokusera på de lite mer traditionella gräsklipparna. Då dessa finns med olika typer av kraftkällor har vi delat in dem i tre olika kategorier: elgräsklippare, batteridrivna gräsklippare och bensindrivna gräsklippare.

Vi har valt att utgå från följande parametrar i vår bedömning:

  • Maximal klippyta
  • Om den har inbyggd uppsamlare
  • Motoreffekt
  • Maximal klippbredd och klipphöjd
  • Antal höjdlägen
  • Ljudnivå
  • Vikt

Innehålls­förteckning

Bästa gräsklippare 2020

Vi har utsett tre testvinnare –  AL-KO Highline 51.5 SP-A blir bästa bensindrivna gräsklippare. Stiga Combi 44E blir bästa elgräsklippare och Bosch Rotak 43 Li blir bästa batteridrivna gräsklippare.

96
90
86

Därför är AL-KO Highline 51.5 SP-A den bästa bensindrivna gräsklipparen

AL-KO Highline 51.5 SP-A, Makita PLM5121N2 och Klippo Excellent

Därför är AL-KO Highline 51.5 SP-A den bästa bensindrivna gräsklipparen

AL-KO har ett flertal mycket bra gräsklippare i sin produktlinje, och AL-KO Highline 51.5 SP-A är inget undantag och blir vår testvinnare i den här kategorin. Den har en väldigt rymlig uppsamlare, men erbjuder också flera alternativ om du inte vill använda denna. Klippbredd och räckvidd är mycket god. Dock är det en tung maskin.

Makita PLM5121N2 har även den en bra räckvidd och en bra klippbredd, med ett flertal valbara klipphöjder. Men den saknar uppsamlare och är, liksom AL-KO Highline 51.5 SP-A, en tung gräsklippare och är inte heller särskilt tystlåten. I tester höjs ett varningens finger för hur visuellt tilltalande slutresultatet är.

Klippo Excellent är, liksom andra produkter från Klippo, en gräsklippare som känns igen och sticker ut med sina glada färger. Den klipper bra, men saknar även den uppsamlare. Den maximala räckvidden är dock utmärkt, men den är, liksom AL-KO Highline 51.5 SP-A, något tung, och du får inte lika många valmöjligheter på klipphöjd.

Klippförmåga

AL-KO Highline 51.5 SP-A och Makita PLM5121N2 har en rekommenderad klippyta på 1800 m², men Klippo Excellent slår dem på fingrarna med en potentiell räckvidd på 2500 m². Klippbredden är dock mycket snarlik, Klippo Excellent ligger på 48 cm medan de andra två ligger på 51 cm.

Även vad gäller valbara klipphöjder är de lika varandra. Makita PLM5121N2 har fem alternativ, Klippo Champion sex och AL-KO Highline 51.5 SP-A har sju. Klippo Champion och AL-KO Highline 51.5 SP-A får goda omdömen i test för sin klippförmåga, medan Makita PLM5121N2 får minus kanten för hur den hanterar långt gräs och för att den sprider gräsavfallet på ett inte särskilt snyggt sätt.

Funktioner

AL-KO Highline 51.5 SP-A har fyra olika sätt att hantera gräsavfallet: antingen hamnar det i uppsamlaren, skickas ut genom ett bakutkast eller ett sidoutkast, eller så finstrimlas det och strös ut över gräsmattan, så kallad bioklippning. Klippo Excellent är den enda av de tre som inte är självgående.

Makita PLM5121N2 och Klippo Excellent har ingen uppsamlare, så i deras fall kommer gräsavfallet att spottas ut igen. Dock har de båda bioklippningsfunktion, dock menar en testare att Makita PLM5121N2 tenderar att spotta ut gräset i klumpar på gräsmattan, vilket inte ser särskilt snyggt ut.

92
90
84

Därför är Bosch Rotak 43 Li den bästa batteridrivna gräsklipparen

Bosch Rotak 43 Li, Stiga Multiclip 47 S AE och Gardena PowerMax Li-40/32

Därför är Bosch Rotak 43 Li den bästa batteridrivna gräsklipparen

Bosch Rotak 43 Li blir bästa batteridrivna gräsklippare. Den har en räckvidd som är fullt tillräcklig för mindre gräsmattor och en god motoreffekt. Den har också en rymlig uppsamlare och en bra klippbredd. Extra plus för att den är tystlåten.

Stiga Multiclip 47 S AE är en mycket bra batteriklippare, med god räckvidd och bra klippbredd. Den saknar dock uppsamlare och ger dig därför inte samma flexibilitet som gräsklippare med uppsamlare vad gäller hur du vill hantera gräsavfallet. Den har också den generellt sett dyraste prisbilden av de här tre modellerna.

Gardena PowerMax Li-40/32 har som sin största minuspunkt att dess inte alltför väl tilltagna räckvidd och en något snål klippbredd gör den bäst lämpad för de allra minsta gräsmattorna. Den är dock lättviktig och lätt att hantera och den har också ett flertal valbara klipphöjder. Den är även billig i förhållande till de andra två modellerna som går på batteri.

Klippförmåga

Stiga Multiclip 47 S AE är klart vassast vad gäller maximal klippyta, då den enligt officiell uppgift ska kunna klara av att klippa en gräsmatta på upp till 1200 m² på en laddning. Den har också bäst klippbredd och maximal klipphöjd, 45 respektive 8 cm.

Även Bosch Rotak 43 Li har en bra klippbredd, 43 cm, men en desto blygsammare räckvidd på 600 m². Gardena PowerMax Li-40/32 är den av de tre modellerna som tydligast är avsedd för små gräsmattor, då den har en maximal klippyta på 280 m² och en klippbredd på 32 cm

Stiga Multiclip 47 S AE och Bosch Rotak 43 Li får båda goda omdömen på hur bra de klipper. Gardena PowerMax Li-40/32, däremot, får viss kritik av en testare för att den inte hanterar blött och långt gräs särskilt bra, och heller inte ojämna gräsmattor.

Funktioner

Stiga Multiclip 47 S AE är den enda av de tre gräsklipparna i den här kategorin som inte har någon uppsamlare. Men den har, liksom Bosch Rotak 43 Li, en automatisk så kallad bioklippningsfunktion för att finstrimla gräset och sprida ut det över gräsmattan. Uppsamlaren på Bosch Rotak 43 Li rymmer 50 liter, och på Gardena PowerMax Li-40/32 rymmer den 30 liter.

Stiga Multiclip 47 S AE är den enda av de tre som är självgående, vilket innebär att du genom ett tryck på ett reglage på handtaget kan aktivera drivning på framhjulen. Detta gör att du inte handgripligen behöver skjuta gräsklipparen framför dig under klippningen, vilket såklart gör den mer lättanvänd.

Vad gäller ljudnivå så är Bosch Rotak 43 Li klart bäst, då den har en ljudnivå som ligger på 66 decibel. Motsvarande siffra för Gardena PowerMax Li-40/32 och Stiga Multiclip 47 S AE är 96 respektive 85 decibel, vilket inte är några ovanliga siffror för en gräsklippare.

90
88
86

Därför är Stiga Combi 44E den bästa elgräsklipparen

Stiga Combi 44E, Gardena PowerMax 1200/32 och Wolf-Garten A 340 E

Därför är Stiga Combi 44E den bästa elgräsklipparen

Stiga Combi 44 E blir vår testvinnare i kategorin gräsklippare som drivs av el, bland annat baserat på en bra räckvidd, en stor uppsamlare och en bra klippbredd. I en recension bedöms den som lättanvänd, även om testaren har sina betänkligheter kring hur bra den klipper långt eller blött gräs. Den har också den dyraste prisbilden av de tre produkterna i den här kategorin, något som såklart väger in när du ska köpa elgräsklippare.

Gardena PowerMax 1200/32 är en liten, lättviktig elnätsdriven gräsklippare som är lätt att hantera. Den har fler inställningar på klipphöjden än de andra två modellerna i den här kategorin, men den har en snävare klippbredd och mindre räckvidd än Stiga Combi 44 E. Generellt sett är den dock betydligt billigare.

Wolf-Garten A 340 E har, liksom Stiga Combi 44 E, ett flertal sätt att hantera gräsavfallet, vilket kan vara praktiskt beroende på dina behov. Den har dock en mindre räckvidd än Stiga Combi 44 E och en mindre uppsamlare. Den bedöms som lättanvänd i ett test, även testaren tillstår att den främst är lämpad för små gräsmattor.

Klippförmåga

Stiga Combi 44 E kan täcka upp en klippyta på upp till 900 m², vilket är klart bäst av de tre eldrivna gräsklippare vi har bedömt. Gardena PowerMax 1200/32 och Wolf-Garten A 340 E har räckvidd på 300 respektive 250 m².

Stiga Combi 44 E är också klart bättre på klippbredd, då den ligger på 42 cm, jämfört med 32 respektive 34 cm för Gardena PowerMax 1200/32 och Wolf-Garten A 340 E. Gardena PowerMax 1200/32 är dock vassast vad gäller antal klipphöjder, då den har tio olika inställningar jämfört med sex valmöjligheter för de andra två.

Funktioner

Bioklippning (även kallat muchling eller multiklippning) innebär att gräsklipparen finstrimlar det klippta gräset och strör ut det över gräsmattan igen allt eftersom du kör. Detta är bra då gräsresterna återför en del näring till gräsmattan. Stiga Combi 44 E och Wolf-Garten A 340 E har den funktionen inbyggd, och de kan även spotta ut gräsavfallet i ”oprocessad” form genom ett bakutkast om du så skulle önska.

Naturligtvis kan de också i vanlig ordning samla allt gräs i uppsamlaren, vilket gör hanteringen av det klippta gräset enklare. Detta är den enda tillgängliga formen av gräshantering hos Gardena PowerMax 1200/32.