lawn mower 2430725 1922

Test av gräsklippare

Baserat på 11 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi gräsklipparna

Vi lever i en värld där det finns ett enormt utbud av maskiner som kan klippa din gräsmatta. Vi har i det här testet valt att fokusera på de lite mer traditionella gräsklipparna. Då dessa finns med olika typer av kraftkällor har vi delat in dem i tre olika kategorier: elgräsklippare, batteridrivna gräsklippare och bensindrivna gräsklippare.

Vi har valt att utgå från följande parametrar i vår bedömning:

  • Maximal klippyta
  • Om den har inbyggd uppsamlare
  • Motoreffekt
  • Maximal klippbredd och klipphöjd
  • Antal höjdlägen
  • Ljudnivå
  • Vikt

Läs även våra egna experttester av gräsklippare:
- Test av batteridrivna gräsklippare 
- Test av bensindrivna gräsklippare

Innehålls­förteckning

Bästa gräsklippare 2020

Vi har utsett tre testvinnare –  AL-KO Highline 51.5 SP-A blir bästa bensindrivna gräsklippare. Wolf-Garten A 400 E blir bästa elnätsdrivna gräsklippare och Stihl RMA 443 C blir bästa batteridrivna gräsklippare.

94
90
84

Därför är Stihl RMA 443 C den bästa batteridrivna gräsklipparen

Stiga Multiclip 47 S AE, Gardena PowerMax Li-40/32 och Stihl RMA 443 C

Därför är Stihl RMA 443 C den bästa batteridrivna gräsklipparen

Stihl RMA 443 C blir vår testvinnare för den här kategorin. Den har en räckvidd som är fullt tillräcklig för mindre gräsmattor och en god motoreffekt. Den har också en rymlig uppsamlare och en bra klippbredd. Den är också väldigt användarvänlig sett till fällning av handtaget och annat.

Stiga Multiclip 47 S AE är en mycket bra produkt, med god räckvidd och bra klippbredd. Den saknar dock uppsamlare och ger dig därför inte samma flexibilitet som andra modeller vad gäller hur du vill hantera gräsavfallet. Den har också den generellt sett dyraste prisbilden av de här tre modellerna.

Gardena PowerMax Li-40/32 har som sin största minuspunkt att dess inte alltför väl tilltagna räckvidd och en något snål klippbredd gör den bäst lämpad för de allra minsta gräsmattorna. Den är dock lättviktig och lätt att hantera och den har också ett flertal valbara klipphöjder.

Klippförmåga

Stiga Multiclip 47 S AE är klart vassast vad gäller maximal klippyta, då den enligt officiell uppgift ska kunna klara av att klippa en gräsmatta på upp till 1200 m² på en laddning. Den har också bäst klippbredd och maximal klipphöjd, 45 respektive 8 cm.

Även Stihl RMA 443 C har en bra klippbredd, 41 cm, men en desto blygsammare räckvidd på 50 m². Gardena PowerMax Li-40/32 är den av de tre modellerna som tydligast är avsedd för små gräsmattor, då den har en maximal klippyta på 280 m² och en klippbredd på 32 cm.

Stiga Multiclip 47 S AE och Stihl RMA 443 C får båda goda omdömen på hur bra de klipper. Gardena PowerMax Li-40/32, däremot, får viss kritik av en testare för att den inte hanterar blött och långt gräs särskilt bra, och heller inte ojämna gräsmattor.

Funktioner

Stiga Multiclip 47 S AE är den enda av de tre gräsklipparna i den här kategorin som inte har någon uppsamlare. Men den har, liksom Stihl RMA 443 C, en så kallad bioklippningsfunktion för att finstrimla gräset och sprida ut det över gräsmattan. Uppsamlaren på Stihl RMA 443 C rymmer 55 liter, och på Gardena PowerMax Li-40/32 rymmer den 30 liter.

Stiga Multiclip 47 S AE är den enda av de tre som är självgående, vilket innebär att du genom ett tryck på ett reglage på handtaget kan aktivera drivning på framhjulen. Detta gör att du inte handgripligen behöver skjuta gräsklipparen framför dig under klippningen, vilket såklart gör den mer lättanvänd.

Vad gäller ljudnivå så är Stiga Multiclip 47 S AE klart bäst, då den har en ljudnivå som ligger på 85 decibel. Motsvarande siffra för Gardena PowerMax Li-40/32 och Stihl RMA 443 C är 96 respektive 92 decibel, vilket inte är några ovanliga siffror för en gräsklippare.

93
88
84

Därför är Wolf-Garten A 400 E den bästa elnätsdrivna gräsklipparen

Gardena PowerMax 1200/32, Flymo Turbo 400 och Wolf-Garten A 400 E

Därför är Wolf-Garten A 400 E den bästa elnätsdrivna gräsklipparen

Wolf-Garten A 400 E blir vår testvinnare i den här kategorin, bland annat baserat på en bra räckvidd, en god storlek på uppsamlaren och en bra klippbredd. I ett test bedöms den som lättanvänd och som energieffektiv. Den får dock minus för ljudnivån. Den har också den generellt sett dyraste prisbilden av de tre produkterna i den här kategorin.

Gardena PowerMax 1200/32 är en liten, lättviktig gräsklippare som är lätt att hantera. Den har fler inställningar på klipphöjden än de andra två modellerna i den här kategorin, men den har en snävare klippbredd och mindre räckvidd än Wolf-Garten A 400 E. Generellt sett är den dock betydligt billigare.

Flymo Turbo 400 har en annorlunda design jämfört med de andra då den svävar på en kudde av luft istället för att rulla på hjul. Den saknar dock uppsamlare och vissa testare är inte helt nöjda med klippresultatet.

Klippförmåga

Wolf-Garten A 400 E kan täcka upp en klippyta på upp till 800 m², vilket är klart bäst av de tre gräsklippare vi har bedömt. Gardena PowerMax 1200/32 har räckvidd på 300m².

Wolf-Garten A 400 E och Flymo Turbo 400 är bäst på klippbredd, då den ligger på 40 cm, jämfört med 32 cm för Gardena PowerMax 1200/32. Gardena PowerMax 1200/32 är dock vassast vad gäller antal klipphöjder, då den har tio olika inställningar jämfört med sex respektive fem valmöjligheter för de andra två.

Funktioner

Bioklippning (även kallat muchling eller multiklippning) innebär att gräsklipparen finstrimlar det klippta gräset och strör ut det över gräsmattan igen allt eftersom du kör. Detta är bra då gräsresterna återför en del näring till gräsmattan. Wolf-Garten A 400 E E har den funktionen inbyggd, och de kan även spotta ut gräsavfallet i ”oprocessad” form genom ett bakutkast om du så skulle önska.

Naturligtvis kan den också i vanlig ordning samla allt gräs i uppsamlaren, vilket gör hanteringen av det klippta gräset enklare. Detta är den enda tillgängliga formen av gräshantering hos Gardena PowerMax 1200/32. Flymo Turbo 400 saknar tyvärr uppsamlare.

91
90
86

Därför är AL-KO Comfort 51.0 SP-A den bästa bensindrivna gräsklipparen

Makita PLM5121N2, Klippo Excellent och AL-KO Comfort 51.0 SP-A

Därför är AL-KO Comfort 51.0 SP-A den bästa bensindrivna gräsklipparen

AL-KO har ett flertal mycket bra gräsklippare i sin produktlinje, och AL-KO Comfort 51.0 SP-A är inget undantag och blir vår testvinnare i den här kategorin. Den har en rymlig uppsamlare, men erbjuder också flera alternativ om du inte vill använda denna. Klippbredd och räckvidd är mycket god. Dock är det en tung maskin och kanske inte den mest välbyggda.

Makita PLM5121N2 har även den en bra räckvidd och en bra klippbredd, med ett flertal valbara klipphöjder. Men den saknar uppsamlare och är, liksom AL-KO Comfort 51.0 SP-A, en tung gräsklippare och är inte heller särskilt tystlåten. I tester höjs ett varningens finger för hur visuellt tilltalande slutresultatet är.

Klippo Excellent är, liksom andra produkter från Klippo, en gräsklippare som känns igen och sticker ut med sina glada färger. Den klipper bra, men saknar även den uppsamlare. Den maximala räckvidden är dock utmärkt, men den är, liksom AL-KO Comfort 51.0 SP-A, något tung, och du får inte lika många valmöjligheter på klipphöjd.

Klippförmåga

AL-KO Comfort 51.0 SP-A och Makita PLM5121N2 har en rekommenderad klippyta på 1800 m², men Klippo Excellent slår dem på fingrarna med en potentiell räckvidd på 2500 m². Klippbredden är dock mycket snarlik, Klippo Excellent ligger på 48 cm medan de andra två ligger på 51 cm.

Även vad gäller valbara klipphöjder är de lika varandra. Makita PLM5121N2 har fem alternativ, Klippo Champion sex och AL-KO Comfort 51.0 SP-A har sju. Klippo Champion och AL-KO Comfort 51.0 SP-A får goda omdömen i test för sin klippförmåga, medan Makita PLM5121N2 får minus kanten för hur den hanterar långt gräs och för att den sprider gräsavfallet på ett inte särskilt snyggt sätt.

Funktioner

AL-KO Comfort 51.0 SP-A har fyra olika sätt att hantera gräsavfallet: antingen hamnar det i uppsamlaren, skickas ut genom ett bakutkast eller ett sidoutkast, eller så finstrimlas det och strös ut över gräsmattan, så kallad bioklippning. Klippo Excellent är den enda av de tre som inte är självgående.

Makita PLM5121N2 och Klippo Excellent har ingen uppsamlare, så i deras fall kommer gräsavfallet att spottas ut igen. Dock har de båda bioklippningsfunktion, dock menar en testare att Makita PLM5121N2 tenderar att spotta ut gräset i klumpar på gräsmattan, vilket inte ser särskilt snyggt ut.