audio 1840195 1920

Test av hörlurar

Uppdaterad senast 28 mars 2019. Baserat på 9 experttester och recensioner.

Så betygsatte vi hörlurarna

Hörlurar har varit synnerligen populära under en längre tid, men nya framsteg görs hela tiden vad gäller trådlösa hörlurar. Att ha ett par bra bluetooth-hörlurar kan vara en fröjd. Det finns både modeller som har en imponerande batteritid och de som inte blir förstörda av att utsättas för svett och annan fukt. Rätt hörlurar kan också fylla samma funktion som ett trådlöst headset.

Vi har endast bedömt trådlösa hörlurar som ansluts med bluetooth i det här testet, och vi har delat in dem i tre kategorier: in-ear-hörlurar, brusreducerande lurar och on-ear-hörlurar under 1000 kronor. Vi har bedömt dem enligt följande kriterier i vårt test av trådlösa lurar:

  • Räckvidd
  • Batteritid
  • Laddningstid
  • Inbyggda kontroller
  • Ljudkvalitet vid musikuppspelning
  • Samtalskvalitet
  • Huruvida de går att styra med mobilapp
  • Kompabilitet med röststyrning av mobiltelefoner

Innehålls­förteckning

Bästa hörlurar 2019

Vi har utsett tre testvinnare – Plantronics BackBeat Pro 2 blir bästa brusreducerande hörlurar. Jaybird X3 blir bästa trådlösa in-ear-hörlurar och Plantronics BackBeat Fit Pro 500 blir bästa on-ear-hörlurar under 1000 kronor.

96
94
93

Därför är Plantronics BackBeat Pro 2 de bästa brusreducerande hörlurarna

Plantronics BackBeat Pro 2, Sony WH-1000XM3 och Bose QuietComfort 35 II

Därför är Plantronics BackBeat Pro 2 de bästa brusreducerande hörlurarna

Plantronics BackBeat Pro 2 är bäst bland de brusreducerande hörlurarna. De har en lång batteritid och en fantastisk räckvidd, samtidigt som de har en attraktiv prisbild. De har också några smarta, inbyggda funktioner för att göra dem enklare att hantera.

Sony WH-1000XM3 får överväldigande positiva omdömen i en recension och kallas för världens bästa brusreducerande hörlurar. Brusreduceringen beskrivs som mycket effektivt och ljudet som väldigt bra. Det som hindrar dem från att bli testvinnare är främst den mycket höga prislappen.

Bose QuietComfort 35 II är ytterligare ett inslag i en lång rad av mycket bra blåtandshörlurar från Bose. Det är bekväma hörlurar som utöver komfort också erbjuder ett mycket bra ljud och den tillhörande mobilappen bjuder på några smarta funktioner.

Batteritid

Sony WH-1000XM3 har fantastiska 30 timmars batteritid, och när batteriet så småningom tar slut så laddar du fullt igen på bara tre timmar. Om du inte har tid att vänta så länge så har hörlurarna snabbladdning via USB C och tio minuters laddning ger fem timmars speltid.

Även Bose QuietComfort 35 II har stöd för snabbladdning, dock inte lika effektivt som Sony WH-1000XM3. 15 minuters laddning ger 2,5 timme speltid. Fulladdat räcker batteriet i upp till 20 timmar. Plantronics BackBeat Pro 2 har batteri för ytterligare några timmar, 24 timmar, och laddar fullt på tre timmar.

Ljud och funktioner

Bose QuietComfort 35 II har en tillhörande mobilapp där du kan göra ljudinställningar, och även koppla två par Bose-hörlurar till samma enhet. Plantronics BackBeat Pro 2 har sensorer som pausar musiken automatiskt när du tar av hörlurarna och sedan startar den när du tar på dem igen.

Istället för konventionella knappar på hörkåpan har Sony WH-1000XM3 touchkontroller. Du trycker mitt på kåpan för att pausa och starta musiken eller för att aktivera telefonens röstassistent. Svep med fingret över kåpan för att byta låt eller höja och sänka volymen.

Bästa on-ear-hörlurarna under 1000 kronor

Topp 3

93
91
84

Därför är Plantronics BackBeat Fit 500 de bästa on-ear-hörlurarna under 1000 kronor

Plantronics BackBeat Fit 500, Urbanears Plattan 2 BT och JBL E45BT

Därför är Plantronics BackBeat Fit 500 de bästa on-ear-hörlurarna under 1000 kronor

Plantronics BackBeat Fit 500, bästa on-ear-hörlur under 1000 kronor, är en väldigt välfungerande produkt, med smidig parkoppling med bluetooth, enkel styrning och tålighet mot väta. Batteritiden är mer än godkänd, även om den är något kortare än hos de två andra modellerna. Den ger också möjlighet att ansluta till din mobil med sladd.

Urbanears Plattan 2 BT, till exempel, har hela 30 timmar batteritid. Den är, trots detta, lättviktig och viks enkelt ihop. Designen är avskalad och proceduren för att styra musikuppspelningen är väldigt förenklad, men beskrivs som smidig i ett test. Det är en prisvärd modell, då prisbilden är förhållandevis låg, och den skulle därför kunna vara något om du ska köpa hörlurar till ditt barn, till exempel.

JBL E45BT är en billig, men väldigt enkel modell av trådlös hörlur med blåtand. En testare ger ljudet väldigt blandade omdömen, och hörlurarnas konstruktion får minus i kanten. Trots det låga priset kan de kanske inte beskrivas som billiga och bra.

Batteritid

Urbanears Plattan 2 BT har som sagt hela 30 timmars batteritid, och laddningen tar bara 2,5 timme. Detta är utmärkta siffror som är jämförbara med vissa betydligt dyrare modeller.

JBL E45BT och Plantronics BackBeat Fit 500 är betydligt blygsammare, med batteritider på 16 respektive 18 timmar. Detta i sig är ingenting att anmärka på, men Urbanears Plattan 2 BT är klart bättre i det avseendet.

Ljud och funktioner

JBL E45BT är en billig och tämligen enkel modell, vilket tyvärr ger avtryck i ljudkvalitén. I ett test vittnas det om att mellanregister och diskant inte är något vidare, även om basen är bra. Vidare har JBL E45BT en inbyggd funktion för att snabbt kunna byta vilken enhet de är anslutna till.

Plantronics BackBeat Fit 500 får bra betyg för sitt ljud i ett test, även om testaren tillstår att de allra petigaste kanske inte skulle vara nöjda. Urbanears Plattan 2 BT har ett ljud som kan upplevas som lite burkigt, och vid musikuppspelning har de svårt med diskanten.

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna

Topp 3

91
84
84

Därför är Jaybird X3 de bästa trådlösa in-ear-hörlurarna

Jaybird X3, Jabra Elite 65t och Bose QuietControl 30

Därför är Jaybird X3 de bästa trådlösa in-ear-hörlurarna

Jaybird X3, bäst i test i den här kategorin, är utformade för att fungera bra som träningshörlurar. Den är, liksom många andra modeller av sporthörlurar, tålig mot vatten (och svett) och har en passform som går att anpassa med hjälp av medföljande utbytbara delar, så den borde fungera utmärkt för till exempel löpning. Ljudet beskrivs som bra i ett test och det enda minus den får är för laddningsproceduren.

Jabra Elite 65t har helt trådlösa hörsnäckor som har god batteritid och som dessutom kan laddas i ett medföljande etui, som också gör det enklare att förvara hörsnäckorna. Det går att göra ljudinställningar med en tillhörande mobilapp. Dock får inte ljudet det bästa omdömet i ett test.

Bose QuietControl 30 har den generellt sett högsta prislappen, men har också en del användbara funktioner. I ett test bedöms dock vissa av dessa funktioner vara inte helt välfungerande, och ljudet är inte det bästa. Den höga prislappen gentemot hörlurarnas funktionalitet väger ner dem i den sammantagna bedömningen och gör det svårt att rekommendera dem som hörlurarna du bör köpa.

Batteritid

Jaybird X3 och Bose QuietControl 30 har liknande batteritid, 8 respektive 10 timmar, vilket är mer än godkänt. Laddningen är förhållandevis snabbt avklarad, Jaybird X3 laddar fullt på 2,5 timme och Bose QuietControl 30 på 3 timmar.

Jabra Elite 65t har en lite blygsammare batteritid, 5 timmar, vilket förvisso är en naturlig konsekvens av hörsnäckornas utformning, då den kompakta storleken gör att det inte finns plats för något större batteri. Dock kan hörsnäckorna laddas i det medföljande etuiet, vilket ger ytterligare tio timmar i drifttid.

Ljud och funktioner

Jaybird X3 har en tillhörande mobilapp där du inte bara kan göra ljudinställningar, utan du kan också ta del av andra personers inställningar, och det går även att ta del av andras spellistor för Spotify. De är också tåliga mot väta.

Jabra Elite 65t har mikrofonteknik som är designad för att minimera vindbrus, och de går att använda för att styra din telefons röstassistent. Bose QuietControl 30 har inbyggd NFC för at underlätta parkoppling, och det går även att koppla ihop två par för att lyssna på musik från samma enhet.

I ett test får Jaybird X3 omdömet att de producerar bra ljud. Jabra Elite 65t får inte lika mycket beröm, då en testare anser att de har svårt med bastoner och även vissa högre toner. Bose QuietControl 30 är enligt en testare inte felfria när det gäller diskanttoner, och den har heller inte särskilt bra samtalsljud.