Test: Miele Scout RX1 - Bästa budgetrobotdammsugare

Välfungerande och med gott om smarta funktioner

Produkt: Robotdammsugare Prisklass: Budget Filter: AirClean Ljudnivå: 60 dB Dammbehållare: 0,6 L Höjd: 8,9 cm Bredd: 35,5 cm Vikt: 3 kg Maxyta: 150 m2 Laddningstid: 120 min Batteritid: 120 min Mobilapp: Nej Trappsensor: Ja

Tyska Miele är kända för sina högkvalitativa vitvaror, men de tillverkar även dammsugare och har en robotdammsugare i sin produktlinje. Men lever den upp till samma standard som man kan förvänta sig av vitvarorna?

Vid första anblick tycks den ha gott om funktioner för sitt förhållandevis låga pris. Trappsensor och kollisionssensor finns, vilket är mer eller mindre standard på robotdammsugare idag. Batteriet räcker i två timmar och RX1 kan täcka upp 150 kvadratmeter på en laddning, vilket är mer än tillräckligt. Laddningen är även den snabbt avklarad på bara två timmar.

RX1 har en rad olika inställningar och funktioner för olika tillfällen. Den har ett automatiskt program, ett läge där den speciellt riktar in sig på två kvadrat golvyta, ett läge för att ta hörnen en extra gång och ett turboläge för när det behövs en snabbdammsugning.

På själva dammsugaren finns en touchskärm där du kan göra dina inställningar och även ställa in en timer på städningen. Men det medföljer också en fjärrkontroll där du kan välja städläge och även styra dammsugaren manuellt.

Bra på att ta sig runt

Ovanpå RX1 sitter en kamera som gör att dammsugaren kan skanna av rummet och Miele uppger att den här dammsugaren ska klara av att klättra över trösklar och över mattkanter utan några problem.

Trusted Reviews gav RX1 tämligen höga betyg. De tyckte att den navigerade runt i rummen på ett bra sätt och noterade att den tycktes lära sig var hindren fanns. De upplevde den som tystlåten och enkel att rengöra och de gillade också de fyra olika städlägena. Städning av mattor fungerade överlag bra.

Resultatet var inte riktigt lika bra på trägolv, där det krävdes att testaren körde RX1 en gång till på samma ställe för att få ordentligt rent. Det hände också att dammsugaren fastnade på mattkanter, och vid ett tillfälle bröts en av borstarna av, vilket testaren gav minus för, bland annat därför att det inte medföljer några extraborstar.

  • Bra storlek på dammbehållare
  • Bra räckvidd
  • Navigerar bra
  • Ingen mobilstyrning
  • Dyr för en budgetprodukt
  • Svårt med trägolv
92

Bästa pris hos:

Källor

Trusted Reviews - februari 2016
Experttest av Miele Scout RX1